Beperkte toelating artsenopleiding Suriname weer issue

10

PARAMARIBO, 24 dec – De beperkte toelating tot Suriname’s enige artsenopleiding is weer eens aan de orde gesteld. Edward Belfort (Abop) vindt het steeds meer lijken op een maatschappelijke miskleun. Er wordt een bepaalde indruk gewekt.

De beperking van slechts veertig studenten per jaar is op zich als een onrechtvaardigheid. Maar dan valt er ook een sociaal verschijnsel op. Sommigen lijken meer gelijk dan anderen. “Jaarlijks zien we dat bepaalde mensen en namen worden toegelaten. Het is vreemd dat overgrootvader en grootvader arts waren of vader en zoon zijn arts”, zei Belfort tijdens de begrotingsdebatten. Het is voor hem een raadsel.

De vraag is hoe sommige namen steeds weer de selectie halen. Celsius Waterberg (BEP), ex-minister van Volksgezond en parlementariër, heeft vaker kritiek geleverd op de zogenaamde numerus fixus. Per jaar worden slechts veertig nieuwe studenten toegelaten. Dat is dan sinds de laatste jaren. Het was eerder dertig. De critici vinden het niet kunnen dat er een chronisch tekort is aan artsen, maar dat de aanwas zo belabberd loopt.

Bekijk ook:

10 REACTIES

 1. Dat is Suriname: Names and Faces. En het zal nooit vooruit komen.
  Daarom woont elk persoon met een gezond verstand in de USA waar iedereen gelijke kansen heeft wanneer het om onderwijs gaat. Als de vader van twee medische studenten op een IVY league universiteit in Princeton, ben ik erg trots en blij dat ik smart genoeg was om Suriname te verlaten since ik niet onder die “Names” umbrella viel. Thank you USA for all the opportunities provided for me and my family


  Maak melding

 2. Beste Marlon,

  je hebt het slim en verstandig gedaan. De corruptie en politieke vriendjespolitiek in Suriname is misselijkmakend en drijft getalenteerde Surinamers het land uit, Wat overblijft zijn de ongeletterde zakkenvullers die alleen maar aan zichzelf denken.

  Daarom komt – zoals jij het zegt- Suriname nooit verder dan de status ‘ultieme banenerepubliek’


  Maak melding

 3. Wel Belly, er zijn niet genoeg lijken en lichaamsdelen om op te oefenen. Stelt u na uw dood uw lichaam ter beschikking van de wetenschap? Ja toch, dan kunnen ook meer marrond worden toegelaten. Want DAT bedoelt u toch eigenlijk?


  Maak melding

 4. We moeten niet erom heen draaien de Hindoestanen nemen 3/4 deel van de plaatsen in . Bijna die hele commisie die bepaald is hindoestaan. ze bepalen wie toegelaten wordt. Ook bij justitie hebben ze het geregeld.Heel veel rechters en officier van justitie zijn hindoestaan. PG weer hindoestaan.


  Maak melding

 5. Marlon, ik ben blij voor jou en je gezin dat het jullie goed gaat in de VS, maar je moet niet overdrijven door te vertellen dat iedereen in dat land gelijke kansen heeft om goed onderwijs te volgen. Ik zag gisteren op het net dat meer dan 50% van de leerlingen uit de achterstandswijken van Chicago even hoog scoort als een holbewoner, die nog nooit een school van binnen heeft gezien. En heb je nooit gehoord hoe het in de reservaten van de indianen gesteld is op het gebied van onderwijs? Je kan wat dat betreft nog beter in het binnenland van Suriname wonen.


  Maak melding

 6. @ Henkes,

  Proef ik enige jaloezie? Ik waardeer het dat Marlon de juiste beslissing heeft genomen. En dat ontbreekt eraan in Suriname: Het nemen van de juiste beslissingen. Wat jij aanhaalt over het onderwijs is een kwestie van wil je het of wil je het niet, nog afgezien van de mogelijkheden. In de ghetto’s van Chicago, New York. Los Angeles en andere grote steden in de VS regeert de educatie van de straat. Sommigen hebben het schoolgeld niet. Leven in een ‘gang’ levert soms meer op dan leren op school. Ook al kost je dat in sommige gevallen je leven.


  Maak melding

 7. Uiteindelijk word het probleem nu aangekaart. En is het zaak om nu niet meer om de hete brij heen te draaien. Uitspraken als… “daarom zal Suriname nooit vooruit gaan”… kan ik niet waarderen.

  Wanneer komen jullie met een andere instelling en mentaliteit om de problematiek in ons geliefd vaderland aan te pakken.

  Namen and faces is misschien het juiste woord over de gang van zaken. Maar het is nu tijd dat we gaan overschakelen naar de kreet.. ” Recht voor een, recht voor allen”.

  Ko sit sani, Kondreman! Stre dif stre wi no sa frede..


  Maak melding

 8. Ik merk hier jaloezie vanuit een bepaalde groep.
  Om je kind op te leiden moet je jezelf het goede voorbeeld geven. Het is makkelijk krikken en wegwezen, maar waar is je verantwoording !!! Dat hindoestanen in meerderheid zijn voor die opleiding komt omdat het genetisch aangelegd is bij hen. Studeren is het belangrijkst bij hen. Als de marrons ook zo een instelling hadden, dan zou je zeker marrons zien in hogere functies.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.