‘Zwarte’ gastredactie met Guilly Koster bij NPO Radio 1

15

Het NPO Radio 1-programma ‘Dit is de Dag’ van de EO wordt vandaag eenmalig gemaakt door een ‘zwarte’ gastredactie onder leiding van Guilly Koster. Eindredacteur Wim Eikelboom licht toe: “Als radiomakers willen we verhalen vertellen; laten horen wat er speelt in de samenleving. Het debat over zwart en wit speelt al lang, maar lijkt dit jaar extra aan te wakkeren. We krijgen als mediamakers vaak het verwijt dat we werken vanuit het ‘witte privilege’. Om onszelf daarvan bewust te zijn, geven we een dag de touwtjes uit handen.”

Gasthoofdredacteur is programmamaker Guilly Koster, die een aantal jonge redacteuren meeneemt met wie hij een uur radio samenstelt. “De uitzending wordt geen klaagzang, maar gaat over het potentieel van de zwarte gemeenschap in Nederland. Het wordt een kritische lofzang op een land dat beter kan verzwarten dan vergrijzen”, aldus Koster.

Deze uitzending van ‘Dit is de Dag’ wordt live uitgezonden op woensdag 23 december van 18.00-19.00 uur op NPO Radio 1. De presentatie is in handen van Handan Aydin en Renze Klamer.

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. Het is mij opgevallen dat er de afgelopen tijd steeds meer aan positieve discriminatie wordt gewerkt in NL. Is dit om volgend jaar aan de buitenwereld te kunnen bewijzen hoe tolerant de Nederlander is als de zwartepieten discussie weer oplaait.

  Hypocrieten , gewoon wat schoorsteenveegjes op die blonde- toet en -haar, lekker feesten en geen karikatuur, dat is alles.

  Odi


  Maak melding

 2. Beste Hillywood,

  Wat ben jij voor een gefrustreerd mannetje…. jij bent zo’n type dat nooit ergens een positief woord over hebt.. blijf maar lekker hangen in je slachtofferrol….is lekker makkelijk.


  Maak melding

 3. Beste Henk Molenaar,

  Lekker positief jou tweede post.Negatief en zelfs van pessimisme mag jij mij betichten, zolang de witte man door gaat met elke vorm van mentale slavernij, zal ik mijn mening geven. Je mag mij zelf betichten dat ik een trauma(slachtofferrol) hebt, ja, dat klopt want ik heb het vele keren aan den lijve ondervonden.

  Wat ben jij een vies mannetje, want hebt het altijd over misbruik van jonge meisjes.


  Maak melding

 4. Het maakt mij niet uit, wie te gast is bij Dit is de Dag van de EO.
  Dat het (weer) gaat over zwart versus wit of omgekeerd, vind ik wel verontrustend.
  Dat draagt volgens mij helemaal niets bij aan een betere wereld, integendeel.
  Je kunt je bovendien afvragen, wat voor zin zo’n programma heeft.
  Voor mij in ieder geval heel weinig.
  Ik ben mijn hele leven aan gewend te leven tussen mensen van allerlei kleuren en geloven en ik prijs mij daar gelukkig bij.


  Maak melding

 5. @Hillywood, dit jaar zijn er meer dan 50.000 asielzoekers opgevangen in Nederland….en die zijn echt niet wit!! De wereld draait niet alleen maar om zwarten of zwartepiet!!!


  Maak melding

 6. Hilliwood: Je mag mij zelf betichten dat ik een trauma(slachtofferrol) hebt, ja, dat klopt want ik heb het vele keren aan den lijve ondervonden.

  Goh wat zielig……


  Maak melding

 7. Hillywood: zolang de witte man door gaat met elke vorm van mentale slavernij, zal ik mijn mening geven

  Het is de zwarte man – en dat eigenlijk het type zoals jij met een enorm minderwaardigheidscomplex – die nog eeuwen loopt te zeiken over mentale slavernij

  Gelukkig zijn e nog voldoende trotse , zelfverzekerde goed opgeleide zwarte mannen die echt niet weten waar jij het over hebt,.


  Maak melding

 8. @Henk Molenaar, zolang er witte mensen zijn zoals jij, die het maar niet kunnen accepteren respect voor de medemens te hebben en zich blijvend superieur te gedragen, zal ik overal en altijd mijn mening daarover geven. Oud liedje over minderwaardigheidscomplex, jij bent gewoon een van die ouwe ongeschoolde zeuren, die totaal niet vatbaar zijn voor verandering.

  Ondanks ik zelf een trotse en zefverzekerde goed opgeleide zwarte man ben, zijn mijn kinderen en ik voor zwartepiet en wat nog meer uitgemaakt.

  Die witte man zou zeggen, “goh wat zielig, was maar een grapje joh, je leeft in de vorige eeuw.”


  Maak melding

 9. Al jarenlang ben ik een trouwe bezoeker van waterkant.net.
  Als nederlander van surinaams afkomst wil ik graag geinformeerd blijven over suriname en surinaamse zaken.
  Ik lees de berichten en ook de reacties op die berichten. Tot vandaag had ik niet de behoefte om zelf een posting te plaatsen, maar wat mij telkens weer opvalt is dat er vaak op de man gespeeld wordt. Er wordt niet op het bericht gereageerd, maar door sommige lieden wordt er alleen maar gereageerd als er gescholden kan worden. Waarom kan men niet de mening van een ander respecteren? Als je niet met een posting eens bent, haal je schouders op en laat het rusten. Maar ga niet op elkaar reageren met gescheld tot gevolg. Reageer op de inhoud en niet op elkaar. Sorry, moest ik ff kwijt. Ik wil een ieder fijne kerstdagen toewensen en een gelukkig en voorspoedige 2016.


  Maak melding

 10. Mike,

  Ik ben het helemaal met je eens, maar dit gaat al jaren zo.
  Een aantal posters, wacht op de reactie van anderen om daar vervolgens op te reageren.
  Het heeft volstrekt niets meer te maken met het desbetreffende artikel.
  Jouw opmerking geeft ook tegelijk het niveau aan van een aantal mensen op de Waterkant.
  Velen wonen in Nederland, denken alles te weten wat zich in Suriname afspeelt, maar hebben geen idee, hoe de mensen hier (op dit moment) de touwtjes aan elkaar moeten knopen.
  Zelfs met een bijstandsuitkering wonen SurNeds in Nederland nog altijd heel veel beter, dan ze hier in Suriname ooit zouden doen, maat toch maar blijven schelden.
  Ik kan je ze met naam noemen, maar dat zal ik niet doen, want als je een paar dagen op de Waterkant bent, weet je over wie ik het heb.


  Maak melding

 11. Zolang Surinamers gelovig zijn, aldus de blanke Bijbel of welk godsgeloof dan ook aanhangt, c.q. voorouderlijk verrader blijft en hierdoor de godsdienstvloek meezeult, maar hierbij klaagt dat zwarte piet racisme is of dat blank discrimineert et cetera, zijn ze niet serieus te nemen. Het maakt ook niet uit hoe geleerd ze ook moge zijn, want ook al zijn ze geleerd tot in hun tifi-olo, maar als ze vroom zijn is die hele geleerdheid van ze van nul en generlei waarde. Te vergelijken met het volgende spreekwoord, “al draagt een aap een gouden ring het is en blijft een lelijk ding”, en rust er geen zegen op dit soort volk, dat een vrome moordenaar en volksverlakker eert als President.
  django


  Maak melding

 12. @Mike,vertel t ze.
  Ik heb t ook al eerder gezegt.
  Het lykt alsof ze er op kicken die persoonlyke vete.
  Je kan t beter over het desbetreffende item hebben dan een persoonlyke aanval uitoefenen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.