Omvangrijk waterexportproject Suriname onder vuur

27

PARAMARIBO, 23 dec – In het parlement is flink wat kritiek geuit op het waterproject van Amazone Resources. Vooral de oppositie betwijfelt de bedoelingen van het bedrijf. Ook wordt getwijfeld over de manier waarop toestemming is verleend.

Volgens een presidentieel besluit is de minister van Natuurlijke Hulpbronnen ‘gehoord’. Maar volgens de huidige minister van Natuurlijke Hulpbronnen, Regilio Dodson, kan het niet voor hem gelden. Het besluit is van 2012 en hij zit pas enkele maanden aan. Overigens kan Dodson geen documenten vinden waaruit zou blijken dat zijn voorganger ‘gehoord’ is. Dodson zegt dat het parlement binnenkort meer informatie krijgt. Volgens Dodson is de kous niet af.

Intussen vermeldt Amazone Resources dat het een concessie heeft. Er mag voor maar liefst veertig jaar rivierwater worden getapt. Volgens het bedrijf beschikt Suriname over ruim honderd en vijftig miljoen kubieke meter zoetwater. Het meeste water stroomt vrijelijk naar zee, wat een ‘business opportunity’ genoemd wordt. Amazone Resources heet een Nederlands-Zwitsers bedrijf te zijn. Parlementariërs vinden het fout dat Surinamers niet zulke kansen geboden worden.

Bekijk ook:

27 REACTIES

 1. Overal is het njangmakerij:EBS,Staatsolie,OW,LVV,etc.etc.
  De mentaliteit van de Suri’s is verrot en stinkt!Erger kan het volgens mij niet worden!


  Maak melding

 2. We moeten het water goed besteden maw alle redimusus moeten gewaterboard worden. Keer op keer vertellen ze alleen troep in de media. Neem nu zo’n hopeloos
  geval als kinderlokker Molenaar of Mies Koosje. Ze vervuilen de boel met alleen nonsens.


  Maak melding

 3. @Parbo
  Wat hebben de redimusus miszegd. Er kan alleen gezegd zijn dat Baas Bouterse weer een dealtje gemaakt heeft met een Hollander die in Zwitserland woont. Niet meer en minder.

  Baas Bouterse blijkt weer eens prematuur gehandeld te hebben en als ik Dodson goed gehoord heb in de DNA heeft Baas Bouterse ook nog eens gelogen.
  Het zal je als President maar gezegd worden door een minister.

  Luister aub naar de livestream van de DNA en hoor eens goed wat de ministers die helder praten openbaren.


  Maak melding

 4. Weer gekissebis over een project. Natuurlijk. Iedereen wil toch een graantje meepikken? En als het kan met niets doen! Dit heet ‘vooruitgang’! Ik lach me rot om dat stelletje no-no’s in de DNA. Allemaal ‘deskundigen’. Hahahaha.


  Maak melding

 5. @ Parbo,

  Ik denk dat je niet eens weet wat een redi musu is! Zal ik je geheugen even opfrissen?

  In de 18de eeuw woedde in Suriname een felle strijd tussen het koloniale gouvernement en de planters tegen de Marrons.
  In 1760/1762 werd met de Aucaners/Saramaccaners vrede gesloten, maar in de jaren daarna kwam een nieuwe groep op aan de Cottica, onder leiding van Baron en Boni.
  Om de strijd tegen hen effectief te kunnen voeren werd in 1770 het Korps Vrije Negers ingesteld en in 1772 door Gouveneur Nepveu; het korps Zwarte Jagers, dat bestond uit vrijgekochte slaven. Dit Korps, ook wel de Redi Moesoes genoemd, heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de strijd tegen de Marrons. Zij kregen soldij alleen wanneer ze daadwerkelijk vochten. Anders moesten ze zelf in hun onderhoud voorzien. Om hen daartoe in de gelegenheid te stellen kregen ze van het Gouvernement een stuk land waarop ze konden wonen en planten. Dit land was gelegen tussen de Drambandersgracht, de J.A. Pengelstraat (voorheen Wanicastraat), de Limesgracht en de Zwartenhovenbrugstraat. Omdat daar dus vrije mannen woonden kreeg het gebied in de volksmond de naam van Frimangron.
  Dwars door het gebied liep de weg die toegang gaf tot de gemene (=gewone=algemene) landsweide (waar iedereen zijn vee kon laten grazen). Vandaar de naam Gemenelandsweg.
  Binnen Frimangron waren er ook gebieden met een eigen naam, een eigen aard; bijvoorbeeld Lanti Djari, Apiabadjari (hoek Nepveustraat en Gemenelandsweg), Manjadjarie.

  Bron: de historicus A. Loor


  Maak melding

 6. Bouterse dacht weer eens een keer dat Suriname zijn privé bezit is. Gelukkig minister Dotson en DNA (coalitie + oppositie) ‘pur a law dat na en ede’.


  Maak melding

 7. tja waarom hadden Surinaamse ondernemers dit niet zelf kunnen bedenken. Nu is het weer huilen omdat een buitenlander wel de visie en durf heeft.
  Dus de buitenlanders nu maar uitkopen en een naar goed gebruik mooi paars bedrijf neerzetten met volrallige directie raad van bestuur, raad van toezicht en een pasr zeer bekendecaandeelhouders.
  Water oogsten geen ze natuurlijk niet doen dan lijkt het teveel op werken.


  Maak melding

 8. Ah,ja,bouta en zijn bendeleden hebben de winsten al geteld en nu is het wachten op produktie die nooit komen zal zie vb staatscassave bedrijf,die was plan A om de economie van Suriname te redden ,nu komt plan B ,WATER,inhet spel.Die bouta moet afblijven van ons WATER anders gaat hij tezamen met zijn bendeleden de boel verpesten voor ons.


  Maak melding

 9. @Blanke

  Het buitenlandse bedrijf Amazone Resources is niet meer dan een lege huls van een Nederlandse vriend van Bouterse met een postbus in Zwitserland.

  Het water is weg gegeven in een MOU met heel mooie beloften die nooit gerealiseerd kunnen worden. Het is zo opgesteld dat de contractpartner de eigen positie kan doorverkopen en kan cashen voor dat er echt geïnvesteerd moet worden.

  Met deze MOU kan men in de Caraïben water aanbieden om daarna de business-case rond te laten breien door een onderneming die kan investeren in de installaties en de vervoerssystemen.


  Maak melding

 10. DE PUINHOPEN VAN 5 JAAR PAARS (NDP)

  Beste Mensen.

  Dit is al weer een HOUDINI ACT. Van de President.

  Deze Act van de President bevestigt voor de zoveelste keer met welk doel hij het land bestuurd.

  In Bouterse had men de Redder Des Vaders_land gezien… Te vergeefs beste mensen.. Ik hoop dat dit alweer een EYE OPENER is van wegen het feit dat de NDP aanhangers HET PAARD VAN TROJE 5 jaar gelden hebben binnen gehaald.


  Maak melding

 11. JONG SURINAME.

  Ik vraag me zelf af wat er nau met MARK RUTTE, de President van Nederland zou gebeuren als die zo een HOUDINI ACT zou uitvoeren.

  Ik blijf dit zeggen beste mensen… Men moet volop investeren in het onderwijs.. Zo alleen kan men het ontwikkelings_nivo van het Surinaams volk op schroeven.

  Ik ben er stellig van overtuigt, dat een hoog opgeleid volk nooit voor iemand als Bouterse zou kiezen als President.


  Maak melding

 12. Parlementariërs vinden het fout dat Surinamers niet zulke kansen geboden worden.

  Ja natuurlijk vinden ze het fout. Maar alleen de allerrijksten in Suriname kunnen met behulp van de politieke partij meedoen maar aan de andere kant is dan altijd de vraag “wat zal de uitkomst dan zijn?”.

  Iedereen wilt geld verdienen maar niet iedereen wilt ervoor werken.


  Maak melding

 13. Vraag van Eugene van der San
  Moet Bouterse zijn militair tenue aantrekken?

  Van der San,
  Ik wil je even geruststellen en even in de realiteit plaatsen.
  Bouterse heeft geen macht meer over en binnen het leger.
  Bouterse zou alleen macht kunnen hebben binnen de muren van huize Asiana.
  Van der San wil je hiermee hoegenaamd dreigende taal uitslaan?
  Dan heb je het mis. Kijk maar naar de kleine groep die durft op te komen.
  Vele kleine korrels vormen samen vele balen.
  Massaliteit x futiliteit geeft als uitkomst grote uitkomsten.

  Twee bekende songs van Brook Benton
  Think twice before you answer
  What goes up must come down


  Maak melding

 14. @Henkes
  Dat is inderdaad het probleem van het huidige Suriname.
  Bouterse denkt inderdaad dat Suriname zijn privébezit is. Hij gedraagt zich niet als president maar is eigenlijk een bendeleider met een territorium waarover hij heerst, alles naar eigen believen doet en aan niemand verantwoording aflegt.
  Gelukkig dat er steeds meer weerstand komt, zelfs van uit de NDP tegen deze nietsnut.


  Maak melding

 15. Blanke, ik vraag me af of jij wel Nederlands verstaat, het is me wel duidelijk dat je diepingewortelde vooroordelen hebt ten aanzien van Surinamers. Het is nooit goed om vooroordelen te hebben, ik kan je niet helpen om van je vooroordelen af te komen, daar moet jij zelf aan willen werken.


  Maak melding

 16. Wat niemand begrijpt en steeds weer de bevolking in beroering brengt en iedereen over elkaar heen rolt om commentaar te geven is het volgende fijt !!!!!!!
  Wat men doet in dit mooiste land van de wereld is inporteren
  en natuurlijke bronnen kapot maken ten aan zien exporteren
  In plaats dat welje regering dan ook er over na denkt en financeel mensen ondersteund om producten te ontwikkelen
  en te verhandelen voor export.
  Een voor beeld is grote melk vee houderijen modern in gericht en van de melk kaas maakt en andere melk producten die goed gekoelt ver handeld kunnen worden ,de rijst sector verder ontwikkelen, de scheepvaart industrie ontwikkelen ,de toeristen industrie ontwikkelen, zand duinen voor de kust creren dat voort komtuit de mijn bouw ..dus grond op een nutige wijze verplaatsen en dan een bungalow park bouwen, hotels bouwen. Het vliegveld zanderij verder ontplooien zo dat er meer internationaal vlieg verkeer is .de houd indutrie duurzamer maken 1 boom gekapt ….verplicht 2 jonge bomen terug plaatsen ,de goud industrie moderniseren en het goud in een goed beveilg de bank bewaren .kijk hoe andere landen dat doen om hun kapitaal af te dekken e war dan goud tegen over staat ,zij moeten het kopen, in Suriname ligt het onder de grond ,slacht nooit een kip met gouden eiren of te wel er zijn in europa voor beelden van… hoe van zout water zoet water gemaakt kan worden ..een ontwikkeling op zich en dan pas exporteren en het water niet ontrekken uit de natuur dat brengt ongekende schade die niet meer te herstellen is,een georganiseerde pluimvee sectoor met gelijk een slachterij er bij van kuiken tot slacht kip in 3 maanden en 120 kippen geslacht per minuut ultramodern en een expoort product.voor om liggende landen en voor het eigen land. Bij de water voor ziening kan men water depoos maken op grote afstand en zo het binneland van drink water voor zien zo kan dat ook met de stroom om trafoos en verdeel kasten te maken om zo in elke straat en elk huis van stroom te voor zien het systeem kan beter dan dat het nu is tevens is het te controleren wie er dan veel stroom gebruikt . …..er is zo veel te doen en te verbeteren ….maar ik constateer alleen maar mensen die over elkaar heen rollen om commentaar te geven wat er mede toe bij draagt dat de bevolking een hoge bloeddruk heeft door dat zij niet weten of waar en wanneer er nou eens iets gebeurdt
  het zou toch mooi kunnen zijn dat iedereen met respect
  er bij betrokken wordt door verskagen op papier te zetten bijvoorbeeld. …beste mensen in de periode van …tot ..,dan wordt er in die straat of weg of dorp werkzaamheden verricht ten aanzien van het waternet ,op hoger niveau kan men met respect aan elkaar vragen is het mogelijk dat wij iets voor jullie kunnen betekenen en het project samen onder jouw leiding kunnen bewerkstelligen bijvoorbeeld …….er is zo veel te doen in dit verschrikkelijke mooie land met zoveel mogelijkheden. ….maar ik constateert alleen maar negatieve invloeden die op de schouders van vele inwoners van Suriname rusten …ik hoop dat er mensen zijn die er eens over willen na denken …ik wens van uit mijn hart iedereen een hele mooie kerst dagen en een gezond voorspoedig 2016
  .


  Maak melding

 17. Zie de reactie van van der San op Dodson omtrent de waterdeal met Amazon Resources SA.
  van der San een van de weinige mensen met hersens in het Bouterse kamp wordt wel heel erg fel en fanatiek in zijn verwijten aan iemand die ook niet op zijn achterhoofd gevallen is.

  Met een dergelijke diskwalificatie van de hoogste medewerker van de president die, heel plotseling zijn pet directeurs pet afzet, als burger een coalitiegenoot de voor idioot uit maakt is ludiek.
  Het is ook het gedrag van iemand die betrapt is op marchanderen.

  Met dit soort uitlatingen zijn een paar opties:

  1) Breeveld eist excuses of behoeft niet meer serieus genomen te worden.
  2) Bouterse neemt afstand van van der San.
  3) Dodson eist een correctie of neemt ontslag.

  Geen van deze stappen zullen gezet worden omdat men hopeloos verloren is en geen idee meer heeft wat de waarheid is.


  Maak melding

 18. Eugene van der SAN , de OORLOGSHITSER !

  Meneer wil MOORDEN en BRAND in Sranang !

  Ook een president kan een ONJUIST,
  ONGEFUNDEERD of ONWETTIG BESLUIT
  nemen !

  ALLE besluiten die niet in het belang zijn van het
  Land Sranang en van de Bevolking van Sranang
  dienen te worden VERNIETIGD !

  Ps : De Amnestiewet is ook door velen ondertekend,
  waaronder de president, doch is voor 100 % NIETIG !

  Oorlogshitsers als Van der San, zijn een groot
  gevaar voor de RECHTSSTAAT Sranang en voor
  de Republiek Sranang !

  NOOIT MEER SLAVERNIJ IN SRANANG !!!

  OOK GEEN BOUTA-SLAVERNIJ !!!


  Maak melding

 19. Jo jo, bedankt voor de info over de waterdeal.
  weer typisch op zijn sur. tot stand gekomen.Treurig, bizar, onverantwoord is de reactie van kabinetschef. Ook inhoudelijk tegenstrijdig als je beweert dat de deal zorgvuldig is gesloten maar tegelijk is er zoveel ophef daarover en contramine met de meest verantwoordelijke minister Wedden dat als de minister een deal had gesloten de pres. het terug zou draaien als er enig ophef over zou zijn geweest?Wie neemt sur. nog serieus?


  Maak melding

 20. @parbo, Minister Pengel gaat weer Nederlanders om hulp vragen voor de gezondheidszorg.
  Zing nou een toontje lager of reageer niet meer, omdat jij niets zinnig kan schrijven dan maar afgeven op anderen.

  @blaka bakra, hopelijk zal hij jou nu begrijpen. Zie het gedrag van Hooghart. hij komt van Frimangron.


  Maak melding

 21. Oproep aan Parbo:

  Wilt u zich voor de Kerstdagen melden op de afdeling patiënten met een paars steekje los. Gezien uw postings heeft u al enige tijd uw medicijnen niet ingenomen. Uw check van de bijstand kunt u dan ook ophalen.


  Maak melding

 22. Een goed voorbeeld van Suriname in de uitverkoop….

  De familie Bouta heeft een prima pensioenplan

  Iemand moet toch de 14 kinderen van Dino onderhouden en de Bouta dochters kunnen ook nog wel wat shoppinggeld gebruiken.


  Maak melding

 23. de vraag stellen is de vraag beantwoorden. >Moet B zijn mil.tenue aantrekken ?< Aan wie is de vraag gesteld en welke antwoorden zijn mogelijk? nee, ja, nee tenzij, ja mits..enz…..?? Altijd de reikwijdte van je uitspraken beseffen.
  Erg intimiderende retoriek.


  Maak melding

 24. Nestle koopt zo langzamerhand de gehele wereldvoorraad van zoetwaterbronnen op. Die Amazone Resources is slechts een dochtermaatschappij van Nestle.

  Het is onzin wat de Surinaamse regering en Amazone Resources verkondingen. Het is geen rivierwater dat wordt opgevangen, maar met moderne technieken wordt het water onder het Centraal Suriname Natuurreservaat (CSNR) geplunderd.

  De technische installaties worden geplaatst tussen de Gran Rio en de Pikin Rio, de 2 zijrivieren van de Suriname rivier. Dit gebied is makkelijk te bereiken en zit precies tussen de natuurreservaten van de Tafelberg en Eilerts de Haangebergte.

  Het water onder het Centraal Suriname Natuurreservaat vloeit deels door deze 2 zijrivieren naar de Suriname rivier en vervolgens naar de Atlantische Oceaan. Al het overige water in Sipaliwini is reeds door kwik verontreinigd. Alleen onder het CSNR is nog schoon zoetwater. Het gebied bestaat uit 1,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud en dat wordt nu door uitdroging en vernietiging bedreigd.

  Zowel Unesco als Conservation International moeten nu in het geweer komen. De Surinaamse bevolking laat zich wederom een rad voor de ogen draaien en pas als het grootste en meest diverse natuurreservaat op deze aarde is vernietigd, pas dan zal men krokodillentranen huilen.

  Ik ben woest dat de natuurbeschermers in Suriname zich zo rustig gedragen en niet door hebben wat de bedoeling is van Amazone Resources. Iedereen kan toch op de kaart van Suriname kijken en concluderen wat de achterliggende gedachte is van deze onderneming.

  Vooral het feit dat er sprake is van een 40 jarige overeenkomst en dat de omvang van 150 miljoen kubieke meter zoetwater bedraagt, komt aardig overeen met de hoeveelheid zoetwater wat uit het natuurreservaat getapt kan worden in die 40 jaar. Per jaar is het ca 4 miljoen kubieke meter, hetgeen overeenkomt met 4 miljard liter zoetwater, is makkelijk op te pompen met de moderne waterwinningstechnieken. Deze 4 miljard liter levert Amazone Resouces zeker USD 1 miljard winst per jaar op. Niet in het begin, maar zoetwater is binnenkort een schaars goed en alles wat schaars wordt heeft een hogere prijs.

  Als econoom, financial risk analyst en grote voorvechter van sustainability, het behoud van onze natuurlijke biologische diversiteit op aarde (de enige die wij hebben !), kijk ik daarom anders tegenaan.

  Voor mij geldt behoud van onze ecologische diversiteit boven het korte termijn denken. De term ‘business opportunity’ is misleiding van volk en vaderland.

  Suriname heeft in Parijs onlangs een akkoord gesloten tegen opwarming van de aarde en voor duurzaamheid. Dit druist tegen alles in wat Suriname net heeft verklaard. Suriname moet juist nu, meer dan ooit, duurzaam omgaan met de strategische voorraden water en grondstoffen.

  Ik ben benieuwd naar de reactie van Conservation International Suriname en Redd+ als zij achter de ware bedoelingen komen van Amazone Resources.

  Ik hoop van harte dat dit een wake-up call is voor iedereen.


  Maak melding

 25. Van der San is bang dat door het handelen van minister Dodson het buitenland zal denken dat Suriname een bananenrepubliek is. Daar hoeft Van der San helemaal niet bang voor te zijn, door de handelingen van Bouterse en zijn zonen, heeft Suriname al alle kenmerken van een Bananenrepubliek, wanneer Bouterse zijn wil doordrijft, zal het beeld van Suriname als bananenrepubliek alleen maar versterkt worden, wanneer Bouterse echter in samenspraak met Dodson en DNA een weloverwogen beslissing neemt met betrekking tot onze watervoorraden, wordt het pas duidelijk dat Suriname geen bananenrepubliek is.

  Door kortzichtige, bloeddorstige adviseurs als Van der San zit Bouterse al 33 jaar lang opgescheept met een gigantisch probleem dat een smet werpt op alles wat hij doet in binnen- en buitenland, en de idioot Van der San heeft daar geen lering uit getrokken, integendeel raadt hij, in bedekte termen, Bouterse aan Dodson een kopje kleiner te maken. Als Bouterse weet wat goed voor hem is, ontslaat hij Van der San vandaag nog, het moet niet zo moeilijk zijn het ontstane gat op te vullen, de overgekwalificeerde dochter van Bouterse werkt al op het kabinet van de president, zij zal toch niet zo stom zijn (ze heeft tijdens haar jeugd vast wel een heleboel minder fraaie opmerking over haar vader te horen gekregen) om haar vader te adviseren dezelfde fouten als in het verleden te maken?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.