Parlementariër ziet Suriname verder afglijden na IMF-opname

39

PARAMARIBO, 21 dec – De Surinaamse economie is wellicht versneld aan het afglijden. Volgens parlementariër Asiskoemar Gajadien kan het worden afgelezen aan een recente manoeuvre van de Centrale Bank van Suriname. Er is geld opgenomen bij het IMF.

Het betreft Suriname’s een deel uit de verplichte reservepot bij het Internationaal Monetair Fonds. Op zich is het geen verboden stap. Alleen, dergelijke manoeuvres komen alleen als IMF-lidlanden diep in de puree zitten. “Dat het nu gebeurt geeft dus aan dat de financiële situatie van Suriname verder verslechtert”, zegt Gajadien tegenover de Ware Tijd. Het komt link voor omdat het de eerste keer is.

Eerder is geen gebruik gemaakt van de ‘special drawing rights’. Ook toen in de jaren negentig een aanpassingsprogramma volgens IMF-recept is uitgevoerd, bleef het reservegeld onaangeroerd. Niet iedereen wil nu drama roepen. Volgens econoom Steven Debipersad hoeft er nog niets aan de hand te zijn. “Wat er is opgenomen is een vierde deel van de reserve.” Suriname nam acht miljoen dollar op.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Goed dat Gajadien en Jogi zaken zo nauwkeurig bijhouden.De ndp lijders geven geen piep ,volgens hun is het beter dat wij maar niet weten dat wij de zoveelste INTEREST moeten betalen generaties lang,DE ndplijders doen hun best ons te zeggen dat het geleende geld GRatis is zonder voorwaarden.Sinds we te maken hebben met de ndp lijders wordt ons land kunstmatig in leven gehouden met dank aan de zoveelste leningen met terugbetaling met interest en donaties.


  Maak melding

 2. Als je als land 8 miljoen USD moet opnemen bij het IMF, is het echt DROEVIG GESTELD met de Financiën van het land. Bravo riep vertwijfeld in DNA waar Suriname heengaat??

  Je hoeft geen ECONOOM te zijn om het antwoord te weten. KUMA heeft het land met zijn DESASTREUS BELEID naar zijn MALLE MOER gebracht.

  KUMAKOISI: MAY DAY MAY DAY, YOUR SHIP IS SINKING

  In 2016 zinkt het Schip definitief naar de Bodem, met DANK AAN DE GROTE STRATEEG die KUMA heet.

  De nieuwe Regering MOET DAN BESLAG LEGGEN OP DE BANKREKENINGEN VAN ALLE NDPèrs die zich SCHAAMTELOOS hebben verrijkt ten koste van de Staat Suriname!!!!


  Maak melding

 3. @Ram Singh
  Nog 5 dan gaan we gras eten.
  ………………………………………………………………………………………….
  Te beginnen bij jou RAM SINGH,…jij bent de grootste Donkey.


  Maak melding

 4. ook dit is toch geen gratis geld? je verpulvert je reserves. en hoe kun je ze opnieuw opbouwen? met het geld van de olie en het goud? is dat vooruitzien of is dit glazenbolpolitiek?


  Maak melding

 5. De volgende stap is de kratten Parbo inleveren voor het statiegeld.

  Suriname zit echt volledig aan de grond dankzij 5 jaar Paarse Wanbeleid……


  Maak melding

 6. Het opnemen van die 25% is geen probleem. Wel de stap die daarop kan volgen. Als je dus meer wilt b.v. betalingsbalans steun. Dan stelt IMF wel degelijk eisen.Als er dus IMF mensen in Sur. zijn dan kan het zijn dat men meer vraagt van IMF. de eerste IMF eisen zullen privatiseringen zijn en stop subsidies. Vandaar het privatiseringsverhaal van de vorige week?Teken aan de wand!


  Maak melding

 7. jullie blijven maar huilen over het beleid van ddb en c.s.
  ddb is de de pres , peoples choice, en hij vaart een ramkoers .
  het was en is toch geen verrassing dat suriname in een crisis zou komen ?
  de ndp zou su sowieso naar de afgrond brengen , maar i.c.m. de pl en abop slaan we de afgrond over en gaan we rechtstreeks naar de hel…..neks no fout.
  het volk heeft gekozen .


  Maak melding

 8. De Puinhopen Vam 5 jaar Paars.

  Beste mensen.

  Dat men 8 miljoen moet op nemen bij de IMF is een wanhoops daad .. Of HOUDINI ACT..

  Beste Mensen… De Surinamse Munt is weer gedefalueerd..


  Maak melding

 9. Jong Suriname

  Een volk die kiest voor een leider wat die verdiend

  NDP AANHANGERS EN SYMPATISANTEN… Aub zou ik zeggen

  Toen de NDP 5 jaar geleden aan de macht kwam draaide een zekere Guno Ravenberg een lied van een CHANGE IS GONE COME.. Bedoelde hij deze situatie waarin ons land zich nu bevind met dat lied van SAM COOK.


  Maak melding

 10. 2015…HET JAAR VAN DE WAARHEID.. volgens de grote visionair DDB.
  Dit is dus de waarheid…op alle fronten is het land naar de kloten.
  En het paarse stemvee op dit forum zijn al enkele weken oorverdovend stil.


  Maak melding

 11. Suriname is beland in de tentakels van het IMF
  Hoefdraad blijk het paard van Troje te zijn.
  Suriname zal het vast recept van IMF door moeten volgen
  1,Devalueren van de Surinaamse munt
  2.Privatiseren van de zgn staatbedrijven,
  3.Teugbrengen van het logge ambtenarenkorps.

  Eens had Pres.Venetiaan ook voor deze keus gestaan.
  Hij had geweigerd en voerde het SAP uit.
  En proclameerde de 0 optie.

  Top ambtenaren hadden toen 10% van hun salaris ingeleverd.Brandstof werd op de bon gezet.

  En zo zijn we de crisis te boven gekomen.
  Deze misdadige overheid kleedt het volk tot op het bot uit.
  We worden gedegradeerd tot de bedelstaf.

  Oh suriname,waaraan heb je dit verdiend??
  Alleen bidden zal ons bevrijden uit handen van deze tirannen.


  Maak melding

 12. De stap die nu door de Centrale Bank van Suriname is gezet werd voorheen onder Venetiaan door Nederland uitgevoerd. Nederland gaf tijdens de NieuwFront regeringen betalingsbalanssteun aan Suriname. Daarnaast kon Suriname putten uit verdragsmiddelen, en Nederland liet dit toe. Het is duidelijk. De Surinaamse economie moet op de schop. Het zal tot de regeerders, politici van de diverse politieke partijen en burgers moeten doordringen dat Suriname sinds jaar en dag en ongezonde economie heeft. Er zal streng bezuinigd moeten worden en de eigen productie zal onder de huidige moeilijke omstandigheden opgevoerd moeten worden. Maar hoe ga je dit duidelijk moeten maken aan een deel van de bevolking die zich laat manipuleren door politici die op eigen belang uit zijn.

  Dat de economische problemen voor de overheden wereldwijd groot zijn is duidelijk. Ook Nederland moet er aan geloven. Zie het artikel in de telegraaf.http://www.telegraaf.nl/dft/nieuws_dft/24906854/___Bezuinigen_onvermijdelijk___.html


  Maak melding

 13. De stap die nu door de Centrale Bank van Suriname is gezet werd voorheen onder Venetiaan door Nederland uitgevoerd. Nederland gaf tijdens de NieuwFront regeringen betalingsbalanssteun aan Suriname. Daarnaast kon Suriname putten uit verdragsmiddelen, en Nederland liet dit toe. Het is duidelijk. De Surinaamse economie moet op de schop. Het zal tot de regeerders, politici van de diverse politieke partijen en burgers moeten doordringen dat Suriname sinds jaar en dag en ongezonde economie heeft. Er zal streng bezuinigd moeten worden en de eigen productie zal onder de huidige moeilijke omstandigheden opgevoerd moeten worden. Maar hoe ga je dit duidelijk moeten maken aan een deel van de bevolking die zich laat manipuleren door politici die op eigen belang uit zijn.

  Dat de economische problemen voor de overheden wereldwijd groot zijn is duidelijk. Ook Nederland moet er aan geloven. Zie het artikel vandaag in de telegraaf. Nieuwe bezuinigingen in Nederland zijn onvermijdelijk.


  Maak melding

 14. Helaas moet de gehele Sranang Bevolking BOETEN
  voor de Financiele CHAOS van DESI en Clan !

  Het MOEDWILLIG opdrijven van de staats-uitgaven
  voor Onproductieve POLITIEKE zaken en projecten
  is GESTOORD handelen !

  Daarbij komt de ongebreidelde en onaangepakte
  MEGA-corruptie ! Anti-corruptiewet ligt in de lade !

  NEKS NO FOUT, MONNIE DE !

  Hoe achterlijk kun je als regering zijn !

  PS : Om Sranang weer LEEFBAAR te maken moeten
  ten minste Governor CB van Sur en de president wijken !
  Zij zijn de HOOFDSCHULDIGEN (tezamen met Andy)
  die OPZETTELIJK het FAILLISSEMENT van SRANANG
  hebben veroorzaakt !


  Maak melding

 15. Srafu, Ge gebruikt goedkope retoriek van het fabricagemerk ” Geert Wilders ” om de domme massa te imponeren. Jij snapt de economie en economische processen niet.

  Denk jij dat de olie- , goud-, en grondstoffenprijzen in de wereld omhoog gaan als Andy Rusland, Gilmore Hoefdraad en Bouterse aftreden?

  Laat mijn vraag tot je doordringen, stel vervolgens een onderzoek in naar wat ik beweer. Ik hoop vervolgens dat het licht in je hoofd gaat schijnen.


  Maak melding

 16. RobG, ga je zelf eens laten nakijken…..je hebt hebt een paarse bacterie in je hersenen, een andere verklaring voor je slaafse volgzaamheid van Bouterse is er niet.


  Maak melding

 17. Beste RobG

  “Denk jij dat de olie- , goud-, en grondstoffenprijzen in de wereld omhoog gaan als Andy Rusland, Gilmore Hoefdraad en Bouterse aftreden?”

  Natuurlijk heeft het aftreden van deze heren geen invloed op de grondstoffen prijzen.

  Echter wat nu al gebleken is, nu de oppositie achter gesloten deuren we lgehoord worden, worden de interne problemen duidelijk zichtbaar. De ministers als Silos en Dodson maken de problemen (verspillen, niet handhaven, op zijn beloop laten, verspillen) reeds inzichtelijk.

  Als de aangehaalde personen heen gaan zal de rest van de wereld Suriname weer een beetje serieus nemen en kan men in het land gericht aan het werk tot verbetering. Verbetering stapje bij stapje volgens de weg van Venetiaan en met minder prematuur gekraai van de weg Bouterse


  Maak melding

 18. @Robje-de-slapende-Desi-slaaf
  U zegt tegen mij : “Denk jij dat de olie- , goud-, en grondstoffenprijzen in de wereld omhoog gaan als Andy Rusland, Gilmore Hoefdraad en Bouterse aftreden?”

  NEEN, ik denk dat Sranang met EERLIJKE mensen
  aan het roer, die het menen met land en volk, een
  kans maakt de juiste maatregelen te nemen, om
  langzaam uit het DESI-faillissement te geraken !

  Ik denk ook dat, indien de wereldmarktprijzen zouden
  stijgen met dezelfde NDP-klunzen aan het bewind in
  Sranang, wij toch niet verder zouden komen.

  Genoemde heren hebben EEN GROOT GAT in hun
  hand en weigeren met begrotingen te werken !
  UITGAVEN 2010 tm 2015 RUIM ZEVEN MILJARD !
  PLUS nog ALLE staatsreserves verdwenen!

  Robje U verwijt mij : “Jij snapt de economie en
  economische processen niet.”

  Ik weet niet alles maar grondbeginselen ken ik vrij goed, bijvoorbeeld dat je ALS LAND, ALLEEN GELD DIENT
  UIT TE GEVEN DAT JE BEZIT OF VERDIEND HEBT !

  EN dat je geen zwakke SRD-munt steunt met MILJOENEN, terwijl je als regering tegelijkertijd alle begrotingen overschrijdt en VEEL TE VEEL uitgeeft aan ONproductieve zaken !
  Want dan is sprake van ZINLOZE STEUN !

  Misschien gaat er licht in Uw hoofd schijnen indien u
  eens nadenkt wat het betekent wannneer een
  staatshoofd binnen drie jaar, ondanks een PERSONEELSSTOP, meer dan VIER DUIZEND
  nieuwe ambtenaren aanstelt !
  Terwijl het ambtenarenapparaat (ongeveer 52 000
  personen) al zwaar overbevolkt is !

  Let wel dit feit heeft TOTAAL NIETS te maken met wereldmarkprijzen !

  En ook de huidige MEGA-NDP-CORRUPTIE heeft
  niets te maken met de hoogte van de grondstofprijzen !

  PS : De “Grondstofprijzen hebben, prof ABRACADAMSKI, de man van het weggegoochelde Openbare Werken-JAARBUDGET, bevorderd tot staatsadviseur !

  De “Grondstofprijzen” hebben hun dochter benoemd tot staatadviseuse, net als Abracadamski, tegen een
  maandloon van 20 000 SRD !
  MONNIE DE !!!

  SRANG SA WINNIE !!!

  Weg met de GRONDWETSSCHENDERS !!!


  Maak melding

 19. @ptinta, dit is voor jou::::

  -De oorspronkelijke 1.000 woningen die de Volksrepubliek China voor Suriname zou financieren, zijn teruggebracht 550.

  -De 150 woningen die te Okdrodam op Weg naar Zee opgezet zouden worden, zijn verplaatst naar Smalkalden in het district Para. !!!!!!!!!


  Maak melding

 20. voor selectieve krantenlezers als RobG…de volgende aanvullingen op het nieuws in Ned.

  Branstofprijzen dalen per dag…1 ltr diesel, 0,97 euro,
  Huizenprijzen trekken aan…
  Rente is minder dan 1%…
  Regering / belastingdienst geeft 5 miljard terug aan het volk..
  Economie groeit gestaag…

  exhorbitante verhogingen van 100%, 200% en 300% komen hier niet voor…om de eenvoudige reden dat er hier verantwoord beleid wordt gevoerd en dat is voor Surinamers een ongekende weelde, zolang de Bouta-maffia daar lustig mag doorgaan met graaien, roven en stelen.


  Maak melding

 21. Srafu, jij geeft geen antwoord op mijn prangende vraag. Ik plaats een beer op je weg en je een gigantische omweg om deze benauwende vraag te ontlopen. Alleen het feit dat je mijn vraag ontwijkt geeft aan dat mijn vraag goed tot je is doorgedrongen en dat je geen antwoord op weet te geven. Je moet je ook kwetsbaar kunnen opstellen en moedig zijn om toe te toegeven dat mondiale economische problemen een direct effect hebben op de Surinaamse economie en op de financiële huishouding van de Surinaamse overheid.Dat de Surinaamse overheid ook fouten heeft gemaakt in haar uitgavenbeleid geef ik ruiterlijk toe.Men had zich niet niet moeten laten verassen door de onverwachte marktontwikkelingen. Ik ga ervan uit dat dit een goede leerschool is voor de politici.

  jojo, ik geef je volkomen gelijk als er bepaalde onvolkomen aan het licht worden gebracht door de ministers. Ik ben van mening dat met een goede aanpak van de corruptie, het overheidstekort aantoonbaar teruggedrongen kan worden. Trouwens de huidige machthebbers in Suriname zijn gekozen door het volk. Vanaf de Noordzee kan men zijn wil niet opleggen aan het volk. Het is een utopisch streven van jou om aan te nemen dat anderen dan de huidige bestuurders het politiek en economisch beter zullen doen. Neem van me aan dat zij (VHP,NPS,PL,ABOP) het niet kunnen.

  Henk Molenaar, men zal het jou niet kwalijk nemen. Jij kan gewoon niets dan alleen maar gebakken lucht verkopen.


  Maak melding

 22. Henk Molenaar, men zal het jou niet kwalijk nemen. Jij kan gewoon niets dan alleen maar gebakken lucht verkopen.,

  aldus RobG, de man die de gebakken lucht die Bouterse al 6 jaar verkoopt aan de Surinamers beschouwt als hoofdgerecht voor de “Gouden Kerst” die er nooit zal komen.


  Maak melding

 23. Suriname financieel probleem dankzij de dubbele salaris die helemaal mond verlegen is. Hij dient de laatste in de wereld zijn die hierover zou moeten praten.
  Verder wil hij door mondverlegen ook nog voorzitter van VHP worden. Waardeloos!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 24. Rob G, u neemt serieuze pogingen om het beleid goed te keuren en telkens te wijzen naar de grondstoff.prijzen. Welnu,
  Chili en Peru zijn ook erg afhankelijk van goud en zilver. voor bijkans 20%. o.k. minder dan sur. maar zij verkeren nu niet in grote problemen omdat men daar rekening hield met de prijsdalingen > gevolg : stabiele wisselkoersen

  Als ik verder uw commentaren lees dan is het allemaal lood om oud ijzer wie er regeer of niet? Wat u niet kunt bewijzen is dat een ander regime dezelfde problemen zou hebben.Wel dezelfde grondstoff. pijzen maar hopelijk andere voorzorgsmaatregelen en misschien ook de maatregelen die nu nodig zijn .U trekt dus een te makkelijke conclusie.Ik kan u dus ook niet garanderen dat anderen het beter zouden doen want voor geen enkele politicus steek ik mijn handen in het vuur. 1 ding staat wel vast: het gaat niet goed! Mee eens? Hier is niet de plek voor maar het zou overzichtelijk zijn als u pro en contra van het vorige beleid tegenover het huidige beleid in enkele kolommen zou plaatsen .
  Simpel gezegd: wat deed de vorige verkeerd/goed en dito de huidige.


  Maak melding

 25. Srafu, jojo, Henk Molenaar en al dat volk dat loopt achter de versleten politieke partijen VHP en NPS. Het enigste dat jullie doen is een klaagzang produceren over geld. Jullie maken een kapitale fout. Wisten jullie het niet dat armoede niet met geld te koop is !!!!!!!!!!!!


  Maak melding

 26. @Robje-de-Slapende-Desi-Slaaf:

  U heeft mijn bijdrage niet goed begrepen : De wereldhandelsprijzen voor grondstoffen hebben
  uiteraard geleid tot verminderde inkomsten voor Sranang !

  DAAROM had regering BOUTA reeds TWEE JAAR GELEDEN DRASTISCH moeten bezuinigen !

  Dat WEIGERDE DESI, die riep tot NA DE AFGELOPEN VERKIEZINGEN dat “MONNIE DE” !

  HOE DOM KAN JE ALS PRESIDENT ZIJN !!

  De ZEVEN MILJARD uitgaven van kabinet DESI I
  zijn veel en veel groter dat de inkomsten die Sranang ontbeert, door de dalende wereldmarktprijzen !

  Er zijn MILJARDEN meer uitgegeven buiten alle
  begrotingen om !

  Daarom wijs ik u op de benoeming van meer dan
  VIER DUIZEND nieuwe ambtenaren door DESI,
  een feit dat niets te maken heeft met wereldmarktprijzen !

  Gewoon STOM beleid, corruptie en WANBELEID !

  Ook de KOSTENDERVING en PRIJSVERHOGINGEN
  als gevolg van de NDP-corruptie, die enorm is gestegen tijdens regering DESI, hebben NIETS te maken met de wereldhandelsprijzen !

  De honderden miljoenen steun aan de munt, de SRD,
  was gewoon weggegooid geld !

  Omdat regering DESI maar met geld bleef smijten,
  ondanks de dalende staatsopbrengsten !
  De SRD steunen en TEVEEL uitgeven
  (mega-staatsuitgaven) gaan niet samen !

  Waarom, Robje kost het Kabinet van de President
  eindeloos veel miljoenen, terwijl de adviezen van deze staatsadviseurs, NIETS HEBBEN OPGEBRACHT !

  OPBRENGST adviezen Kabinet President : een
  negatieve staatskas van TIEN MILJARD en het VERDWIJNEN van onze staatsreserves van ruim
  ACHTHONDERD MILJOEN !

  U zegt tegen mij : “Dat de Surinaamse overheid ook
  fouten heeft gemaakt in haar uitgavenbeleid geef ik
  ruiterlijk toe.”

  U, Robje de slaper, drukt zich wel zeer zacht uit ,
  het Desi-beleid, is zonder meer een DISASTER,
  een RAMP voor Sranang en voor de BEVOLKING !

  De gehele ECONOMIE ligt in de PUIN en STAATSFINANCIEN/MIDDELEN zijn er niet !

  Zo meteen krijgt IMF de schuld van de
  ONVERMIJDELIJKE en ZWARE SANERINGEN !


  Maak melding

 27. Gast X, je maakt de kapitale fout om de landen Chili en Peru als vergelijkingsmateriaal voor Suriname te gebruiken. Beide landen hebben te lijden door de daling van de prijzen van grondstoffen en de afname van de export van grondstoffen. In Chili heeft men het goed aangepakt. De Chileense economie wordt gekenmerkt door de opbouw van een nationale industrie ter vervanging van importgoederen (importsubstitutie). Daarnaast heeft Chili naast de export van koper ook een grote export van wijnen. De belangrijkste export producten zijn granen, aardappelen, suikerbieten, maïs en fruit (m.n. appels en druiven). Ook de rundveehouderij voor de export van runderen en vlees voor de eigen markt is goed ontwikkeld. Als de opeenvolgende Surinaamse regeringen dit beleid van Chili hadden overgenomen had men nu minder problemen met deviezen.Hoe groot is de importvervangende industrie in Suriname en wat exporteert Suriname in grote hoeveelheden naast goud en bauxiet?

  Peru heeft ook een grote export van producten uit de landbouw, visserij, mijnbouw.De belangrijkste exportproducten van Peru zijn koper, zilver, suiker,rijst, vis en vismeel, koffie, katoen, grondstoffen voor de farmaceutische en voedingsindustrie en sinds enige jaren aardolie. Peru exporteert ook heel veel druiven, tabak, asperges, passievruchten, bananen,bloemkolen, uien,knoflook, aardappelen, broccoli, diverse tarwe soorten voor de voedings- en bierindustrie. Kortom, Peru heeft een zelfvoorzienende landbouw en veeteeltindustrie. Het land hoeft weinig voedingsmiddelen te importeren waardoor er ook minder deviezen naar het buitenland worden overgemaakt .Daarentegen verdient het land heel veel deviezen door een diversiteit van exportproducten.

  Gast X, de poging die je hebt ondernomen om Suriname met Peru en Chili te vergelijken loopt faliekant mis. Maar ik ben je dankbaar dat je deze poging heb gewaagd. Ik hoop dat velen nu in kunnen zien hoeveel tekortkoningen de Surinaamse economie heeft. Ik hoop dat alle politici in Suriname hun ogen open zullen gaan en dat zij zullen gaan werken aan een fundamentele economische verandering en hervorming van het land.


  Maak melding

 28. Beste RobG

  Luister Aub naar de onzin de Gilmore Hoefslag in de DNA loopt te verkondigen.

  Onder tussen vertelt hij wat voor ellende hij van Bouterse I gekregen heeft. 500% hogere onbetaalde rekeningen dan verwacht. etc.

  Nu moet tovergeld de problemen opgaan lossen.

  Luister eens naar de man zijn onzin, de man is in paniek.
  Kijk naar nu en analyseer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.