Boek over Wintigeestelijke Elly Purperhart

23

Wintigeestelijke Elly Purperhart (83) toont een exemplaar van het boek ‘Duman, Leven en werk van winti duman Elly Purperhart’, geschreven door Chandra van Binnendijk. Purperhart, die nog altijd even vief is, declameerde gedichten bij de presentatie van de biografie zondag in het centrum van de culturele vereniging NAKS in Paramaribo, Suriname. Het boek is met ingang van zondag te koop.

Bekijk ook:

23 REACTIES

 1. Mensen die zich met winti bezighouden, worden bijna altijd gekweld door allerlei (geestelijke) problemen. Lijkt één probleem opgelost, dan dient het volgende zich alweer aan.

  En het meest opvallende is: de zogenaamde oplossing van die problemen gaat zo goed als altijd gepaard met het uitgeven van geld.

  Geen wonder, want in de portemonnee is ruimte genoeg voor winti. Geld weg, winti er in.

  Mensen zouden eens moeten nadenken en zich moeten richten tot de Schepper en niet tot winti-schepsels die zich per definitie van de Schepper hebben afgekeerd.

  Winti’s zijn de spookambtenaren, die vanwege opstandigheid door de minister buiten het ministerie geplaatst zijn en zich aan u als burger voorstellen als uw belangenbehartigers bij dat zelfde ministerie.

  Dat wordt uiteraard verdriet en ellende en dat kun je goed zien bij mensen met een hechte winterband. Een heilloze weg.


  Maak melding

 2. Mensen die zich met God bezighouden, worden bijna altijd gekweld door allerlei (geestelijke) problemen. Lijkt één probleem opgelost, dan dient het volgende zich alweer aan.

  En het meest opvallende is: de zogenaamde oplossing van die problemen gaat zo goed als altijd gepaard met het uitgeven van geld.

  Geen wonder, want in de portemonnee is ruimte genoeg voor God. Geld weg, god er in.

  Mensen zouden eens moeten nadenken en zich moeten richten tot zichzelf en niet tot het god-schepsel dat per definitie niet bestaat.


  Maak melding

 3. Beste mensen

  Winti is een deel van ons cultuur.. Zoals hoe elk ander volk zijn cultuur hb..

  De winti cultuur is naar mijn mening het mooiste.. Als je naar behoren mee om gaat is het ROZEN GEUR MANENSCHIJN.


  Maak melding

 4. Ivanof Limburg,

  Cultuur en religie zijn twee verschillende zaken. Al lijkt het soms alsof daar overlappingen tussen zitten en dat is precies waar de verwarring ontstaat.

  De mens schiep cultuur, maar de mens schiep zichzelf niet. De mens schiep de roos en haar geur ook niet en evenmin de manenschijn.

  Zo waar, wij bezitten als mens ook scheppende gaven, maar ons past bescheidenheid. Want cultuur gaat voorbij (kijk maar eens naar de verdwenen beschavingen).

  Wat overblijft is de hoop op en genade van Diegene die ons geschapen heeft.


  Maak melding

 5. John Lal,
  Woorspelletjes inclusief substituties en aanpassingen in reeds bestaande tekst zijn leukig. Ze zouden moeten fungeren als spiegel, maar jouw woordspelletje hierboven is een soort van “doorkijkglas”.

  Mensen moeten zich richten tot zichzelf zeg je? Is dat niet precies datgene wat de mensheid te veel en te vaak doet. “Zich richten tot zichzelf” leidt tot egoïsme en zelfzucht. De ultieme voedingsbodem voor ellende van vandaag de dag.

  Onze hersenen zijn tot veel in staat, maar ze missen de kracht om ons hart en onze ademhaling op commando stop te zetten. Richt je daarom op Diegene die je hartslag en je ademhaling mogelijk maakt(e).

  Dat is onze Schepper.


  Maak melding

 6. Larry, heb jij je wel eens verdiept in Winti? Dat heb ik ook niet gedaan, net zoals ik me niet verdiept heb in jouw God of welke God dan ook. Ik heb daarom geen oordeel over Winti en jouw God. Iemand die net als jij wel een uitgesproken negatieve mening heeft over Winti is Steve Meye,ook hij vindt namelijk dat alleen zijn God en zijn manier van zijn God vereren de enige ware zijn. Jij beweert dat Winti priesters alleen op geld uit zijn, maar volgens mij weet Steve,die in God gelooft, er ook wat van, hij is er namelijk niet vies van om jarenlang te profiteren van het in Suriname bekende ‘Winti wai lanti pai’ principe,tegen het door deze Winti op gang gebrachte betalingen heeft hij geen enkel bezwaar en zijn lammeren zijn verplicht een bepaald percentage van hun bezittingen af te staan tot meerdere glorie van zijn ware God..


  Maak melding

 7. Wat een gelul zeg,allemaal sabie mangs,gaan jullie een wassie nemen,dan zullen jullie misschien genuanceerder en helder over bepaalde dingen kunnen denken.het is een wonder,dat de naam van de president niet hierbij genoemd wordt…vergeet je florida water niet.


  Maak melding

 8. Printa, niemand vond het nodig de naam van jouw demonische afgod erbij te halen,jij bent degene die hem erbij moest halen,waarom richt je niet de sekte van DiDiBri op,kan je hem samen met de andere paarse ezels de hele dag aanroepen en aanbidden.


  Maak melding

 9. Lieve mensen,

  Langs deze weg wil ik graag mededelen dat Jezus Christus van ons allen houd en dat Hij de enige is die ons eeuwig leven, verlossing, genezing, bevrijding en ware transformatie kan schenken.

  Jezus Christus heeft ons vrijgekocht met Zijn dierbare bloed dat heeft gevloeid tijdens de kruisiging en enkel en alleen door Hem kunt vandaag de dag vergeven worden van uw zonden en eeuwig leven bemachtigen.

  De Bijbel leert ons dat winti een vorm van afgoderij (tovenarij, waarzeggerij) is en dat wij ons daarvan moeten bekeren. De ware kracht en voorspoed van God manifesteert zich enkel en alleen door de Zijn zoon Jezus Christus die vandaag de dag springlevend is.

  God zegen u,

  Oscar


  Maak melding

 10. Alle andere Bevolkingsgroepen kent zijn geschiedenis de afgelopen 1000 jaren,alleen de Afro-diasporas denkt dat zijn roots 400jaar geleden in de Americas zijn begonnen,terwijl Men een lange en rijke geschiedenis in Afrika heeft als de Verloren Stammen van Israël,en die door YAHWEH met Slavernij via Schepen naar de Americas(Egypte symbolisch ) zijn gebracht,doordat het Volk Ongehoorzaam was aan de ALMACHTIGE en ZIJN 10 geboden en ZIJN Geestelijke Wetten van Zegen en Vloek, Natuurgoden en andere goden gingen dienen Inplaats van H E M . Deuteronomium 28 :15-68 .


  Maak melding

 11. Ik ken een pandit (P) die aan geldzucht lijdt.Misschien kan deze mevrouw hem verlossen van deze zonde.Hij woont op Welgelegen en is een gepensioneerde leerkracht.
  Deze misleider eist geld en nog eens geld!
  Hij heeft zeker een wassi nodig!


  Maak melding

 12. @Blaka Djoeka
  Wel nee de kuur voor pandiet P is geen wassie maar gewoon dat je hem niet uitnodigd om ceremoniele doeleinden.Hij verdiend dan niks wat een goede zaak is tegen oplichters als pandit P.


  Maak melding

 13. Ray ik hoor dat hij de hoofdpriester was van de gemeente van Kries Nannan Panday en toch ben ik benieuwd wat Kries van zulke oplichters vindt.


  Maak melding

 14. Foeroe sma sa e belijdt a wintie na ndp sma. Na afrikaanse wantoestanden e go kong te baas nanga lon go tjies deng wintie. Wagtie, na soso kree deng burikie foe baas e go tjiesie tra jari. Moro kirie,foefoeroe nanga ogri e go kong.


  Maak melding

 15. Oscar Bento Lourenzo, hoe zou jij het vinden als mevr. Elly Purperhart je kwam vertellen dat geloven in Jezus Christus afgoderij was? Waarom denk jij dan het recht te hebben haar geloof afgoderij te noemen? Jij moet maar geloven in jou Jezus Christus als jij daar gelukkig van wordt, laat anderen ook geloven waar zij in willen als zij daar gelukkig van worden. Wanneer je tijd daar is dat jij tot hoger leven wordt opgeroepen, zal je wel merken (of niet natuurlijk) of jij of mevr. Purperhart het bij het rechte eind had. Waarom maak jij je eigenlijk zorgen als andere mensen (Henkes b.v.), die je niet eens kent, in de hemel of in de hel terecht komen? Stel dat iemand een heel goed mens is die geen vlieg kwaad doet of ooit gedaan heeft, waarom zou die persoon dan geen eeuwig leven verdiend hebben zonder dat hij in jouw God gelooft? Als jouw God op basis van een bepaald lidmaatschap mensen discrimineerd, dan lijkt hij verdomd veel op de leiders van de Surinaamse politieke partijen.


  Maak melding

 16. Ieder mens heeft een oorlog te strijden tegen het kwaad in zichzelf. JEZUS Zegt; gij zult de Waarheid verstaan en de Waarheid zal u vrij maken .


  Maak melding

 17. Henkes…je neemt me de woorden uit de mond. De (enige )juiste reactie, want anders zouden een heleboel mensen verdoemden zijn alleen al omdat ze nooit van de christelijke GOD gehoord hebben. waanzin natuurlijk.
  Gek eigenlijk deze discussie want er zijn Goddiensten die veel langer bestaan dan de christelijke leer. Die hebben ook veel goeds en veel kwaads gebracht voor de mensheid. Die hoor ik niet gebashed worden. Zodra het om het culturele spirituele erfgoed gaat van de blakaman heb je inderdaad zelf geproclameerde sabimans.
  jammer.


  Maak melding

 18. alle respect voor die mevr purperhart, maaaaaar dit soort ROTSOOI hebben altijd gevolgen,wat men vaak genoeg vergeet of opzettelijk doet is dat ze hun kinderen opoveren voor dit soort rotzooi of ze denken niet verder na dat het de arme kinderen zijn die de gevolgen gaan onder vinden, want wanneer moeder er niet meer is moet iemand de verantwoording van mama haar voedoe dragen, en zo blijf je aan de gang met deze shit,”” OGENSCHIJNLIJK LIJKT HET TE WERKEN ,MAAAAAR DAADWERKELIJK IS HET GEWOON BULSHIT WAT MEN DOET, DIE ZOGENAAMDE BOENOE MANG HEEFT ZELF HULP NODIG EN GAAT HIJ JOU HELPEN ,WAT ZE DOEN IS ZICH ZELF VET MESTEN MET JOU GELD,GEBRUIK JE VERSTAND EN VRAAG DE ALMACHTIGE GOD OM HULP.HEM HOEF JE NIET TE BETALEN OF SPULLEN KOPEN,WAT HIJ NODIG HEEFT IS ALLEEN JE HART MEER NIET. VRAAG HEM ALLEEN OM HULP EN JE HEBT HET VOOR JE DENKT.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.