‘Tienerprostituees in Suriname geen verzinsel’

41

PARAMARIBO, 20 dec – Tienerprostituees die vooral actief zijn in het binnenland. Volgens minister Jennifer van Dijk-Silos van Justitie en Politie is het geen verzinsel. Van stemmingmakerij is evenmin sprake. Sommigen willen die indruk wel wekken.

Dit was niet zo lang geleden al het geval. Van Dijk-Silos sloeg alarm over misbruik en verkrachting van meisjes in het Inheemse Apoera. Binnen en buiten deze gemeenschap werd al gauw geageerd. “Straks gaan ze me weer uitschelden, omdat het niet bestaat. Ik ga mensen geen knuppels geven om me te slaan. Ik ben geen masochist”, zei Van Dijk-Silos in het parlement. Toch noemde ze een ander gebied.

Het betreft het district Brokopondo, in het zuiden. Meisjes van hooguit zestien jaar uit de gemeenschap Brownsweg en uit Paramaribo worden gelokt naar de goudvelden. De kinderen worden als het ware geëxploiteerd. Het ministerie wil het aanpakken, maar stuit op aardig wat weerstand. Onder meer districtscommissaris Yvonne Pinas ontkent het misbruik. Het parlement heeft de minister aangemoedigd om paal en perk te stellen.

Bekijk ook:

41 REACTIES

 1. Zoals ik al eerder zei, de jeugd van su en ook de oudere , zullen zichzelf gaan moeten verkopen om aan bestaan te voldoen. Ik heb dit met eigen ogen gezien waar jonge meiden in de casinos vooral op een slinkse wijze worden verleid. Als niemand hieraan wat doet dan krijgen wij thaise taferelen in su. Het is onze plicht om hieraan wat te doen.


  Maak melding

 2. Ik heb er een gruwelijke hekel aan wanneer figuren als Koos, Henk Molenaar en Zwart Mans doen alsof er alleen in Suriname misstanden zoals corruptie, vrouwenmishandeling, alcoholmisbruik enz. voorkomen, maar dat wil niet zeggen dat ik ontken dat dit soort zaken ook in Suriname voorkomen. Districtscommissaris Pinas moet i.p.v. te ontkennn dat tienermeisjes in haar distrikt geprostitueerd worden, er iets aan gaan doen. Als ze er niets aan doet, kunnen we maar een conclusie trekken en dat is dat zij er zelf baat bij heeft dat het gebeurt.


  Maak melding

 3. Tienerprostitutie is geen nieuw verschijnsel op deze aardbol waarop wij leven. Het komt in veel landen voor. Suriname maakt geen uitzondering. Maar de houding van de gezagsdrager kant ik helaas nog niet goed plaatsen. Het kan zijn dat mevrouw Pinas niet goed wordt geïnformeerd door haar ondergeschikten.

  Ik stel daarom voor dat elke post van een district commissaris ook wordt bemenst met een incognito inlichtingen officier die zeer belangrijke informatie doorspeelt aan de autoriteiten. Ik denk dat deze persoon een belangrijke bijdrage kan leveren om de criminaliteit terug te dringen.

  We moeten daarom niet uit het oog verliezen dat tienerprostitutie onder criminaliteit valt. Door de jonge leeftijd van de vrouwen hebben we hier te maken met gedwongen prostitutie. De meiden wordt een vette worst voorgehouden en dat maakt het makkelijker om hen te introduceren in de prosti-business.


  Maak melding

 4. Henkes wat is je punt precies. Hebben wij gezegd dat Suriname patent heeft op de door jouw genoemde zaken ? Schei toch uit vent. Waar Suriname wel in schittert is dat de bevolking een massa moordenaar op de troon heeft gehesen als president. Het ergste is dat hij er niks bakt. In ieder ander land hadden zo’n kerel met pek en veren het land uitgeschopt.


  Maak melding

 5. RobG kan je groot deel volgen. Probleem is ook dat de maatschappij materialistisch ingesteld is. Het hebben van iphones, ipads, nike schoenen, ps4, laptops en andere merk artikelen is de normaalste zaak van de wereld. Trieste is dat mensen en kinderen daar ver in gaan.
  Ook de agressieve marketing campagnes maken het niet makkelijker. Wat mij betreft hebben de fabrikanten ook een rol hierin.


  Maak melding

 6. Koos, ik ben het met je eens dat Suriname een moordenaar op de troon heeft als president, jij suggereert met je uitspraak weer eens een keer dat ALLE Surinamers op hem gestemd hebben, ik kan je echter verzekeren dat ik en met mij de meerderheid van de Surinamers NIET op hem hebben gestemd. Jij kan echter niet ontkennen dat jij vaak doet alsof alleen in Suriname corruptie en dat soort misstanden voorkomen en je suggereert met je ongenuanceerd, generaliserende aanvallen op Suriname vooral ook dat dit soort zaken in jouw ‘beschaafde’ Nederland niet voorkomen.

  Koos, wil je zeggen dat Suriname het enige land in de wereld is dat een massamoordenaar op de troon heeft zitten? Zelfs Nederland heeft ooit massamoordenaars aan de leiding van het land gehad, alleen vielen de vele doden niet in Nederland, maar overzee b.v. in Ghana, Suriname, Indonesië en Nieuw Guinea en dichter bij huis waren er genoeg leidinggevende Nederlanders te vinden die maar al te graag hand en spandiensten verleenden aan Hitler, terwijl onder zijn slachtoffers ook vele Nederlandse burgers te vinden waren.


  Maak melding

 7. @RobG.
  Beste Rob, ben het niet vaak met je eens maar deze keer voor n groot deel.
  Je zou inderdaad kunnen stellen dat deze d.c. er byna aan moet verdienen.
  Over dat het overal in de wereld voor komt is n feit
  Jonge meiden in Ned laten zich ook n avondje nemen voor n lift of beltegoed maar maar daarna komen ze thuis weer in n warm nest,en dat is nou net wat deze meiden in su niet hebben.


  Maak melding

 8. @Henkes,
  Ik snap jou standpunt n Koos, die hakt er ook altyd in maar wat hy zegt klopt enigzins wel.
  Hier op dit forum kunnen wy reageren op de problemen in Su en ik vind dat wy dat moeten blyven doen.
  Om andere landen/voorbeelden er by te halen vind ik niet relevant.
  Wy moeten er juist voor zorgen dat het zich niet meer herhaald
  Er heeft in Su een tragedy voor gedaan waar elke suri/surined mee zit.
  Als wy niet leren van het verleden dan komen wy ook niet vooruit in onze ontwikkeling,dus om het over de sneaky nederlanders te hebben, ook dat gebeurd overal ter wereld.


  Maak melding

 9. De virus van Babylon is overal naar toe, ook in Swiet Sranang door moreelverval,loverboys (man,)materialisme,armoede, geldzucht, atheïsme enzo……omdat men geestelijke is afgedwaald en alles met zijn verstand wil beredeneren en omdat men JAHWEH buiten de deur heeft gezet,in zijn handel en wandel.


  Maak melding

 10. Bij supermarkten hangen Surinaamse tienermeisjes rond die wachten op mannen ( maakt niet uit hoe oud) die boodschappen doen, met hun meelopen en dan voor een soda of belkaart instappen in hun auto. Heb het met eigen ogen diverse malen gezien. Te koop voor paar SRD.


  Maak melding

 11. -Ik heb velen berichten mogen volgen via de media en vooral ook via de branding als het gaat over dit probleem.

  -Mensen vanuit het binnenland hebben zelfs aangegeven dat dit probleem heel erg groot is.
  Deels van de jongeren kiezen er zelfs voor om in de prostitutie te gaan vanwege dat geld.
  Ook zijn sommige ouders zelfs verantwoordelijk voor dit probleem. Op feesten laten de ouders hun jonge kinderen op bepaalde muziek soorten dansen met oudere mannen tot laat in de avond. De ouders letten ook niet op hun kroos en wat voor afspraken achteraf met hun kinderen gemaakt worden.
  Zie hier het probleem.

  =Op bepaalde scholen in Paramaribo is een onderzoek verricht en blijkt dat onder een bepaalde doelgroep thuis bij deze kinderen de opvoeding ver te zoeken is. Deze jonge kinderen op de basisschool praten over situaties die niet bij hun leeftijd horen.

  =Ik hoop het beste voor deze kinderen.

  Mevrouw Silos, als u die kinderen kunt redden prima.


  Maak melding

 12. Prostitutie is een gemakkelijke manier om aan geld en begeerde goederen (smartphone e.d.) te komen. Op zich al erg genoeg maar wat mij ook nog zorgen baart, is de toename van geslachtsziekten onder de jeugd. Want ga er gerust van uit dat een condoom niet tot de standaard accessoires van de dames noch van de klanten behoort.


  Maak melding

 13. In een land die in zware crisis verkeerd en waar de leefomstandigheden bedroevend zijn voor het volk ga je dit soort taferelen krijgen!! De regering heeft hier debet aan vanwege de puinhoop die ze hebben veroorzaakt in het land!! Ook in de jaren 80/90 was er behoorlijk stijging van de prostitutie vanwege de zware tijden toen!!!


  Maak melding

 14. Indien het lichaam de tempel van de ziel is, dan is het droevig gesteld met de ziel.
  Veel van deze meisjes zijn al lang door een familielid, kennis, buurtgenoot, wie dan ook misbruikt waardoor de stap naar de prostitutie niet groot is. Of misschien kennen ze andere meisjes die op soortgelijke manier ‘rijk’ zijn geworden en rijkdom is vaak een sterke reden om iets slechts goed te praten of uit te voeren.


  Maak melding

 15. Ik heb een hekel aan idioten die roepen dat het ook in het buitenland gebeurd. Het zal mij zorg zijn of het in het buitenland gebeurd. Wij als samenleving moet dit scherp veroordelen en niet met excuses komen omhet goed te praten. Suriname gaat zo naar de verdoemenis als wij niet uitkijken.


  Maak melding

 16. @ Kolibri.

  Ben volkomen met je eens, de meisjes willen ook lekker leven zoals hun leeftijd genoten die het beter hebben.
  Maar helaas als de mogelijk daartoe niet aanwezig is, wordt de weg van het kortste weerstand gekozen.

  Ik ben trouwens bijna met iedereen eens wat hier allemaal staat over deze meisjes. Des te zieliger vind ik, dat het één van je dochter c.q. familie lid zou zijn !

  Mannen die gebruikt maken van deze kinderen hebben geen “Ruggengraat ” want als je thuis een kind hebt van die leeftijd dan ga je, je toch 2 keer bedenken dat het even goed jou eigen kind kan zijn.

  Wat ik als een lachertje vind is deze;

  Het Ministerie ( Jus- Pol ) wil ingrijpen maar stuit op verzet van de District Commissaris Pinas. )

  Wat is dat nou weer, een dom beleid ????
  Het Ministerie heeft in mijn ogen hiermee dus geen ene moer te vertellen !

  Mw ; Pinas moet gewoon haar werk doen, en naar het Ministerie luisteren en niet andersom.

  Kort samen gevat ; het is een omgekeerde wereld in Sweet Sranang, dit is letterlijk en figuurlijk zakken vullen !

  Sari tori mang.

  jacko.


  Maak melding

 17. Mevr. Pinas is een struisvogel.
  Overal in de wereld komt tiener- of kinderprostitutie voor, hoe triest dat ook is.
  Dus ook in Suriname en in Brokopondo.
  Dat ontkennen, slaat nergens op.
  Mevrouw leeft waarschijnlijk op een andere planeet.


  Maak melding

 18. @Henk Molenaar,
  Dat wat jij zegt over Surinaamse tienermeisjes zegt meer iets over de toenemende armoede, dan over de Surinaamse vrouw!
  De welvaart van een land kun je aflezen aan de criminaliteit die er heerst. Daar valt ook prostitutie onder. Prostitutie onder jonge schoolgaande meisjes is een ‘Red Flag’
  Dat geeft aan hoe hard Suriname naar de afgrond dendert.
  Dit soort criminaliteit heeft vaak met armoede te maken!


  Maak melding

 19. Een DC die haar ogen sluit voor de wantoestanden in haar district is DC onwaardig!
  DC Pinas is een etterende wond aan het kweken die straks ongeneeslijk wordt.


  Maak melding

 20. Tiener prostitutie heft weinig met armoede te maken en meer met OPVOEDING,!
  Er zijn personen die onder armoedige omstandigheden opgevoed zijn en vandaag een behoorlijk bestaan hebben opgebouwd.Ze zijn naar schoolgeweest met gelukkig geen mouwloze topjes,zew weten tenminste dat ze niet naar een disco gaan of club,Zoveel verstand heeft zelfs de armsten onder ons.


  Maak melding

 21. Voor de 3e keer in de recente surinaamse geschiedenis vanaf 1980 onder bouterse, gaat Suriname ten onder aan corruptie, inflatie, nepotisme ,werkloosheid,criminaliteit, drugshandel, verpaupering en verloedering(w.o.tienerprostitutie). Conclusie, de man+ ndp = vernietiging,neergang,ondergang.


  Maak melding

 22. Beste Joy,

  Die meisjes over wie ik het heb, hebben geen honger of geen kleren aan hun lijf. Ze willen nieuwste smartphone en belkaarten…..


  Maak melding

 23. Ray,ik ben het totaal oneens met jou als je zegt dat kinderprostitutie helemaal niets met armoede te maken heeft. Jij zoekt de oorzaken in de opvoeding en daarmee sla je de plank helemaal mis.

  Ik ben van oordeel dat armoede de grootste oorzaak is van kinderprostitutie. Kinderprostitutie komt overal ter wereld voor, ook in Nederland. In ontwikkelingslanden is prostitutie een manier van overleven voor jongeren die geen ouders meer hebben, of waarvan de ouders niet genoeg geld verdienen om voor het gezin te zorgen. De kinderen voelen zich dan verantwoordelijk voor de zorg voor hun familie. Deze vorm van kinderprostitutie komt veel voor in Thailand, Philipijnen, India,Cambodja, Colombia, Brazilië.

  Er wordt ook vaak door de ouders aan kinderen verteld dat er een mooie baan op hen wacht, terwijl men in werkelijkheid dat niet waar blijkt te zijn. In plaats daarvan worden de kinderen gedwongen om seks te hebben met klanten die de pooiers voor hen regelen.


  Maak melding

 24. Het land is in moreel verval, decadentie.
  Met zo een president kun je dit verwachten, want door hem is het land moreel vervallen. Als criminelen een land besturen krijg je prostitutie, drugs, roofmoorden, ontucht, en ga zo door.


  Maak melding

 25. @Henk Molenaar
  Bij supermarkten hangen Surinaamse tienermeisjes rond die wachten op mannen ( maakt niet uit hoe oud) die boodschappen doen, met hun meelopen en dan voor een soda of belkaart instappen in hun auto. Heb het met eigen ogen diverse malen gezien. Te koop voor paar SRD.
  ………………………………………………………………………………………..
  Niet zo hypocriet doen HENKY PANKY MOLENAAR,JIJ BENT WEL GOED OP DE HOOGTE,…jo ervaringsdeskundige !..vertel !


  Maak melding

 26. @Mbiako
  Het land is in moreel verval, decadentie.
  Met zo een president kun je dit verwachten, want door hem is het land moreel vervallen. Als criminelen een land besturen krijg je prostitutie, drugs, roofmoorden, ontucht, en ga zo door.

  En niet te vergeten de mensen die volledig de weg kwijt zijn te beginnen met jou !


  Maak melding

 27. RobG:
  Armoede kan in de meeste gevallen geen excuus zijn om jezelf te prostitueren!
  Je spreekt jezelf ook tegen in je posting. Daar waar jij in reactie op de posting van Ray reageerde met dat hij de plank volledig mis slaat omdat hij (Ray) aanhaalt dat het een gebrek aan opvoeding betreft. En even later zet jij in je betoog dat ouders hun kinderen beloven dat er een mooie baan op hun wacht om ze vervolgens over te geven aan de prostitutie!!!! Beetje dubbel toch?
  Ik ben dezelfde mening toegedaan dat het veelal een opvoedingsprobleem is. Ouders bekommeren zich vaak niet om hun kroost, gebrek aan moraal. Ouders geven zelf ook een slecht voorbeeld als zij het zelf niet nauw nemen met de zeden, daar hoef je niet voor gestudeerd te hebben om dat te aanschouwen. Goed voorbeeld doet volgen, slecht voorbeeld helaas ook!


  Maak melding

 28. De beste truc van de Duivel(geestelijk wezen) was dat hij ons (mensen) liet geloven dat ie niet bestond,zo dat hij zijn epidemieën van onreinheid,verdorvenheid,hoogmoed,geldzucht, sexverslaving,materialisme en andere verleidingen……kan overbrengen via kopiërmenselijk gedrag in deze Wereld, de leugen regeert Wereldwijd . Johannes 8 : 44 .


  Maak melding

 29. Henk Molenaar,
  Het bericht gaat over de ellende die de goudwinning in het Brokopondogebied met zich meebrengt en de daarmee gepaard gaande problemen waaromder tienerprostitutie!
  En jij praat over tienermeisjes die in Chinese winkels op mannen wachten om ze geld te geven voor een smartphone.

  Beide groepen meisjes doen ongeveer hetzelfde maar de aanleiding of oorzaak van hun gedrag is totaal verschillend. De ene groep doet het uit armoede om te kunnen overleven en de andere groep doet het omdat ze graag mooie spullen willen hebben maar het niet zelf kunnen betalen.

  De groep in Brokopondo zal groeien omdat ook de armoede toeneemt.


  Maak melding

 30. Ik geloof mijn eigen woorden niet maar bij deze zeg ik het, Ik ben het eens met ROBG.

  Armoede heeft altijd een rol gespeelt.

  Voorbeelden alom.

  Natuurlijk zijn er meer factoren die een rol spelen maar een zwakke financiele positie is een hoofdfactor.

  Poti sma na dupe, esde, tide anga tamara. Deng no mang strey go moro fara.
  In a situatie deng e tang, deng no mang doe, deng ne wienie, deng ne go, deng e befi.
  Anga faya lobi, deng ow steng gi ete Fevi.
  A situatie lastig, a no dong e mek deng so.
  Na poti mek deng mang no de standvastig.


  Maak melding

 31. @RobG
  Dan kan
  ik je zeggen dat armoede in Suriname gebracht is door de 15 coupplegers en bouta je baasje. Voorheen sliepen wij met ramen en deuren open in de nacht en sinds 1980 slapen wij in onze huizen achter tralies als het ware.
  Onderwijs is gratis in Suriname ,je moet een beetje wil tonen om naar school te gaan en niet op mannen vooral rijke mannen,te jagen.
  Naschoolse opvang eerder verschafte je voedsel maar dat is afgeschaft na 1980. Voor 1980 kreeg je ook ontbijt aangeboden op school .Een prima initiatioef om de armen van de straten te houden en ze op school van onderwijs te voorzien.
  Heden is het een free for all.je doet alles om geld,en zegt doodleuk dat je arm bent .Gelukkig dat andere armen naar school gaan en werken.


  Maak melding

 32. astaman, je hebt de strekking van mijn betoog verkeerd begrepen. Ik heb het over de gevallen van kinderprostitutie die het gevolg van armoede zijn. Je hebt van die ouders die er aan meewerken datum kinderen gaan prostitueren. Deze ouders doen het niet voor de lol. Onderzoeken hebben uitgewezen dat in de meeste gevallen de ouders van deze kinderen zelf het slachtoffer zijn geweest van kinderprostitutie. Deze ouders zitten in een soort van cocon en een wirwar van ellende opgesloten.Vaak wonen deze sloebers in sloppenwijken waar het gebruikelijk is dat de hele omgeving met prostitutie,drugsgebruik,enz.enz. bezig is.

  Ray, je bent kort door de bocht met je standpuntbepaling en dit is het gevolg van je beperkte kijk op zaken. Het is heel makkelijk om alle schuld aan een ander toe te schuiven. Toen Santokhi min.van jus.pol. kwam de VHP met het voorstel om mensen het recht te geven wapens te dragen en om ‘vermeende’ inbrekers neer te schieten. Ook was er sprake vandat de doodstraf ingevoerd moest worden.Heeft jouw geheugen je in de steek gelaten?


  Maak melding

 33. Ai boi, eindelijk iemand die schrijft waaraan ik dacht ! Je slaat je spijkers op zn kop ! Eeuwig hebben die ptata’s te lullen over bouterse, maar ondertussen zwijgen ze als het graf over de genocide die hun voorvaderen meer dan 300 jaar hebben gepleegd+ nogsteeds plegen op andere volkeren ! Op alle 7 contenten hebben ze volkeren, bevolkingsgroepen+ families uit elkaar gerukt+ vermoord ! Enkel+alleen uit hebzuchtigheid ! Dus scheiden jullie uit met jullie theorie over massa- moordenaar ! Want jullie zijn 10000× veel erger ! Hoe zou die strafmaat eruit moeten zien als jullie hiervoor berecht zouden worden ? Ik denk dat het niet te meten is, want jullie hebben hele continenten uitgemoord ! Ik zeg niet dat bouterse perfect is ! Het gaat bij mij erom dat jullie steeds maar zitten te zeuren over massamoordenaar, bla bla bla ! Gaan jullie de geschiedenis goed na; jullie ptata’s zijn wreed, daarom hadden jullie ook de wreedste vorm van slavernij ! Jullie hebben ook als laatste, de slavernij afgeschaft ! + dan nog erbij ooknog met heel veel tegenzin ! Pas in 1863 ! Foei ! Nog erbij heel dicht bij de 20ste eeuw !Steek de handen toch eerst in jullie eigen boezem ! Alvorens te lullen over massamoordenaar !!!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.