Dit jaar minder vuurwerk in Suriname

15

Surinamers zullen rond de jaarwisseling bijna 25% minder vuurwerk afsteken dan bij de overgang van 2014 op 2015. Statistieken van de afdeling Invoer Uitvoer en Deviezencontrole (IUD) van het ministerie van Handel en Industrie tonen aan dat er dit jaar ‘slechts’ 59 containers met vuurwerk vanuit China zijn geïmporteerd. Vorig jaar waren het er nog 80 containers. Officieel mag de import van vuurwerk tot en met 31 december, maar ondernemers doen dat al ruim van te voren zodat ze genoeg tijd krijgen om af te verkopen. De totale waarde van het vuurwerk dat tot donderdag was geïmporteerd bedraagt circa US$ 1.5 miljoen, exclusief FOB (vrachtkosten en verzekeringen).

Bekijk ook:

15 REACTIES

 1. Wordt dus weer oppassen geblazen met al dat Chinese spul, waarop geen controle is gedaan.
  Overigens wordt het ook hoog tijd, dat de pagarra-optocht wordt verboden.
  Ik ben een voorstander van het afsteken van wat prive vuurwerk, maar ik vind een pagarra-optocht in het “houten” centrum van Pararibo niet meer van deze tijd.
  Als je mond- en neuskapjes moet dragen om je te beschermen tegen de kruitdampen mag je je om gezondheidsredenen afvragen, waarmee wij bezig zijn.
  En dan heb ik het nog niet eens over het brandgevaar.


  Maak melding

 2. Cochise, er moet zich kennelijk eerst een ramp voordoen voordat men tot bezinning komt. Laten wij hopen dat het zover niet komt. Begin jaren 60 hebben wij een klein voorproefje gehad in een Chinees warenhuis aan de dr.
  Sophie Redmondstraat (vlakbij Ondrobong). Er waren toen een stuk of 6 doden te betreuren als ik mij goed herinner.


  Maak melding

 3. In Suriname lopen er blijkbaar te veel halfgare idioten rond; eerst openden ze de weg voor de grootste boeven in het land om vijf jaar lang onze zuurverdiende deviezenvoorraad voor het grootste deel te plunderen en vervolgens gaan ze het restant moedwillig verbranden en opblazen, waarbij ze groot risico lopen om hun oren, ogen, ledematen en longen onherstelbaar te beschadigen .


  Maak melding

 4. Het was 18 december 1962. Niet Chui Hung maar Kien Shing
  7 doden en tal van gewonden. De meeste doden waren familie van de eigenaar van restaurant Iwan.


  Maak melding

 5. Baas en boevenbende gaan weer een jaarlijkse knalshow geven op het plein. Veel paarse vuurpijlen gaan de lucht worden ingeschoten. bam,boem kaboem. Vele arme paarse paria’s die baas weer de vijf hebben gegeven zullen binnen s’monds mompelen, lokoe fa baas e brong oeng monie, baas kang beng gi mi wang lekkers. Wahaha, neks baas e go gi. Een kerst vol devaluatie. Haiaiaiaiaiaia


  Maak melding

 6. Hoe moet ik nou die djorka’s, bakroes en leba’s van de afgelopen vijfeneenhalf jaar nou weer gaan afschrikken?

  Nee, even serieus. Van mij mogen ze dat hele vuurwerkgedoe vanaf vandaag gewoon afschaffen. Mensen die leningen afsluiten om alleen maar vuurwerk te kopen!Hoeveel stof tussen je oren moet je hebben? Gelukkig hebben de banken het aangaan van leningen danig vergemoeilijkt. Ik denk dat daarin ook de daling van de vuurwerkverkoop te danken is. De enigen die er winst uit halen zijn de Chinezen. Het wordt uit China geïmporteerd, door Chinezen hier verkocht en het geld gaat per kerende post terug naar China! Dat cirkeltje is dus rond.


  Maak melding

 7. Als kleine jongen ging ik naar Ma Retraite om bamboe te kappen. Hiermede maakte ik bamboe kanonnen die met benzine of brandspiritus werden afgeschoten en dat deden wij de hele kerstvakantie lang. Waarom? Wij waren te arm om vuurwerk te kopen. Op nieuwjaarsdag gingen we zelfs papiersnippers bij de buren stelen om dat op ons erf uit te strooien. Hiermede wilden wij de indruk wekken dat wij ook vuurwerk hadden afgeschoten. Misschien moet Suriname naar die tijd terug gaan.


  Maak melding

 8. Het grote voordeel is wel, dat er wel veel frisse lucht is tijdens Oud & Nieuw. Al dat vuurwerk dat afgeschoten wordt levert ook weer luchtvervuiling op.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.