Musea schrappen woorden als ‘koelie’ en ‘neger’

50

Nederlandse musea zijn begonnen met het aanpassen van omschrijvingen ‘die echt niet meer kunnen’ in hun databanken. Het gaat om oude omschrijvingen, vaak stammend uit de koloniale tijd, zoals kaffer, koelie, nikker en neger. Dat schrijft De Volkskrant.

“Wij willen als museum van wereldculturen relevant zijn voor iedereen. De wijzigingen passen dus bij onze missie. We willen een museum zijn dat gevoelig is voor de manier waarop we andere culturen laten zien” zegt een woordvoeder van het Rijksmuseum Volkenkunde tegen de krant.

Eind volgend jaar zal een handleiding voor correct taalgebruik in musea verschijnen die is opgesteld door het Nationaal Museum van Wereldculturen (het samenwerkingsverband van het Tropenmuseum, het Rijksmuseum Volkenkunde en het Afrika Museum). Bron/Lees verder: De Volkskrant.

Bekijk ook:

50 REACTIES

 1. Dit is te danken aan het werk van de moedige mensen die opstaan en hun stem laten horen tegen ongelijkheid in Nederland.

  Nobody can give you freedom. Nobody can give equality or justice or anything. If you’re a man, you take it. MALCOLM X.


  Maak melding

 2. Tante Bep ik ben het met u eens om ook het woord Bakra uit de Surinaamse taal te laten verdwijnen. In tegenstelling tot wat u denkt en met u velen, is het geen scheldwoord maar juist een verheerlijking van de witte man als je kijkt naar de letterlijke betekenis (Ba=vader, Kra=ziel), wat dus zou inhouden dat de witte man vader is van de ziel


  Maak melding

 3. A Tante Bep

  Het woord Bakra is afgeleid van basi yu kra !
  En dat kan niet, omdat yu kra, na yu yéyé ( ziel .)
  Ba = Baas ; Kra = yéyé dus baas van je geest ( ziel. )
  En niemand is de baas van je ziel,alleen en enkelt de Man daar boven.

  Jacko.


  Maak melding

 4. ” A People without the knowledge of their Past History, Origin and Culture is like a Tree without Roots ” Marcus Garvey. Sankofa : Go back tot your Roots, Learn from the Pass to Achieve your full Potential in the Future ” Kwame Nkrumah .


  Maak melding

 5. Koelie is een scheldwoord. Maar hoe willen ze negers nu noemen dan ? Een neger is een benaming evenals Turk of Marokkaan. Het ras zelf is zelf schuldig aan de negatieve lading.


  Maak melding

 6. Als deze woorden uit het WOORDENBOEK geschrapt worden dan is dat meer dan rechtvaardig.
  Maar om in de musea deze woorden te gaan vervangen is geschiedvervalsing in mijn ogen.
  Zo was het toen. Dit waren de benamingen die onze voorouders kregen van hun meesters. Uit deze woorden blijkt de minachting tegenover de medemens! Het zijn woorden die vernederend, kleinerend en beledigend zijn. Dat was toentertijd ook het beleid in de koloniën. Als we woorden gaan vervangen dan zullen we straks ook beelden gaan vervangen! En dan zal de geschiedenis er ook totaal anders uit zien. Vervalst dus! En uitgewist!
  Let op: ik ben persoonlijk fel tegen deze benamingen in deze tijd! Ook ben ik fel tegen de afbeelding van een slaaf op de gouden koets omdat de gouden koets nog steeds gebruikt wordt op koninklijke hoogtijdagen. Was de koets geparkeerd in een museum dan kon de afbeelding er zo op blijven staan voor mijn part! Een authentiek museumstuk moet origineel blijven! Museumstukken bewijzen de geschiedenis!
  Wat zouden we bereiken als zwarte piet ook in alle oude boeken en geschriften zou worden verwijderd of veranderd?
  Bewijsvernietiging noem ik dat!


  Maak melding

 7. Als deze woorden uit het WOORDENBOEK geschrapt worden dan is dat meer dan rechtvaardig.
  Maar om in de musea deze woorden te gaan vervangen is geschiedvervalsing in mijn ogen.
  Zo was het toen. Dit waren de benamingen die onze voorouders kregen van hun meesters. Uit deze woorden blijkt de minachting tegenover de medemens! Het zijn woorden die vernederend, kleinerend en beledigend zijn. Dat was toentertijd ook het beleid in de koloniën. Als we woorden gaan vervangen dan zullen we straks ook beelden gaan vervangen! En dan zal de geschiedenis er ook totaal anders uit zien. Vervalst dus! En uitgewist!
  Let op: ik ben persoonlijk fel tegen deze benamingen iIN DEZE TIJD! Ook ben ik fel tegen de afbeelding van een slaaf op de gouden koets omdat de gouden koets nog steeds gebruikt wordt op koninklijke hoogtijdagen. Was de koets geparkeerd in een museum dan kon de afbeelding er zo op blijven staan voor mijn part! Een authentiek museumstuk moet origineel blijven! Museumstukken bewijzen de geschiedenis!
  Wat zouden we bereiken als zwarte piet ook in alle OUDE boeken en geschriften zou worden verwijderd of veranderd?
  Bewijsvernietiging noem ik dat!


  Maak melding

 8. Positieve Stereotypering van Zwarte Madonna hebben ze verklein en weggemoffeld zodat de Zwarte Mens geen zelfvertrouwen meer had en Negatieve Stereotypering van Zwarte piet hebben ze vergroot zodat dat de Zwarte Mens gedegradeerd werd tot hulpjes, de afgelopen 200 jaar dus is dit zeker een stap in de goede richting om gelijkheid te bevorderen .


  Maak melding

 9. -Dat deze en nog vele andere woorden worden geschrapt vindt ik heel goed. Dit heeft niets met ongelijkheid te maken.

  =Het aller belangrijkste is vooral de OPVOEDING van de ouders.
  Het valt mij op dat bij de verschillende culturen mensen onderling elkaar uitschelden met deze zelfde woorden. Dit betekent dat de woorden wel geschrapt worden, maar het leed nog wel blijft bestaan, omdat er geen respect is.


  Maak melding

 10. @Tante Bep
  En het woord Bakra ook?
  ……………………………………………………..
  Wat een vergelijking….ga ptattas schillen .

  Dommerik,..jij leert het toch nooit !


  Maak melding

 11. @Tante Bep

  Het woord Bakra vervangen ja roerend mee eens graag zelfs ..door ..BLEEKSCHEET,of liever KAASKOP……of MAKAMBA ! ! kies maar Tante Bep.


  Maak melding

 12. Doordat de kerken tijdens slavernij en (koloniale tijd) Yehushua (Jezus) hadden ge-whitewash (witte Jezus) en de Slaven geestelijk onderworpen hadden, noemde zij hun meesters bakras om de Echte Zwarte Madonna totaal te doen vergeten,maar al is de leugen nog zo snel,de Waarheid achterhaald haar wel.


  Maak melding

 13. @zwartmans.
  Ik volg je en moet zeggen dat ik t vaak aardig met je eens bent,maar u en nog n aantal anderen hebben het dan over:DIE MAN DAAR BOVEN:waarom zegt u dat.
  Er is niemand daar boven dus gaat het daar ook niet over hebben.
  U hoeft uw religie niet aan anderen kenbaar te maken,tis nergens voor nodig dat maakt u geen beter mens hoor.
  By surinamers is alles:NANGA NING FOE GADO:wel
  NANGA NING FOE GADO DO ROOF JOE.
  NANGA NING FOE GADO DO TJIER JOU.
  NANGA NING FOE GADO DE VERKRACHT JOE PIKING.
  NANGA NING FOE GADO DING E FOEFOEROE EN DING LEJ.
  Als die man inderdaad boven is was hy allang naar beneden gekomen om afterekenen of tot verantwoording roepen van degene die zyn naam zo misbruikt.En als U dat denkbeeldig bedoeld doe t in je achterkamertje dan hoeft u het ook met niemand te delen die er geen behoefte aan heeft.


  Maak melding

 14. @falasha.
  Uw posting mag in t nederlands hoor beter te begrypen door wy allemaal.
  En ga aub niet reageren dat myn niveau niet de jouwe is.
  Tis niet negatief bedoelt maar doe gewoon dan doe je gek genoeg.Gewoon nederlands lulluh!


  Maak melding

 15. @Henry,mi brada uitspraken “Marcus Garvey en Kwame Nkrumah zijn in het Engels” vandaar . @Joy,mi brada geschiedvervalsing heeft zich al meer dan 500 jaar geleden voor gedaan met (whitewashing) de voorloper van de Slavernij in Europa en in de Wereld .


  Maak melding

 16. @Joy, deels heb je gelijk, je kunt alles veranderen wat je wilt, maar het ergste zijn de familienamen namen die velen met zich meedragen en niet van hen is.
  Dit is nog veel erger.

  @printa, heb je niet geleerd om te communiceren met anderen?????


  Maak melding

 17. Zolang de wereld bestaat, is al sprake van vervalsing van de geschiedenis en dat zal ook nooit veranderen.
  Het schrappen van een paar woordjes doet daar niets aan af.


  Maak melding

 18. Etimologisch is Bakra hetzelfde als Buckra (term voor blanken in Engelstalige slavenkolonien, zoals Brits-Guyana, Jamaica en het zuiden van de Verenigde Staten). Linguisten en antropologen leiden dit Buckra naar het Afrikaanse woord ‘Mbkere’, wat ‘rode duivel’ zou betekenen, als verwijzing naar de rood uitslaande huid van blanken in de tropen.
  Alleen in Suriname denkt men dat het woord Bakra uniek is op de wereld, en enkel te verklaren is vanuit de Surinaamse taalkunde.


  Maak melding

 19. miko, achterhaal eens wat de 2e lettergreep kra betekent en dan het eerste Ba voeg ze zamen, dan heb je de juiste betekenis en die is iets anders dan wat jij daar bij elkaar fantaseert


  Maak melding

 20. @ Henry 55.

  Deels kan ik U begrijpen wat u bedoeld, maar het is bij mij met de pap lepel ingegoten, daarom ben ik God vrezend !
  Maar als ik U daarmee persoonlijk grief mijn excuses hiervoor. Voor de goede orde zal ik dat in de toekomst achterwege laten, niet omdat U dat niet goed vindt, maar voor me zelf. Ik ben altijd blij als iemand mij terecht wijs voor iets waar ik iets aan heb.

  Jacko


  Maak melding

 21. @Falasha, Cochise,
  Bedoelen jullie te zeggen dat omdat geschiedvervalsing van alle tijden is, wij het maar moeten toelaten en het voor lief moeten nemen?
  Moord en doodslag zijn ook van alle tijden evenals corruptie,staatsgrepen, slavernij, kindermisbruik en zoveel ander kwaad.
  Betekent het dat we om die reden moeten zwijgen?
  Dat zou niet alleen laf maar ook erg dom zijn.


  Maak melding

 22. @ Miko,

  Je maakt één foutje. Buckra is inderdaad de naam die aan de blanken werd gegeven. Maar de werkelijke benaming is mbakara, hetgeen in Afrika gewoon ‘meester’ betekent.


  Maak melding

 23. Als men in Nederland iemand een ‘boer’ noemt, wordt dat vaak als een belediging beschouwd. Maar als men mij hier in Suriname een ‘boeroe’ noemt (wat hetzelfde betekent), ben ik er alleen maar trots op. Het is maar hoe je het bekijkt.


  Maak melding

 24. Wat een idiote gelul zeg! Nu gaan ze de geschiedenis verdoezelen. Dan klopt er toch niets meer , hoe moet ik mijn kinderen en kleinkinderen de geschiedenis uitleggen. Ds rappers moeten dan ook gestraft worden als ze deze woorden gebruiken in hun klote liedjes. Ook mocro mag dan niet meer . Wat een zielige vertoning!


  Maak melding

 25. @Miko. Er bestaan woorden met een gemeenschappelijke oorsprong maar met verschillende betekenis.
  Bepaalde woorden kunnen ook door overlevering worden verklaard. Wellicht was dat het geval in de Surinaamse taalkunde. Maar het is duidelijk dat deze woorden in de regel discussies oproepen.


  Maak melding

 26. En printa kan de discussie niet goed volgen. Misschien moet hij/zij even schakelen naar berichten m.b.t. Bouterse waar je je gal kwijt kunt bij steeds dezelfde onderwerpen. Dit is misschien een tree te hoog en printa is nu een ordinaire smet op een normale discussie.


  Maak melding

 27. @J Zwartmans. Dan mag niemand op dit forum de uitdrukking “O God” of iets vergelijkbaars gebruiken. Maar dan mag henry55 ook niet meer reageren als het onderwerp over kerken of God gaat. Waar is het einde en wat een flauwekul henry55, je zit wel op een publiek forum hoor.


  Maak melding

 28. @Joy, ik kan je wel volgen maar houd er rekening mee dat het behouden van bepaalde negatieve zaken, waaronder woorden, stigmatiserend kan werken. Je behoud er toch een bepaald brandmerk mee. Uit de woordenboeken halen gaat mij te ver maar dit moet kunnen.


  Maak melding

 29. Blaka bakra, is het niet beter, dat Printa helemaal niet “iets” of beter niet genoemd word, gewoon negeren en niet serieus nemen met zijn stompzinnig gewauwel?


  Maak melding

 30. @Joy,ik ben ook tegen geschiedvervalsing als je goed leest over Zwarte Madonna die ze hebben weg gemoffeld,al is de leugen nog zo snel,de Waarheid achterhaald haar wel,want geschiedenis is als een grotepuzzel om alle stukjes kloppen te maken om gisteren,heden te begrijpen voor de toekomst, alles wat geweest is kom terug als Een grote klok . @henry55 vrijemeninguiting is belangrijk ook over geloofszaken, want wij mensen bestaan uit ziel,geest en lichaam, en jammer dat jij zo tegenstaat,terwijl wij mensen door de ALMACHTIGE GENADE ZIJN Levensadem Elke Dag Gebruiken.


  Maak melding

 31. Falasha, googel eens op zwarte madonna en constateer daar of er iets weggemoffeld word ja of nee, maar dat het de meeste mensen geen ene moer interesseert kan er bij jou waarschijnlijk niet in, net zo goed dat de bijbel een steeds minder belangrijke rol in de samenleving inneemt, en als jij het over vrije meningsuiting hebt , geldt dat toch ook voor hun wiens mening jij niet deelt


  Maak melding

 32. @AHE
  Jullie landverraders,die neerkijken,en beledigen van de meerderheid van de bevolking die op ONZE president hebben gestemd ,en op mijn land Suriname,die zal ik met alle middelen bestrijden,ongeacht wat jullie van mij denken.ik reken verbaal radicaal af met jullie soort.met jullie in discussie gaan is water naar zee dragen .jullie zijn nog niet van mij af.de messen blijven geslepen mie mang.


  Maak melding

 33. De MASSAMOORDENAARS gaan nu voor
  het VERDER UITPERSEN van het Sranang Volk !

  ALLE DOLLARS en EURO’S moeten naar de
  DESI-clan !

  Vandaar EINDELIJK, ENKELE bezuinigingen !

  Het gecreerde WATERHOOFD, dat ELKE DAG
  vele miljoenen opslokt, het zogenaamde AMBTENARENAPPARAAT, blijft in tact en wordt
  NOG STEEDS verder UITGEBREID door Desi !

  PS : Spoedig moet Rechtsstaat hersteld worden,
  waarna : Confiskeren Zwitserse bankrekeningen met
  honderen MILJOENEN USA-dollars !

  Alle Corrupte politieke BOEVEN financieel
  KAALPLUKKEN ! Kom op met de benodigde wetgeving !

  HOF van JUSTITIE heeft ook voor BOUTA gekozen,
  binnenkort zal het HOF ZELF, VERSNELD, het
  EINDVONNIS aan hem, Opa Desi, overhandigen !!!

  De Landverrader/Massamoordenaar Desi krijgt zijn verdiende STRAF !!


  Maak melding

 34. @hans mijn broeder,dat de kerken de afgelopen eeuwen de witte Jezus en Maria naar Afrika en de Americas hebben gepropageerd (geschiedvervalsing) terwijl ze al die tijd van Zwarte Madonna afwisten is de grootste brainwashing om de zwarte mens te knechten, alle leugens kom nu naar boven.zie Google en YouTube om te onderzoeken.dat mensen nu materialistisch zijn in gesteld dat ze de BIJBEL verwaarlozen is ook voorspelt in het BOEK DER BOEKEN,het begin der Weeën, maar het het Leven is net een Grote Klok alles draai en kom terug naar het BEGIN, zie en wacht maar af.


  Maak melding

 35. Gewoon geschiedvervalsing onder een politiek correkt vernisje. Dit mag niet. Volgende generaties weten dan niet meer hoe de werkelijkheid was. Geen goed idee.


  Maak melding

 36. Printa,
  Je bent niet goed wijs en dwaalt af. Verbaal kun jij niet met me afrekenen want daarvoor ben je niet genoeg ontwikkeld. Ik hoef mij niet te verantwoorden maar zoek eens een posting van mij waar ik de indruk wek het volk te beledigen. Doei.


  Maak melding

 37. Printa, je kletst! Lees mijn postings nadat je de poep uit je ogen hebt gehaald, dan zul je merken dat de politieke situatie in Suriname mij geen drol kan schelen. Ik reageer ook bijna nooit op politieke berichten en zit niet zo vaak op dit forum als jij. Zoek een ander “slachtoffer” want bij mij valt niets te halen. Is er eens een normale discussie kom jij met die oppervlakkige onzin aandansen. En jij bent degene die verbaal met mensen gaat afrekenen? Ja in het café waar ze je jouw niveau hebben en al half lazarus zijn van de drank 🙂


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.