Surinaams parlement wil direct overdracht energiecentrale

20

PARAMARIBO, 9 dec – Het parlement eist onmiddellijke overdracht van de energiecentrale te Afobakka. Dit meldt de Times of Suriname. De eis is per brief kenbaar gemaakt aan president Desiré Bouterse. De eis staat haaks op eerdere afspraken.

In een intentieverklaring tussen regering en multinational Alcoa was sprake van drie jaar. Net zo lang zou de multinational nog eigenaar blijven van de centrale en het aangrenzende stuwmeer. De intentieverklaring is intussen ingetrokken door de regering. Voor het parlement is de onmiddellijke overdracht niet meer dan logisch. Alcoa’s dochterbedrijf Suralco heeft haar raffinageactiviteiten stopgezet per eind november.

Daarmee houdt het bedrijf op met economische bedrijvigheid in Suriname. De staat betaalt per jaar tientallen miljoenen dollars voor de levering van energie. Alcoa wil kennelijk nog even genieten van de energieke melkkoe. Volgens het parlement past het niet dat Suriname nog energie moet kopen bij Suralco. Volgens parlementsvoorzitter Jennifer Geerlings-Simons wordt de eis kamerbreed ondersteund.

Bekijk ook:

20 REACTIES

 1. Zo,dus de percentages zijn al verdeeld.Schijnt dat de Geerlings ook wat krijgen.
  Hun kinderen gaan dood of belanden in de gevangenis en toch blijven ze graaien.Ze zijn zelf al bejaard of bijna.Vragen ze zich niet af wat ze met het geroofde geld aan moeten gezien dat er niemand of weinigen gaat zijn om van te genieten?


  Maak melding

 2. @ hans.

  Ze kunnen het wel meenemen maar, daarboven is het geen wettig betaalmiddel !!!
  Ze moeten eerder verantwoorden wat ze voor de mensheid hebben gedaan,( behalve vermoorden ! )

  Jacko


  Maak melding

 3. Mevr Jennifer vergeet natuurlijk erbij te vermelden dat dankzij de goede tegenwerking vanuit de oppositie de MoU het niet heeft gehaald.
  Had de coalitie alleen het voor het zeggen, dan zou men nog steeds voortborduren op de MoU.
  Anderhalf jaar van onderhandelen en meer dan 1 miljoen U$, heeft het onderhandelingsteam geen windeieren gelegd.
  Overigens is niet bekend of men de onderhandelingen met hetzelfde team voortzet.


  Maak melding

 4. Willy Duiker, ex-waarnemend directeur van de Energie Bedrijven Suriname (EBS), is op vrije voeten gesteld. Dit besluit is genomen door het Hof van Justitie. De overwegingen om hem in vrijheid te stellen, zijn nog niet bekend. Ai boi voor-amnestie. Hihi. misdaad loont.

  Bus- en boothouders zullen woensdag landelijk het schoolvervoer stilleggen, omdat de overheid hen niet of niet volledig heeft betaald. Zij voeren hiermee een motie uit die onlangs in een algemene ledenvergadering is aangenomen, waarin staat dat alle bus- en boothouders uiterlijk woensdag uitbetaald moeten zijn. “Aan elk touw komt er een eind, hoe lang het ook mag zijn. We kunnen het niet langer volhouden zonder geld en we betreuren het ten zeerste”, zegt voorzitter Kenneth Themen van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS). Een NDPer in hart en nieren. No klage ma helpe joe didibri baas. Njang dringi eng paarse ka gewillig want na tap datie joe stem. Hihihi

  Meneer Landveld liegt. Hij was van alles op de hoogte”, beweert de boze doch kalme ondervoorzitter van het Stichtingsbestuur van huize Ashiana, Anita Imandi-Algoe. Ze reageert op uitspraken van Landveld dat hij pas achteraf heeft geweten van een inzamelingsactie via de radio en ook niets van doen heeft gehad met de aankoop van de nieuwe directieauto. Imandi-Algoe heeft samen met secretaris Gloria Lieuw A Joe getekend om een deel van het donatiegeld in te zetten voor de aanschaf van het nieuwe voertuig. Wahahaha een paars verworden boevenbende.


  Maak melding

 5. stroom valt per direct om de haverklap uit. wooiiii Alcoa take your bundle and go…it wil be crying time again. Rosebel bey bey. Suriname binnenkort het armste land op het westelijk halfrond. Hoe kan je een ulo/mulo president kiezen? Ja zo ja…we gaan voor nog 5 en u sta je stijf van armoe…stommerikken.


  Maak melding

 6. Gouden kerst. Alle ambtenaren krijgen belastingvrij SRD 100.
  Vraag. Wat kan je op dit moment met SRD 100 kopen. Ik hoor dat een fles whiskey meer dan 1000 srd kost. Dronken kan je dus zeker niet worden deze kerst.


  Maak melding

 7. Ik heb het gevoel, dat onze Assemble iedere realiteit heeft verloren.
  Niet Suriname dicteert, maar Alcao.
  Dat is heel vervelend voor onze regering en ons land, maar zo zijn de feiten.
  Dit krijg je als je niets doet en maar hoopt, dat alles op zijn pootjes terecht zal komen.
  Onze regering heeft gewoon niet goed opgelet.


  Maak melding

 8. Alcoa laat nu even zien wat er gebeurt als deze regering aan de knoppen van Afobakka gaat zitten. De ene black out na de andere.

  Het wordt met de dag raarder. Hoewel Staatsolie zelf elektriciteit produceert voor het net zijn zij ook getroffen door de blackout en down gegaan.
  Als dat gebeurt met een raffinaderij als er een probleem is i het nationale met dan is er ook iets heel ernstigs fout in de energie voorziening van de raffinaderij. Naast de eigen energie centrale moeten er noodstroomaggregaten zijn die overnemen en daarna afbouw naar een minimum niveau mogelijk maken.

  Nu stelt de Chef stommerik de CEO van Staatsolie dat er niets ernstigs gebeurt is en dat men de raffinaderij weer aan het opstarten is.
  Er is iest heel ernstigs gebeurt als een raffinaderij down gaat en op nieuw opgestart moet worden. Alleen al de financiële gevolgen rente en gedorven productie zijn aanzienlijk.

  Helaas is Suriname een land waar de blinde de lamme doofstomme leidt.


  Maak melding

 9. Alleen met heel veel spot kan men misschien al die oliedomme paarse stommelingen beklagen. Hihihi. Tjies oeng mooi beet. Niet huile, klage, paars leutere, en krijse soso lobi baas, ma ook zijn paarse ka vol jaren 80 kommer en kwel doorslikken, zoals de amnestiewet. De bekroning tot dictator van misdaad/narcostaat Suridibribabwe wordt nog een feit. Wahahahaha


  Maak melding

 10. @Cochise

  “Niet Suriname dicteert, maar Alcoa”
  Pragmatisch gezien heeft u gelijk omdat Suriname weinig gewicht inbrengt bij de onderhandelingen. Zie het resultaat in de MOU.

  Ik heb echter geleerd dat stug als extremist terug vallen op de algemene internationale regels en de oorspronkelijke wetten en overeenkomsten heel goed functioneert voor de underdog.
  Bij elk internationaal tribunaal zal een landje als Suriname goodwill hebben tegen over het machtige ALCOA.
  Daarnaast zal ALCOA aan haar imago moeten denken en zal het riskante zaken (koers gevoelige risico’s) moeten managen zodat het risico beheersbaar blijft.

  Stug vasthouden wat overal normaal, met de DNA als toetsende instantie, levert sowieso veel meer op dan wat de regering zich heeft laten aansmeren.

  De incompetentie van de regering heeft ALCOA iets laten doen waarmee men de Brokopondo Wet aan de laars gelapt heeft en een voldongen feit gecreëerd heeft. Met een beetje geluk heeft de Brokopondo wet arbitrage in Den Haag en niet in een Angelsaksisch rechtssysteem als geschillen artikel.

  Het typerende van het gedrag van Surinaamse leiders is dat ze zich laten leiden door de verbale input en zelden het dossier helemaal terug gaan.

  Lothar Boksteen en Bert Eesteling lijken mij mensen die redelijk goed instaat geacht mogen worden het dossier integraal inbeeld te brengen om daarna min of meer op gelijke voet verder te gaan.


  Maak melding

 11. onmiddellijke overdracht ja, was zeker een corrupte deal om stroom te kopen tot en met 2019, zouden zeker een flinke som krijgen om daarmee akkoord te mogen gaan ten laste van het volk…


  Maak melding

 12. Kondremangs,

  Ze hebben TOTAAL geen historisch besef daar in Asemlee….de deal over die stuwdam is gemaakt tijdens de periode van het welvaartsfonds en zou gelden voor een periode van 75 jaar(tot 2033). Dan pas zou de stuwdam van Su zijn(gratis en voor niks)………dus mogen ze nu gaan betalen aan ALCOA…weer is het poti volk de dupe van enkele machtsdronken wellustelingen…moro e kong….spiet kong!!!!

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 13. @JoJo
  We hebben het hier vorige week nog over gehad. Weet je nog? Men denkt met een instinctieve reflex de dam op te kunnen eisen terwijl er niemand (voorlopig) in staat kan worden geacht de verantwoordelijkheid op zich te nemen. Ik vraag me af of ALCOA in al die 80 jaar behoorlijke lokale bestuurders heeft opgeleid. Een geordende scheiding/overdracht aan de Surinaamse overheid lijkt nu niet (meer) aan de orde. Ik snap werkelijk met geen vezel in mijn lichaam dat men daar alles maar op zijn beloop heeft gelaten.


  Maak melding

 14. @Morenito
  Ik kan ook niet begrijpen dat Alcoa en Suriname de Brokopondo wet niet handhaven. Lothar Boksteen heeft ooit een toelichting gegeven toen er mensen als kippen zonder kop blijk gaven geen idee te hebben wat de situatie is:

  1) Er is een wet.
  2) De wet stelt de condities van beheer en overdracht vast.
  3) overdracht in goede werkende staat met een vervangingsreservering.

  Helaas heeft men nooit invulling gegeven aan het installeren van de tools die noodzakelijk zijn voor beheer en overdracht.

  Waarom we mogen er naar raden:

  1) 75 jaar is lang maak je niet druk we zien later wel ?
  2) Gebrek aan kennis en urgentie gevoel ?
  3) Te goeder trouw. ?
  4) Grote broer syndroom ?

  Aangezien Alcoa de senior partner is (kennis/ belang/ beherende partner) en draagt de zwaarste verantwoordelijkheid.
  Met een beetje geluk zullen internationale tribunalen er ook zo overdenken indien Suriname zich consistent als junior Partner opstelt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.