Ontevreden Surinamers slepen Bouterse voor het gerecht

39

PARAMARIBO, 9 dec – Een groep ontevreden burgers wil president Desiré Bouterse voor het gerecht slepen. Ook vicepresident Ashwin Adhin wordt aangeklaagd voor het invoeren van economische noodmaatregelen. De maatregelen zoals devaluatie moeten worden ingetrokken.

Dit geldt ook de verhogingen op tarieven voor energie- en drinkwatervoorziening. De eis tot intrekking van de maatregelen is per deurwaardersexploot kenbaar gemaakt. De groep zegt geen andere keus te hebben. “De president en vicepresident hebben niets van zich laten horen en ook geen gehoor gegeven aan onze oproep. Daarom slepen we ze nu voor de rechter”, zegt jurist Anand Soechitram tegenover de Times of Suriname.

Gedacht wordt aan een kort geding. Er zal een dwangsom wordt geëist van tien miljoen dollar per dag. De groep vraagt om de maatregelen binnen vier en twintig uur terug te draaien. De groep heeft kennelijk schoon genoeg van het beleid. “Uit hoofde van de bepalingen in de grondwet is gebleken dat u als president vaak scheef bent gegaan in uw beleidsvoering en dat u in strijd handelt met de grondwet”, staat onder meer in de exploot.

Bekijk ook:

39 REACTIES

 1. Er ontstaat steeds meer onrust, onvrede en onbehagen onder het volk. Nu is het moment daar om door te pakken en deze criminele boevenbende voor jaren op te sluiten. This is the moment. Het bolwerk Bouta-maffia wankelt.


  Maak melding

 2. Alleen maar waardering en lof voor de initiatiefnemers van deze zaak. Al is het alleen maar om morele redenen.
  Het getuigt van moed en opofferingsgezindheid van de Surinamers die durven hun nek uit te steken en op een legale wijze te strijden voor een beter Suriname.


  Maak melding

 3. De zogenaamde leider Hooghart die voorop in de strijd voor de landsdienaren zou moeten gaan is jaren geleden omgekocht door Bouterse en zodoende vleugellam gemaakt.
  Het is tijd dat andere rechtgeaarde Surinamers opstaan en het voortouw nemen.
  Hooghart beklad en bestrijdt mensen als Beerie en Snijders , terwijl die juist opkomen voor de mensen in loondienst.


  Maak melding

 4. Aloha!!!..Bravo…..De burgerij van Suri. Eindelijk de Che Quevara,s van het arme Suri,s zijn wakker geworden. Petje af
  van enkelen die hun nek nu uitsteken om de Pres en de Vice Pres voor het gerecht te slepen i.v.m.het invoeren van economische maatregelingen bij de bevolking van Suri.


  Maak melding

 5. In steeds meer lagen van de bevolking groeit het verzet tegen deze regering.
  Vroeg of laat gaat dat mis.
  Lees de wereldgeschiedenis en vooral de gevolgen, die een bevolkingsopstand met zich meebrengen.
  Maduro weet er inmiddels ook van alles van om maar dicht bij huis te blijven.
  Ooit vroeger of later is Bouta hetzelde lot beschoren.
  Door een aantal posters wordt steeds gezegd, dat het volk deze president wil.
  Dat is onzin van de bovenste plank.
  De meerderheid van het volk heeft deze president gewild, niet het Surinaamse volk.
  Hij zit er totdat Suriname het genoeg vindt en dat moment komt steeds dichter bij.
  Heel simpel, omdat deze regering geen beleid kan formuleren op de financiele problemen van dit moment en nog steeds bezig is zichzelf te verrrijken.
  Dat gaat een keer helemaal fout.


  Maak melding

 6. Honderden kinderen hebben vandaag de school niet kunnen bezoeken. Ruim negentig procent van de bus- en boothouders heeft gestaakt. Ondanks een motie die is aangenomen en tijdig is gewaarschuwd, hebben de leden van de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) geen geld ontvangen. “De minister van Financiën heeft langer dan acht dagen nodig om fiat voor uitbetaling te geven. De stukken zijn al bij de banken,” zegt Kenneth Themen, voorzitter van OBS aan Starnieuws. Een dieharde Ndper die nu huilt en huicheld. Wahaha

  De ministers hebben een schrijven van vicepresident Ashwin Adhin ontvangen, waarin meegedeeld wordt dat ambtenaren SRD 100 op hun rekening belastingvrij gestort zullen krijgen voor kerstviering. In de missive is het besluit van de Raad van Ministers (RvM) meegedeeld. In de brief is er ook vermeld dat er geen budget beschikbaar gesteld zal worden voor feestelijkheden rond de jaarafsluiting. Na neks, ma et helpt die paarse verpauperaars niet echt. Na wang portie tjwauwmin en een Johny Black whiskey met een stukje kaas voor een kleine kerstbrood. Da a monie keba, op is op. Ondertussen smijten al die paarse corrupte boeven olv van baas met geld uit de staatskas en leven als koningen op staatskosten. Aleluja krijst awari domri Meye alvast voor de komende gift van zijn lijder en afgod. Aleluja krijst Misjieka paars blij met zijn vorstelijk salaris. Ze segene et land en zijn lijder bove alle ander mense. Ondertussen paarse moesje e bari no ka, baaaaaaaaaaaassssssssssssssss. Baas no e go jepi oeng echte echt, maar slechte echt. Hihi doeng sma. Wahahaha


  Maak melding

 7. Dat na tori!!

  Recht voor 1 recht voor allen!!!! Alles moet terug gedraaid worden en de che poti mensen er van genieten!!

  Bijna alle mensen incl. de NDP stemmers is momenteel heel hard aan het huilen van dit soort beleid!!

  Bana diri, kasaba diri, alla sani diri!!!!


  Maak melding

 8. Wat zegt bakana torie hiervan? Schande dat Suriname niet meer zoveel geld kan krijgen voor haar goud en olie. En jammer genoeg is het einde hiervan nog niet u zicht. Snappen ze het nog? Die paarse vlaggen?


  Maak melding

 9. Een rechtszaak is zinloos. Een dwangsom eisen zal ook niet worden toegewezen, laat staan dat het betaald zal worden als het wordt toegewezen. Ik verwacht niet dat een rechter zal ingrijpen in het beleid van de regering (scheiding der machten). De mensen moeten de straat op. In een echte democratie bepaalt het volk wat moet gebeuren. Massaal de straat op en protesteren tegen dit beleid. De regering naar huis en nieuwe verkiezingen uitschrijven. Dat moet het volk eisen.


  Maak melding

 10. Ik weet niet wie achter deze dwazen staat, maar een kans van slagen of om gehoor te vinden rechter is minimaal. Ik denk eerder dat het een stelletje ongeleide projectielen zijn uit kamp van de NPS. Deze gasten willen dat de rechter op de stoel van beleidsmakers gaat zitten en dat kan niet. Dat krijg je nu eenmaal wanneer de oppositie mensen met leugens en bedrog een ander verhaal verteld over de oorzaken van de economische crises.


  Maak melding

 11. Zijn dat die van de actiegroep “WIJ ZIJN MOE ” ?,In een andere verpakking.ha ha die EZELS van de oppositie verzinnen toch ook van alles he.deze BALLON is ook gedoemd te bossen voor dat ie opstijgt.

  De laffe pipoos hier sturen de mensen op straat, maar zelf meedoen, hoo maar dan zijn ze nergens te vinden.BLA BLA BLA,vanaf de tribune.[misbruik maken van het arme volk]


  Maak melding

 12. RobG

  “Deze gasten willen dat de rechter op de stoel van beleidsmakers gaat zitten en dat kan niet”

  U raaskalt maar wat. Deze mensen zijn er van overtuigd dat de President hun belangen schaad en de wet overtreedt. Ze zijn zo ver gegaan een en ander te formuleren in een klacht en de daarmee de rechter (een onpartijdige en onafhankelijke macht ) te vragen dat te beoordelen. Niet meer en niet minder.
  U reageert als een ongeleid profiel met u ongedocumenteerde denken dat het NPSers zijn. Dat werd ook vermoed van de demonstranten van wij zijn Moe. Blijkt de voorman zijn politieke huis in de coalitie te hebben.

  Het gaat niet over wat u denkt maar wat de feiten zijn.

  De waard vertrouwd zijn gasten zoals hij zelf is. U fantaseert er oplos en denkt dat ieder andere dat ook doet.
  Ondertussen weerlegd u geen niets van wat u als leugen en bedrog kwalificeert.

  Zelfs Abdoel eist nu gedocumenteerde verantwoording van de regering en geen loze woorden.

  Er is geen enkele econoom meer die de problemen van Suriname aan de dalende grondstoffen wijt. 99% is het er overeens dat de basis ligt bij falend beleidt. De regering heeft jaren de gelegenheid gehad maatregelen te nemen tegen dat wat iedereen zag aankomen.


  Maak melding

 13. ik denk dat dat weinig gaat helpen, DNA die voor het volk praat moet de bezuinigingen die het volk verarmen, terugdraaien, de volksvertegenwoordigers, dus de rechter gaat zeggen pardon jullie zijn geen volksvertegenwoordigers, einde vonnis. Liever gaan de politici zelf hun loon inkorten, Suriname moet zelf haar natuurlijke bronnen exploiteren en exporteren. Waarom wachten op een multinational?


  Maak melding

 14. Suriname heeft veel potentie om te ontwikkelen en te groeien, De informele sector moet op de schop, scheelt miljoenen aan inkomstenbelastingen. Laat de brandstof afhangen van de wereldmarktprijs en hanteer motorrijtuigenbelastingen, en knap de infrastructuren op met dat geld. Gebruik de inkomstenbelastingen voor de sociale uitkeringen. Gebruik de inkomsten uit de industrieen voor investeringen in een kenniseconomie en zet geld opzij voor een sterke munt.


  Maak melding

 15. Dat zijn de ontevreden Surinamers, die voor de verkiezingen nog tevreden en in een hoerastemming verkeerden, en zich nu gepakt voelen, heb er totaal geen medelijden mee, ga nog voor 5 Bouta un stem, en iedere dag moest je die rotzooi aanhoren, en nu huilen ze.


  Maak melding

 16. Ik vind niet dat ze naar huis moeten gaan we gaan nog voor 5 en we voelen het aan onze lijf straks zijn we lelemaal stijf we gaan nog voor vijf laten ze voelen we leren het nooit waar is die pitbull hogi hij dit goed je hoor niks van die verader hun is een echt mol.


  Maak melding

 17. A kis oen mooi, jullie wilden toch nog 5 jaar bouta. Wie zijn het die nu klagen. De grote ondernemers die dit ook zover hebben gebracht. Creperen jullie maar met je bloed geld!


  Maak melding

 18. Op 25 mei 2015 hadden jullie de kans te kiezen. Dit is typisch Surinaams, altijd achterhoede gevecht leveren…! De kosten voor het proces, kunnen/konden jullie uitdelen aan (armen) in SURINAME……! Hoelang denken jullie nog door te gaan met acties voeren? Bouterse II zit er pas…!


  Maak melding

 19. Jojo, de mensen uit dit initiatiefgroep worden op sleeptouw genomen door politici uit de zeer zwakke oppositie in het Surinaamse parlement. De baas van de oppositie Santokhi,durft het niet eens aan om nu regeringsverantwoordelijkheid te dragen. Hij zegt laat de regering maar de problemen oplossen.Deze problemen manifesteren zich nu terwijl ze debet liggen aan de jarenlange politiekvoering van regeerders in Suriname .

  Hoe dwaas moet je dan zijn om de regering voor de rechter te dagen om het bezuinigingsbeleid en het beleid dat tot doel heeft de mensen meer verantwoordelijkheid te laten dragen.Rechters hebben een grote hekel aan mensen die weigeren verantwoordelijkheid te dragen. Mensen die willen profiteren, terwijl anderen hard moeten werken om voorzieningen in stand te houden. Ik dacht bij mezelf, ” deze mensen menen het niet, of voeren zij een toneelspel op? “. Terwijl ik dit dacht zie ik deze initiatiefnemers een staande ovatie krijgen van de oppositie.

  Jojo heb je wel gehoord van de scheiding der machten. Montesqieu de bedenker van de scheiding der machten draait zich om in zijn graf als hij dit hoort. De rechter zal dit proces onontvankelijk verklaren. Rechters willen ook serieus genomen worden door collega’s in Suriname en in het buitenland. Het beleid is een politieke keuze, iets waar de regering met goedkeuring van het parlement over beslist. Het beleid kan de steun van de bevolking krijgen of de bevolking kan het afkeuren.Niet de rechter kan hierover oordelen, enkel de kiezer.

  Wanneer de rechterlijke macht de wetgevende en de uitvoerende macht zou kunnen veroordelen voor beleidskeuzes, leven wij niet langer in een democratie, maar in een dictatuur: de dictatuur van lobbyisten uit de oppositie die invloed hebben bij de rechterlijke macht. Het einde is dan zoek. Vandaag de oppositie en morgen komt het grootkapitaal met haar omkopingspraktijken bij de rechter.

  Een politiek beleid dat je wilt afkeuren moet je veranderen door aan politiek te doen. Niet door een toneeltje op te voeren waarin je toch enkel toont hoe geweldig bezorgd je wel bent. Het ergste is dat ze een beroep willen doen op de rechter voor een zaak van de politiek. Politiek beslis je in het parlement, op straat, op tribunes, in de media, en bovenal in publieke debatten, maar nooit ofte nimmer in de rechtbank. Ik volsta met mijn constatering.


  Maak melding

 20. @@Azaad
  ik wil het land wel op rekening kopen! maar als belofte niks terug betalen!!

  Manu, kolibrie, Esajas, heel goed gezien!!! weg met deze flikker!!

  Nog 5 jaren voor deze gasten dan mag SU inderdaad op de marktplaats!! Ik wil het ook kopen hoor!!!!

  Ik feliciteer de NDP kiezers!! en hoop niet dat zij aan het huilen en janken zijn!! waar ik wel sterke vermoeden van heb!!


  Maak melding

 21. Beste RobG
  U raakt wel heel erg in de war omtrent de Trias Politica door te stellen dat de rechtelijke macht niet kan oordelen over beleid resp. de functionarissen van de uitvoerende macht.
  U benadering maakt elke politicus on aanspreekbaar voor misdrijven en overtredingen zolang een meerderheid (stemvee) deze in het parlement blijft steunen.

  Herinnert u zich Nixon nog. Het is ondenkbaar dat fouten, negeren van de wet, overtredingen van de wet of vergrijpen tegen de wet door een president ongestraft blijven.
  Juist daarom is de rechtelijk macht ONAFHANKELIJK.
  Voor de goede orde de trias Politica gaat verder terug dan Montesqiue

  U vergist zich ook nog eens enorm aangezien de rechterlijke macht de wetten toetst en waar nodig met jurisprudentie aanvult of uitbreid.

  “De baas van de oppositie Santokhi,durft het niet eens aan om nu regeringsverantwoordelijkheid te dragen.”
  Op basis van welk mandaat of positie zou hij dat moeten doen. Waarom zal een politicus mede verantwoordelijkheid gaan dragen voor desastreuze politieke keuzen of gebrek daar aan van een regering.
  U denkt dat de man zo dom is dat hij politieke zelfmoord pleegt.
  Er is een universeel gezegde “If you break it You own it” Baas Bouterse heeft Suriname in de problemen geholpen, hij zal het ook moeten oplossen tot dat hij netjes vraagt beste meneer Santohki zou en de VHP en wat andere oppositie partijen.

  Neem een voorbeeld aan Nederland waar het Parlement wel kritisch is de regering voor belangrijke zaken de oppositie VRAAGT om inbreng zodat wetgeving breder gedragen wordt.

  Beste RobG u praat weer recht wat krom is terwijl u wel beter weet
  de groeten van JoJo met twee hoofdletters J.

  ik voel mij vereerd dat er een valse Jojo is gaan mee doen.


  Maak melding

 22. Laat mij maar president worden. Ik maak de hele bevolking rijk en vrij.
  . Corruptie word verbannen
  . Gezondheidszorg word geperfectioneerd
  . Werken naar inkomen
  . Verkeersveiligheid word nr 1.
  . Vliegveld uitgebreid en haven
  . Prioriteit toerisme
  . Grootste exportland naar Caribisch gebied en Europa
  . Investeerders aantrekken via milde belastingen

  Laat mij maar president worden


  Maak melding

 23. De deal tussen Baas en de Sherrif begint vorm te krijgen.

  Sherrif zijn clan begind rechtzaak en mega claim en Baas zorgt ervoor dat het word uitbetaald , daarna word de buit gewoon verdeeld.

  Let maar op .daarom mag baas voorlopig van Sherrif aanblijven en zal hij ook zijn bek niet opendoen waanneer de staat gaat betalen

  miljoenen claims (b.Nedam) en spookfacturen(Dick en Desi) via zijn maties , zijn Baas zijn specialiteiten.


  Maak melding

 24. Land verdient niks aan de toeristen ..alles gaat naar cambio .wegenbelasting.gas licht.water.kan tog niet zo zijn dat de staat dat moet betalen.ze willen meer geld maar waar moet het vandaan komen.wel krijgen niks betalen zeg mij hoe dan als je belasting betaald dan circuleert tog t geld.geven raakt tog op…..door belasting te betalen kunnen de egen gemaakt worden of zie ik t verkeerd.opo kondre mang oe op sranang kondre e karij wi….hoe dan door op je reed te zitten…oppositie praat over regering maar niet aan die cambio die zich verrijken. En de staat niks van krijgt. ..ik snap t niet


  Maak melding

 25. Natuurlijk verdient de staat wel aan toeristen Kapi, zeld al voor ze in Suriname zijn, wat doen ze anders met de 20 euro p.p. voor de toeristenkaart. is toch al gauw een 3000 euro per binnenkomende vlucht, en de srd.’s die voor de euro’s bij de wisselaars gewisseld zijn, waar denk je dat die besteed worden, autohuur, en brandstof, hotelkosten etc. denk je nu echt dat daar geen belasting op zit die afgedragen moet worden


  Maak melding

 26. In 1980 is toendertijd ook zo de revolutie begonnen van bouta.omdat bouta en anderen ook teleurgesteld waren over d gang van zaken in het land en bij het leger.straks weer een coupe door ontevreden mensen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.