Nederlandse ambassadeur legt krans in Fort Zeelandia

27

Hugo Essed, advocaat van de nabestaanden van de decemberslachtoffers, legde dinsdag een bloemstuk bij het nationaal monument ‘Bastion Veere – 8 december 1982’ in het Fort Zeelandia. Het monument staat op de plek waar 15 mannen op die dag door militairen zijn doodgeschoten. De vervolging van hoofdverdachte Desire Bouterse (toen legerchef, nu president) en 24 anderen werd in 2012 onderbroken na aanpassing van een bestaand amnestiewet.

De rechtszaak werd geschorst, maar krijgt nu een nieuwe kans om te worden afgerond. Het Hof van Justitie heeft onlangs dat het Openbaar Ministerie bevolen om onmiddellijk de vervolging van de verdachten voort te zetten. Ondertussen heeft het Openbaar Ministerie aan de Krijgsraad gevraagd om een datum te bepalen voor voortzetting van de zaak. De schorsing kwam juist toen de auditeur militair toe was aan het rekwireren. Ook Ernst Noorman, ambassadeur van Nederland in Suriname, legde een krans:

Decembermoorden-Noorman

27 REACTIES

 1. Een mooi en respectabel gebaar van de Nederlandse Regering, maar de daders lopen nog steeds vrij rond.
  Dit kan in de toekomst nog eens manifesteren als er een proces op gang wordt gezet !


  Maak melding

 2. De veroorzakers van alle ellende,leggen nu kransen,huichelarij in cynisme ten top…eerst brand stichten met de ene hand,en in de andere hand de brandblusser !.maar het Surinaamse volk WEET DAT NU.


  Maak melding

 3. @Printa,

  Neem nog een snuifje en ga slapen. Of je wakker wordt weet ik niet. Het recht zal zegevieren. Ik was vanavond in de Afonsiuskerk. Waar was jij?


  Maak melding

 4. @blaka bakra
  @Printa,

  Neem nog een snuifje en ga slapen. Of je wakker wordt weet ik niet. Het recht zal zegevieren. Ik was vanavond in de Afonsiuskerk. Waar was jij?
  ………………………………………………………………………………………………
  Een idioot in het nauw maakt rare salto`s zo zie je maar weer,je schijnt heel veel verstand te hebben van KALMERENDEmiddelen mie mang,[uit ervaring ] pak je djonko en je VALIUM,maar onthou 1 ding ik zal jullie met de neus op de FEITEN BLIJVEN DRUKKEN ..pipo !!!!!!!!!!.HIRA daar doe ik m`n petje voor af,die man heeft meer hersenen,als jullie allemaal van de zielige REDIEMOESOE bende bij elkaar,deze man legt jullie met de bille bloot.jullie zijn echt weeeerie.


  Maak melding

 5. Is deze krans van de Ned ambassadeur ook bedoeld voor al onze voorouders die dmv de gevreesde Spaansebok, op dezelfde plek zijn afgeranseld en uit geldzucht en hebzucht eveneens het leven hebben moeten laten.


  Maak melding

 6. Rechtgeaarde Surinamers met BESCHAVING, MENSELIJKE WAARDE ETHIEK ZULLEN JULLIE NOOIT VERGETEN.
  het recht zal zegevieren. Het is echt beschamend om te zien hoe diep sommigen zijn gezakt die zich Surinamer noemen.


  Maak melding

 7. ik vraag me af wat bemoeid ned zich mee hebben ze ooit een onder zoek ga doen naar de slavernij hoeveel mensen ze in zee hebben gedumpt laten ze dat eerst ga doen en hun verontschuldigen dat lijk me een heel goed idee en die ESSED laat die ook beginnen met een onder zoek naar de binnenlandse oorlog
  laat men de familie van de 15 mannen vragen waar al het ontwikkeling geld van 1975 is meer zeg ik niet


  Maak melding

 8. @ Arie van der Plas.

  Niet iedereen over een kam scheren, a.u.b. in Nederland wonen
  toch ook andere mensen. Ik bedoel ze zijn toch niet allemaal
  homo´s.


  Maak melding

 9. Ik laat figuren als Arie van der Plas over aan de moslim jongeren en extremisten die er aan komen !

  Misschien waren onze voorouders niet militant en vechtlustig genoeg om het tegen de onderdrukkers op te nemen, maar de moslims pikken deze shit zeker niet.

  Arie, u bent gewaarschuwd !


  Maak melding

 10. Milton , of het nu goed of fout is wat er van of door Nederland komt, het deugd nooit in jouw ogen, als notoire Hollandhater nu wordt er een krans gelegd uit fatsoensnormen en haal jij de slavernijperiode die er niets mee van doen heeft er weer bij, je bent niets anders als een ontiegelijke grote ouwehoer met een levensgroot complex die weer wat gevonden heeft om zich tegen af te zetten.


  Maak melding

 11. @printa, die Nederlandse ambassadeur kan naar alle landen op de wereld gaan en is een vrij burger. Hij staat niet geboekt als moordenaar.

  -Hoe denk je over jou baas Bouterse die niet eens naar Nederland gaat????Vele van jullie hadden in het verleden geroepen dat hij dat wel gaat doen en niemand die hem kan aan raken!!!!!!!

  Jou baas Bouterse heeft helemaal GEEN respect voor anderen.


  Maak melding

 12. @glenn
  Please,hou je mond dicht!!!
  Die 15 landgenoten zijn niet in leven gelaten om het verhaal van hun zijde te vertellen en je baasje eeft ervoor gezorgd. Ga hem om rekenschap vragen,idioot!


  Maak melding

 13. Ay mi Brada!!! Zo kan je zien,dat een Nederlandse intellectuele man veel meer gevoel toont aan de 15 hulpeloze
  strijders die hun leven gaven van de brute moord op 8 dec 1982 in Fort Zeelandia.Che mi Gado. Is heel zielig.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.