Nabestaanden rekenen op gerechtigheid in Suriname

14

PARAMARIBO, 9 dec – Nabestaanden blijven vasthouden aan en hopen op gerechtigheid. “Niemand is onschendbaar”, klonk het door de Sint Alfonsius kerk in Paramaribo. De slachtoffers van de decembermoorden zijn drie en dertig jaar later weer herdacht.

De roep om gerechtigheid overstemde de ceremonie. Het recente besluit van het Hof van Justitie wordt als houvast gezien en brandstof voor de hoop. “Er is een lichtpunt, het proces zal binnenkort vervolgd worden. Samen met mijn zussen hoop ik dat wet en recht worden toegepast op de wijze waarop ze genoemd worden”, zei Shanti Adhin, schoonzus van de geëxecuteerde John Baboeram en Soegriem Omerawsingh.

Karel Choennie leidde de dienst voor de laatste keer. Hij is namelijk gekozen is tot bisschop van de Rooms-katholieke kerk in Suriname. De nabestaanden zijn hem erkentelijk voor het leiden van de herdenkingsdiensten de afgelopen haren. “Uw inspiratie hielp ons om toch door te gaan”, zei Henri Behr. Janine Riedewald, dochter van Harold Riedewald, herinnerde eraan dat na zoveel jaar de nachtmerrie van ongerechtigheid blijft teisteren.

Bekijk ook:

14 REACTIES

 1. “Het riekt naar corruptie, Bevel”: Een korte schets van de situatie na 25 Februari 1980 in Suriname
  Het doorbreken van de stilte over de periode 1980-1982 in Suriname zit niet verscholen in het berechten van de 8 Decembermoorden moorden alleen. Rechtvaardigheid zit niet alleen in de veroordeling van de verdachten van de Decembermoorden alleen. De cultuur van straffeloosheid zal niet verdwijnen als de veroordeelden achter de tralies zijn verdwenen.

  Aan de generaties Surinamers die niet actief deze periode hebben meegemaakt, moet verteld worden dat de cultuur van de straffeloosheid is niet ontstaan door 8 december, aan hen moet verteld worden dat cultuur van de straffeloosheid ontstond meteen al op 25 februari 1980, toen de militairen begonnen om alle democratische instituties buiten spel te zetten. Aan de jongere generatie Surinamers moet uitgelegd worden hoe het ooit zo ver kon komen dat de democratie in elkaar stortte, zonder enige protest vanuit de gemeenschap, dat er duizenden jongeren het land verlieten, de generatie X, genoemd, een generatie die nu het stokje zou moeten overnemen, een afwezige generatie.

  De democratie werd gedurende het jaar 1980 tot de grond afgebroken, tot er niets meer over was:

  1- ontbinding van het parlement,

  2- het naar huis sturen van een wettig gekozen regering,

  3- het naar huis sturen van de president (in tegenstelling wat de president zelf zei ),

  4- het ontheffen van de Commissaris van Politie uit zijn functie;

  5- het plaatsen van politie en justitie en het Openbare Ministerie onder direct gezag van de Militaire Raad

  6- de grondwet buitenwerking stellen en per decreet regeren

  7- het inwerking stellen van het Bijzondere Gerechtshof met als hoofdaanklager de Auditeur Militair.

  Bron: Natascha Adama


  Maak melding

 2. men moet de jongeren niet op zadelen met deze ellende maar gaan voor het opbouw van het land en op houden met het gelul van nabestaanden er zijn meer nabestaanden waar je niets van hoort ophouden met het gelul en gewoon het land gaan op bouwen


  Maak melding

 3. Er is weer hoop voor nabestaanden ,dit is meesterlijk zet van Bouterse en zijn adviser cq advocaten ….aandacht afleiden van al die ellende in su..de hele circus gaat net zolang door dat olie en goud prijs gaat stijgen en meer valuta gaat binnen komen voor big party…..mensen wordt wakker!!!


  Maak melding

 4. @Glenny : Rustig maar, VERVOLG ALLE MOORDENAARS van onze landgenoten EN VERVOLG ALLE Politieke
  en Militaire BOEVEN, ZET DE RECHTSSTAAT TERUG !

  Dan pas kan ONTWIKKELING KOMEN !

  Zonder Sranang Rechtsstaat volgt geen ontwikkeling
  of welvaart !

  Of moeten jouw opgebouwde eigendommen/
  bedrijven etc je binnen EEN TEL kunnen worden
  ontstolen door politieke en militaire BOEVEN,
  zonder dat Openbaar Ministerie of de
  Rechter ingrijpt ???

  PS : FEIT is dat ALLE soorten nabestaanden het volste
  recht hebben om hun omgekomen familie en vrienden te gedenken in een vrij Suriname !

  Ex-militaire moordenaars doen nu een poging
  nabestaanden tegen elkaar opzetten om verwarring
  te stichten in de samenleving, om hun straf te ontlopen !


  Maak melding

 5. @glenn
  Wees blij dat geenfamilielid of ander geliefd geexecuteerd werd op 8 Dec1982.
  En hoe wil jij je land opbouwen als de moordenaar van deze slachtoffers nog in ons midden leeft als lijder en inmiddels amnestie heeft en Surinamers onbeschaamd om vergiffenis smeekt voor zijn zonden?!
  Laat je kop even checken door een psychiater,okay?!


  Maak melding

 6. sorry laat me maar koeng koeng in mijn idehh hebben en hoe het er uit komt maakt niet uit en dat is het juist met su het komt nooit goed na 100 jaar ook niet want zo voeden we ons kinderen ook op ga eerst een visie bedenken voor je andere dingen aan het hoofd slinger
  en plaats je visie netjes hier hoe we verder kunnen met su dat lijk mij een goed idee kom met een idee dan met dom praat


  Maak melding

 7. @Glenn
  Je hoef je geen zorgen te maken hoe het verder moet gaan met Surname.
  Wij weten het beter Suriname gaat alleen vooruit als de massamoordenaar voor eeuwig in de gevangenis gestopt wordt Wij willen onze nazaten er opwijzen .. crime never pays…misdaad loont nooit..
  De juiste plaats voor een crimineel is de gevangenis en geen amnestie of vergiffenis kan hem redden.
  Wat heb je trouwens aan een land waar de oplossing voor criminelen en misdaad amnestie en vergiffenis zijn?!


  Maak melding

 8. Eens met het stukje van Natasha Adama: de verandering naar de verkeerde richting is ingezet in 1980. Jammer. Er is niet gewerkt aan innerlijk bewustzijn alleen aan uiterlijkheden. Het is zo lang geleden, ik ben 18 jaar, ik heb er niets mee te maken NMa wanneer je 18 bent en jouw overkomt iets en je raakt zeg maar invalide, dan kan de reactie ook zijn, ja ze heeft al 18 jaar haar lichaam voldoende kunnen gebruiken. Dat is voldoende. Nee, dat gaat zo niet. Er zijn regels die je beschermen en er zijn plichten waar iedereen zij aan houdt en er zijn rechten waar iedereen ongeacht kleur ras politieke kleur sexuele geaardheid, kortom alle mensen gebruik van mogen maken.


  Maak melding

 9. ray of hoe je ook heet weet je hoe nederland rijk is geworden weet je dat wel en weet je wat ze ons hebben aangedaan dat we nu al deze ellende hebben ga eerst goed je huiswerk maken nou nou nou jammer


  Maak melding

 10. @GLENN.
  Je hebt wat over je heen gehad,begrypelyk volgens my ben je inderdaad niet helemaal jofel.
  Als er n familielid, vader of broer van jou doodgeschoten zou zyn zou je anders praten.
  Ovet het gelul dat Nedetland ryk geworden zou zyn door: wat ons is aangedaan:
  Waar heb jy het over man.
  Heb jy er onder geleden dan,of waren het jou voorouders.
  Ben jy er zo 1 die financiele genoegdoening zoekt voor het leed dat je voorouders 5 tot 8 generaties geleden hebben meegemaakt.
  Scheid toch uit vent.
  Je mag bly zyn dat de witte man jou voorouders naar suriname gehaald heeft anders bestond je niet,omdat hy misschien 1van jou voorvaderen kan zyn en zo niet was je al dood aan de ebola.
  Denk daar maar eens over na.


  Maak melding

 11. @ Glenn,

  Nederland staat in de top-5 van rijkste landen ter wereld. En dat komt allemaal door de koloniale periode in Suriname en de Antillen? Kom nou. per saldo heeft Suriname meer gekost dan het heeft opgebracht. De Nederlanders zijn door de eeuwen heen gezegend met een gezonde werklust en een koopmansmentaliteit. Na de Tweede Wereldoorlog is Nederland sterk uit de as herrezen door met zijn allen de schouders te zetten onder de wederopbouw van het land. De eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat dit deels is gebeurd door de Marshall-hulp. Als Suriname, met al zijn bodemschatten, dezelfde mentaliteit had gehad, zaten we nu niet met z’n allen te pienaren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.