Bouterse: Nederland niet betrokken bij staatsgreep Suriname

65

PARAMARIBO, 9 dec – Nederland was niet betrokken bij de staatsgreep in 1980 in Suriname. De toenmalige Nederlandse militair attaché Hans Valk, die vaak wordt genoemd als het brein achter de staatsgreep, heeft deze in 1980 niet gesteund. Dat zegt de Surinaamse president Desi Bouterse in een tv-interview.

Bouterse deed zijn uitspraken tijdens de eerste uitzending van ‘De Getuigenis’, een interview-sessie die Sandew Hira met het staatshoofd hield. Deel 1 van het vierdelige interview is vannacht uitgezonden op de Surinaamse staatstelevisie.

Volgens Hira vertelt Bouterse in het interview ook dat hem kort na zijn aantreden als legerleider door de Nederlandse regering miljoenen zijn aangeboden om ervoor te zorgen dat het bauxietmijn-project in Kabalebo door zou gaan. Nederlandse bedrijven wilden een graantje meepikken van de enorme bedragen die ermee gemoeid waren.

Bekijk ook:

65 REACTIES

 1. Natuurlijk zegt ie dat! Want hij wil de geschiedenis in gaan als de bedenker en leider vd revolutie.. Het is geen geheim dat de Nederlandse staat op z’n minst mede aansprakelijk is voor de coup omdat Nederlandse militair attaché Hans Valk ondermeer de militairen heeft aangezet en heeft geadviseerd m.b.t.de uitvoering.in de documentaire andere tijden van 2009 hebben verschillende hoofdrolspelers, waarvan enkelen nu overleden zijn over hun rol en dat v Nederland verteld. Nederland had sowieso voorkennis vd coup.. De toenmalige ambassadeur Vegelin van Claerbergen heeft niet voor niks 1 dag voor de coup als een dief in de nacht via Frans Guyana Suriname verlaten. Maar zoals ik in een eerdere post al zei: Bouterse heeft zogenaamd het patent op de waarheid…!!! Hij is in elk geval verantwoordelijk voor alle ellende en leed die over Suriname en het Surinaams volk zijn uitgestort vanaf 1980 tot op heden.


  Maak melding

 2. Hans Valk had eerst enkele officieren van het nationaal leger benaderd om Kolonel Elstak af te zetten en dus een coup te plegen. Die wilden zich hier niet voor lenen.. Daarna benaderde Valk de ontevreden onderofficieren o.l.v. Bouterse..Eigenlijk blijlt het vreemd waarom de officieren die in eerste instantie benaderd waren, Hans Valk niet meteen hebben gearresteerd. Dat zijn zaken die aan de hand vh het dossier dat Tot 2060 gesloten is, duidelijkheide zouden kunnen verschaffen.


  Maak melding

 3. Met behulp en op instigatie van een Nederlandse functionaris is Bouterse in het zadel geholpen en dat maakt de Nederlandse staat dejure mede aansprakelijk voor alle ellende die de militairen o.l.v. Bouterse over Suriname hebben veroorzaakt..Dus als het ooit tot een claim van een gerespecteerde en legitime overheid van Suriname zou komen, bestaat de mogelijkheid dat Nederland behoorlijk diep in de buidel zal moeten tasten I.v.m. hun aansprakelijkheid..


  Maak melding

 4. Vergeet niet dat Nederland Bouterse vrij kort na de coup 500 miljoen gulden uit de verdragsmiddelen ( was 3,5 miljard gulden gesmeerd over 15 of 20 jaar) gaf. De in Suriname residerende inlichtingendienst o.l.v. BertKoenders had voor de coup ook een rapport m.b.t. Valk zijn handel en wandel in relatie tot de gespannen situatie tussen de onderofficieren en de regering Arron ter hand gesteld aan de ned overheid, maar dat rapport verdween in een la en Nederland greep niet in om bijvoorbeeld Valk terug te roepen.


  Maak melding

 5. wel ik word moe van de mensen die in nederland wonen en elke keer nederland de schuld van alles wat mis gaat in suriname geef nu weer dat nederland de moorden heb geregeld wel jullie hebben een goede president gekozen en dat is de rede dat het niet goed gaat en ga mij niet zeggen dat het ons geld gaat kosten we hebben al genoeg betaald en ook nu nog aan de al de surinaamsers die hier wonen daar moet je maar eens aan denken als je weer bezig ben om mijn land de schuld van alles te geven succes


  Maak melding

 6. Bullshitt, deze man heeft dit zelf op de receptie gezegd. Bouterse is de grootste landverrader die Suriname ooit heeft gehad. Bouterse is een Hollandlover en heeft zelf jaren na 1980 samen met Ingrid de eerste en nest 1 de Nederlandse nationaliteit gedragen.
  Landverrader!


  Maak melding

 7. Bouterse is altijd een leugenaar geweest en daarom geloofd niemand deze man nog in Suriname.Hij zou Suriname een goede dienst moeten bewijzen en opstappen als President van het land want hij heeft in 5 jaren tijd een puinhoop ervan gemaakt en zich verrijkt met zijn familie.


  Maak melding

 8. ha ha ha ….ja ik ben ook geen drugshandelaar..
  ik heb ook geen moorden gepleegd……
  ik het het land niet naar de klote geholpen….
  ik roof niet en laat ook niet roven…
  ik bouw geen luchtkastelen…
  ik lieg en vlieg niet….
  mijn zoon is ook geen rover…
  mijn zoon is ook geen drugsdealer….

  kortom mijn zoon en ik zijn geen criminelen…..


  Maak melding

 9. @Robinho,

  1) welk belang had nederland bij een staatsgreep

  2) als Nederland samengewerkt heeft met Bouterse waarom hebben ze de man dan toch veroordeeld in Nederland ? Klinkt niet logisch.

  3) Bouterse blijft zich afzetten tegen Nederland terwijl hij in het zadel is geholpen door de oud kolonisator. Klinkt ook niet logisch.

  4) Nederland maakt destijds plannen met de VS om schoonschip te maken in Suriname. Heel vreemd als je eerst Bouterse in het zadel helpt. Klinkt ook niet logisch.

  Alleen maar vragen broeder.


  Maak melding

 10. Beste Koos en Kees Overhaast..ik zeg niet dat Nederland de schuld heeft van alles..laat daar geen misverstand over bestaan. Bouterse is een moordenaar en crimineel en dat is evident. De beslissing om niet alleen de 8 dec moorden, maar ook honderden anderen te plegen of doen plegen heeft naar mijn idee niks met Nederland te maken. Wat ik zeg is dat Er voor war betreft de rol die Nederlandse functionarissen hebben gespeeld , voor, tijdens en na de coup er ook geen misverstand bestaat. Nederland heeft niet voor niks kort na de documentaire van andere tijden hals over kop in de 2e kamer de wet aangenomen om het dossier tot 2060 gesloten te houden. En Nederland kennende zal het mij niet verbazen als zij het in 2059 met nog 50 jaar verlengen.


  Maak melding

 11. Beste kees overhaart

  Volgens mij sla je de plank goed mis

  Ik woon al vanaf me 4 a 5 jaar in NL

  Waar is het geld dan dat zogenaamd aan mij betaald is zoals je schrijft

  Ik ben vrachtwagenchauffeur en werk hard voor me geld tot me 65 en mischien wel langer

  Zorg eerste dat je goed op de hoogte bent voor je iets plaats


  Maak melding

 12. Nederland heeft na de december moorden hun handen afgetrokken van Bouterse..Terwijl hij ten tijde van die moorden ook de Nederlandse nationaliteit bezat en tenminste 1 vd 15 slachtoffers hD ook de Nederlandse nationaliteit..Dus formeel moest Nederland Bouterse ook vervolgen voor de moord op een Nederlandse staatsburger..Dat zijn de feiten..Bouterse kwam in problemen toen Nederland na de december moorden de verdragsmiddelen opschortte..De militairen hadden inmiddels allerlei drugslij en opgezet omdat zij het voor het zeggen hadden I het land..


  Maak melding

 13. Nederland was hoogstwaarschijnlijk wel op de hoogte van een staatsgreep. De laksheid van de regering Arron tav de KMR is stuitend alsook de verregaande bemoeienissen van Valk in binnenlandse aangelegenheden. Dit laatste heeft allicht te maken met de uiterlijke en verbale kenmerken.
  Elstak als legerleider was vóór zijn aanstelling bij gebrek aan voldoende kennis en ervaring NIET de geschikte kandidaat. Het op zn beloop laten van ontevreden militairen werd zwaar onderschat met tot gevolg de coup van 80..
  Dat Valk adviseur van Bouterse mocht worden geeft wederom aan wat voor een hypocriete schaamteloze nep nationalist Bouterse is. Valk mocht en mag met goedkeuring van Surinamers in Suriname doen wat hij wilt. Dubbele moraal en gebrek aan zelfkritiek is Surinaams-eigen.


  Maak melding

 14. Vergeet niet dat wijlen Hans van Mierloo niet zomaar vanuit zijn vakantieadres hals over kop vloog naar Brazilië om de arrestatie van Bouterse tegen te houden. Dit heeft zelfs de val vh kabinet als gevolg gehad.Terwijl Brazilië bereid was hem te arresteren I.v.m. die drugszaak waarvoor hij in Nederland gevonnist is. Check your facts heren. Nogmaals: niet voor niks heeft Nederland overnight de wet aangenomen om het dossier waarin blijkt welke rol zij gehad hebben , tot 2060 te sluiten.


  Maak melding

 15. @structuren
  100% mee eens..Bouterse beschuldigt anderen altijd ervan dat ze zijn aangezet. Hij is het school voorbeeld daarvan. In 1980 laat hij zich aanzetten en opruien Door vd Valk en in 1982 met de dec moorden Door Murie Bishop. Als dat geen landverraad is dan weet ik het niet meer.


  Maak melding

 16. Fred Ormskerk had nimmer plannen voor een tegencoup. Hij kwam terug naar zijn geboorteland ter ondersteuning van “zijn voormalige leerlingen” om als Surinamer orde op zaken te brengen in een democratische rechtstaat. Wantrouwen en zelfzuchtigheid van deze ex-leerlingen heeft hij met de dood moeten bekopen. Let wel: deze Surinamer is door landgenoten vermoord maar Valk loopt ondanks bewijsbare onacceptabele activiteiten springlevend rond.


  Maak melding

 17. @ Kees Overhaart.

  Waar heb je het eigenlijk over, je hebt te veel Jenever gezopen hé ? Ik woon al 50 jaar in Nederland, en werkt nog steeds voor mijn geld. Begin maar eerst goed nederlands te schrijven, bij jou posting komt er helemaal geen leestekens voor ! ( Dorps Idioot )


  Maak melding

 18. Als Nederland niets maar dan ook niets met de staatsgreep te maken heeft gehad vraag ik me af waarom de archieven inzake de stukken voor jaren 80 voor lange tijd achter slot zijn gegaan.

  Hira is een grote nietsnut die zich als hoer door de mensen die hij wil vrijpleiten laat gebruiken en misbruiken.

  Wanneer gaan de archieven van Cuba, de CIA en Nederland voor hem open??

  Wanneer volgt zijn gesprek met de personen die zich gemeld hebben zoals Ruben en Ritfeld e.a. plaats?

  Tot nog toe is zijn zoektocht een houtje touwtje verhaal en dat zal het ook blijven.

  Net als Videla (?Argentinie) zal DDB vervolgt worden Amnestie of Niet.


  Maak melding

 19. Schoft, ga naar de krijgsraad.
  Recht voor een recht voor allen!!!

  Who the PIEEEEP is Dew Baboeram?

  Suriname is een rechtstaat geen Baboeramstaat.


  Maak melding

 20. Vreemd dat Bouterse beweerd dat Nederland niet betrokken is geweest bij de staatsgreep. Terwijl er genoeg argumenten te bedenken zijn die het tegendeel beweren.

  De vraag die bij mij oprijst is, wat is de reden dat nog Nederland, nog Bouterse de behoefte heeft om de beweegredenen achter de coup bespreekbaar te maken. Welk groot geheim gaat daarachter schuil? Welke belangen zijn daarbij gediend?

  Nederland heeft het Bouterse nooit echt moeilijk gemaakt. Er is vanuit Nederland altijd een soort van gedoog politiek gevoerd rondom zijn persoon. Bouterse op zijn beurt laat zich dat graag welgevallen en heeft er op zijn manier vrede mee om als dictator te worden weggezet. Hij leeft als koning in zijn land.

  De vragen rondom dit hele gebeuren zijn niet in een notendop te bevatten. Nederland had zeker financiële belangen in de onafhankelijkheid van Suriname. Door er een dictator neer te zetten, wasten ze hun handen schoon van de verplichtingen die ze hadden, financieel (lees 3,5 miljard gulden) en richting de bevolking van het land. Vergeet niet dat op de inheemse groepen na, ieder ander etniciteit daar is gekomen door toedoen van Nederland. Door middel van mensenhandel en slavernij. Waarvoor Nederland nooit is berecht..

  Jammer dat Desi Bouterse op deze manier inderdaad zoals Robinho stelt, liever de geschiedenis ingaat als de bedenker en leider van de revolutie. Iets wat in mijn ogen geen revolutie was, maar een vieze lage streek van de voormalig kolonisator. De gevolgen daarvan zijn voor Desi Bouterse en zijn landgenoten geweest.

  Tot de dag van vandaag zijn de Surinamers een volk dat lijd onder het juk van Holland. Zowel in Suriname als in Nederland.


  Maak melding

 21. We hecht er nog enige waarde aan de uitspraken van deze pathologische leugenaar. De feiten zijn, dat hij en zijn kornuiten de trekker hebben overgehaald op Bastion Veere. Niet Nederland of USA, of wie dan ook was daar bij betrokken. Dus hij, en niemand anders, is de dader, van deze mensenrechtenschendingen en massale slachtpartijen.
  Bekijk de documentaire “Zonen van Suriname”, dan is alles in 1 klap duidelijk en hoeft dat toneelstukje van het koppel Bouterse & Baboeram niet langer opgevoerd te worden.


  Maak melding

 22. @structuren
  Van der Valk en de oud ambassadeur Vegelin van Claerbergen zijn inmiddels ook overleden. En inderdaad Ormskerk alias bikkel is ook vermoordt onder het mom van het beramen van een tegencoup. Volgens ooggetuigen moet o.a. John Hardjoprajitno die al jaren een warung uitbaat in Amsterdam, 1 vd moordenaars van Ormskerk zijn..Nederland heeft zij het indirect altijd wel een rol van betekenis gespeeld tijdens bepaalde periodes. De verzetsbeweging van Chin-a-Sen en Somo hardlopen en Johnny kamperen alsook de binnenlandse oorlog van Brunswijk werden in het begin ook gefinancierd Door Nederland onder verschillende dekmantel..Bijvoorbeeld zeisterzendinggenootschap enz enz. Ook tijdens de binnenlandse oorlog kreeg Brunswijk Hulp en advies van de luitenant b.d. Bas van Tussenbroek die later d.t.k.v. De Nederlandse overheid zich in Brazilië of een ander zuidamerikaans land vestigde. Terwijl Brunswijk oorlog voerde tegen Bouterse kwam hij regelmatig naar Nederland en is zelfs te gast geweest in een tv programma als junglecommandoleider..Toen was hij natuurlijk nog geen verdachte voor Nederland in die drugskwestie waarvoor hij in de jaren 90 gevonnist werd.


  Maak melding

 23. Niet nieuw!
  De staatsgreep is gepleegd door bouta en 15 andere bendeleden met hulp van VALK !
  @Robinho
  Alle landen in de wereld hebben hun dossier die geheim gehouden wordt in belang van volk en land.Dit ter bescherming dat zo een tragisch geval niet meer zal plaatsvinden en of mensen geen idee geven hoe zo iets te doen.. Daarom wordt een zekere tijd gewacht om deze info vrij te gven dan is men zeker dat de mensen zoals bouta er niet meer ijn om hetzelfde weer te herhalen .
  Waar zijn de dossiers van bouta?!


  Maak melding

 24. @ Ray
  Je kan je ook afvragen in wiens belang houdt Nederland het dossier gesloten..? Ik denk niet dat die vraag moeilijk te beantwoorden is. In de documentaire heeft het ex hfd inlichtingen BertKoenders Koenders aangegeven dat de ambassadeur op de hoogte was vd geplande staatsgreep..en als hij het wist, wist formeel Nederland, dus de Nederlandse overheid het ook..hij werd niet een ochtend voor de coup wakker en besloot om even snel via Frans Guyana het lid te verlaten , om vervolgens een dag of 2 daarna terug te keren..


  Maak melding

 25. Als ik Baboeram goed heb begrepen,is een rechtszaak niet de oplossing omdat het gaat om politieke moorden.
  Als ik morgen sjeik Bin al Misiekaba op weg naar Dubai dood schiet,moet ik ook niet voor de rechter verschijnen.Het is een politieke moord dan moet de politiek dat voor mij oplossen MET BUITEN LATING VAN GEVANGENISSTRAF.Dat kan alleen op last van een rechter.


  Maak melding

 26. Bouterse is een notoire, pathologische leugenaar. Een checklist om vast te stellen of iemand een pathologische leugenaar is ziet er als volgt uit:

  Een checklist om pathologisch liegen vast te stellen kan zijn:

  een ziekelijke neiging om te liegen
  je verveelt je snel
  gedragsproblemen in de kinderjaren
  sterke overtuigingskracht
  tegenstrijdige uitspraken
  impulsief gedrag
  manipulatief gedrag
  onverantwoordelijk gedrag
  geen medeleven
  Als je met deze checklist in de hand Bouterse aan een onderzoek onderwerpt, zal je maar een conclusie kunnen trekken, namelijk dat Bouterse het prototype is van een pathologische leugenaar.

  Kees Overhaart, op een Surinaams forum heb ik niet de neiging om te vallen over fout geschreven Nederlands, maar wanneer een Nederlander op dit forum denkt Surinamers de les te komen lezen in het Nederlands, dan zou die Nederlander op z’n minst zijn eigen moerstaal goed mogen beheersen. Jij beheerst je eigen taal niet eens, ik mag van jou dus ook niet verwachten dat je de Nederlandse geschiedenis kent, jij zal dus ook niet weten dat Nederland een dikke vinger in de pap heeft gehad bij het ontstaan van de staat Suriname, jij zal daarom ook niet weten waarom er zoveel Surinamers in Nederland wonen en jij weet door je gebrek aan kennis door gebrek aan scholing ook niet dat de meeste Surinamers in Nederland geen profiteurs zijn maar een positieve bijdrage leveren aan de Nederlandse maatschappij.

  Koos, als Nederland niets te maken heeft met de staatsgreep in Suriname, waarom mogen de Nederlandse dossiers, die daar duidelijkheid over kunnen verschaffen, pas na 2060, wanneer jij en ik al lang dood zijn, geopend worden? De meerderheid van de Nederlandse politici, die het nu voor het vertellen hebben, doen dus wat leugens vertellen betreft en de waarheid verborgen houden, niet onder voor Bouterse.


  Maak melding

 27. Ik ben geen psycholoog, maar ik denk dat Henk es met zijn uitleg over een pathologische leugenaar , de spijker op z’n kop slaat. Volgens mij is dat ook nog een vorm van een persoonlijkheidsstoornis. Arrogantie hoort volgens mij ook in het rijtje. Dat bleek laatst weer toen hij de groep die protesteert toesprak. Bouterse heeft op geen enkel moment in de afgelopen 35 jaar oprecht berouw getoond voor het leed dat hij Suriname en de Surinamers hetzij direct of indirect heeft aangedaan. Gewetenloos..Maar aan alles wat hem en sommige van zijn geliefden overkomt , zie je dat karma bestaat. Wie wind zaait zal storm oogsten..Opvallend is ook dat sinds de arrestatie van Dino , hij niet meer zo’n grote mond opzet tegen de VS. Ik denk dat hij zich ervan bewust is dat de VS tijdens het aftappen en technisch visueel volgen van Dino, er ook een heleboel belastend materiaal van hem is vastgelegd. Als je als VS zijnde Angela Merkel kan afluisteren, wie is Bouterse……..en ik ga ervan uit dat vader en zoon regelmatig met elkaar telefoneerde. In de tenlastelegging van zaak Dino wordt ook gesproken over ene CC1 die van naam bekend is bij de Amerikaanse justitie, maar wiens naam bewust niet is genoemd in de tenlastelegging. Ik wil mijn kerstkado erop wedden dat de derde hoofdverdachte CC 1,niemand minder dan onze zogenaamde volkspresident is..


  Maak melding

 28. Allen,

  Ok, Nederland heeft niets met de coup of dec moorden te maken gehad.
  Conclusie: geef “Het Dossier” vrij, dan weten wij allemaal wat er is gebeurd.


  Maak melding

 29. Robinho,jij weet nou echt geen klote wat er is gebeurd,dus hou aub je mond dicht. Dit is voor grote mensen.Ga lekker dagdromen over een uitkering. En kom mij geen ka vertellen tijdens die periode was ik ook in het leger in Holland,en Nl heeft niks te maken met deze bananenpolitiek.EN het geld waar jij het over hebt was voor het land maar is gestolen door jou lieve oom Desi en frends.Jij weet echt niks.


  Maak melding

 30. Ik word er moe van dat het nog steeds een zooitje is in het land na 40 jaar onafhankelijkheid.

  Ze wilden af van de blanke overheersing maar ze zijn zelf niet in staat om een land op te bouwen kijk maar naar Afrikaanse landen. Door te feesten en beesten bouw je een land niet op.


  Maak melding

 31. @Eerlijk, alleen als Bouterse zich meld bij de Rechtbank kan het dossier afgegeven worden, anders wordt het vernietig.

  Zelfs Hira gelooft Bouterse niet.


  Maak melding

 32. @arawaka
  Jouw hysterische en racistische reactie zegt genoeg over jou als persoon. Zou jij ons willen vertellen hoe de vork in de steel zit dan? Ik weet zeker lang niet alles, maar blijkens jouw niveauloze reactie heb jij de klok horen luiden, maar je weet niet waar de klepel hangt. Kan je mij de gegevens doorgeven om een uitkering aan te vragen?


  Maak melding

 33. @t Kansen
  Inhoudelijk begrijp ik de strekking van je post en ben ik het grotendeels daarmee zelfs eens. Alleen de racistische ondertoon ervan bevalt me niet. Ik vind ook dat Suriname na 40 jaar onafhankelijkheid er financieel economisch niet beter op is geworden…maar iedere natie heeft zo zijn eigen geschiedenis en laten we hopen dat het na het tijdperk Bouterse in alle opzichten beter zal gaan met Suriname.


  Maak melding

 34. Robinho,de waarheid is dat ik 76 van jou neefjes hun boeien heb hangen naast mijn hangmat.En voor de uitkering moet ik je teleurstellen, het geld is op, maar je kan ook met beginnen te werken,of is dat ook racistische.


  Maak melding

 35. Aan de niet echte Robinho,

  Waarom mag de waarheid niet gezegd worden. Waarom mag er niet gezegd worden dat een bepaalde bevolkingsgroep de competenties niet heeft om een land op te bouwen. Misikaba wilde van Suriname een 2e Dubai maken maar hij bedoeld een 2e Haïti. Waarom is een mening racistisch???
  Bye Bye Bye Bye Bye Dubai !!!!!!


  Maak melding

 36. @Rubinho

  Nee,je baas bouta werd op een dagje wakker en besloot een coup te plegen samen met 15 van zijn gezworen kameraden. Op deze dag was er geen invasie van geen enkel buitenlandse macht aanwezig en als het buitenland Suriname zouden willen aanvallen en overnemen geloof ik niet dat ze een grote Nul komma nul als bouta zouden gebruiken om hun doel te bereiken..Het ging om 16 suriamers tegen de rest van de surinamers!Wie viert trouwens dag der revolutie in Suriname?Juist alleeen de ndpers en hun baasje. Je baasje schreeuwt zich schor dat hij de couppleger is wanneer hem naar erantwoording word gevraahd speelt hij als een heilige en zegt ik ben het niet geweest, het is Nederland,zij,hij,de anderen, Amerika ,het is iedereen behalve ik.
  Zijn amnestie en smekingen om vergiffenis zeggen veel je moet wel een uilskuiken zijn om niet te snappen dat hij schuldig is! Voor de zoveelstemaal alle alnden hebben hun dossier die zij voor een bepaalde tijd gesloten houden dat wil niet zeggen dat zij schuldig zijn aan iets. Dit doen ze ter bescherming van land en volk uit voorzorgsmaatregelen dat het een en ander zich niet zal herhalen en rusten orde bewaard blijven.
  Ik vraag je wederom…waar zijn de dossiersvan je baasje ?!
  Heeft hijbekend gemaakt wanneer zijn dossier openbaar gemaakt zullen worden ?
  Sandew Hira nemen we helemaal niet serieus. Hij is net een clown,toont sympathie voor de killer van zijn Eigen broer,gaat met hem dineren te Brokobaka en doet zijn best zijn sprookjes verhaal aan ons te verkopen.Je bent duidelijk geboren na1980!


  Maak melding

 37. @ Ray , arawaka en Janssen,
  In jullie racistische sentimenten gaan jullie er helemaal aan voorbij dat ik het helemaal niet opneem voor bouterse. Integendeel! Door racisme , haat en discriminatie vervuld zijn jullie niet in staat te lezen of te concluderen of ik wel of geen bouterse aanhanger ben.
  Maar het feit dat jullie zo primair en kortzichtig reageren zegt mij genoeg over jullie niveau. Ook het feit dat Ray zondermeer er van uit gaat dat ik “niet werk” zegt genoeg over zijn niveau en vooroordeel. Trouwens , ik zal je even uit de droom helpen: niet werkenden vind je in alle lagen , soorten en kleuren van een samenleving hoor….!!
  Gelukkig ben ik het met 1 ding eens met Ray en dat is dat sandew hira niet serieus genomen moet worden.
  Tenslotte waarde Ray, jouw vaststelling dat ik duidelijk geboren ben na 1980 spreekt boekdoelen over jouw onnozelheid. Als je niet op een normale en volwassen manier kan reageren op dit forum ga lekker wat anders doen.


  Maak melding

 38. @Rubinho
  Zo beste Rubinho waar in ons schrijven lees je iets over racisme?!
  Waarom schaam jij je om jezelve een aanhanger te noemen van bouta de crimineel?
  Jij bent msschien geboren voor 1980 maar je had zeker geen tv of radio in huis!!
  Ga het boek ‘ de nacht van de revolutie’ lezen die geschreven is door de geexecuteerde Jozef Slagveer die op een dagelijkse basis alles,woord voor woord op papier vastlegde tijdens de coup want hij was erbij ,niet als couppleger maar journalist en toen een grote aanhanger van bouta!Dezelfde Slagveer zijn mening veranderde toen het tot hem doordrong wat een bezeten en machtsdronken idioot deze bouta was. Hij nbiemde de beest bij zijn naam en dat was bouta en in 1982 werd hij afgetakeld en bijna dood dan levend voor de camera geplaatst om een gedwongen schuld verklaring af te leggen..De volgende dag hoor je dat dezelfde Slagveer die niet eens op zijn benen kon staan een vluchtpoging waagde.
  GA JEZELVE VOOR DE GEK HOUDEN !!!!!
  Mars ,het boek is verboden door je revo held inSuriame maar het is wel te vinden online voor TE KOOP!!!
  Kom ons geen domme dingen uitleggen!!!


  Maak melding

 39. Er is aan de paarse misdadiger beloofd dat er euthanasie gepleegd zal worden op hem als hij veroordeeld wordt ,en dat door een nederlandse arts.
  Nederland probeert te voorkomen dat ingi boi desire geen desireetje word in het gevang.


  Maak melding

 40. @Robinho,

  KUMAKOISI IS LIEGENDE SMEERLAP: Uit het smoelwerk van deze SMEERPIJP komen enkel maar UGLY LIES:

  Andre Haakmat over de Coup van 1980: KUMA zei het volgende tegen Van Der Valk bij zijn vertrek uit Su: SLECHT 2 MENSEN WETEN OVER DE HOED EN DE RAND VAN DIE COUP VAN 1980.


  Maak melding

 41. Door Jan Gajentaan

  De tekst van de vanochtend gehouden persconferentie van Dew Baboeram over het project “de Getuigenis” heb ik doorgenomen. De getuigenis van de heer Bouterse zoals die omschreven wordt in het verslag van Baboeram komt op mij erg ongeloofwaardig over.

  Het gaat dan vooral om de volgende punten:
  – ontkenning van de betrokkenheid van Bouterse bij Decembermoorden en de voorbereiding daarvan
  – ontkenning van de rol van kolonel Valk bij de Februaricoup
  – het verhaal dat Rambocus de heer Bouterse wilde vermoorden bij een door hem geplande coup in 1980.

  Voor al deze punten is een duidelijk motief aan te geven waarom Bouterse dit zo verklaart. De ontkenning van de betrokkenheid van Bouterse bij de Decembermoorden heeft waarschijnlijk te maken met het feit dat Bouterse zich juridisch wil indekken.

  De nabestaanden zijn dus helemaal niets opgeschoten met dit met veel bombarie aangekondigde ego-project van Dew Baboeram.

  Ook voor de ontkenning van de rol van kolonel Hans Valk bij de Februaricoup in 1980 is een motief: het toegeven daarvan zou een einde maken aan het revolutionaire aura van Bouterse als revolutionaire held en “mastermind” van de Februaricoup terwijl hij waarschijnlijk alleen maar een plannetje van Hans Valk uitvoerde.

  Het verhaal over de zogenaamde moordplannen van Rambocus in 1980 dat Bouterse nu opdist kan als bedoeling hebben om deze in een kwaad daglicht te stellen. Dat past overigens precies in de ideologische kraam van Hira/Baboeram, die al in 1982 zich laatdunkend en rancuneus uitliet over Surindre Rambocus: u hoeft er Hira’s artikelen in de Nederlandse krant De Waarheid van 1982 maar op na te slaan.

  Het merkwaardige van dit hele geval is dat Dew Baboeram’s broer John als advocaat juist een heldhafitige verdediging voerde voor Rambocus en daarom gemarteld en geëxecuteerd is. Verder zien we dat Dew Baboeram een geforceerde poging doet de Binnenlandse Oorlog en de Decembermoorden in één pot te stoppen en hiervoor kan ook een ideologisch motief aangewezen worden.

  Ik vind wel dat er meer aandacht moet komen voor het leed van de nabestaanden in die oorlog en dan aan beide zijden. Ook mensenrechtenschendingen uit die periode moeten onderzocht worden en wederom aan beide zijden. De amnestiewet voor de periode van de Binnenlandse Oorlog is nooit bedoeld geweest om mensenrechtenschendingen goed te praten; deze vielen erbuiten, in tegenstelling tot hetgeen Baboeram/Hira steeds suggereert.

  Tot slot kom ik bij het bezwaar dat ik vanaf het begin had tegen dit project, zie mijn eerdere column daarover op GFCNieuws: http://gfcnieuws.org/wat-een-vreemde-column-van-sandew-hira/ Dew Baboeram is helemaal niet de juiste persoon om zo een project te trekken, vanwege zijn eigen rol in 1980-82 als aanhanger van Maurice Bishop en medestander van de meest radicale stroming binnen de Surinaamse revolutie. Hij heeft zelf een ideologische agenda.

  Dit staat los van de vraag of zo een project als getuigenis gewenst is, zolang de rechtszaak nog loopt. Het lijkt mij van niet want dit verstoort de rechtsgang die nu juist weer op gang lijkt te komen door het besluit van het Hof van Justitie.

  Ikvind het daardoor een dubbel trieste dag voor de nabestaanden, zowel in Suriname als in Nederland als in andere landen waar zij nu wonen, vooral omdat zij juist op déze dag geconfronteerd worden met deze ongeloofwaardige verhalen


  Maak melding

 42. @Ray,

  Robinho is echt geen KUMAKOISI aanhanger: Volgens mij heb je Robinho verkeerd begrepen?

  IK DENK DAT ER EEN NEP ROBINHO IN HET SPEL IS!!!

  DIE ROBINHO van 14:48 UUR is NEP


  Maak melding

 43. @ printa,
  Niet zo agressief.. Dat het jou aan de hand van mijn reacties nog steeds niet gelukt is of ik voor of tegen bent , zegt wie hier de ezel en uilskuiken is.
  Misschien zal een cursus begrijpend lezen uitkomst voor jou bieden……..!!
  @ Henry: inderdaad.. Dat heeft Haakmat in de documentaire “andere tijden” verklaard. Kumakoisie zoals jij hem noemt is inderdaad een pathologische leugenaar.


  Maak melding

 44. Jammer dat er zoveel ruis ontstaat in de communicatie. Ik denk dat dit komt omdat er door sommige mensen op dit forum niet of niet goed genoeg gelezen wordt wat er staat waardoor de emotie het in die gevallen wint van het verstand.


  Maak melding

 45. Janssen, de kans dat je als land, dat overheerst wordt door blanken of door wie dan ook, vooruit komt is 0 tot bijna 0. Men overheerst anderen niet om die anderen er beter van te laten worden, Nederland had b.v. geen kolonies om op de eerste plaats de mensen uit die gebieden welvarend te maken . Het staat natuurlijk ook niet vast dat je als onafhankelijk land vooruit zal gaan, maar de kans daartoe is groter dan wanneer je nog overheerst wordt door anderen die hun eigen belang voorop stellen, je moet alleen niet de pech hebben dat degenen die het overnemen van de buitenlandse overheerser niet even hebzuchtig corrupt en gewetenloos zijn als de voormalige overheersers.

  Afrikaanse landen zijn op papier onafhankelijk, maar in de praktijk zijn ze economisch nog met handen en voeten gebonden aan hun voormalige overheersers, die bepalen nog voor het grootste deel wat er in Afrika gebeurd. De huidige Afrikaanse machthebbers zijn vaak stromannen van het Westen, die op het moment dat ze te veel hun eigen koers willen bepalen, meteen afgezet worden om vervangen te worden door machthebbers die wel de belangen van het Westen voorop stellen.

  Vanaf Haïti de Fransen verslagen heeft en uit het land geschopt heeft, wordt dat land door alle door blanken bestuurde landen (w.o. Engeland, V.S. enz. die toen geen vrienden waren van Frankrijk) geboycot, Haïti moest vanaf dag 1 Frankrijk schadevergoeding betalen (terwijl het omgekeerde eigenlijk had moeten gebeuren), het zou een Gods wonder zijn als Haïti onder die omstandigheden uitgegroeid was tot een welvarende staat, dat Haïti er momenteel zo slecht voor staat, heeft niets te maken met het feit dat het land bestuurd wordt door mensen met een bepaalde etnische achtergrond, het heeft alles of bijna alles te maken met de tegenwerking waar dat land vanaf de eerste dag dat het onafhankelijk werd, te maken heeft gehad, orkanen en aardbevingen hebben natuurlijk ook een handje bijgedragen.

  Janssen, voordat je racistische praatjes gaat rondstrooien over Afrika en Haïti, zou het goed zijn als je je een beetje ging verdiepen in de werkelijk oorzaken van de onderontwikkeling van die gebieden.


  Maak melding

 46. Beste Henkes , bedankt voor je heldere uitleg en bijdrage.. ! Zo is het inderdaad. De kolonisator streeft op de eerste plaats het eigen belang na en in de meeste Afrikaanse landen zijn de leiders stromannen van de ( ex) kolonisator.


  Maak melding

 47. @@ Ray je kan een Ezel en/of een domme koe niks uitleggen of tot verstand brengen, want het zijn hersenloze imbecielen!!

  Als je een koe muziek laat beluisteren via de radio, dan liggen zij nog steeds te herkauwen!! en een ezel maar blijven balken.

  Jawel!! Ze hadden inderdaad geen radio!! en uitkraaien als een koploze haan!!


  Maak melding

 48. Kees Overhaart, Robinho spreekt opbasis van feiten, er is ook een oud medewerker van de ambassade destijds verongelukt na dat hij zaken ter sprake bracht er zijn ook uitspraken gedaan tijds de afscheid ceremonie van de kolonel Schalk door Bouterse. Oud direkteur van justitie Demmrik heeft ook alles aangedaan om het dossier kolonel Schalk onder de radar te houden omdat daar ook terug te vinden is dat de uitvoering coup geschiet is op een eerder opgestelde coup plan van Nederland. Het was de officier Botse die Schalk benadert had.


  Maak melding

 49. ALLE militairen moeten weten dat zij VOLGELVRIJ
  zijn, op het moment dat zij een staatsgreep plegen !

  Geen genade voor VERNIETIGERS van DEMOCRATIE
  en RECHTSSTAAT !

  Gewoon een KOPJE KLEINER MAKEN !

  PS : Neem dat in Grondwet en wet op !

  Kleine landen verliezen te veel geld, tijd, burgers
  en ONWIKKELINGSMOGELIJKHEDEN
  door deze HEBBERIGE SUKKELS !


  Maak melding

 50. Hoe komen jullie erbij dat Nederlanders een drugscrimineel zomaar zullen willen steunen of bevoordelen? Mensen die op minister president Mark Rutte, minister Opstelten van Veiligheid en Justitie en staatssecretaris Fred Teeven lijken zullen er alles aan doen om drugscriminelen, mensenrechten schenders en niet democraten te ontmaskeren en ze zullen er nooit en te nimmer voor zorgen dat die boeven financieel voordeel aan hun criminele handelingen overhouden. Dat staatsecretaris Teeven en Opstelten moesten aftreden omdat Teeven een crimineel ‘zomaar’ miljoenen Euro’s deed toekomen en minister Opstelten en minister president Mark Rutte dat handelen van Teeven onder de tafel probeerden te houden, moet volgens figuren als Janssen en Koos op een vergissing berusten, corrupte politici komen in hun optiek namelijk alleen voor in Afrika, Haïti en Suriname, de Nederlandse regering, die alleen uit integere figuren bestaat, zal dus nooit Bouterse op enige tijd in het verleden hebben willen bevoordelen of beschermen, dat is ten enenmale uitgesloten. .


  Maak melding

 51. Kondremangs,

  Het is toch publieksgeheim ,dat DiDiBrie en al die sujetten, die in het Ned leger gediend hadden ten tijde van de Onafhankelijkheid conform een geheime overeenkomst SUPLETIE(extra salaris) ontvingen vanuit Nederland en die stopte NA de decembermoorden…………enne hoe kwamen de sergeanten aan de blauwdruk van Operatie Zwarte Tulp?????
  Desie……..joe DiDiBrie bigi lee mofo majoro!!!!!!

  TIME WILL TELL!!!
  NOBRUYA


  Maak melding

 52. Printa,

  Hoe vaker ik postings van je lees, hoe vaker ik mij afvraag, wie op dit forum nu de ezel of het uilskuiken is.
  Wanneer komt het moment, dat je eens in de spiegel kijkt en tegen jezelf zegt, dat het inderdaad hoog tijd wordt om inhoudelijk te reageren op artikelen op dit forum in plaats van alleen maar te schelden op mensen, die er een andere mening dan jij op nahouden.
  Als je de lagere school hebt afgemaakt, weet je, dat niets in het leven zwart of wit is, maar grijs.
  Voor alle duidelijkheid: ik bedoel dit niet letterlijk, maar als nuance, voordat je daar weer een probleem van maakt.


  Maak melding

 53. Een ieder die de Surinaamse nationaliteit hebben opgegeven, blijf luisteren. Zijn je familie leden ook omgekomen voordat deze man President is geworden? Sorry, ze zijn beter waar ze zijn, dan waar wij en jullie zijn. all of you should be quite, want jullie zijn geen Surinamers meer, en komen in Suriname met geleende goederen, om uit te stralen. geef me een brake. Ik zie jullie niet als Surinamers meer. Blijf waar je bent, Suriname maakt het wel zonder jujjie hulp.


  Maak melding

 54. Nederland………… je gaat ervoor betalen. je kan al de Surinamers huizen en houden. Nederland…… je hebt leege beloften gemaakt met zalig Henck Aaron. Nederland……. je moet Suriname vergoeden wat ze toe komt.. nederland, ik wil je niet kennen, want je bent vies en vuil. DE surinamers die daar in nederland zijn, blijven jullie daar, want dat houd Suriname SHOON. GWE!!!!!


  Maak melding

 55. Jaja, Royke,

  NEDERLAND heeft al onze nationale reserves
  binnen een BOUTA-regeringstermijn, VERKWANSELD !

  STAATSSCHULD door PATATA-BELEID is
  RUIM TIEN MILJARD !

  EN, VALUTA N’e KOME MORO !

  NEDERLAND YU TJA DENG, YERE !

  PS : Tijdens deze regeringstermijn-Bouta 2, benoem
  IK DESI, WEER 7.000 Hollandse AMBTENAREN,
  MONNIE DE !!!

  EN nog TIEN Bakra-ABRAHAMSEN worden STAATSADVISEUR !

  Oja, GILMORE de NEDERLANDER blijft ONGEDEKTE Bankbiljetten drukken !


  Maak melding

 56. Bouterse zoekt aandacht.Hij heeft Suriname al leeggeroofd en nu komt hij met dit verhaal.Wat een waardeloos man die zijn land naar de kloten heeft geholpen.Staatsgreep plegen zonder verstand van zaken te hebben is vragen om problemen.De grootste van die Nederland heeft gemaakt is Suriname onafhankelijkheid geven met een krappe meerderheid van 1 stem van Hindorie die overloper.Suriname is niet beter geworden van die onafhankelijkheid.Dat is mijn mening als Surinamer.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.