Suriname voor enkele uren in het donker

13

PARAMARIBO, 8 dec – Vrijwel alle woongebieden langs of dichtbij de kust zijn gedurende enkele uren verstoken geweest van elektrische energie. Volgens Marcel Eindhoven, technisch directeur van energiebedrijf EBS lag het aan een mankement.

Bij een van de onderstations vanuit is een beveiligingsmechanisme in werking getreden. Eindhoven zegt tegenover SRS Radio dat het onderstation op gegeven moment minder goed fungeerde. Het beveiligingsmechanisme trad in werking. Sindsdien zaten onder meer Paramaribo, Wanica en Commewijne zonder stroom. EBS heeft intussen het probleem opgelost. De levering aan huishoudens is weer op peil.

Menigeen dacht dat de stroomuitval het te maken had met acties van arbeiders bij bauxietmaatschappij Suralco. Het bedrijf is ook eigenaar van de waterkrachtcentrale te Afobakka. Bedrijfsleiding en vakbond liggen met elkaar overhoop over een afvloeiingsregeling voor het personeel. Vakbondsvoorzitter Frank Playfair zegt dat nog gesproken wordt. Er wordt nog niet gedacht aan het sluiten van de centrale.


13 REACTIES

 1. SURINAME ZIT en TAST GEHEEL IN HET DONKER op DIVERSE FRONTEN tijdens ELKE REGEERPERIODE waarin ” DESIDERIUS ” , de ” PIMPELPAARSE SCHIJTLUIS “, de scepter zwaait !!!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 2. De noodzaak om EBS en Afobaka in professionele handen te geven wordt met deze storing meer dan duidelijk.

  De benadering van de DNA van het vertrek van Alcoa kan vruchten afwerpen indien:

  1) Suriname de betalingen aan Alcoa voor Afobaka elektriciteit per direct staakt en dat geld aanwend voor het saneren van de netwerken en de sturingmechanismen.
  2) Alcoa verplicht Afobaka in goede staat van onderhoud over te dragen.
  3) Inhoudelijk competent project management op het boven vermelde te zetten dat onafhankelijk kan functioneren.
  4) De besparingen die gaan ontstaan door Afobaka in eigen-beheer te nemen in zetten voor het beperken van de prijsstijgingen (vertrouwen) en optimalisatie van de opwekking. Bij het laatste denk aan duurzame oplossingen die samenwerken met Afobaka waardoor het Brokopondo meer als energie buffer kan gaan functioneren.

  Met dergelijke door echte professionals te runnen aanpak gaat het land per direct voor uit.


  Maak melding

 3. In Nederland en andere landen is grootschalig stroomuitval een rampscenario.De veiligheidsregio of andere bevoegde neemt de coördinatie op zich en gaat met de netbeheerder kijken naar oplossingen op de lange termijn. Ik ben benieuwd of hier een overheidsorgaan iets gedaan heeft om de schade te beperken en te coördineren?

  Vooral om dat dit reële scenario waarschijnlijk steeds vaker gaat plaatsvinden in Su.


  Maak melding

 4. @JoJo
  Suriname heeft geen onderhandelingspositie. Je punten 1 t/m 3 zijn niet realistisch en grenzen aan contractbreuk, met alle gevolgen van dien. Je schijnt een slimme professional te zijn maar je suggestie om alles maar “in eigen beheer nemen” ruikt als “confisqueren” en dat mijn beste is tegen alle (In)ternationale juridische conventies.

  Er zijn alternatieven en de VP schijnt de boodschap te hebben ontvangen, hetzij veel te laat. Suriname moest al voor de uiteindelijke devaluatie van de SRD maatregelen hebben genomen met focus op export expansie. Men is (weer) te laat! Als je weet dat je munt minder waard is, ga je dat tegen door veel meer te exporteren.

  Op de Apintie web site staat een nieuw interview met VP Adhin. Hij erkent daarin de noodzaak van economie vergroting maar wat ik niet helemaal snap is dat hij er nu pas achter komt. Als het spreekwoordelijke kalf al verdronken is LoL.


  Maak melding

 5. @JoJo
  Ik snap ook niet dat je opent met de suggestie dat EBS/Afobakka niet als een professionele organisatie word gerund, terwijl je daarna allerlei (juridisch) onhaalbare voorstellen doet.


  Maak melding

 6. Morenito

  Lothar Boksteen heeft ooit eens uitgelegd hoe de Afobaka wet (echte naam zal iets anders zijn) in elkaar stak.
  Deze wet wordt door Suralco/Alcoa al jaren niet na gekomen en door Suriname niet gehandhaafd.

  Nu heeft de DNA gedaan wat de onderhandelingscommissie niet kon of wilde namelijk een link gelegd tussen de bedoelingen van de Afobaka wet namelijk het leveren produceren van elektriciteit voor de Bauxiet industrie. Heel kort door de bocht stelt men Alcoa gaat weg dan is de Afobaka Waterkracht Installatie van Suriname in de staat zoals Alcoa die moet overdragen. In goede functionerende staat en met een vervangingsreserve.

  Ook al is het een stevig standpunt. Onderhandelen moet je doen vanuit een stevige positie en dat is.

  Alcoa u gaat weg, U moet zich aan de wet en overeenkomsten houden.
  1) Overdracht Afobaka.
  2) Personeel met sociaal plan afvloeien.
  3) Voorzieningen demonteren of overdragen aan een verantwoordelijke partij die ze kan beheren en niet overmorgen failliet is.
  4) alle ecologische schade herstellen in overeenstemming met internationale regelgeving.
  5) alle milieuschade herstellen volgens de internationale regelgeving.

  Het voorgaande pakket wordt ook in andere landen voorgelegd waarna er afspraken gemaakt worden. Alcoa heeft haar voorzieningen getroffen maar als zij kans ziet er met een miniplan vanaf te komen waarin Suriname de rekeningen zelf betaald is dat hun goedrecht om het te proberen.
  Alleen Santohki en Rusland kennen de feiten wel.


  Maak melding

 7. Neus

  Het eenvoudigste is weten wat de wet en de overeenkomst bepaald.
  Lothar Boksteen heeft uit gelegd dat de Brokopondo door geen van de partijen is nagekomen. ALCOA is de beherende partner en de competente partij dus daar ligt de meeste verantwoordelijkheid.

  Bekijk het volgens de letter van de wet en de overeenkomst.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.