33 ste herdenking Decembermoorden in Suriname

25
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

Vandaag staat het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname stil bij het feit dat het dit jaar 33 jaar geleden is dat de Decembermoorden in Suriname plaatsvonden. Het Comité organiseert daarom een herdenking in Amsterdam, die bestaat uit een fakkeloptocht naar het monument in de zijmuur van de Mozes & Aäronkerk.

Na de moorden in 1982 stroomde de Mozes & Aäronkerk vol met Surinamers en Nederlanders om verdriet en verontwaardiging te delen. In de zijmuur van de kerk is een herdenkingsplaquette aangebracht. Het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname herdenkt die dag ook allen die na de militaire staatsgreep van 25 februari 1980 zijn omgekomen of vermoord.

De herdenking begint met een fakkeloptocht van het stadhuis naar de gedenksteen in de zijmuur van de Mozes en Aäronkerk. Hier vindt er een korte plechtigheid plaats. Daarna wordt in het stadhuis een expositie onthuld met portretten van de slachtoffers. Aansluitend is er een herdenking met toespraken.

Herdenking Decembermoorden Suriname op 8 december 2015
Foyer van de raadszaal, stadhuis, Waterlooplein
Toegang vrij. Aanmelden niet nodig
Meer informatie: Comité Herdenking Slachtoffers Suriname, Romeo Hoost 06-38331297


25 REACTIES

 1. En morgen 8 december is ook de dag, dat die psychopaat van Hira zijn gesprek en beeldmateriaal met die moordenaar vsn zijn broer, gaat aanbieden aan Katrijntje Simons, zodat die propagandarotzooi, in 4 afleveringen uitgezonden kan worden, waarin te zien zal zijn, dat die moordenaar onschuldig is, want hoefte niet onder ede een bekentenis af te leggen, en aangezien liegen en bedriegen in de genen van deze aardsleugenaar en moordenaar zit, was het een kleine moeite voor hem, om aan dit intervieuw mee te doen, want van een bekentenis was eigenlijk geen sprake.


  Maak melding

 2. De juridische waarde van de gezamenlijke inspanningen van hoofdverdachte Desi Delano en gatlikker Sandew Hira is 0,0 (nul komma nul), waarom zou iemand die shit willen aanhoren of lezen?


  Maak melding

 3. Een nieuwe ster is geboren genaamd Sandew Hira. Een broer van de geëxecuteerde John Baboeram. Deze schaamteloze man heeft zijn broer ritueel vermoord door in zee te gaan met zijn moordenaar. Judas is daarbij niet vergeleken. Hira handelt niet namens de familie Baboeram. Dat wil ik wel gezegd hebben.


  Maak melding

 4. Koos, Henkes en Manu,

  Ik heb niets tegen jullie en ik begrijp (gedeeltelijk) jullie woede.
  Maar wat is er mis mee dat juist deze zaak openbaar gaat gemaakt worden door twee kanten en dat er een uiteindelijk een uitkomst hopelijk een keer gaat komen.

  Hoe je het draait of keert wij zijn allen surinamers.
  U weet allen net zoals ik dat er net zoveel voor en tegenstanders hiervan zijn.

  Hebben we niet geleerd dat geweld en gescheld (van beide kanten )alleen maar problemen veroorzaakt heeft?

  word het niet een keer tijd om er gezammelijk alles aan te doen om hier een oplossing voor te vinden ?

  Of blijven we ten alle tijden de strijd en de confrontatie zoeken.

  Wat gaan jullie doen als er totaal iets anders uitkomt dan jullie ooit verwacht hadden.

  Rust in acht nemen of verder met jullie strijd.? met dien te verstane dat jullie tegenstanders (voorstanders van de door hen uitgeroepen revolutie) al ruim 30 jaar Gescheld aan moeten horen en beledigingen zonder dat jullie met 100% zeker kunnen aantonen wie de echte daders zijn.

  Ik sta in het midden met voor en tegenstanders
  Mijn mening hierover is dat Bouterse wel politiek verantwoordelijk is als politieke leider van de December moorden. Wel met dikke klem ben ik heel erg benieuwd wat de uiteindelijke waarheid hier achter is. Bijvoorbeeld wat is de rol van de Nederlandse staat hierin geweest. Alom bekend is dat er een dossier tot 2060 geheim en stil word gehouden in nederland over suriname.

  nogmaals wat gaan jullie doen als er iets totaal anders uit komt en hoe gaan de gevluchte surineds om met nederland als ze erachter komen dat de nederland staat de opdracht gegeven heeft en hier achter zit.

  Graag jullie reactie hierop , Geen gescheld het is geen aanval naar jullie maar gewoon een blik van iemand die een open blik op het geheel heeft.

  Odi odi Sosso Lobi


  Maak melding

 5. Debarge, precies om de redenen die jij noemt moet de rechtzaak doorgaan. De waarheidsvinding moet daar plaatsvinden.

  Seng Sang, de opdrachtgever van de moorden is nog springlevend.

  Als Bouterse onschuldig is dan heeft hij niks te vrezen.


  Maak melding

 6. Een NDP-propgandist zegt :
  “Maar wat is er mis mee dat juist deze zaak openbaar gaat gemaakt worden door twee kanten en dat er een uiteindelijk een uitkomst hopelijk een keer gaat komen.”

  WAT ER MIS IS, IS DAT in ONZE RECHTSSTAAT, DE RECHTER door wet en Grondwet MET UITSLUITING van ANDEREN IS AANGEWEZEN om over dit soort zaken te BESLISSEN !

  NIEMAND ANDERS, dus !

  En OOK EN VOORAL NIET de HOOFDverdachten ! SRANANG is GEEN DICTATUUR !

  De KRIJGSRAAD kan binnen TWEE MAANDEN
  EINDVONNIS uitspreken over de December-
  massamoord, dus over welke andere ‘waarheid”
  wordt gebabbeld ???

  De laaatste jaren schermt de, LIEGENDE HOOFDVERDACHTE
  (“de slachtoffers zijn OP DE VLUCHT
  DOODGESCHOTEN”), met een zogenaamd Hollands DOSSIER, terwijl de Sranang-gedrogeerde-DESI-militaire-kliek DE MASSAMOORDEN heeft gepleegd !

  ZIJ ZIJN DE PLEGERS EN NIEMAND ANDERS !

  Het hollands DOSSIER bevat bewijs dat DESI in
  dienst was van Kolonisator NEDERLAND,
  samenwerkte met MIL Inlichtingen Dienst en de
  Ned Geheime Dienst en dat DESI een
  NEDERLANDER was tijdens het plegen van
  de massamoorden !

  Een President, die Onze eigen Rechterlijke Macht
  NIET ERKENT, en SABOTEERT, geeft aan dat hij
  LAK heeft aan Onze Rechtsstaat en aan de belangen
  van het VOLK !

  Het bemoeien van president en de DNA met “een
  zaak die bij de rechter in behandeling is” is
  HONDERD PROCENT handelen in strijd met een
  Grondwettelijk VERBOD, en duidt er op dat de
  president en de NDP bezig zijn Onze Rechtsstaat
  te VERNIETIGEN !

  Door deze anti-rechtsstatelijke DADEN en HOUDING,
  komt er GEEN ONTWIKKELING en volgt CHAOS en ONRECHT !!

  PS : Het door de Sranang Veiligheidsdienst opgezette Sandew Hira-waarheidssprookje, een overduidelijke
  poging tot VERVALSING van de Sranang-geschiedenis, tevens een poging MASSAMOORDENAARS
  hun straf te doen ontlopen, kan DIRECT IN DE
  VUILNISBAK !

  RECHT en WAARHEID BRENGEN EENHEID !!!


  Maak melding

 7. Debarge…

  elke zich zelf respecterende rechtstaat, waar ook ter wereld, brengt verdachten van een misdrijf voor de rechter. Daar wordt naar de waarheid gezocht. Vervolgens komt er een uitspraak, eventuele veroordeling. Dus ook verdachte Bouterse en medeplichtigen dienen zich te melden in Boxel, en niet langs achterbakse weg zelfamnestie verlenen. Voor wat betreft de meervoudige moorden heeft Nederland daar niks mee van doen. Zij hebben niet gemarteld, gefolterd, verminkt, afgeslacht en standrechtelijk vermoord. Die criminele handelingen zijn verricht door de Bouta-brigade.
  Jouw standpunt komt nogal hypocriet over met een ondertoon van “met de mantel der liefde bedekken”. Nogmaals, recht wordt gesproken in de rechtbank en niet door een amateur journalistje bij de hoofdverdachte in de achtertuin. Met deze poppenkast heeft Suriname zich voor de zoveelste keer wereldwijd belachelijk gemaakt.


  Maak melding

 8. Koos, Henkes, Manu

  Laten we het resultaat van Sandew Hira afwachten voor dat er conclusies getrokken worden.
  Als het onthuld wordt zullen we zien wat er boven water gekomen is of dat het slechts een promotie traject voor de verdachte Bouterse was.

  Dat de 8 december rechtszaak afgerond moet kan geen punt van discussie zijn. De Grondwet staat daar borg voor. Zelfs geen politiek gemotiveerd constitutioneel hof kan daar verandering in aanbrengen zonder grondwetswijziging.
  De internationale verdragen zien daar uit eindelijk op toe als mede het interamerikaanse hof voor de rechten van de Mens.

  Scheld aub niet want dat vervreemd ook de wel rationale NDPers. Die zullen te zijner tijd hard nodig zijn voor een oplossing als men niet afhankelijk wil zijn van mensen als Brunswijk en Somohardjo.


  Maak melding

 9. =Voor advocaat Armand van der San is het heel duidelijk: Bouterse is schuldig aan de decembermoorden. Dat zei Van der San gisteren in het ABC radioprogramma Welingelichte Kringen.

  De jurist stelt dat uit alle handelingen zou blijken dat Bouterse schuldig is. “ Ik ben er van overuigd”. Of Bouterse veroordeeld zal worden is wel een grote vraag.

  -Alleen NDPérs zullen bepalen of hij berecht mag en kan worden. Hij is en blijft een MOORDENAAR.


  Maak melding

 10. @Debarge,

  Ik respecteer ook jouw gedachtengang,maar je kan niet stellen dat wij niet voor 100% zeker weten, wie de daders zijn van de 8 decembermoorden, want dan zou je nl geen amnestie nodig hebben, en ga je naar de rechtzaal in Boxel, om te vertellen dat je onschuldig bent, en tevens verklaren wat de rol van Nederland is geweest, zodat de gemeenschap eindelijk eens gaat weten wat er gebeurd is, is dat zo moeilijk? maar wel een zogenaamde bekentenis afleggen, wat 0,0 waarde heeft, bovendien was het intervieuw wat zogenaamd op een bekentenis moest lijken, niet live, zodat er nog van alles in geknipt kan worden.
  En kan me in ieder geval verplaatsen in de situatie van de nabestaanden, die al die jaren hebben gevochten voor gerechtigheid, het waren vaders en zonen, vermoord zijn, en het leven van de nabestaanden is in ėėn keer op zijn kop komen te staan, en moet je ook nog toezien dat die moordenaars niet veroordeeld worden, vanwege een onrechtmatige amnestiewet, en je moet dan ook nog aanzien, dat die hoofdverdachte president wordt, zoiets is alleen maar denkbaar in een film.
  Wil er rust en vooruitgang in dit land komen, zal dit proces zo snel mogelijk tot een einde moeten komen, d.m.v. een rechterlijke uitspraak.


  Maak melding

 11. Gerechtigheid voor deze slachtoffers gaat komen. Geen enkel sandew hira noch Debarge gaat hem zijn straf doen ontkomen .Ben benieuwd in wiens kamp sandewlief zijn dag vandaag door brengt .Met zijn familieleden of zijn baasje /vriendje bouta?
  Die broerverrader hij doet zijn uiterste best om de moordnaar va zijn broer vrij te pleiten die onbeschaamde verrader,net als KAIN,


  Maak melding

 12. Op deze dag smeekt de moordenaar stilletjes omvergiffenis
  ‘Vergeef mij,heb medelijden vergeef mij’,
  wel geen enkele smeekbede gaat hem helpen .
  Hij gaat zijn verdiende straf alsnog krijgen.


  Maak melding

 13. Ik zei het al in een eerdere postindustriële..als ik gasten als debatten en RobG moet geloven liegt iedereen voor Bouterse..hij heeft het patent op de waarheid.. RobG en Debatten..ik ken jullie niet, maar Suriname is een kleine gemeenschap..Iedereen die in de jaren 80 enigszins dicht bij het politieke vuur is geweest, weet ongeveer wat Bouterse , Linscheer en consorten en ook Roosendaal op hun kerfstok hebben..Laatsten de misdaden die zij gepleegd hebben die niet publiekelijk bekend zijn..Ook Tuben Roozendaal die vandaag de dag de moraal ridder uithangt en zegt geen bloed aan zijn handen te hebben. Hij was in de jaren 80 wat Linscheer in de jaren 90 was..een meedogenloze killer..Vraag dat maar aan ex militairen die in die tijd gediend hebben.


  Maak melding

 14. Kijk maar hoe de herdenkers zich op waterkant.net schaamteloos misdragen op deze hun heilige dag, deze duivelsaanbidders willen bloed zien als vampieren, maar dat zalze nooit lukken.


  Maak melding

 15. Dank allemaal voor jullie reacties,

  Reactie op @Seng Sang,
  Respect voor de doden en nabestaanden staat bij mij hoog in het vaandel Omdat ik mij in het midden waan in deze discussie zal ik mij nooit verlagen tot het beledigen van de doden.ik vind ju reactie ongepast en respectloos naar de herdenking van doden.

  Reactie op @Koos,
  Ik ben verheugd te lezen dat jou antwoord positief en anders is van hetgeen waarop ik gereageerd heb, het beledigen van Hira. Laat die man in zijn waarde. Ik vind het juist puik van hem dat hij het op een andere manier probeert te benaderen waarheidsvinding in plaats van met blinde woede moord en brand schreeuwen en daardoor niets te bereiken.

  Reactie op @Srafu,
  Jij hebt het over RECHT en WAARHEID? waarom schijf je alle andere mogelijke hulp van je af? ik haal heel veel frustratie en woede uit jou mailing. Jij hebt mij niet zien schrijven dat mensen onschuldig zijn. ik heb gewoon toevallig geleerd dat je nooit iets met zekerheid kunt stellen totdat het tegendeel via de rechtelijke macht onomstotelijk bewezen is. De nog levende daders moeten hun straf krijgen.

  Reactie op @Flyer,
  Heb jij wel inhoudelijk gelezen wat ik in mijn vorige reactie heb geschreven haal jij daaruit dat ik een voorstander ben van Bouterse? of zoals jij het noemt de mantel der liefde.en zelfs mij een hypocriet noemt? Hoe kan jij mij overtuigen zonder vuur dat jij gelijk hebt en niemand anders Hoe kan jij de Surinaamse Staat en het gross van de bevolking die in het midden staat van deze discussie overtuigen dat alleen jij de waarheid weet?

  ps Het is niet recht en waarheid brengen eenheid. Maar recht en waarheid maken vrij .En dit baseer ik zoals ik al eerder schreef op mijn eerdere reactie ; wat ga je doen als er een andere waarheid uit komt? je excuses aanbieden ? zoals je zegt eenheid? of het langzaam loslaten zoals ons volkslied zegt, maken vrij?

  Reactie op @JoJo,
  Goed en duidelijk beschreven !

  Reactie op @Nobruya,
  inderdaad een zeer bruya reactie van je ??

  Reactie op @Parbo,
  Een echte Surinamer loopt niet over lijken, die danst met ze en bewijst degene zijn laatste eer.

  Reactie op @Manu,
  Fijn dat jij in je eerste zin aangeeft dat je mijn mening respecteert of toch niet? er zit een verschil met wat jij vind en wat ik bedoel. 100% zeker betekend in dit geval dat jij erbij geweest moet zijn en gezien hebt wie er daadwerkelijk geschoten heeft. Eens ben ik het met jou dat de daders vervolgt moeten worden. Eens ben ik het dat Bouterse toen de machthebber was en dat hij hiervoor vervolgt indien berecht moet worden. Voor de duidelijkheid ik sta in het midden zoals velen. Amnestyregelgeving is in meerdere landen voorgekomen Surname is niet nieuw daarin. Verder mag je best trots op Suriname wezen. Beledig je Suriname beledig je ook jezelf en je familie. Moet je gewoon niet doen, een laag zelfbeeld van jezelf hebben. Ontwikkel jezelf en ga bijvoorbeeld de politiek in zodat jij de verandering kan toedienen die ons volk nodig heeft.

  Reactie op @Ray,
  ik sta in het midden en zo, zo velen met mij. Waarom plaats jij mij bij de voorstanders van Bouterse als ik duidelijk aangeef in het midden te staan?
  Waarom beledig jij alleen? en ga je niet als een volwassen man een diplomatiek gesprek aan zoals gevraagd is?

  Wat ga jij doen als de gene die jij al bestempeld hebt als moordenaar Bouterse als enigste gestraft word en de daadwerkelijke daders hun straf hierdoor ontlopen? is dat dan wel okay?
  Stel ; Wat ga jij doen als de daders (de gene die geschoten hebben, geen surinamers zijn maar bv nederlanders? stop jij dan jou strijdt of ga je ermee door?
  Waarom noem jij mensen (broers)verader als dat die man zijn eigen keus is ? Geloof jij in een uitkomst? Of moeten we bang van jou worden as jij de macht zou hebben in Suriname? zou jij dan ook de bevolking die in het midden staan uitmoorden dmv wraak?

  Reactie op @Robinho,
  Jammer dat je blijkbaar niet gelezen hebt wat ik opgeschreven heb en dat je mij als voorstander van Bouterse bekritiseert.?? laat je jou woede spreken? of ga je ook nog eens leren begrijpend te lezen? Als jij alles zo goed weet zorg dan dat jij bij het proces bent wellicht is de informatie die jij hier opschrijft van grote waarde. maar zoals een ieder weet is die informatie ons allen bekend. mijn vraag was dus ook of jij ook voor de andere info bronnen open staat of deel jij een eenzijdige rechtsgang??

  Reactie op @Hihihaha,
  Wat een respectloze reactie van jou naar de nabestaande toe en voor de slachtoffers. Dit kan echt niet !


  Velen van jullie (voor en tegenstanders) zijn letterlijk en figuurlijk verdorven van haat Ik hoop van ganser harte, zoals we in ons volkslied een zin kennen Het recht en waarheid maken VRIJ ook voor jullie gaat gelden..

  Dus nogmaals geen aanval maar ik hoop dat jullie, voor en tegenstanders (hoe moeilijk het ook voor velen is en wat ons volk al jaren doormidden splijt) ooit hierin rust vinden.

  Zodat onze kinderen en kleinkinderen voor ons moederland Suriname in een betere opgebouwde natie en vredige toekomst kunnen leven zoals wij die niet gekend hebben.

  Ik ben die ene procent die geen partij kiest in deze. Maar zoals de meerderheid van de Surinamers waar dan ook in de wereld in het midden staan over deze bodemloze en eindeloze discussie.

  Respect voor de slachtoffers en liefde aan ons mooi Suriname !

  OdiOdi en Soso Lobi !


  Maak melding

 16. @Degarge
  Waarheidsvinding doe je op basis van feiten en verhoor van alle partijen zoals de Krijgsraad heeft gedaan. Sandew Hira doet al waarheidsverkrachting samen met een pedofiele psychopaat die het moorden, liegen, stelen, etc. niet kan en nooit zal laten. Dit is een feitelijke opsomming die meermalen aangetoond is door de betreffende persoon zelf.


  Maak melding

 17. Beste Neus het is Debarge en niet Degarge.

  Aan jou reactie te zien bevind jij je aan 1 specifieke kant van een van de beide partijen.

  jou reactie over

  “Dit is een feitelijke opsomming die meermalen aangetoond is door de betreffende persoon zelf”

  raakt kant noch wal !

  Jij zult en kunt dit dus nooit en te nimmer begrijpen waarom mensen die in het midden zitten Waarheidsvinding( LEES van beiden kanten) belangrijk vinden. en waarom ik hier geen partij in trek.

  Advies leer lezen en Kijk verder dan jou neus lang is !


  Maak melding

 18. Ik ben er 100% van overtuigd dat Nederland de opdracht heeft gegeven om een staats greep te plegen. En dat het dossier pas in 2060 openbaar gemaakt mag worden. Omdat er dan alle getuigen dan al reeds dood moeten zijn. Nederland heeft Bouterse zelf de opdracht gegeven omdat te doen. Maar dat hele staatsgreep is misgelopen en de toenmalige regering leiders van Nederland moesten toen alles op alles zetten om dit gebeuren in de doofpot te zetten. En Bouterse zelf te kunnen liquideren. Maar dat ging mis En nu wilt Nederland Boutserse in de gevangenis hebben omdat hij te veel weet. Sranamangs luister heel goed Nederland gaat zich zelf niet in hun eigen voet schieten. Dus ze doen alsof zij er helemaal niets mee te maken hebben gehad. Voor de Jongere Sranamangs jullie gaan rond 2060 zelf zien dat ik gelijk had. Nederland heeft net als de VS zoveel bloed aan hun handen. In de jaren 40 toen Nederlands/ Indonesië hebben de Nederlandse militairen zomaar onschuldige jongen mannen geliquideerd. En dat hebben zij ook jaren in de doofpot gestopt daar zijn de blanke Nederlands heel erg goed in. Dat zijn eerste klas ratten. Die Nederlanders gaan hun eigen moeders nog vermoorden om hun eigen leven en carrière te redden.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.