‘Suriname loopt risico met zwart maken investeerders’

21

PARAMARIBO, 7 dec – Suriname loopt grote risico’s als buitenlandse investeerders steevast negatief worden besproken. Dit zegt Steven MacAndrew, directeur van de Vereniging Surinaams Bedrijfsleven, VSB. Een schoolvoorbeeld is de bejegening van Rosebel Gold Mines, RGM.

Het dochterbedrijf van de Canadese multinational Iamgold wordt geregeld beklad in recente nieuwsartikelen. Het heeft allemaal te maken met de staking bij het bedrijf in Brokopondo. Ook parlementariërs en regeringsfunctionarissen doen mee. De trend kan lelijk opbreken. “Suriname moet oppassen met het demoniseren van buitenlandse investeerders, met name multinationals”, zegt MacAndrew tegenover de Ware Tijd.

Bij buitenlandse bedrijven moet dus zeker gekeken worden naar het groter plaatje. “Dit omdat het land hun kennis, het scheppen van werkgelegenheid en toegang tot internationale netwerken en markten en spin-offs voor wat betreft economische bedrijvigheid van micro-, kleine en middelgrote bedrijven, dringend nodig heeft”, aldus MacAndrew. Het maar raak uithalen naar RGM kan andere investeerders kopschuw maken.


21 REACTIES

 1. Alles is de schuld van bouta!
  Hij wijst de vingers graag naar anderen ,zels gaat hij voor vergeving van zinj zonden!
  Wij zijn het zat te horen vooral als het uit zijn mond komt’;”ik ben het niet,is zijn .haar,hem,die,dat zijn schuld'”.


  Maak melding

 2. Deze regering doet aan incidenten management. Ze zijn op de hoogte van de plannen maar weigeren of willen niet het gesprek aan gaan met de multinationals. Je onderhandelings- positie komt dan in gevaar. Als het kalf verdronken is dempt men de put.


  Maak melding

 3. Op het moment dat onderhandelaars als Sardjoe, Boerenveen, Waaldijk, Jozefzoon, Graaioogst, etc. hun mond open doen bij onderhandelingen is de positie van Suriname reeds tot nihil gedaald.
  De counterparts weten dan wat voor vlees zij in de kuip hebben.
  Mensen met gewichtige woorden en bedachtzame benadering die echter niets van de materie begrijpen en voor een paar procent zich zelf en het land graag in de luren laten leggen.


  Maak melding

 4. MacAndrew heeft volkomen gelijk. Deze regering verschuilt zich achter de lagere goudprijzen als excuus voor alles maar als dit bedrijf hetzelfde argument aanvoert dan mag dit niet.

  De stomme idioten begrijpen werkelijk nergens iets van en zetten steeds een grote bek op met hun onzin. laat ze ophoepelen stelletje criminelen en incompetente profiteurs die van alles beloven maar zelf niet realiseren.


  Maak melding

 5. Kopschuw, waren buitenlandse inversteerders al een tijdje, sinds die criminele paarse bende aan de macht is gekomen, want heb geen inversteerder de afgelopen 5 jaar zien komen.


  Maak melding

 6. Maar dat hebben wij op waterkant toch ook al geïmpliceerd jaren geleden toen met de 25% gouddeal die in 2016 geld moet gaan opleveren. Of is het 2017?


  Maak melding

 7. Er is niks mis met het demonstreren tegen een werkgever ook al heet die RGM. Dit soort investeerders zijn mijn inziens niet welkom in Suriname. Moeten we ze de hemel in prijzen?

  Deze ondernemingen maken grove winsten ten koste van onze natuur en milieu. Tot nu toe is Suriname niet veel beter geworden van deze deals die worden gemaakt met multinationals.

  De focus van de regering op het verkopen van onze grondstoffen is een punt van aandacht voor de toekomst. Dit moet en kan anders. Het is niet Suriname die de marktprijzen bepaalt, maar de grote jongens in deze business. We laten ons zogezegd het kaas van het brood eten.

  Erg jammer allemaal. We hebben een denktank nodig die ideeën gaat spuien, hoe we de economie van Suriname een push gaan geven. Zaken als landbouw en toerisme verdienen een groter aandeel in dit geheel. Suriname is het groenste land van de wereld, maar daar word niks mee gedaan. We blijven maar aanmodderen als zogenaamd industrie land.

  Om terug te komen op RGM. Betaal die mensen waar ze om vragen.. jullie kunnen het makkelijk missen.


  Maak melding

 8. @ Konsesi,

  Je vergeet één ding, dat Rosebel een van de grootste sponsors van de staatskas is (of inmiddels was).En what about de sociale projecten die ze allemaal hebben gefinancierd voor de plaatselijke bevolking en werknemers? Daar hoor je niemand over. Schaamteloos volk!


  Maak melding

 9. Beste Blaka Bakra, sociale projecten? Ze hebben die gemeenschap van kleinschalige goudzoekers hun broodwinning ontnomen. Mensen die nu afhankelijk moeten zijn van die sociale projecten. Houd toch op!

  Daarnaast was het waiste (afval) dat de staatskas van Suriname sponsorde. Er werden geen controleurs op het plan toegelaten. Dus wat ze Suriname betaalde was een schijntje, temeer omdat niemand weet wat er allemaal uit onze grond gehaald werd en zonder controle uitgevoerd werd.

  Ik ben het eens met Konsensi…


  Maak melding

 10. Demonstreren is niets mis mee. Alles is aan regels gebonden. Je kunt een parlementariër zich niet op zo een manier laten uitlaten tegen die mensen. Is intimiderend. Misikaba. Als puntje bij paaltje komt hebben zij de langste adem. Of je moet naturaliseren.


  Maak melding

 11. Volgens de centrale band van Suriname is er een bedrag van miljoenen s r d s. Gewisseld voor u s d. Hoeveel van die transactie zal richting China zijn gegaan? Dat is een grote zorg factor. Rosebel geeft ten minste nig een paar Surinamers te eten. Maar wat doen die chinezen? Dan moet je ook nig hun dode eten kopen.


  Maak melding

 12. TRAIN Sranangman in onderhandelen met
  multinationals en met andere staten, en laat
  deze DESKUNDIGEN zaken afhandelen !

  Geen vrienden of partijpolitieke medestanders !

  Zorg voor eerlijkheid, stop Corruptie daadwerkelijk,
  onder meer met zeer strenge wet en regelgeving !

  Herstel de rechtsstaat en de mensenrechten in
  Sranang, zonder aanziens des persoons !

  Zet onbevlekte mensen aan de top van het land
  en in het politieke bestuur !

  Sranang moet over de hele politieke linie worden
  vernieuwd !

  Landsbelang en belangen van het VOLK dienen
  boven ALLES en IEDEREEN te gaan !

  DAARNA de schuld van de misere buiten Sranang
  of bij bedrijven zoeken !

  PS : START direct met en EIS TRANSPARANTIE
  en volledige openheid van staatszaken
  (ALLE cijfers, stringente begrotingen, strenge
  controle op uitgaven en inkomsten, openheid bij
  belangrijke plannen en voorstellen )

  BLIJF STEEDS NADENKEN EN ZIE WAT ER
  ZICH IN VENEZUELA AFSPEELT !


  Maak melding

 13. @Konsensi
  Zonder alle getallen te kennen kunnen wij niet beoordelen of RGM het zich kan permiteren alle personeel aan te houden en ze te betalen als er geen of onvoldoende werk ik.
  U nog Ik kennen de precieze getallen.

  Duidelijk is dat RGM begonnen is met heel lage goudprijzen en toen enige winst maakt. In 2004 kon men winstjes maken met prijzen van ongeveer $ 500/troy ounce.
  Alles is ondertussen duurder geworden en door de tijdelijk heel hoge prijzen hoefde men ook niet op elke ondoelmatigheid te letten.
  De productiekosten zijn door de tijd en door harder gesteente (wordt algemeen onderkend) op gelopen naar $ 800/troy ounce terwijl de verkoopprijzen gedaald zijn naar ongeveer $1.050/troy ounce terwijl de markt deskundigen lagere prijzen verwachten indien het vertrouwen in de US Dollar blijft stijgen en China goud zal moeten dumpen.

  Het is dus tijd dat alle goudmijnen hun kompas op zwaar weer gaan instellen.
  Hoe extreem ze dat moeten doen is zaak van de deskundigen. Oordelen van ze hebben genoeg of genoeg geroofd kan men alleen hard maken als men met verstand van zaken de ondernemingen door kan lichten.


  Maak melding

 14. Surinamers en hun machtshebbers zijn over het algemeen grote bek, lui, corrupt en dom. Kijk maar naar de president, zijn familie, coalitie en oppositie.


  Maak melding

 15. Dus met andere woorden mogen de investeerders doen wat ze willen ?
  Ik denk dat jullie geen leer hebben getrokken van de slavernij , onderdrukking moet je gelijk afstraffen en niet doen als of je een slaaf bent .
  de blanke overheersing moet aan banden worden gelegd , want zo voeden ze het terorisme .


  Maak melding

 16. Rijke landen hebben ontwikkelingslanden in een wurggreep.
  Wij hebben natuurlijke hulpbronnen maar zijn afhankelijk van het westen en USA om exploitatie.

  Vandaar dat ontwikkelingslanden nooit vooruit zullen komen. Waarom zijn ontwikkelingslanden met zoveel natuurlijke hulpbronnen nog steeds arm???????

  Corruptie wordt op grote schaal toegepast door het westen en USA. In ontwikkelingslanden kun je goed zaken doen middels corruptie.
  En met geld kun je politici omkopen die hun eigen land naar de klote helpen en daar Suriname een goed voorbeeld.
  Daarom zal Suriname altijd een bedelland worden zoals Afrikaanse landen.


  Maak melding

 17. Yuccatan….

  Suriname zal inderdaad altijd een arm ontwikkelingsland blijven zo lang als er geen mentaliteitsomslag plaatsvind.

  Voorbeeld:
  na de 2e wereldoorlog lag heel Europa in puin met Nederland als zwaarst getroffen land. Gezamenlijk hebben de landen de handen ineen geslagen en uit de mouwen gestoken, met als gevolg dat het westen het rijkste deel van de wereld is geworden.
  Dus altijd maar weer de ontwikkelde landen de schuld geven van, door jullie zelf in stand gehouden armoede, getuigd van een zielige ziens en- denkwijze.
  Niet lullen maar poetsen, in plaats vanuit een hangmat te gaan liggen klagen, vragen, bedelen en huilebalken.
  ===========================================
  40 jaar onafhankelijkheid Suriname…
  Resultaat:
  * Corruptie op grote schaal,
  * Vriendjespolitiek / Nepotisme,
  * Haat, wraak, rancune,
  * Verdeeldheid, getuige de etnische ministeries,
  * Gijzeling van de democratie,
  * Armoedegrens van70%,
  * Verdeel en heers viert hoogtij,
  * Splijtzwampraktijken,
  * Staatskas leeggeroofd,
  * Financieel / economisch failliet,
  * Geestelijke indoctrinatie door huidige machthebbers,
  * Meervoudige devaluaties,
  * Mental slavery,

  Allemaal de schuld van USA en Noordzee ?????
  Kijk eerst ff in de spiegel.


  Maak melding

 18. Koers $>4,50 srd: volgende devaluatie gaat niet lang wachten….geeft die arme mensen geen schuld onze prisident had gouden berg beloofd niks no fout monie de..Iedereen weet al die valuta staat op buitenlandse rekeningen …zolang corruptie niet aangepakt wordt gebeurd niks alle deskundige advies.??


  Maak melding

 19. flyer
  Yuccatan….

  Suriname zal inderdaad altijd een arm ontwikkelingsland blijven zo lang als er geen mentaliteitsomslag plaatsvind.

  Voorbeeld:
  na de 2e wereldoorlog lag heel Europa in puin met Nederland als zwaarst getroffen land. Gezamenlijk hebben de landen de handen ineen geslagen en uit de mouwen gestoken, met als gevolg dat het westen het rijkste deel van de wereld is geworden.
  Dus altijd maar weer de ontwikkelde landen de schuld geven van, door jullie zelf in stand gehouden armoede, getuigd van een zielige ziens en- denkwijze.
  Niet lullen maar poetsen, in plaats vanuit een hangmat te gaan liggen klagen, vragen, bedelen en huilebalken.
  —————
  Wat het eerste betreft (mentaliteitsverandering) ben ik het het met je eens.
  Maar je voorbeeld staat ver van de situatie in Suriname.
  Nederland was/is een zeer rijk land. Het was dus niet alleen een kwestie van de handen ineen slaan.
  Ook de know-how was door die vijf jaar niet ineens verdwenen.
  Appels vergelijk je niet met peren.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.