Gemeente verbiedt overwinteren in Suriname om medische reden

53

De Surinaamse Elly Janki is boos en verdrietig om een actie van de gemeente Nissewaard. De 61-jarige vrouw kreeg tot vorig jaar steeds toestemming om vanwege haar gezondheidssituatie de winter in Suriname door te brengen, met behoud van haar bijstandsuitkering. Maar nu mag dat ineens niet meer schrijft het Algemeen Dagblad.

Volgens de krant heeft de Surinaamse een medische verklaring van haar huisarts dat het vanwege haar gezondheidssituatie beter is dat ze in de wintermaanden in haar moederland verblijft. Janki kreeg tot vorig jaar steeds toestemming om de wintermaanden in het veel warmere Suriname door te brengen, met behoud van haar bijstandsuitkering. Maar in 2014 deed de gemeente opeens moeilijk.

De gemeente Nissewaard wil niet reageren tegen de krant, omdat ze dan volgens een woordvoerder de privacy van Janki schendt. De advocaat zegt dat hij van de gemeente heeft vernomen dat die bang is een precedent te scheppen. Lees verder in het Algemeen Dagblad.


53 REACTIES

 1. Er zijn genoeg ouderen en chronisch zieken (oa reuma patiënten) in Nederland die ook de wintermaanden willen doorbrengen in een warm land. Helaas hebben zij geen geld om een duur ticket te bekostigen. Dat je van een bijstandsuitkering een ticket naar Suriname kunt kopen verbaasd mij ten zeerste. Daarvoor is de bijstand niet bedoeld.

  Vindt zelf dat de export van uitkeringen aangepakt moet worden. De uitkeringen zijn opgebracht door de Nederlandse belastingbetalers dus het geld moet ook in de Nederlandse economie blijven. Voor de goede orde dit betreft geen pensioenen.


  Maak melding

 2. En dan hoorde ik steeds in de praat programma[Joyce Abdulahkhan] de bellers vertellen dat de mensen in Ned.pinaren als ratten.Zonder voedselbank[foetsel bank aldus pero]zouden ze allen omkomen.Ze staan elke dag in lange rijen in weer en wind hun dagelijks rantsoen te halen.
  En deze mevrouw kan gewoon reizen met een uitkering.Dan is het geen pina uitkering.


  Maak melding

 3. Velen doen het .
  ze ontvluchten de kou en willen de winter maanden doorbrengen in tropisch Suriname..
  Zodra de wintermaanden om zijn zijn ze wer weg zogenaamd zijn ze genezen.
  Een wintervakantie met je bijstandsuitkering houden, ,foei toch.
  .


  Maak melding

 4. Koos,
  Wat ben jij een slechte lezer. In het artikel in het AD staat aangegeven dat haar familie de ticket bekostigd en zorgt voor huisvesting en voeding.
  Dat het prettig vertoeven is bij jou familie is één ding en daarom is het logisch dat zij de kosten voor hun rekening nemen en niet de werkenden in Nederland.


  Maak melding

 5. Bigi Sma, dat is prima maar dan de uitkering korten. Huisvesting en voeding worden toch betaald door de familie ?
  Dan kan ze wel met iets minder bijstand.


  Maak melding

 6. Het beste voor mevrouw Janki is om in Ned te blijven vooral hoe bij haar een pacemaker geprogrammeerd is
  Als je ziek bent wil je liever naar landen reizen waar je kan rekenen op de beste medische zorg aanwezig en je kiest in geen geval voor Suriname waar de medische zorg veel te wensen over laat..Maar gezien hun familie reizen deze personen het liefst naar Suriname.Want netals deze mevrouw zijn er duizenden surinamers die de kou niet kunnen verdragen en verlangen om de wintermaanden in warm en zonnig Suriname door te brengen met medneming van hun bijstandsuitkeringen.
  Wel haar familie in Suriname kan die ticket voor haar betalen want onderdak en eten vindt ze bij haar familieleden thuis en haar bijstandsuitkering heeft ze niet nodig want medicijnen gaat z etoch niet kopen noch de dokter bezoeken in Suriname ze voelen zich genezen zodra ze in Suriname zijn.
  Geen misbruik maken van je uitkeringen mensen. . .


  Maak melding

 7. @..KOOS,…mister anti SURINAME,.En voor kolonisator.gunt nog niet eens de oudjes een mooie tijd op latere leeftijd.ik dacht niet dat de oude dame de naam Bouterse droeg !!


  Maak melding

 8. Ray, de suri’s zijn er als de kippen bij als het gratis is of als ze er beter van kunnen worden. Uitzonderingen nagelaten. Deze media geile mevrouw zet ons weer surineds weer voor joker in Nederland. Walgelijk.


  Maak melding

 9. @ Koos, ben benieuwd als het je MA was[met alle respect voor haar niet voor jou] hoe je zou reageren ! waarschijnlijk ook zo dat zou mij niet verbazen,want jij bent toch een gewetenloze idioot.die Suriname wil verkopen aan de kolonisator !


  Maak melding

 10. Uhm je kunt ook sparen? Lastig te begrijpen zeker! Net als de ouderen al niet genoeg bestolen worden gun een keer iets mischien dat er dan minder te klagen is!


  Maak melding

 11. Printa sterker nog mijn ouders hebben gewerkt in nederland en genieten nu van hun pensioen in suriname. Ze hebben daarvoor hard gewerkt, prima toch.

  Deze mevr wil op kosten van de ned. belastingbetaler genieten in Suriname. Zo werkt dat niet vriend.


  Maak melding

 12. @koos…. Beste Koos, en aan alle betweters;

  er zijn nog zat families die elkaar wat gunnen! Ben jij soms jaloers dat jij zulke mensen niet in de familie hebt…??!!!

  Wat maakt het uit of het bijstand geld is of pensioengeld.

  Als een medicus aan geeft dat de patiënt het nodig heeft, dan moet het toch kunnen. Voor de duidelijkheid: ik werk al 30 jaar in dit land. Al mijn broers en zussen weken ook.

  Als mijn ouders een extra bijdrage uit de bijstand wet nodig hebben, dan is het zo. En dan mag het óók!!!!

  Niet jaloers worden vriend!!!! Ga op zoek naar goeie families!!!


  Maak melding

 13. De reactie van de Gemeente is begrijpelijk. Er zij veel regels van toepassing op de “export van uitkeringen” De belangrijkste daarvan is dat tegenwoordig de uitkeringen aangepast worden aan het kosten niveau in die landen. Denk aan de discussie rondom Kinderbijslag voor kinderen die in het buitenland wonen. Die wordt ook sterk gekort.
  Deze mevrouw krijgt een bijstand om in een minimaal levensonderhoud te voorzien. Ook als anderen haar ticket betalen dan zou dit formeel op haar bijstand gekort moeten worden. Hierdoor ontstaat een kromme situatie. Het bedrag van de ticket moet gewoon bij haar inkomen opgetelt worden en daarnaast moet de bijstand OOK gekort worden omdat de levenskosten in Suriname lager zijn. Dat zij dubbele huur etc heeft wordt daarbij buiten beschouwing gelaten. Kortom als de gemeente de regels volgens de wet hanteert dan kan dit nooit toegestaan zijn. Ze zou zoveel kortingen krijgen dat er onvoldoende bijstand overblijft.

  De enigste weg die mogelijk is is dat zij een medische keuring ondergaat die klip en klaar aangeeft dat zij de winter niet kan doorbrengen in nederland. Maar die gaat er nooit komen want zo koud is het hier nooit. Je kunt je er makkelijk op kleden.
  Ik ken ook een oude vrouw, Nederlandse die kachel op ruim 23 graden moet zetten. Die krijgt ook geen verblijf in de tropen aangeboden.
  Nee ik kan mij vinden in dit besluit. Typisch weer zo’n geval van iemand die denkt slim te zijn maar gewoon egoistisch is.


  Maak melding

 14. @R.Lalbhadoer
  Ik gun iedereen de hoofdprijs, maar in tegenstelling tot jou weet ik dat er niet genoeg is dat je dus sociaal verantwoord moet delen.
  Haar gedrag is precies het gedrag waardoor solidariteit in stort en Wilders stemmen wint.


  Maak melding

 15. En zoals gewoonlijk ligt de waarheid ergens in het midden, als die dame inderdaad de huisvesting etc bij haar familie heeft, is er niets op tegen dat zij voor 4 weken, wat mag naar, Suriname vertrekt voor vakantie, wil ze langer en dat geldt ook voor de andere uitkeringen, behalve de volledig wao, de aow en de wia in bepaalde gevallen, dan moet dat op eigen rekening. en dat heeft niets met gunnen of misgunnen te maken, maar zo zijn nu eenmaal de regels in een land met 16 milj. inwoners,
  Zelf ben ik 2 jaar geleden door fysieke overbelasting in de ziektewet terechtgekomen, de Arbo arts heeft mij thuisgehouden of de werkgever moest met lichter vervangend werk komen, de zelfde arts maakte ook de opmerking dat ik met mijn fysiek beter in Suriname kon wonen, helaas hoef ik daar bij mijn zorgvezekeraar niet mee aan te komen.
  dik een half jaar geleden is mijn werkgever failliet gegaan waardoor ik nu op 63 jarige leeftijd in de WW dus bij de UWV loop, en zou ook wel langer dan 4 weken per jaar in Suriname door willen brengen, gaat helaas ook niet lukken, jammer dan nog maar een kleine 3 jaar wachten en gaan we wel definitief, een vriend van mij is nu wel met behoud van uitkering met toestemming van de UWV in Suriname in afwachting van zijn AOW over een dik half jaar, misgun hem het beslist niet, maar ben best wel een beetje jalours


  Maak melding

 16. @Ray
  Goede reactie.
  Het hele sociale stelsel in ontworpen in een tijd dat mensen nog in het land bleven met hun hele gezin. Al een tijd zien we de discussie dat KB is het buitenland gekort wordt. Ik denk dat zalfs de AOW op termijn ter discussie gesteld gaat worden. Dat zal veel mensen treffen Denk aan het overwinteren in Spanje. Straks krijgen die mensen ook minder. In het geval van Spanje, een EU land, zou het zelfs zo kunnen worden dat ze voor die maanden een Spaanse regeling krijgen. Dat is vast heel weinig Dan zullen er weinig Bakra’s zijn die nog naar het buitenland gaan om te overwinteren.


  Maak melding

 17. Als ik goed ben ingelicht, overwintert 10% van alle Nederlanders, die ouder zijn dan 60 jaar in het buitenland.
  De meeste mensen gaan naar Zuid Europa, een grote minderheid naar landen daarbuiten.
  Omdat ik niet meer de jongste ben, ken ik veel SuriNeds, die in Suriname “overwinteren”.
  Zolang je daarmee geen financiele problemen op de hals haalt, prima.
  Maar ………………… wanneer je van een bijstanduitkering afhankelijk bent, wordt het een heel ander verhaal.
  Niet aleen in Nederland, overal in de wereld.
  Dan heb je je te houden aan de spelregels, die zijn verbonden aan een uitkering in een land.
  In Nederland, in de VS, in Zweden, in Canada, in Australie en noem maar op.
  Het zaak van de betrokken mevrouw komt bij mij over als iemand, die via anderen de publiciteit zoekt, om in ons land te kunnen “overwinteren”.
  Met alle respect, zo ken ik nog tienduizenden ex-pats, die dat graag zouden willen.


  Maak melding

 18. -Deze mevrouw moet blij zijn dat de gemeente het toen gedoogd heeft. Wettelijk kun je geen maanden gaan overwinteren met een bijstandsuitkering.

  -Met een pensioen en AOW is het een ander verhaal, dan nog zijn er regels wat betreft de AOW uitkering.

  -Er zijn vele mensen die graag ook willen gaan overwinteren, het is vragen om grote problemen als men zich gaat aanmelden, dit omdat er misbruik van gemaakt kan worden.

  Als deze mevrouw echt niet tegen de kou kan zou ik haar adviseren te verhuizen naar Suriname.


  Maak melding

 19. Mensen!!!

  Koos heeft helemaal gelijk..
  Werken willen ze niet dus ook geen vakantie met de bijstand.
  Nu is ze ouder maar hiervoor zal zij vast niet gewerkt..
  IDD van ons belasting geld.
  En idd mensen met pensioen die hebben ervoor gewerkt die hebben het zelf verdiend..


  Maak melding

 20. R Lalbadoer, het Nederlands sociaal stelsel is gebaseerd op solidariteit. Dit stelsel is ook gebaseerd op de nederlandse klimaat oa loonkosten, zorgkosten, huur etc etc… Hoef je toch niet uit te leggen dat het stelsel onder druk komt te staan als er misbruik van wordt gemaakt. De overheid gaat dan meer belasting heffen zo simpel ligt het. Als de dokter voorschrijft dat ze beter af is in een warm land dan is dat zo. Daar kan ik niks tegen in brengen maar het is wel zo dat haar uitkering daar niet op is aangepast. In deze cases worden de tickets en verblijf door haar familieleden betaald. Ik heb daar niets op tegen mits er een aanpassing op haar uitkering plaatsvind.
  Dat je geen verschil ziet tussen bijstand en pensioen is zorgelijk. Misschien voor de kerst een nieuw brilletje vragen ?


  Maak melding

 21. Altijd is de kleine man /vrouw de sigaar, als een grote man b.v. een minister of Staatsecretaris is dom doet, wordt het verdoezeld. Ik lees ook dat sommige mensen deze mw ; haar vakantie in het warme Land niet gunt. Of deze mw: al dan niet heeft gewerkt Nederland, doet het er niet toe !
  Nederland heeft zoveel asiel zoekers opgevangen, deze mensen hebben toch ook een soort uitkering van de NG ge-
  kregen ? Erger nog, ze krijgen van alles, in tegen stelling tot
  de genen die iedere ochtend vroeg moet opstaan om naar zijn werk te gaan. De Gemeente waar deze mw ; in NL woont moet niet gaan zeiken, op advies van haar huis Arts of Specialist, mag ze gewoon om in de winter in een warme Land toeven en verder kein geloel.
  NG = Nederlandse Gemeenten.

  Jacko.


  Maak melding

 22. Wij, ik als geboren met een Hollandse paspoort en ook mijn ouders en voorouders voor Nederland hebben gewerkt waren we goed.
  Toen ik hier kwam als kleine jongen zie je hoe deze beesten zijn, als ze niet van je kunnen profiteren dan hebben ze niks aan jou. Nu ben ik oud geworden, geen fatsoenlijk pensioen geen spaargeld.
  Ik moet mijn leven hier slijten en dromen van hoe het anders zou zijn als ik hier niet verplicht kwam.

  Hollanders schaam je dood wat jullie mijn leven en al de oudjes doen en hebben gedaan.
  Denk na, voor mij …val dooddddttt


  Maak melding

 23. Het o.a. door het zweet van mevr. Jankie haar voorouders onbeschoft rijk geworden Nederland heeft 100% gelijk om deze oude Surinaamse vrouw te beletten om in de nadagen van haar leven nog een paar aangename jaartjes door te brengen in deze wereld, het risico is namelijk heel erg groot dat wanneer het rijke Nederland toestaat dat mevr. Jankie de wintermaanden, met behoud van haar uitkering, in Suriname mag doorbrengen, alle Nederlanders straatarm zullen worden en dat wil natuurlijk geen enkel rechtgeaarde Nederlander en vooral de blaka bakra’s en Zwarte Pieten onder hen zijn daar natuurlijk vel tegen.


  Maak melding

 24. Als het mw. Janki echt om haar gezondheid gaat, moet zij dat niet laten afhangen van de uitkering. Ga dan op eigen kosten en op kosten van goedwillende familieleden naar Suriname en bepaal zelf wanneer je terug komt. Terecht dat men verontwaardigd reageert op de zielige houding van mw. Janki. Het lijkt haar te gaan om behoud van de uitkering en dat is niet goed!


  Maak melding

 25. Ik wil ook wel een paar maanden naar een ander land, gesponsord door de Nederlandse overheid. Ziek of niet ziek. Het is gemeenschapsgeld, niets meer en niets minder!!


  Maak melding

 26. S.Asagi, het gaat niet om 1 mevrouw het gaat om duizenden
  ex kolonialen die hier nood gedwongen moeten leven.

  Wij Surinamers zijn geen turken, marokanen.. wij, onze ouders zijn geboren in een overzeese Hollandse provincie en hebben andere rechten die je niet na honderden jaren met een pen kan bevlekten (in ons nadeel).
  Wij horen een bevoorrechte positie te hebben in alle eerlijkheid en billijkheid.

  Wij hebben voor eten en drinken gezorgd voor de Hollanders toen. nu horen wij ook recht te hebben voor ons geluk,
  eten en drinken in ons eigen land.


  Maak melding

 27. Het woord gratis hebben de Hollanders uit de van dalen weg gehaald!! en goed ook!! gratis kost niks!!! tegenwoordig kost de ZON ook geld!! wier voor een ieder gratis schijnt!!

  Het woord profiteurs hebben zij ook weg gehaald!!
  Ik wil ook niet hebben dat ten koste van mij gaat iemand op mijn rug leunen. Weg met dit soort gasten!!!

  Bouw op je zelve! niks en nimmer leunen op een andere!!

  Ik werk al 39 jaren maar kan heel moeilijk met vakantie!! het lukt wel!! maar vraag niet hoe!! zweet en tranen door keihard zwoegen!! Ik wil ook dit, dat en noem maar op!! Leunen op families!! he he he! ha ha haaaaa!!

  Nederland geeft niks gratis, moet werken ervoor of je recht opbouwen !!

  Werken naar loon!! wees blij dat Nederland je zorgt en verzorgt door toe doen van de hard werkenden!! SU heeft het mooi niet, dus ga niet! anders ben je nergens!! varen tussen twee schepen is je doodvonnis!!!

  SURINAME HEEFT GEEN UITKERING EN KRATIS ZIEKENFONDS!!! als je bij de arts komt vragen ze gelijk om geld!!! Je moet met je eigen beddengoed en bestek naar het ziekenhuis! en als je niet goed uitkijkt gaan de verpleegsters met je spullen er van door!!

  Dus wees tevreden dat je in Olland bent!! je hebt alle aandacht!!!


  Maak melding

 28. Zij wilt met behoud van de uitkering (€ 980,- per maand) in Su de koningin en sinterklaas gaan uithangen!!

  Haar wel laten vertrekken en inkorten op haar uitkering! Uitkering verstrekken naar de leefmaatstaf van Suriname(€ 350,- p mnd). en ze geeft toe voor gratis onderdak!!! waarom dan niet goed gebruik van maken!!! In de noodtijd in SU stuurde zij toch ook paketten/dozen naar SU!


  Maak melding

 29. @hol-land,

  Schei toch uit man. Je bent de zoveelste persoon die hier slavernij troefkaart speelt. In Suriname heb je ook een paar oude fossielen die zieltjes proberen te winnen met deze rotzooi. (Zunder en Herrenberg)… Get a life man.


  Maak melding

 30. En stel nou dat deze mevrouw ziek wordt. Ze wordt opgenomen dan denk ik dat de ziekenhuiskosten velen malen hoger zullen uitvallen dan dat ze met behoud van uitkering in een warme oord zou verblijven. Nederland wil dat oudjes terug gaan naar hun land van herkomst. Kost Nederland minder als ze hier in een bejaardenhuis verblijven en gebruik maken van het medische zorg. Ze doet precies wat Nederland wil. Wereld is klein dus denk groot mijn vrienden! Het gun factor bij sommigen van jullie is nihil! Vergeet niet dat zij een Suriname is mijn zegen heeft ze!


  Maak melding

 31. @Hol-land, toen ik hier kwam als kleine jongen. – Nu ben ik oud, geen fatsoenlijk pensioen en geen spaargeld

  Wat heb jij dan in tussentijd uitgespookt?

  En dan wil jij een bevoorrechte positie, op basis waarvan? en waarom?

  Dan ken ik er behoorlijk wat Surinamers, en Nederlanders die door hard werken wel een pensioen en/of spaartegoed hebben opgebouwd
  En weer een hoop gelul van de bovenste plank door anderen, “vergeet niet dat ze een Surinaamse is”, mooi niet dus voor de wet is ze Nederlandse, waarom zou ze een voorkeurspositie in mogen nemen


  Maak melding

 32. @Hol-land.
  Wat bezielt jou man.Ga je de hollanders beesten noemen omdat ze jou n hollands paspoort hebben gegeven.
  Ben je daar niet bly mee of had je liever een surinaamspaspoort.
  Doe niet zo kortzichtig hoor.
  Als jou ouders en voorouders al nederlanders waren heb je het vandaag de dag dan aan jezelf te danken dat je n arme stumper bent.
  Je vergeet dat de hollanders wetten gemaakt hebben zoals gelyke rechten en antidiscriminatie zodat ook jy met je zwarte reet ervan kan profiteren.
  Je zou kunnen stellen dat Surineds meer rechten zouden moeten hebben dan turken n mokers maaaaaar daar heb je deze wetten voor die daar n stokje voor steken.
  So wake up dude


  Maak melding

 33. Beste Mevrouw,

  Is Zuid Spanje of Canarische geen optie?
  In die landen is het ook goed vertoeven in de wintermaanden. Bovendien is het niet ver vliegen.
  Medische zorg is veel en veel beter dan in Suriname.
  En bovendien hoef je geen geld in te wisselen.
  Aangezien u arbeidsongeschikt bent kunt u makkelijk een vreemde taal leren. Denkt u over na.


  Maak melding

 34. Heel Nederland spreekt schade van het verhaal van deze zielige Surinaamse vrouw die al 6 jaar via haar bijstand wordt onderhouden door de werkende belastingbetaler en 5 maanden betaalde vakantie wil vieren in warm land.

  Echt te gek voor woorden deze klaagzang, Ze moest zich doodschamen.


  Maak melding

 35. A Sagi.

  U moet beter lezen, Mw ; Janki vakantie wordt door haar fam; betaald. Alleen en enkel omdat ze een uitkering van de Sociale dienst heeft, doet de Gemeente waar ze woont moeilijk !

  @ Hol- land.

  Als U hier als kleine jongen ( op 15 jarige leeftijd ) krijg U een volledige AOW uitkering als 65 jaar wordt. )
  Wat de pensioen betreft is een andere koek, je krijgt een pensioen op basis omdat je gewerkt hebt, en je werkgever heeft deels voor betaald en jij ook.
  U zult wel bergrijpen dat het niet dat u zomaar pensioen krijgt om het feit dat 65 jaar wordt. Overigens dit geldt ook voor een Blanke Nederlander. Nooit gewerkt ; dan ook geen recht op pensioen, en verder basta.
  Nederland en trouwens nergens; is geen land van melk en
  honing, als sommige Surinamers denken.
  Je moet gewoon werken en geen gezeur, Nederland is nog schappelijk, als je hier je baan kwijt bent, krijg je nog een uitkering veel landen doen dat niet.
  Vele Surinamers klagen over het beleid van NL,dan zeg ik op mijn manier dit : als het hier niet goed is waarom dan niet remigreren ????? Ik ben in NL vanaf 1965/ 66 maar ben niet blijven zitten, ben naar de avond school geweest voor mijn ontwikkeling,en heb nu een goede bestaan.
  Ben niet afhankelijk van de Sociale dient,enkel en alleen omdat mijn kinderen en klein kinderen hier geboren zijn wil ik niet weg, en waarom zou ik dat doen ??
  Ik heb het hier naar mijn zin en bemoei me niet met politiek, dat is het beste.

  Jacko


  Maak melding

 36. Hol-land

  het gaat niet om 1 mevrouw het gaat om duizenden
  ex kolonialen die hier nood gedwongen moeten leven.

  Niemand dwingt je om hier te wonen. Als je het niet bevalt, pak je gewoon je koffers en pleur je op. Noodgedwongen wonen? Wie dwingt je dan???


  Maak melding

 37. Deze mevrouw heeft de gemeenschap bakken met geld gekost.
  Bijstandsuitkering, zorgtoeslag, huurtoeslag etc etc.
  Behandeling diabetes en pacemaker.
  Reken maar uit.
  Honderdduizenden euro,s
  Schande


  Maak melding

 38. Is @Koos=@Aad Kooman of is dit gewoon een zaak van kopiëren en plakken? (met enkele aanpassingen)

  @Koos
  Er zijn genoeg ouderen en chronisch zieken (oa reuma patiënten) in Nederland die ook de wintermaanden willen doorbrengen in een warm land. Helaas hebben zij geen geld om een duur ticket te bekostigen. Dat je van een bijstandsuitkering een ticket naar Suriname kunt kopen verbaasd mij ten zeerste. Daarvoor is de bijstand niet bedoeld.

  Vindt zelf dat de export van uitkeringen aangepakt moet worden. De uitkeringen zijn opgebracht door de Nederlandse belastingbetalers dus het geld moet ook in de Nederlandse economie blijven. Voor de goede orde dit betreft geen pensioenen.

  http://www.ad.nl/ad/nl/1038/Rotterdam/article/detail/4202656/2015/12/06/Sociale-dienst-dwarsboomt-medische-reis-Surinaamse.dhtml?show=react

  @Aad Kooman
  Er zijn genoeg ouderen in Nederland die ook de wintermaanden in een warm land door willen brengen maar zij hebben geen geld voor een duur ticket. dat je van een bijstandsuitkering een duur ticket kan kopen verbaasd mij ten zeerste
  06/12/15 16:41
  Beledigend? Ongepast? Meld het ons


  Maak melding

 39. Nou dat het alles hier op gebracht wordt door de belasting betalers vergist men zich goed lelijk, de bedrijven in het buitenland die eerst hier in nl waren zijn vertrokken naar goedkope landen die brengen heel wat geld binnen en daar wordt ook de voorzieningen in nl betaald en als iemand zegt dat het door alleen werkende mensen op gebracht word vergis zich en wat een heibel zeg dat iemand op 61 jarige leeftijd van behoud van uitkering wil overwinteren in Suriname, de mensheid wordt steeds egoister, van mij mag deze dame best naar Suriname overwinteren ook al was zij niet ziek, groetjes jhonny (-hindoestaans moslim)


  Maak melding

 40. In Nederland speelt de pverheid paniekvoetbal voor wat de uitkeringen betreft.Omdat de Socialeverzekeringbank mij in Suriname niet kan controleren voor wat mijn levensgang betreft,wordt ik met 50% op mijn AOW gekort.Omdat ze niet kunnen nagaan of ik alleenstaande ben of in partnerschap doen ze dat,ofschoon ik al een AOW-korting heb doordat ik op latere leeftijd naar Nederland ben vertrokken.Ik ben nu 73jaar.maar zou in Nederland niet kunnen leven van zegge en schrijve 750 euro p/m inclusief pensioen van mijn oude werkgever.Als ik voor een basisverzekering 120 euro,huishuur 472,euro,energiekosten 100 euro…dan kan ik de rest van de maand achter de geraniums gaan zitten turen ter ik dit in Suriname niet hoef te doen want ik heb een klein kostgrondje afgezien van het feit dat ik met met de pensioenen beter uitkom maar dat wordt mij niet gegund


  Maak melding

 41. Als of die bijstands uitkeringen een vetpot zijn! Aldoor voelen die betweterige mede Nederlanders dat je ervan wil genieten! Jaren werk je je naad uit, los van al die gebreken die je daar ook nog oploopt, nog wil men het voor je bepalen hoe verder met een kwalitatief beter leven, die je zeer zeker in je land van herkomst kan hebben! Feit dat je lekker in Suriname bent geeft je al een booster! En begrijpend lezen is ook een onderdeel die duidelijk niet iedereen kan!!! Sinds wanneer betaal je je vakantie van een uitkering?????? Zelf het beetje vakantiegeld waar je recht op hebt wordt je onder allerlei eigengemaakte medewerker regeltjes ONTNOMEN!! Jammer voor degenen die er juist van opknapten. Moet wel vermelden dat de andere mede Nederlanders 2 tot 3 maanden in Turkije en Marokko vertoeven! Ikke dit niet begrijp……………………..


  Maak melding

 42. @Cairo,

  Die Turken en Marokkanen hebben instellingen (maatschappelijke organisaties, moskeeen enz) die WEL voor het belang van hun mensen werken. Als 1 Turk iets weet, vertelt hij het aan de anderen.
  Bij Surinamers is het 1 en al jaloezie en eigen zakken vullen. Als iemand iets weet, dan gaat hij het verzwijgen en niet vertellen aan de anderen, want afgunst dat die ander dan ook kan profiteren is de leading motive.


  Maak melding

 43. Ik zie toevallig als ‘bakra’ de side “Waterkant” te lezen. Wat zijn jullie onderling elkaar schriftelijk aan het verwijten. Maak je niet druk over andermans leven. Pas als er spraken is van een noodsituatie van een persoon dan kunnen jullie je druk maken. Door te helpen. En niet elkaar te verwijten.
  Ik was “Jantje” vanaf 1968 en heb een hele mooie (zware) tijd gehad. Memrie boekoe (als dit goed is getypt) en vele kusjes aan al die mooie vrouwen van toen en nu ook zo’n jaartje of 65 moeten zijn.


  Maak melding

 44. Eigenlijk snap ik het probleem niet zo van die mevrouw, zij kan toch gewoon gebruik maken van de terugkeer regeling, als zij haar familie wil zien kan ze toch ook vanuit Suriname zo nu en dan naar Nederland komen? haar familie betaalt nu toch ook haar tickets en ze kan dan toch ook bij haar familie in Nederland slapen? ook zal zij met die regeling ook meer geld overhouden in Su. dan hier in Nl. van haar bijstand uitkering


  Maak melding

 45. Ik vind het ook bullshit dat de warmte al hun ziekten geneest. Onzin, of je blijft hier of daar. En niet teren van de Nederlandse staat. Het kan allemaal veel erger.


  Maak melding

 46. Ze heeft een zaak. Zonder gewijzigde omstandigheden kan een overheidsinstelling niet opeens een andere beslissing nemen. Mevrouw komt toch niet meer aan het werk vanwege leeftijd en gezondheidssituatie, dus het argument dat ze beschikbaar moet zijn voor de arbeidsmarkt gaat niet op, daarom heeft ze in het verleden dispensatie gekregen, zoals meerderen dat hebben kregen. Waarschijnlijk is er een nieuw baasje bij de dienst, die met zijn rode pen tekeer is gegaan. Gelukkig is Nederland een rechtstaat en had je dit kunnen aanvechten, maar nu je publiciteit hebt gezocht, gaat de gemeente met de hakken in het zand.


  Maak melding

 47. @ Hans
  “En zoals gewoonlijk ligt de waarheid ergens in het midden….”
  Ik ben het niet met je eens dat de waarheid ergens in het midden ligt. Dat is alleen waar wanneer 2 partijen liegen.
  Heb je nooit meegemaakt dat de ander jou ergens van beschuldigt dat kant noch wal raakt alleen om zijn/haar straatje schoon te vegen. Of om jou in een kwaad daglicht te stellen.
  Wat dit artikel betreft:
  regels zijn aan veranderingen onderhevig. Wat vroeger mocht mag vandaag misschien niet meer.
  Deze mevrouw was iets gewend, daar is nu een eind aan gekomen. Dat kan. De overheid heeft de regels aangepast.
  -Een reden kan zijn dat de uitkeringen onbetaalbaar worden en zij wil de premie die door de werkenden betaalt moet worden niet verhogen of het uitkeringsbedrag verlagen of de uitkeringsduur nog verder beperken (Nu 67 ipv 65)
  De een vindt de maatregel om personen die in het buitenland vertoeven minder te geven spijtig, de ander niet. Laatsgenoemde denkt misschien meer aan de uitkeringsgerechtigden hier.
  Een andere reden kan zijn is dat Nederland is nu van mening dat geld dat hier verdiend wordt, ook hier zoveel mogelijk besteed moet worden. Hierdoor verdient zij via BTW een deel weer terug. Het zogenaamde inverdieneffect
  Wat de werkende verdient en daarvan hier besteed kan de overheid weinig doen. Maar secundair inkomen (uitkeringen toeslagen ed) daar heeft zij wel invloed op en het is dan ook haar recht en plicht tegenover de werkenden en uitkeringsgerechtigden hier.


  Maak melding

 48. Als je dagelijks ziet hoeveel financiële blunders de Nederlandse Staat verkwanseld moeten we ook wat toleranter zijn bij personen zoals hier boven vermeld. Uitkeringen aan werkloze Polen, uitkeringen aan Bulgaren – Albaniërs – Roemenen. Surinamers die in hun beloofde land een uitkering ontvangen vanuit Nederland. Ziekenhuizen om laten vallen en dure lege panden laten verkrotten. Advocaten uitbetalen die getuigde tegen de heer Posch (piloot), die in Argentinië jaren lang onschuldig vast zat, mede door schuld van de Nederlandse overheid, die dus zo meineed pleegde. Vroeger. Ja vroeger ( toen we meer kuilen hadden in een weg ) werden astmatische mensen, met een advies van hun arts, naar een kuuroord in Oostenrijk gestuurd. Geen haan die daar naar kraaide. Wel wel! We hebben allemaal een mening. Ja, ik ook. Maar ik kijk toch, na dit bovenvermelde gelezen te hebben, wat genuanceerder en neigt mevrouw lekker naar haar ‘oso’ te sturen. Dan blijf ik in de kou en mevrouw heerlijk warm. Iemand iets gunnen, noem ik het persoonlijk.


  Maak melding

 49. De ouderen worden uitgebuit door kinderen en kleinkinderen die boven hun vermogen willen leven zowel in in NLD als in Suriname.
  Jammer, tegenwoordig kan je niet op de kinderen tekenen als je ouders wordt, eerst neertellen.

  Zogenaamde mantelzorgers komen met hun zieke ouder naar Su met zorggeld en genieten van een leuke vakantie en moe of pa moet toch aan de buren om hulp vragen.
  Als moe of pa komt weg te vallen dan moeten ze weer naar NLD vertrekken om een uitkering aan te vragen en klaar is Kees met het lui lekker leven.

  Heb in de thuiszorg in Suriname stage gelopen, de thuiszorg in ontvangt €55,- per uur voor zorg zij betalen de verpleegkundigen sdr35,- per uur
  Dus moet HORA DSW enz het bedrag naar Surinamse maatstaven uitbetalen men wordt slapend rijk hier.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.