Islamitisch bankieren lichtpuntje economie Suriname

37

PARAMARIBO, 5 dec – Te midden van gewoel rond de economie, ontkiemt in Suriname het Islamitisch bankieren. Voor Surinaamse autoriteiten is het een absoluut lichtpunt in een tijd van overwegend slecht economisch nieuws. Minister Gilmore Hoefdraad van Financiën behoort tot de fanclub.

De ramen deuren zijn wijd open gezet om vooral veel voordeel binnen te halen. Veel voordeel wordt inderdaad verwacht bij het neerstrijken van de Islamic Cooperation for Development of the Private Sector, ICD. Deze investeringstak van de Islamitische Ontwikkelingsbank zet formeel een filiaal in Suriname. Het is het eerste in heel Zuid-Amerika en het Caribisch gebied. Volgens Hoefdraad wordt gerekend op investeringskapitaal.

Suriname heeft er dringend behoefte aan. De economie staat te springen om meer variatie aan activiteiten, nu grondstoffenexploitatie aan het kapseizen is. Het zal er nu echt van moeten komen en de interesse vanuit de Islamitische zakenwereld komt dan ook als geroepen. De ICD vestigt zich via de Trustbank. Geld komt beschikbaar voor het lokale bedrijfsleven. Het principe is renteloos lenen en het delen van risico’s en voordelen.

37 REACTIES

 1. Bezint eer gij begint met het lenen bij de Islamitische bank. Ze bedienen zich van een bepaalde constructie waardoor ze je voorspiegelen dat je geen rente over het geleende geld hoeft te betalen. Ja, ze zijn gek! Iedere bank leeft van leningen en rentevergoedingen. Nogmaals, voordat je het weet ben je je grond of andere bezittingen kwijt. Nogmaals: vooral de kleine lettertjes lezen! En laat je niet misleiden door het feit dat je geen rente over het geleende geld hoeft te betalen! Die rentevergoeding pakken ze op een andere manier weer terug!


  Maak melding

 2. M__ met
  O__ ONS
  S__ samen
  L__ leven
  I__ is
  M___moeilijk.

  Moslim… Met ons samen leven is moeilijk.

  Big brother is watching you.
  CIA
  Bouta lookboeng


  Maak melding

 3. @ blaka bakra

  hoe verklaar je dan in de westerse wereld die 0% rente of zelfs negatieve rente?!

  Maar wat de boer niet kent lust hij niet.

  Je hebt wel gelijk om mensen te wijzen op eventuele voor- of nadelen.

  In de bijbel staat ook dat je geen woekerrentes zult vragen (zoals men dat wel doet in suriname)


  Maak melding

 4. Geen van ze Hans. Je weet toch dat ze in de top stuk voor stuk satanisten zijn…

  ….Daarom gaat t zo in de wereld omdat er totaal geen moraal is.


  Maak melding

 5. @ Rayactief,

  Dat heeft te maken met de fluctuering van de koersen. De ECB neemt die maatregelen ter versterking van de eurokoers. Dat is een heel ander verhaal dan rúcksichtlos geld bijdrukken zonder dat dit gedekt is.


  Maak melding

 6. @blaka bakra

  Ay mi Papie….De warhoofd gedachten van jou zijn uit de lucht
  gegrepen. Als de Islamitsche Bank alom bekend is in de hele wereld,dat zij geen rente opeisen bij een klant die lening neemt bij hun Bank.
  Je moet ook weten,dat in de Qoran van de Islamieten ook staat geen rente over het geleende geld. Gebleken is ook ,dat in de Bijbel staat geen woekerrente heffen bij een lening. Waar blijf je nou???


  Maak melding

 7. @ blaka bakra

  geld creeeren uit de lucht noemen ze in europa en us quantative easying. Is niets anders dan de persen aanzetten.

  Vandaar dat de belastingdruk in die landen stijgen en beurskoersen op irreeele hoogtes staan.

  Het gaat wereldwijd niet goed. Wij als burgers kunnen ons alleen maar voorbereiden op t ergste.

  Leg een voorraad aan houdbare levensmiddelen aan indien mogelijk.. Plant wat… Kweek wat… ( sowieso wordt alles wereldwijd duurder…en t kan hard gaan.)


  Maak melding

 8. Blaka Bakra, de bank wordt een gesprekspartner, een mede-investeerder, waar je als particulier of bedrijf soms helemaal niet op zit te wachten. Ze kunnen een veto uitspreken. Ben er geen voorstander van.


  Maak melding

 9. Gezien de bedragen die in de oliestaten rondgaan,zullen het geen domme jongens zijn die daarmee omgaan.
  Goevie wrijft zich in de handen dat hij de buit binnen heeft.Hij staat als een glunderde bakroe op de foto tussen de mensen.
  Daarmee geeft hij de arabieren een sein als om niet met mij te beginnen.Ik heb al de een land naar de kelder geholpen.Laat het geld komen dan zullen ook jullie wat meemaken.


  Maak melding

 10. @ Rayactief,

  Denk nou maar niet dat ze in de EU of USA de geldpersen laten draaien zonder dat daarvoor dekking aanwezig is. Het zijn Suriname niet!


  Maak melding

 11. Dan is het niet gek dat hoefdraad dit in Suriname wil introduceren. Ik zal nooit warmlopen voor een system dat je zelfstandigheid ondermijnt. En inderdaad: hoe dekken zij hun kosten of is dit allemaalmliefdadigheid? En het is het erste in Latijns Amerika / caraibisch gebied? Net als die Chinees rommel die in Suriname als sprinkhanen tekeer van? Weer een prijsbeslissing van Suriname.
  Volgens de nieuwe Europese wetgeving mag de bank de klant niet een product aanpraten dus als dat ongeveer hun modus operandi is?


  Maak melding

 12. Wat lullen julkie nou man.! Hebben we dit nu nodig in suriname, denk goed na. Zoveel banken in su , zoveel buitenlandse leningen en nog is er geen geld om te investerenin dat land. Wel nu inslamitische bank, geen varkensvlees meer in su , straks alles halal, straks burkas(is er al hoor), straks verplicht naar de moskee, straks i.s. in su en noem maar op. En een lening zonder tegen prestatie bestaat niet mensen. Arme suriname. Die mensen worden helemaal gek daar tjepoti!!!!


  Maak melding

 13. Bij Halal bankieren koopt de bank het produkt dat de klant graag wil hebben en verkoopt het MET OPSLAG door aan de klant. Dus, of rente of opslag betalen. Niks is gratis in deze wereld.


  Maak melding

 14. De handelswijze komt er in grote lijnen op neer dat:
  Ik wil bijvoorbeeld een huis kopen, de prijs van dat huis is 100.000 Euro. Dat geld heb ik niet dus ik ga in zee met de islam.bank. Deze bank gaat eerst mijn antecedenten na en bij goedkeuring( kan even duren) kopen zij dat huis voor 100.000 euro en verkopen het aan mij door voor 120.000 euro. Het verschil van 20.000 vloeid in de kas van de Islam.bank. Als ik vervolgens mijn maandelijkse aflossingsverplichting niet nakomt dan neemt de Islam.bank mijn huis in.


  Maak melding

 15. heel juist Astaman; je moet bovendien wel moslim zijn wil je lenen. Dus heren volg het voorbeeld van schoonzoon Hoefdraad; eerst besnijden…..dan bedelen


  Maak melding

 16. islamitisch bankieren heeft een andere naam voor rente namelijk Sukuk. Iets wat men met huurkoop zou kunnen vergelijken.
  De bank betaald de rekening van 100 en wordt (mede) eigenaar waarna je over de afgesproken termijn(en) 100 plus een winst terug betaald.

  Iets anders maar uit eindelijk het zelfde resultaat.


  Maak melding

 17. Sranang heeft al : NDP-bankieren, dwz

  IN HET GEHEIM, Ongedekte SRD-bankbiljetten

  drukken !

  Kan nu ook nog islamitisch bankieren bij,

  zet uw oogst, uw pand, uw huis , uw gronden of

  grondstoffenvoorraden ALS ONDERPAND in !

  PS : Onze Productie is helaas door WANBELEID
  INGESTORT !


  Maak melding

 18. Ik denk zelf dat kleine en middelgrote (startende) ondernemingen baat kunnen en zullen hebben bij deze vorm van bankieren.
  Vaak hebben de commercieele banken geen oog voor kleine of startende ondernemingen en zijn deze bedrijven overgeleverd aan bv instanties die microkredieten verstrekken.

  Echter is zo’n microkrediet niet heilig of zaligmakend en is de financiering voor vele kleinschalige bedrijven vaak niet toereikend om hun onderneming de juiste boost of spin off te geven.

  En ook vanwege het partnership is dit systeem van Sharia banking mede als counterpart en partner die mee helpt denken of wel de juiste beslissingen worden genomen tijdens de uitvoering van de activiteiten.

  Ondernemen moet leuk zijn en blijven en is de continuiteit van een onderneming van belang en niet het snelle geld.

  Echter is dit de laatste 30 a 40 jaar veranderd en is de focus steeds meer verschoven naar het maximaliseren en afromen van de winst door de aandeelhouders en investeerders.

  Waar zijn al die mooie en goede tijden gebleven toen de directeur eigenaren de winst wederom in hun bedrijf investeerden waardoor (zonder veel extern kapitaal) er expansie mogelijk werd gemaakt.

  De snelle jongens van tegenwoordig denken er alleen maar aan om binnen de kortste keren heel veel geld te verdienen en de aandeelhouders blij en zeer tevreden te maken.

  Echter houdt dit systeem ergens op te bestaan want hoe lang kun je zo’n systeem dit vasthouden.


  Maak melding

 19. Alle Paarse Paupers vinden islamitisch bankieren plotseling een heel goed idee. Wat een enorme stumpesr zijn het toch. Echt te dom voor woorden.


  Maak melding

 20. Milton,

  Ik ben het eigenlijk helemaal met je posting eens.
  Er schuilt alleen een gevaar en dat heeft Astaman in zijn mail voortreffelijk verwoord.
  Lenen zonder een vorm van rente betalen, bestaat niet, ook niet bij de Islamitische bank.
  Alle banken, waar ook in de wereld, hebben een winstoogmerk.


  Maak melding

 21. Het meest opmerkelijke in het verhaal is, dat zodra er ergens een geldbuidel rammelt, het hogere echelon onmiddelijk rechtop gaat zitten. Ik begrijp dan ook de reactie van Boefdraad niet.


  Maak melding

 22. Begrijp nou: het domme arme volk van su wordt door deze laffe dieven weer op een verkeer spoor gebracht. En zo zielig dat suribaame volk is; ze teappen erin want het gaat om geld!


  Maak melding

 23. Ik zeg dat dit heel gebeuren een of andrr opzet is van de islamitische gemeenschap voor zeggenschap in onze soevereine staat. Het land is idd in moeilijke situatie en zo een radicale handeling zal de doorsnee surinamer prijzend aanmoedigen.
  Maar daar tegen over staat ook.de terug betaling daarvn. Kunnen wij dat niet zullen er sws ander handelingen gepleegd worden. We merken.het nu al met de fillipijnen die allemaal worden gehaald die werken voor veel.minder geld dan wat de surinmer eist.
  Wat denk je nu dat zal gebeuren als wij deze islamitrs toelaten.zeggenschap te hbben over ons land.
  Here waak over ons land.


  Maak melding

 24. Sang grote bullshit verhaal een ieder met een normaal verstand weet dat die meeste islamieten de grootste fraudeurs zijn. Sranamangs geloof deze bullshit niet.

  Deze criminelen die deze organisatie willen opzetten, zij denken dat jullie Surinamers stom zijn. Dus fuck them.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.