Surinaamse Partij van de Arbeid: tijd van strijd aangebroken

40

PARAMARIBO, 4 dec – “De tijd is nu aangebroken dat het Surinaams volk eensgezind en heldhaftig de strijd aangaat met de regering.” Dit stelt de Surinaamse Partij van de Arbeid, SPA. Er moet een eind komen aan het materieel en psychisch verval op elk gebied van het maatschappelijke leven.

Het Surinaamse volk is het kind van de rekening in de huidige politieke en maatschappelijke crisis. “Voor de SPA is de tijd meer dan rijp voor een politieke change. Eendrachtig met het volk wil de SPA de strijd aangaan tegen de verdere politieke decadentie, armoede, moreel verval, corruptie, straffeloosheid en uitzichtloosheid”, stelt de partij van ex-parlementariër Guno Castelen. Het sociaal pakket verandert er niets aan.

Het pakket moet kwetsbare groepen helpen de zwaarste klappen op te vangen. “De aangekondigde maatregelen van de president om het volk sociaal te compenseren, zullen geen soelaas bieden, omdat ze ondoordacht, niet structureel en duurzaam van karakter zijn”, aldus SPA. De ware oorzaken blijven onaangeroerd, zoals corruptie, financieel wanbeleid, politieke hebzucht en onbehoorlijk bestuur.

40 REACTIES

 1. Spa ik sta achter je, weg met de paarserover. De regering heeft gevald, er moet nieuwe mensen komen om het boel te redden anders is suriname echte failliet


  Maak melding

 2. Bouterse en Hoefdraad maken er een kolere bende van. Ze dekken elkaar. Een 2e devaluatie is ook reëel met een koers van 1 op 6.

  In dit tempo is Suriname nog voor juni 2016 een Haïti 2.0.

  Lekker aan de bedelstaf en zwaar gesponsord worden door OXAM NOVIB.

  =============================================

  In De Nationale Assemblee is donderdag acht uren lang door verschillende fracties het beleid van de regering onder de loep genomen. President Desi Bouterse zal vrijdag om 12 uur antwoorden op de vele vragen en kritiekpunten die naar voren kwamen tijdens de algemene politieke beschouwing. Minister Gillmore Hoefdraad, die formeel nog governor is van de Centrale Bank van Suriname, werd flink onder vuur genomen. Diverse Assembleeleden wezen er op dat de functies onverenigbaar zijn.

  Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) vindt dat de president Hoefdraad moet ontslaan als minister, totdat er een andere governor is benoemd. Paul Somohardjo (Pertjajah Luhur) trok de deskundigheid van Hoefdraad in twijfel. Gregory Rusland (NPS) en Chan Santokhi (VHP) wezen op het belang van vertrouwen. Oppositieleden stelden dat er geen vertrouwen meer is in de Centrale Bank van Suriname. Jogi wil van de president weten of het waar is dat Hoefdraad ruim 200 dienstreizen heeft gemaakt, en wat het rendement hiervan is.

  Somohardjo vindt dat de regering moet aftreden en voor een jaar een zakenkabinet moet komen. De politicus haalde aan dat indien Bouterse aftreedt, ook hij bereid is zijn functie neer te leggen. Somohardjo zei dat Bouterse iedereen de schuld geeft van het falend beleid, maar geen verantwoordelijkheid neemt. Benadrukt werd dat een verkwistend beleid is gevoerd met veel corruptie. Er wordt meer uitgegeven dan wordt verdiend.

  Oppositie en coalitieleden stelden aan de orde de actie bij Rosebel Gold Mines. Aan de regering werd gevraagd om een actieve rol te vervullen hierin. De stand van zaken rond de sluiting van Suralco kwam eveneens aan de orde. Oppositieleden zeiden zich zorgen te maken over een tweede devaluatie, aangezien de koers van op de US$ op de parallelmarkt ruim SRD 4,50 is. De oppositie vroeg ook naar cijfermateriaal over het pakket aan maatregelen dat de regering wil uitvoeren.


  Maak melding

 3. @Dorpsidioot Sjang,

  Spa kan voor meerdere dingen staan oa:

  Socialistische Partij Anders — een Vlaamse politieke partij
  Spa (stad) — een plaats in de provincie Luik
  Spa (water) — een merk van mineraalwater
  Spadel — de overkoepelende holding die o.a. het Spa-watermerk beheert
  Thermen van Spa — kuurbaden in Spa
  Station Spa — een spoorwegstation
  Spa FC — een voetbalclub
  Circuit Spa-Francorchamps — een Belgisch racecircuit, vaak aangeduid als Spa

  Begrijp dat je lollig over wilt komen en een goede sier wilt maken bij je paarse opperhoofd, helaas sla je de plank weer eens mis.


  Maak melding

 4. Eenheid maakt Macht!!!
  Alles en iedereen moeten eraan meewerken om deze klote ndp regering weg te jagen en bouta in de gevangenis te helpen sturen.
  samen met Sandew Hira de zelf verklaarde judge and jury!


  Maak melding

 5. Niet baas en zijn corrupte boevenbende zijn te beklagen, want zij die oren en ogen hebben kennen hun ware aard, maar al die paarse oliedomme stommelingen zijn de oorzaak vanwege hun oliedomme keuze. Didibri en trawanten drs,ig, mr of apostel der bescherming baas de misdadiger, staan berucht om hun misleidingen. Het is feitelijk bewezen de afgelopen vijf jaren en de komende vijf in het kwadraat, hihi. Ondanks vele waarschuwingen, maar ook feiten stemden die domme paarse burikie’s in 2010 en 2015 krijsend weer voor vijf. Baas nooit e gwe moro, laten ze dat goed onthouden. Baas ego poeroe dong gi deng, net als vele dictators in Afrika. En slechts weinigen zullen helpen, ook de Waarheid niet, omdat ze willens en wetens hebben gekozen voor de paarse leugen. Dus arm verwordende paarse paria’s, wo paars ka no ka. Wahahahahahahahahaha. Back to the eigties, zevenmalen harder en erger, hihi. Wiens we bari grontapoe help help. Deng o lafu……..ruim je eigen paarse schijt met baas vol van corruptie en misdaad op. Wahahahahahaha( vol spot)


  Maak melding

 6. -Castelen, lees wat er momenteel in Venezuela aan de hand is, dus pas goed op.
  Lees een stukje tekst wat Maduro van plan is. Zie maar hoe dictators van hun land en volk houden::::::::::eigen volk gaan vermoorden!!!!!!!!????

  =Als Maduro’s partij toch wint, dan begint hij naar eigen zeggen 7 december “de revolutie te radicaliseren”. Het is niet duidelijk wat hij bedoelt, maar het is vrijwel zeker dat de uitslagen dagen op zich laten wachten in het ingewikkelde kiesstelsel. De oppositie zou met een kleine meerderheid in het 167 zetels tellende parlement Maduro dwars kunnen zitten, maar om een ander beleid af te dwingen, zijn een grote overwinning en circa negentig zetels nodig


  Maak melding

 7. Zolang de 1980 generatie jongeren een iq hebben van een ezel zal dit niet vetanderen.
  Ga je ook orienteren in het buitenland en de regio alvorens als een ezel achter je rolmodel desi aan te lopen. Leve de Republiek


  Maak melding

 8. Beste mensen.

  Daargaan ze weer hoor… Veel praten weinig zeggen.. Typisch surinaams..
  Ik hoor alleen maar CLICHES.. Inhoudelijk gt het nergens over..


  Maak melding

 9. Beste mensen..

  Ik weet niet van u… Maar ik heb er geen geloof meer in de huidige surinaamse politiek en politicie…

  Mijn voorkeur gaat nu meer uit naar hoog opgeleiden SURINAMERS die buiten suriname zijn geboren en getogen.. Die hbbn meer het westerse en moderne manier van denken.

  Ik ben al moe van wang lo. Mikkie bari shit.. Er zijn genoeg kaders die buiten surininame nu aan ht warm lopen zijn die richting de start. Blokken toe lopen

  1probleem… Bouterse moet er eerst de brui aan geven beste mensen..

  Suriname heeft 1 probleem.. Bouterse


  Maak melding

 10. Kijk maar.
  Dit kan alleen in een voltooide bananen republiek.

  De directie van Sangeet Mala heeft maatregelen getroffen tegen radiopresentator Joyce Abdoelakhan. Ze was presentator van het radioprogramma “Op weg naar een beter Suriname”.
  In dit programma, dat veelal politiek geladen was, mochten bellers hun mening over de actuele politieke situatie. Naar verluidt is Abdoelakhan door de directie medegedeeld dat zij het programma niet meer mag presenteren.
  Volgens bronnen zou de opdracht vanuit het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) aan het radiostation zijn gegeven.


  Maak melding

 11. Surinamers stemmen altyd op de gene die beter moppen kan tappen en odos kan uitspreken. Nooit word er gekeken naar de kwaliteiten van de leiders. En drm blijft Suriname zo. Is goed wat er nu gebeurt …. Wie niet horen wilt moet voelen.. Blijven jullie stemmen op die rover, drugscrimineel en moordenaar. Ik wens jullie heel veel succes met jullie president … Zet hem nog 5 jaar. Nee nog 10.. Wanneer hij klaar is met su zijn jullie allemaal straat arm en zullen jullie als slaven worden verkocht om de staatsschuld af te lossen.


  Maak melding

 12. Hans, het clubje van jou, de contra’s bezit een grote vatbaarheidsgehalte voor valse hoop. Jullie hoop is geheel op fantasie gebaseerd omdat met valse hoop hopen de SPA en de NPS nog op de been te staan. De brave volgers scharen zich achter de loze uitspraken van de politici die nog een beetje belangrijk willen zijn.

  Het zijn ook deze denkende leeghoofden die de staking bij het goudbedrijf in Suriname in de schoenen van de regering schuiven.Suriname zit echt niet te wachten op dit soort derderangs politici die steun denken te krijgen van de vocale oppositie. Veel kabaal maar weinig inhoud.


  Maak melding

 13. @seng-sing,

  joe baas e soekoe wang boeng toilet,jepie amang nanga a loesoe bere door je bek open te houden onder zijn kont.
  En als hij klaar is kun je lekker voor hem bukken (brokobaka).


  Maak melding

 14. Wel ja RobG(estoord) lekker lulverhaal weer, waar was trouwens vanmiddag jou baasje, ziel zwak en misselijk, toen hij met het water voor de dokter moest, of waren zijn pampers op omdat het hem dun door de broek loopt in afwachting van zijn proces en het opheffen van zijn amnestie


  Maak melding

 15. Vanavond een fantastisch intervieuw gehoord met Ruben Roozendaal op Radio Apintie met Willy Alberga. Dan wordt duidelijk welke duivel er heerst in Bouterse.


  Maak melding

 16. @Blaka bakra. Dit interview is eerder op Apinti verschenen. Ik moet zeggen dat ik eerder de indruk kreeg dat Rozendaal niet helemaal onbevooroordeeld overkwam. Het leek me meer een man die op Bouterse leunde en steunde en door onderlinge ruzie zijn voormalige vriend helemaal in een kwaad daglicht wil zetten. Had Bouterse hem nou geld gegeven zou je niets van hem horen.


  Maak melding

 17. Aloha!!!…..Eindelijk wordt Castelen ook wakker na een oppeppertje van Pae Somo.” Eendracht maakt Macht”.No sribi oppossitie van de DNA. Het wordt tijd voor een Zakenkabinet met jonge geschoolde krachten. De Paarse Bende heeft het land naar de knoppen gebracht.Wegwezen!!!!


  Maak melding

 18. Ach hans, als president heb je ook een paar keer per jaar een medische check up. De man moet ook fit en vitaal zijn om zijn werk goed te doen.

  Castelen van de SPA en Gregory Rusland van NPS hebben melkkoeien nodig om hun partijen nieuw leven in te blazen. Ze zijn op zoek naar slachtoffers om hun ambities waar te maken.


  Maak melding

 19. @ RobG,
  Als president heb je ook een paar jaar een medische check-up nodig,

  Bij voorkeur als er lastige vragen gesteld gaan worden en verantwoording gevraagd word.
  Past precies in het plaatje, wat dat betreft een “Never Ending Story” iemand die uitblinkt in afwezigheid op het moment dat hij verwacht word


  Maak melding

 20. Inzake gezondheid/medische check up :

  Vraag het maar aan ekte wakamans,

  wanneer iemand al gedwongen met

  Pampers moet rondlopen en hij blijft

  GEBRUIKEN, dan is het echt einde bericht !

  PS : Een WARhoofd kan niets betekenen voor
  het land dat hij in een grote CHAOS heeft gestort !

  ALLE relevante financiele info is GEHEIM, het
  volk mag de juiste rampcijfers NIET WETEN !

  Weet wel dat “lijder” Brunham in GUYANA indertijd
  ook ALLE valuta-rekeningen van burgers heeft
  GEPLUNDERD !


  Maak melding

 21. De economie is niet alleen afhankelijk is van NDP. Gezamelijke doelen zijn nu belangrijk. Kies er een zou ik zeggen. Export van lokale producten. Neem bijvoorbeeld cassave, de fabriek staat er al.
  Sucade fabriek op Saramacca is er ook al. Bloemen en planten op grote schaal exporteren. Kruiden zijn ook gewild in de alternatieve geneeswijze.

  Burgers allemaal een stuk grond verstrekken en deze richtlijnen te geven wat er geplant kan worden. De leges van de grond verstrekking komen ten goedevan de staatskas.

  De overheid kan geld verdienen door; bevolking bewust te maken van mogelijkheden met een campagne. Doelen en opbrengsten helder stellen.


  Maak melding

 22. Elisabeth, ik ben het volkomen met je eens. De overheid kan in de voorwaardenscheppende sfeer een bijdrage leveren. De bevolking, de initiatiefnemers moeten het zelf doen maar met steun van de overheid.


  Maak melding

 23. @..Ivanof Limburg,. .if joe no nlob so daj moes djompo na lieba,zwem richting je beloofde land richting NOORDZEE…Jouw familie staan zeker in de startblokken voe kong njang monie ien Sranang op hoge functies,…wel het feestje gaat nie door want bigie bassie oom Desie tap a krang !


  Maak melding

 24. Nou Elisabeth, kan jou meegeven dat het gros van de stads Suri’s te lui is om zijn c.q. haar poot uit te steken om een tomaten of peperplant in de grond te stoppen en deze te onderhouden.

  In Commewijne heb ik echter het tegendeel gezien want aan bv de Pandit Tilakdharieweg is het mooi om te zien hoe de mensen hun erf & grond hebben bewerkt en de gewassen mbv een kraampje aan voorbijgangers wordt aangeboden.

  Heb zelf op Kwatta gezien hoe Haitianen op braak liggende percelen diverse gewassen planten, waarna deze door hun vrouwen in het centrum van PBM worden verkocht.

  Let wel, een Haitiaan komt met slechts enkele kledingstukken aan in Suriname maar nu zijn er reeds diversen met een eigen auto, busje, huis en/of andere bezittingen.
  Heb er zelf één gesproken en ontdekt dat ze ontzettend hard werken om succesvol te worden en zijn.
  Bepaalde Haitianen zijn binnen 3 a 5 jaar er zelf beter af dan sommige inboorlingen die al meer dan 50 jaar in Suriname rond banjeren en maar blijven bedelen.

  En alsmaar Bouterse en de situatie in het land de schuld geven van hun mislukking !
  In mijn ogen zijn met name de NF aanhangers de grootste sukkels die dit land heeft voortgebracht.


  Maak melding

 25. Milton heeft 2 kraampjes gevonden in Suriname, ergens zomaar langs de weg, in the middle of nowhere Voor het paarse stemvee een aanleiding om te denken dat de economie er weer bovenop is. Wat een treurige stakker.


  Maak melding

 26. Milton, dus de coup, regering Wijdenbosch en de huidige regering zijn zaligmakend. Schei toch uit vent. Je kan nog zo hard werken maar als de randvoorwaarden niet goed zijn ben je gedoemd om te mislukken. Zoals jij het voorstelt is een regering onnodig. Waarom denk je dat die haitianen vluchten.

  Paars is de grootste ramp voor Suriname. Niet omdat ik dat zeg want de cijfertjes liegen niet. Het is bewezen dat paars een
  tering bende van maakt.


  Maak melding

 27. RobG jouw president heeft destijds belooft dat armoede tot het verleden behoort. Hij heeft een waslijst met beloftes gedaan. Wat is daar nu van over ?

  Ook de uithangspunten van de paarse regering waren goed. De staatskas was op orde. 5 jaar later ziet de toekomst van Suriname er anders uit en kom je met verhaaltjes dat de bevolking meer inspanning moet verrichten om de economie boven op te helpen.

  Lekker geloofwaardig.


  Maak melding

 28. @Koos, het is niet de schuld van de huidige regering maar ik durf te zeggen dat het vanaf JA Pengel in de jaren ’60 fout is gegaan met Suriname.
  Pengel en Lachman waren de grootste ramp voor Suriname !

  De politiek heeft vanaf toen bewust het volk dom gehouden om hen zo te kunnen blijven domineren. Vanaf toen is het volk monddood gemaakt en hebben de mensen als kudde dieren alles gepikt wat politici en vakbondsleiders hen voorhield.

  Het volk is zelf nooit kritisch geweest om zelf vragen te stellen en weet tot vandaag niet anders dan om te luisteren en volgen wat politici en de vakbonden hen voorhoud.

  Er is dus verder niks aan het handje met paars want die proberen juist de mensen bewust te maken van de kunu waarin men gevangen zit.

  Alleen, ‘met onwillige honden is het moeilijk hazen vangen’ dus zal het nog enige tijd duren aleer men door heeft er allemaal speelt en wat er precies aan de hand is.


  Maak melding

 29. Vanaf regering Pengel etc….. WAKE UP het
  lijkt wel STREE LEE, meneer Milton !

  DEZE regering Bouta heeft een Staatsschuld
  gemaakt van 10 MILJARD, niet Pengel of anderen !

  DEZE regering Bouta drukt illegaal 2,8 MILJARD
  Ongedekte SRD bankbiljetten ! Niet Pengel !

  DEZE regering Bouta neemt zomaar ZESDUIZEND
  nieuwe Ambtenaren aan, ondanks personeelsstop !
  Komt niet door Jopie Pengel !

  Al onze Reserves zijn wegemaakt, aan Onproductieve
  zaken ! Pengel weet hier echt niets van !
  Desi krijgt ineens griep !!!

  Niet regering Pengel of anderen hebben de SRD noodgedwongen GEDEVALUEERD met 25 % !

  Het is de REGERING DESI ! Die heeft alleen PLANNEN
  gemaakt, maar NIETS WAARGEMAAKT !
  PRODUCTIE NO DE !!!
  (Of heeft Pengel 18 000 woningen verduisterd ???)

  Zie het FAILLIETE, zogenaamde Sociale stelsel
  van Desi ! Geeft nu EENMALIG 50 SRD aan oudjes,
  terwijl de DESI-regering honderden SRD’s van de
  oudjes JAT via Devaluatie en prijsstijging !

  PS : Velen in Sranang denken, als gevolg van de DESINFOMATIE
  van DESI, nog steeds dat ons land niet Failliet is !

  Binnenkort nieuwe DEVALUATIE o doro !!!


  Maak melding

 30. Koos, armoede bestrijding is een langdurig proces. De overheid moet in de voorwaardenscheppende sfeer maatregelen ontwikkelen en het ligt aan anderen o.a. scholen, instanties,enz. om ermee an de slag te gaan. De doelgroep moet ook laten zien dat het van de mogelijkheden en voorzieningen gebruikt maakt.Het resultaat kan je pas na jaren zien.

  Srafu, jij kakelt maar wat in het luchtledige. Jij kent de sociale en politieke geschiedenis van Suriname niet. Ga je maar eens verdiepen in de vele facetten van de Surinaamse samenleving.


  Maak melding

 31. RobG, ik daag je uit alles wat Srafu in zijn laatste posting stelde puntsgewijs te ontzenuwen, en wat dat vermeende kakelen betreft, dat kun je dus beter op je zelf betrekken


  Maak melding

 32. @ Robje

  Eerst een stuk sociale geschiedenis !

  Robje-de-slapende Desi-slaaf zegt :
  “Koos, armoede bestrijding is een langdurig proces.”

  a. Inderdaad de overheid moet voorwaarden scheppen
  om zaken te verbeteren etc, MAAR DEZE overheid
  heeft Ons opgezadeld met een MEGA-staatsschuld van
  TIEN MILJARD ! Zij heeft al Ons Geld verkwanseld
  aan non-productieve zaken en aan corruptie !

  Dus het zal, als Desi, de UITGAVENKONING aanblijft,
  een ZEER LANGDURIG proces worden !

  b. Desi wil hoe dan ook een sociaal vangnet in Sranang presenteren, echter HET VANGNET war er altijd al. De regeringen hebben steeds subsidies en ontheffingen
  ingezet om kosten voor de armste/kwetsbaarste
  groepen betaalbaar te houden. Dat systeem was niet waterdicht en was aan verbetering toe.

  Desi echter wil alles tegelijk afschaffen en geheel
  nieuwe systemen invoeren. En dat in een tijd van hoge werkloosheid, verkwanselde staatsreserves, het jaren achterhouden van betalingen aan het bedrijfsleven en het monetair financieren van uitgaven ! Dat slaagt NOOIT !

  Dan een stukje politieke geschiedenis !

  c. Een staatsgreep plegen en een land besturen zijn
  zeer verschillende zaken !
  De huidige machtsconcentratie bij de president en
  kabinet president blijkt FUNEST voor Sranang !

  Vrijwel geen enkel PLAN van regering Desi is
  vlekkeloos gestart en/of uitgevoerd ! Tel daarbij
  op het fenomeen Politieke benoemingen, corruptie
  (dubbele facturering, onderhandse gunningen van staatsopdrachten) etc en er ontstaat een complete
  politieke en sociale chaos.

  d. Desi heeft getracht zich te ontdoen van zijn
  politieke coalitie-partners, echter de NDP heeft
  een smal politiek programma.

  Die is EENZIJDIG en te zeer gericht op behoud van
  de presidentsstoel/bescherming van de leider van
  de NDP, tegen officiele RECHTMATIGE en RECHTSTATELIJKE VERVOLGING voor meerdere moorden !

  e. Het LIEGEN tegen het Volk en het ACHTER-
  HOUDEN van financiele en economische cijfers,
  om de verkiezingen te kunnen winnen, komt Desi
  duur te staan.(Op dit moment WEET NIEMAND
  hoeveel ONGEDEKTE SRD-biljetten er zijn
  GEDRUKT door GILMORE de governor CBvS!)

  Het vertrouwen in de politiek van de NDP is weg,
  vertrouwen in de munt is weg en het volk gelooft
  de praatjes niet meer ! Wanneer Desi en regering
  tenminste 40% (veertig procent) van de inkomsten
  van de bevolking IN EEN KEER afpakken met
  DEVALUATIE en PRIJSSTIJGINGEN (25% plus 15%),
  dan moeten Desi en de NDP niet raar opkijken wanneer
  men zegt : Pres, take your bundle and go ! En neem aub
  DRUKKERIJ-DEVALUATIE-GILMORE, so wie so,
  ook mee !

  Er is sprake van FALEND beleid en van WANBELEID !

  PS : Te hopen valt dat de situatie niet zo tragisch wordt
  als in buurland Venezuela !

  Daarom is een CHANGE in Sranang van zeer groot
  belang, om de crisis te dempen en om spoedig
  opbouwende maatregelen in te zetten ! Duidelijk is
  dat Sranang zonder krachtige saneringen
  (ten eerste van het MEGA-ambtenarenapparaat) en
  het inzetten op PRODUCTIE, niet snel uit de financiele
  PUT zal geraken !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.