Parlementariër Somohardjo: president moet aftreden

42

PARAMARIBO, 4 dec – Desi Bouterse geeft altijd een andere persoon of toestand de schuld als het fout gaat. Dit zegt Paul Somohardjo, voorzitter van Pertjajah Luhur. Door de geschiedenis sinds de jaren tachtig heen, is het steeds weer manifest.

Een attitude, een houding van ‘ik ben het niet, het is niet mijn schuld’ steekt steevast de kop op. “Bouterse doet precies hetzelfde als wat hij in jaren tachtig deed, volk en land verpauperen en vernietigen. Het is altijd maar anderen de schuld geven, de attitude van ‘ik ben het niet’ moet voorbij zijn. We zitten in de problemen door geldverspilling en corruptie en niet door een of andere crisis”, zei Somohardjo in het parlement.

Hij is het overigens niet met Bouterse eens als die zegt dat hij veel geld heeft uitgegeven aan infrastructuur: “De werkelijkheid is dat er is uitgegeven aan het hoger factureren (van publieke opdrachten, red.).” Iemand zou het moeten aandurven om Bouterse met de neus op de feiten te drukken. “Tegen iemand die machtswellustig is, maar niet geschikt is, moet je durven zeggen dat hij niet deugt. De president moet aftreden”, aldus Somohardjo.

42 REACTIES

 1. Deze chekre chekre paje heeft het lot van Suriname getekend door een amnestiewet aan te nemen. Somo jij hebt voor een bak pinda jouw ziel verkocht. Durf dat ook te erkennen.


  Maak melding

 2. Pae na lul je lul.

  Je bent weggejaagd en nu kleta je.
  i sabi toch je uitspraken. i sabi toch die massameetig je heb
  gezeg dat je leven gaat geven of zoiets voor de man.

  go sribie jere


  Maak melding

 3. -Bouterse voelt en merk niets van de ernstige situatie die plaats vind in Suriname. Hij heeft thuis een hele scala van mensen die hem verzorgen met zijn nierproblemen. Thuis bij hem staan apparaten die hij kan gebruiken dan hoeft hij niet naar het ziekenhuis.
  De ander gaat maar dood voor dezelfde behandeling.

  =Stukje tekst voor de personen die niet verder lezen:::::

  =Een van de belangrijkste oorzaken die hebben geleid tot de devaluatie is de enorme staatsschuld. In 2010 bedroeg deze SRD 3,5 miljard, tot september dit jaar is de schuld opgelopen tot SRD 7,5 miljard. De overheid heeft maatregelen aangekondigd om de precaire situatie het hoofd te bieden. Maar de regering doet er goed aan om als eerst te werken aan het terugbrengen van de uitgaven, adviseert econoom Steven Debipersad, docent en bestuurslid van de Vereniging van Economisten in Suriname. De enorme staatsschuld is mede gecreëerd door de torenhoge uitgaven van de overheid.

  -De andere stukje tekst van partij BEP:::::devaluatie

  =Reactie op het artikel van Bert Eersteling op Starnieuws op 29 november 2015: ‘Vaag en niet inspirerend beleid van de governor’. Met verbazing hebben wij kennis genomen van het artikel van de maatschappij analist en politieke ideoloog Bert Eersteling.

  Als partij zijn wij als ieder ander bewust van de huidige financieel monetaire situatie. Echter zijn wij van mening dat deze bittere pil niet aan één persoon of functionaris toe te schrijven is. Hoe kan je verklaren dat vanwege handelingen gepleegd door de governor er op dit moment significant minder dollars het land binnenstromen? Of dat de sterk gedaalde wereldmarktprijzen van grondstoffen veroorzaakt zijn door een bankpresident? Suriname is immers niet het enige land dat op deze manier getroffen is.

  De oorzaak van deze situatie ligt dieper en gaat veel verder dan 5 jaren terug! Wij hebben als land gefaald om veiligheidskleppen in place te brengen en als dat niet gebeurt, zal je ook voor de consequentie moeten instaan.

  ===De ander heeft het gedaan en het is niet de schuld van Bouterse.====BELEID!!!!!,,TRANSPARANTIE!!!!!


  Maak melding

 4. … ,eindelik iemand die durft!
  Wel niet de persoon op wie men trots is maar tenminste hij durft!
  Je bent goed bezig Somo , maar dan je woorden ook omzetten in daden!!!


  Maak melding

 5. Somohardjo heeft een punt en slaat de spijker op de kop. Het is wel wat laat want de rationele mensen hier op dit forum roepen het al jaren. Hopelijk dat die ene vastgevroren hersencel van het paarse stemvee eindelijk begint te ontdooien en zij ook tot dit inzicht komen. Wegjagen die Bouta-maffia en een gezonde doorstart maken.


  Maak melding

 6. Parlementariër Somohardjo: president moet aftreden……En

  SOMO moet nú Pres worden. Zodat hij óók in gelegenheid komt MET ZIJN KA-BOUTERS……..om het LAND LÉÉG TE PLUKKEN!!!!!!!!!!


  Maak melding

 7. Somo heeft gelijk; KUMAKOISI MOET WEG ANDERS IS SURINAME REDDELOOS VERLOREN.

  Met KUMAKOISI GAAT SURINAME richting Venezuela met als EINDBESTEMMING ZIMBABWE.

  VOLK VAN SURINAME: TREK VREEDZAAM TEN STRIJDE TEGEN KUMAKOISI DOOR DAGELIJKS TE DEMONSTREREN TEGEN HET WANBELEID VAN DEZE K* OSO-GRUN DRUN

  WEG MET DEZE BEDRIEGER, CORRUPTIE FACILITERENDE MAFKEES.


  Maak melding

 8. KUMAKOISI heeft nog steeds niet BEZUINIGD op BIMBO, STEVIE WONDER, FIST LADY enz.enz.

  Als Klap op de Vuurpijl wordt DOCHTERLIEF voor een MINISTER SALARIS in dienst genomen als BELEIDSADVISEUR van KUMAKOISI.

  DIT IS EEN KLAP IN HET GEZICHT VAN HET VOLK DAT MEER DAN 100 PROCENT moet gaan betalen voor STROOM en WATER en als dank DEVALUATIE van de SRD.

  IK VIND DIT SCHAAMTELOOS EN TOTAAL GEEN RESPECT HEBBEN VOOR DIT VOLK om DOCHTERLIEF op deze Manier te ACCOMMODEREN.

  Van Gajadien heb ik begrepen dat Gilmore`Devaluatie`Hoefdraad 2 salarissen ontvangt.

  Als dit waar is moet meneer Devaluatie samen met KUMAKOISI METEEN OPSTAPPEN.

  VOLK VAN SURINAME: U DIENT VREEDZAAM IN HET GEWEER TE KOMEN TEGEN DIT ONRECHT!!!


  Maak melding

 9. Als deze regering weggaat,ga ik er wel spijt van hebben.Ik wil dat de mensen die voor de NDP gestemd hebben het gif tot laatste druppel drinkt.
  Zij wilden het lot van het land in handen van misdadigers leggen dan het is niet meer dan normaal dat ze dat ook voelen.
  Ook ik heb door de straten gelopen in ’99.Ook op mij werd er geschoten.En uiteindelijk geeft het volk de macht weer aan hun die wij bestreden hebben.Laat ze dan voelen.


  Maak melding

 10. Deze javaanse slang is ook debet aan de paarse ontwikkeling der ondergang van land en volk. Hij is in principe nog gevaarlijker dan baas. Hij spreekt met gesplitste tong. Wie verraders geloven zijn net als de vele paarse aanhangers, oliedomme stommelingen. A mang njang, dringie uit baas eng hanoe, dan now a snekie diesie e poroe baas eng bere na doro see. Pas op voor deze gevaarlijke misleider. Baas na wang onberechte moordenaar, ma a jampa sneki disie moro erg.


  Maak melding

 11. henry, in jullie koude Kikkerlandje hebben ze een gezegde: wat je zegt ben jezelf. henry, waarom tracht je niet om een vergunning aan te vragen voor het produceren van heroïne, zoals het in het Slotervaart Ziekenhuis gebeurt? Of is een baantje in de wiet-teelt niet iets voor jou. Jij valt dan letterlijk en figuurlijk met je neus in de KUMAKOISI-BOTER.

  henry-HERRIE-hippy, voor mij ben jij de ENIGE en ECHTE KUMAKOISI.

  Do the RIGHT thing!


  Maak melding

 12. Het is niet fijn om te zeggen of te vertellen dat Bouterse aan een nierziekte lijdt of problemen ermee heeft.

  Ik hoor het vaak zeggen in gezelschappen maar ik wil logisch denken. Die man die ik ken als bouterse drinkt liters parbo bier, bij elke gezelig bijeenkomst.

  Zodra iemand bekend is hoor je de meest onzinnige verhalen.Saddam had ook nierziekte werd verteld maar leefde in een hol zonder stroom.Bin Laden het zelfde. Mickel Jakson een pedofiel zijn.Zo kan ik meer voorbeelden noemen.

  Een ziekte overkomt je dus niemand moet spotten hiermee.


  Maak melding

 13. Do the right thing, je bent de zoveelste lapzwans die hier voorbij komt die zijn liefde voor baas niet onder stoelen en banken steekt. Onthoud 1 ding goed, gods molen maalt langzaam maar zeker.


  Maak melding

 14. Het zijn mensen als do the right thinh die Suriname to het lachertje van Zuid Amerika msken. In potentie het rijkste land van het continent. In de praktijk straatarme banenrepubliek met criminelen in de regering en 60.000 nutteloze ambtenaren . Suriname produceert nog geen paperclip.


  Maak melding

 15. Somo is een kontenlikker eerste klas. Weet je dat hij door corruptie miljoenen op bankrekeningen in het buitenland heeft, en duizenden hectare grond in zijn bezit samen met vrienden en familie.
  Dus deze dagu moet zijn bek houden. Hij is medeverantwoordelijk voor toestand suriname nu


  Maak melding

 16. Moele Ko!!…..Ay mi Papie. Die Pae Somo durft nu ineens. Van welke hol verschijnt hij nu opeens.Wil hij Baas Bouta opvolgen,die hem in de vorige regering weggejaagd had??.Nou die Pae wil de kans weer pakken om het land leeg te plunderen. Deze labiele Pae moet gewoon met een Toko beginnen waar hij pietjel, telo etc moet gaan verkopen. Tenminste heeft hij wat te doen in z,n oude dagen. Moele Pae!!


  Maak melding

 17. Somo, in ieder geval ben je een man met ballen. Hoop dat er meer zullen volgen. De paarse rovers hebben dit land Suriname voor de derde keer naar de ondergang gebracht.
  De paarse elite heeft het land geroofd, en alles weg gedragen wat ze konden weggedragen. Paarse rovers met geen enkele visie hoe zij een land moeten besturen. Paars op zadelen met het schatkist van Suriname resulteert in een lege schatkist. Hebzucht, roof, verspilling, kortzichtigheid, crimineel gedrag dat zijn de kerncompetenties van het paarse leiderschap.


  Maak melding

 18. do the right thing…..

  in het koude kikkerland zit het gros er warmpjes bij…terwijl jullie al 40 jaar in de kou staan, plus nog 5 jaar, dankzij het hersenloze paarse stemvee en de corrupte criminele paarse Bouta-maffia. So….do the right thing en ontdooi die ene hersencel van je en zie in welke ellende en armoe jullie terechtgekomen zijn.


  Maak melding

 19. DTRT,

  Reageer voor hetr eerst aub eens inhoudelijk op het ter discussie staande artikel in plaats van alleen maar te reageren op wat anderen op dit forum posten.
  Je hebt toch wel een beetje inhoud boven in je hoofd ?


  Maak melding

 20. Eindelijk een politicus met een vooruitziende blik.
  Hij weet dat Suriname dezelfde ellende staat te wachten als Nederland. Grote verschil is dat wij over onze pijn heen zijn.En wat hebben wij gehad?
  Salarissen ambtenaren op de 0 lijn.
  Koopkrachtvermindering.
  bedrijven verkochten minder en maakten veel minder winst waardoor ze veel minder belasting betaalden.
  De overheid reageert met extra bezuinigingen.
  Neerwaartse spiraal begint.
  Sociale voorzieningen om zeep geholpen.
  Gezondheidszorg op de schop.
  Belastingverhogingen.
  Nog meer koopkrachtverlies.
  Mensen worden ontslagen en kunnen hun hypotheek niet meer betalen.
  Faillissementen van bedrijven en personen.
  Nog meer ontslagen.
  Een grote troost is dat de economie zichzelf geneest. Taak van de overheid is om de periode van de pijn zo kort mogelijk te houden. Elke foutieve beslissing zal de pijn verlengen.
  Een gouden tip: in moeilijke tijden moet het geld rollen. Dus mensen met geld: veel uitgeven en laat heet geld rollen, anders wordt het een ramp.
  Een wens: ik hoop dat mijn woorden niet uitkomen.
  Dus Bouterse als je niet opgewassen bent om deze zware klus te klaren: opstappen


  Maak melding

 21. Somo heeft gelijk. Het Surinaamse volk wordt belazerd door Bouta en iedereen stinkt erin. En nu mag de bevolking de rekening betalen voor zijn gulle gedrag. Pinaren dus. Het is niet anders. Stuur die man weg.


  Maak melding

 22. DOMOREN, koos en Henk Molenaar, jullie zijn twee grote GRAPJASSEN hier op de site. Jullie zijn tevens de BESTE PROPAGANDISTEN voor de NDP en de SLECHTSTE voor OPPORTUNIST pur sang ChandriKA.

  De NDP weet dat men binnen de partij LEKKER achterover kan leunen, dit vanwege jullie LARIEKOEK en de MEEST ACHTERLIJKE opmerkingen. LEUGEN en BEDROG is hetgeen waar jullie het van moeten hebben. Het is jullie LIFE-STYLE.

  Dachten jullie dat het gros van de mensen die de site bezoeken jullie serieus namen.

  Het zijn doorgaans mensen (jongeren) die de schoolbanken bezoeken of ooit hebben bezocht en merendeels op de NDP hebben gestemd.

  De tijd van BAKKELJAUW, CASSAVE en AARDAPPELEN uitdelen, zoals de NPS en VHP dat deden bij verkiezingen, hoort tot het VERLEDEN. Wat nu geldt is voornamelijk het INTERNET, om informatie te vergaren en vergelijkingen trekken.

  De jongeren vergaren zoveel INFO vandaag de dag, dat jullie verhalen alleen maar dienst zouden kunnen doen in een ZEER DOORZICHTIGE en BOVENAL ACHTERLIJKE DRAMA-serie.

  Indien men een enquête zou houden nu, dan is het haast zeker dat jullie de NDP zeker een (1) tot twee (2) zetels, rijker hebben gemaakt. Tezamen met jullie geesteszieke AMOKMAKERS Ray, henry, en consorten, behoren jullie tot de BESTE PROPAGANDISTEN voor de NDP. Bij verkiezingen hoeft de NDP voortaan amper te investeren met ZWAKZINNIGE “VRIJWILLIGERS” zoals jullie.

  Jongens ik wil jullie dit verklappen: Baas is ERG DOL en ZEER TROTS op jullie. Zijn jullie op de hoogte dat Baas mede dankzij jullie als een ROOS slaapt. Wat zijn jullie toch SCHATTIGE lui.

  Wie neemt Somo nou serieus, behalve jullie stelletje DOMOREN?

  DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 23. Somo heeft gelijk, en hij heeft toch ook gezegd dat wanneer Bouta aftreed hij zich ook terugtrekt, alleen het blijft natuurlijk wel een onbetrouwbare opportunist


  Maak melding

 24. Somo als oudste 72 jaar heeft de juistste verhouding van zaken weergeven wat er nu gaande is in 2015 .

  NDP en Bouterse, hadden PL van Somo uit de Regering gezet
  alleen om de Ministrie te bemachtigen voor de verkiezing van mei 2015 .

  Daar ndp NATIONALE DOM PARTIJ Binnenlandse zaken en RGB van Relyveld de tekenaar van grond stukken
  in handen hadden, konden ze hun van als doen .

  Zelf de Verkiezing 25 was niet juist of de STEM kaarten in dozen aan komen of DC Miranda aan geeft dat hij moest gaan slapen ,wat een clown .

  Het weg halen van PL uit de Regering NDP was een Parlement Coup ,alleen om de Ministers posten over te nemen .

  Voorbeeld doelman Leillis word minister van Binnenlandse zaken komt in de plaats van Moestaja van PL hij moest ook weg .
  Na de verkiezing komt Moestaja weer terug als minister .

  Doelman leillis je ben zo lang in NDP hoe kan men dit met je doen ,ik heb met je ge voetbalt ,je ben langer dan Bouterse in NDP .

  Weg halen van PL uit de Regering was een Parlement COUP van 2015 alleen Suriname kan zo iets .


  Maak melding

 25. @Do The Right Thing,

  Je vindt het prima dat KUMAKOISI niet bezuinigd heeft op de salarissen van o.a: Bimbo,Fish Lady, Stevie Wonder en anderen maar het volk heeft opgezadeld met DE BUIKRIEM STRAK AANTREKKEN.

  Je vindt het helemaal niet erg dat Peggy een salaris opstrijkt van +-21.000 SRD, terwijl 2000 mensen hun baan gaan verliezen omdat Suralco ophoudt te bestaan in Suriname.

  Je keurt alles goed wat KUMAKOISI doet, maar MIND YOU: KUMAKOISI GAAT HET VELD MOETEN RUIMEN LINKS OM OF RECHTS OM als je snapt wat ik bedoel??

  Jij verdedigt een Moordenaar/Bandiet/Coca-Smokkelaar; IK HEB TOTAAL GEEN RESPECT VOOR DEZE MAN en DAT LAAT IK OOK BLIJKEN.

  DO THE RIGHT THING: Zoek een andere Nick. Ik heb er een voor jou: KUMAKOISI LOVER.


  Maak melding

 26. Somo van pl blijf zo door gaan zo dat jongeren en ouderen van leren, men macht de Bevolking groepen niet onder drukken anno 2015 door heb zucht .

  Zie Hooghart 432 stemmen zweef teki in NDP plaats 10
  alleen voor het geld zit hij mensen te onder drukken .

  Anderen die zo hart en jaren voor NDP hebben gewerkt zijn nooit op plaats 10 gezet dank zij Nationale Dom Partij zit Hooghart de kraai in het Parlement .

  Waar is Doekie vice president van nickerie
  Waar is Panca President ik ga hoger op
  Waar is P Kensenhuis duizend pot van para
  Waar is Lacking rijst koning
  Waar is zelf Leilles oud minister binnlandse zaken heeft meer stemmen dan Hooghart de kraai gehaald voor NDP .

  Dat van Suralco Paranam komt nog ,dat is verdeeld onder NDP met D .Sarjoe en vrienden .

  Frank Plaifer vakbond kenner heeft Suralco over gedragen aan de bandieten van ndp
  De onder handelingen met Suralco zijn met op zet, niet door gegaan , want als zou in het Parlement gevraag worden over de nieuwe eigenaars van Suralco Paranan .

  Waar is BEP Asabina de Gier van Brokopondo, grondrechten vechter ,nu ben je muis stil .

  Waterbeg Minister in het Parlement , kan niet hoger gaan dan naast Hooghart de KRAAI zitten .

  Somo pl ik ben en blijf NPS al hebben ze nul zetels ik ben niet
  met onderdrukking opgevoed door mijn voor ouders .

  Een Ezel kan je niet tot een Ren paart maken zeggen de Fransen .

  Mensen in Suriname letten jullie goed op in de omgeving waar gewerkt word de woon omgeving en het VERKEER .
  Er zijn te veel ongelukken die verkomen kunnen worden .

  Niet teveel haast hebben voor al als je naar werk ga of werk uitvoerd voor je werk gever
  Beter op de kinderen letten vooral hun loop route en omgeving naar en van school .

  Ik werk niet meer ,maar volgend jaar ga ik jullie laten zien hoe een huis gebouwd word zonder ondersteuning van de Regering ,met je eigen grondstof ter plaatse .


  Maak melding

 27. Bouterse is een crimineel. Geen discussie over mogelijk. Maar Somo heeft geen enkel recht van spreken. Hij heeft Bouterse in de eerste periode toch aan de macht geholpen? Een kind kon voorspellen dat het fout zo gaan, alleen deze domme politicus niet. Hij zag alleen maar geld en belangen. Somo is minstens zo incapabel en crimineel als Bouterse.


  Maak melding

 28. @.koos…alias Redie moesoe,brada nul.komma nul.je voegt niks bij aan de discussies met je I Q loze gebrabbel man.!.je hoort thuis in de domme rij der lapleders !Bouterse is bezig te repareren wat jullie idolen 15 jr kapot hebben gemaakt bra.


  Maak melding

 29. Heeft Amzad Abdoel dit ook tegen Ramon verteld??

  Abdoel wil CLAD-onderzoek bij alle staatsbedrijven
  04 Dec, 20:37
  foto
  Waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel.

  De waarnemend fractieleider van de NDP, Amzad Abdoel, leverde tijdens de algemene politieke beschouwingen donderdag, kritiek op staatsbedrijven. Hij benadrukte dat alle middelen van het volk zijn. Hij benadrukte dat goed bestuur en transparantie belangrijk zijn. Er moet verantwoording komen over hoe ze hun middelen besteden. Abdoel vroeg de regering om bij alle parastatale bedrijven een onderzoek te doen verrichten door de Centrale Landaccountantsdienst (CLAD).

  De politicus vindt het triest dat net één of twee bedrijven bijdragen aan de staatskas. “Veel van de parastatalen produceren niet eens een jaarrekening. Bij een aantal moeten de raad van commissarissen nog worden benoemd. Bij tenminste twee bedrijven verricht CLAD onderzoek, dat alles behalve goed uitziet. Bij een aantal van de bedrijven verdienen de directeuren meer dan de president, bij één van ze verdiende een secretaresse bijna anderhalve maal een DNA-lid”, zei Abdoel.

  De waarnemend fractieleider vroeg wat het beleid is naar de parastatalen. Hij vindt dat alle staatsbedrijven doorgelicht moeten worden. De Assembleeleden klagen dat ook zei geen toegang hebben tot de staatsbedrijven en hun controlerende taak niet kunnen uitoefenen. “Wat is het beleid naar bedrijven die vanaf de oprichting verlies lijden? Hoe denkt de regering over privatisering? Wij hebben nu meer dan ooit een wet op jaarrekening nodig. De middelen van het volk moeten eindelijk worden verantwoord,” stelde Abdoel.

  Wat het Assembleelid betreft worden onderzoeksresultaten van de CLAD doorgestuurd naar de procureur-generaal voor verder onderzoek. “Laat de regering het gelijkheidsbeginsel van behoorlijk bestuur toepassen Bij ons gaat het niet alleen om de aanwending en verantwoording van de middelen van het volk, maar ook een evaluatie of bij het productiebeleid.”


  Maak melding

 30. Somo maakt geen deel meer uit van de macht!
  Hij ontvangt geen tyukus meer, kan geen cadeautjes meer uitdelen, hij is uitgesloten en verstoten en daar baalt hij van.

  Somo moet aftreden, oldtimer, doe afstand van je partijvoorzitterschap en maakt plaats voor een jongere generatie! Dit gaat hij natuurlijk niet doen, hij gaat sterven in het harnas net als Lachmon, geen opvolging, niks geregeld.


  Maak melding

 31. Somo, dat Bouterse zou moeten aftreden, daarmee ben ik het met je eens, maar Bouterse had helemaal geen president mogen worden en omdat jij daar mede voor gezorgd hebt, zou ook jij van het toneel moeten verdwijnen. Dat het onder leiding van Bouterse slecht gaat met Suriname is overduidelijk, maar onder leiding van Somohardjo zal Suriname ook geen stap vooruit komen, al is het haast onmogelijk, toch denk ik dat een regering onder leiding van Somohardjo nog corrupter zou zijn dan een regering onder leiding van Bouterse, alleen de kans dat je als politieke tegenstander o een niet natuurlijke wijze aan je einde komt zou misschien kleiner zijn omdat Somohardjo tot nu toe, in tegenstelling tot Bouterse, die als militair militaire middelen gebruikte, slechts schoenen en vuisten gebruikt heeft om zijn politieke tegenstanders het zwijgen op te leggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.