‘Kinderen hebben een positief beeld van Zwarte Piet’

27

Judi Mesman, hoogleraar Diversiteit in opvoeding en ontwikkeling aan de Universiteit van Leiden, deed onlangs onderzoek naar de vraag ‘Hoe kijken kleine kinderen aan tegen Zwarte Piet?‘ Uit haar onderzoek komt naar voren dat jonge kinderen Zwarte Piet meer met clowns associëren dan met ‘zwarte mensen’. Iets oudere kinderen leggen wel vaker het verband tussen Zwarte Piet en een ‘zwart’ persoon. Beide groepen hebben een positief beeld van Zwarte Piet.

Eén van de argumenten in het soms verhitte Pietendebat is dat Zwarte Piet een negatief stereotype verbeeldt van een ‘zwart’ iemand die een beetje dommig is en de knecht is van een ‘witte’ man. Zo zouden kinderen die stereotiepe kenmerken ook kunnen associëren met ‘zwarte’ mensen. Mesman is de eerste wetenschapper die onderzocht of kinderen daadwerkelijk die associatie hebben.

De ondervraagde kinderen zien Zwarte Piet duidelijk als hulpje, maar ze hebben doorgaans wel een heel positief beeld van hem. Lees hier meer over de uitkomsten van het onderzoek.

27 REACTIES

 1. Zwarte Piet heeft zich zelf duidelijk door ontwikkeld en is met de tijd mee gegaan niet.

  De anti Zwarte Pieten zijn duidelijk ergens in het verleden blijven steken en verdoen hun tijd met het graven van een kuil om een kuil die er niet is te vullen.


  Maak melding

 2. Weer zo n vaag niets zeggend onderzoek. Kan dat geld niet beter naar de voedselbanken gaan?

  Wat wordt bedoeld met positief beeld. Is wel een erg ruim begrip.

  Goh al tig jaren gezien als hulp… Misschien moet zwarte piet zoch tussen jan en november maar laten bijscholen… Ooh ja dan nog zal hij t niet verder schoppen onder zijn rasistische baasje.


  Maak melding

 3. Positieve Stereotypering van Zwarte Madonna hebben ze verklein en weggemoffeld zodat de Zwarte Mens geen Zelfvertrouwen heeft had en Negatieve Stereotypering van Zwarte Piet hebben ze vergroot zodat de Zwarte Mens werd Gedegradeerd tot hulpjes.


  Maak melding

 4. Kinderen zijn eerlijk, oprecht en verdraagzaam. Maar die kansloze, werkloze idioten die niks anders te doen hebben vermaken zich met heibel schoppen. Zij maken zichzelf belachelijker dan de kindervriend Zwarte Piet.


  Maak melding

 5. Ik ben trots op deze kinderen. Zij zien zwarte piet als zwarte piet ,het hulpje. van Sinterklaas zoalshet verhaal het neerzet.
  Gelukkig laten ze hun hoofd niet volpompen met het zogenaamde discriminatie gedoe van de enkele volwassenen die zogenaamd zichzelve de moderne mens noemen/beschouwen. Deze zogenaamde moderne mensen moeten het sinterklaas feest weer nagaan .
  Zonder zwarte piet bestaathet sinterklaas feest niet!
  Zonder de 1 is de ander verloren.


  Maak melding

 6. Als ik de uitslagen van verschillende euquetes zie, is Zwarte Piet helemaal geen item meer in Nederland.
  Bijna overal in Nederland is Zwarte Piet nog steeds zwart.
  Ik heb de indruk, dat alle ophef rond deze persoon precies het tegenovergestelde effect heeft gehad, dan wat de actievoerders beoogden.
  Nederlanders zijn massaal achter het Sinterklaasfeest gaan staan in zijn huidige vorm.


  Maak melding

 7. Kinderen kennen geen rassenhaat. Oliedomme volwassenen Afrikaanse afstammelingen die in Ned. een luizen leventje met alles erop en eraan hebben wel en die de eeuwen oude kinderpret bekritiseren, jaag ze allemaal terug naar Afrika. Daar zouden ze geen tijd hebben om te protesteren etc ma hosselen no ka.


  Maak melding

 8. @ Soso Lafu,

  Inderdaad, kinderen kennen geen racisme. Zwarte Piet wordt door hen geassocieerd met het krijgen van cadeautjes en het maken van grapje. Niets meer en niets minder. Als je racisme door een kinderstrotje wenst te duwen, zoals die Quincy Halvegario, ziet de wereld er over 15 jaar nog beroerder uit dan nu.


  Maak melding

 9. Mijn probleem is hoeveel waarde ik aan dit onderzoek moet hechten. Het onderzoek was meer wit- dan zwartgericht net als hun veel bekritiseerde psychologische testen waarbij men helemaal geen rekening hield met afkomst en/of achtergrond van de te onderzoeken persoon. Denk aan het geval toen een psycholoog een Surinaams kind vroeg om een gele vrucht te noemen en het kind als antwoord gaf “Awara”. de psycholoog die zelf niet wist dat een awara een gele vrucht is rekende dit antwoord dus fout. Vraag dus aan de zwarte kinderen waarom ze tegen december liever wit dan zwart willen zijn. En de indeling van zwarte piet niet beperken tot clown of zwart, maar ook verruimen met karikatuur, slaaf, gedrocht of wat dies meer zij.
  De eerste keer toen ik een zwarte piet met blauwe ogen zag schrok ik mij bijna dood. Reden: ik heb nooit eerder in mijn leven zo,n gedrocht gezien.


  Maak melding

 10. John,

  Volgens mij ben jij nu aan het azijnzeiken.
  In ons land zijn bijna alle kinderen gekleurd, in Nederland zijn de meeste kinderen blank.
  In jouw posting speel je zwart of wit zijn weer uit.
  Feit is en blijft, dat meer dan 85% van de Nederlanders massaal stelling hebben genomen tegen de activisten, die het Sinterklaasfeest op een andere manier willen zien gevierd.
  Als je een beetje democraat bent, dan respecteer je dit percentage en zeik je niet over de waarde, die je aan dit onderzoek moet geven.


  Maak melding

 11. Ik ben zwart, en ik zeg t je eerlijk, had ik maar een luizen leventje. En dan wil je over hosselen praten..? Hosselen kan je in alle jobs toepassen die je doet. Een echte hosselaar weet dat. Dus met hosselen is niks mis mee. Meestal is t Street education. Maar daar begrijp jij ook niks van he… K ben blij dat er in nl zwarte mensen zijn die niet perse moeten werken voor jou maar omdatze zo moe zijn van je hypocriete uitspraken dat ze hun eigen geld maken. Oja, en t legaal maken, net zoals de Nederlanders goed kunnen .. Soso lagi.. Je laat me lachen. Zonder je baantje kan je waarschijnlijk niks anders he.. Jou kleur of nl heeft je verwend. Mijn kleur heeft me tegengewerkt, maaaaar, ik ben zwart en ik haal uit alle negatieve dingen iets positiefs. Zelfs uit m huidskleur. Dus mr Lagi…. Je gaat schrikken als je een selfmade neger ziet. De mens heeft geld gemaakt, niet God dus ieder mens kan geld maken. Lagi, wat versta jij onder hard werken?? Keihard je hoofd gebruiken om je doel te bereiken, of ploeteren van 9 tm 5 om vervolgens je leven in handen van witte mensen te zetten. Nope… We aint going out leuke that. Stakker … En ja, dat zegt een zwarte man je… Want jij weet of ik hard werk en wie of hoe ik ben toch Lagi???😁


  Maak melding

 12. Jullie kunnen zeggen wat jullie willen, het zal niet zo lang meer duren dat het karikatuur zwartepiet in zijn huidige vorm aangepast wordt. Van de 80% voorstanders is zeker de helft ondernemer die aan dit voor donkergekleurden, kwetsend “kinderfeest” goed aan verdient. Omzet half miljard euro.

  Trouwens, logisch van die 80% voorstanders, wat wil je als de tegenstanders, voornamelijk surinamers met nog geen 2% op een bevolking van 17 miljoen een vuist/mening hiertegen moeten maken. Met de afgelopen jaren de UN en nu CNN komen ze er wel.

  Zelfs mijn schoonmoeder werd tig jaren terug voor zwartepiet uitgemaakt door een kind van nog geen 5 en de ouder stond er bij en lachte ernaar.

  “Sinterklaas” een heel leuk feest voor de kids en vooral de commercie, maar het karikatuur zwartepiet gelijkend op een afrikaan is niet meer van deze tijd.

  Als jullie VOLWASSENEN het nog steeds niet kunnen begrijpen dat zwarte piet discriminerend en kwetsend overkomt check dan op https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwarte_Piet hoeveel veranderingen die al heeft ondergaan.

  Odie aan blackface


  Maak melding

 13. Natuurlijk zien kinderen Zwarte Piet als positief, duh!! Hij is toch de Koelie (sjouwer) van Sinterklaas? De man brengt toch kadootjes, en is toch altijd vrolijk en lekker dom? Iedereen houdt van een vrolijke, domme zwarte man die de clown uithangt – kijk maar naar het succes van alle zwarte cabaretiers. Maar dat kleine witte grut begint dus al heel vroeg Zwarte Piet te associeren met lauter lolligheid, en heeft er dus moeite mee om deze blakaman (en alle andere niet-blanken) later serieus te nemen in een sollicitatiegesprek.


  Maak melding

 14. Betwist het ten stelligste dat kinderen niet discriminerend zijn.Ik onderstreep wel dat kinderen niet dusdanig ontwikkeld zijn om het racisme een voedingsbodem te geven.Dat zal meer afhangen van de ouders. Ik ben een fervente hardloper en heb meegemaakt dat sommige kinderen op een veilige afstand Zwarte Piet naar me riepen. In winkels heb ik meegemaakt dat een kind van misschien wel een jaar of drie tegen zijn /haar moeder zei: mamma ,mamma,kijk een neger. Overbodig te zeggen dat zo een moeder in dit geval zich geen raad weet met haar houding.

  Dus uit de eerste hand kan ik wel degelijk stellen dat sommige blanke kinderen wel een associatie maken tussen Zwarte Piet en een donkere. Op zich is daar niks mee. Kinderen zijn zichzelf maar al heel vroeg kunnen ze al onderscheid maken en dat hoeft niet te betekenen dat ze racistisch zijn maar eerder de kleur fascinerend vinden.

  Het intrigeert hen. Het betekent dus dat dit soort kinderen weinig in contact komen met andersgekleurden.


  Maak melding

 15. John, als je al schrikt van een Zwarte Piet met Blauwe ogen , hoe moet het je dan niet vergaan in Suriname zelf, ik ben ook in Suriname creolen tegengekomen met blauwe en groene ogen en om dat nu gedrochten te noemen, ik vondt het alleen maar byzonder.
  Eigenlijk een heel vreemde discussie door zwart en wit over iets wat feitelijk niet eens bestaat, een fantasiefiguur het hulpje van Sinterklaas die helemaal niet bestaat. Kleine kinderen willen er nog wel in geloven n zien er verder niets byzonders in alleen in mijn ogen witte en zwarte volwassenen die zich kinderachtig gedragen blijkbaar wel


  Maak melding

 16. Zoals men de benaming en het beeld van Zwarte Madonna heeft gewist uit het collectieve geheugen van de Nederlander zo zou de benaming en het beeld(tekening,foto’s )van Zwarte Piet moeten verdwijnen voor kinderen van toekomstige generaties om pest en racistische gedrag over te brengen en een Wereld van gelijkheid te bevorderen.


  Maak melding

 17. Hans, die blauwe en groene ogen zijn die gekleurde ooglenzen die ze gebruiken. Ik had ook een Somalische kennis. Zwart met groene ogen. Ik vond het stom. Dus: ooglenzen mi booi, niet naturel. Die blauwe ogen waarover ik praat zijn naturel. Doe dus een nader onderzoek.


  Maak melding

 18. Hillywood.
  waarover men niet spreekt zijn de geretourneerde cadeaus. Dat wordt pas in januari van het volgend jaar bekendgemaakt onder de kop “sinterklaasaankopen vielen toch tegen” wegens de vele retourzendingen. En de aankopen die ik gedaan heb zijn voor de kerst. Ik ben overigens blij dat het intussen 6 december is. Sinterklaas is weer weg uit nederland.


  Maak melding

 19. dat onderzoek naar die blauwe of groene ogen bij de creolen die ik bedoel mag jij zelf doen, met het risico dat jij ook een blauw oog krijgt, daar zijn weinig Kontaktlenzen bij, maar heeft meer te maken met een gen, een erfelijkheidskwestie van een blanke voorouder


  Maak melding

 20. Wat weten zulke kleine kinderen eigenlijk? Zulke kleine kinderen hebben vast ook een positief beeld van een pedofiel die hen een snoepje aanbiedt, het zijn de volwassenen die hen moeten uitleggen dat een pedofiel gevaarlijk is, het zijn dus ook de volwassenen die hun kinderen moeten uitleggen dat Zwarte Piet een racistisch karikatuur is van de donker gekleurde mens. Als volwassen witte Nederlanders echt vinden dat Zwarte Piet geen racistische karikatuur is, dan moeten ze heel Schiphol versieren met klimpieten zoals die tot voor kort te zien waren in de Bijenkorf, zodat de hele wereld kennis kan maken met hun ‘leuk’ kinderfeestje. .


  Maak melding

 21. Je hebt het over wat wij in Suriname noemen “Poes poes ai”. Die zijn niet groen en blauw, maar een soort grijs. Ook albino’s hebben een afwijkende kleur, maar daar heb ik het niet over.


  Maak melding

 22. Voor kinderen is “hulpje van Sinterklaas” een bijzondere taak. Een ‘ere job’. Vergelijkbaar met een leerling kok in dienst bij een 4-sterren chefkok in het beste restaurant: je bent ook maar een hulpje maar het is wel een ere baan. Of de secretaris/-resse van Obama: nog steeds een hulpje maar wel een ere baan. En als je daar een speciaal uniform voor moet dragen, dan accepteer je dat. En als een bepaalde schmink bij dat uniform hoort, maak je daar geen bezwaar tegen……..behalve als het zwart is…..???

  Voor de kinderen is het een ere baan. Want zij geloven niet dat ze ooit Sinterklaas kunnen worden, dus Zwarte Piet is voor hun wel het hoogst bereikbare! Inclusief pak en schmink. En daar moeten we ze maar in laten geloven, toch?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.