Gewapende eenheden grijpen in bij staking goudwerkers

18

Een haultruck dwars over een toegangsweg naar de mijnen van Rosebel Gold Mines (RGM) in Brokopondo. Werknemers hebben sinds dinsdagochtend vroeg het bedrijf platgelegd. Alle operaties zijn gestaakt en de interne toegangswegen naar de mijnen zijn gebarricadeerd. Zwaar bewapende politie- en legereenheden hebben woensdag de beveiliging van het bedrijfsterrein en –eigendommen van de multinational ter hand genomen.

Aanleiding om in staking te gaan is onenigheid tussen een deel van de werknemers en de bedrijfsleiding over een op handen zijnde ontslag van circa 10% van het personeel. Dorpelingen uit de omgeving hebben zich nu ook in de strijd gemengd, omdat een groot deel arbeiders die worden ontslagen juist uit die omgevingen komen.

18 REACTIES

 1. Dit is het gevolg van niet gekwalificeerde mensen die denken beleid te kunnen maken.

  Onder de ogen van de bevolking heeft de President een participatie deal met IAM gold gemaakt om te investeren zodat men de productie kon verplaatsen en optimaliseren.

  Met de President zijn afspraken gemaakt omtrent de ontruiming van de Roma Pit waar derden het goud waar IAMGold voor geïnvesteerd heeft en rechten betaald weg slepen.

  Nu het veel te laat is en het bedrijf keiharde maatregelen moet gaan nemen pas optreden geeft aan dat de regering en de president geen idee hebben wat ze doen of zouden moeten doen.

  Reken maar dat IAM Gold alle scenario’s door gerekend heeft en weet wat de kosten/baten zijn van alle scenario’s zelfs van het scenario dat ze morgen in het vliegtuig zitten en weg gaan.
  Alle scenario’s zijn dramatisch voor Suriname en de werkers.


  Maak melding

 2. @ JoJo

  Eerlijke vraag: Hoe komt het toch dat iedere (Amerikaanse) buitenlandse onderneming te maken krijgt met vakbonden staat het ergens in de grondwet?


  Maak melding

 3. waar de gevestigde orde zich blijft verrijken en zich royaal tegoed doet aan overvloed aan gold en bluelabel met hele grote garnalen heeft het “volk” gekozen om te pinaren als ratten.

  Ba soekoe, ba vinnie, ba tjarrie, ba e bhar kree…


  Maak melding

 4. De volgorde in Suriname is …eerst staken en dan bekijken.
  Niets nieuws dus Wij zijn het al gewend ,ook als we ons salaris aan het eind van de maand uitbetaald willen krijgen moeten wij beginnen bij het begin en dus eerst staken ,


  Maak melding

 5. @Parbo
  Weer eens verzot geraakt aan het witte spul!?
  Fort Zeelandia is net een TRAININGS camp voor de EXECUTATORS in Suriname.!
  Alleen slachtoffers worden overgebracht naar Fort Zeelandia,
  Wat in Fort Zeelandia gebeurt blijft in Fort Zeelandia !!!
  En vergeving is net iets voor de EXECUTATORS van Suriname!!!!


  Maak melding

 6. @ Jojo,

  Hier leg je de onkunde van de huidige beleidsmakers genadeloos bloot! Als je beleid maakt, moet je eerst een beleidsanalyse maken. Het een kan niet zonder het ander. Maar als je dat aan iemand vraagt antwoorden ze met de enige drie woorden Sranangtongo die ze uit het hoofd kennen: “Mi no sabi”!


  Maak melding

 7. Blaka Bakra,

  We zijn een land met pakweg een half miljoen inwoners.
  De meeste mensen, die iets in hun mars hebben, werken allang in het buitenland en je kunt ze niet ongelijk geven.
  Wat overblijft in ons land is de (grijze) middelmoot.
  Die wordt geacht op internationaal managementniveau te denken en te handelen.
  Dat gaat dus helemaal verkeerd.
  In elke onderhandeling met een buitenlandse multinational zien wij alle hoeken van de onderhandelingsruimte.


  Maak melding

 8. @Morenito
  Vakbonden zijn geen wettelijke organisaties. Vakbonden zijn ontstaan als tegenkracht van de arbeiders tegen de fabriekseigenaren (het kapitaal). Hun basis ligt pakweg 120 jaar geleden in de toen opkomende industrieën waar arbeiders het bijzonder slecht hadden en vrijwel geen rechten.

  Het recht op vereniging en de arbeidswetten die toen ontstaan zijn hebben een plaats geboden aan vakbonden die na verloop van tijd min of meer per sector (bouw, metaal, landbouw, ambtenaren, zorg, etc.) georganiseerd werden.
  Na verloop van tijd is hierdoor een geordend overleg ontstaan tussen werkgevers en arbeiders. De laatste via de hun vertegenwoordigende vakbonden. Hierdoor zijn heel goede afspraken ontstaan en kregen de bonden een vaste plaats in het overleg.
  Bij conflicten kunnen bonden het stakingswapen inzetten en om die staking kracht te geven hebben de bonden stakingskassen opgebouwd waar uit de stakers een basis vergoeding kregen. Dit is als alles een beetje normaal verloopt,

  In Suriname is het hele vakbonden gebeuren uit elkaar gespat omdat iedere leider zijn eigen vakbondje heeft en elk bedrijf zijn eigen vakbond heeft. het gevolg geen beleid, geen kennis en allerlei ondoordachte acties waarin de bondsleiders om het hardst rare dingen roepen die de achterban maar graag gelooft. In Suriname gaan veel van de vakbondsleiders op de stoel van de werkgever zitten op een manier dat er niets meer kan gebeuren.

  Zie de ellende bij IAM Gold men staakt maar ondertussen tekenen veel direct betrokkenen voor de afvloeiingsregelingen. Zie ook Suralco waar de bond gewoon buiten de deur gehouden wordt en men individueel in het ootje genomen gaat worden.

  Vakbonden kunnen goede dingen doen maar in Suriname zijn het Koninkrijkjes van een aantal mannetjes die met zich zelf bezig zijn.


  Maak melding

 9. Read dinkie boeng sa joe é doe. Jullie moeten naar de regering en niet naar de multinational. Sang DiDiBrie bing beloof ding Djoe – Ka in 2010, want THE GENTLEMAN R.R.VENETIAAN had niks voor de Djoe – Ka gedaan en betekend. Bond ga voorbij aan DiDiBrie en broko a bedrijf. Dom, dom, dom, dom dommieeees, dom volk van Su, soema dé now na broeja? In elk geval Vene é sribie lachend. Iedereen die naar, slecht, dotie, viestie en takroe is geweest, komt zichzelf wel tegen: en niet zo’n beetje ook. Moro ó doro gie ding dommies foe Su en a regering DiDiBrie. Mie dja é loekoe ding/regering. Odiiiiiii.
  Glenny.


  Maak melding

 10. Het land is sinds haar onafhankelijkheid naar de klote geholpen met ongeschoolde lanterfanters. Vertrouw op eigen kunnen me mars noh. Half miljoen inwoners met zoveel natuurlijke hulpbronnen en nog steeds een klote zooi.

  Geef duidelijk toe dat jullie niet in staat zijn om een land welvarend te maken geef het terug aan het koninkrijk maar die fossiele nationalisten wilden doekoe vangen in plaats van hard werken.

  Met al haar natuurlijke hulpbronnen zou Nederland dit land een van de rijkste landen van zuid Amerika maken.

  De fossiele nationalisten wilden graag een “welvarende” Afrikaanse staat maken zie het resultaat. Opzouten !!!!


  Maak melding

 11. @ JoJo
  Dank voor de uitleg en achtergrond; Mijn vraag was meer dat als jij of ik een bedrijf in Suriname beginnen en GEEN vakbond in het bedrijf willen, dat dan is toegestaan? Ik bedoel dat zodra men zich wil verenigen ik direct iedereen zou ontslaan? Kan dat? Vakbonden staan erom bekend lui personeel te cultiveren en erg duur te zijn.


  Maak melding

 12. Iemand ontslaan omdat hij een burgerrecht (recht op vereniging) claimt lijkt mij geen gegronde reden.

  Je mag ook niet in hun arbeidsovereenkomst artikelen op nemen die tegen hun burgerrechten in gaan.

  Het is begrijpelijk dat je als werkgever het beter met je medewerkers voor hebt dan de vakbonden echter je kunt ze nooit buiten sluiten.
  Dan gaan de emoties ook nog eens extra aan de haal met de mensen. Ik heb op Trinidad en Tobego een moord mee moeten maken omdat iemand de picket line die de stakers ingesteld hadden als stakingsbreker overschreed.

  Daarom is geweld rondom dit soort situaties heel gevaarlijk.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.