zaterdag, december 9, 2023
HomeOnderwerpenEconomieSuriname Aluminium Co. biedt arbeiders afvloeiingsregeling

Suriname Aluminium Co. biedt arbeiders afvloeiingsregeling

-

Does Travel & Cadushi Tours

PARAMARIBO, 2 dec – Suriname Aluminium Company, Suralco, is al zover de werknemers een afvloeiingsregeling aan te bieden. Volgens directeur Ruben Halfhuid gebeurt het buiten de vakbond om. De Paranam Werknemers Bond gaat niet akkoord met het aanbod.

Het financiële deel zou beneden het voorstel liggen van de vakbond. De onderhandelingen tussen vakbond en bedrijfsleiding hebben in dit opzicht niet veel opgeleverd. “De onderhandelingen tussen vertegenwoordigers van de Paranam Werknemers Bond (PWB) en stafleden van de Suralco zijn beëindigd zonder dat partijen tot een akkoord zijn gekomen”, zegt Halfhuid tegenover de Ware Tijd.

Het bedrijf is daarom er toe overgegaan haar afvloeiingsvoorstellen rechtstreeks aan de werknemers aan te bieden. Er is een ultimatum gesteld tot acht december. “In de gevallen waar werknemers het aanbod niet aanvaarden, wordt er een ontslagaanvraag ingediend bij de Ontslagcommissie van Ministerie van Arbeid”, aldus Halfhuid. Het bedrijf heeft haar belangrijkste activiteit, de raffinage te Paranam, al stopgezet.

opening
Fernandes Express
Caribbean Christmas Party

13 REACTIES
 1. Beste medewerkers of ex medewerkers van Suralco laat u niet door uw waardeloze vakbond leiders vertegenwoordigen en vertrouw niet op het ministerie van Handel en Industrie.

  Ga u ondersteuning halen bij de oppositie want daar zitten de mensen met een beetje verstand van zaken die Alcoa tot harde en goede afspraken moeten kunnen brengen.

  Zie als bewijs hier voor het verschil tussen de MOU die de regering na 1,5 jaar onderhandelen getekend heeft en wat er nu door de DNA opgesteld is.

  Aangezien Alcoa eenzijdig feitelijk de Brokopondo Wet heeft opgezegd zal een de rechter haar moeten houden aan het volledig na komen van die wet.
  Dat kan maximaal betekenen door betaling tot 2033 incl. pensioen opbouw. Een afkoop van een dergelijk recht is heel wat meer dan een tekenbonus, een eenmalige tegemoetkoming, maximaal 12 maandsalarissen maal 1,33.


  Maak melding

 2. Jojo ben je bezig aan het draaien!
  De Suralco ken jij niet om te weten hoe het bij hun gaat.

  Maar je hebt de gelegenheid om naar Suriname te gaan om te gaan onderhandelen voor de werknemers.
  Maar je moet in ding weten de Suralco onderhandelt niet meer.,het is over.
  Over 8 dagen is het zover,dan gaat de Suralco naar de rechter en zal ook gelijk krijgen van de rechter.

  Het is vervelend voor de werknemers maar dat is de harde realiteit.


  Maak melding

 3. Nog even en hetzelfde gebeurt met RGM. Die zijn ook al langzaam bezig hun boeltje te pakken en zodoende valt dan de tweede grote inkomensbron van de regering weg.


  Maak melding

 4. Blaka Bakra, ook SLM heeft een levengroot probleem. Ook daar gaan ontslagen vallen. Akiemboto moet de boel redden. Het is 5 voor 12 voor deze regering. De domino race is in gang gezet.


  Maak melding

 5. Ach, we hebben altijd nog Newmont en Surgold. Maar die zullen zich zo langzamerhand ook wel achter de oren krabben. 1 miljard US$ geïnvesteerd en langzaam zien ze dit verdampen, tenzij een verlichte geest nog uitkomst kan bieden. Maar ja, er zijn niet zoveel verlichte geesten in Suriname. Zelfs van de faculteit Mijn- en Bosbouw van de universiteit komen er geen capabele afgestuurde mensen. De enige sector die nog iets eporteert is de Landbouw, maar daar heeft men ook al de grootste moeite de eindjes aan elkaar te knopen. Quo vadis? Wie het weet mag het zeggen.


  Maak melding

 6. @koos helaas het is al 12:15 uur en dat doet pijn!!!
  Suriname is 40 jaar onafhankelijk en in die 40 jaar is ze leeg geplukt misbruikt en verkracht.

  Het ergste is door haar eiegen volk!!!


  Maak melding

 7. @jojo

  Aloha…ay mi boy!! Wat bezielt deze jojo??? De bok is nog niet geslacht en hij wil nu al eten. Lijkt wel een kanibaal. Even rustig afwachten. Neks no fout. Alles komt goed! Want in ons geliefd Suri is alles mogelijk. Dus no spang brada!!!


  Maak melding

 8. @Sjang
  wij zijn het eens met elkaar. Suralco is klaar met de Surinaamse regering. De regering heeft een MOU ondertekend die zo schandalig slecht is dat Suralco er van overtuigd is dat Suriname alles zelf gaat oplossen en betalen.

  Door dat ik de MOU en het document van de DNA aan de president gelezen heb. Spreek ik niet meer over Suralco maar over Alcoa.
  De DNA en dus met name de oppositie hebben echter een nieuwe dimensie gecreëerd die de regering en de coalitie duidelijk niet gezien hebben.

  1) Ze hebben vastgesteld dat de Brokopondo overeenkomst bij wet vastgesteld is en dat dus de regering niet kan handelen in zake deze wet (inkorten, opzeggen, etc) zonder dat het de instemming heeft van de DNA.
  2) Hierdoor heeft men de president feitelijk verboden zonder instemming van de DNA zaken te doen met Alcoa. Iets wat de coalitie en de President dankbaar aanvaard heeft.
  3) Alcoa heeft Suralco nu qua operatie de Brokopondo overeenkomst beëindigd zonder overeenstemming. Dat creeert een interessante situatie.
  4) Suriname kan nakoming vorderen of vanuit die positie en internationaal recht gaan onderhandelen over de beeindiging.
  5) Nu de Aluminium/Aluinaarde/Bauxiet operatie gestaakt is vervalt de basis onder de Brokopondo overeenkomst en kan Suriname de overdracht in goede operantionele staat van de Waterkracht centrale vorderen. ofwel per direct alle betalingen aan Suralco staken resp. betwisten.
  6) Ten aanzien van personeel is het, gezien het beëindigen zonder overeenstemming, redelijk in te zetten op continuering van de arbeidsovereenkomsten tot 2033. Dat is de limiet.
  7) Ten aanzien van milieu- en ecologisch herstel zijn de internationale standaarden de norm. dus echt schoon/hersteld en geen beetje weg gemoffeld zoals de MOU mogelijk maakte.

  Bij elkaar een voordeel voor Suriname van tussen $ 500.000.000 en $ 1.000.000.000 het geen geen onredelijke bedragen zijn voor de afbouw van een bijna 100 jarige mijnbouw periode.

  Sjang
  de onderhandelingscommissie had bijna alles weg gegeven en had Suralco nog 4 jaar betaald voor de Brokopondo elektriciteit tegen de hoofdprijs terwijl het herstel en afvloeien slechts marginale kosten zou vergen.
  Suralco had Brokopondo helemaal tot de laatste draad toe uitgewoond en in deplorabele staat kunnen overdragen.


  Maak melding

 9. Bedrijven verlaten Suriname.
  Wat je ervoor terug krijgt zijn Chinezen.
  Wellicht willen die de fabriek wel draaiende houden maar dan met hun eigen slaven.
  Met Nederland had Alcoa wel onderhandeld en waren ze niet uit Suriname vertrokken.
  Straks vertrekken nog meer medisch specialisten.
  Steeds maar weer problemen met het uitbetalen van je salaris is idioot.
  Kijk maar eens bij de ziekenhuizen in Nederland hoeveel specialisten er werken die eerst in Suriname hebben gewerkt.


  Maak melding

 10. De Suralco is sinds 1977 aan het afbouwen,en de vakbonden hebben het versneld.
  Iedereen zag dit aankomen,de potroom.de potlining en de casting gingen eraan.
  Alleen de refining bleef nog overeind.
  De Suralco was een ongezonde bedrijf waar er heel veel mensen van ziek werden.

  Heel veel arbeiders zijn hieraan dood gegaan.
  Daarom ben ik heel blij dat het bedrijf nu gesloten is.


  Maak melding

 11. @Sjang
  Dat vroeger de bedrijfsvoering echt ongezond was is een gegeven dat in die tijd geplaatst moet worden. De sector en de vraag naar aluminium verandert.
  Door allerlei innovaties (honingraat conctructies, carbonfiber en andere composieten) en de grote hoeveelheid energie die nodig is moet de alu sector zich aanpassen.

  Voeg daar aan toe dat er nu heel grote mijnen ontstaan zijn waar bij de Surinaamse winning in het niet valt
  Voeg daar aan toe dat er slecht heel kleine schepen in Paranan kunnen komen en het zou u duidelijk moeten worden dat Suriname bedrijfseconomisch niet mee kan met de Australische, Aziatische en West Afrikaanse mijngebieden.

  Voeg aan het vorige toe dat de opvolgende regeringen niet proactief waren en het plaatje is rond.

  Het is heel jammer omdat Suriname qua voorraden en energiebronnen best een antwoord kan vinden op de gewijzigde markt condities. Alleen van hoog tot laag zijn de mensen te eigenwijs om naar kennis en kunde van buiten te luisteren en die in overweging te nemen.
  Goud verdiend meer dus alle kaarten worden op Goud gezet.
  Olie gaat goed dus alle kaarten op Staatsolie de olie lilliputter, etc, etc.,
  Het land maakt nooit iets af door er zelf echt moeite voor te doen. In het laatste ligt de oplossing voor de toekomst.
  Saneer de energiesector zodat er industrie kan ontstaan die natuurlijke hulpbronnen, natuur en argosector en toerisme kan doen ontwikkelen.
  Zodra toerisme op niveau komt en men weet wat hospitality betekend komen de persionada’s van zelf en die kunnen Suriname een enorme boost geven indien men vriendelijk en dienstbaar kan en wil zijn en niet te brutaal of ongeïnteresseerd werkt


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES