dinsdag, april 16, 2024
HomeOnderwerpenGeschiedenis‘Het Koninkrijk: Indonesië & Suriname' nu op DVD

‘Het Koninkrijk: Indonesië & Suriname’ nu op DVD

-

Does Travel - naar Suriname

De NOS-serie Het Koninkrijk vertelt kleine verhalen uit de grote geschiedenis van 200 jaar koninkrijk. Waldemar Torenstra, zelf een nazaat van Willem van Oranje, en NOS verslaggever Eelco Bosch van Rosenthal schetsen op serieuze én ludieke wijze een beeld van de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden. In twee afleveringen gaan ze naar de voormalige overzeese gebiedsdelen Indonesië en Suriname.

In Nederlands-Indië verdient Nederland in de koloniale tijd veel geld, maar de conflicten zijn talrijk. Het wordt een bloedige geschiedenis die beide landen heel anders beschrijven in hun geschiedenisboeken. Waldemar Torenstra vertelt de verhalen vanuit Indonesië en Eelco Bosch van Rosenthal is in Nederland voor deze kant van het verhaal. Nederlands-Indië wordt nog steeds levend gehouden door de vele Nederlanders met Indische roots. Op een ‘kumpulan’ spreken Torenstra en Bosch van Rosenthal hen over dat gevoel met onder meer Wieteke van Dort (Tante Lien).

Veertig jaar geleden, in 1975, werd Suriname onafhankelijk. De laatste jaren raken inwoners van het land steeds meer geïnteresseerd in hun eigen geschiedschrijving. Onder andere door verhalen vast te leggen die de Afro-Surinamers elkaar al honderden jaren vertellen. Eelco Bosch van Rosenthal reist naar Suriname. Waldemar Torenstra blijft hiervoor in Nederland en spreekt onder anderen met Glenn de Randamie (Typhoon) over zijn Surinaamse roots en de manier waarop Nederland met het slavernijverleden omgaat.

Het Koninkrijk: Indonesië & Suriname werd in 2015 uitgezonden door de NOS in het kader van 200 jaar Koninkrijk.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

6 REACTIES
 1. Eens net een koninkrijk, voor hun onafhankelijkheid nu Bedel landen Suriname en Indonesie na hun respectievelijke onafhankelijkheid.
  Te zielig voor woorden.


  Maak melding
 2. @Ray

  Bij het commentaar geven eerst goed nadenken dan voor men het opschrijft. Economisch gezien is Indonesie vele malen beter dan Suriname en Indonesie bedelt niet om hun onderdanen te kunnen verzorgen.

  En La Sombra Del Arbol


  Maak melding
 3. Ray, jouw opmerking is te stom voor woorden en het getuigt van een enorm minderwaardigheidscomplex. Ik wil het even niet hebben over Suriname, maar volgens jouw slaafse, onderdanige geest is het dus normaal dat Nederland, met een bevolking van nog geen 20 miljoen inwoners, Indonesië, met een bevolking van 255 miljoen inwoners, tot in lengte van dagen zou mogen knechten? Ray, waarom biedt je jezelf niet te koop aan op Marktplaats.nl, er zal best wel een bakra met heimwee naar de slavernij of met perverse ideeën te vinden zijn die je als (seks) slaaf wil hebben.


  Maak melding
 4. Het koninkrijk der Nederlanden heeft altijd bestaan uit Nederland zonder de rest. Suriname, Indonesie en de Antillen hebben niet zoals de Oost Indische en West Indische compagnie, nooit een rol van betekenis gespeeld. mijn conclusie is: Nederland heeft ze uitgebuit en dus nooit van haar kolonien gehouden.


  Maak melding
 5. Ik heb deze serie gezien via BVN en ik moet zeggen dat hij uiterst interessant is. Voor- en tegenstanders worden uitgebreid aan het woord gelaten. Goed om de geschiedenis eens te zien en te horen. Vooral voor Surinamers zou dit interessant kunnen zijn want hun geschiedschrijving begint pas in 1975….. En daarna is hij al tig keer veranderd door de leider(s).


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES