Vervolging Desi Bouterse in Suriname gaat door

96
Jaarlijkse Herdenking Decembermoorden in Suriname

PARAMARIBO, 1 dec – De vervolging van Desi Bouterse moet worden voortgezet. Volgens de Ware Tijd heeft het Hof van Justitie dit beslist. Het besluit volgt op een klacht van de nabestaanden van de in 1982 geëxecuteerde vijftien mannen.

Volgens de klacht druist de in 2012 gewijzigde amnestiewet tegen hun recht op genoegdoening in. Het Hof van Justitie heeft nu beslist dat het Openbaar Ministerie verplicht is de vervolging voort te zetten. Het Openbaar Ministerie zag zich geplaatst voor een voldongen feit na de aanname van de wetswijziging. De Decembermoorden vielen door de wijziging ook onder amnestie. Dus was vervolging niet mogelijk.

De krijgsraad werd geadviseerd het strafproces uit te stellen. Dit moest net zo lang er geen Constitutioneel Hof was ingesteld. Het Constitutioneel Hof zou moeten bepalen of de amnestiewet tegenstrijdig was aan de grondwet. Bouterse geldt als hoofdverdachte in het strafproces. Hij heeft onlangs in een ‘getuigenis’ tegenover historicus Dew Baboeram gezegd dat hij niemand heeft doodgeschoten op acht december 1982.

96 REACTIES

 1. Nee Sjang, dit is de harde werkelijkheid. Wij laten ons niet meer gijzelen door die dementerende oude fossiel. De amnestiewet en het constitutioneel hof kan bij het grofvuil worden gezet. Zelfs binnen de NDP komen steeds meer rechtgeaarde Surinamers tot het inzicht dat de Amnestiewet slechts het vege lijf van één man moet redden ten koste van een verscheurde samenleving.

  Suriname is klaar om afscheid te nemen van deze bejaarde.


  Maak melding

 2. Langzaam sluit het net zich rond Bouterse en zijn Paarse Roversbende.

  De Surinaamse economie heeft hij in 2015 voor de derde keer volledig naar de kloten geholpen. Niemand gelooft meer in zijn loze beloften en sprookjesverhalen. ( behalve RobG).

  Einde is nu in zicht.


  Maak melding

 3. ha ha ha ha , wat denkenen jullie hiermee te berijken .
  haadzaaien kunnen jullie wel maar opbouwen is ver van me bed show .
  jullie hebben een haart van steen en daarom zullen jullie nooit succes hebben .
  dus hij bljft gewoon door regeren maakt niet uit hoe , maar hij zal nooit in het gevang belanden sorry voor jullie .


  Maak melding

 4. @ Sang-seng,

  Ga eerst maar weer terug naar school. Je bent ook een van die oliedomme paarse paupers zonder opleiding, die nog in sprookjes gelooft.


  Maak melding

 5. Hoe hard is dit bericht, waarom is het Openbaar Ministerie nog steeds niet uitgekomen met een Verklaring hieromtrent. Het zou een goede zaak zijn als het proces zijn finale gang kon vinden.

  KUMAKOISI dient zich ondergeschikt
  te maken aan de WET. NIEMAND staat boven de WET, ook KUMAKOISI niet.

  Na een eventuele Veroordeling mag KUMAKOISI NEDERIG op zijn KNIEËN VERGIFFENIS gaan vragen aan de Nabestaanden.

  AMNESTIE=VERGIFFENIS VRAGEN VOOR GEPLEEGDE MISDADEN


  Maak melding

 6. Dit bericht,waar of niet,zal als een koude douche op opa D neergedaald zijn.
  Net heeft hij zich bij Baboeram vrij gepleit en dan komt de rechter weer in beeld om hem te vervolgen.
  Hij zal beginnen te beseffen dat hij nooit meer afkomt van dat 8 december ding.
  Na zijn dood zullen mensen op hem nog blijven spugen.


  Maak melding

 7. lezen en lachen!!

  De lang geanticipeerde gesprekken van waarheidszoeker Dew Baboeram, ook bekend als Sandew Hira, met president Desi Bouterse, zijn achter de rug. Het gesprek werd gevoerd op zaterdag 28 en zondag 29 november en nam in totaal 8 uren in beslag. Het grote nieuws is dat Bouterse tijdens het gesprek heeft volgehouden niemand op 8 december 1982 vermoord te hebben. Ook kwam naar voren dat de coup van 1980 geen ingeving was, maar na goed overleg van betrokken partijen heeft plaatsgevonden. Dew Baboeram zegt aan Dagblad Suriname dat hij bij het gesprek met president Desire Bouterse over de periode ’80, inclusief de 8 decembermoorden en de binnenlandse oorlogen, ‘meer opening dan closure’ heeft gevonden. “In die zin dat we nu weten hoe we het onderzoek verder kunnen opzetten en ook de medewerking van de president aan het onderzoek en de toezegging om het tot de bodem te laten uitzoeken, is een goede opening voor de verdere ontwikkeling van het onderzoek.”

  Er zullen dus nog vervolggesprekken tussen Baboeram en de president plaatsvinden. Baboeram geeft aan Dagblad te kennen ‘zeer tevreden’ te zijn over het verloop van het gesprek en zegt dat het ‘meer is dan hij had verwacht’. Tijdens het gesprek onder de boom te Brokobaka zal het tweetal op een bepaald moment, op verzoek van Baboeram, versterking hebben gehad in het helpen opfrissen van het geheugen van de president omtrent details van gebeurtenissen uit de jaren ’80, die hij zich kennelijk nog slecht kon herinneren. De ondersteuners in deze waren Melvin Linscheer en Kenneth Slooten. Op 8 december zal er een transcriptie en cd-rom van het gesprek aangeboden worden aan de voorzitter van DNA, Jennifer Geerlings-Simons. Op dezelfde dag zal Baboeram een persconferentie houden, waarbij hij uitgebreider in zal gaan op het gesprek. De tekst van de videobeelden zal daarbij gelijk op schrift via download beschikbaar zijn voor de aanwezigen, zodat hetgeen Baboeram zegt gelijk geverifieerd kan worden. Vanaf dinsdagavond zal het gesprek tussen Baboeram en Bouterse, in segmenten verdeeld, via de STVS worden uitgezonden

  HAHAhahahaaha…whahahgaaaaaaahahawhahahah…..
  En sandew gaat hem zalven met vergiffenis voor het niks gedaan te hebben,,,hahahahahahwhahahaaaa..
  Linscheer de kettingzaag maniak was aanwezig daar
  Whahahahaaaaa….hahahahaaaaa…..


  Maak melding

 8. Wat is dat?!
  Concurrentie voor Opperrechter Dew Baboeram?!

  Dit weekend hadden wij de 18000 leugens op eendag show.
  En nu de molens die langzaam draaien, maar wel draaien.

  Voor de goede orde, wij laten ons niet meer intimideren.
  Horen jullie dat Nationale Debiele Personen?!


  Maak melding

 9. Brokobakka kon tron ing bakka broko.
  De paarse stemmers keren zich van hem af, zeker de jeugd die massaal op hem heeft gestemd.
  Sociale onrust neemt toe. Djoegoe djoegoe in de samenleving en hij heeft niets anders te bieden dan meer ellende. Hoe lang nog tot zijn definitieve ondergang?


  Maak melding

 10. OM moet proces Decembermoorden hervatten
  01 Dec, 09:52

  De Nabestaanden hebben met SUCCES geprocedeerd.

  Het Hof van Justitie heeft het vonnis om de verdachten van de 8 decembermoorden te vervolgen, vanmorgen betekend aan het Openbaar Ministerie (OM). Dit wordt bevestigd tegenover Starnieuws. De Ware Tijd meldde gisteravond dat de klacht van de nabestaanden gehonoreerd is door het Hof van Justitie.

  Procesgemachtigde Hugo Essed had eerder meegedeeld dat in goed overleg tussen het Hof van Justitie en het Openbaar Ministerie besloten was af te zien van het mondeling toelichten van repliek en dupliek. Deze kwestie is schriftelijk afgehandeld.

  De klagers behoren allen tot de oorspronkelijke klagers die in 2000 reeds op grond van artikel 4 van het Wetboek van Strafvordering een klacht hebben ingediend in verband met het uitblijven van vervolging de verdachten. Op 31 oktober 2000 heeft het Hof van Justitie de procureur-generaal bevolen “tegen de persoon van Desiré Delano Bouterse en tegen diegenen die verder daarvoor in aanmerking komen, een strafvervolging” in te stellen.

  Enkele dagen voordat de auditeur militair in april 2012 zijn strafeis zou doen heeft De Nationale Assemblee een gewijzigde Amnestiewet goedgekeurd, op grond waarvan de Krijgsraad bij vonnis van 11 mei 2012 de vervolging tegen alle verdachten heeft geschorst. Hiertegen hebben nabestaanden met succes geprocedeerd.


  Maak melding

 11. @Sjang,

  Ik lach jou uit want de RECHTSZAAK gaat door, vriend. Jouw HUMAKOISI PLEE-SIDENT moet straks gaan horen bij de 3 RECHTERS wat de STRAFEIS gaat worden.

  HIHIHIHI, MI E LAF NO TODO

  In 2016 gaat KUMAKOISI zijn ONDERGANG LINKS OM of RECHTSOM tegemoet.

  Er zijn slechts 2 SMAKEN: 1) Volk gaat straks MASSAAL de straat op.
  2) Zijn STRAFEIS inzake MOORD MET VOORBEDACHTE RADE zal hij moeten aanhoren.

  IK WENS JOU NU AL HEEL VEEL STERKTE MET JOUW KUMAKOISI!!!


  Maak melding

 12. De arme broodjesdief wordt veroordeelt en opgesloten en de zware criminelen en moordenaars mogen vrij gaan en staan alwaar ze willen van de gerechtigheid!! Ik stond erbij en keek ernaar!!

  30 jaren geleden was het ook zo begonnen!! de oprechtheid! het is nu 0,0 en denk dat het zo zal blijven!!

  Wat is toch Suriname een mooie Land!! ete fevie jari!!


  Maak melding

 13. Nabestaanden alvast van harte proficiat. Gods molen maalt langzaam, maaaaaar zeeeeeeker. Ai koni tik ding: DiDiBrie en Dagoe – Ram, pe ding pa dinkie dat ding ó kies a Su volk, a mokro foe DiDiBrie gado mik DiDiBrie fadong. Ai lekker vaja bana voor de man die rustig slaapt, ook als heel Su in brand zou staan. Now mie wan sjie rustig sribie, trouwens gewetenloze vrezen nooit wat en of wie dan ook. Ai boi grechtigheid é doro ook als DiDiBrie vrijgesproken zal zijn, maar dan toch wang rechter doe wang uitspraak. DiDiBrie joe nanga Dew oeng sribie boeng, leuker kunnen wij het niet maken wel makkelijker met een gang naar de RECHTER voor deze DiDiBrie… . Odiiii een vrolijke en blijde Glenny……… Su wie é kome. Hahahaaa.


  Maak melding

 14. Dan moeten ze ook echt allemaal opkrassen. Duivelvrouw Geerlings, dikke Silos, Dromer Dubaikaba, en Amzaad oplichter. ALLEMAAL moes GWE!!!!

  Clean it up!


  Maak melding

 15. -Het is te hopen dat die rechters niet worden vermoord.

  -Baboeram, voordat Hauwker dood is gegaan had hij zijn moeder al het een en ander van Bouterse vertelt en hoe ze onderdruk waren gezet.. Ik zal niet vertellen wat en hoe, maar Bouterse is gewoon schijnheilig bezig.

  -Baboeram heeft aandacht nodig en die krijgt hij ook, terwijl de rest van de familie niet achter hem staan!!!!

  -O ja, de Amerikanen en de Nederlanders hebben dat weer gedaan.


  Maak melding

 16. @Ray, een stukje tekst over het verwijderen van goudzoekers en lees de namen van de vrienden van Bouterse::::

  =Nationaal veiligheidschef Melvin Linscheer en Kenneth Slooten, coördinator van het Bureau Volkscontacten van het Kabinet van de President, hebben zondag in gesprek met de belangenorganisatie van de goudzoekers, Makamboa, zaterdag genoemd als uiterste vertrekdag. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke hulpbronnen houdt het op volgende week dinsdag. Als ze niet vrijwillig vertrekken zal dat met de harde hand gebeuren.


  Maak melding

 17. Al die inspanning van Hira voor niets geweest, om al die leugens van die moordenaar aan tehoren, want nu mag die moordenaar onder ede zijn leugens gaan vertellen tegen de rechter.


  Maak melding

 18. Sjang,

  Ik heb als medemens medelijden met je.
  Je hebt of een ontzettend laag voorhoofd of je hebt gesnoven.
  Ik ken geen mensen op dit forum, die aanhanger zijn van Bouta, die zo’n onzin uitkramen als jij.
  Jij slaat echt alles.


  Maak melding

 19. Gelet op het Vonnis van het Hof van Justitie,
  dat beveelt de vervolging van de daders van
  de 8 december moorden voort te zetten,
  hierbij de tekst van onze Grondwet mbt vervolging
  en zaken die bij de Rechter aanhangig zijn :
  (zie art 131 lid 3)

  Surinaamse GRONDWET :

  “HOOFDSTUK XV
  DE JUSTITIE
  Eerste Afdeling
  ALGEMEEN
  Artikel 131

  1. Er wordt in Suriname recht gesproken in
  naam van de Republiek.

  2. Geen feit is strafbaar dan op grond van een
  daaraan voorafgaande wettelijke bepaling.

  3. Elke inmenging inzake de opsporing en
  de vervolging en in zaken bij de rechter aanhangig,
  is verboden.”

  Het Hof van Justitie WEIGERT uiteindelijk
  mee te werken aan het vertrappen of
  schenden van onze Grondwet door de DNA
  en door de president !

  Het Grondwetsarikel, art 131 lid 3, geeft duidelijk
  aan dat ELKE INMENGING, dus van wie dan ook
  of van welk staatsorgaan dan ook : VERBODEN IS !

  SANDEW HIRA met zijn BROKABAKA-PROJECT
  kan deze uitspraak van het hoogste Surinaamse rechtscollege, in zijn zak steken !

  NIEMAND, dus ook Sandew niet, moet BEMOEIEN
  met zaken die aanhangig zijn bij de rechter !

  PS : Deze zaak is ook aanhangig bij het Inter
  Amerikaanse Hof vd Mensenrechten (OAS) die
  ook zonder meer zal uitspreken dat de
  amnestiewet NIETIG is, want in strijd met het
  internationale recht !

  Landen geven geen amnestie voor zware
  mensenrechten-chendingen zoals de
  Moiwana-massamoord of de 8 december-
  massamoord. De daders moeten worden
  vervolgd en gestraft !


  Maak melding

 20. @ Koos,

  Er is geen constitutioneel hof in Suriname, dus dat kan moeilijk bij grof vuil worden gezet. De huidige situatie in Suriname is het gevolg van het ontbreken van een consitutioneel hof. Dat moet er komen! Pas dan kan Bouterse voor het gerecht gesleept worden.


  Maak melding

 21. Had Hira nou echt de illusie dat Bouterse zou erkennen iemand te hebben vermoord? Hoe naïef kun je zijn. Hira beschikt niet over de vaardigheden om het verhoor van zo een moordenaar te doen. Amateurisch en zeer onprofessioneel. Hira is duidelijk niet veel opgeschoten.


  Maak melding

 22. Ach, dit is een complot uit de koker van NPS. Het is allemaal getimed. Het land verkeert in een economische stagnatie met als gevolg de devaluatie. De tegenstanders programmeren met opzet een rush op de banken en nu komen ze met het decemberproces. Dit lijkt me geen toevallige samenkomst van omstandigheden. Met betrekking tot het decemberproces zullen we over een paar maanden kijken hoe ver men gevorderd is en wat de stand van zaken zal zijn.


  Maak melding

 23. Ik sluit me aan bij de woorden van RobG. Het is een georkestreerd stukje van de oppositie met als doel het land te destabiliseren. Ze maken misbruik van de situatie.

  De decembermoorden is een gesloten hoofdstuk voor de bevolking. Hoe verklaar je anders de ndp mega verkiezingswinst. Zoals ieder mens maakt Bouterse ook fouten en het is hem vergeven. Overigens
  verdient hij voor de revolutie een standbeeld. Dat was vakwerk vanuit militair oogpunt.

  Case closed.


  Maak melding

 24. Het bestaat niet dat je als hoofdverdachte van moord en foltering straffeloos wegkomt. Ben benieuwd wat Jenny Simons nu voor hindernis opwerpt binnen 48 uur.


  Maak melding

 25. Zware dobber voor de pres hoor ………..
  Die aardse rechters zullen hem niet deren maar de weg naar de poort straks daarboven zal hem vreselijk doen lijden. Niemand zal deze man zeer zeker ook een zoon van Suriname kunnen helpen. De almachtige zal hem veroordelen , ik benijd hem niets hoor.!!!

  ONLY GOD CAN JUDGE HIM


  Maak melding

 26. Alleen het Constitutioneel Hof kan de wettelijkheid van de Amnestiewet toetsen aan de Grondwet. Als het CH vindt dat de Grondwet is overtreden en de wet moet worden uitgeschakeld, pas dan kan Bouterse GEDWONGEN worden zich voor de krijgsraad te begeven. Zijn immuniteit is daardoor opgeheven.


  Maak melding

 27. Beste RobG

  “Ach, dit is een complot uit de koker van NPS. Het is allemaal getimed.”

  Hoe zou een gemarginaliseerde NPS in staat moeten zijn om de rechtelijke macht in het geheim naar haar hand te zetten.
  Denkt u niet dat het de taak/ plicht van de President is in een tijd van economische rampspoed dergelijke gedrag zelf openbaar aan de kaart te stellen en het niet aan RobG over te laten.

  De President wordt in de DNA met betrekking tot Alcoa en de MOU voor schut gezet, de Specialisten maken zichtbaar dat de ziektekosten wetten een lachertje zijn.

  Het is niet de oppositie die aantoont dat de regering niet regeert. Het is de President die bewijst er een zooitje van te maken.


  Maak melding

 28. Jongens, pas op, sidder en huiver! Rob G.en Parbo hebben de handen in elkaar geslagen! De laatsten der Mohikanen proberen ondanks alle ellende die over Suriname is uitgestort, alsnog te proberen recht te praten wat krom is. Natuurlijk wijzen ze weer naar anderen, zonder een keer de hand in eigen boezem te steken.
  Ik zeg het nog één keer, hardhorende slaafjes: DANK ZIJ BOUTERSE EN ZIJN CLAN STAAT SURINAME AAN DE RAND VAN DE AFGROND!!!!! Er is geen ontkomen meer aan. De tweede devaluatie zit er deze maand weer aan te komen. Wacht nog even tot februari, dan gaan jullie zien wat er gebeurt!


  Maak melding

 29. @Parbo

  De rechter bepaald of een zaak gesloten is en niet de President of een politieke partij.

  Aangezien er geen onafhankelijk Constitutioneel Hof is zal de hoogste instantie het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens de hoogste rechter zijn.

  U hoeft zich niet druk te maken. Ingrijpen in een lopend proces is strijdig met de grondwet. Dat is een universeel grondrecht waar geen enkele rechter mee kan sjoemelen.


  Maak melding

 30. NIET vergeten dat de Militaire MOORDBENDE al
  jarenlang de rechtsgang in Sranang saboteert en
  bewijzen voor hun moorden vernietigt !

  Een Constitutioneel Hof is er niet, en het hoogste
  Rechtscollege in de staat, het Hof van Justitie, geeft
  een oordeel over een FEITELIJK NIETIGE AMNESTIE-
  wet, die 100 % strijdig is met de Grondwet !

  Het Inter Amerikaanse Hof voor de Mensenrechten,
  waar deze amnestiewet ook aan de orde is gesteld,
  zal binnenkort de amnestiewet direct NIETIG verklaren !

  Internationaal, dus volgens internationaal recht, bestaat
  consensus dat er GEEN AMNESTIE wordt verleend aan daders van ernstige mensenrechtenschendingen, zoals Moiwana-massamoord en 8 december-massamoord !

  Daarom zijn in vele landen zoals Argentinie, Peru etc
  recent de militaire mensenrechtenschenders veroordeeld, voor relatief lang geleden gepleegde feiten !

  Zie over amnestie ook het gestelde in de Moiwana-
  uitspraak van het Inter Amerikaanse Mensenrechten
  Hof !

  FEIT is en blijft dat OOK de wetgevende macht
  (DNA en regering), zich niet mag mengen in of
  via een wet, de rechtsgang mag verstoren,
  in een LOPENDE STRAFZAAK ! (zie voor
  het GRONDWETTELIJK VERBOD
  art 131 lid 3 van de Grondwet)

  Ook zonder een Constitutioneel Hof geldt dit
  VERBOD !

  Personen die moorden op ongewapende burgers
  door miltaire-moordenaars goedkeuren begrijpen
  niet zij de rechtsstaat opofferen aan willekeurig
  geweld, waardoor er nog meer moorden op
  ongewapende burgers zullen volgen, inclusief
  moord en doodslag op hun familie en vrienden !

  PS : Sranang Bevolking moet inzien dat zonder RECHTSSTAAT er GEEN ONTWIKKELING KOMT !

  ZIE HET HUIDIGE STAATSBANKROET !!


  Maak melding

 31. Srafu u zegt waar het om gaat.
  Als een van de weinige op dit forum als ik zo vrij mag zijn. Zoals ik eerder al schreef de berechting zal gaan komen hoe dan ook.
  Alleen maar Hopen dat het zonder bloedvergieten gaat.
  Want er heeft genoeg bloed onnodig gevloeid in Surimane.


  Maak melding

 32. @Blaka Bakra

  Hetgeen u stelt “alleen het Constitutioneel
  Hof kan de wettelijkheid van de anmnestiewet
  toetsen aan de Grondwet” is redelijkerwijs juist !

  Alleen kan een strafrechter niet zitten wachten op
  de regeringen, die het Constitutioneel Hof niet
  instellen !

  BOVENDIEN zal ook het Inter Amerikaanse Hof
  voor de Mensenrechten binnenkort een uitspraak
  doen over de geldigheid van de amnestiewet !

  De uitspraak van dit Hof gaat BOVEN een oordeel
  van het Surinaams Constitutioneel Hof !
  Het is een uitspraak van Internationaal Recht dat
  gaat boven (overruled) Sranang uitspraken en recht !

  Suriname is bij Verdrag aangesloten bij de OAS en
  tevens bij het Inter Amerikaanse Hof vd Mensenrechten !

  PS : Dus deze zaak ligt gecompliceerder en is niet
  enkel afhankelijk van een al dan niet funktionerend
  Sranang Constitutioneel Hof !


  Maak melding

 33. Nou eindelijk hoop ik dat hij voorgoed verdwijnt, dan Suriname weer vooruit. Want enkelen mensen zoet houden en het land naar de verdommenis helpen is niet leefbaar voor ons


  Maak melding

 34. @ Srafu,

  Je hebt principieel gezien gelijk. Ik vraag me in alle gemoede af waarom het Internationaal Gerechtshof in Den Haag geen partij is in deze. Zij zouden door het Internationale Hof voor de Mensenrechten moeten worden geïnformeerd.


  Maak melding

 35. Wat een gal bittere reacties lees je hier, het is als drinken van vergif en hopen dat de andere sterft, haat heeft nooit iets opgelost , alleen liefde kan dat , en inderdaad denk ik dat zonder te generaliseren, niemand en echt niemand gelukkig kan zijn met zoveel haat wrok rancune en bitterheid, wij vragen toch ook in gebed heer vergeef de anderen zoals de here u vergeven heeft , peace for you all ,


  Maak melding

 36. Zie of kijk maar tv beelden van 1980 tot 1982 ,toen ging men eigen rechter spelen .

  Laat men geen Predikant of Priester in 2015 komen spelen men was groot genoeg om de juiste besluit te nemen .

  Door heb zuchtigheid van de militairen en Palu en Bruma en Herrenberg ziet suriname nu zo uit in 2015

  Mensen als Krolis Caldeira Jim Hok en Alibuks jullie gaven
  ook advies aan de doden lijst .

  Onder drukkers zijn jullie erger dan de Kolonisator ,er maar Predikant lopen spelen in 2015 .

  Rechter spelen om zelf Jozef Slaveer op tv een verklaring laten lezen , en laten dood schieten .

  Militair Bouterse was groot genoeg om zaken beter te laten verlopen .

  Hooghart waar was je toen ,kijk ook naar de beelden van 1982 , speel geen TONEEL met het volk .


  Maak melding

 37. Het beste voor de goedgelovigen en degenen die het beste met Suriname voor hebben, en dat zijn niet de hielenlikkers van de president, is dat Bouterse snel geliquideerd wordt door de Amerikanen of Fransen.


  Maak melding

 38. @LAUWPIE DE ECONOOM,

  Ik wil hierbij een WEDDENSCHAP met je aangaan voor een PARBO dat jouw BROODHEER KUMAKOISI KOMEND JAAR zal moeten aftreden.

  Hij zal worden veroordeeld voor zijn LEEUWENAANDEEL in de DECEMBERMOORDEN.

  Om niet in het GEVANG te belanden wil ik hem meegeven om op zijn KNIEËN de Nabestaanden NEDERIG te VERZOEKEN om voor AMNESTIE in aanmerking te komen.

  Deze NEDERIGE KNIEVAL dient in het OPENBAAR te geschieden.

  AND LAST BUT NOT LEAST: ALLE PUBLIEKE FINANCIËLE MIDDELEN DIE DOOR CORRUPTIE IS VERDIEND, MOET TERUG IN DE STAATSKAS.


  Maak melding

 39. badrisein sital maakt zich zorgen over Suriname over toen jaar. Hij had toch wel een eye opener ook voor mij: als wij nu zo blijven aanmodderen, pappen en nathouden, dan is Suriname over vijf jaar, 45 jaar en slecht aan toe, met een mono economie. En over 10’jaar, als de bevolking zich niet beter ontwikkelt, is Suriname 50 jaar en met een pa KEme, die naakt, ziek, na een bandeloos leven , alleen in zijn door struikgewas overwoekerd onderdak dat je niet een een huis kunt noemen te vergelijken.
  In relatie tot landen: Suriname is een soort Haïti, zo je wilt. We moeten niet vergeten dat de afobakka dam wordt bedreigd door vele partijen waarvan een partij in deze dam een gat zou kunnen veroorzaken met alle gevolgen van dien. Indien dit gebeurt vraag ik me af wie ons zou komen helpen. Nederland natuurlijk.

  Wellicht een warrig verhaal: open je ogen en zie wat er gebeurt. Het land is bijna 50 jaar oud! Wil je zo doorgaan?


  Maak melding

 40. ZOOOOOOOOO mensen, mensen mensen,

  We Surinaamse Hof van Justitie, wat gaat u nog ondernemen dat de informatie die achter slot en grendel in Nederland zit, tot uw beschikking te krijgen.

  Met andere woorden: er moet toch aan waarheidsvinding worden gedaan?. Waarom wil Nederland dan alles in een doofpot houden?. Waarom is het steeds Bouterse, Bouterse en nogmaals Bouterse??

  Nederland is de hoofddader, Nederland is een nog grotere crimineel dan Bouterse ooit is geweest. Nederland heeft het plan bedacht, en tot uitvoering laten brengen door Bouterse.
  Bouterse kwam in de problemen toen Colonel Falk terug werd geroepen nadat de staatsgreep gepleegd was, ook de Nederlandse Ambassade was op de hoogte van de ophanden zijnde staatsgreep, dit heeft hij openlijk op de televisie verklaard.

  En nu komt het:
  Waarom werd Bouterse als een jongeman van 36 jaar door Nederland ingezet om een staatsgreep te plegen, en waarom heeft Nederland, Bouterse plots laten vallen toen Nederland realiseerde dat zij het democratie in een land als Suriname omver lieten werpen????

  Dus plots moest Bouterse zich uit de toen ontstane gevaarlijke situatie redden. Hierbij moest Bouterse gedwongen door de situatie keuzes maken.

  Andere kant van het verhaal is: Een staatsgreep wordt niet zomaar gepleegd en gaat voor 99% gepaard met geweld en doden Vullen jullie het verder zelf in.

  Garantie:
  Hof van Justitie heeft slechts geoordeeld dat het strafrechtelijke onderzoek naar de verdachten van de decembermoorden gecontinueerd dient te worden, dus justitie en andere bevoegde organen dienen het strafrechtelijke onderzoek voort te zetten.

  Het huidig oordeel van het Hof behelst NIET dat de verdachten dan ook daadwerkelijk veroordeeld zullen worden. Ik ben blij dat het strafrechtelijk onderzoek haar doorgang kan vinden omdat ook ik niet de Amnestiewet de domste fout van Kanhai allertijden vond. Kanhai jij brengt Bouterse op deze wijze ONTERECHT in nog grotere problemen. Door de Amnestiewet heeft Kanhai al laten zien dat hij geen knip voor de neus waard is als advocaat en ik vind zelfs dat hij geroyeerd moet worden als advocaat.

  Volg mijn advies als collega jurist en doe je voordeel mee!

  Dus de uitspraak van het Hof nu, betekent NIET dat de verdachten daadwerkelijk veroordeel kunnen/of moeten worden.

  Nog even dit:
  Ik sta aan NIEMANDS kant, slechts aan de kant van de WET EN WAARHEID. Ik vraag een ieder pas te oordelen in deze als ze echt alle details kennen.

  Nederland doe je doofpot OPEN!!


  Maak melding

 41. Parbo, ze maken inderdaad misbruik van de economische stagnatie om het decemberproces hoog op de agenda te plaatsen. Maar indien het tot een voortzetting van het strafproces komt zal het uiteindelijk een OVAR (Ontslag Van Rechtsvervolging) worden.

  Jojo, zelfs iemand die blind en doof tegelijk is weet dat de oppositie de regering niet lust. De huidige Surinaamse oppositie werkt heel anders dan de oppositie in veel andere landen. Zij zijn erop uit om alles wat opgebouwd is af te breken. Neem van me aan dat bij eventuele nieuwe verkiezingen de oppositie weer grandioos zal verliezen. Ik kijk niet in een glazenbol, maar de hoopgevende plannen van de regering Bouterse en hetgeen tot-nu-toe gerealiseerd is heeft de bevolking hoop gegeven. Het is alleen jammer dat er een wereldwijde stagnatie in de verkoop olie, goud, bauxiet hans gaande is. Zolang de regering maar goed communiceert met de bevolking en hen op de hoogte blijft houden van de situatie. De gemaakte fouten zijn voor de regering een goede leerschool voor de toekomst om het voortaan anders aan te pakken..


  Maak melding

 42. @Ira
  Hahahahaaaaa…….dit wordt alvast een tragisch gebeuren die komen moet. We weten al wat er gaat gebeuren ,welke ramp,ons te wachten staat wanneer bouta en zijn vrienden boos worden!En Linscheer is heel goed met een kettingzaag!!!!


  Maak melding

 43. RobG:
  Je bent als een grijs gedraaide langspeelplaat die zo versleten is dat de naald blijft hangen!
  Zet een nieuwe plaat op, of trek de stekker uit je grammofoonspeler!


  Maak melding

 44. @ astaman,

  Je komt in als verdachte van een strafbaar feit in aanmerking voor EEN OVAR als je je kan beroepen op een STRAFUITSLUITINGSGROND zoals:

  NOODWEER, NOODWEEREXCES, ONTOEREKENINGSVATBAAR, OVERMACHT

  Ik snap het al KUMAKOISI gaat zich beroepen op NOODWEER: Volgens Maurice Bisshop:

  YOU HAVE TO DESTROY YOUR ENEMY BEFORE YOUR ENEMY DESTROY YOU.

  Ik lag me SUF MET ONZE MAAT.


  Maak melding

 45. Beste RobG

  “Zij zijn erop uit om alles wat opgebouwd is af te breken”.

  Uw wereld beeld is vreemd.
  Allereerst als ze gaan slopen om hun zin te krijgen zijn het wel heel erg domme masochisten omdat dat ze later zelf de schade moeten herstellen.

  Ik verwijs u graag naar het resultaat van de sessies in de DNA omtrent Alcoa waar de regering niet instaat was Alcoa voor het blok te zetten ,anders dan dat Suriname zelf alle rekeningen zou moeten betalen.
  Nu licht er een positie paper waar heel duidelijk de bal bij Alcoa ligt omdat de oppositie de wet handhaaft en Alcoa houdt aan de Brokopondo Wet. Dat is creatief en positief voor het land en biedt soelaas.

  U bent verblind door verbaal geweld van de “grote” misleider en slikt de misleiding als zoete koek.

  De aangekondigde maatregelen hebben de waarde niet van het papier waar op ze geschreven zijn. Omdat er gewoon geen geld is.

  Hoe zou een regering die zo verspild heeft het roer kunnen omgooien. Uit een recente figuur bleek dat Venetiaan de uitgaven en inkomsten sinds 2005 aardig in balans had.

  Na 2009 zijn de goudprijzen geëxplodeerd, waardoor de bulk van de voordelen daaruit allemaal door de regeringen Bouters geïncasseerd zijn.
  Denk dan eens na.

  Uit de gegevens die recent gepubliceerd zijn blijkt dat de Surinaamse regering tussen 2010 en 2015 ongeveer $ 2.000.000 extra uit natuurlijke hulpbronnen heeft kunnen incasseren dat is in oud SRD’s meerdan SRD 7.000.000.000 en in huidige SRD’s 9.000.000.000.
  EXTRA.
  Ondertussen is de goud voorraad verdwenen zonder dat iemand hoe groot die was en wat er mee gedaan is.
  Ondertussen is de staatsschuld en die van de staatsondernemingen, na de devaluatie, ook nog eens ongeveer SRD 10.000.000.000 toegenomen.

  De grondstoffen crisis voor Suriname is pas een jaar in ontwikkeling ofwel ga eens rekenen hoeveel deze regering aan schade heeft aangericht.


  Maak melding

 46. Mr Kanhai komt met zijn geheime nederlandse
  dossier onder de arm amnestie /ontslag van
  rechtvervolging vragen aan de Krijgsraad voor
  de massamoordenaars !

  Bevat het dossier bewijzen dat DDB in dienst
  was van de nederlandse staat of IS hij nog in
  dienst van Nederland ?

  Bewijst het dossier ten overvloede aan de
  Sranang Bevolking dat DDB een overgelopen
  militair en LANDVERRADER is ???

  Wat voor straf staat op LANDVERRAAD
  MILITAIREN volgens Surinaams strafrecht,
  op tijdstip van plegen tw 1980 ??

  Dussss……. weet wel, dat de
  PLEGERS van de massamoorden
  bekend zijn bij de Krijgsraad en
  dat er MEER DAN VOLDOENDE BEWIJZEN
  tegen hen liggen bij de Krijgsraad !

  De Krijgsraad is in staat binnen een maand komen tot
  Strafeis, pleidooien advokaten en EINDVONNIS !

  PS: Advocaat Kanhai bij de Krijgsraad, edelachtbaren,
  mijn client heeft de MARSMANNETJES/
  NEDERLANDERS de MARTELINGEN en
  MOORDEN zien plegen, het staat ALLEMAAL in het geheime dossier van Nederland !!


  Maak melding

 47. RobG

  Deze regering communiceert niet. Zij doet zaken achter de schermen. Er is niets geleerd want men zoekt altijd schuldigen elders in plaats van verantwoording te nemen.

  Er is 1,5 jaar in het geheim onderhandeld met Alcoa toen er een waardeloze MOU te voorschijn kwam.
  De oppositie heeft deze geblokkeerd en zie Suriname heeft een veel betere uitgangspositie.

  Zie wat er met het ziekenhuis in Wanica gebeurt. Plannen voor een Academisch ziekenhuis die gedegradeerd worden tot een kliniek en bouwborden en nu na een jaar bouwen niet meer is dan een modderpoel waar Sardjoe met alle vertragingen etc. ongeveer SRD 9.000.000 zal gaan factureren.

  Om te kunnen leren moet men beschikken over het juiste soort hersenen.


  Maak melding

 48. @ srafu,

  PS: Advocaat Kanhai bij de Krijgsraad, edelachtbaren,
  mijn client heeft de MARSMANNETJES/
  NEDERLANDERS de MARTELINGEN en
  MOORDEN zien plegen, het staat ALLEMAAL in het geheime dossier van Nederland !!

  De MARSMANNETJES hebben de MOORDEN gepleegd en daarom kom ik in aanmerking voor een OVAR:

  EDELACHTBARE: Ik,Desi Delano KUMAKOISI, heb nooit een UZI in mijn handen gehad om weerloze mensen neer te knallen. Het zijn de MARSMANNETJES en de NEDERLANDERS geweest die dit op hun geweten hebben.

  Ik, Desi Delano KUMAKOISI, doe dit soort dingen niet. Snapt u nu meneer de rechter waarom de NEDERLANDSE DOSSIERS GESLOTEN BLIJVEN TOT 2060.

  JOE E KIRI MI: WWAAAAAAAI


  Maak melding

 49. RobG, ik denk niet dat de oppositie zoveel invloed heeft op de rechterlijke macht dat zij er de oorzaak van zijn dat het strafproces hervat wordt, maar als dat wel het geval was geweest, wat was daar dan fout aan, wat denk je dat Bouterse gedaan zou hebben als Venetiaan of Santokhi, als president, verdachten waren geweest in het 8 december strafproces en ze zichzelf amnestie gegeven hadden? Zou Bouterse geen ‘misbruik’/gebruik gemaakt hebben van de slechte economische situatie als zij wel of niet de veroorzakers waren geweest van die slechte economische situatie, Bouterse zou de gelegenheid met beide handen aangegrepen hebben, zijn privé bisschop Steve Meye zou van de daken geroepen hebben dat God het Surinaamse volk strafte om het feit dat ze voor het Front gekozen hadden, alleen maar om het Front zo snel mogelijk opgedonderd te krijgen, zodat ‘gado pikin’ Bouterse de macht kon overnemen.


  Maak melding

 50. jojo, in de visie van de oppositie en haar geringe aanhang is niets goed wat de regering doet. De Suralco deal was duidelijk een conceptvoorstel en geen definitief besluit.Jullie maken er echter een groot kabaal van. Het voorstel was een concept en moest in het parlement nog besproken worden.

  Het is allemaal zo doorzichtig wat de oppositie doet. Ook de uitgaven die door de overheid zijn gedaan plaatsen jullie in een ander perspectief. Ja, de overheid heeft veel geld uitgegeven voor met name de huizenbouw, de scholen, gezondheidszorg, wegen, waterleiding, de olieraffinaderij van Staatsolie,enz.

  Henkes, het decemberproces is mijn inziens verjaard. In de jaren 80 hadden wij met een andere situatie en andere omstandigheden te maken. Ik denk niet dat de oppositie haar zin zal krijgen. Daarvoor zijn ze te zwak.


  Maak melding

 51. RobG, waarom denk jij dat jouw inzicht er iets toedoet? Denk je werkelijk dat het Openbaar Ministerie zal ophouden met Bouterse te vervolgen omdat jij vindt dat het 8 decemberstrafproces verjaard is? Voor iets dat verjaard is, zorgt het strafproces nog voor aardig wat djugudjugu. Zoals Bouterse zelf gezegd heeft, zou hij zelfs lekker slapen als heel Paramaribo in brand stond, maar nu staat niet Paramaribo in brand maar zijn eigen ‘gogo’, ik wil wedden dat hij nu niet meer zo lekker slaapt als hij gewend was te doen. Waarom hebben Bouterse, Miesikaba, Bouva en al die andere voorstanders van de amnestiewet nog niet gereageerd, NDPers en met name Bouterse staan er niet om bekend hun grote mond dicht te houden wanneer ze denken alles onder controle te hebben.


  Maak melding

 52. rob g niet alleen econoom maar blijkt ook jurist te zijn.rob g misdaden tegen de menselijkheid verjaren nooit er worden nu zelfs nog mensen veroordeeld die fout waren in de 2 wereldoorlog.


  Maak melding

 53. In het belang van onze geschiedenis horen wij te weten hoe de vork in de steel zat. Dit ter voorkoming dat wij aan geschiedenisvervalsing gaan doen. Blijkt dat die koemakooisie intussen niet alles meer weet. Altzheimer??


  Maak melding

 54. @Verbaast, het is triest wat er in 1982 is gebeurd.Ook ik had liever dat dit niet gebeurd was. Maar als je naar de dieper moverende redenen van beide partijen die tegenover elkaar stonden gaat kijken,ontdek je dat de zucht naar macht en het behouden van macht de oorzaak is van de ellende.

  Ik ben van mening dat men over dit vraagstuk niet kort door de bocht over kan gaan oordelen. Ik breng alleen maar mijn mening ter sprake omdat er om de 8 december gebeurtenis zoveel meningen en zoveel standpunten zijn.Ik kan het ook fout hebben met mijn standpuntbepaling.


  Maak melding

 55. @RobG,

  Ola la,Ik kan het ook fout hebben met mijn standpuntbepaling.

  Je bent pas een VENT als je ronduit zegt dat KUMAKOISI DIE 15 MENSEN heeft vermoord cq laten vermoorden.

  KUMAKOISI had een ZUCHT naar MACHT, is toch gebleken?

  Weet je nog de uitspraak van Maurice Bisshop tegen KUMAKOISI??: REVOLUTION IS NOT A TEA PARTY.

  IK DURF TE STELLEN DAT MAURICE BISSHOP DE GEESTESVADER ( INSPIRATOR) IS GEWEEST VAN DE DECEMBERMOORDEN.


  Maak melding

 56. @Sabaku

  O ja, let maar op mijn woorden, zoals altijd, alles is uitgekomen of niet?

  Zij die een feestje bouwen omdat zij denken dat Bouterse al hangt, hebben het MIS. Dankzij Nederland zijn er doden gevallen. Bijna alle nabestaanden menen veilig te zijn in Nederland, terwijl Nederland de hoofddader is en het dossier met de belangrijkste info gesloten houdt.

  NIEMAND KAN ZOMAAR TOT EEN VEROORDELING IN DEZE KOMEN. Er moet sprake zijn van feiten en omstandigheden……..Waar zijn de feiten en wie weet wat de omstandigheden waren waaronder de moorden zijn gepleegd.

  AUB allemaal, het is 33 jaar gelden, ga de waarheid maar achterhalen als Nederland het dossier gesloten houdt


  Maak melding

 57. @Robje-G-slapend-Desi-slaafje gebruik uw hersenen
  eens een keer, verlos uzelf uit handen van de
  slavenmeester, het is 2015, het is ver NA 1863 !!!

  Er stonden in 1982 geen partijen tegen over elkaar,
  in die zin zoals u dat suggereert, voorafgaand aan de
  Decembermassamoord van Desi en militaire bende !

  Grote delen van de Surinaamse samenleving, DEMOCRATEN, gaven vooral OP SCHRIFT aan dat zij HUN RECHTSSTAAT wensten te behouden !

  Er zijn daarop ONGEWAPENDE burgers door de CRIMINELE ORGANISATIE van Desi, ZONDER
  REDEN gemarteld, verminkt en doorzeefd !

  DAT ZIJN DE FEITEN !!!

  PS : Onze Bananenrepubliek zit met een
  veroordeelde president, tevens hoofdverdachte
  van meerdere Massamoorden, die Onze EIGEN
  Rechterlijke Macht NIET ERKENT en deze
  onafhankelijke macht ook nog eens tracht te
  SABOTEREN met een NEP-Amnestiewet !

  VOLK VAN SRANANG, STEUN ONZE GRONDWET,
  ONZE DEMOCRATISCHE RECHTSSTAAT EN DE MENSENRECHTEN !!


  Maak melding

 58. Beste RobG

  “De Suralco deal was duidelijk een conceptvoorstel en geen definitief besluit.”
  De MOU is getekend door de regering en is daarmee een aanvaarde tussen stap. De President heeft de DNA gevraagd hem op te dragen dit document terug te nemen.

  Hoe komt u er bij een getekend document de status niet definitief / concept te geven. Ziet u nu niet zelf in dat u recht praat wat krom is.

  “Ja, de overheid heeft veel geld uitgegeven voor met name de huizenbouw, de scholen, gezondheidszorg, wegen, waterleiding, de olieraffinaderij van Staatsolie,enz.”

  Allemaal mislukte of niet door de staat gefinancierd of erger nog gefinancierd door Venetiaan.
  1) Woningen, restanten van Vene projecten totaal minder dan 1.000,
  2 Scholen, 200 lokalen, Atjoni was nog een Vene project, Schoolboeken 100% mislukt.
  3) Gezondheidszorg, staat gezien betalingsachterstanden op instorten. De eerste dode door niet functioneren verzekeringen is net gevallen. Voor de rest is er behouden een kliniek in Wageningen en het renoveren van het ziekenhuis in Nickerie weinig gebeurt. Men bouwt met fransgeld al 4 jaar aan een ziekenhuis in Albina (status nu bouwval).
  4) Wegen. welke
  5) Waterleidingen, zie actualiteit. wat plastic leidingen en kranen maken nog geen waterleiding project en moet ook water gezuiverd kunnen worden en dat is bij geen van de betreffende projecten structureel geregeld (ook niet af).
  6) Tot slot raffinaderij. Weer pronkt u met de veren van Vene die heeft dat project vorm gegeven en Bouterse heeft het verkracht. Allereerst is het niet door de staat gefinancierd maar door Staatsolie zelf. Door het plunderen van de Staatsolie (dividend uitkering) heeft Staatsolie helaas haar leningen moeten verdubbelen waardoor het nu tot boven haar draagkracht volgeladen is met echte dollar schulden.

  Beste RobG weer slaat u de plank mis door in algemeenheden te blijven geloven terwijl u de getallen niet kent.
  Het is u vergeven het is namelijk een zeer herkenbaar iets voor Suriname. Zie het gehannes rond om de begrotingen en Suralco


  Maak melding

 59. beste RobG

  “Henkes, het decemberproces is mijn inziens verjaard. ”

  Weer roeptoetert u maar iets. In 2000 is het verjaren gestuit door de opdracht aan het openbaar ministerie vervolging ter hand te nemen.
  Daar mee is er geen sprake van verjaring.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.