Hiv-testweek in A’dam van start met ’test-bushokje’

0

Het Hiv-Transmissie Eliminatie Amsterdam initiatief (H-TEAM) organiseert van 28 november tot 4 december met steun van het Aids Fonds de eerste breed gedragen hiv-testweek in Amsterdam. Tijdens de hiv-testweek worden verspreid over het land laagdrempelige en gratis testmogelijkheden aangeboden. In Amsterdam bundelen het Aids Fonds, Soa Aids Nederland, GGD Amsterdam, Hiv Vereniging Nederland, AIGHD, huisartsen, ziekenhuizen, andere zorginstellingen en doelgroepen binnen het H-TEAM hun krachten om met een publiekscampagne en de inzet van gratis ‘supersneltesten’ snel en makkelijk te testen op hiv. Supersneltesten kunnen in één minuut uitgevoerd worden met één druppel bloed. Ter illustratie van de snelheid van de test wordt op 26 november op het Rembrandtplein een test-bushokje onthuld.

Elke dag eerder is winst
De hiv-testweek is nodig omdat er in Nederland nog steeds veel mensen met hiv zijn die dat niet van zichzelf weten en dus te laat de juiste zorg krijgen. Ook lopen zij het risico dat ze zonder het te weten hiv aan anderen overdragen. Onderzoek toont aan dat 44 procent van de mensen met hiv te laat in zorg komt waardoor hun afweersysteem al is aangetast. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds onderstreept het belang van laagdrempelig testen: “Met hiv kun je lang en gezond leven. Maar alleen als je weet dat je het hebt! Er vroeg bij zijn en snel behandelen is niet alleen belangrijk voor de eigen gezondheid, het voorkomt ook overdracht aan anderen. Elke dag die je er eerder bij bent, is pure winst ”.

Barrières om te testen
Barrières om te testen zijn niet alleen gebrek aan kennis over de voordelen van vroegbehandeling maar ook de toegankelijkheid van testlocaties, de kosten van het testen, het bloed laten prikken en angst voor het taboe en stigma dat heerst rondom hiv. De publiekscampagne en brede inzet en beschikbaarheid van de supersneltesten in de hiv-testweek, slecht deze barrières zo veel mogelijk. Jan van Bergen, programmaleider bij Soa Aids Nederland en huisarts in Amsterdam, legt uit: “De hiv-epidemie is ook in Nederland nog steeds niet onder controle. Elk jaar worden in Amsterdam zo’n 300 nieuwe hiv-infecties gevonden. Testen en behandelen verbetert de gezondheidsprognose en voorkomt overdracht. Daarom is deze multidisciplinaire aanpak van het H-TEAM hard nodig om het testen op hiv zo makkelijk mogelijk te maken.”

hivtestweek.nl
Via www.hivtestweek.nl kunnen bezoekers een testlocatie in de buurt vinden die meedoet aan de hiv-testweek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.