Fitch: economie Suriname staat voor grote risico’s

12

PARAMARIBO, 26 nov – De economie van Suriname staat voor nogal wat risico’s. Dit stelt kredietwaakhond Fitch Ratings. De recente devaluatie van de Surinaamse dollar is zo een risico. Weliswaar zijn er voordelen.

De import kan worden getemperd. De maandelijkse uitgave aan importen drukt zwaar op de hoeveelheid vreemd geld in het land. Die druk kan nu enigszins afnemen. Aan de andere kant kunnen de exporten toenemen en wordt Suriname’s concurrentiepositie beter. Het betekent wel dat het land zijn productie moet opvoeren. Een grote risicofactor is de sterk geslonken nationale reserve aan vreemde valuta.

De reserve is met honderden miljoenen dollars afgenomen in minder dan vijf jaar tijd. De reserve was in 2011 nog ruim achthonderd miljoen dollar en is nu ruim de helft minder. De sterk gedaalde prijzen voor grondstoffen hebben zeker hun deel gehad in de daling. Maar ook het jarenlange financieren van de wisselkoersstabiliteit eiste zijn tol. Nu de wisselkoers flexibel is gemaakt, hoeft volgens Fitch ook het financieren minder.

12 REACTIES

 1. Goed,ook Fitch loopt met hun hoofd in de wolken als mister Dubai.
  Ik heb gisteren zo vaak gehoord dat je kruipen moet voor je kan lopen.
  Veertig jaar kruipen geeft aan dat je POLIO hebt opgelopen en voor de rest van je leven als een kakkerlak kruipend doorbrengt.
  In de tropen ben je met veertig al van middelbare leeftijd en geen kind.Andere landen die veertig,vijftig,zestig enz jaar onafhankelijk zijn,zijn eerste wereld landen geworden of zijn op weg naartoe.


  Maak melding

 2. Voordelen van devaluatie SRD ?
  Temperen van de import, ok Als ik zie wat voor troep er wordt geïmporteerd dan lijkt mij dat een goede zaak, maar dat kan ook zonder devaluatie.
  Maar meer exporteren ? Wat dan? Gebakken lucht ?


  Maak melding

 3. Economie is gebakken lucht of lucht kastelen bouwen voor dwazen,want wat vandaag omhoog stijgt,daalt morgen of overmorgen weer naar beneden, maar intussen zijn er Veel schulden(leningen)gemaakt door naïvelingen en door graaiers miljoenen verdiend met bonussen wereldwijd,rijken worden rijker en armen worden steeds armer door Babylon bedachte systeem van inflatie, devaluatie en hyperinflatie. Waardevermindering van dollar en euro’s heeft al plaats gehad door het bijdrukken van nieuwgeld door de Fed en Europese centrale bank en vriendjespolitiek van toezichthouders daarom heb je overal voedselbanken,nulurencontracten,flexwerkers en huishoudens die 2 of 3 banen hebben om hoge huren te betalen enzo enzo…..Dus niet alleen in Suriname is het hard times (overleven) maar wereldwijd, zijn wij allemaal moderne slaven van multinationals elites van Wall street en Surinaamse geldwolven,dus Economie is één Grote Zeepbel waar men niet op moet vertrouwen,maar zijn vertrouwen moet stellen op de ALMACHTIGE die ALLES in ZIJN HANDEN HEEFT.


  Maak melding

 4. =Hoe zullen zij aan geld komen als ik dit dan leest::::::::::

  ==De ontwaarding van de Surinaamse munt zal de druk op de overheidsfinanciën als gevolg van lagere grondstoffenprijzen en hoge pre-electorale uitgaven verlichten. Dat zegt Fitch Ratings in een gisteren uitgegeven verklaring. Een grotere wisselkoersflexibiliteit kan de Surinaamse munt beter in staat stellen om toekomstige externe schokken op te vangen. Maar…het risico van de laatste devaluatie is hoger dan bij voorgaande devaluaties, omdat het land zijn buitenlandse reserves grotendeels heeft opgebruikt.


  Maak melding

 5. Door de massale CONSUMPTIEVE uitgaven
  van het kabinet DESI en onze geringe EXPORT-
  mogelijkheden, KOMEN ER VOORLOPIG geen
  VALUTA-inkomsten bij !

  Fitch heeft trouwens de cijfers over de
  laatste twee maanden niet meegenomen in
  haar voorspellingen !

  Ook in deze periode zijn er NOG MEER ongedekte
  SRD-biljetten gedrukt en in omloop gebracht !
  Het verbrassen van overheidsmiddelen gaat nog
  steeds door : Bouta heeft de laatste twee jaar,
  om politieke redenen, duizenden nieuwe
  ambtenaren benoemd, dus de salariskosten van
  de overheid zijn op dit moment NOG HOGER,
  ABSURD HOOG !

  Omdat er geen bedrijvigheid is gestimuleerd
  door het kabinet, kan er ook niet makkelijk een personeelssanering bij de overheid worden
  doorgevoerd !

  Consumenten en bedrijfsleven worden getroffen
  door de DEVALUATIE ! De economie staat stil
  omdat er weinigen bereid zijn in een onstabiele
  situatie, nieuwe bedrijfsactiviteiten op te starten !
  (niet eens de overheid is een prompte betaler,
  overheid zelf wordt als risico gezien gelet op het
  onzekere en trage betaalgedrag )

  De mensen met een srd-inkomen betalen het
  gelag, zij voelen de gevolgen van uitgaven-
  tsunami van kabinet DESI, DIRECT en worden
  het HARDST getroffen !

  PS : Enkele NDP-hotemetoten hebben het
  LEF gehad tijdens de srefidensi-bijeenkomsten
  over de RECHTSSTAAT te spreken.

  Het zijn blinde kippen die niet in willen zien dat
  de president WEIGERT onze Rechterlijke Macht
  te erkennen !!!


  Maak melding

 6. @Srafu

  Het is vrij logisch dat Fitch en co niet op de laatste gegevens reageren en generiek blijven.

  Echter als zij de laatste 2 maanden niet meegenomen hebben dan hebben ze de grote uitruil truc van Hoefslag niet meegenomen en zullen ze nog eens dramatisch moeten bijstellen aangezien Hoefslag eind september het volgende gedaan heeft:

  1) de kortlopende kredieten bij de centrale bank die binnen 6 maanden afgelost moesten worden zijn langlopende leningen geworden.
  2) de roodstand bij de centrale bank (bijna Srd 1.000.000.000) is een langlopende lening geworden.
  3) de rekening courant van de staat is met een langlopende lening bij de Centrale Bank aangevuld met bijna SRD 1.000.000.000.

  Ofwel de Schuld van de Republiek Suriname is toen van ruim SRD 6.000.000.000 met 1 druk op het toetsenbord van de governor resp. minister van Financien verhoogd naar SRD 9.000.000.000. excl. de schulden van Staatsbedrijven waarvan een groot deel in echte USD.
  Na de devaluatie en het instorten van de inkomsten uit Natuurlijke hulpbronnen is het onvermijdelijk dat het Bruto Nationaal Product ook daalt en Suriname nu voor serieuze bankiers boven het Wettelijke Schulden Plafond van 60% van het BNP terecht gekomen is.
  Het laatste kan verzwegen worden voor NDP deskundigen als Abdoel, Bouva en Simons echter elke buitenlandse financier heeft dat in de gaten.


  Maak melding

 7. Je hoeft geen Einstein te zijn om te kunnen zien dat Suriname met KUMAKOISI aan het bewind te pletter gaat slaan in het Financieel-Economische Ravijn.

  Deze PLEE-SIDENT zal never nooit in staat zijn het Tij de doen keren. Mijn overtuiging is dat Suriname REDDELOOS verloren is met deze CLOWN. De mensen die denken dat het toch goed gaat komen, zullen van een Koude Kermis thuis komen.

  Er zijn geen INDICATOREN die er op zouden wijzen dat de Economische malaise een andere wending zou kunnen nemen in de toekomst.

  Ik zie het heel SOMBER in voor Suriname met deze GRAPJURK die voortdurend DE CLOWN uithangt.

  DeDeBe: YOU HAVE TO GO want je houdt niet van Suriname. Je houdt slechts van FAMILY, FRIENDS AND RAMON.


  Maak melding

 8. Je hoeft niet al te ver te zoeken!!

  De reserve is met honderden miljoenen dollars afgenomen in minder dan vijf jaar tijd.

  De $$$$$s en de €€€€’s zijn naar China weg gesmokkeld!!!!

  De SRDees mogen de Suus behouden!! daar hebben de Chinezen niets aan in China!!!


  Maak melding

 9. Ja Snippi, de geschiedenis herhaalt zich. In de jaren na de revolutie en vóór de SRD. was de Surinaamse gulden waardeloos geworden. Je zou verwachten dat Suriname via die goedkope gulden de wereld zou veroveren met hun export.
  Maar ze hadden geen moer om te exporteren. Ook nu hebben ze daaraan niet gedacht. Alweer de zoveelste gemiste kans voor Suriname. Ze leren het nooit.


  Maak melding

 10. @JOJO, uw aanvullng is heel duidelijk en
  correct.

  DE situatie is helaas zeer ernstig en treft
  de vooral de minstbedeelden. Ik blijf toch
  hopen op een OMSLAG in het denken,
  gevolgd door een iets zinniger beleid !


  Maak melding

 11. Fitch heeft gelijk, er ontstaan wel degelijk kansen voor Suriname. Het artikel geeft ook aan wat er moet gebeuren, import temperen en de export laten groeien.

  Dat betekent dat we meer zelf moeten produceren, vooral voor de eigen markt. Hebben we overschotten en zijn de producten van goede kwaliteit dan kunnen we ook exporteren.

  Aan de overheid de taak om dit te stimuleren, misschien is het geld van de lang lopende leningen daarvoor bedoeld … (veronderstelling bij gebrek aan informatie)

  Maar duidelijk is dat de politiek deze situatie niet alleen kan veranderen, het zou helpen als we beginnen te geloven dat we dit probleem zullen overwinnen. Na het geloven (de moeilijkste stap) hoeven we het dan alleen nog maar met hard werken te realiseren.

  Ik weet dat het veel gevraagd is en verre van eenvoudig, maar hebben we enige keus?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.