Ex-militairen gedecoreerd bij veertig jaar Surinaams leger

11

PARAMARIBO, 26 nov – Negen en tachtig voormalige militairen zijn voorzien van een Surinaamse onderscheiding. Het betreft grotendeels mannen die het leger gediend hebben sinds de oprichting op vijf en twintig november 1975.

Bij veertig jaar Surinaams leger is het volgens president Desiré Bouterse gepast te onderscheiden. De mannen hebben aanvankelijk deelgenomen in de Surinaamse Krijgmacht. Die werd in 1975 opgericht ter onderscheiding van het tot dan geldende koloniale leger, de Troepenmacht in Suriname. De Surinaamse Krijgsmacht werd na 1980 omgedoopt tot Nationaal Leger. Onder de gedecoreerden bevinden zich enkele Nederlanders.

Ook leden van de Nationale Militaire Raad zijn gedecoreerd. De Nationale Militaire Raad gold als belangrijkste ‘volkscontactpunt’ en een soort superregering na de militaire coup van 1980. De onderscheiden raadsleden zijn Stanley Joemman, Stephanus Dendoe, Ronald Olfers en Dhanoesdharie Nankoesingh. Ook Ronny Benschop, minister van defensie en voormalig legerbevelhebber, is onderscheiden.

11 REACTIES

 1. De surinaamse leger echt iets om trots op te zijn. NOT ! Welke soldaat schiet er nu op haar eigen bevolking. Overigens heeft Suriname geen leger nodig. Grote onzin


  Maak melding

 2. Off topic

  Bouterse zag Chavez als zijn grote voorbeeld. Intussen is hij ook dikke maatjes met Maduro. Laat ik het zo stellen een kat in het nauw maakt rare sprongen. De Surinaamse leger is alles behalve betrouwbaar. God behoede Suriname voor dit soort idioterie.

  ===============================================

  Een lokale leider van een oppositiepartij in Venezuela is woensdag doodgeschoten. De partijleider van de Democratische Actie (AD) bevestigde de dood van Luis Manuel Díaz. Die leidde de partij in de stad Altagracia de Orituco, in het noorden van Venezuela.

  AD-secretaris-generaal Henry Ramos wijst met de beschuldigende vinger naar Verenigde Socialistische Partij van Venezuela (PSUV), de regeringspartij van president Nicolás Maduro. ”Bewapende bendes” van de PSUV zijn verantwoordelijk voor de dodelijke schoten, twitterde Ramos.

  Díaz werd aan het begin van de avond doodgeschoten toen hij op een podium een toespraak gaf. De schoten werden afgevuurd vanuit een voorbijrijdende auto.

  Venezuela gaat op 6 december naar de stembussen voor parlementsverkiezingen. De Democratische Actie maakt deelt uit van een coalitie die er in de peilingen goed voor staat. Mogelijk haalt de oppositie voor het eerst in zestien jaar een meerderheid in de nationale vergadering ten koste van de PSUV.


  Maak melding

 3. Ik lacht mij rot als ik die namen leest wie allemaal onderscheiden zijn door Bouterse.Het armoe volk weet het niet wat voor goeds deze mensen voor Suriname hebben gedaan.Het volk wordt dom gehouden en niemand durft hun mond open te doen anders worden ze naar Fort Zeelandia gestuurd als in 1982.


  Maak melding

 4. Het onderscheiden worden in ons land is net als de SRD zwaar gedevalueerd.
  Er worden zoveel politiemensen en (ex)-militairen decoreerd, dat je in de lach schiet.
  Waarom worden mensen, die echt iets voor ons land hebben betekend, nooit gedecoreerd ?
  Waarom worden altijd mensen in een uniform onderscheiden ?
  Het zal wel te maken hebben met de signatuur van deze regering.


  Maak melding

 5. Waarvoor?!
  Deze lieden hebben ons onderdrukt, onze gebouwen in brand
  geschoten en heelveel onschuldige burgers gemarteld
  en vermoord. To hell with them!!!


  Maak melding

 6. W. Whome, niet zo agressief doen. HOOLIGANS gedragen zich bij tijd en wijle agressief, maar bij jou heb ik normaal gedrag zelfs nimmer mogen bespeuren.

  Als men leden behorende tot een leger na veertig jaren trouwe dienst niet zou mogen decoreren, dan ben jij ECHT gewoon een KWAL(met hoofdletters en vetgedrukt). Jou KINDERLIJK gedrag en niet te vergeten ook die van jou HOOLIGAN-maatjes is meestal KINDERACHTIG en dus ONVOLWASSEN. Niemand kijkt en/of luistert naar jullie idiote GEZEIK, maar jullie blijven het slechte pad al maar door kiezen.

  Jongens Suriname is veertig (40) jaar Onafhankelijk en daar horen heugelijke gebeurtenissen bij. Wat Bouterse doet is ZEER CORRECT en BOVENAL ERG HUMAAN.

  Over martelen gesproken: W. Whome, jij bent degene die zichzelf dagelijks hier op de site martelt, voornamelijk middels GROVE LEUGENS en KWAADSPREKERIJ. Jou HOOLIGAN-maatjes idem dito. Birds of the same feather. Hoe kan uitgerekend jij, het nou over martelen hebben. Ik dacht altijd dat jij martelen juist een ‘aangename bezigheid’ vond. Of is het hier de pot die de ketel verwijt?

  NOT FORGET ONE THING, YOU’RE STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 7. De Nationale Militaire Raad gold als belangrijkste ‘volkscontactpunt’ en een soort superregering na de militaire coup van 1980. In hun ogen waren ze als de redders des vaderlands. Het gevolg is heden ten dage wederom te voelen, met dank aan al die oliedomme paarse buriki’s van baas. Iaiaiaia neks no fout. Iaiaia..whahaha


  Maak melding

 8. By the way die Herrenberg zag ik gisteren precies een oude gerimpelde schildpad; hij moet maar gauw zn naam gaan veranderen in Inkie Sekrepatoe alvorens met de bergtoppen en ketens te beginnen.


  Maak melding

 9. Om in aanmerking te komen voor een Bintang, moet u
  meegedaan hebben met onderstaande verworvenheden.
  Of? Moet ik zeggen verwurgenheden.

  – Gebouwen inbrand geschoten hebben.
  – Vrouwen en kinderen vermoord hebben (Moi Wana).
  – Op laffe weise onschuldige burgers gemarteld en
  vervolgens op de vlucht van voren beschoten hebben.
  – Suriname in Miami aan de Amerikanen als Drugs toevoer
  land (Boereveen) aanbieden.
  – Inspecteur Gooding vermoord hebben.
  – Veroordeeld zijn voor het laten smokkelen van drugs
  (11 jaar).
  – Keer op keer onze spaar tegoeden via devaluatie afpakken.
  – Etc. etc. etc., teveel om op te noemen.

  Laster?! Nooit van gehoord.

  PS.
  Ik associeer mij niet met criminelen.


  Maak melding

 10. Al die sergeanten zijn na de coup miljonair geworden. De dommies verloren ook alles. Zelfde leger deed hand en spandiensten aan bouta’s narco deals. Waardeloze medailles gegeven door een waardeloze president die alleen devalueren kent. Laat deze gepensioneerden ook rond komen volgend maand.


  Maak melding

 11. @Koos,

  Ben ik gedeeltelijk met je eens wat betreft het trots zijn. Elk leger heeft inderdaad zijn zwarte bladzijden maar ik kan me geen enkele victorie van het Surinaamse leger herinneren. Su heeft een leger nodig. Het land is groot en redelijk onbeschermd. Kijk als we afhankelijk waren gebleven dan zou Nederland ons Surinaamse land en luchtruim beschermen. Maar ook in geval van nood, denk bijvoorbeeld aan rampen, evacuaties of zoals die vermissing van de Hi-Jet piloten zouden we een leger hebben dat klaar staat. Het Surinaamse leger is een lachertje waardoor je inderdaad de indruk krijgt dat je het niet nodig hebt.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.