Historische beelden van Suriname in Beeld en Geluid

10

Suriname viert vandaag 40 jaar onafhankelijkheid! Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid viert dit mee door online een selectie van archiefbeeld te presenteren van de weg naar onafhankelijkheid.

Op haar site inbeeldengeluid.nl/suriname toont het archief en museum historische momenten, van koninkrijksdag tot de eerste keer Keti Koti, van de ‘mars naar de vrijheid’ tot de feestelijkheden op 25 november 1975.

Onder de selectie, een reportage over prinses Beatrix die in 1958 een vijfweekse rondreis maakte door de West(FOTO). Na een bezoek aan de Nederlandse Antillen, komt ze aan in Suriname. Haar vliegtuig landt op vliegveld Zanderij waar ze wordt verwelkomd door gouverneur Ferrier en zijn vierjarige dochtertje.

10 REACTIES

 1. Mooi beelden. Hoe denken eigenlijk Surinamers terug aan de onafhankelijkheid? Wordt het gezien als een bevrijding van het Nederlandse juk? Of als een verraad door de Nederlandse regering bijvoorbeeld? Of wordt er juist met heimwee naar de periode van voor 1975 teruggekeken?


  Maak melding

 2. @ onverwacht ik bijvoorbeeld zag de onafhankelijkheid als jonge dame toen alseen mijlpaal als een volwassen worden.niet als een bevrijding en ook niet als een verraad van de kant van Nederland; ik was gewoon blij om zelfstandig te zijn en was die dag uitgelaten echt gelukkig !!je dacht gewoonweg niet wat er mis kon gaan! Maar wat daarna kwam boi oh boi !!! De onafhankelijkheid was op zich goed ! Wij hebben er een puinhoop van gemaakt want ons startpunt was ideaal !ma tje !! Tje!!


  Maak melding

 3. Printa, Stommeling. Het is al zo vaak gezegd. Het was geen revolutie maar gewoon een ordinaire coup van een stelletje ontevreden criminelen. Als je dat nu na 35 jaar nog niet snapt, zal je het jammer genoeg ook niet meer snappen. Ik voel mee met Suriname.


  Maak melding

 4. Heel goed geschreven ,sabaku,want onze voorouders hebben
  samen met de Nederlanders ,Republiek Suriname afgemeten en op een Land Kaart gezet .

  Daar om hebben wij nu een Domein kantoor, en Kadaster een Landmeter en een Notaris .

  Onze voor ouders konden met de TREIN van Paramaribo 120 km naar de binnenland gaan , en dat nog in jaar 1915 .

  Vele of alle Surinamers zijn geboren in Ziekenhuizen wat met zweet van onze voor ouders zijn gebouwd .

  Met dank van Nederlanders en Surinamers hebben wij de beste Bron Water in Huis ,zo dat wij konden baden en Drinken .
  Met dank aan hun word er nu RIJST geplant en gegeten .

  De wegen naar Nickerie , Albina, Brokopondo en naar Apoera west Suriname zijn ook door onze ouders gemaakt .

  Er zijn nog veel , zo als de Nieuwe Haven en Politie en Militaire huisvesting .

  Niet te vergeten de scholen en Kerken , en de straten waar man nu op rijdt .

  Laten de moderne leiders van 2015 niet komen zeggen dat zij het beter kunnen doen of hebben gedaan .

  Boeken zitten vol met wat Nederlanders en Surinamers op deze Wereld hebben gedaan vroeger POSITIEF .

  Daar om kijk ik geen TV AL 20 jaren met al het gebabbel .

  Een auto en een huis hebben bepalen nog niet de waarde van de Menselijke welzijn op Aarde .


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.