Tweede generatie Surinamers doet het goed in NL

28

Bijna de helft van alle personen van Surinaamse herkomst in Nederland is ook in Nederland geboren. Meestal zijn dit kinderen van Surinamers die in de jaren ’70 naar Nederland migreerden. Dat meldt het CBS. De grote verhuizing van Surinamers naar Nederland was in de jaren na de onafhankelijkheid van Suriname in 1975. Dat jaar verhuisden 38.000 Surinamers naar Nederland. Het jaar ervoor ging het om de helft. In 1979 emigreerden 17.600 Surinamers naar Nederland.

“De tweede generatie Surinamers is goed opgeleid en heeft thuis al Nederlands geleerd. Qua werk doen ze het beter dan andere immigranten. Bovendien trouwen ze vaker met autochtonen. Ze zijn meer doorsnee.” Dat zegt Jan Latten, hoofddemograaf van het CBS en hoogleraar Sociale Demografie aan de Universiteit van Amsterdam aan NU.nl.

Personen van Surinaamse herkomst maken 2,1 procent uit van de Nederlandse bevolking. Ze wonen vooral in de Randstad, maar trekken tegenwoordig verder en gaan wonen in de voorsteden. Hun aandeel is het grootst in Almere, waar in 2015 één op de negen inwoners van Surinaamse komaf is. De tweede generatie vestigt zich minder vaak dan hun ouders in de vier grote steden, maar trekt naar de omliggende gemeenten als Barendrecht, Capelle aan de IJssel, Zoetermeer, Rijswijk, Almere en Diemen.

28 REACTIES

 1. Het randstad is vol met andere emigranten uit andere landen zoals Turkeye en Marokko.

  De tweede generatie wonen het liefst buiten de stad zoals
  wordt geschreven in bovenstaand artikel, en gelijk hebben ze. Huizen buiten de randstad zijn goedkoper en goed geisoleerd ( nieuwbouw ) lekker warm in de wintermaanden.
  Het enigste nadeel om buiten de grote steden wonen is; geen tropische winkels aanwezig. Maar de jongeren hebben daar geen moeite mee omdat, ze vaak met autochtonen zijn getrouwd ! Deze mensen hebben weinig behoefte, om dagelijks kouse band en andere Surinaamse groenten te nuttigen.


  Maak melding

 2. Er was een tijd dat de Surinamers in het verdomhoekje zaten.Met name de Suri’s van Bijlmer hadden een twijfelachtige reputatie.in Bijlmer zaten vppral alle straatjongens van Par’bo die erin geslaagd waren Nederland te bereiken.Tegenwoordig heb je veel minder Suri’s daar .Bijlmer wordt nu vooral bevolkt door Afrikanen uit Nigeria,Ghana,Somalië enz.
  Ik hoop dat het zo door blijft gaan met onze landgenoten daar en dat ze op gegeven moment het veel beter doen dan de bakra’s .


  Maak melding

 3. Dit zal het paarse stemvee in Su. niet prettig in de oren klinken dat het aan de Noordzee goed toeven is met toekomstperspectief. Terwijl ze zelf de komende 10 jaar zullen moeten boeten voor hun stemgedrag. U get what u want.


  Maak melding

 4. Als Suriname de inbreng van deze intellectuele generatie willen gebruiken dan hadden zij al heel lang hun smoel en tas met eisen anders moeten laten zien.
  Voorbeeld
  Mijn zoon is ondernemer en de ander is werknemer. De ene heeft een inkomen van circa 160k per jaar de ander een belastbare winst van circa 700.000. Dus hebben ze wat in hun mars anders kun je niet over zulke bedragen spreken.
  Welnu, ik ben degene die hen vertelt dat Suriname hen niets heeft te bieden. Wat Suriname te bieden heeft in criminalitiet en alles wat daarmee te maken heeft.


  Maak melding

 5. @ Jacobus

  Jacobus; het gaat hier om de tweede generatie Surinaamse
  jongeren die het beter doen in de samen leving.

  Dus kom niet met je K@olo verhaal, over zwarte piet Racist die je bent !!!!!

  @ Bigi Sma

  Wat betekent 160 k per jaar ???
  Ik ben blij voor ze, en inderdaad in Su valt niks te verdienen.
  En mocht dat wel zo zijn, dan is de kans groot dat ze beroofd worden.


  Maak melding

 6. Een mooi compliment aan de generatie van de jaren 70! Het zijn hún kinderen die het vandaag de dag goed doen in hetzelfde Nederland waar toen, op de straten, met koeienletters witgekalkt was: WEG MET DE SURINAMERS!
  Dankzij het doorzettings- en groot incasseringsvermogen van die generatie, doen onze jongeren het goed, vandaag de dag!
  Bewijst wat voor een veerkracht de Surinamer heeft! Goed voorbeeld doet goed volgen! Respect voor hen die toen uitgemaakt zijn geworden voor luilakken, steuntrekkers, nietsnutten, lastposten enz. enz.
  En zo zullen ook de andere groepen voor hun plek moeten vechten in een stigmatiserende maatschappij die zwaar bevooroordeeld is en allochtonen weinig kansen biedt.
  De aanhouder wint! Altijd!
  Mooi nieuws uit Nederland aan de vooravond van 40 jaar Srefidensi. Een kleine troost voor ons geliefd Suriname die met een razende vaart stevent naar de afgrond. In SU is het: Slecht voorbeeld doet slecht volgen!


  Maak melding

 7. @J Zwartmans

  Willen ze de Piet weg of niet?

  En hoe is het afgelopen met de jongen,geboeid aan de politie motor.Is hij intussen een concurrent voor Bold?


  Maak melding

 8. Ik ben ook blij hoor! Ik heb 2 zonen en 1 dochter daar; zoon is Hoofdagent bij depolitie daar in Damsko en zoon 2 is piloot en dochterlief zit bij de gemeente; ik ben tevreden over ze.alleen maken zij zich zorgen over mama maar mama houdt teveel van de zon en de bomen de maan en de sterren boven haar geliefd land! Ik red me wel want mama heeft ook hard gewerkt.ik ben blij voor een ieder die de kansen hebben gehad en hebben benut ” bravo !!


  Maak melding

 9. @Joy,
  Gelijk heeft u en met de nadruk op “doorzettings- en groot incasseringsvermogen” heb er 25 jaar gewoond, in de bouw gestudeerd en gewerkt en weet er alles van. Hier denkt men nog steeds dat de Surneds geen mening over SU mogen hebben want ze hebben het o, zo makkelijk daar. Heb ik het nog niet eens over het barre Europees klimaat.

  Succes medesranan mangs,


  Maak melding

 10. @hillywood.

  De meeste Suri’s denken dat de Surined allemaal in de bijstand
  lopen, dat is een hele foute instelling ! Ik weet wat het is, heb ook in de bouw gewerkt als Electromonteur en s’ Avond op school van 19;00- 2300 uur, en dan nog huiswerk voor de volgende dag. s’Morgens vroeg opstaan om weer 08;00 bij je werkgever te zijn, soms eerder want je werk landelijk.
  In de wintermaanden is het ijs en ijs koud, het gevolg is je zit in een warme klas lokaal en zit te knikke bollen.
  Komt weer zo’n leraar je vragen of je geen belangstelling hebt voor het stof dat behandeld wordt !
  De arme man weet niet dat je de hele dag in kou hebt gewerkt. s”Avond komt je Hospita kijken waarom het licht blijft branden, niet wetende dat je bezig bent je huiswerk voor de volgende dag te maken ! Al met al het was een tijd,
  maar ik heb er geen spijt van het was de moeite waard voor de toekomst. Ik heb nu een lekkere leven dank zij mijn investering in het verleden, ( 1966-2015.) Daarom heb ik respect voor de tweede generatie die het gemaakt hebben, deze jongens / meisjes hebben bewezen dat wij ook niet onder doen voor niemand. Waar een wil is, is er een weg.
  Voor sommige is het makkelijk om een commentaar te leveren op de Surined, want ze denken dat het hier in Ptata geld regent.( Zaka zaka )


  Maak melding

 11. Hoe kan dat nu toch? Lees ik hier regelmatig dat Nederland een institutioneel racistisch land is en dat er een witte privilege cultuur heerst en nu gaat het zo goed met de gekleurde landgenoten! Goede opleiding, goede baan, goed inkomen. Zelfs trouwen ze veel met witte(!) Nederlanders.
  Nu begrijp ik er niets meer van! Valt het dan toch wel mee met dat racisme? Zijn het dan alleen maar de losers die daar steeds over zeuren?


  Maak melding

 12. Simpel nieuwsbericht van n nog simpeler hoogleraar.

  Natuurlijk zal de 2de generatie t beter doen dan de 1ste.

  De vraag is hoe gaan de 4de en 5de het doen in een land dat aan het vergrijzen is en onder angst leeft.


  Maak melding

 13. Deze generatie heeft het heel goed bekeken.
  Beter wonen in een koud land aan de Noordzee wel maar met de mogelijkheden om jezelf te ontplooien, dan achter het raam zitten in ons land en veroordeeld zijn tot niets doen.
  Voor alle duidelijkheid: in ons land hebben meer dan 20.000 afgestudeerde jongeren geen baan !!!


  Maak melding

 14. Ik heb het hier ook niet op een cadeau gehad.Hard werken, s’avonds en op zaterdag naar school en je kansen grijpen.
  Twee kinderen hier opgevoed die het ook goed doen. Deze jongen gaat het nu rustig aan doen in een warm land. Stemt mij goed om dit te lezen na alle rot berichten uit Suriname.


  Maak melding

 15. Ik kwam als 16 jarige jongboy met mijn ouders en mijn 3 jongere broers in 1975 naar NL.Het was overal wennen, op school, klimaat en thuis. Thuis in een 3 kamer huisje met ons zessen en een gas kachel, terwijl we in Suriname elk een eigen kamer hadden.
  Als ik van andere leeftijdgenoten hoor hoe het zij het hier hebben gehad ..O jee.. Heb ik het toch veel beter gehad dan velen, Ik en al mijn broertjes hebben ons best gedaan en zijn nu werkzaam als Ingenieur en doctorandus.
  ..Trots op mijn ouders die de overstap naar het onbekende koude Nederland hebben gemaakt.!


  Maak melding

 16. @.Jacobus
  Ik zal het in ptjieng monnie voor je breken,..jouw gezwam past helemaal niet in deze discussie je lijkt wel de dorpsgek van dit forum !! reageer niet meer,laat het over aan intelligente mensen mie mang !..veel geschreeuw en weinig wol !


  Maak melding

 17. Ben echt blij dat Suriname onafhankelijk is geworden dat bood mij de gelegenheid om te verkassen naar Nederland. Ik heb mezelf opgewerkt in dit land omdat de mogelijkheden mij zijn aangeboden. Daarom ben ik trots op dit land. Ik heb het niet slecht hier. Ben vaak naar Suriname geweest op vakantie maar het land is nog steeds op hetzelfde niveau gebleven toen ik vertrok.

  De villa’s en de grote auto’s die je daar ziet heeft niets te maken met ontwikkeling dit is fake. Corruptie is verweven in het dagelijkse leven, criminaliteit viert hoogtij. Onder bouta is het nog erger geworden !!!.
  Je bent gevangen in je eigen huis met al die diefijzers levensgevaarlijk als er brand uitbreekt !!!!

  Overdag heeft zit men binnen met gesloten hekwerk middels hangslot. Ik wil hierbij de Surinamers feliciteren met het 40 jarige onafhankelijkheid en geniet ervan ga lekker feesten en beesten al is er geen geld maar dat zijn ze gewend.


  Maak melding

 18. Prachtige succesverhalen hier op waterkant. Maar wat is er dan waar van al Surinaamse scholieren die een VMBO’s advies krijgen en daar vaak ook op belanden. Hoe komt het dat de HBO’s en Universiteiten vol zitten met Turken en Marokkanen en relatief weinig Surinamers. En hoe komt het dan ik in de middel-hoge arbeidsregionen van Banken, verzekeringsmaatschappijen en gemeente-en rijksoverheid weinig Surinamers tegenkom, maar wel veel Turken en Marokkanen.

  Ik vind het prima als mensen hier vertellen dat hun zoons en dochters hogere salarissen hebben dan de minister president, dat ze vliegen voor KLM, en nog meer van die succesverhalen. Maar de keiharde werkelijkheid is, dat een groot deel van de 2de generatie Surinamers vastzit in de lagere regionen van het VMBO. Dat is nu zo, en dat is altijd zo geweest. Vroeger was het Lager technische school, de LTS. Ja, ze doen het beter dan hun ouders, maar de gemiddelde Surinamer die in 1975 met zijn valies Bemre binnenrolde, was niet echt een hoogvlieger. Dus ja, dan doe je het beter als je een MBO-diploma haalt.

  Ik ben theoretisch al een derde generatie Surinamer. En nee, ik heb geen Nederlandse vrouw, maar een mooie intelligente zwarte vrouw (2de generatie). Volgens het CBS doe ik het niet goed, want ik had met een Nederlandse moeten trouwen. Dan was ik echt goed bezig.

  En Suriname, ik ga daar naar toe emigreren. Lijkt mij leuk om daar opnieuw te beginnen als totale vreemdeling. En ja, de vluchtelingencrisis, de kans dat ik word opgeblazen in de trein, of dat een kogel krijg terwijl ik een Spa Blauw drink op een terrasje, speelt ook beetje mee.

  Happy Srefidensie allemaal!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.