Surinaamse bankiers: bezuinigen en investeren in productie

22

PARAMARIBO, 24 nov – De regering moet meer gaan bezuinigen. Ook moeten er alles aan gedaan worden om investeringen aan te trekken. De productie moet omhoog. Dit stelt de Surinaamse Bankiersvereniging naar aanleiding van de economische situatie. Er zijn te veel fouten gemaakt.

De monetaire reserve van de staat is dramatisch geslonken. Ook zijn nog meer mensen geholpen aan een baan bij de overheid. Tegen beter weten “Het aantal ambtenaren is toegenomen. We gunnen eenieder een job, maar we moeten beseffen dat de bomen niet tot de hemel reiken. De verdiensten uit de export zijn afgenomen. Dan kan het niet dat wij niet beseffen dat we minder moeten uitgeven”, stellen de bankiers.

Het komt dus aan de kunst te verstaan prioriteiten te stellen. “We hebben erg veel met de mond beleden dat wij productie gaan stimuleren. Ik denk dat wij dat nu echt met daad moeten doen. Als wij niet produceren in sectoren waar wij deviezen kunnen verdienen, wij er moeilijk bovenop zullen komen”, aldus de bankiersvereniging. Overigens moet meer overleg worden gevoerd met spelers in de financiële branche.

22 REACTIES

 1. Ik wil niets horen van Siegmund Proeve van de DSB Bank want hij hemelde Gilmore `Devaluatie`Hoefdraad `PRUDENT` op.

  Deze TOOMOFO GONG kan wat mij betreft oprotten.


  Maak melding

 2. Aan de beleidsmakers werden op verschillende momenten erop gewaarschuwd door deskundigen en groeperingen om de juiste maatregelen te treffen in de afgelopen perioden.
  Maar er wordt weer niet geluisterd, als we kijken naar de laatste afspraken met de Suralco, die afgeblazen is. Waarom is op het laaste moment besproken met de DNA en niet eerder??? We maken ons zelf belachelijk.
  Ook bij devaluatie is niet samengegaan met een pakket van maatregelen.
  Hoe moeten wij als volk de regering ondersteunen als zij zo arrogant blijft en deze regering blijft maar ontkennen dat zij geen fouten hebben gemaakt.

  Deze regering willen niet leren uit de lessen van het verleden. Jammer voor ons allemaal.
  Weer moeten wij 10-15 jaren weer inleveren.


  Maak melding

 3. Als er een iemand die altijd in Sur gewoond had,de president van CBvS was geworden,zou hij weten wat te doen.De meesten van ons zijn ervarings deskundigen.
  Goevie pompte dollars via de voordeur maar liet de achter deur wagen wijd open.
  En wij weten hoe er in het verleden de deviezen naar het buitenland verdwenen.En met zoveel China mensen kan je niets anders verwachten.


  Maak melding

 4. Allerlei instanties praten te veel, maar de bron van het waad zijn die paarse rovers en criminelen, en zolang dit geboefte op hun plaats blijven zitten, en het aan hun overlaat, heeft het weinig zin om met allerlei maatregelen op de proppen te komen.


  Maak melding

 5. Beste mensen

  Men hft het over investerdersv aan trekken .. Toen het wat beter ging wilde er geen een investeerder zaken doen met surinaame. Nu het land naar zijn verdoemenist geholpen is lijk het me sterk dat er een investeerder langs komt.

  Wie zich zelf een slecht dag wil bezorgen… Volg maar de surinaams politiek.. Heb je de volgende dag gelijjk een kater.. Wij Surinamers hbbn niet de kennis en kunde om een land op te bouwen… We mtn het van externe krachten hbbn…


  Maak melding

 6. Ethiopie is bezig een gigantische hydro elektrische dam te bouwen in de Blauwe Nijl.Afrika heeft al goedkope arbeiders en met goedkope elektriciteit gaan de bedrijven daar investeren.
  En de spoorlijn naar Mombasa is er ook al.Strategisch gelegen voor de markten van Europa en Azie.
  Ethiopie heeft de beste landbouw grond van heel Afrika.Als ze maar de de landbouw producten in blikken doen en verschepen,hoeven ze nooit meer van hoger omkomen daar.


  Maak melding

 7. Jacobus,
  Suriname is bijna, ja bijna het spiegelbeeld van Ethiopië.
  Suriname heeft de beste fraudeurs.
  Suriname heeft de beste verkrachters
  Suriname heeft de beste overvallers
  Suriname heeft de beste sjoemelaars
  Suriname heeft de beste takie mangs
  Suriname heeft de beste leugenaars
  Suriname heeft de beste kraboe mentaliteit
  Suriname heeft de beste dieven
  Suriname heeft de beste domme mensen
  En toch, ja en toch blijven ze hangen in de jaren 80


  Maak melding

 8. @Bigi Sma

  Ze hebben twee keer de boot gemist.In tachtig door het Kabalebo project stop te zetten.Die had een Multi purpose karakter.We hadden zelfs al bomen geplant om papier te produceren.
  En de tweede keer door het ethanol project stop te zetten.Die zou een gigantische spinn off hebben in het westen.
  Misschien dat dan de hennep teelt van Wirth haalbaar zou zijn.


  Maak melding

 9. @Ivanof Limburg

  U weet toch ook dat een goede investering op de bodem van de markt gedaan moet worden en op de top verzilverd moe worden.

  Deze regering had te veel praatjes op de top en wilde overal van mee eten met stevige percentages vooraf zonder zekerheid. Ik heb zo’n gesprek mee gemaakt met een paar van die adviseurs.
  Geen investeerder die daar in mee zal gaan.

  Nu gaat het land naar de bodem en komen de koopjes jagers vanzelf in beeld. Helaas is de kans groot dat types als Sardjoe, Naarenberg, etc. met hun gekregen vermogens vooraan staan bij de veiling van Suriname en alle koopjes op pikken.

  Waarom wil Alcoa via de achterdeur haar rechten nog een paar jaar beschermen.
  Niet alleen om op die manier Suriname zelf, via de Brokopondo winsten, te laten betalen voor het opruimen van haar rotzooi maar ook om risicoloos (net als Newmont) mee te gaan delen in de exploitatie van Bakhuis Bauxiet.

  Newmont heeft kans gezien de exploratie fase zo duur in de boeken te zetten dat Suriname nu inkomt met alle cash die nodig is voor de financiering van de Surgold mijn.

  Alcoa wil dat ook wel.


  Maak melding

 10. De goedkoopste manier om te bezuinigen is het ambtenaren-corps te reduceren. Maar let op alleen niet NDP leden worden ontslagen. Dus het aantal werkeloze Javanen, Hindoestanen en Chinezen zal binnenkort drastisch stijgen.
  let dus goed op wanneer pleesident N’Janka, Jurassic Park Herrenberg etc gaan zeggen ‘eigen mensen eerst’


  Maak melding

 11. In een economie als de Surinaamse, zonder exportsector van formaat, maakt dat het leven van burgers in één klap fors duurder. Toch zou de overheid moeten inzetten op het stimuleren van de export naast het bezuinigen. Investeren kan dan later nog. Men zou eigenlijk haast moeten maken met het drinkwater project. Olie en goud is op dit moment kansloos.


  Maak melding

 12. Beste Kondremang,
  De vele berichten gelezen en moet mij als Surinamer schamen hoe bepaalde mensen Suriname als Ethiopië bestempelen .
  Laten wij vanaf vandaag proberen om niet zo negatief te zijn over je geboorte land.
  Indien jullie ballen hebben dan kunnen wij een eenheid vormen en proberen het land op te bouwen.Commentaar geven aan de zijlijn is makkelijk.Een echte Surinamer die in Jan.2016 voorgoed naar Suriname gaat.


  Maak melding

 13. Meer dan 50.000 ambtenaren op een totaal van ruim 500.000 inwoners werkt bij Lanti.
  Dat is 10% van de totale bevolking !!!
  Nergens in de westerse wereld is dat percentage zo hoog.
  Als er ergens geld kan worden vrijgemaakt, is dat bij de overheid zelf
  Alle economen, hoe slecht ook, zullen dit advies aan de Surinaamse regering meegeven.
  Ik denk overigens niet dat het veel in de weegschaal zal leggen, want het aantal ambtenaren zal naar mijn mening alleen nog maar meer stijgen.


  Maak melding

 14. Het Bankwezen komt met mooie diplomatieke
  praatjes, terwijl DE ZAKENWERELD keihard is !

  De grote mogendheden volgen de gang van zaken
  in Sranang op de voet.
  Er is een president met drugsstrafvonnis op zijn
  naam, die niet kan reizen en die de EIGEN
  RECHTERLIJKE MACHT NIET ERKENT !

  Dus komen alleen Sprinkhaanbedrijven naar
  Sranang om ons KAAL TE VRETEN !
  Geen serieuze investeerders !

  Sranang start drie jaar TE LAAT met
  BEZUINIGEN en de president en de
  ministerraad zijn Nu IN PANIEK, druk bezig
  met MILJARDEN ONGEDEKTE SRD-
  bankbiljetten in omloop te brengen !

  Gevolg : ALLES in ons land is INSTABIEL
  en ONZEKER geworden !
  Investeringsklimaat krijgt cijfer -10 !!

  Conclusie : Wijzig de leiding van het land en
  start TENMINSTE met het benoemen van
  een INTEGERE president en een INTEGERE
  Governor bij de Centrale Bank !

  Hoe langer wij hiermee wachten, hoe dieper
  het land in de FINANCIELE ELLENDE zal
  worden gestort ! Tra fasi no de !

  Regeerders die WEIGEREN VERANT-
  WOORDING AF TE LEGGEN over
  MILJARDEN AAN UITGAVEN, en die
  ZONDER OVERLEG en ZONDER de
  Bevolking te INFORMEREN, kans zien
  de Staat op te zadelen met een VELE
  MILJARDEN-GROTE-STAATSSCHULD,
  ZIJN OOK NIET IN STAAT, ENIGE
  BIJDRAGE te LEVEREN AAN DE
  OPBOUW VAN SRANANG !!


  Maak melding

 15. Voor het gepeupel van de oppositie hier op waterkant smaken de woorden van de bankiers als een vies woord in de mond. “Elk nadeel heb heb z’n voordeel “.Door de deviezen schaarste kan er minder geïmporteerd worden uit het buitenland. Voor ondernemende Surinamers de kans om aan te grijpen om bedrijven op te starten die aan import vervanging gaan doen. De overheid moet dit soort bedrijven financieel steunen o.a. door hen tegen een nul-tarief machines laten importeren voor de productie, fiscale voordelen aanbieden enz . De productie kan het wegstromen van deviezen naar het buitenland terugdringen.

  Bedrijven die willen produceren voor de export moeten alle steun krijgen van overheidsdiensten. Hoe groter de afzet van het Surinaams product wordt in het buitenland, des te meer Surinamers zullen bij deze bedrijven aan werk geholpen worden.

  @Frank de mensen die Suriname als Ethiopië bestempelen zijn zeer zwak geletterd.Deze mensen slapen net zoals als de grote pyjama drager Ronald Venetiaan. Ethiopië is een van de snelst groeiende economieën van Afrika. Het land wordt in versneld tempo gemoderniseerd en is zich snel aan het industrialiseren.Heel veel kledingfabrieken produceren voor grote modeketens in Nederland en andere Europese landen, het land exporteert per jaar voor tientallen miljarden aan groente, fruit en bloemen naar markten in Europa, Azië en Amerika.De Ethiopische luchtvaartmaatschappij vliegt met passagiers en exportproducten naar alle continenten met de modernste vliegtuigen. Het is me duidelijk dat de wereld aan de aanhang van de oppositie voorbij gaat. De realiteit is zoek bij de mensen zonder ruggengraat die alleen maar weten te beschuldigen.


  Maak melding

 16. RobG:
  Mij imponeer je absoluut niet met jouw betoog als zou het in Ethiopië allemaal zo geweldig gaan! Dat de economie daar aantrekt is één ding, gemakshalve ‘vergeet’ jij er bij te vermelden dat 40% onder de armoedegrens leeft, dat er een enorme werkloosheid is en dat er absoluut geen sprake is van een democratie! Laat je een andere stem horen dan ben je je leven niet zeker! Tel daar nog eens bij op de vele conflicten met een aantal buurlanden. Met andere woorden, veel paralellen met Suriname en evenzo een Kruidvat in wording die, voor beide landen nog eens heel “vervelend” gaat worden.
  En dat is ontzettend zacht uitgedrukt.

  p.s. Ik mag dan geen Drs, Ing, of wat dan ook voor mijn naam zetten maar durf wel te stellen dat ik, en uitgeslapen
  ( lees wakker) en redelijk geletterd ben( al zeg ik het zelf).
  Persoonlijk herken ik me absoluut niet in jouw typering van de mensen die zich niet kunnen vinden in het gedachtengoed van jouw grote voorbeeld ‘ baas B’!


  Maak melding

 17. astman, ook al leeft 40% van de bevolking van Ethiopië onder de armoedegrens is het mijn inziens een positieve ontwikkeling dat men in dat land keihard werkt om de armoede onder de bevolking terug te dringen. Ik bekijk het vanuit een positieve invalshoek. Ik breek niet af zoals jullie van de oppositie gewend zijn te doen. Ik zie kansen om een land te ontwikkelen. Waarom komen jullie altijd beren op de wegen tegen? Overal zien de leden van de oppositie club gevaren opdoeken terwijl deze gevaren niet bestaan maar in jullie geesten voorkomen. Mensen die zwak van geest en zwak van intellect zijn zullen altijd barricades opwerpen om hun eigen verantwoordelijkheid te ontlopen.


  Maak melding

 18. Beste RobG

  De kritische mensen breken niet af dat doet de regering Bouterse wel voor ze.
  Wat u bedoelt is dat zij voorspelde wat er gebeurt is. Zij hebben op basis van het historische perspectief en de het handelen van de regeringen Bouterse duidelijk gemaakt hoe er wat zou gaan gebeuren.

  Ten aanzien van het succes van Ethiopië een paar opmerkingen. Het is BNP per hoofd van de bevolking is ongeveer 1/18 van dat in Suriname. Vanuit niets is het vrij makkelijk om spectaculair te groeien.
  Het zou ook voor u duidelijk moeten zijn dat Ethiopië een bevolking heeft van ruim 90.000.000 mensen ofwel dat er een enorm arbeidspotentieel is dat door buitenlanders heel effectief ingezet wordt. BTW veel Nederlandse ondernemers die deze resources uit nutten nadat Kenia als springplank gebruikt is.

  Dat een zo groot land hoe arm ook een aardige luchtvloot heeft voor zowel binnenlands als buitenlands gebruik zou u niet mogen verwonderen. Vooral niet omdat Ethiopië van ouds her in Afrika een redelijk ontwikkeld land is.

  Indien u de ontwikkeling van Ethiopië prijst zult u ook de prestaties van Venetiaan moeten prijzen want tussen 2000 en 2010 steeg het BNP in Ethiopië met 220% en die in Suriname met 300% waarbij aangetekend moet worden dat het BNP per inwoner in Suriname in 2000 3 maal dat van Ethiopië was en dat het in 2010 toegenomen was tot 8 maal dat van Ethiopië.

  Beste RobG u moet wel naar de juiste cijfers kijken voor dat u Venetiaan afbrand en Ethiopie de hemel in prijst.


  Maak melding

 19. Als het grote geld kiezen moet tussen Sur.en Ethiopie dan gaat het naar Ethiopie.Daar zijn de mensen nog bereid voor 3 US per dag zich dood te werken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.