Veertig jaar Republiek Suriname: opbouw en afbraak

27

PARAMARIBO, 23 nov – “Aan de vooravond van veertig jaar herdenking van de onafhankelijkheid zijn wij bezorgd over de ontwikkelingen in ons land. Er wordt een domper gelegd op de feestvreugde vanwege de deplorabele financiële positie van de staat en de dramatische gevolgen voor de burgers.”

Dit stelt de Nationale Partij Suriname, NPS. Als politieke partij die de toorts ophield in 1975, maakt de NPS zich ernstig zorgen. “De regering Bouterse schijnt maar niet bij machte te zijn een prudent, vertrouwenwekkend beleid te voeren. Integendeel dreigen wij af te stevenen op een debacle. Mooie woorden en beloften ten spijt heeft de regering slechts verarming en wanhoop gebracht.”

Het is steeds het beeld als de NDP van Bouterse aan de macht is. “De historische ontwikkeling van Suriname laat steeds een trend zien van opbouw en afbraak”, aldus de NPS. Dat het beter kan heeft de geschiedenis ook bewezen. Er zijn wel voorwaarden. “Dan zullen wij moeten leren om ons niet gedachteloos en kritiekloos te laten meeslepen door lieden die er een kunst van gemaakt hebben om grote massa’s te bespelen.”

27 REACTIES

 1. jong Suriname.

  40 jr onafhankelijk. VERGANEGLORIE.

  Hoe staan wij er nu voor na 40 jaar.
  Hoe komt het dat wij… Wij de Surinamers ons indentiřteit aan het kwijt raken zijn … Of bestoond die er Uberhaubt..

  Hoelang moeten wij nog wachten op een leider… Een reder des vaders_land die ons land op de kaart kan zetten en op stoten de vaart der volkeren
  Waar hbbn wij dat aan te danken..

  Is ons land zo gezegend dat het ons steeds maar weer niet wil lukken.

  Men moet meer gaan investeren in ons onderwijs zodat het onderwijs nivo van ons land op krik.. Een hoger opgeleid bevolking.. Want als men dat niet doet gaan alleen maar zulks soort leiders als bouta aan de macht komen.

  Ons bevolkings ontwikkelingsheids nivo is er niet een van om over naar huis toe te schrijven. De meerderheid is Dom.

  Mischien is Dom een te groot woord.. Ze denken anders… Of hbbn net als ik een te laag Iq . Mi srif no kisie skoro . Ik doe wel mijn best om mijn woorden zo goed mogelijk te formuleren.

  Maar goed…ondanks alles ben ik een ras echte chauvinst.. Ik hb veel liefde vr mijn land en volk.


  Maak melding

 2. Hartelijk gefeliciteerd de oprechte Surinamers uit elk bevolking
  groep .
  Onze voor ouders hebben een goede basis achter gelaten ,zie alleen de zij wegen van af Latour tot Zanderij .

  Grote denkers waren Joop Den uil en Henk Arron stonden altijd klaar voor een grap of een ODO maken .


  Maak melding

 3. Als men meer waarde hecht aan de economie van een land dan aan het milieu en natuur van dat land komt men zichzelf wel tegen door op lange termijn het nageslacht te vernietigingen,door kortzichtig te denken om alleen maar te importeren van goederen(voedselpakketten) en er teveel plastiekafval in het milieu(zoetwater) terecht komt afgelopen 40jaar,hoopt dat men de komende jaren meer gaat exporteren en meer creatief wordt om de natuurlijke hulpbronnen goed te benutten en dat elke Surinamer een moestuin onderhoud,is een vruchtbaar land en dat deze Economische Crisis de mensen gaat stimuleren om zelfvoorzienen te worden.


  Maak melding

 4. Je bent skeer maar wilt feest vieren. Dat kan gewoon.
  Druk wat toiletpapier en zet er SRD op. Geef het aan de winkeliers en koop wat spullen om het o zo …….. volk de zo broodnodige spel en feest te geven zodat ze weer enkel jaren de hok in kunnen.
  Jij zelf gaat gewoon door met
  Land innemen
  Geld voor jezelf gebruiken
  Je vrouw een loonsverhoging geven
  Je vrienden een job waarvan het salaris en emolumenten 40 mille maandelijks bedraagt
  Laat je naaste vrienden hetzelfde doen.

  Want hoe je het ook keert feest moet gevierd worden.


  Maak melding

 5. Wij gaan voor nog 5,…
  Wij zouden op 25 november bier drinken. Njan dringie Partij e ka paars now now de. whoehaaa!!
  SSL doet goede zaken. Boodschappen worden weer van oudher vanuit Nederland richting die bananenrepubliek gestuurd. Bouta what about jouw salaris? en die van first graaiende lady?


  Maak melding

 6. Het is niet de schuld van onze president. Dat de koersen gestegen zijn is niet alleen in Suriname het is namelijk wereldwijd. Wij Surinamers moeten hard en samen gaan werken om op te bouwen en niet lui zijn. Dus STOP om bouta te beschuldigen


  Maak melding

 7. @KOW EDE

  De UITGAVEN van Sranang zijn onder
  bewind DESI, ELK JAAR EXTREEM
  HOOG geweest . Elk jaar HONDERDEN
  MILJOENEN TEVEEL UITGEGEVEN aan
  ONPRODUCTIEVE SHIT !

  Bovendien hebben DESI en GILMORE,
  toen de staatskas leeg was en de reserves
  waren verkwanseld, ook nog voor ruim TWEE
  MILJARD aan ONGEDEKTE SRD-biljetten
  gedrukt en in omloop gebracht !

  Daarom, DOOR ACHTERLIJK HANDELEN
  van DESI, is Sranang FAILLIET !

  PS Het achterhouden van financiele cijfers mbt
  de staatsfinancien is uitgewerkt ! Het volk is
  WAKKER en ziet de VERKWISTINGEN,
  de BEGROTINGOVERSCHRIJDINGEN en de
  CORRUPTIE van NDP-DESI !!!

  IEDEREEN, behalve DESI weet dat het drukken
  van Miljarden aan ongedekte bankbiljetten leidt
  tot FAILLISSEMENT !


  Maak melding

 8. K.W:
  Bouterse is wel degelijk (grotendeels) verantwoordelijk voor alle misère!
  Er zijn genoeg mensen in Su (met andere ideeën als Bouterse) die willen samenwerken maar Bouterse maakt dat onmogelijk. Nu is de nood daar (werd al lange tijd aangegeven dat deze regering een doodlopende koers vaart) en nu moet er samengewerkt worden (daarbij probeert Bouterse zich achter de rug van de ‘oppositie’ te verbergen), en wordt geprobeerd de oppositie op te zadelen met de door Bouterse/NDP veroorzaakte problemen.


  Maak melding

 9. K.W, hoe kom je erbij dat de koersen wereldwijd stijgen? Het is volgens jou niet de schuld van Bouta dat het nu zo barslecht gaat in Suriname en dat het ernaar uitzie dat het steeds slechter zal gaan is zeker ook niet zijn schuld? Binnenkort zullen we nog verlangen naar de ‘goede oude tijd’ onder Bosje. Waren we de afgelopen vijf jaar echter een tweede Dubai geworden, zoals Bouta en zijn bende ons steeds beloofd hebben, dan was het wel de ‘schuld’ van Bouta geweest.


  Maak melding

 10. Deze paarse roversbende hebben er vanaf hun aantreden er alles aan gedaan om met 40 jaar Srefidensi terug te werpen in het stenen tijdperk. Is dit het Srefidensi cadeau dat het volk krijgt, een verkrachting van de rechtstaat, devaluatie tot een bananenrepubliek? Eerlijk gezegd heb ik weinig medelijden met de schaamteloze Surinamers. Immers hebben zij voor deze regering gekozen.


  Maak melding

 11. Voor de rechtgeaarde surinamers is het een dag van bezinning.Een dag van rouw en Tragedie.
  Twee rampen,Rouw en Tragedie, die bouta met zich heeft meegebracht en ons nog steeds blijft achtervolgen.
  Surinamers kennende…geeft ze enige indicatie dat er gefeest moet worden en ze zijn niet meer te stoppen want feesten zullen zij.Het hoe,wie,wat,wanneer en waarom laten ze voor morgen bij wijze van spreken……


  Maak melding

 12. Er is vooral afbraak geweest.Dat kan niemand ontkennen.Vooral toen het politie bureau aan de waterkant in brand is geschoten,is het een gehele neergang geworden.
  Daarvoor bestonden er zelfs twee lucifer fabrieken in ons vochtig land.Vulcano en Snakefight.
  Kabalebo werd als eerste de nek omgedraaid door de militairen.Victoria en Patamakka konden ze niet stoppen dus kwam Fong Poeng daar als directeur.Uiteindelijk vond Lonnie het welletjes en stak beide bedrijven in brand.Ook vond Lonnie het nodig om geen hout naar Paramaribo te laten gaan.Zo ging dan het laatste goed draaiende bedrijf ter ziele[Bruynzeel]
  Staatsolie ligt voor alsnog in de IC.Het wachten is op wie de stekker er uit haalt.


  Maak melding

 13. Helaas voor Land en Volk,

  NOG VIJF !!

  NOG VIJF MILJARD ONGEDEKTE SRD-

  BILJETTEN in OMLOOP BRENGEN !

  NEKS NO FOUT !!!

  PS :
  PAARSE DONG KAWS ! AFTREDEN !!


  Maak melding

 14. Ik stond destijds achter Tulinga, onze VHP-kandidaat uit het binnenland, tegen de onafhankelijkheid van Sranang, omdat die geheel onvoorbereid en ondoordacht kwam, puur op basis van sentimenten.
  Ik vind het erg jammer dat opnieuw de bevolking kiest op basis van sentimenten dan op basis van rede en analyse. Quo vadis? De afgrond?


  Maak melding

 15. Het is wel degelijk de schuld van de voorgaande regering, maar het heeft geen zin om er over te blijven treuren. Maar ook de bevolking heeft schuld evenals de niet regerende partijen. Wat hebben die gedaan om de situatie beter te maken, het volk heeft gekozen en de andere partijen hebben niet bijgedragen aan een beter beleid. Kijk ook eens goed naar wat de andere partijen nu allemaal roepen, heb je iets gehoord wat echt tot verbetering leidt? Of is het alleen maar wat we allemaal wel weten, maar weinig concreet? Overigens heeft de regerende partij wel gelijk dat het dalen van goud en olieprijzen aan de situatie heeft bijgedragen. Alleen vind ik ook dat er al lang gediversifeerd had moeten worden.

  De situatie is nu eenmaal zoals die is en met klagen kunnen we die niet veranderen. Het is nu aan het volk om een open beleid te eisen, zorgen dat er inzage is en alle uitgaven te controleren zijn. Het wordt hoog tijd dat Suriname voor de basisbehoeften zelfvoorzienend wordt, dan hoeft dat al niet meer geimporteerd te worden. Dan ook nog met wat creativiteit en inzet er voor zorgen dat er valuta het land in komt (toerisme en export) en dan zijn we op de goede weg.

  En laten we voorals een ophouden onze bodemschatten te verkwanselen, ja dat is wat we doen, we krijgen er veel te weinig voor. En waarom hebben we in de tussentijd niet geleerd hoe het zelf te ontginnen? Het is waanzin ten top, we hebben een rijk land en zijn op weg naar armoede…

  Iedereen heeft hier een eigen verantwoording, het is niet alleen de taak van de regering. Het volk heeft veel macht, maar de ene partij vervangen door de andere heeft totaal geen zin, sterker nog dat gaat alleen tot nog meer ellende leiden.


  Maak melding

 16. Ieja, dit is het gevolg van de keuze die politici en ook militairen hebben gemaakt over de rugggen van gans het volk. Geen referendum, en sinds 2010 soso lobi baas en zijn paarse roversbende die het land de verdere verdoemenis in zullen leiden. Wie geloven in didibri zijn trawanten en valse paarse apostelen zijn te beklagen. Alleen oliedomme stommelingen doen dat, ondanks de feiten. Hahahaha


  Maak melding

 17. @ K.W

  Jij bent zeker een directe vriend van de Pres zeker ?
  Of behoor je tot de selecte groep van de Pres die alles gedaan krijgt (gratis. ) Een Pres moet voor zijn Land en onderdanen goed zijn, in mijn ogen is hij dat niet !
  Zie de posting van @ Astraman 11.34 uur en alle andere
  reageerders, je hebt te lang in de zon gelopen denk ik zo.
  Een Pres, moet in mijn ogen goed voor Land en volk zorgen
  en niet, voor eigen en vrienden problematiek opkomen !
  @ K.W
  Ga je zelf te rade: en ga verder denken dan je neus lang is.
  Ik ga jou niet beledigen , dat ligt niet in mijn aard, tenslotte mag en kan een ieder zijn of haar mening hebben.

  Jacko.


  Maak melding

 18. @ Remi.

  Het is wel degelijk de schuld van de vorige regering, maar het heeft geen zin om te blijven treuren.

  Welke regering bedoel je nou ?? want de vorige regering was Boute ook al zo genaamd al staatshoofd !

  Leg me even eens uit, misschien ben ik even ingedut.
  Want het is altijd makkelijk om een ander de zwarte Piet toe schuiven, als iets niet wil vlotten zo als het moet zijn.


  Maak melding

 19. Er is 1 ding dat ik weet en voor mij als een paal boven water staat: Deze financiel- economische ramp die momenteel gaande is ( want dit is pas het begin) komt door het verkwistend beleid dat Desiderius en trawanten hebben uitgevoerd of beter gezegd er was geen beleid.Men heeft links en rechts geblunderd en geplunderd ! Mensen omgekocht met levensmiddelen pakketten en een hoop paarse prularia hetwas 1 en al paars ; zelfs op begraafplaatsen werden er paarse vlaggen geplaatst en waar denk je dat het geld vandaan kwam ? Staatskas mensen ! De schuld wordt nu gegeven aan externe invloeden maar regeren is toch vooruitzien ? Maar neen men was verblind door onze stabiele reserves verblind door eigenwaan en hebzucht ! De hoogfschuldige is die laffe Desiderius met zijn even achterlijke kontdraaiers ! Ruimen jullie die rotsooi maar zelf op !! Ik ga het ook voelen want hier woon ik maar laten de paarse willoze zombies door de druk die gaat komen eindelijke wakker worden !! Stelletje Hufters !!! Gaan jullie nog steeds voor nog 5 of 5 x 5???


  Maak melding

 20. @J.Zwartmans. Van de vorige regering was Bouterse wel het staatshoofd, maar Bouterse was zeker niet de regering. Hij is dan ook niet alleen verantwoordelijk voor de ellende. Het beleid is de taak van de regering waarvan Bouterse een onderdeel is.

  Verder heb ik niemand een zwarte Piet toegeschoven. Dat je bent ingedut is niet erg, maar het is nu tijd om wakker te worden en iets aan deze situatie te verbeteren.


  Maak melding

 21. De vorige regering heeft de huidige ellende veroozaakt. Is duidelijk toch. Te veel geld uitgegegeven om mooi weer te spelen en weer verkozen te worden. En het volk mag die last nu dragen en ook niet in protest komen van Bouta.Duidelijk toch!!!!!


  Maak melding

 22. 40 jaar zijn we dieper gedaald.
  Zou zo graag willen dat suriname weer bij Nederland hoort.
  Wat zouden wij het dan toch goed hebben.
  Dan geen criminaliteit,goede gezondheidszorg,welvaart,geen corruptie.
  Geen zakkenvullers.
  Suriname word erger dan haiti.


  Maak melding

 23. oh yee Suriname bijna 40 jaar onafhankelijk en het resultaat Bye Bye Dubai, Bye Bye Dubai, Bye bye Dubai, Bye Bye Dubai, Bye Bye Dubai.

  Misikaba dromen zijn bedrog als je wakker bent dan droom je nog !!!!! Haïti welcome, Haïti welcome, Haïti welcome, Haïti welcome.

  In Dubai wonen en werken mensen, wel mensen die niet op misikaba lijken.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.