Surinaams sociaal vangnet heet Sozanet

28

PARAMARIBO, 22 nov – Het Surinaamse sociaal opvangnet heet Sozanet. Minister Joan Dogojo van Sociale Zaken & Volkshuisvesting zegt dat het de ergste klappen van economische aanpassing moet helpen opvangen. Het is voor speciale groepen.

Het net komt beschikbaar voor de meeste kwetsbare groepen in de samenleving. Soza is de afkorting voor Sociale Zaken. Het ministerie krijgt de taak te selecteren en het betreffende p[programma uit te voeren. Het mag geen vrijblijvende aangelegenheid worden. Financiële, materiële en andersoortige hulp wordt niet zonder meer gegeven. Het wordt ‘coachen en begeleiden’ door deskundigen.

Het moet mensen “helpen uit het systeem te komen via duurzame oplossing”, zei Dogojo tijdens een persconferentie. Volgens vicepresident Ashwin Adhin is het meer dan directe hulp. Diensten worden efficiënter: “Om de kosten te drukken.” Zo zal transport worden betaald voor avondstudenten. Het vangnet biedt voedselpakketten en acute hulp. Ouderen krijgen eenmalig vijftig Surinaamse dollar extra op hun AOV.

28 REACTIES

 1. Het moet mensen “helpen uit het systeem te komen via duurzame oplossing” Het vangnet biedt voedselpakketten en acute hulp. Ouderen krijgen eenmalig vijftig Surinaamse dollar extra op hun AOV.
  Financiële, materiële en andersoortige hulp wordt niet zonder meer gegeven. Het wordt ‘coachen en begeleiden’ door deskundigen.

  Hoezo een duurzame oplossing als er éénmalig een uitkering plaatsvinden zal?
  Coachen en begeleiden hoe je s’avonds zonder te eten naar bed gaat en de volgende dag zonder eten de dag moet beginnen.
  Geleerd zal worden hoe je de deurwaarder te woord moet staan.


  Maak melding

 2. Het is voor speciale groepen. 99.9% zijn oliedomme aanhangers die door hun lijder paars zijn verpauperd. Waar blijf hun oliedom gekrijs, neks no fout, soso lobi baas, wiens we ka, baas na echte lijdsman. Waar blijft hun gekrijs? Deng sheng. Ze verdienen deze vorm van uitbuiting door baas en boevenbende. Devaluatie is de eerste stap………..eenmaal deze stap van baas en trawanten en binnen vijf kost een broodje ei 15.000srd. Back in 1999. Hihi, waar blijf hun gekrijs, baas help na soso lobi joe ka beleid.


  Maak melding

 3. In de begroting 2016 wordt de AOV gehalveerd, de onderstand en ondersteuning ook, en de kledingtoelages vervallen in zijn geheel.
  50 SRD éénmalig? Schandalig!


  Maak melding

 4. Het is een nieuwe naam van corruptie, de voedselpakket is terug in suriname , het is de verdienste van de paarserover. De jongeren moeten zelf meemaken /voelen wat voor ellende wij jaren geleden hebben gemaakt met bouta, de geschiedenis wordt herhaald. Eerste actie is aanzet, rijen voor voedselpakket, rijen voor benzine, dit keer kan niemand Bouta reden, mensen weest voorbereid er hangt zwarte wolken boven Suriname. Niemand kan deze paarserover meer reden, genoeg is genoeg


  Maak melding

 5. VANGNET of TJASNET ?????

  Grote delen van de bevolking KRIJGEN van
  DESI een VANGNET ! Voor DUURZAME
  OPLOSSING van de problemen zoals HONGER,
  gebrek aan Medicijnen, slechte Ziekenhuiszorg,
  te Geringe Maandinkomsten, Werkloosheid,
  hoge electra-Notas etc etc

  Biedt het VANGNET nieuwe BANEN ??
  BIEDT het VANGNET Duurzame INKOM-
  STEN ??? DANG HOE DANG ???

  Begroting SOZA is Net GEHALVEERD door
  Desi ! WIE HOUDEN DEZE DESI-buik-
  sprekerspoppen voor de GEK ???

  DESI, zijn familie, zijn clan en de NDP-politici
  hebben zichzelf HOGE maandsalarissen
  toegekend en hebben LAK aan de bevolking !

  ZIJ, de bevoorrechten, hebben geen vangnet,
  maar een TJASNET om te graaien naar Geld,
  Concessies en andere Eigendommen van
  de staat !

  DUSsssssssss………. NDP, STOP MET HET
  BELIEGEN van het VOLK !

  ZET ALLE VERDWENEN GELDEN/RESERVES
  TERUG in de staatskas en geef de macht terug
  aan het Volk ! Iedereen die zal worden aangesteld
  in de plaast van Desi en Gilmore, zal een
  VERBETERING zijn !

  Een slechter bestuurs-DUO (DESI en GILMORE),
  dat bovendien VALSE INFO aan de Bevolking
  verstrekt BESTAAT NIET !

  PS : “Wij hebben als enige in de regio
  economische GROEI”
  EINDDSTAND NDP-BEWIND :
  STAATSFAILLISSEMENT !!!


  Maak melding

 6. Een vangnet voor al dat geboefte zoals Abrahams, Herrenberg, Duiker, Vasseur Currie en al die andere fossielen op het kabinet, inclusief de hoofdverdachte, de wortel van al het kwaad, die het gepreste


  Maak melding

 7. De ouderen krijgen eenmalig een verhoging van SRD 50 op hun AOV, daarna mogen ze de meest duurzame staat, die elke wereldburger, die ooit geboren is, direct beleven. Hopelijk rusten ze dan eindelijk in vrede en komen ze niet op dezelfde plek te zitten waar de onverbeterlijke crimineel en onruststoker Bouta uiteindelijk ook terecht zal moeten komen. En daar bedoel ik niet Santo Boma mee.


  Maak melding

 8. DUURZAAM NDP-GEVANGENIS-NET voor het Volk !
  (SANTO-BOMA-NET VOOR OUDEREN)

  OPA-DOELI , je krijgt EENMALIG 50 SRD van
  OPA DESI ! Voor de rest is het VOEDSEL-
  PAKKETTEN, waarvan de distributie spoedig
  wordt gestopt, omdat ALLE IMPORTEN door
  Opa DESI worden VERBODEN !

  Opa DESI heeft ALLE US-dollars voor EIGEN
  GEBRUIK en voor de NDP-CLANLEDEN NODIG !

  WAT PIKT Opa DESI PER JAAR VAN Opa-DOELI ??

  20 % Devaluatie plus 30 % PRIJSSTIJGINGEN,
  in totaal wordt VIJFTIG procent (DE HELFT)van de
  TOTALE JAAR-inkomsten van Opa-DOELI, door
  de NDP-NEPPERS olv Opa DESI, DUURZAAM
  “GELEEND”, in landsbelang !

  PS :
  SRIBI SRAFU FU SRANANG UN ALAMALA WIKI,
  SRAFTENG PSA KEBA !! JAGGI DENG !!!


  Maak melding

 9. Bouva je ben de jongste schurk van ndp,dat heb je geleerd op universiteit .Hooghart zwarte kolonisator heb je geen andere oplossing . Opa wijdenbos heb je nog een tover stok in Fort Bouterse of Fort Herrenberg .

  Hoe zou ndp het doen met 38 zetels ,door corruptie hebben jullie 25 zetels gestolen ,dank zij Cillos en Miranda twee Clowns ze waren moe en moesten slapen .V7 moest een hertelling of een nieuw verkiezing vragen , met veel moeite hebben ze een uitslag bekend gemaakt .

  J Simons u ben voorzitter hou november tot eind december schoon met het gedoe van Hira uit Brokobaka Amnestie .

  Minister van sociale zaken laat werklozen de gebouwen van de overheid schilderen ,indien je niets anders heb te doen ,en ook veilig laten werken .


  Maak melding

 10. Kijk, bij elke ramp heb je winnaars en verliezers. Bij de laatste devaluatie in Suriname schreef de VHP dat iedereen gemiddeld 25 % achteruit is gegaan. De gedachtegang van de VHP kan ik zeker begrijpen daar Suriname een importland is en de prijzen van goederen zeker met 25% zullen stijgen. Toch is deze gedachte niet helemaal juist. Naast personen heb je namelijk ook bedrijven en niet vergeten de Surinaamse staat die ook last van deze devaluatie zullen hebben. En achter de schermen zullen gevechten plaatsvinden, die wij gelukkig niet van nabij zullen meemaken en waarbij de sterkste zal winnen. Zonder te streven naar volledigheid heb je op basis van een gedachte-inventarisatie de volgende soorten verliezers en winnaars.
  Om met de verliezers te beginnen:
  De algemene: in beginsel zal een ieder 25 % in koopkracht achteruit gaan. Men name die mensen met een vast salaris in SRD. Hopelijk hebben deze mensen geen schulden die ze in valuta moeten voldoen (huur, studerende kinderen in het buitenland, buitenlandse alimentatieverplichtingen) anders is hun verlies nog groter.
  Ook bedrijven die een min of meer vast inkomen/tarief hebben zullen moeten inleveren (EBS,SWM, Ziekenhuizen). Afgezien van de enorme prijsverlaging van Goud , Bauxiet, Olie, zullen deze bedrijven voor hun resterende valuta-inkomsten geen last hebben van de devaluatie. Dit kan zelfs deels in hun voordeel werken als hun verplichtingen in SRD luiden(salaris etc.)
  de morele: Dit zijn alle weldenkende Surinamers die ten onrechte op deze regering hebben gestemd. Naast financiele zullen zij ook morele pijn hebben. Had ik toch niet op die kl..tzakken gestemd
  de onschuldige: dit zijn de mensen die niet op deze regering hebben gestemd. Naast financiele pijn krijgen ze ook last van morele pijn.
  de zwakkeren: deze zijn de zwakkere in de samenleving met een klein vast inkomen die met een knip van een vinger verminderd kan worden (Aov-ers, Kinderbijslag, steuntrekkers) . Koopkrachtverlaging en inkomensverlaging
  De oneerlijke: deze is met name de staat, die zal altijd een oneerlijke speler zijn in het geheel. Door de verminderende inkomsten( goud, olie, bauxiet en zeker belastingen) zal zij zeer zeker onsportieve begrotingsmaatregelen treffen, die voor bepaalde groepen extra pijn zullen opleveren zoals halvering AOV, halvering kinderbijslag, de steuntrekkers en zwakkeren van de samenleving. De vraag rijst of de maatregelen uit hoofde van de Sozanet, deze pijn kan compenseren. Bij deze ga ik ervanuit dat er geen monetaire financiering zal plaatsvinden .
  Zij zullen zelfs de grootste morele verliezer uit dit alles kunnen worden. Niet alleen de oppositie, maar ook hun eigen achterban zal zich tegen hen keren. Ze zullen daarom hun uiterste best moeten doen om de situatie zo snel mogelijk te normaliseren om dit verlies te temperen.
  De zieken. Naast koopkrachtvermindering zullen zij ook geconfronteerd worden met extra medische kosten uit hoofde van bezuinigingsmaatregelen.
  Alle overige bedrijven die door de staat worden gesubsidieerd.
  Ondernemers: met name de bedrijven die afhankelijk van de staat zijn zullen naast die koopkrachtvermindering nog langer op hun geld moeten wachten(aannemers, bussen, boten, naschoolse opvang, ziekenhuispersoneel etc. ) Deze mensen/bedrijven kunnen niet exporteren dus zullen zij de volle laag krijgen.
  Als winnaars kunnen genoemd worden:
  De geluksvogels: mensen met een in buitenlandse valuta uitbetaald inkomen. Door de stijging van de euro en US$ met zeker 25% kunnen ze hiermede de komende prijsstijgingen redelijk compenseren door hun valutavoordeel.
  Exporterende bedrijven die in valuta worden betaald en waarvan hun verplichtingen in SRD luiden zullen zelfs op vooruit kunnen gaan door te behalen valutawinsten (bananen?, Rijst?).
  Exporterende bedrijven die in SRD worden betaald en waarvan hun verplichtingen ook in SRD luiden zullen zelfs op vooruit kunnen gaan door exportvermeerdering (vis?).
  Bedrijven die in valuta rekenen ontspringen de dans (SLM, Telesur?)
  Ook mensen die met een handomdraai hun inkomen in SRD kunnen verhogen vallen hieronder (DDB, Hoefdraad, cs).
  Mensen met vermogen kunnen tijdelijk aan vermogensintering doen om deze klapper op te vangen, mits ze achteraf slimme winsten met hun vermogen kunnen maken.
  De slimme: dit zijn de rijken die gebruik kunnen maken van deze situatie door een slag te slaan(valuta, onroerend goed).


  Maak melding

 11. Misschien is het woord ramp verkeerd gekozen in jou optiek. Maar mijn woordkeuze baseer ik op het volgende :Toen Amerika in oorlog was met Irak, waren er al aannemers aangetrokken die bruggen moesten herbouwen die nog gebombadeerd moesten worden. Elke oorlog (lees ramp) heeft winnaars.Denk aan de wapenfabrikanten.


  Maak melding

 12. De hersenloze Paarse stemvee krijgen wat ze hebben verdiend de alom bekende Paarse Voer van de jaren tachtig, pindakaas mix met poep van paars olie met urine mix rijst van Z kwaliteit!

  jépie jépie jépie.


  Maak melding

 13. De rijstboeren zullen in deze niet geschaard worden onder het kopje geluksvogels (zie @John:)
  De export van de rijst naar Venezuela wordt toch verrekend met de uitstaande schuld van staatsolie m.b.t. de ingevoerde olie!
  M.a.w., de staat zal de rijstboeren moeten betalen in SRD!
  Resumé, de rijstboeren kunnen aansluiten bij de vervoerders, aannemers, naschoolse opvang, ziekenhuispersoneel etcetera!


  Maak melding

 14. ‘Volkshuisvesting zegt dat het de ergste klappen van economische aanpassing moet helpen opvangen’….Er staat ons nog een heel LIJDENSWEG te wachten alvorens wij de laatste fase bereiken ….brrrrr ……de ergste klappen ……brrrrrrrr….de laatste fase..brrrrrrr…


  Maak melding

 15. @ Ray en Srafu ik ben met jullie; zware tijden breken voor ons aan hier in Su.we gaan alles voelen wat eigenlijk alleen de nog 5 schreeuwers zouden moeten voelen.ik zet me schrap ! O pe wi sa go kibri te nootoe moro wie ??? Als alleenstaande vrouw zal ik me op gepaste eerbare wijze kunnen redden maar boi oh boi het wordt zwaar ! Goed voor de paarse zombies !!! We gaan nog voor 5 !!! Hol gekrijs !!! We gaan schijten !!! De 1 nog meer dan deander afhankelijk van hun sociaal-economische omstandigheid maar voelen gaan we het !!!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.