Miljoenen verbrast op Surinaams ministerie Justitie & Politie

44

PARAMARIBO, 21 nov – Op het ministerie van Justitie & Politie is flink gestoeid met publieke middelen. Volgens de Times of Suriname heeft de vorige minister, Edward Belfort (Abop), aardig huisgehouden. Er zijn panden gekocht.

Achteraf blijken het voor de dienst nutteloze panden. Geen enkel onderdeel of korps dat onder het ministerie valt, is er te huisvesten. Het betreft maar liefst drie panden. Het gaat om tientallen miljoenen Surinaamse dollars die wellicht beter besteed hadden kunnen worden. Belfort kon het ongestraft en ongecontroleerd. Zeker is dus dat er met geld is gesmeten. Het houdt daar niet bij op.

Volgens de krant is het niet uitgesloten dat er ook nog corruptie is gepleegd. Er is namelijk meer betaald dan de verkopers vroegen. Een pand dat aanvankelijk aangeboden werd voor één miljoen en twee honderd en vijftig duizend dollar, kostte twee jaar later vierhonderd duizend dollar meer. In een offerte werd het laatste bedrag ook genoemd. Uiteindelijk werd het nog eens honderdduizend dollar duurder.

44 REACTIES

 1. Negen cliënten, met een link naar Suriname, hebben momenteel voor US$ 722,3 miljoen op 27 bankrekeningen staan bij de Zwitserse tak van de bankgigant Hongkong and Shanghai Banking Corporation (HSBC). Hiervan heeft een Surinaamse cliënt US$ 450 miljoen geparkeerd in Zwitserland, een ander US$ 60 miljoen, nog een ander US$ 30 miljoen, terwijl vijf anderen bedragen lager dan US$ 30 miljoen hebben uitgezet in dit Noord-Europese land.


  Maak melding

 2. De grote slag is de energie centrale van Affobakka. daarmee gijzelt men het surinaamse volk voor de komende 100 jaar. EBS naar Sibilo en staats olie in de verkoop of ten onder aan de 400 miljoen dollar schuld die werd betaald voor een goudmijn. wie krijgt de aandlen. i am in love with the coco. Maar ja democratisch gekozen slavernij met valse beloftes
  We zullen er slechts een paar van noemen:
  • De bestelde schoolboeken die nog steeds in containers liggen
  • De “bouw” van het ziekenhuis in Wanica
  • Het talmen met de overeenkomst van de goudproducent Newmont.
  • De hoge en ongebreidelde uitgaven van het kabinet van de president
  • De dure reizen naar het buitenland, waarbij er niet werd geschroomd vliegtuigen van de SLM te charteren en te vullen met vrienden.
  • Haalbaarheidsstudie van het “droomproject” tram/treinverbinding
  • De ziektekostenregeling en het pensioenproject. Men heeft doelbewust de calculaties hiervan niet uitgevoerd enkel en alleen om verkiezingsvoordeel hieruit te halen.
  • Carifesta in 2013 gehouden in ons land. De shows moesten die van Las Vegas evenaren en of overtreffen.
  15000 huizen
  iedereen een laptop
  Tweede haven
  Nieuwe stad
  investeerders via Caldeira
  ambassade in Parijs die subsidies gaat bedelen

  Maduro is net langs geweest om zijn militaire steun te betuigen als de protesten beginnen. wat een paarse sukkels vrijwillig terug naar een dictatuur.Deze mensen zien de paarse stemmer als de gefrusteerde luie sukkels die ze in de positie stelt om zichzelf te verrijken. Suriname is nu officieel een voorbeeld van hoe gefrusteeerde mensen die geen verantwoordelijk willen nemen voor hun eigen toekomst, naar de snelle uitbetaling zoeken en hun eigen falen wijten aan een ander. Niet iedereen is natuurlijk zo, maar de paarse stemmer is duidelijk zo gefrustreerd en doordrenkt van een minderwaardigheids complex dat men kan spreken van de leidende mentaliteit en cultuur. Je moet nou eenmaal werken voor progressie en vooruitgang, maar vooruitgang betekent dat mensen en hun omstandigheden veranderen. Hou mensen Arm en dom en je regeert voor eeuwig.


  Maak melding

 3. Wat een godvergeten corrupte teringzooi is het toch in Suriname. En de grootste boef is president met een geheime bankrekening van honderden miljoenen usd.


  Maak melding

 4. Tigri Barba moet ook de kinderen verzorgen die aan de lopende band voor zijn voordeur geboren worden.
  Dan heb je aan een mini-ster salaris niet genoeg.Het tekort moet van ergens aangevuld worden.
  Het gaat tenslotte om stamgenoten.


  Maak melding

 5. =Geen controle en men heeft een grote mond dat er GEEN corruptie is.

  -Misiekeba heeft een mond vol dat Canada en verschillende andere landen ook koersaanpassingen hebben aangebracht, dus niet alleen Suriname.
  Anderen verwijten Venetiaan dat er koers aanpassingen waren toen hij aan de macht was en niemand die er wat van zegt.
  Wel, sommige Surinamers vertellen niet de werkelijkheid wat er precies gedaan is.

  =In beschaafde landen hebben zij een goed beleid en er is transparantie. Alles wordt gecontroleerd. Ook weet men van te voren hoe in te spelen op dergelijke problemen als het niet goed zou gaan.
  =Ministers verwijten vorige regeringen niet en nemen de verantwoordelijkheid op zich. Ook weten zij dat ze de eer aan zich zelfs moeten houden en met ontslag moeten gaan als er corruptie aan de orde is.

  =Venetiaan heeft misschien inderdaad het ontwikkelingsgeld gebruikt voor land en volk wat ik persoonlijk goed vind, maar men vertelt niet dat deze zelfde Bouterse het ontwikkelingsgeld gebruikt heeft om wapens te kopen voor een smerige oorlog.

  ==In Suriname is een ieder bezig met zich zelfs en de rijkdommen gaan naar een clubje van de regering.===Arrogantie ten top en een ieder wil aan de macht komen.
  Je mag geen kwaad spreken over de president of zijn regering alsof het een clubje van de besten der aarden zijn.

  -Geen beleid
  -Corruptie
  -Het volk voor liegen
  -Altijd heet de ander het gedaan

  -Voorruit kijken dat kunnen velen niet, schelden de buitenlanders wel uit en vervolgens gaan hun kinderen wel in het buitenland om verder te studeren of voor gezondheidsproblemen. Zielig allemaal.

  Succes voor het land en volk, zolang de mentaliteit niet gaat veranderen zal het NOOIT goed komen in Suriname.


  Maak melding

 6. Hopelijk wordt Belfort strafrechtelijk vervolgt voor corruptie en wanbeleid!! En dan had deze kerel aldoor zo’n grote mond???? ook de Abop heeft zich dus flink schuldig gemaakt aan corruptie dus, wil brunsie nu horen!!


  Maak melding

 7. Suralco zal vertrekken uit Suriname. De raffinaderij op Paranam zal worden gesloten. Afgelopen oktober is er tussen Suriname en Alcoa daarover een aantal afspraken gemaakt, welke in een Memorandum of Understanding (MoU) zijn opgenomen. Deze MoU is veel in het nieuws geweest en in DNA is hier een aantal malen achter gesloten deuren over vergaderd. Deze MoU is vrij technisch en daardoor zonder nadere informatie lastig te beoordelen. Het is voor veel mensen niet duidelijk of de MoU nu goed of slecht zal uitpakken voor Suriname. Vandaar dit initiatief om de kernpunten en gevolgen van de MoU voor een breder publiek ter discussie te stellen. Dit artikel is wat uitgebreid. Voor degenen die wat ongeduldig zijn, volgt hier alvast een korte samenvatting van de gevolgen van de MoU:

  1.Alcoa sluit Paranam en 2000 werknemers staan op straat

  2.De komende 4 jaar zal Suriname geen nieuwe bauxietindustrie kunnen ontwikkelen

  3.Alcoa zal de Afobakacentrale pas over 4 jaar aan Suriname overdragen

  4.In die 4 jaar betaalt Suriname 200 miljoen USD subsidieaan Alcoa

  Mocht U zijn geschrokken, neemt U dan a.u.b. de tijd om het volgende door te lezen. Aan de hand van een aantal vragen en antwoorden wordt de essentie van de MoU nader uitgelegd.

  Wat is de Brokopondo Overeenkomst?

  Om de MoU te begrijpen is het belangrijk de historische achtergrond van de relatie tussen Suriname en Alcoa te kennen. Alcoa is al bijna 100 jaar actief in Suriname met het mijnen van bauxiet. Uit bauxiet wordt aluminium gemaakt, welke gebruikt wordt in b.v. auto’s, vliegtuigen en kabels. In 1958 is een overeenkomst getekend tussen Suriname en Alcoa welke bekend staat als de Brokopondo Overeenkomst. In deze overeenkomst besloten Suriname en Alcoa hydro-energie in Suriname te ontwikkelen en een aluminiumsmelter in Suriname op te zetten. Hiermee begon een nieuwe fase van de bauxietindustrie in Suriname: niet alleen het mijnen van bauxiet, maar ook het produceren van aluminium zou nu in Suriname plaatsvinden. Alcoa richtte daartoe het bedrijf Suralco op. Suriname stelde concessies, land en water ter beschikking, en zorgde voor migratie van de lokale bevolking, onder andere voor de aanleg van de Afobaka dam en het stuwmeer. Alcoa bouwde de Afobakadam en de ‘powerhouse’, en kreeg deze in beheer. Met Afobaka kon Alcoa goedkope energie produceren welke, conform de Brokopondo Overeenkomst, gebruikt werd om de aluminium smelter op Paranam van stroom te voorzien. Een aluminiumsmelter gebruikt namelijk heel veel energie en hydro-energie is dan een goedkope oplossing. Suriname had tevens het recht om een klein gedeelte van de stroom (80 GWh/jaar) van Afobaka af te nemen tegen de kostprijs van 0.4cent USD per kWh (nog geen halve cent dus). De Brokopondo Overeenkomst werd gesloten voor een periode van 75 jaar, en verloopt dus in 2033. Tenminste, indien de reden van haar bestaan tot dan nog aanwezig zou zijn.

  Wat is er met de aluminiumsmelter gebeurd?

  De kern van de Brokopondo Overeenkomst was het opzetten van een geïntegreerde bauxietindustrie in Suriname. De bedoeling was om niet alleen bauxiet te mijnen (dat gebeurde immers al vanaf 1916), maar ook aluminium te produceren. Dit was belangrijk omdat aluminium veel meer oplevert dan bauxiet. Daarnaast kregen we met de Brokopondo Overeenkomst industriële ontwikkeling in Suriname met positieve economische effecten zoals hoogwaardige werkgelegenheid. De aluminiumsmelter werd in 1965 in gebruik genomen maar in 1999 gesloten door Alcoa. De reden hiervan door Alcoa gegeven was de dalende wereldmarktprijs voor aluminium. Er is sindsdien dus geen sprake meer van een geïntegreerde industrie maar slechts van het mijnen van bauxiet en het produceren van het halffabricaat aluinaarde in Suriname. Suriname verloor de toegevoegde waarde van aluminium. In feite werd met de sluiting van de smelter, het kernpunt van de Brokopondo Overeenkomst, verlaten.

  Hoe zit het nu met de Afobakadam en de olieprijs?

  Toen de aluminiumsmelter werd gesloten in 1999, kwam er een behoorlijke hap energie vanuit Afobaka vrij. In hetzelfde jaar 1999 werd de energieovereenkomst gesloten voor de verkoop van deze vrijgekomen energie door Suralco aan Suriname. Het betreft zo’n 700 GWh/jaar oftewel de helft van het verbruik van Paramaribo. Er is echter een addertje onder het gras. De stroomprijs die Suriname aan Suralco betaalt is niet de kostprijs van hydro-energie (welke volgens de Brokopondo Overeenkomst 0.4 cent per kWh bedraagt – dus nog geen halve cent). In plaats daarvan werd de prijs gerelateerd aan de prijs van olie. De resulterende verkoopprijs is hierdoor vele malen hoger dan de prijs van hydro-energie. Bijvoorbeeld, bij de huidige olieprijs van 40 USD per vat is de gemiddelde prijs die Suriname moet betalen 6 USD cent per kWh. Dat is 15 (vijftien) keer zo hoog als de kostprijs van hydro-energie.

  Het is duidelijk dat de energieovereenkomst van 1999 erg nadelig is voor Suriname. Of de toenmalige NH minister Alibux die namens Suriname deze overeenkomst heeft getekend dit toen wel besefte, is niet bekend. Feit is dat de energiedeal van 1999 Suriname twee grote nadelen heeft opgeleverd. Ten eerste koopt Suriname heel dure energie in terwijl de kosten van hydro-energie zeer laag zijn. De schatting is dat het ontwikkelingsland Suriname in de periode 1999 t/m 2015 ongeveer USD 500 miljoen teveel heeft betaald aan de multinational Alcoa. Ten tweede heeft Suriname de energievoorziening van Paramaribo zeer afhankelijk gemaakt van Alcoa. Momenteel komt ongeveer de helft van alle elektriciteit voor Paramaribo en omliggende gebieden van de Afobakacentrale. Als er een probleem is met de Afobakacentrale, valt het licht in Paramaribo uit.

  Waarom wil Alcoa anno 2015 “weg” uit Suriname?

  Een belangrijke reden waarom Alcoa nog in Suriname is gebleven, is de feitelijke subsidie die ze ontvangt van Suriname door te dure stroomverkopen: Suriname heeft de aluinaardeproductie van Alcoa sinds 1999 gesubsidieerd. Deze subsidie werd verrekend met de afdrachten die Alcoa moest doen aan Suriname. Alcoa betaalde dus de afdracht minus de stroomkosten. Op een gegeven moment waren de aluinaarde inkomsten echter zo laag, dat nu Suriname aan Alcoa moest gaan betalen. En dat kon Suriname niet, er begon een enorme betalingsachterstand op te treden.

  Een ander probleem waarmee Alcoa werd geconfronteerd, was dat de bestaande bauxietvoorraden op begonnen te raken. Alcoa moest dus nieuwe bauxietreserves gaan ontwikkelen. Deze liggen voor de lange termijn met name in het Bakhuysgebied. De benodigde investeringen blijken echter niet economisch aantrekkelijk voor Alcoa en Bakhuys scoort niet voldoende in haar internationale strategie. Dit bleek reeds in 2009 toen de onderhandelingen voor de ontwikkeling van Bakhuys op niets uitliepen. Alcoa heeft nu, na alle restjes bauxiet uit de bestaande locaties gemijnd te hebben, aangekondigd de raffinaderijproductie per 30 november 2015 te staken. Alcoa gaat dus geen bauxiet meer mijnen en geen aluinaarde meer produceren in Suriname. Aluminium produceren deden ze sowieso allang niet meer.

  Kortom, het werd voor Alcoa niet meer interessant in Suriname te blijven. Voor het afsluiten van de Alcoaperiode in Suriname, werd daarom de beruchte MoU getekend. Alcoa had aangegeven Suriname te verlaten. Maar is dat wel echt zo?

  Wat houdt die MoU nu precies in?

  De Brokopondo Overeenkomst duurt tot 2033. Aangezien Alcoa eerder vertrekt uit Suriname, dient deze overeenkomst te worden beëindigd. Alcoa en Suriname moeten afspreken op welke wijze dit gebeurt. Hiertoe zijn er onderhandelingen gevoerd met Alcoa. Deze onderhandelingen hebben geresulteerd in de MoU welke in oktober 2015 door Suriname en Alcoa is getekend, en nu in De Nationale Assemblee achter gesloten deuren wordt besproken. De MoU bevat 4 hoofdpunten:

  1.Alcoa sluit Paranam en 2000 werknemers staan op straat Alcoa zal de Paranam raffinaderij sluiten en daarmee ook stoppen met het mijnen en verwerken van bauxiet. Suralco belooft haar plichten naar werknemers en gepensioneerden alsmede het milieu, na te komen. Wat echter niet vergeten moet worden, is dat het wegvallen van Paranam zal leiden tot het ontslag van meer dan 2000 werknemers. Dit zijn niet alleen de Suralco werknemers, maar ook die van de verschillende contractors en toeleveranciers.

  2.De komende 4 jaar zal Suriname geen nieuwe bauxietindustrie kunnen ontwikkelen: Suriname en Alcoa zullen volgens de MoU een partnerschap vormen om Bakhuys, indien haalbaar, te ontwikkelen. Alcoa gaat de komende 4 jaren de studies hiervoor leiden. Dit lijkt raar want in de afgelopen 5+ jaren heeft Alcoa Bakhuys na vele studies niet aantrekkelijk genoeg gevonden. De bauxietreserves in Bakhuys zijn substantieel en kunnen bij hogere aluminiumprijzen in de toekomst van grote strategische waarde zijn. Alcoa wil daarom nog steeds controle hebben over wat er met Bakhuys gaat gebeuren. Bakhuys wordt daarom afgesloten voor concurrenten van Alcoa. Suriname zit de komende 4 jaar nog steeds vast aan Alcoa, ook al sluit Paranam haar deuren.

  3.Alcoa zal Afobaka pas over 4 jaar aan Suriname overdragen: Een belangrijk punt in de Brokopondo Overeenkomst (artikel 1 lid 15) is dat de Afobakadam bij beëindiging, gratis wordt overgedragen aan Suriname. Als Alcoa in 2015 stopt met haar activiteiten, dan is het logisch dat Afobaka ook in 2015 wordt overgedragen. Immers, de kerngedachte van de Brokopondo Overeenkomst is een geïntegreerde bauxietindustrie in Suriname. Van aluminiumproductie is al lang geen sprake meer. Nu de Paranamfabriek wordt gesloten, wat is nog het bestaansrecht van de Brokopondo Overeenkomst? Alcoa heeft aangegeven op 30 november 2015 de deuren te sluiten maar conform de MoU zal de Afobakadam pas op 31 december 2019 worden overgedragen. De reden waarom er 4 jaar gewacht moet worden, is nergens in de MoU terug te vinden.

  4.In die 4 jaar betaalt Suriname USD 200 miljoen subsidie aan Alcoa: Zoals eerder besproken ontving Alcoa via de hoge stroomprijs feitelijk subsidies om Paranam nog open te houden. Nu wordt Paranam gesloten, maar Suriname blijft gewoon een hoge stroomprijs betalen en dus Alcoa subsidiëren. De prijs wordt niet gebaseerd op de kosten van hydro, maar op die van olie welke 15 keer zo hoog is. Berekend kan worden dat Alcoa de komende vier jaren ongeveer USD 200 miljoen winst zal maken door de verkoop van Afobaka stroom. Let wel: niet omzet, maar pure winst. Dit geld zal Alcoa waarschijnlijk gaan gebruiken om de rehabilitatie van de mijnen en milieueffecten te betalen. De gewone burger zal hiervoor gaan betalen in de vorm van de recente verhoging van de stroomprijs. De USD 200 miljoen zit hierin reeds verwerkt.

  Waar komt de MoU dus op neer?

  Uitvoering van de MoU betekent dat de bauxietindustrie in Suriname ophoudt te bestaan. Tegelijkertijd zal Suriname niet zonder medewerking van Alcoa een nieuwe industrie kunnen opzetten. Daarenboven verdient Alcoa gedurende 4 jaar een bedrag van 200 miljoen USD door verkoop van hydro-stroom uit Afobaka die eigenlijk aan Suriname zelf toebehoort. Dit bedrag wordt verdiend door de verhoging van de stroomprijs. En niet te vergeten, 2000 mensen komen op straat te staan.

  Hoe kan het beter?

  Alcoa gaat Suriname eind deze maand verlaten – dat staat vast. Dit wil dus zeggen het einde van de Brokopondo Overeenkomst en dus de overdracht van Afobaka aan Suriname. Suriname kan hierdoor enorm op haar energierekening besparen. Het vertrek van Alcoa schept tevens kansen voor Suriname om met andere partijen de bauxietindustrie, nieuw leven in te blazen. Het is bekend dat verschillende internationale bedrijven zich reeds hebben aangemeld. Echter, de deur is steeds voor hun gesloten gehouden. Het doel van dit artikel was de essentie en gevolgen van de reeds getekende MoU toe te lichten.

  Het is aan u als burger van Suriname uw standpunt hierover te bepalen en aan uw regering kenbaar te maken.


  Maak melding

 8. Jammer boi. Ik had Belfort hoog in geschat. Ik hoop dat hij dit kan verantwoorden maar zoals het er naar uitziet was het een behoorlijke rommel op het ministerie toen hij het daar voor het zeggen had.


  Maak melding

 9. nu komt de clou. Als men de hele keten in handen krijgt van de electriciteits opwekking en levering aan consumenten en bedrijven dan heeft men een geld machine in handen die meer opbrengt dan de goud industrie.

  men controleert dan de opwekking voor 0.04 € cts tot aan de levering de consument voor de markt conforme prijs van 0.21€ cts. Suralco verkoop nu jaarlijks voor 50 miljoen tegen een verkoop prijs van 0.6 €cts. plan is om dat te verhogen naar 0.18 € cts dus er valt 150 miljoen per jaar te verdienen door water te laten stromen door de turbines. De nieuwe particuliere eigenaren zullen wel geen onderhoud doen dus er zal snel een situatie onstaan dat de stuwdam stil ligt en dat er met belasting geld reparaties worden uitgevoerd. De kliek die daar nu mee bezig is wil daarmee hun families neerzetten als de erfgenamen van het koloniale bewind en de slavernij.

  de komende 10 jaar kunnen zij de surinaamse consument een miljard € lichter maken , en gaan shoppen in Parijs.


  Maak melding

 10. petje af voor de postings van Paarsje.

  we worden hier in Sme staande genaaid!
  edoch paarse aanhangers zullen niet doen want ze weten dat de huidige oppositie aan de macht komt.
  Hopelijk grijpt het leger in.
  En zoals gewoonlijk zal Belly de schuld bij de VHP neeerleggen.


  Maak melding

 11. Dat minister “Good Job” er een zooitje van gemaakt had was gezien de herrie die hij maakte wel duidelijk.

  Dat men hem nu als afleiding gebruikt omdat er een paar miljoen met onnodige en onbezonnen vastgoed transacties her en der verdwenen zijn is heel erg doorzichtig.

  Het lijkt mij dat het tijd wordt dat het OM een rechtshulp verzoek doet aan Zwitserland om eens na te gaan wat voor Surinaamse vermogens daar opgepot zijn de laatste jaren.


  Maak melding

 12. Nee hoor, @ Henk,

  Volgens Rob G., Parbo, Printa, Paraman, Freedom4U e.a. gaat het prima in Suriname. Ligt allemaal aan de vorige Front-regering, Nederland, de Verenigde Staten, en wie zullen we nog meer aanwijzen?


  Maak melding

 13. MILJOENEN verbrast op Min van JUSTITIE.

  Dat zal mij NIET verbazen. Men had bijvoorbeeld een Bruynzeel woning gehuurd als kantoor bedoeld bij een PARTICULIERE VERHUURDER !

  Een pand dat naar SURINAAMSE MAATSTAVEN SLECHTS een maandelijkse huurprijs van € 250 euros waard is werd gehuurd tegen de prijs van € 3000 euros p/m !!!!!!!!

  Lees het artikel via deze link ;
  (www)starnieuws.com/index.php/welcome/index/nieuwsitem/22997

  Mijn vraag is ;

  HOEVEEL MILJOEN IS ER OP OPENBARE WERKEN VERBRAST door ” Brampie de ZAKKENVULLER “, BOEZEMVRIEND van ” Desiderius, de PAARSE MEGA SCHIJTLUIS ” ?????????????

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 14. Was allemaal voorspelbaar,wanneer je dit soort figuren een bepaalde positie geeft, ze kunnen nou eenmaal niet omgaan met die weelde en macht, die hun ten dele valt, en weten er daardoor niet mee om te gaan, zit nl. in hun genen, kijk naar voorbeelden in Africa, daar gebeuren dezelfde dingen, daarom zal dit land nooit vooruit komen, en daarbij zitten er ook nog eens criminelen in deze regering en op het kabinet van die moordenaar.


  Maak melding

 15. @paarsje, in hoofdlijnen was ik al op de hoogte hiervan, maar bedankt voor jou uitgebreide informatie.

  @parbo, je vertoont het gedrag van een echte NDPér::een ander heeft het weer gedaan.
  Jij bent iemand die het van horen zeggen moet hebben en met de stroom meegaat.

  -Volgens mij heeft jou baas Bouterse samen met de ABOP een regering gevormd, dus is jou baas Bouterse mede schuldig hieraan.

  -Nu begrijp ik waarom Belfort Mathoera niet leuk vond en niets van haar moest. Dit om zijn corruptie door te voeren zodat zij niets van moest weten.

  -Wat ik wel jammer vind is dat deze Belfort een mond vol had over de Hindoestanen dat zij corrupt zijn, maar als creool hij hij het niet beter gedaan integendeel.


  Maak melding

 16. Beste Parbo

  Natuurlijk heeft mini-ster “Good Job” er op zijn departement er een zooitje van gemaakt. Kijk maar naar zijn cadeaubonnen schandaal. Dat maakte van hem een kruimeldief.

  Echter de president liet hem daar zitten. De president moet ingrijpen en handelen als er ongehoorde dingen gebeuren.

  De President is met het niet handelen even fout


  Maak melding

 17. Jij Parbo
  Of je bent blint of dom of je weet niet om te gaan met je schaamte vandaar die reacties van je dat op niets slaat. Je reageerd precies als Limbo . O ja maar ook ben je onder ontwikkelt om niet te kunnen inzien hoe deze paarse regering corrupt is waardoor sranang binnen 6 jaar wij in zo een diepe put zijn beland.


  Maak melding

 18. Een kakkerlak is van nature wijzer en nog mee te leven ook, dan alle aanhangers van baas samen bij elkaar. Op de corrupte boevenbende van baas na. De hele wereld lacht het domme paarse volk uit. Werkelijk na foeroe dong sma e tang na Suribabwe. De groep die niet bij paars hoort heeft te lijden van de oliedomm keuze die paarse Burikies hebben gemaakt in 2010 en 2015.


  Maak melding

 19. @ parbo

  https://wikileaks.org/plusd/cables/06PARAMARIBO399_a.html

  hoe kan iemand die in dit soort verhalen een hoofdrol speelt ooit goede bedoelingen hebben met het volk. je komt natuurlijk met complot theorieen, maar als je in de spiegel kijkt weet je dat je alleen jezelf voor de gek houdt. hoe je kijkt maakt wat je ziet. maar vorm een eigen mening op feiten en niet op emoties. stel je zelf de vraag of Suriname er op vooruit is gegaan. Wijzen naar anderen is kinderachtig gedrag en alhoewel dat vaak gepaard gaat met opleidingsniveau, heeft het ook vaak te maken met het zelfbeeld en jaloezie wat men bij zich draagt. fouten maken mag, maar geef ze gewoon toe. Wij hebben ook jou stem en inzet nodig om Suriname een mooi en gezond land te maken, waar iedereen de kans krijgt om zijn dromen waar te maken. Suriname is groot genoeg, waarom zo hebzuchtig.


  Maak melding

 20. Het is duidelijk dat Paarse weet waarover hij praat. Ik sluit niet uit dat hij/zij dicht bij het vuur zit en misschien zelf een vooraanstaande persoon in Suriname is die goed is ingevoerd en weet wat die boevenbende met ons geliefd land van plan zijn. Je hoeft alleen maar te kijken naar het gespuis dat in die onderhandelingscommissie zit..SardJoe, Boereveen , Waaldijk..zijn mensen die niks doen zonder daar zelf beter van te worden. Ze behoren nu al samen met Abrahams tot de rijkste van Suriname. Santhoki had meerdere malen gewaarschuwd dat een groep geldzuchtige Vooraanstaande figuren in Suriname bezig waren staatsbedrijven dusdanig te reorganiseren en op te splitsen dat zij en hun familie nooit meer hoeven te werken.


  Maak melding

 21. @paarsje
  Helemaal mee eens. Het gaat ze inderdaad om de beheersing van de hele energieketen. In dat licht is ook de positionering van Sibilo en het toch wel vreemde onderhandelingsresultaat met Alcoa te verklaren.


  Maak melding

 22. @Parbo-Ontkenningsslaafje-Desi

  ## Zie Grondwet art 90 : Pres is HOOFD van
  de regering !

  “Artikel 90
  1. De President is Staatshoofd van de Republiek Suriname, Hoofd van
  de Regering, Voorzitter van de Staatsraad en van de Veiligheidsraad.
  2. Hij is verantwoording verschuldigd aan De Nationale Assemblée. ”

  ## Zie Grondwet artikel 99. Uitvoerende Macht
  berust bij de pres !

  “Artikel 99
  De uitvoerende Macht berust bij de President.”

  ## Zie art 110 Grondwet : pres formeert Raad
  van Ministers, benoemt ministers en ontslaat hen !

  “Artikel 110
  De President is voorts bevoegd tot:
  a. het formeren van de Raad van Ministers,
  na zich te hebben laten informeren,
  mede op grond van de uitslag van de verkiezingen;
  b. het leiding geven aan de voorbereiding van het regeerprogramma;
  c. het leiding geven aan de activiteiten van de
  Staatsraad;
  d. het desgewenst bijeenroepen en leiden
  van de vergaderingen van de Raad van Ministers;
  e. het benoemen en het ontslaan van ministers;
  f. het bekrachtigen van de goedgekeurde wets-
  ontwerpen en ontwerpstaatsbesluiten;
  g. het schorsen van besluiten van de Raad
  van Ministers en van Ministers;
  h. het benoemen, schorsen en ontslaan van
  alle personen met enige overheidstaak belast,
  voor zover de benoeming, de schorsing of het
  ontslag niet aan een ander staatsorgaan is
  voorbehouden.”

  ## Zie artikel 116 Grondwet, pres maakt deel
  uit en is hoofd van de regering. Regering is
  verantwoording verschuldigd aan de
  Nationale Assemblee !

  “DE REGERING
  Artikel 116
  1. De President vormt met de Vice-President
  en de Raad van Ministers de Regering.
  De Vice-President is belast met e dagelijkse
  leiding van de Raad van Ministers en is als
  zodanig verantwoording verschuldigd
  aan de President.
  2. De Regering is verantwoording verschuldigd
  aan De Nationale Assemblée ”

  CONCLUSIE : Desi Bouta is, als hoofd van de
  regering, als eerste verantwoordelijk voor alle
  beleid en alle beleidsuitvoering !
  De uitvoerende macht ligt bij de president !
  Ook als zaken fout gaan !

  Dusssss……Kom hier niet met ontkenningen
  en ANANSI-TORIS !!!

  PS : Abob en haar ministers zijn natuurlijk
  ok verantwoordelijk !
  CORRUPTIE en diefstal van eigendommen van
  de Staat en van het Volk moeten ALTIJD
  worden afgestraft ! Ook al kwamen die
  zaken voorheen ook voor !

  Dus NDP: Terugdraaien oa benoeming
  Abrakadamski tot presidents-
  adviseur en na onderzoek OW malversaties,
  die figuur finanancieel kaalplukken via een
  strafrechtszaak !


  Maak melding

 23. @ Paarsje

  Blijf AUB schrijven. Dit zal uiteindelijk zeker helpen bij de bevrijding van onze Surinaamse bevolking.
  Door uw kwalitatieve goede postings zullen anderen ook energie krijgen.


  Maak melding

 24. Ik heb vaak geschreven : Kung kung yu no mang kibrie.
  A mang é tingie altijd, en a mang o drijf go na loktu te yu trowé ing na watra !!!

  Als men zulke waandaden moet bestraffen, zit het hele DNA
  in de bajes !


  Maak melding

 25. De inzet van het miljarden spel

  energie export wordt veel geld waard. Wie Betaalt krijgt elektriciteit. Dus een elektriciteits centrale is een geld automaat ( in dollars natuurlijk) als Suriname straks een tweede haiti is maakt ze niks uit. ze verhuizen wel naar een land waar ze kunnen verbrassen

  http://www.iadb.org/en/news/news-releases/2013-03-15/northern-arc-project,10385.html

  Four Energy Companies, the Afd, and the Idb Agree to Explore Electricity Interconnection of Northern Arc Countries Ebs, Gea, Edf, Eletrobras Together with the Afd and the Idb Aim to Establish an Electrical Interconnection among Suriname, Guyana, French Guiana, and Two Northern States of Brazil Participate and Follow Us on Twitter Using #Idb2013


  Maak melding

 26. @Paarsje.
  Het is n stuk duidelyker,las t in 1adem door.
  Geschiedenis die ik niet wist ondanks dat myn vader,2 ooms,3neven en vele vrienden er gewerkt hebben.
  Zo zie je maar weer,bedankt voor je educatieve posting.


  Maak melding

 27. Om met Johan Cruijf te spreken ” alle nadeel heb z’n voordeel”, m.a.w. van gemaakte fouten kan je leren.Het is noodzakelijk dat er op elke afdeling van overheidsdiensten die een eigen budget in beheer hebben, financiële controllers van het niveau SPD worden aangesteld. Ik denk dat er hier sprake is geweest van prijsschieten in een open doel door mensen van de ABOP. De controle moet minimaal zijn geweest.


  Maak melding

 28. Ze kunnen in ieder geval betreffende de laatste 5 jaar niks in de schoenen van de VHP schuiven, zoals gebruikelijk was.
  De aanhangers moeten nu beginnen na te denken in wiens schoenen ze nu al de corruptie moeten schuiven. In de schoenen van Sinterklaas misshien?


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.