vrijdag, april 19, 2024
HomeFotoBoek over Surinaamse Groentetuin

Boek over Surinaamse Groentetuin

-

Does Travel - naar Suriname

De volledig herziene editie van De Surinaamse Groentetuin werd gisteravond officieel door uitgeverij VACO gepresenteerd. In dit boek is alle benodigde informatie te vinden over het verbouwen van meer dan 80 bekende alsook wat meer bijzondere groentesoorten die in Suriname geteeld (kunnen) worden. Elke groentesoort heeft een aparte, duidelijke teeltbeschrijving. Ook ziekte- en plagenbeheersing wordt uitgebreid behandeld. Nieuw is de informatie over voedselveiligheid en hoe daarmee om te gaan, wat in deze moderne tijd zeer belangrijk is.

“We hopen met dit boek ook de hobbyist te stimuleren om voor eigen gebruik groentes te verbouwen. In de moeilijke tijd waarin we ons bevinden en met de vruchtbare grond die we bezitten, is dat een eenvoudige manier om een bron van voedsel te creëren. Kortom: een onmisbaar naslagwerk voor zowel de beginnende als ervaren tuinder” aldus de auteurs en uitgeefster, v.l.n.r. Robert Power, Audrey Hogenboom (uitgeefster VACO), Jenna Wijngaarde en Iwan Wijngaarde.

Het boek is vanaf zaterdag 21 november bij VACO te koop voor een introductieprijs van SRD 69.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

17 REACTIES
  1. @ J, Zwartmans,

    Je het helemaal gelijk Iedereen heeft op zijn erf wel een plekje waar hij zijn eigen groente kan planten. Doe ik ook. Maar ik ben niet lui!


    Maak melding
  2. J. Zwartmans, je bent niet verplicht om op elk onderwerp te reageren hoor. Wat heeft de presentatie van een boek over de groenteteelt te maken met kroegbezoek of buitenvrouwen? Het lijkt erop dat jij niet gelukkig bent als je niet iets negatiefs over Surinamers naar voren kunt brengen. Zelfs al gaat het over een bij uitstek positieve ontwikkeling in het land, jij moet en zal er een negatieve draai aan geven.

    Blaka Bakra, wie zegt dat iemand die niet zelf zijn groenten verbouwt lui is? Misschien heeft die persoon zich elders de hele dag uit de naad gewerkt, niet iedereen heeft de tijd en kennis om zomaar eventjes groenten te verbouwen. De auteurs van het boek, die weten waar ze het over hebben, zeggen te hopen dat mensen zonder kennis op het gebied van groenteleelt iets uit dit boek kunnen leren. Jij, als niet ‘luie’ Surinamer, beschuldigt ongenuanceerd alle andere Surinamers er zonder meer van lui te zijn, waarom richt je niet een standbeeld van jezelf op met het opschrift “Blaka Bakra, de enige niet luie Surinamer op aarde”.


    Maak melding
  3. @ Henkes,

    Kom op nou. Je kent je eigen kondremangs niet. Of je werkt of niet, het moet toch niet zo moeilijk zijn een paar zaadjes te planten en daarna een beetje water te geven? Daar wordt je echt niet moe van. Maar Surinamers wel!


    Maak melding
  4. @ Henkes.

    Kijk dat bedoel ik nou, ik weet niet of je een echte Surinamer bent, of een Blanke !
    Je vindt dat ik iets negatief schrijf over Sranan man, dat is niet zo. Ik ben daar geboren en getogen ik ken mijn landgenoten heel goed. Als ik jou reactie lees, dan heb ik een idee dat je heel gauw pissig wordt (op je tenen getrapt voelt. ) Is het zo; heb ik ook lak aan, want dat zijn feiten die ik opschrijf en geen Anansi tori ! Ik reageer wanneer ik wil, dus kom me niet vertellen wat ik wel, en niet mag doen.

    Jacko


    Maak melding
  5. @ Henkes,

    De voorbeelden liggen voor het oprapen. Het is namelijk makkelijker groenten en fruit uit de tuin van de buurman te jatten dan om het zelf te verbouwen. Sla de kranten er maar op na..


    Maak melding
  6. Blaka Bakra en J Zwartmans, ook ik heb mijn eigen groenten, kippen, geiten, doksen en zelfs geiten gekweekt (ten tijde van Bosje), ook van mij werden deze gestolen, maar het is een fabeltje om te denken dat elk mens in Suriname zomaar zijn eigen groenten en vlees kan verbouwen, als je een paar keer ‘poptji patu’ wilt spelen is dat haalbaar, maar om helemaal zelfvoorzienend te zijn, moet je weten waar je mee bezig bent. Bovendien, waarom zou je iemand, die al een volle dagtaak heeft, willen verplichten om zijn eigen groenten te gaan verbouwen, onze moderne samenleving is mogelijk geworden doordat men arbeidsverdeling heeft ingevoerd en er daardoor specialisten in onze samenleving te vinden zijn, als het goed is specialiseert de ene persoon zich op het verbouwen van groenten (voedsel) waardoor anderen dat niet meer hoeven te doen en b.v. monteur, leraar, politieagent, dokter enz. enz kunnen zijn, waardoor de hele samenleving daar voordeel aan heeft.

    Als iemand, net als jullie en ik, er naast zijn normale werk, als hobby heeft het telen van zijn eigen groenten en vlees, dan is daar natuurlijk niets op tegen, we moeten niet gaan eisen dat iedereen in Suriname maar zijn eigen groenten moet gaan verbouwen, alleen maar om de fouten door de regering gemaakt op te vangen, wie zal er dan voor de gezinnen van de groentetelers moeten zorgen, hebben jullie daar ook aan gedacht? De regering heeft als taak ervoor te zorgen dat iedereen in zijn eigen vakgebied een nuttige bijdrage kan leveren aan de samenleving, als ik leraar of buschauffeur ben, moet ik me na mijn dagtaak niet meer het hoofd gaan breken en in het zweet werken, om aan mijn groenten te komen, ik moet die gewoon kunnen kopen op de markt.

    Natuurlijk heb je onder Surinamers, net als onder Nederlanders, mensen die er de kantjes vanaf proberen te lopen, ik heb, toen ik nog in Nederland woonde, luie bakra’s gezien, die luier waren dan de luiste Surinamer die ik ooit ben tegengekomen. Jullie uitspraak dat Surinamers lui zijn, doen jullie zonder echt onderzoek, mensen zoals jullie kunnen met net zoveel overtuiging Surinamers (alle Surinamers) in hokjes gaan verdelen en dan gaan jullie beweren dat sommige hokjes oerlui zijn en andere de ijverigste mensen zijn die er op aarde te vinden zijn, ook die ijverigste mensen ooit, zijn volgens jullie lui als ze in een andere branche werkzaam zijn en niet toevallig hun eigen groenten verbouwen.


    Maak melding
  7. @ Henkes,

    Ik zal je één goede reden geven: Omdat de mensen het geld niet hebben om dagelijks groeten (die verschrikkelijk duur zijn geworden) te kopen. Dan is het toch een logische gedachte om het zelf te verbouwen? Daar is niet zoveel guts en kennis voor nodig.


    Maak melding
  8. Blaka Bakra, je hebt geen ongelijk dat veel mensen in Suriname het niet breed hebben, maar waarom moeten jij en Zwartmans, zonder dat jullie de mensen hun situatie kennen, ervan uitgaan dat ze het niet zullen willen doen omdat ze lui zijn? Er zijn duizenden redenen te bedenken waarom mensen er niet zelf toe overgaan hun eigen groenten te verbouwen. De gemiddelde Nederlander of Duitser verbouwt ook niet zijn eigen groenten en dat doen ze niet omdat ze lui zijn. Jullie zullen vast wel zeggen dat de gemiddelde Nederlander ander werk verricht en zo rijk is dat hij zijn eigen groenten niet hoeft te verbouwen. In Suriname vindt niemand, wanneer het goed gaat in het land, dat iedereen maar zijn eigen groenten op zijn eigen erf moet gaan verbouwen, men begint pas daarover te ouwehoeren wanneer het slecht gaat in het land. Op het moment dat het slecht gaat in het land, verwacht men van iedereen dat die als bij toverslag groenteteler kan worden. Ik blijf erbij dat het helemaal niet zo makkelijk is om eigen groenten te verbouwen. Toen ik daarmee begon (geswongen door Bosje), ging van alles en nog wat mis, ik heb daarom, de voorganger van dit huidige boek gekocht (ISBN 99914 0 030 3). De meeste Surinamers weten niet hoe je groenten voor langere tijd, duurzaam, moet verbouwen en de meest arme Surinamers hebben het geld niet om een boek te kopen om dat te leren, ze beginnen misschien wel enthousiast, maar bij de eerste de beste misoogst door plagen, ziekten, ongunstige weersomstandigheden en niet te vergeten de dieven (in menselijke zowel als dierlijke gedaante), haken ze weer af, het is misschien winstgevender om door te gaan met de hossel waar ze reeds alles van afweten, dan om je tijd, geld en moeite te verkwisten door zelf te gaan planten terwijl je daar nog niets van afweet en je er ook niet zeker van bent dat je zelf iets van gaat oogsten. Als een hosselaar de afweging maakt en tot het besef komt dat het winstgevender is om door te gaan met zijn hossel, i.p.v. te gaan planten, omdat hij zijn groenten, met het geld dat hij door te hosselen heeft verdiend, makkelijker en goedkoper op de markt kan kopen, dan gaat hij niet zijn eigen groenten verbouwen, niet omdat hij daar te lui voor is (hosselaars werken vaak dag en nacht door), maar omdat het economisch gezien niet voordeliger is dat zelf te doen.


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES