‘Kortingsregeling universiteit ook voor studenten uit Suriname’

6

SP Kamerlid Harry van Bommel ontving deze week uit handen van Ram Rambaratsingh van de Vereniging Surinaamse Nederlanders (VSN) het proefschrift ‘Boedelproblematiek in Suriname’(FOTO). Dit proefschrift is geschreven door mevrouw A.C. Ramautar ter verkrijging van de graad van doctor aan de Open Universiteit te Heerlen. Bijzonder is het feit dat de promotie vanuit Suriname is geschied.

Van Bommel: “Ik feliciteer haar van harte met deze bijzondere prestatie en ben haar erkentelijk voor de interessante studie die een mooie plaats krijgt in mijn Caraïbische bibliotheek. Mevrouw Ramautar heeft hiermee bewezen dat promoveren op afstand goed mogelijk is. Daarom bepleit ik in vragen aan de Nederlandse minister van Onderwijs dat de kortingsregeling van de Open Universiteit ook toegankelijk wordt voor studenten die vanuit Suriname studeren of promoveren”.

Volgens hem komen studenten met de Surinaamse nationaliteit alleen voor het lagere collegegeld in aanmerking als ze in Nederland woonachtig zijn. De kortingsregeling KCOU kan oplopen van 50% of 80% van het collegegeld en is van groot belang voor studenten uit midden en lage inkomensgroepen. “Volgens mij wordt met de huidige regeling voorbij gegaan aan de belangrijkste doelstelling van de Open Universiteit: studeren op afstand. Eerder al werd het gewone collegegeld voor Surinaamse studenten op ons aandringen aangepast. Wat mij betreft moet nu hetzelfde gebeuren voor studeren op afstand” aldus het SP Kamerlid.

6 REACTIES

 1. ik weet eerlijk gezegd niet of de vereniging van surinaamse nederlanders leden werft. in ieder geval heb ik mijn b eloofde informatie nooit van hun ontvangen. zelf denk ik dat alle surinaamse / diasporagroepen zuiver etnisch werken en dat is heel jammer.


  Maak melding

 2. Een goed initiatief van de heer van Bommel. Studeren aan een Nederlandse universiteit is geen goedkope aanbieding. Ik had het voornemen om een a twee modules in de informatica aan de VU te volgen. Ik viel bijna achterover van het gepresenteerde prijskaartje. Omdat ik een ex student aan een Nederlandse ………………….. ben geweest was ik verplicht voor dat ene jaar 10.000,- Euro collegegeld te betalen. Personen die al eerder hadden gestudeerd moeten bij een vervolgstudie per jaar het college van 10.000,- Euro per jaar betalen. Gelukkig dat de universiteiten in Belgie een uitkomst bieden, ook op het gebied van afstandsonderwijs.


  Maak melding

 3. Salon socialistVan Bommel kan pleiten wat hij wil maar wat mij betreft gaat er nihil nederlandse belastinggeld naar suriname. Hij mag sinterklaas voor eigen rekening spelen.

  Zoals gewoonlijk blèrt de sp weer voor de troepen ui.


  Maak melding

 4. Prima voorstel van Van Bommel. Eindelijk wordt er enige rekening gehouden met Surinaamse studenten die de Surinaamse nationaliteit hebben. Het is goed dat er rekening wordt gehouden met de financiële kant van hun studie en inderdaad, in België is het goedkoper afstuderen aan een universiteit dan hier in NL, terwijl het niveau hetzelfde is als op een willekeurige Nederlandse universiteit.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.