Arbeiders Surinaamse goudproducent zonder werk

19

PARAMARIBO, 17 nov – Goudproducent Rosebel Goldmines heeft een deel van haar arbeiders met ontslag gestuurd. Er is geen werk in het door een lage marktprijs geplaagde bedrijf. Intussen wordt onderhandeld.

De bedrijfsleiding en de vakbond, de Rosebel Goldmines Werknemersorganisatie, praten al geruime tijd over oplossingsmogelijkheden. De vakbond is daarom verrast en verontwaardigd. “Dit valt niet goed te praten. Je kan mensen zo bedanken, mensen die hun krachten jarenlang hebben gegeven. Ze hebben het bedrijf helpen opbouwen”, zegt vakbondssecretaris Orpheo Belfort tegenover de Ware Tijd.

Ongeveer vijftig man zijn met ontslag gestuurd. Het bedrijf wil tien procent van het arbeidersbestand ontslaan. Dat komt neer op zo’n honderd en vijftig man. Eerder was toestemming gevraagd bij de ontslagcommissie van het ministerie van Arbeid. De aanvraag werd afgewezen. De vakbond heeft vooral moeite met de hoogte van de afkoopregeling die het het bedrijf heeft voorgesteld.

19 REACTIES

 1. Toch niet meer dan logisch de verkoopprijs daalt en de regering laat toe dat jouw voorraad gestolen wordt.

  Ondanks dat men afspraken met de President heeft gemaakt, de ontsluitende weg heeft aangelegd is de President niet bij machte of niet geïnteresseerd om zijn kant van de afspraak na te komen.
  In zo’n land ga je sluiten tot dat er en regering is die haar afspraken wel nakomt.


  Maak melding

 2. Vele multinationals sloten hun deuren tijdens de mislukte revo periode. Alleen misdaadstaten zoals Venezuela en arme Afrikaanse landen zullen misschien willen investeren in de paars verworden misdaadstaat. Vele oliedomme aanhangers die in 2010 en wederom in 2015 bezeten krijsten……soso lobi baas, zijn letterlijk en figuurlijk paars beneveld in de war. Hoe dan baas, baas fa dang, baas fawakka. Baas habi kaka nanga oenoe dong aanhangers. Hihi. Soso njnag paarse ka wo tjiesie door de kelen ingedrukt, leki amnestiewet. Opmerkelijk dat de koers ontwikkelingen van de US dollar bijna identiek zijn als in 1985.


  Maak melding

 3. Je toont aan dat:
  De markt overspannen is
  De prijs van goud nog steeds niet stabiel is
  De kostprijs nagenoeg gelijk is aan de verkoopprijs
  Jou bedrijf verlies maakt
  Door alleen te saneren door terugbrengen van de grootste kostenpost namelijk arbeidsloon de break even kunt benaderen.
  En n concludeert het ministerie van Arbeid dat er geen toestemming kan worden gegeven om het ontslagrecht toe te passen.
  Ze zien liever 2.000 man over nu en 2 jaar naar huis gaan zonder werk dan nu toestemming geven voor 150 man naar huis met een afvloeiingsregeling
  Hoe dom kun je zijn


  Maak melding

 4. De slimme zet van El Vene.

  De staat krijgt haar royalty op de productie en niet op de winst van het bedrijf.Zo lang het bedrijft goud blijft vinden,gaat de staat vangen.
  Anders dan bij Newmount.Hier gaat de staat vangen als er pas winst wordt gemaakt.Zo niet dan zit haar miljoenen zo maar daar vast.


  Maak melding

 5. Dit was te voorzien. Maar ja, deze ka regering heeft alleen maar oog gehad voor hun eigen welvaart. Maar een dag vooruit denken blijkt al te veel.

  De begroting voor 2016 wordt binnenkort behandeld in de DNA. En alle vette worsten en nyang patoes die destijds zijn beloofd worden geschrapt. De AOV wordt gehalveerd, de kledingtoelage voor bepaalde diensten wordt geschrapt, en nog veel meer. Wacht maar op februari. Dan gaat het volk pas bewust worden met welk kluitje ze in het riet zijn gestuurd. Ze zullen van de honger geen ka hebben. Heeft ook een voordeel: hoef je geen (duur) toiletpapier te kopen.


  Maak melding

 6. Deze ontwikkelingen zijn al heel lang bekend, maar de regering heeft niets gedaan, behalve afwachten.
  Er zouden bv. in de infra-structurele sfeer ook projecten kunnen worden ingezet om werkloze Rosebel Goldminers aan het werk te houden.
  Niets van dat alles.
  Deze regering wordt nu geconfronteerd met de gevolgen van het potverteren in de regeringsperiode Bouta I en een structureel slecht economisch beleid.
  Je kunt niet blijven lenen om maar een handje vol mensen daarvan beter te laten worden.
  Kortom: deze regering is niet op zijn taken toegerust.


  Maak melding

 7. Hulp aan Nederland vragen, want het is de schuld van Nederland.

  Nederland had eigenlijk reserve achter moeten laten in de Surinaamse staatskas voor deze onvoorzienbare kosten!!!


  Maak melding

 8. Sunners, I know it must be tough on bedrest, and it’s not a vacation. I hope you will feel better soon. I think we should set up a video conference and play settlers or some other game. I updated my blog, but no comments. Maybe I’ll post a more provocative post next time. What’s up with the picture of the baby foot? Is that real? I suspect photoshop because there is too much detail. Love ya Sunbun.


  Maak melding

 9. Yeah, I’m planning on introducing a cheat mode, where you put rocks in a shape like this and it unlocks the cheat box:[][][][]_[][][][]Then, you can click on it and type in a cheat and one of them will be “Coach” and it fills your inventory with guns. XD


  Maak melding

 10. Parabéns! Isto sim é uma forma inteligente de manifestar uma opinião. Estou farto de ouvir dizer mal, disto e daquilo, sem se apresentarem soluções. Os bloguistas (pelo menos os independentes) deveriam esclarecer os seus leitores desta forma. Mais uma vez os meus parabéns.


  Maak melding

 11. my skin is probably too dark to use it which is a bit worrying. You seem to be darker skinned than me though so if it works out ok for you im definitely going to consider it. Out of curiosity do you fake tan at all? I'm just a tad darker than nc20 all over y body i'd say, is that lighter than you? Sorry for so many q's but it'd really help me knowing :)Thanks


  Maak melding

 12. Hi Mrs. Wiebe – I’m not sure if you remember me or not, but I was one of your students in the year book class back in 1998 (I was a year below Abra). I’ve been following you on this blog, and just wanted to take this time to let you know that I am thinking of you and praying for you as you deal with this cancer. I really appreciate how open and candid you have been about the whole process and am touched by your faith. Thank you for sharing, and you are in my prayers. If there is anything I can do from new york city, please let me know!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.