Van Sommelsdijckkreek, Bakhuisgebergte in Suriname passé?

81

PARAMARIBO, 16 nov – Passen namen als Van Sommelsdijckkreek, Julianatop, Bakhuisgebergte en Abraham Crijnssenstraat nog bij het Suriname van vandaag? Er zijn Surinamers die het zeker weten: nee! Te koloniaal en te Nederlands.

Het lijkt geen kwestie meer van wikken en wegen. Althans, dat meent de Nationale Reparatie Commissie Suriname. “Onze geschiedenisboeken moeten worden herschreven. Deze herkenningstekens moeten naar musea. Het moet zichtbaar zijn dat het zo geweest is, maar dat het niet van jou komt”, zegt commissievoorzitter Armand Zunder tegenover de Ware Tijd. Rivieren, kreken, straten zijn aan een herdoop toe.

Ook de commissie Viering veertig jaar Srefidensi (onafhankelijkheid) is er helemaal voor. Vier decennia republiek lijken een goed moment. En de rede dan? Het Bakhuis gebergte bijvoorbeeld is vernoemd naar de Nederlandse legerofficier Louis August Bakhuis. Ook dankzij zijn expeditie in 1901 is het gebied rond het ertsrijke gebergte vastgelegd en formeel bekender gemaakt. De rede, niet de emotie, noemt dat geschiedenis.

81 REACTIES

 1. Moeten we dit overlaten aan een stelletje idioten die geschiedvervalsing willen plegen. Hoezo te koloniaal en te Nederlands. Bouterse straat, Abraham straat is dat beter.??
  Gaan die idioten ook plaatsen met namen als Domburg afschaffen??????????????? Stelletje idioten, halve garen.
  Die idioten hebben echt geen moer te doen.


  Maak melding

 2. EINDELIJK !!!!!!!!!!!!!!!

  Tijd voor bewustwording typisch,..de REDIEMOESOES zijn altijd tegen deze ontwikkeling.Veel namen die ons herinneren aan de kolonisator moeten VERDWIJNEN..daar liggen wij èchte Surinamers niet wakker van !


  Maak melding

 3. Toppie man je reactie
  Het zijn een stelletje idioten bijelkaar die niets te doen hebben. Laat ze maar eerst de dieven en schurken onder handen nemen

  Tjee


  Maak melding

 4. Meneer Zunder begin eerst je naam te zuiveren.
  Want toen jullie uit Afrika kwamen heten jullie niet Zunder, Bouterse, Wijngaard, Brunswijk, Venetiaan, Simons, Vrede, Winter, van Randwijk enz !!!!!!!!.

  Jullie dragen allemaal puur Hollandse namen !!!!.
  Hou je bezig met belangrijke zaken.

  Groet


  Maak melding

 5. Ik lees net dat Nederland moet de gaat dichten betreft suralco.
  Een Groep stelletjes willen de namen veranderen.Laat hun ook zijn naam veranderen in weg gelopen slaven,en paspoort inleveren en nooit meer naar Europa te komen..Stelletjes hypocrit,,zwijnen zijn ze..alles willen ze afschaven,,als of alleen hun te zegen hebben en geen enkelen bevolkings groepen,,,Laat ze ook stop zetten de handel met buitenland. Kijk De Zwarte pieten in Afrika met de zelfde gedachten,,wat zij nu hebben En Groot continent zonder resultaat,,,is net als een hangende lul,,,Laat de dingen zoals het zijn,,,Stelletjs varkens gedachten hebben ze,,,en de regering vraagt diaspora,,,investerders,,,uit buiten land…op deze manier ,,,,,,stelletjes pyscopaten,,,


  Maak melding

 6. Sorry, maar ik krijg het gevoel dat de Surinamers de weg totaal kwijt zijn. Historische namen veranderen: nooit doen, anders moet je alle namen van Surinamers, die bij de Emancipatie zijn gegeven door de Nederlanders ook veranderen. Nederland wordt nu verantwoordelijk gesteld voor die stomme overeenkomst met de Suralco. Hebben wij ooit geld van Nederland ontvangen toen Billiton uit Suriname vertrok? En waar blijft die ontwikkelingshulp die Bouterse aan Nederland had beloofd? Neen jongens de oplossing van het probleem moeten jullie in een heel andere hoek gaan zoeken. Begin de adviseurs te reshuffelen, te beginnen bij de heer Herrieberg, want die hebben hun houdbaarheidstermijn al lang overschreden. Vers bloed zou heel goed zijn voor Suriname.


  Maak melding

 7. Alle Bergtoppen,rivieren, kreken en natuurlijke omgeving moeten Inheemsenamen krijgen,hun eigen namen,is goed voor zelfvertrouwen oorspronkelijke bewoners en AfroSuri’s die bewust en overtuigd zijn in hun ideaal een Afrikaanse naam over te nemen,hun volste recht hebben om het te doen,geldt niet voor alle Afro-diaspora’ s want het is een bewustwording proces.


  Maak melding

 8. Commissie wil volkslied strijdvaardiger maken
  14-11- 2015

  Commissie wil volkslied strijdvaardiger maken 1Voorzitter Henk Herrenberg van de Commissie Herdenking 40 jaar Staatkundig Onafhankelijkheid gaf tijdens een persmeeting aan dat in het kader van 40 jaar Srefidensi het volkslied veranderd zal worden. Dit werd onder andere bekendgemaakt als een van de zaken die aangepakt zal worden teneinde meer bewustwording te creëren. In het Nederlands couplet waar te woorden ‘werkend houden we in gedachten’ gezongen wordt , zal veranderd worden in ‘strijdend houden we in gedachten’. De commissie voorzitter zegt dat het woordje strijdend door de toenmalige gouverneur veranderd was in werkend. Het geeft dus een vertekend beeld van de geschiedenis. De commissievoorzitter heeft een reeks van activiteiten aangegeven, die niet alleen voor 25 november zal plaatsvinden, maar ook na 25 november zullen 12 maanden lang activiteiten ontplooid worden.
  Het volkslied zal niet het enige zijn dat een verandering zal ondergaan. Het ligt in de bedoeling dat ook de straten, zoals de Abraham Crijnsenlaan een naamsverandering zal ondergaan. Namen zoals de Abraham Crijnsenlaan, de Julianatop, van Sommelsdijckse Kreek zijn allemaal namen die in deze tijd niet passen, volgens commissievoorzitter Herrenberg. Ook werkt de commissie aan het realiseren van een nationale klederdracht.

  Moeten wij lijdelijk toezien als een stelletje seniele racistische oude en afgeleefde bejaarden onze geschiedenis wil vervalsen en het volk willen dicteren nog voordat zij sterven ? Dezew heren zijn bezig met haatzaaierij en doen in dat opzicht helemaal niet onder voor de heer Wilders in Nederland. Wij moeten zo snel mogelijk van deze regering af zoals wij toentertijd van Wijdenbosch onszelf hebben bevijd. Zolang deze regering blijft zitten hebben deze Imbicielen de mogelijkheid om al deze ‘satanische’ plannen door te drukken en het ganze volk te versplinteren. Gaan jullie nu toch masaal de straat op en donder de ganze regering richting huis. Ze manipuleren en stelleen succesievelijk delen van de bevolking trevreden door mondjesmaat salarissen en uitkeringen uit te betalen. Ondertussen zijn ze allen bezig om achteraf hun buitenlandse bankrekeningen te spekken.
  We dienen te handelen, voordat het te laat is.
  “Opo Kondreman oeng Opo, Srananggron e kari un”


  Maak melding

 9. Hebben deze bejaarde senielen gedacht om allereerst hun door de slavernij verkregen namen te veranderen en?of vervangen ? Of zijn ze daar te huiverig voor. Ze zouden er echt goed aan doen door allereerst aan gezondmaking van hun door ziekte aangetaste hersenkronkels te laten scannen om de overwoekerende kankercellen te laten verwijderen, inplaats van onze toekomstige burgers te vergiftigen met deze altoosdurende “haat” die in hun hersens ronddoolt.
  Het zijn echt zielige oude en uitgerangeerde ‘Debielen’ die dankzij ons vruchtbaar land nog in leven zijn.
  Zie ook het artikel in dagblad Suriname : http://www.dbsuriname.com/dbsuriname/index.php/commissie-wil-volkslied-strijdvaardiger-maken/


  Maak melding

 10. @ printa

  Naams verandering staat niet gelijk aan vooruitgang maar aan bekrompenheid en weigeren het eigen verleden onder ogen te zien.
  Het staat voor zwakte en lafheid.

  Deze actie is niet meer dan een afleidingsmanoeuvre. Men wil de aandacht van het niets presteren afleiden door net te doen als of ze echt iets veranderen.

  Pretoria de hoofdstad van Zuid Afrika is nog steeds vernoemd naar de Boerenleider/Afrikaner Pretorius.

  Iedereen die het verleden vergeet is gedoemd het te herhalen. Hoe wreed een verleden ook was het blijft het verleden.
  Het lijkt mij dat wil men goed aanpakken er heel wat namen zullen moeten veranderen. Wat voor indiaanse naam zal Bouterse zich aan meten President Wnnetou of Hiawatha of Witte Neus.


  Maak melding

 11. Voertaal is Nederlands, moeten zij dit ook gaan veranderen met aangepaste Surinaams grammatica. Te koloniaal.”Bouterse”etc. de namen van afro Surinamers in de stad zijn niet koloniaal. Jammer dat we echt te maken hebben met stelletje idioten die geen verstand van hebben en rondlopen met rare ideetjes. Zo heb je weer een groepje die zit te denken om meer nationale vrije dagen voor Suriname in te plannen, terwijl het land een arme ontwikkelingsland is, waar je de arbeidscapaciteit omhoog moet gooien creëren zij nog meer van de luiaards.


  Maak melding

 12. Allereerst moet die seniele bejaarde Herrenberg zijn typische Nederlandse naam gaan veranderen.ten tweede moeten vrijwel alle afstammelingen van de slaven dat dan ook maar gaan doen omdat niemand zijn oorspronkelijke naam kent.Onze mentaliteit en het moreel verval in Suriname DAT moet veranderen.namen van bergen en rivieren of straten veranderd niets aan onze geschiedenis ! Laten ze liever beginnen met transparantie het bestrijden van corruptie bij zichzelf in plaats dat ze zogenaamd zo zelfbewust zijn en de geschiednis willen verdoezelen.


  Maak melding

 13. Dat die Hooghart( typische Nederlandse naam) Nederland financieel verantwoordelijk wil stellen voor het vertrek van Alcoa uit Suriname is weer een waanzin uit zijn brein ontsproten dat zijn weerga niet kent.We zijn al 40 jaar onafhankelijk en hebben onze eigen zaakjes proberen op te knappen; zn paarse baas scheldt Nederland de huid vol in zn persoonlijke vete en nu wil je ineens terugvallen op Nederland omdat die paarse miskleun en consorten falen om een gedegen afkoopregeling met de Suralco te maken vanwege incompetentie van alle commissie leden ?? Foei toch vroegere ” streetfighter” wat een afgang !!!


  Maak melding

 14. Armand Zunder ??? 🙂
  Het is echt lachwekkend. De geschiedenis kan je niet veranderen door namen te veranderen.
  Wat doen we dan met alle plaatsnamen?
  Groningen, Wageningen, Alkmaar, Haarlem etc.
  En dan alle namen van de plantages?
  Hoe moeten we de Jodensavanna dan noemen?
  Dat was pas een slavenbolwerk.

  Er is ook al een plan geweest om het Nederlands af te schaffen. Succes.


  Maak melding

 15. De enigen die geen enkele Nederlandse namen / uitdrukking in hun identiteit /naam hebben zijn de Chinezen, de Javanen, de Hindoestanen, de Libanezen.
  De enige die WEL Nederlandse namen / uitdrukking in hun identiteit /naam zijn de Marrons, zowel de oerwoud Marrons als de stad Marrons.
  Enkele posters hebben reeds de namen aangegeven:
  Maar nog meer namen zijn bekend die hilarisch genoeg wellicht ook aan vervanging toe zijn:
  Coca, Welzijn, Kotter, Soso etc. Vaak genoeg hebben de Marrons de namen aangenomen die, van vanuit hun onletterkundigheid, hilarisch klinken bijvoorbeeld a boi koni terwijl hij / zij nog stommer zijn dan een krimpende achterwerk van een zeekomkommer.


  Maak melding

 16. Leidt de aandacht af van het volk door ze een nieuw spelletje te geven. Dit kunnen ze dan beter in een TV show doen.
  Ik neem aan dat Zunder zijn naam gaat wijzigen in
  Zundersing.
  Herrenberg gaat Jurassic Park heten.
  Bouterse wordt N’janka,

  Ik ster voor om de koloniale taal, Nederlands, ook af te schaffen.


  Maak melding

 17. Als ze overgaan tot het verdraaien van de geschiedenis, dan maar ook de Nederlandse taal afschaffen en daarvoor in de plaats het Suribabwaans takitaki. Moordenaars en corrupte trawanten hebben nu een misdaadstaat van Suriname gemaakt. Kijk maar naar de vruchten van de lijder, zijn boi is een misdadiger, als ook zijn stiefboi. Maar ook vele revo boi’s van zijn corrupte trawanten zijn verworden misdadigers. Wie geloven dat baas en zijn roversbende een zegen voor het land zijn, zijn 10.000.000 malen dom in het kwadraat. En dat zijn het gros der paars verworden paria’s. De stinkend rijke poepvliegen en parasieten, die lachen het ganse volk uit, hun klauwen wrijvend. Na soso lobi baas noh, wel na soso lobi a paarse misdaad sa ai tja kong, plus wo pai foe foeroe a staatskas bakka. Onberechte misdadigers is de macht wederom gegeven door paarse stomme dommerds. Hahahahaha. neks no fout, baas na egte lijder foe Srababwe. Leve de misdaadstaat met aan het hoofd, onze lijdsman, baaaasssss. hihi


  Maak melding

 18. Daar zaten wij met z’n allen op te wachten.
  Door deze heldhaftige actie is onze staatskas
  onmiddellijk gevuld.

  Vervang de namen met de volgende namen;

  – Op de vlucht opgehangenstraat
  – Lege staatskasstraat
  – De wederom lege staatskasstraat
  – De beste de aller allerbestestraat

  Verder kunnen er nog namen van Ghanese slavenvangers
  en Ghanese slavenhandelaren gebruikt worden.

  De oorspronkelijke bewoners worden gemakshalve
  wederom niet naar hun mening gevraagd.

  Nog 5 van deze achterlijke jaren tog!!! Geweldig jonge.


  Maak melding

 19. Leer leven met de geschiedenis ouwe gehoer Zunder!
  Begin alvast de tragische geschienis over coup1980, telefoon coup,Moiwana slachting en Dec moorden 1982,en bouta amnestie in de geschiedenisboeken te doen zodat onze nageslacht over onze Eigen tragische geschiedenis kunnen leren veroorzaakt door een stelletje mislukkeligen !!!
  Jij idioot Zunder!
  Ikdenk dat Zunder graag KWAKOE zou willen hetem !!!
  Mi Gado en de 3 gebergten Baron,boni en Joliceur gebergten .WALGELIJK!!!


  Maak melding

 20. Suritogo, Suri-leone, Surenia, Surbenin, Surmali, Sur-afrika,
  Surbawe, Surwanda, Surghana, Surnigeria, Surniger, Suri-voorkust, Surliberia, Surhaiti, Surtogo, Surzambique, Surwana, Surmalia, Surangola, Surganda, Surzania, Surtjaad, Surmalawi, Suritanië.

  Binnenkort wordt de benaming van het land Suriname veranderd door deze debielen in de bovenstaande namen. Mark my words.


  Maak melding

 21. Maar dan moet je de nieuwe namen ook eerlijk verdelen over alle bevolkingsgroepen en gangbare talen aldaar. Want het lijkt er sterk op dat alles een neger-engelse naam krijgt straks. Wat een andere regering weer zal nopen om opnieuw de namen te hernoemen.


  Maak melding

 22. @Printa
  jij denkt dat 1 van deze gebergten jouw naam zal dragen gewoon zomaar..Printa top?!
  Nooooooit,never!!!
  Lulkoek ,soort zoekt soort!
  Printa + zunder=1


  Maak melding

 23. Van Sommelsdijk zal zich niet omdraaien in zijn graf als de naar hem genoemde grootste open riool van Paramaribo naar Mr Eddy Bruma Open Riool wordt veranderd.


  Maak melding

 24. Waarom verandert Herrenberg zijn naam niet in piring bergie? Per slot van rekening hebben we nooit haringen gezien in de Surinaamse wateren, die zwemmen in de Noordzee.


  Maak melding

 25. @ Printa ( sibie )

  EINDELIJK !!!!!!!!!!!!!

  Ben je soms met Pero op stap geweest ????

  Je bent een voorstander om de Hollandse namen te veranderen.

  Ga en tegen R.Hooghart zeggen dat hij niet bij de Ptata´s moet aankloppen om financiële steun als straks de Amerikanen weg zijn ( Suralco )
  De meeste bekrompen Surie´s zijn tegen NL, maar de € die in Su komt, komt van de Surineds : en daar hebben jullie geen problemen mee heh ????
  En dat vind ik hypocriet en niet een beetje ook tsjonge tsjonge $@<**^6%,{}{}.


  Maak melding

 26. @ Printa,

  Een Surinamer en bewustwording? Hoort niet bij elkaar. Surinamers van tegenwoordig kennen hun geschiedenis niet. En als ze het al kennen, komt het uit vervalste geschiedenisboekjes. Ga jij maar lekker door met je zogenaamde vooruitgang. Er is in de afgelopen 40 jaar geen enkele vooruitgang geboekt! Er is een brug gebouwd, hoera, hoera, de paarse vlag in top! Suriname is een collectief gekkenhuis aan het worden, en ik weet al wie de eerste patiënten zijn.


  Maak melding

 27. Suriname heeft mensen nodig die met oplossingen komen
  voor onze problemen waavoor we nu staan.
  Zunder is een doorsnee Surinamer praat veel doet niets.


  Maak melding

 28. @Printa, welke namen denk je dat Hooghart en Zunder dan hebben???Denk je dat zij deze ook zullen gaan veranderen?????
  Wat denk je van de volgende namen::::Bouterse, Boerenveen, Herrenberg en nog veel meer,,,,,

  =Die gasten moeten heel erg blij zijn dat zij goed geschoold zijn door de witteman. Je ziet vandaag zelfs wat met het onderwijs gebeurt in Suriname.
  Niets negatief van Bouterse mag in de boeken komen te staan.
  Tot heden worden er nog boeken besteld uit het buitenland voor de Surinaamse kinderen.

  Wat kan en heeft suriname nog??????

  -Jammer dat een kleine groep bepaalt wat er in Suriname moet gebeuren met dit soort zaken. Deze mensen zullen terroristen kweken en ze zijn dan ook voor gewaarschuwd.


  Maak melding

 29. Big up Herrenberg nanga zunder iemand moet het doen Lou de Jongh schreef alleen mooie dingen over de ned geschiedenis niemand nam de moeite om hem te corrigeren terwijl hij half Indisch was begrepen vele mensen niet waarom hij de misdaden gepleegd tegen de menselijkheid in Indonesië en Su niet in de geschiedenis boeken voor kwamen .het is tijd geworden de echte Su geschiedenis te schrijven door een echte suri neks no fout.we hebben geen vervalser a la Lou de Jongh nodig omdat te doen dat de meeste van jullie daar moeite mee hebben begrijp ik volkomen ,ga j eigen geschiedenis na dan zullen jullie weten wat ik daarmee bedoel,want wat jullie vandaag de dag van jullie claimen is door anderen bewerkstelligt vandaar de cameleon mentaliteit altijd de drang hebben iets anders te willen zijn dan wie j eigenlijk bent het zit in jullie DNA ,ontkennen zit in jullie het begon 300 AD daar kwamen jullie meesters vandaan verder zeg ik niets zoek het zelf uit ,het heeft door gewerkt, tot vandaag de dag zitten jullie in die identiteitscrisis.vandaar de drang van jullie zich te identificeren met de Hollanders ,jullie mogen gaan schreeuwen en alles ontkennen maar diep in j binnenste weten jullie dat ik de waarheid spreek.


  Maak melding

 30. De heren kunnen stage gaan lopen in Zuid-Afrika waar men al jaren op grote schaal bezig is met naamsveranderingen. En dan vooral namen die aan apartheid waren gekoppeld. Overigens ook namen die niks met apartheid hadden uitstaan.
  Dat er onder bepaalde bevolkingsgroepen grote weerstand hiertegen bestaat, behoeft geen betoog.


  Maak melding

 31. Libi den NENG , a problema de na ini den
  man ede, puru a srafting-syndroom, sorgu
  takki Sraften NO TEK YU BAKKA !

  No mek no wang mang kon plei bassi na wi tapu !

  No wan man mus fu potti STAATSSCHULD
  tap un ede !

  Dan a sem man e libi Bigi Teng fassi nanga
  ing CLAN, nanga deng famirman!

  Sraften psa, no mek a kon bakka ! Mek den
  fufurman pot a monnie fu a monnie fu a
  STAATSSCHULD bakka ini a Staatskas fu
  WI, a Sranang People !

  Sranang People no mus fu pai ede djie den bigi
  las monnie, nanga corruptie fu a regering disi !

  SRAFTEN PSA, NO BOIGI MORO !!!

  PS : Dan den sem man fu a CLAN wanni fu
  bai Suralco DAM, fu kon puru moro monnie fu
  un sakka !!

  FREE UN EDE, FREE A SRANANG PEOPLE,
  FREE SRANANG !!!


  Maak melding

 32. Aloha…….Wat krijgen we nou?????.De namen die kolonisator destijds heeft gegeven moeten inheemse namen krijgen.Wel dan moeten alle hollandse namen verandert worden. Ook die van de mensen b.v.Goedhart, Abrahams, Weydenbosh, Herrenberg etc etc.
  Anders is t bullshit alleen met de namen van sommelsdijkse kreek, abraham crijnsen, tafelberg, julianatop en veel meer.
  Dus de boel niet bedonderen he.


  Maak melding

 33. Goedzo Suriname, clean the files. De geschiedenis van Suriname moet herschreven worden.Weg met de koloniale identiteiten. Suriname is van haar (culturele) identiteit ,haar tradities, en geschiedenis beroofd. De Surinaamse culturele identiteit moet meer op de voorgrond treden. De illusie dat het kolonialisme zaligmakend is geweest voor Suriname moet totaal uit het brein van de Surinaamse samenleving verbannen worden.


  Maak melding

 34. @Robje-slapende-Desi-slaaf: CLEAN THE FILES ?

  CLEAN YOUR SLEEPING SLAVE MIND !

  Sranang heeft een TROTSE MULTICULTURELE
  BEVOLKING ! Sranang heeft vele Culturele
  IDENTITEITEN en heeft VELE DIVERSE
  CULTURELE TRADITIES, afkomstig uit bijna alle
  werelddelen !

  De BEVOLKING LEEFT VREDIG SAMEN !

  PS : JOUW BAAS, DESI, is BANG voor ONZE
  GESCHIEDENIS , Bang voor de MASSA-
  MOORDEN op ONZE BEVOLKING en BANG
  VOOR DE WEDEROM GELEEGDE STAATS-
  KAS, BANG VOOR ONZE RECHTSSTAAT !


  Maak melding

 35. @RobG
  Waarom vertrek je niet richting Lasi kondre?!(verloren land)
  Wat doet bouta zo goed dat ons zalig doet voelen?!
  Neks ,die beest schiet 15 ongewapende burgers neer en zegt doodleuk’ik ben het niet’ ,bedelt vervolgens om amnestie en wacht op vergiffenis van Sandew hira die even gek is als je baasje zelf.
  Geen geschiedenis die je je nageslacht zou willen overdragen.


  Maak melding

 36. @ Ray,Henry,Srafu,astaman e.a. jullie hebben allemaal gelijk; die fossiel van eenHerenberg, uitgerangeerde ouwe gek en die Zunder zijn stapelgek; denken ze zo ook nog interessant te zijn. Die Herenberg moet gewoon plantjes gaan natmaken na zijn middagdutje. Ik snap nog steeds niet waarom sommige mensen niet kunnen begrijpen dat ze dingen moeten overlaten aan anderen ! A sari ! A nofo ! Go rostoe ! Maar neen ze zijn zelfs niet met een atoombom op vlammenwerper van een bepaalde stoel weg te slaan.Ze moeten interessant blijven vandaar dat ze van alles bedenken en daarmee een hoop Onzin !! Triest !


  Maak melding

 37. @ baka koeli
  Hi.mengelmoes van verbrasterde eicellen die zich baka koeli noemt. Ik begrijp je omdat je een puur Indiaas produkt bent. Dus weinig weet over mijn land. Maar ik raad je aan om zo snel mogelijk terug te gaan naar India omdat je niet in onze systeem past


  Maak melding

 38. @ rob
  Meneer rob, ik ben er volledig eens met jou motto van ‘clean the files’
  Tenminste als we bij jou mogen beginnen
  De oude Windows 98 op je schouders gaan we vervangen met een gloednieuwe Windows 10,een goeie anti virus daarna, en dan denk ik dat we op de goede weg zijn
  Fijne avond, en werkt aan uw bewustzijnsvernauwing


  Maak melding

 39. Dan hebben we het nog niet eens over de enorme financiële last die het bedrijfsleven gaat lijden onder deze flauwekul.Bedrijven zullen hun hele marketingsysteem moeten veranderen. Nieuwe visitekaartjes, nieuwe bedrijfslogo’s, nieuwe advertenties enz. Betaalt u dat, meneer Zunderkul? Verder denken dan je neus lang is kun je blijkbaar niet.


  Maak melding

 40. @ Rob G., Blaka Koeli en Printa,

  Volgende week komen jullie weer in aanmerking voor je bijstandsuitkering van Nederland. Smerige redimusu’s zijn jullie. Als jullie je eigen nest willen bevuilen, ga je gang, maar blijf met jullie poten (postings) van Suriname af! Jullie zijn surrogaat-Surinamers met een verstand van een bevroren garnaal! Beroepsprofiteurs als jullie zijn er in Suriname genoeg.Daar hebben we jullie niet voor nodig!


  Maak melding

 41. @blaka bakra
  je bent al weer flink in de weer.
  Eindelijk uit je hangmat?
  Hoe kan ik nu mijn eigen nest bevuilen als wij volgens jou geen echte Surinamers zijn?
  Wie zijn echte Surinamers Desi en Dino?
  Je hebt werkelijk geen idee!


  Maak melding

 42. Kokoto-ede ( Juliana top)

  Fowroe eksie komopo ( Eilerts de Haan)

  Gwamapogotro ( Sommelsdijkkreek)

  Ndjuka kampu ( Koffiekamp)

  Las ede libisma ( Herrenberg)

  Buriki ( Zunder)

  Azima ( Brunswijk)

  Blaka poeirie ( Bouta)

  Blaka bakru ( limbo)


  Maak melding

 43. Aan blaka bakra,

  Repatriëring is ook een van de mogelijkheden want toen je Ghana verliet zei je tegen je eigen soortgenoten mo kong hesi baka !!!!!!!!

  Vergeet een ding ni, je bent met een kroesschip naar Suriname gebracht en niet met een cruiseschip.

  Met een cruiseschip haal je intellectuelen in huis !!!!!!


  Maak melding

 44. RobG

  “clean the files. De geschiedenis van Suriname moet herschreven worden.”

  Hoe zot kun je zijn. Alleen leugenaars herschrijven de geschiedenis. Je kunt de geschiedenis hoogstens anders duiden en toelichten slechts fraudeurs herschrijven de geschiedenis.


  Maak melding

 45. Dit is gewoon cultuur barbaars van die onbekwame commissie om een creatieve wijze invulling te geven aan de viering van onafhankelijkheid. Het is toch makkelijk om zogenaamd af te rekenen met alles wat uit de koloniale tijd afstamt.
  Het is en blijft onze geschiedenis waarmee wij op een positieve manier moeten dealen.

  Dat wij nu in de rode cijfers zitten en verder afglijden en Nederland ook nog opeens van alles de schuld willen geven zou al een goed thema voor de Commissie moeten zijn.


  Maak melding

 46. jojo, alle archieven met betrekking tot de Surinaamse geschiedenis moeten opgeschoond worden. De opstandige slaven waren vrijheidsstrijders en geen gevaarlijke terroristen.Nederlandse slavenvervoerders waren geen helden, maar boeven rovers,moordenaars,enz. Ik denk dat ik hiermee duidelijk genoeg ben.Gelukkig dat er steeds meer welwillende Hollanders zijn die mijn mening delen.


  Maak melding

 47. De geschiedenis herschrijven? dus je wilt de geschiedenis veranderen of verzwijgen? of de jeugd een valse geschiedenis voorschotelen ? Echt RobG(estoord) jij bent echt gek. Gan nog maar eens naar Back to the Future kijken dromen hoe het had kunnen zijn


  Maak melding

 48. @ Tante Bep,

  Met eigen nest bevuilen bedoel ik dat je lekker in de Bijlmer of waar dan ook zit met een bijstandsutkering en vervolgens alles wat Nederlands is voor vies en vuil uitmaakt. Dat is zo hypocriet! En dan vooral zeker weten hoe het in Suriname allemaal werkt. terwijl je daar misschien in geen jaren bent geweest. Ik ken dit soort mensen maar al te goed! Ik heb een werkzaam leven van ruim 55 jaar achter de rug, zowel in Nederland als in Suriname, dus ik heb het volste recht om in mijn hangmat te blijven liggen!


  Maak melding

 49. Ray eigenlijk geeft ik geen advies aan leeghoofden maar probeer de Bhagavad-Gita te lezen en te begrijpen ,begrijpt mij goed ik heb niet gezegd uit het hoofd leren want daar gt het meestal fout bij jullie soort ,alles uit het hoofd leren zonder te begrijpen waar het eigenlijk over gaat,misschien ga j het licht zien en niet zo bitter en arrogant overkomen alsof jij en de Dalton bende alwetende zijn ,dan ju e broko eng ini pikien money voor j reetmaatjes blaka djuka astaman esmerald Henri 555 oma Henk oma koos heb een Pr weggelaten maar deng sabi .zou j echt goed doen reeeetje


  Maak melding

 50. Het is een feit: de grootste Bouta fans en Hollanderhaters ( altijd een combinatie) houden hun hele leven hun klauwen op voor een Hollandse uitkering.


  Maak melding

 51. Blaka blakra vandaar je gedachtengang soso wala wala ju e produceer, jij bent een dinosaurus jou soort is allang uitgestorven als j 55 dst jaren hebt dwz j over de honderd jr alleen weet j dat niet gebrek aan kennis vroege schoolverlater zeker op dertienjarige leeftijd gerouwd.


  Maak melding

 52. RobG de Hollanders hebben jouw voorouders GRATIS vervoerd van Afrika naar Suriname, met BAANGARANTIE op plantages. Ga dat eerst allemaal maar eens terugbetalen.


  Maak melding

 53. @amaranta,

  Ik ken Herrenberg als Meneer “Dit is mijn persconferentie” die zich versprak als Toenmalige ambassadeur in Den Haag.

  Hij gaf RONDUIT toe dat de 15 slachtoffers waren VERMOORD door DeDeBe en Consorten.

  Deze gasten zullen nooit uit zichzelf opstappen: Monie No Sari Deng; ZE GAAN SURINAME HELEMAAL LEEG MELKEN.

  Suriname zit met een STELLETJE DOLLAR DORSTIGE ELLENDELINGEN opgescheept.


  Maak melding

 54. Henk Molenaar, ik ben een NDP,Bouta fan maar ik ben geen Holland hater. Ik heb een Hollandse vrouw, ik heb Hollandse schoonfamilie, mijn vriendenkring en collega’s bestaan uit een grote groep Hollanders. Dus aan mij zal het niet liggen. Als de Nederlandse regering een dienstbevel uitvaardigd en ik wordt opgeroepen om te gaan vechten tegen de Daesh people, zal ik mijn verplichtingen nakomen. Jij echter niet want je bent een valse Nederlander, een grote lafaard net zoals je vriend Henry.


  Maak melding

 55. RobG

  met zo’n groot support team zou je toch iets van de verhouding Suriname Nederland moeten begrijpen. Zeker als je in het wingewest Gruning gestudeerd hebt zoals je zelf stelde.


  Maak melding

 56. Henry
  @RobG,

  Jojo heeft jou het een en ander al ingepeperd over jouw KMS ONZIN.
  Ik zal nog een keer hier dunnetjes over doen;

  KMS= EEN ONDEROFFICIERS OPLEIDING te Weerd
  KMA= EEN OFFICIERSOPLEIDING ACADEMISCHE STUDIE

  Als KMSèr kun je niet naar de KMA te Breda.

  Ik herhaal nog een keer voor jou: Een KMSèr kan niet naar de KMA tenzij hij of zij beschikt over een VWO-diploma of een HBO-propedeuse.

  JIJ HANGT HIER DE WIJSNEUS UIT MAAR JE BENT WEER LELIJK OP JE BEK GEGAAN MET JOUW:

  Veel van deze vroegere KMS kaderleden hebben later glansrijk een academische opleiding gevolgd en zijn met lof geslaagd.

  Ik heb ook NOOIT beweerd dat DeDeBe DOM is: Ik zeg dat hij niet de CAPACITEITEN heeft om het land goed te BESTUREN.

  Daag Droeftoeter: JE BENT EEN TREURIG PERSOON


  Maak melding

 57. Henry
  @RobG.

  Het nieuwe Surinaamse Volkslied van DeDeBe:

  Opo ala koers oen opo, poti sma è kari un..
  Wans oe pe Bouta komopo, SNESI o seti kondre boeng..
  KRE defu Kre oe no sa LAFOE, NDP un fesi man…
  Heri libi te na dede, wi safir ing ini oen Mars

  Suriname is onderweg naar Venezuela met als eindbestemming Zimbabwe met DeDEBe als KUMAKOISI PLEE-SIDENT.

  Dit is geen Proza maar Realiteit. A Volk e Dede in a Film

  dinsdag 17 november 2015 om 18:34 uur.


  Maak melding

 58. Henry
  @RobG,

  Jij noemt mij LAF maar jij bent de grootste LAFBEK hier op het Forum.
  Je geeft niet thuis als je DOOR DE MAND bent gevallen!

  Je hebt niet gereageerd op BOVENSTAANDE EN op je KMS ONZIN????

  Daaaag LAUWPIE DE LAFBEK


  Maak melding

 59. Ik lees hier commentaar over kolonisators etc. maar ik geloof niet dat ontdekkingsreizigers tot die categorie horen. Integendeel, zij hebben meegeholpen de geschiedenis van jullie prachtige land te schrijven en aardrijkskundige opmetingen te doen. Verder hebben ze mooie beschrijvingen van de flora en fauna gemaakt. Ook hebben ze de gewoontes van indianen en de zwarte bevolking beschreven en veel van hen gefotografeerd. Mijn grootvader was een van die mensen. Hij deed mee aan de Gonini en Tapanahoni expedities van 115 jaar geleden. Zij hebben Suriname letterlijk op de kaart gezet. Bovendien heeft hij als arts veel mensen, die bij hem kwamen, geholpen.
  Zonder mensen als Bakhuis, van Stockum, Pulle, de Goeje, Franssen Herderschee, Versteeg, Loth, Eilerts de Haan, Käyser etc. zou er geen geschiedenis van begin 1900 zijn en zou die dus ook niet herschreven kunnen worden.
  Over kolonisators gesproken: maakt niemand zich zorgen over de expansionistische bedoelingen van China? Zij zijn de Neo-kolonialisten en hebben een onlesbare dorst naar grondstoffen. Ik ben bang, dat als je ze hun gang laat gaan er over een paar jaar niets meer over is van de prachtige Surinaamse natuur.
  Misschien vast alle namen vertalen naar het Chinees en het schrift vervangen door Chinese tekens?
  Veel sterkte!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.