‘Nederland moet Suriname compenseren bij vertrek Suralco’

97

PARAMARIBO, 16 nov – Nederland zal Suriname moeten vergoeden voor verliezen bij het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco. Dit zegt vakbondsleider en parlementariër (NDP) Ronald Hooghart. Het is een kwestie van morele verplichting.

Suriname tekende de Brokopondo overeenkomst toen het nog een kolonie was van Nederland. De overeenkomst regelt de winning van bauxiet door Suralco, dochterbedrijf van Alcoa. “Suriname hoeft zich niet te verschuilen achter Nederland, maar moet Nederland wijzen op zijn verantwoordelijkheid wat betreft de aanwezigheid van Alcoa hier. Daar heeft Nederland toch voor gezorgd”, zegt Hooghart tegenover de Ware Tijd.

Tot 1975 is een economisch beleid gevoerd waar Den Haag achter zat. Het zou dus logisch moeten zijn dat er financieel wordt bijgesprongen. “Nederland zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen. Eigenlijk zouden we niet eens hoeven te vragen”, aldus Hooghart. Suralco stopt eind deze maand met bauxietverwerking. Het bedrijf produceert dan nog alleen energie, die aan de overheid wordt verkocht.

97 REACTIES

 1. Uitspraak van de Eeuw van VAKBONDSLIJDER

  HOOGHART :

  NEDERLAND moet het GAT van DESI VULLEN !

  PS : KASSA LEGI, Staatsvijand moet helpen !

  Vandaar die PAMPERS VAN DESI !!!


  Maak melding

 2. Ik denk dat de bedelaars het spoor in Suriname bijster zijn. Het blijven bedelaars en altijd hun handje ophouden en altijd heeft de andere of de boze buitenwereld het gedaan.


  Maak melding

 3. Waarom zou Nederland dat moeten doen? Een jaar of twee geleden vroeg de geweldige baas van Hooghart zich hardop af of Suriname Nederland geen ontwikkelingshulp moest geven, omdat Suriname zoveel deviezen verdiende aan aardolie en goud (alsof hij er persoonlijk voor gezorgd had) en het ‘zielige’ Nederland gebukt ging onder een economische crisis. Als de baas van Hooghart de toen ontvangen gelden goed beheerd had, hoefde Hooghart nu niet op een bedekte manier te gaan bedelen bij Nederland.


  Maak melding

 4. Er wordt naar een zwarte schaap gezocht!!
  In dit geval een witte!!! ha ha haaaaa!!!!

  Inderdaad! een bedelaar heeft geen schande en eigenwaarde!!

  Een gekke is gauw geneigd, de ander voor gek te maken!!

  Kleuter politiek!!!!
  Mag ik mijn speelgoed terug!!!

  @@@ Strafu!! het gat vullen van achteren bedoel je met een Widowmaker!!!


  Maak melding

 5. In de afgelopen 40 jaar is er niet aan Nederland betaald, geen divident, geen winstdeling …

  Nu dat het misgaat, en er geld tekort is/gaat komen durft deze NDP pauper dit te bedenken.
  Je zou haast denken dat het 1 april was.
  Misschien moet hij bij baas wat drugsgeld gaan bedelen, om het gat wat te vullen.

  Hoe was het ook weer….?
  We gaan voor nog 5….. pfffffff, arm arm volk.


  Maak melding

 6. Last van het Zika virus. Anders is deze onzin niet te verklaren.
  Tip voor Hooghart: Abram Crijnssen opgraven en hem voor de rechter slepen. Alle Surinaamse ellende is met hem begonnen.


  Maak melding

 7. Hahaha, grappenmaker. Wel de lusten, niet de lasten? Als je nu compensatie wil voor het wegvallen van inkomsten uit een overeenkomst die Nederland voor je gemaakt heeft, wil je dan ook die gemaakte inkomsten 1975-2015 even afdragen? Of niet? Is maar ongeveer 2 miljard USD aan belasting alleen. Waar is dat gebleven? Juist, alleen diezelfde politici en elite zijn er rijker van geworden!
  Je hebt na 1975 al 3 miljard Nf gekregen van Nederland, ook dat heb je niet geinvesteerd in het beter maken van het land. “Nederland zou zijn verantwoordelijkheid moeten nemen”, nemen JULLIE als surinaamse politici eens verantwoordelijkheid voor het land, in plaats van alleen jezelf en je vriendjes te verrijken!


  Maak melding

 8. Whahaaaaaaa paniek allom in paarse kamp. Hooghart, nederland moet geen ene moer. Knoop dit goed tussen je oren. Alles is al vereffend en wat mij betreft gaat er geen Nederlandse belastinggeld naar Suriname. Bouterse heeft er een teringzooi van gemaakt incl zijn de-kolonisatie politiek en nu komen bedelen bij Nederland. Gekker moet het niet worden. Opgekrast met paars.


  Maak melding

 9. De morele verantwoordelijkheid van Nederland is een feit , maar na 40jaar gekozen zelfstandigheid is het de morele verantwoordelijkheid van Suriname zelf om de broek op te houden , daar zij deze democratisch gekozen
  bestuurders hun gang laten gaan.


  Maak melding

 10. @Sranangmang, je hebt gelijk, sinds de onafhankelijkheid heeft Nederland ook geen dividend van Suralco ontvangen. Nu willen de ndp paupers Nederland medeverantwoordelijk maken voor hun falen. Die Hooghart maakt zich onsterfelijk belachelijk.


  Maak melding

 11. Misschien moet Nederland Suriname betalen met monopoly geld.

  Dhr. Hooghart is voor 3 gekleurde kraaltjes gekocht en nu wil hij miljoenen terug van Nederland.

  Heer Hooghart waarom gaan je nu niet meer feesten en beesten? Als jij een dag geen melk krijgt van de koe dan ga je die koe slachten en opeten een typisch afrikaans kenmerk.


  Maak melding

 12. De baas van Su wil toch niks weten va NL ?
  Waarom wil ( de heer R.Hooghart ) dan wel geld zien van
  NL ? Is hij soms van de Po gepleurd ?

  De staatskas is nu zeker leeg hé ?

  Ding Ptata é lafu unu kieri mang !!!!!

  Mijnheer Laaghart : Ik zou minder feesten dan houden jullie geld over., wat denken jullie ervan ?


  Maak melding

 13. Je moet wel lef hebben of een bord voor jouw kop dan wel hersenloos zijn om zoiets uit jouw strot te krijgen zonder een spier te verrekken. Volslagen belachelijk (maar dat zal wel niet doordringen).


  Maak melding

 14. Hetero’s en Holebi’s :

  Help Hooghart HET GAT van Desi VULLEN !

  Nederland hep geen tijd !!!

  PS : GAT van DINO wordt ook al GEVULD
  in de USA-Bajes !!!

  Volk van Sranang, JAAG de NDP-rovers WEG !!!


  Maak melding

 15. Hallo Brulaap Hooghart,waarom vraag je Holland niet om Suriname te Annexeren namens de surinamers?!Dit is toch beter dan almaar door een smoesje te bedenken om bedelgeld te hopen ontvangen?
  Dan zijn wij in 1 keer bevrijdt van ziekeijke kwalen zoals jijzelf en de NDP!!!!


  Maak melding

 16. al die awarie domries als srafu ,ray,henk ,koelimang koos en consorten hebben hun buik vol met stront .een ding wil ik jullie allemaal mee geven ,bouterse is en blijft de sterke man van suriname en ik pero ben trots op deze president .de ndp heeft veel gedaan voor dit land .en wij gaan nog meer doen om dit land vooruit te helpen .2016 staat voor de deur en wij gaan die strijd aan met santhoki segebai en de nep oppositie,wij zijn er klaar voor .dankzij paars is er ontwikkeling dankzij paars heb ik elk jaar die broki waka gelopen vanaf het begin .als het aan front en olland lag hadden wij nooit een broki wakka gelopen omdat zij nooit een brug hebben kunnen bouwen voor mijn land .santhoki segebai met zijn vhp is een etnisch partij de verenigde hindustaanse partij hebben zij op allemogelijke manieren een naamsverandering willen geven maar de toppers blijven het zelfde soort van hoog tot laag .nieuw front heeft nu weer een andere naam maar die streken veranderen niet ,dat denken verandert niet .ik wil in suriname een president die klaar staat voor elke surinamer ,maar niet een president die in zijn eigen soort denkt .die kastel stelsel mag in zuidazie niet in su .weg met die taliban gedachte. meneer hoogahart heeft gelijk. laat olland betalen voor hun rotzooi. bouta go go go


  Maak melding

 17. Worden ze dan nooit volwassen?
  Hoorde al voor de onafhankelijkheid dat we uitgebuit werden door de bakra’s.
  We verwachtten dat de Sur.economie als een springveer de lucht in zou schieten na het vertrek van de Hollanders.
  De economie donderde juist in elkaar.
  Deze lieden kunnen gewoon geen verantwoordelijkheid dragen.Allemaal loosers.


  Maak melding

 18. Armband Zonder wil alle Nederlandse Namen van straat,kreken, rivieren wijzigen, maar wil wel het geld voor de paarserover. De Surinamers maken zichzelf belachelijk. WAT EEN DOMME VOLK


  Maak melding

 19. Geweldig.

  Toen er 40 jaren lang geld binnen kwam was Nederland niet van de partij. Plotseling zien zij Nederland als de schuldige alsof zij een deel van de gelden die door Suralco betaalt werd
  naar Nederland werd overgemaakt.


  Maak melding

 20. Beste Pero
  U bent een grappenmaker.

  Het wordt met de dag duidelijker dat de door u zo geprezen sterkste man van Suriname niets presteert en produceert anders dan morgen gaan we dit en dat, omdat morgen weer te herhalen.

  Wat komt er terecht van het sociaal contract anders dan dat alles in duigen valt en de mensen, de ziekenhuizen, de scholen, de bussen etc. niet betaald worden.
  Hoe bezuinigd de president SRD 1 miljard. Door de burgers het te laten betalen. Het gevolg minder geld voor de economie en alles loopt vast.

  Het BNP loopt met enorme sprongen achteruit en niemand die het in het beleid verwerkt.
  Het gevolg is:

  1) Goudvoorraad verdwenen.
  2) Deviezen voorraad nu $ 230.000.000 onder kritische grens.
  3) Monetaire staatsfinanciering.
  4) Schuld in 5 jaar tijd, ondanks miljarden extra inkomsten, verdrievoudigd .
  5) devaluatie van 25% en een nieuwe devaluatie in aantacht.
  6) Staatsolie tot over haar max. in de schulden (2 maal hoger dan gepland) en nu 1,5 jaar te laat nog steeds geen werkend raffinaderij maar wel een claim van Ballast Nedam van $ 50.000.000.
  7) Een massa niet afgeronde projecten waar wel veel geld aan de strijkstok is blijven hangen.

  Om een voorbeeld te noemen. 5 jaar geleden pimpte Abrahams zijn auto en kantoor op rekening van OW nu 5 jaar later heeft men geen geld om de toiletten van de mensen te repareren.

  Wie heeft er zijn buik vol met stront????


  Maak melding

 21. er is een FEP ingesteld geweest. een comite van goede diensten, een volkscomite, iedereen moest meedenken hoe wij dit geldeloze monster leven zouden in blazen.

  de suggesties die gekomen zijn:
  – verhogen watertarief
  – verhogen energietarief
  – verhogen benzineprijs
  – exporteren water, voor de deviezen, natuurlijk
  – nu gaan wij achterstallig overeenkomstgeld vragen. want het hoort ons toe.

  a revo e go, langa langa.


  Maak melding

 22. Alleen Pero de arme sloeder ziet vooruitgang in Suriname gebracht door de ndp.
  Welke vooruitgang dan ?
  Blijven bedelen om geld is geen vooruitgang,amnestie en vergiffenis stellen ook een vooruitgang voor,noch de coups,de Moiwana slachtingen en de Dec moorden!!!!
  Dan heb je dino te gast in Alcatraz en de winkelende dochters in Parijs, ,ziet vooruitgang zo eruit???
  Ik denk van niet!!


  Maak melding

 23. Hooghart moet er van afweten.
  Na de onafhankelijkheid werd een fonds ingesteld.

  “Meer opbrengsten natuurlijke hulpbronnen.”

  Alle inkomsten uit de mijnbouw werden daarin gestort omdat Sur.toen gebruik ging maken van de verdrags middelen.En de mijnbouw inkomsten toen niet gelijk nodig waren.

  Na de coup heeft Cadeira in zijn eentje? al de gelden uit het fonds opgemaakt.
  Hooghart moet dus bij Caldeira wezen.


  Maak melding

 24. Pero houdt van bruggen.Als het even kan,rent hij de Bosje brug een paar keer op en neer.
  Met de miljarden aan inkomen heeft opa D een brug gebouwd te Carolina.
  En dat is een geweldige vooruitgang in de ogen van Pero.
  is het niet zo pero?


  Maak melding

 25. Wanneer houden ze eindelijk eens op met Nederland dit en Nederland dat.
  “Suriname hoeft zich niet te verschuilen achter Nederland, maar moet Nederland wijzen op zijn verantwoordelijkheid”
  Hooghart,
  Verander eerst maar je naam in a boi dong en probeer dan pas in goed en begrijpbaar maar vooral transpart ABN aan de man te brengen.
  Want de Nederlandse invloed willen jullie veranderen toch? Begin dan maar alvast de invloed van het Nederlands geld te verbannen want alles wat op de euro biljetten staat zal je blijven herinneren aan Nederland.
  Ik word er echt zo moe van. In plaats van de energie, zover jullie die bezitten, positief aan te wenden voor je land vol achterlijke kraboe’s doen jullie juist het tegenover gestelde.


  Maak melding

 26. Meneer Hooghart,

  We zijn nu 40 jaar zelfstandig en leven in de 21e eeuw !!!
  U bent absoluut het spoor kwijt.
  Het is eigenlijk te gek voor woorden, dat u deze uitspraken durft te doen.
  Meer woorden wil ik niet aan deze onzin besteden.


  Maak melding

 27. Door De Hollandse snaar te bespelen raken de BOUTISTAS in Extase. Hooghart weet dit als geen ander.

  KANSLOZE ZAAK NATUURLIJK!!

  Wats kebeurd: Pero is uit zijn winterslaap!!


  Maak melding

 28. Pero, ooit zal het tot je doordringen dat vooral jij de ‘bigi broki wakka’ veel beter de ‘bigi buriki wakka’ kan noemen, het is namelijk waar dat de NDP een mooie brug heeft laten bouwen, alleen jammer dat er zoveel geld aan de strijkstok is blijven hangen, geld dat nu ergens op naam van de grote ezelmenners op een geheime bankrekening in Zwitserland is ondergebracht. Paarse ezels zoals jij blijven de ezelmenners tot in lengte van dagen dankbaar, ondanks het feit dat ze jullie in jullie eigen vet hebben gebraden.


  Maak melding

 29. @ Pero.

  Hé Pero de winter moet nog beginnen en je bent al ontwaakt uit je winterslaap !
  Of heb je te veel kasaba water gedronken uit je moestuintje ?
  Pero>>>>>
  Als ik me kan herinneren, is de brug gebouwd tijdens het bewind van J. Weidendosch en niet, onder het bewind van
  Baas DDB.
  Je hebt het altijd over de Hindustanen,Sege bhai etc etc,
  wat hebben deze mensen jou cq je familie aangedaan ?
  We leven in een multiculturele samen leving kan je dat dan niet accepteren ? Maar als de Koelie zoals je dat graag wil horen, jou een bordje eten geeft, ga je dat wel opeten !
  Pero ; ik persoonlijk heb geen hekel aan jou,maar je moet je denkpatroon drastisch gaan verbeteren.
  Over de Bigi broki waka gesproken : het interesseert me geen f..ck wie en welke regerings periode dat gebouwd werd, ik loop ook ieder jaar er ook overheen !
  Pero;
  Go sriebi moro en dring swieti na yu kasaba gron.
  No heart feelings keel smiling Pero,take care with your health.


  Maak melding

 30. NEDERLAND MOREEL VERPLICHT TOT COMPENSEREN ALCOA FIA SCO???????

  Ik pies in mijn broek van het lachen. Deze schuldtroefkaart is al lang geleden uitgespeeld Paarse idioot.


  Maak melding

 31. Hooghart, heb je nog niet gesolliciteerd naar een plek in dat clubje van Zunder en Herrenberg? Ze zoeken nog een dementerende, oude hersenloze kwal als jij!


  Maak melding

 32. Kort samengevat :
  MEGA IDIOTERIE uit de haast tandarme MUIL van de KALE NIETSNUTTER, ZAKKENVULLER en VOETVEEG van Desiderius,” Ronaldus Judas Farizeerius Hooghart ” !!!

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 33. Men heeft het altijd over een brug die gebouwd is. Wat heeft dat moeten kosten. Hoeveel mensenlevens heeft dat gekost dat Bosje brug. Al het geld ging richting de aflossing van dat Bosje brug. Dan heb ik het nog niet over al die corrupte honden die zoveel geld eraan hebben verdiend.
  Mijn vader toen 65 jaar oud, moest toen hij ziek was, en zijn nieren het niet meer deden gedialyseerd worden in . We praten nu over het jaar 2000. Toen was de medische zorg in Suriname zo verslechterd en dit was te wijten aan deze paarse honden, dat ze toen maar 1 dialyse centrum in Suriname hadden. Mijn vader was toen voor hun veel te oud om gedialyseerd te worden. De consequentie van het paarse beleid was dat mijn vader nooit de kans heeft gekregen om 1 keer gedialyseerd te mogen worden. Indien dat gelukt was hadden wij meer tijd gehad om mijn vader adequaat te kunnen helpen.


  Maak melding

 34. -Ronald Hooghart, jij en nog velen zijn laffe donders en maken Surinamers in land gewoon belachelijk daar buiten.

  -Deze zelfde Ronald Hooghart heeft op het podium geroepen dat Suriname Nederland NIET nodig heeft en ze mogen het restant van het ontwikkelingsgeld houden.
  Ook zou Suriname Nederland ontwikkeling kunnen geven.!!!!!
  ha ha ha ha

  -Hooghart met zijn mannen naast Bouterse voelen hoe zwaar zij het hebben als er GEEN geld binnen komt. Het moet van ergens komen, dus Nederland mag het betalen.

  ==Pero, sorry, maar die stront die jij hebt gegeten zat er teveel cocaïne in waardoor je hersenen zijn gaan inkrimpen.
  Je reageert dom en zal ook dom blijven als je steeds oude rommel schrijft die al recht getrokken zijn.

  -Hoeveel kruiden van de Hindoestanen heb je niet in huis die je gebruikt in jou dagelijks eten?????


  Maak melding

 35. Nee denk die gaten in jou lichaam. Aks ze mirten betalen. Moeten ze het doen domme mensennoraten zo. Omdat bouta na wang negre we die so!!?? Savernij is allang afgeschaft. Jullie leven onder de jukt van ned.


  Maak melding

 36. Hooghart moet zich schamen..ik denk dat die anderhalve hersencellen die hij heeft inderdaad Door het sikavirus zijn aangetast..Hij heeft sinds het aantreden van de regering bouterse 1 de landsdienaren verkocht en verraden. Het is zijn taak als CLO leider om op te komen voor de landsdienaren waarvan het grootste deel onder de armoedegrens leeft. Hij is niet voor niks Door Venetiaan min of meer verbannen uit de nps..Hij is een notoire rioolrat en heeft zijn zakken gevuld. Een leider van een vakbond hoort volgens mij helemaal geen DNA lid te zijn, want dat leidt tot belangenverstrengeling. Maar paria en onderkruipsels zoals hooghart hebben hier lak aan..En zulke laag bij de gronde ratten noemen zich volksvertegenwoordigers. Ik walg van deze gasten..bah..Hij moet maar kijken hoe het die andere rioolratten Doekhie is vergaan..die is er achter gekomen dat Bouterse mensen gebruikt en misbruikt en daarna bij het grofvuil zet..ik had nooit gedacht dat ik het ergens met Bouterse eens zou zijn, maar daar horen die onderkruipsels als Doekhie en hooghart thuis.


  Maak melding

 37. Ik vind het bommetje dat Hooghart heeft gegooid wel mooi en ik zie het wel zitten. De mens is immers geboren om creatief te denken. Althans deze gave is niet voor iedereen weggelegd. Dit voorstel lijkt mij voor Nederland de moeite waard om te bestuderen. En als Nederland nee zegt, kan Suriname nog altijd aan Poetin of China faciliteiten in het land aanbieden voor hun marine of luchtmacht. Dit zal zeker wat geld opleveren voor de schatkist opleveren, omdat zowel Amerika als Nederland het hebben laten afweten. Van de Surinaamse bauxietvoorraden zijn zij alleen beter van geworden.


  Maak melding

 38. Ziedaar, wederom een poging om alsnog een Gouden kerst
  te beleven.

  De ‘verlichte zielen’ (2 jaar ULO) iets minder dan zijn huidige
  broodheer, hebben het helaas voor het zeggen in Suriname.

  Kommer en KWEL.


  Maak melding

 39. RobG dus jij laat net zo lief het land weer koloniseren maar nu door rusland of china. Luister goed op militair gebied heeft suriname geen moer te bieden. Dus blijven de bodemschatten over. Je bent knettergek !!


  Maak melding

 40. Een bekende gezegde!! wie zoek die vindt! ik lach wel hoor!!

  Voor dit soort suus geldt dat niet! want de weg is nergens voor open!! en als er niks is, vind je ook nottie!!Verzuip in je eigen stront!! niet bij mij in de buurt komen aub!


  Maak melding

 41. Ik weet niet wat deze meneer heeft gebruikt maar hij is duidelijk de weg kwijt…..
  Laat me niet lachen man Nederland moet compenseren…

  Ga het mooie land maar weer opbouwen wat jullie naar de verdoemenis helpen opvreters in plaats van je handje ophouden voor geld waar je geen recht op hebt!!!


  Maak melding

 42. @sleeping-slave-Robje : De PANIEK bij Desi
  en clan is zeer groot vanwege het Faillissement
  van Sranang, onstaan als gevolg van
  VIJF JAAR NDP-WANBELEID ! Staatskas LEGI !

  Nu DREIGT onze slaaf, namens Desi, dat hij
  Rusland of China, faciliteiten gaat verlenen
  voor hun Marine of Luchtmacht !
  Om valuta te verdienen !

  Start vandaag nog slapende slaaf, Obama en
  de USA zullen bijzonder blij zijn met vijandige
  militaire machten in de achtertuin !

  PS : Sribi srafu-Rob en Desi, bellen jullie vooral
  eerst naar CUBA voor advies !

  Voordeel voor Sranang Bevolking indien
  deze “zelfmoordplannen” Desi doorgaan :
  Einde chaotisch-onderdrukkings-willekeur-
  regiem Desi, Vrijheid voor Sranang,
  Rechtsstaat terug, Grondwet terug,
  Bestraffing Massamoordenaars !


  Maak melding

 43. God od God, Nederlanders zijn verre van nuchter en er zijn een aantal sujetten geinfecteerd met dat Nederlandse virus.

  Laten we de emoties die weer hoogoplaaien op dit forum even parkeren. Als jullie zo emotioneel reageren sluit je al je intelectuele faculteiten gewoon af. Zo aan de postings te zien zit er al niet veel, dus wees spaarzaam met de paar goede hersencellen die je nog hebt.

  Hooghart maakt een fout. Nederland en moreel zijn woorden die niet in 1 zin te vatten zijn. Kijk naar de geschiedenis en haar houding t.o. van Indonesie, srebenica, Suriname, Zuid Afrika, etc.

  Neen, Nederland is amoreel. En ik zou nooit op die basis een claim leggen. Maar puur juridisch is er natuurlijk wel iets over te zeggen dat er in een bepaalde tijd een overeenkomst is gesloten die naar nu blijkt helemaal niet zo goed is voor het Surinaamse volk. Gegegevn de tijd waarin die overeenkomst is gesloten, koloniale tijd, is er voor juristen met een bepaalde specialiteit een leuke casus van te maken di niet alleen voor Suriname maar ook voor andere landen met een zelfde geschiedenis wel eens heel goed zou knnen uitpakken.

  Ik weet niet of Hooghart die insteek bedoelde. Maar multinationals hebben de backing van de koloniale machten gehad en hebben die nog steeds en plunderen nog steeds de derde wereld.

  Suralco kan worden aangeslagen voor de rehabilitatie van het binnenland, overal waar ze heeft gemijnd. Je praat dan over gigantische bedragen. Maar de koloniale overheden kunnen evengoed worden aangeklaagd met terugwerkende kracht wegens wanbestuur. Dit kan voor een deel in het kader van de reparations waar de derde wereld terecht mee bezig is.

  Die reparations zijn verdeeld in verschillende elementen. n.l de Afro Surinamers hebben een aparte claim, de staat Suriname een aparte en alle andere groepen zoals de inheemsen hebben een aparte claim.

  Ik denk dat er best een case te maken valt. het is in ieder geval een interesante casus.

  Ik weet niet of het mogelijk is dat de kleuters hier op dit forum zaken aangaande hun geliefde land eens kunnen loskoppelen van hun fobie, neurose en dat zij daadwerkelijk in het belang van het door hen aangeduide geliefde land kunnen denken, handelen en spreken.

  Ik denk het niet. Het draait immers alleen maar om hen.


  Maak melding

 44. @ Doordenker….

  Denk hier eens over na……. als de Surinaamse regering zich niet constant kwetsbaar opstelt en zich bezig houd met de rijkdommen die er zelf aanwezig zijn in het land.
  Lees Eigen goudwinning beheren rijst land en tuinbouw toerisme etc etc etc. niet met corruptie , vriendjespolitiek , facilliteren van drugsbaronnen en of drugshandel.

  Hoeft niemand te gaan roepen dat Nederland hiervoor moet gaan betalen.
  Even voor de duidelijkheid Suriname is al bijna 40jaar onafhankelijk wat wil je ….. oh ja sorry heel veel snel geld maken door zo min mogelijk te doen sorry mijn fout.

  En laten wij het maar niet over juridische aspecten gaan hebben want dan heb ik er een voor je …. December 1982!!!!!

  Get a Life and be real people!!!!


  Maak melding

 45. DESI en NEDERLAND zijn AMOREEL !

  Samen een coup gepleegd tegen de
  rechtsstaat Sranang !

  Als “BAKSIS” enkele Bijzonder A-morele
  ACTIES van DESI :

  — VERKWANSELING ALLE Reserves, Valuta
  en Goud van Sranang

  — December-massamoord onder leiding van
  legerleider Desi !

  — Moiwana-Massamoord onder leiding van
  legerleider Desi !

  — Schending van de Grondwet voor nep-amnestiewet !

  — Oprichting onwettige CTU-roofbende, onder leiding
  van Misdadige zoon Dino !

  — Legen Schatkist Sranang, 10 MILJARD SCHULD !

  — Aannemen van DUIZENDEN ambtenaren in ruil
  voor hun stem, ism de heersende personeelsstop !

  — In omloop brengen van miljoenen aan ongedekte
  SRD-biljetten om “bigi-ting libi” te kunnen financieren
  van Desi,de clan en naaste familie !

  — president met onherroepelijk Harddrughandel-
  vonnis op zijn naam !

  Natuurlijk kan Suralco aan Sranang milieu-
  schadevergoeding betalen !

  Stuur dan NIET een “Lame Duck” president met
  een internationaal bekende, GROTE amorele
  staat van dienst, die ook nog betrokken kan
  blijken te zijn, bij de lopende drugszaak tegen
  zoon Dino en consorten in de USA,
  dan kom je als Land NERGENS !

  PS : Overigens zet geen enkele betaling van
  wat voor vergoeding dan ook aan DEZE
  Desi-regering zoden aan de dijk !

  VERLOREN GELD !

  Bevolking zal GEEN VOODEEL merken/behalen,
  want DESI werkt nu AL JAREN ZONDER
  BEGROTING !!

  Grote OVERSCHRIJDINGEN OP ALLE POSTEN
  VAN ZIJN NEP-POPTJIE-PATOE-BEGROTINGEN !

  VANDAAR ONZE STAATSSCHULD van ongeveer
  TIEN MILJARD !

  DUSSSSsssss….er is nog een Slapende-NDP-slaaf
  op Waterkant komen bovendrijven !

  Een zogenaamde “doordenkerslaaf” !


  Maak melding

 46. Goed. We sturen wat geld maar onder één voorwaarde. Geen gezeur meer over zwarte piet. En het Sinterklaasfeest wordt in Suriname een nationale feestdag. Dus weer vrij 🙂 🙂
  Met zwarte pieten en een blanke sint.


  Maak melding

 47. Zowel Suralco als Billitons hebben niet alleen ruwe bauxiet uit Suriname gehaald, maar vermoedelijk ook andere mineralen die in de bauxietlagen voorkwamen. Ik denk hierbij aan goud en diamant.tel uit je winst.


  Maak melding

 48. KOLONISATOR China, neemt VOORLOPIG

  alleen maar RUW HOUT en RUWE USA-

  DOLLARS mee !

  China Onttrekt voor ongeveer 350 tot 500

  MILJOEN dollars per JAAR aan de

  Sranang Economie !!

  PS : Leve de EXPORT van Dollars naar China !!!

  Moro NDP-DONG O DORO !!!


  Maak melding

 49. RobG

  Voor iemand die zich aan de feiten wil houden misstaat het woord “Vermoedelijk”

  Sinds wanneer zijn er diamanten in Suriname gevonden???

  Of vermoed u dat ook!


  Maak melding

 50. Hahahahaaaaaa…shit wat 1 achter achterbakse debiel deze GAST met hersenen lekkage !!!!! hahahahaaaa Dat soort tijden zijn voorbij,helaas kip zonder kop of Vernietiger van Suriname zelfs Mongolen zijn slimmer dan deze lage debiel, dus jou eisen kunnen niet voldaan worden.Zo1Gast hoort in Suriname niet thuis alleen compassie voor t volk bezorgen.


  Maak melding

 51. Zijn er geen belangrijker zaken in Suriname dan dit gezeur over een compensatie die nergens op is gebaseerd. Kansloze zaak.

  Corruptie, Dialyse patiënten die geen behandeling meer dreigen te krijgen, de afbraak van zorg, waardedaling srd, stijgende prijzen, afname van bedrijvigheid , toename werkloosheid , chaos in de goudsector en een overheid die het volledig laat afweten. Allemaal problemen die het volk hard treffen. Doe daar wat aan.
  Hooghart of moeten we je nu Laaghart noemen, stop met deze afleidingsmanoeuvre en het gezeur en Kom met voorstellen samen om de echte problemen van het land aan te pakken om nog een beetje geloofwaardig te zijn.


  Maak melding

 52. Wat is dit voor onzin.
  Su is geen kind meer van 5 jaar. Suriname is volwassen man / vrouw van 40 jaar. Waarom is er in het verleden hier geen rekening mee gehouden. Reserves opbouwen ?
  Moeten leren en zeggen op eigen benen te kunnen staan.
  dan moeten ze dit ook zelf oplossen. En de hand ophouden is niet meer van deze tijd. Zelf je boontjes doppen. Is geen Sinterklaas feest. En om hoeveel geld zou het gaan ? Kan het betaald worden uit het potje ontwikkelingshulp als er daar nog wat van over is ?
  We leven niet meer in koloniale tijd !
  De adviseurs van het kabinet kunnen vast wel een mooi plan bedenken om dit op te lossen. Worden immers ruim voor betaald.


  Maak melding

 53. Jojo volgens de uitgebreide kaart van Suriname zijn er ook diamanten in Suriname gevonden. Ik zou zeggen: googelen over dit onderwerp.
  en aangezien mijn reactie niet op dit forum is verschenen wil ik het hierbij herhalen. Ik neem Hooghart niet serieus volgens mij is dit een afleidingsmanoeuvre om de problemen van het land te maskeren en het domme volk van Suriname zand in de ogen te strooien.


  Maak melding

 54. jojo, reeds in het begin van de vorige eeuw waren er aanwijzingen dat er diamanten in Suriname voorkwamen. In Marowijne en het gebied tussen Brokopondo en Saramacca zijn er enkele gevonden. Naast diamant komen nog meer waardevolle grondstoffen in het land voor. Er waren ook aanwijzingen op het voorkomen tin, lood, koper en steenkool. Nader onderzoek is noodzakelijk om na te gaan of er exploiteerbare hoeveelheden voorkomen.


  Maak melding

 55. Decennia lang was bauxiet de kurk waarop de economie van SURINAME dreef.
  De enige mensen die recht hebben op enig compensatie zijn de mensen die onder de rook van dit alles vernietigende,stoflong en kanker bezorgende bedrijf wonen !
  wie gaat hun giftige opslagmeer opruimen? zie ongeval in BRASIL! Bewoners van BILLITON,PARANAM,LAVIGELANTIA en omgeving wakker worden!


  Maak melding

 56. RobG

  Nu komt de aap uit uw mouw. Met uw woorden “Nader onderzoek is noodzakelijk om na te gaan of er exploiteerbare hoeveelheden voorkomen.”

  U blaast een mug op naar een Olifant. Eerst doen net als of half Suriname door Suralco leeg geroofd is om later vast te stellen dat er nog onderzocht moet worden of het om winbare hoeveelheden gaat.

  GAAP


  Maak melding

 57. Wat een domme opmerking van Hooghart. Waar blijft de eigen verantwoordelijkheid van Suriname. Bauxiet is wereldwijd minder interessant geworden. Suriname had zich daarop kunnen voorbereiden.


  Maak melding

 58. Een ding staat vast en zeker. Vele Surineds no go jepi deng oliedomme paarse stommelingen sa krijse, soso lobi baas, wiens we ka, hij krijgt van ons nog vijf jaren om er een ware paarse dictatoriale misdaadstaat van te maken. Enne al we hebt geen wc papier, geen uie,knoflook en aardappelen….nie erg. Er is krantepapier voor de wc en oude geschiedenisboeke. Ook groeie er vele dinges in et land. rijs zonder uie, knoflook of roti zonder aardappele kan ook. In jare tachtig hebbe me ma en pa die wederom hebt gestemd op baas nooit geklaagd over et ete, alleen over Holand en VS, want is hun schuld dat baas zo is geworde. Baas is onschuldig als de pest noh? Stree de foe stree, wiens wi mofina e njang rijstpap en rijst met gezoute kodokoe, baas na lijder foe srananbabwe. Wahahahaha. neks no fout efoe oeng paars dong.


  Maak melding

 59. Olie maar dan ook oliedom om te denken dat Nederland moet compenseren hahahaha ik lach me rot echt waar.

  Live to play another day maar nee er komt 100 binnen en ze geven 10.000 uit en dat is het probleem in Suriname….

  als je 100 verdient spaar je gewoon 60 en met de rest ga je nadenken wat je doet.. geld is sneller uitgegeven dan verdient!!!!


  Maak melding

 60. Alles wat met Nederland heeft te maken uitmaken voor rotte vis maar wel smeken om de lusten? Typisch Surinaams. Zodra het tegenzit (en het zit Suriname al heel lang tegen) gooit men de kont tegen de krib aan. Hooghart is rijp voor het gesticht.


  Maak melding

 61. Hooghart is niet goed bij zijn hoofd.Deze politicus en vakbondsman laat zich voor alles gebruiken maar hij wordt niet serieus genomen.Ik lacht mij rot als ik deze domkop ziet.Hij wordt door Bouterse gebruikt als een loopjongen.Vind je het gek dat het land niet vooruit komt en steeds hulp zoek omdat ze geen echte leiders hebben maar alleen maar boeven die hun eigen zak vullen met Surinaamse middelen.Dat is mijn commentaar als Surinamer.


  Maak melding

 62. Ik denk niet dat de heer Hoogmoed dit echt zo bedoeld heeft.
  Geen mens zal zo diep door het stof gaan om te gaan bedelen
  Het is zoals gebruikelijk een manier om de schuld bij anderen neer te leggen.
  Nederland is schuldig! Dit kunnen ze (een beetje) goed maken door ons wat centen te geven. Al is het maar 5 cent.
  De heer Koenders heeft zijn antwoord middels een woordvoerder klaar:
  we maken ons zorgen over de situatie, maar tot nu toe heeft ons geen bericht bereikt dat Suriname ons om hulp vraagt.
  Zodra dit gebeurd zullen we de zaak verder gaan bekijken.


  Maak melding

 63. Hooghart@
  Je zal maar vakbonden leider van Surinaamse werknemers zijn
  Klaar ben je ,als dit het gemiddelde niveau is van de Surinaamse die wat te vertellen heeft ,dan zie ik het somber in voor Suriname.
  O ja Hooghartig als wij geen zwarte Piet mogen hebben ,zal Nederland ook niet voor Sinterklaas spelen


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.