Surinaams natuurpark Brownsberg vreet weg

16

PARAMARIBO, 13 nov – Het natuurpark Brownsberg loopt tegen zijn tragisch eind aan. Goudzoekers schrapen steeds meer van de natuurrijke heuvel weg. Minister Steven Relyveld van Ruimtelijke Ordening Grond & Bosbeheer zelf trekt aan de bel.

Ruim vijftienhonderd goudzoekers zijn er neergestreken in weerwil van begrenzingen. Het is al lang niet veilig meer in het ooit bloeiende toeristenoord. “We raden mensen af om de Ireneval te bezoeken, omdat de grond er niet meers stabiel is”, zegt Relyveld tegenover de Ware Tijd. De goudzoekers schrapen overal lukraak met graafmachines. Veel valt er kennelijk niet meer aan te doen.

De commissie Ordening Goudsector Suriname heeft voorgesteld een deel van het natuurpark op te geven. Ruim duizend hectare wordt dan aan de goudzoekers afgestaan. Het natuurpark kan dan worden uitgebreid met een aangrenzend stuk land. De vraag is wel wat er gebeurd als er ook daar goud geroken wordt. Het hele gebied in Brokopondo is behalve met natuur ook met veel goud ‘gezegend’. Relyveld loopt niet warm voor het voorstel.

16 REACTIES

 1. Als de minister zelf dit vertelt,dan heeft de centrale overheid daar niets te vertellen.Minister Van Dijk moet nu tonen wat recht en orde inhoudt.Waarvoor hebben we zoveel militairen in ons land? Ook zij moeten de anarchie helpen bestrijden en niet alleen op hun salaris zitten wachten.


  Maak melding

 2. De minister moet in de pers klagen over bovenstaande situatie maar er zorg voor dragen dat er stevig wordt opgetreden.

  Of zijn de ruim 1500 goudzoekers in dienst van de bobo’s en zakkenvullers die de macht hebben in Suriname???


  Maak melding

 3. Barney je hebt 100% gelijk. Relyveld is ongeschikt als minister. Hij heeft tot nu toe niets anders gedaan dan grondbeschikingen uit delen en verder niets. En nu klagen in plaats van optreden.


  Maak melding

 4. Goud maakt meer kapot dan je lief is!
  Eens zullen wij aan de rand van een vervuilde krater staan en aan onze kinderen vertellen hoe Brownsberg er vroeger uit gezien heeft.
  Een gouden berg, niet alleen vanwege het goud maar nog meer om zijn schitterende ongerepte, adembenemende natuur. Een flora en fauna die hun weerga niet kennen. Een kostbare en zeldzame groene juweel in het tropische regenwoud van Brokopondo. Met zijn rode aarde en het groen van de natuur vormt de kleurencombinatie een streling voor het oog en een prikkeling voor de geest.

  Rovers, plunderaars en verkrachters hebben een aan ons door God gegeven geschenk totaal vernield. Wij stonden er allemaal bij en wij keken er allemaal naar.


  Maak melding

 5. Ik vind het jammer, dat het natuurpark Brownsberg, nu haast verdwenen is. uiteraard goud brengt heel veel op.
  maar wat er van de natuur overblijft. Is met geen pen te beschrijven. Dan pas komt de armoede binnen sluipen, de grond wordt onvruchtbaar, door de vervuiling ontstaan er ziektes die voorheen er niet was. het ecologische systeem is ontregelt. Nu last van de rukwinden en water overlast bij gewoon normaal tropische regenval. Vraag je je niet af..?wat wordt het over 5 jaar,
  wanneer de ontbossing nog steeds zo door gaat? wat voor soort klimaat wordt het, wat voor soort rukwinden wordt het
  en het water overlast, en de hittegolf.

  Tip:draag het tropische regenwoud, de rijkdommen van deze woud als goud in je hart. adem in het de pure zuurstof , want dat is pas goudwaard.

  de natuur liefhebber.


  Maak melding

 6. -Ik vind het heel erg wat er gebeurd met het prachtige park.
  Via informatie is naar buitengekomen dat Brunswijk en zijn mannetjes ook een grote rol hierin spelen.

  -Dit krijg je als men zich niet aan wetten en regels houd. Wanneer men hard gaat optreden dan krijg je gelijk te horen dat men discrimineert.
  Dit is een van de reden waarom ik afziet om respect te blijven tonen voor “kapiteins” en dergelijke.

  Afrikaanse toestanden in het binnenland.


  Maak melding

 7. Onvoorstelbaar, er wordt het advies gegeven niet meer naar de Irenevallen te gaan.
  Bezoekers en Toeristen een bron van inkomsten blijven weg, het goudaders raken uitgeput dus ook inkonsten, wat over blijft een verwoest en door kwik vergiftigd landschap,
  Wie profiteert hiervan en laat deze verwoesting noem het maar misdaad toe?
  Wat mij betreft keihard aanpakken die toestanden daar en zo nodig afschieten de klootzakken die willens en wetens Suriname vernielen en vergiftigen alleen om er zelf maar beter van te worden en onder de hun veroorzaakte puinhopen begraven, anders blijven ze toch terugkomen.


  Maak melding

 8. Weet u wat Suriname moet gaan doen? Op de knieen voor de levende God, de Schepper van hemel en aarde. Vraag om vergeving voor het verleden en heden en dat men God onze Schepper (lees psalm 139 eens) de rug heeft toegekeerd en vreemde goden achterna is gelopen. Keert u zich naar God, heb berouw en verootmoedig u voor Hem. Dan zal Hij alles ten goede keren, de natuur en de mensen zegenen!!! Kijk wat er jaren terug op Fiji is gebeurd, nadat de mensen zich opnieuw tot God keerden en hun zonden beleden, heeft God daar de natuur hersteld en de mensen genezen. Wij willen allerlei goden achterna lopen, maar willen niets weten van de levende God, die Zijn Zoon offerde, alleen omdat Hij zoveel van de mensen houdt. Jezus zegt: Ik ben de Weg de Waarheid en het Leven niemand kan tot de Vader (God) komen dan door mij. Neem Jezus aan als uw Verlosser, vraag Hem in uw hart en God zal naar u luisteren en antwoord geven. Met mij zijn er miljoenen mensen die Hem hebben aangenomen en onze levens ten goede gekeerd. Gods zegen en als laatste, wedergeboren Christenen verenig u en ga in gebed!!! Wees niet langer gemakzuchtig, maar ga de strijd aan, want de tegenstander, de duivel gaat rond als een briesende leeuw en zal slachten en vernietigen. Het moet stoppen en dit kan alleen als er een eenheid onder Gods kinderen is! God bless you all, Suriname I love you!!!


  Maak melding

 9. @ Skeer,

  Volgens mij ben je ook ‘skeer’ in je hersenpan! Het is bijvoorbeeld ook jouw geliefde ‘volkspresident’ die op alle manieren het land naar de kloten helpt. Ook in deze zaak. Ga een keer een goed boek lezen of zo.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.