Surinamer wordt tiende RK bisschop van Paramaribo

15

PARAMARIBO, 12 nov – De rooms-katholieke gemeente van Suriname heeft een nieuwe kerkleider. Het Vaticaan heeft bepaald dat pater Karel Choennie (56) de nieuwe rooms-katholieke bisschop van Suriname wordt.

Volgens apostolisch administrateur Antonius Te Dorsthorst vindt de inwijding begin volgend jaar plaats. Dan mag Karel Choennie zich officieel de tiende rooms-katholieke bisschop noemen van Paramaribo. Hij is pas de tweede Surinamer die benoemd wordt in dit kerkelijke ambt. Zijn voorganger, Wilhelmus de Bekker, ging vorig jaar met pensioen. Karel Choennie begon zijn priestersopleiding op zijn negentiende.

Hij studeerde in het klooster van Mount Saint Benedict, in Trinidad. In 1985 werd hij tot priester gewijd. Choennie heeft zich meer dan eens kritisch uitgelaten over mensenrechtenschendingen tijdens de militaire dictatuur. Na de wijziging van de amnestiewet in 2012 haalde hij ook fel uit naar Desi Bouterse en diens medestanders in het parlement. Het leverde de geestelijke het predicaat ‘staatsvijand’ op.

15 REACTIES

 1. Ach als je tegen Bouterse bent dan ben je al snel een staatsvijand. Karel Choennie moet daar lak aan hebben en gewoon zijn zegje in de media kunnen doen. Suriname pretendeert een democratie te zijn en kriek op de president hebben moet kunnen.


  Maak melding

 2. Het is goed dat een Surinamer bischop is en voor de mensenrechten op komt,maar hoop ook dat hij als kerkleider de gelovige eerlijk verteld wie YESHUAH(JEZUS)is waarom?BLACK MADONNA wit is geschilderd de afgelopen 500jaar,waar ze waren tijdens Slavernij?en ook tijdens Black Wall Street in 1921 en waarom ze Mussolini niet tegen hebben gehouden met het bombarderen van meer dan 1miljoen zwarte joden in Abbyssiën(Ethiopië)1938 en periode Anton de Kom in Suriname en vele andere mensenschendingen,tonnen boter op hun hoofd om vergiffenis te vragen aan de zwarte en indiaansebevolkinggroepen in de wereld.


  Maak melding

 3. Het is volgens mij een grote eer als je door Bouterse op het Ocer podium tot staatsvijand werd gebombardeerd, terwijl op datzelfde podium Dino en Meriba, niet zo lang geleden, door hem als grote voorbeeldfiguren werden gepresenteerd.


  Maak melding

 4. Gefeliciteerd bisschop choenie en hoop dat u wat kan betekenen voor land en volk in deze moeilijke tijd, en hoe zit het met de geliefde Bisschop van bouterse stievie meye is hij soms gedegradeerd?


  Maak melding

 5. @ Sabatoe Franse,

  Steve Meye behoort niet tot de rooms-katholieke kerk. Hij is een zelfbenoemde bishop, terwijl pater Choennie tot bisschop is gekozen.


  Maak melding

 6. Proficiat Pater Choennie,
  We wensen U Godsrijkste zegen toe.
  Laat U niet misleiden door deze wereld.
  De Paus kon geen betere keuze doen.

  Het is weldoordacht en een mooi geschenk voor katholiek Suriname ivm 40 jaar srefidinsie.


  Maak melding

 7. Pater Choennie, van harte gefeliciteerd met uw benoeming tot Bisschop van de RK gemeente in Suriname. Een grote eer.
  Ik heb begrepen dat één van uw speerpunten zal zijn: de muziek in de kerk. U wil graag wat meer Caraïbische invloeden in de muziek horen. Dat is verrassend! Music is the spirit!
  Muziek spreekt, muziek betrekt, muziek luistert, muziek verbindt, muziek roept, muziek geeft vrede, vriendschap, maakt blij, brengt vreugde en maakt dankbaar.
  Dat is wat een kerkgemeenschap doet leven! Ik hoop dat het u lukt om de kerk in Suriname nog meer te maken tot onze eigen Surinaamse kerk in de Caraïben!
  Ik wens u veel succes!


  Maak melding

 8. Is goed dat een surinamer bisschop is en mensenrechten schendingen wil aankaarten, maar hoopt ook dat hij als kerkleider ook eerlijk aan de gelovigen verteld wie YAHUSHUA (JEZUS )Werkeijk is en waarom Black Madonna wit over geschilderd Is afgelopen 500 jaar,en wat ze deden tijdens Slavernij periode (verdeling van Afrika 1880) en tijdens Black Wall Street in 1921 en waarom ze niet protesteerde toen Musselini mostergas gebruikten tegen meer dan 1 miljoen zwarte joden in Abbyssiën (Ethiopië)1938 ?en wat ze deden tegen deportatie Anton de Kom en nog vele andere mensenrechten schendingen in de wereld,tonnen boter op hun hoofd om vergiffenis te vragen aan zwarte en indiaansebevolkingsgroepen en andere slachtoffers, de leugen regeert maar YAHWEH ZIJN Molen draai langzaam maar Zeker naar GERECHTIGHEID.


  Maak melding

 9. Wie zonder zonde is werpe de eerste steen en ieder mens heeft een oorlog te strijden tegen het kwaad zichzelf. 1 korinthiërs 6:9-11. Mattheüs 15:18-20. Mattheüs 18-6 .


  Maak melding

 10. Het is goed dat een Suriname bisschop en mensenrechten schendingen benoemd,maar hoop ook dat hij eerlijk als kerkleider om te vertellen wie YEHUSHUA(JEZUS)werkelijk is en waarom ze ZWARTE MADONNA wit hebben overgeschilderd afgelopen 500jaar in Europa


  Maak melding

 11. Ik wil mijn gelukwensen overbrengen aan Pater Choenie met zijn benoeming en aan de RK gemeente in Suriname. Maar ook voor Pater Choenie geldt dat hij zich heeft te houden aan de democratische stemkeuze van het volk. Daarnaast ga ik ervan uit dat hij zich constructief zal opstellen in de dialogen met de regering. Provocerende uitspraken die in feite helemaal niet nodig zijn kunnen niet gewenste spanningen oproepen in het land.


  Maak melding

 12. leonard essed,

  Don’t worry. Bisschop Choenie heeft koffers vol geld voor bekeringsdoeleinden. Daarnaast zal hij wat kleingeld strooien richting katholieke schapen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.