dinsdag, april 23, 2024
HomeOnderwerpenEconomieSurinaams parlement tegen exitafspraken met bauxietbedrijf

Surinaams parlement tegen exitafspraken met bauxietbedrijf

-

Does Travel - naar Suriname

PARAMARIBO, 12 nov – Het parlement is niet bepaald tevreden over de resultaten van de onderhandelingen over het vertrek van bauxietmaatschappij Suralco. Volgens de Times of Suriname vallen parlementariërs onder meer over de late overdracht van de waterkrachtcentrale.

De overdracht van de centrale en het aangrenzende Van Blommenstein stuwmeer is gepland voor 2019. Dat is veel te laat, volgens de critici. Suralco sluit al eind deze maand haar bauxietraffinaderij te Paranam. De raffinaderij was de enige reden voor de aanleg van waterkrachtcentrale en stuwdam. Met het sluiten van de raffinaderij voert Suralco geen economische activiteiten meer uit.

Intussen betaalt Suriname jaarlijks wel een dikke vijftig miljoen dollar aan het bedrijf. Dat is voor het afnemen van elektriciteit vanuit de centrale. De parlementariërs vinden dat de centrale moet zo snel mogelijk worden overgedragen. Ook andere resultaten uit de onderhandelingen worden ondermaats genoemd. Regering en parlement hebben een tweede ontmoeting achter gesloten deuren afgesproken.

opening
Fernandes Express
Caribbean Night

9 REACTIES
  1. De reden waarom de overdracht in 2019 is, is omdat Bouterse dan in 2020 herkozen kan worden.

    De overdracht van het stuwmeer en het hele gebied er achter levert natuurlijk immens mooie plaatjes op wat hij dan in de resterende maanden tót mei 2020 kan inzetten ter promotie.

    Een beetje zoals “ik heb het stuwmeer teruggegeven aan de Surinamers en alle blanken het land uit gejaagd – stem op mij, ik heb het beste voor met Switi Sranan”.


    Maak melding
  2. beste RobG en vrienden

    Nu zie je dat achter de gesloten deuren de NDPers omgegaan zijn voor de argumenten van de oppositie. In het openbaar durven Abdoel, Misiekaba, etc. dat niet.

    Feitelijk wordt er vastgesteld dat de regering sinds mei 2014 niets gepresteerd heeft en dat Sardjoe als onderhandelaar gefaald heeft.
    De MOU is een vodje dat door de versnipperaar kan. Allen zal Alcoa zich er weinig van aantrekken als de zelfde slappe onderhandelaars weer aanschuiven.

    Gelukkig is er een begin gemaakt met het opruimen van de kadaver discipline van de NDP fractie.


    Maak melding
  3. Als Sur.tegen de Alcoa had gezegd om maar onder eigen voorwaarden uit Sur te vertrekken dan had dat bedrijf meer aan Sur.gegeven dan deze onderhandelaars eruit hebben gehaald.
    Bij Goevie,Waaldijk en de Lip gaat het alleen en enkel om de stuwdam samen met opa D in hun beheer te nemen.Wie welk percentage krijgt,moet nog bepaald worden.


    Maak melding
  4. @Jacobus
    de informatie die Lothar Boksteen en Bert Eersteling deelden omtrent de Brokopondo overeenkomst heeft Suriname genoeg punten om Alcoa stevig te laten inbrengen en correct te laten overdragen.

    de internationale ecologie en milieu standaarden geven Suriname ook genoeg mogelijkheden om met Alcoa gunstige afspraken te maken.

    Heeft Alcoa al geen $ 300.000.000 van BHP Biliton genomen om haar rotzooi op te ruimen.

    In de MOU staat dat vervuild water niet gesaneerd wordt. dat vervuilde grond tot 1 meter diep afgegraven wordt en opgeslagen onder een waterdichte top laag. ect.
    Men beroept zich op (waarschijnlijk) niet adequate Surinaamse milieu wetgeving danwel als vervanging de VS regels. Dat doet men in Afrika ook om de meest vieze ellende achter te kunnen laten.

    Het is zaak dat Alcoa gedwongen wordt volgens de internationale maatstaven haar mijn activiteiten af te bouwen en milieu schade te herstellen en in de toekomst te voorkomen. Afdekken met klei is niet toereikend.

    Een adequaat verdragen van Brokopondo moet een in een goede werkende staat en met de vereiste vervangingsreserves.
    Saneren van mijnbouw betekend de bekens die onder water staan zo schoonmaken dat er geen watervervuiling meer is en het water stroomt.
    Andere mijn en verwerkingslocaties moeten weer aan de natuur terug kunnen gegeven worden met het benodigde beheersplan (voor jungle ongeveer 60 jaar).

    Suriname kan hiermee nog jaren werkgelegenheid organiseren en eventueel natuurbeheer en bosbouw gaan structureren zodat er iets positiefs uit komt.


    Maak melding
  5. Een dal van diepe Duisternis zal over Suriname heersen straks met de beste wensen van bouta en co..
    En de vooruitzichten zien nu al donker eruit…om bang van te worden…bbrrrrr….


    Maak melding
  6. jojo, jij ziet het helemaal verkeerd. Het was bij het begin van de onderhandelingen duidelijk dat de Suralco de stuwdam niet zomaar zou opgeven. President Bouterse wild de dam voor Suriname hebben en Suralco’s president Ruben Halfhuid zei nog “Het bedrijf vertrekt als Bouterse zijn zin doordrijft “. De verliesgevende raffinaderij willen ze duur aan Suriname verkopen. Over de overdracht op korte termijn van de stuwdam willen ze niet praten. De stuwdam levert hen veel geld op.

    Suralco levert op dit moment geen bijdrage aan de Surinaamse economie. Suriname betaalt Suralco per jaar ruim 60,- miljoen US dollars voor stroomleverancies. Daarnaast wordt het bedrijf met vele miljoenen gesubsidieerd. In omgekeerde richting ontvangt Suriname van Suralco slechts 20,- miljoen US dollars .


    Maak melding
  7. beste RobG
    ik zie het helemaal niet verkeerd:

    Natuurlijk probeert Alcoa het meeste uit de situatie te halen.
    Wijdenbosch heeft indertijd een slechte deal gemaakt door de Waterkracht electriciteit in te kopen bij Suralco gebaseerd op een rekenwijze doe de prijs van ruwe olie als hanteerde als de basis. Dat was heel erg nadelig voor Suriname toen deolie prijs hoog was. Het nadeel loopt nu sterk terug waardoor de huidig contante waarde van de Brokopondo dam voor Alcoa vrijwel nihil geworden is indien men rekening houd met de lasten.

    Wat Lothar Boksteen ons duidelijk gemaakt heeft is dat de Brokokopondo overeenkomst bij wet tot stand gekomen is en dus ook bij wet (in de DNA) afgerond zal moeten worden.

    Santohki heeft achter de gesloten deuren hier omtrent Suriname weer eens een grote dienst bewezen.

    In de Brokopondo overeenkomst, die Alcoa graag vergeet, staan zaken omtrent rest energie, onderhoud, beheer en vervangingsreserves. Die punten zijn indien Suriname goed onderhandeld in relatie tot de staat van de centrale (oud ijzer gezien de storingen). Kijk maar eens naar de status van de Spillways.
    Een beetje onderhandelaar kan Alcoa laten betalen voor het overdragen van Brokopondo.

    Brokopondo moet men ook helemaal los zien van de Bauxiet/Aluinaarde operatie van Suralco. Het zijn door het vervallen van de Smelterij activiteiten geheel gescheiden trajecten geworden. Energie levering en Mijnbouw.

    Voor Mijnbouw en het herstel van mijn locaties resp. het slopen faciliteiten en het herstel van milieu schade en schade aan het ecologisch systeem zijn internationale normen waar aan Suriname Alcoa zal moeten houden uit belang van het volk.
    Wat er nu in de MOU staat is een schade en heel schadelijk voor het land omdat Alcoa in principe weg kan na dat men alles heeft toegedekt.
    Geen herstel en wat er met het grondwater en uitlogen van weg gestopte schadelijke stoffen (tallings) gebeurd is nadien geen Alcoa probleem meer.

    Ook het op Alcoa leunen voor toekomstige plannen is banaal te noemen. Alcoa ziet geen heil in Surinaamse operaties (elders in de wereld is de schaal veel groter) omdat zij geen winst kan maken. Als Alcoa met al haar kennis voor zich zelf geen winst kan realiseren hoe denk je dan dat het een plan kan maken waar door anderen wel winsten kunnen gaan maken.

    Beter gezegd beste RobG met een beetje gezond boeren verstand kom je veel verder dan deze regering


    Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

LAATSTE BERICHTEN:
TOP SITES