‘Divali tijd van vreugde en vernieuwing in Suriname’

9

PARAMARIBO, 11 nov – “Divali is een tijd van vreugde en vernieuwing, de dia’s (olielichtjes, red.) kondigen Divali aan en symboliseren en verspreiden het licht dat op Divali centraal staat.” Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP, bij de herdenking van Divali, het hindoe lichtfeest. Deugden krijgen extra aandacht.

Harmonie, vrede (Shanti), liefde en broederschap, al wat de wereld mooier maakt komt aan bod. “Het Divalifeest accentueert ook een aantal belangrijke maatschappelijke waarden zoals gemeenschapszin en gezamenlijkheid, reinheid en schoonheid. Dus reden om letterlijk en figuurlijk schoonschip te maken. Het is goed om die waarden ieder jaar opnieuw bewust te vieren en uit te dragen”, stelt de VHP.

“Onze grootste verworvenheid, namelijk onze harmonieuze multi-etnische en multiculturele samenleving maakt het ons mogelijk een veilig, vredelievend en welvarend land te worden van mensen die van overal ter wereld bij elkaar zijn gebracht”, aldus de VHP. Diváli biedt de mogelijkheid het gevoel van verbondenheid te versterken “als essentieel element in het traject van natievorming.”

FOTO: Een meisje uit de buurt zit op een praalwagen in de voorhoede van een Divali optocht vanuit de Shri Rada Krishna Mandir (Sanathan Dharm Paramaribo Noord). Ze beeldt de Hindoe Godin Lakshmi uit. Lakshmi staat zowel voor rijkdom, geluk, en licht als voor schoonheid, moed, vruchtbaarheid en liefde. Ze wordt jaarlijks tijdens het Divali-, of lichtjesfeest extra vereerd. Divali dag is een nationale vrije dag in Suriname.

9 REACTIES

 1. Etnische gedachten, moet niet alleen op deze dag gevierd worden. Het moet een normale zaak van de wereld zijn
  Vooral in Su. Voor mijn hindustaanse broeders / zusters wens ik een goede Divali feest..


  Maak melding

 2. J.Zwartmans,

  Waarom alleen voor jouw Hindoestaanse broeders en zusters en niet voor alle Surinamers??

  Het zou wel heel fijn zijn als Divali in de praktijk meer merkbaar zou zijn in Suriname. Zou ons geliefde Suriname goed doen.

  Peace out,

  Kwamma (de Saamakka)


  Maak melding

 3. De kans om Suriname die vreugde en verieuwing te brengen heeft de VHP voorbij laten gaan.,
  Maar enfin,
  aan de gehele surinaamse saenleving een Shubh(gezegend)Divali toegwenst,ook aan degenen die geen dival vieren .


  Maak melding

 4. wordt het niet de hoogste tijd dat jullie gewoon aan het werk gaan om iets aan de chaotische , belabberde financieel / economische situatie in het land te doen. Misschien is er tussen alle vrije dagen op jaarbasis nog ergens een weekje te vinden waarin jullie gaan werken. Bidden en lichtjes aansteken helpen niet om vooruit te komen.


  Maak melding

 5. Hindoestanen Javanen en indianen zouden su moeten verlaten zodat mensen die er uit zien als misikaba alle ruimte en vooral tijd hebben om hun Dubai op te bouwen. Win win situatie. De Aziaten kunnen dan veilig leven,en de harde werkers hun Dubai opbouwen.( met nadruk op hun Dubai)


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.