Politiek Suriname bespreekt vertrek bauxietbedrijf Suralco

19

PARAMARIBO. 9 nov – De regering en het parlement bespreken vandaag het aanstaande vertrek van bauxietmaatschappij Suralco. De verwachtingen zijn hoog gespannen, aangezien tot nog toe weinig wordt losgelaten.

Vooral de oppositionele Nationale Partij Suriname, NPS, en de Verendige Hervormings Partij, VHP, stellen zich kritisch op. De voorwaarden van het vertrek zijn onder het politieke vergrootglas geplaatst. Als referentiekader geldt de intentieverklaring die de regering en moederbedrijf Alcoa willen tekenen. Volgens de twee politieke partijen komt Suriname er erg bekaaid van af.

De VHP vindt zelfs dat er weer onderhandeld moet worden. De bijeenkomst achter gesloten deuren moet meer duidelijkheid brengen in politieke kringen. De onderhandelingen met Alcoa duren al enige tijd en de ondertekening van een Memorandum of Understanding is al enkele keren uitgesteld. President Desiré Bouterse zei in zijn jaarrede dat de bauxietindustrie nieuw leven zal worden ingeblazen.

19 REACTIES

 1. Er is zelfs nog geen memorandum of understanding terwijl de president deze zaak 1,5 jaar geleden plotseling tot nationale zaak verklaard heeft.
  Wat heeft de president allemaal niet verklaard in zijn Jaarrede voor 2016.
  we gaan dit en we gaan dat. Er zelfs niet eens een handtekening onder de meest infantiele en niets zeggende MOU geplaatst door ALCOA

  Beste mensen die deze president te vuur en te zwaard verdedigen wanneer gaat u eens begrijpen dat elk woord dat de president uit spreekt minder weegt dat de lucht die hij gelijk tijdig uit ademt.


  Maak melding

 2. Onze president weet prima waar hij mee bezig. Helaas voor de fronters die denken in doem scenario’s. De kaarten zijn geschud en Bouterse is herkozen punt. Soso lobie paars


  Maak melding

 3. Wat is dat nou!
  Er wordt rond de tafel door twee partijen onderhandeld over een deal terwijl onder de tafel een gifadder huist die het gemund heeft op de persoon in kwestie van de Surinaamse kant. De VHP moet zich meer als partij opstellen voor landsbelang en zich niet als een kankergezwel opstellen die de regering dwarsboomt in zijn besluitvormingen.

  Dit is geen controle op regeringsbeleid of oppositie voeren meer wat deze VHP doet. Eigenlijk moet je àlle interventie van de VHP vertalen met: “Ham bole, djai!” , tegen de regering Bouterse. Anders gezegd:”Ik zeg, rot op!”.

  Je hoeft heus niet te verwachten dat bemoeienisen van VHP bedoeld zijn om tot het werpen van vruchten in zaken waar de regering mee bezig is. “Hallo, mi ed e baja”! SANTHOKI is de boel aan het ondermijnen. U zou zelf ook niet goed kunnen functioneren in uw huwelijk als steeds een indringer he huis aandoet die dan lonkt naar je partner. SANTHOKI disi na wang takru sani. 👹 Bouta moet oppassen voor een doodsteek van Toki 🐝


  Maak melding

 4. De regering gaat er te lichtvaardig om met het vertrek van de Suralco.Het hebben van een multi-national als Alcoa in je land is een statussymbool.Doet de wereld naar je land kijken.
  En ook als zo een bedrijf verliezen lijdt,brengt het toch nog deviezen op en zorgt voor werkgelegenheid.
  Maar opa D richt zich alleen op het verkrijgen van de dam.En dan is zijn dynastie voor eeuwig verzekerd van een riant leven.Ook de erfgenaam die voorlopig in het gevang in New York zit.


  Maak melding

 5. @Van 1502 tot 1863
  het lonken naar ander mans vrouw is opa D gegeven.Vraag Rozendaal maar wiens minnares de fish lady was voor opa D haar aan de haak sloeg.


  Maak melding

 6. 1502:
  Dit heet nu politiek bedrijven! Jezelf als oppositie kritisch opstellen als je regering het land in de uitverkoop doet.
  Bye the way, Suralco en Suriname hebben een zakelijke overeenkomst, jouw vergelijking met een huwelijk gaan volledig mank in deze!
  En als je jouw vergelijking staande wil houden, zie het dan als de wijze vader die zijn onbesuiste en overmoedige zoon toespreekt het huwelijk naar eer en geweten te doorlopen! In deze zit de vader dus niet achter zijn schoondochter aan!


  Maak melding

 7. @Van 1502 tot 1863

  U vergeet dat de regering in allerlei geniep en geheim zonder enige controle al 1,5 jaar onderhandeld over een zaak die zij zelf tot een nationale zaak gemaakt heeft.

  Het onderhandelen hebben ze overgelaten aan een ondernemer / partij loyalist en die heeft na 1,5 jaar niet eens kans gezien een heel zwak Memorandum of Understanding ondertekend te krijgen.

  Mag een oppositie dan de aandacht van de regering vragen of beter gezegd afdwingen.
  Niet de oppositie is hier in gebreke of de ader onder de tafels zoals u dat noemt maar de regering is hier ernstig in gebreke.
  De regering spreekt af dat het ecologisch probleem halfzacht aangepakt wordt met klei er over resp, een meter afgraven en dat weer met klei afdekken.
  De regering maakt laat Alcoa een MOU schrijven die niet bindend is, zonder meer opgezegd kan worden en waar het VS recht op van toepassing is.
  De regering neemt Brokopondo over als het geheel is uitgewoond en de vervangingsinvesteringen voor de deur staan zonder dat Brokopondo volgens de Brokopondo overeenkomst een vervangingsreserve heeft (consulteer even Lothar Boksteen)

  Hoe onbekwaam kun je zijn als je zoiets afspreekt en hoe onwillig is Alcoa door zelfs die niets zeggende MOU niet te tekenen.

  In een normaal land stuurt men een dergelijke onbekwame regering naar huis.


  Maak melding

 8. De vader des mofinawangs ‘werkt’ nu dichtbij het DNA.

  Dus…binnen enkele luttele seconden kan hij acte de présence geven.

  Inhoudelijk is de geheime vergadering goed voorbereid, hij hoeft alleen maar ja of nee te ‘knikken’.


  Maak melding

 9. Jojo wat lul je nou man!
  Ga maar met een jojo spelen daar ben jij goed mie boi.

  Ik heb ervaring sinds 1977 met de Suralco,wil jij niet samen tot een oplossing komen dan zijn ze binnen korte tijd weg met alles achter latend.
  Iedereen in die 1977 heeft gewerkt bij de Suralco weet precies hoe het afgelopen was met de pool arbeiders.
  Dus wie geen verstand heeft van de Suralco moet zijn kop dicht houden.


  Maak melding

 10. Live vanuit surimaribo.

  “Het dienstvoertuig van de minister van Justitie en Politie, Jennifer van Dijk-Silos, is in het weekend betrokken geweest bij een aanrijding aan de Martin Luther Kingweg. De minister zat ook in het voertuig. Een wagen dat uit de inrit van een supermarkt de Martin Luther Kingweg opreed, verleende geen voorrang aan de auto van de minister.”

  Gelukkig is alles is in orde met tante Dora.
  Beterschap toegewenst namens Krishna.


  Maak melding

 11. @Sjang

  Heeft u mijn reactie wel gelezen. Volgens mij stellen wij het zelfde Alcoa/ Suralco nemen ook volgens mij Suriname enorm bij de Neus.
  Het enige verschil is dat u denkt dat de President het goed doet terwijl hij zich bij de neus laat nemen.


  Maak melding

 12. @Van 1502 tot 1863, dit is de reden waarom ik vraag of je werkelijk naar de radio luistert en echt op de hoogte bent van wat er precies in Suriname gebeurd.

  -De oppositie en vooral de VHP heeft gevraagd om alles openbaar te maken zodat het volk ook weet wat er precies aan de hand is met die deal.
  Schrik niet, maar Simons heeft het tegen gehouden in de DNA en gezegd heeft dat het NIET openbaar gemaakt mag worden.
  Wie dit doet is strafbaar en kan de gevangenis in.

  -Een van de rijkste Hindoestaan wil het bedrijf overnemen vandaar dat alles geheim moet blijven.

  -Staatsolie dreig uiteen te vallen door de vele schulden en men heeft ook aangegeven dat dit veel erger is dan de jaren 80.

  -Vergeet niet dat nier-patiënten maar 8 maanden recht hebben op zorg daarna mogen ze letterlijk doodvallen, omdat het geld gewoon niet is.
  Tot Juli was zorg gedekt voor jongeren en velen, maar wat denk je dat er nu gebeurt????

  =WAAROM BLIJF JE BOUTERSE NOG TE BESCHERMEN, TERWIJL HET ECHT NIET GOED GAAT IN SURINAME??????


  Maak melding

 13. De NPS – Na Poor Sani mogen een toontje lager zingen. Wie heeft de kostgronden en de gehele leefomgeving van be Binnenlandbewoners op zeer ORDINAIRE wijze toentertijd onder water laten zetten, waarbij Cultuur en allerhande Kostbaaarheden verloren gingen, alleen maar om deze KAPITALISTISCHE BOEVEN hun zin te geven om het zoveelste land UIT TE BUITEN. Deze VS – de Vieze Staten hebben genoeg land (let wel: 50 Vieze Staten) om dergelijke WANTOESTANDEN, binnen hun eigen territorium uit te oefenen. De NPS Na Poor Sani met in hun kielzog de VHP – de Verkeerde Hindostaanse Ploerten, hebben destijds, dergelijke NADELIGE OVEREENKOMSTEN gesloten, waarbij deze Vieze (KAPITALISTISCHE ) Staten een heel Stuwmeer gewoon KADO kregen. Rusland en Santhoki, zouden er goed aan doen om deze FATALE MISSTANDEN destijds in en voor Suriname, hetzij symbolisch voor te leggen, bij de Standbeelden van hun beide KOLONIALE IDOLEN, respectievelijk Jopie Pengel en Jaggernath Lachmon. Bouterse en zijn NDP doen er goed aan DEFINITIEF af te rekenen met deze WALGELIJKE LUI uit de Vieze Staten en hetgeen Suriname logischerwijs recht op heeft, terug te nemen. Dergelijke MINDERWAARDIGE oveeeenkomsten passen en horen TOTAAL NIET in een MODERNE TIJD. Voor wat betreft de wel dan niet gesloten overeenkomst met betrekking tot de Zoewater-deal, mag Bouterse zich goed achter de oren krabben en een dergelijke deal daarom ook HERZIEN. Gelukkig erkent Bouterse dat hij en overigens niemand ‘ de Wijsheid in pacht’ heeft. Gelukkig maar. Bouterse hoort daarom ook naar te handelen met betrekking tot deze affaire. ‘Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald’. DON’T FORGET ONE THING, YOU KEEP STILL MY BROTHER!


  Maak melding

 14. Zogenaamd mag het parlement, de DNA zich
  uitspreken over het aanstaande vertrek van
  Suralco.
  De dames en heren zijn rijkelijk laat, want Desi
  heeft via door hem aangewezen zakenlieden,
  GEHEIME besprekingen gevoerd met
  deze bauxietmaatschappij !

  Er zijn door de Desi-clan zelfs nieuwe NV s
  opgericht om sommige delen van Suralco
  over tenemen !
  Is de DNA dan daarin gekend ????

  Desi heeft ook nagelaten te investeren in
  bedrijven/bedrijvigheid die wat werkge-
  legenheid konden bieden aan de
  aanstaande werklozen !

  Het WAN-beleid en Massale-uitgavenbeleid
  van regering Desi is funest voor Sranang !

  Dusss… DNA, Vergader liever serieus over
  hoe Sranang uit de ZWARE economische
  en financiele ELLENDE kan geraken, met
  of zonder Desi !

  Of over de bijna -Creperende DIALYSE-
  patienten, die door de nieuwe Basiszorg-
  verzekering, op DIT MOMENT eigenlijk
  aan hun lot worden overgelaten !

  PS : AUB SRANANG, terug naar de
  RECHTSSTAAT en terug naar de
  MENSENRECHTEN !!!

  ANDERS, no wang welvaart E KOME !!!


  Maak melding

 15. @ Do the right thing.

  Dank zij Suralco heeft Suriname veel, heel veel vooruitgang geboekt.
  Het aantal medewerkers met een goed, heel goed inkomen was ongekend.

  Maar zoals te doen gebruikelijk hebben ze zelf niet goed voor zichzelf gezorgd.

  En nu Suralco door dalende winstmarge en stijgende loonkosten e.d. niet verder wil wordt naar hun gewezen.

  Denk je dat Suriname net als de Staat Suriname mensen in dienst gaat houden terwijl ze geen productie (kunnen) leveren.
  Suralco is geen filantropisch instituut.

  Bouterse is de weg helemaal kwijt en niet zo een klein beetje ook. Sardjoe als onderhandelaar aanstellen terwijl eer deskundigen in Suriname aanwezig is een brevet van dommigheid.
  Dit blijkt ook uit de publicatie die tot nog toe zijn gepubliceerd.

  Jou opmerking van “beter te halve gekeerd etc” zou zeer van toepassing zijn als Bouterse en Simons stoppen met hun poppenkast en mensen met kennis van zaken aanstellen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.