Parlementariër bezorgd over berovingen in Suriname

71

PARAMARIBO, 7 nov – Parlementariër Krishna Mathoera (VHP) maakt zich ernstig zorgen over het vrij hoge aantal vermogensdelicten in het land. Maandelijks worden rond de achthonderd gevallen gemeld van de diefstal, inbraken, berovingen en roofovervallen. Burgers kunnen het niet aan.

De impact op personen, gezinnen en kinderen is haast niet te beschrijven. “Het gaat niet alleen om de enorme financiële schade, maar vooral het gevoel van machteloosheid en angst dat de slachtoffers moeten ondergaan, angst om weer slachtoffer te worden op elk moment van de dag. En dit gevoel blijft jaren hangen”, zegt Mathoera tegenover Dagblad Suriname. De voormalige politiecommissaris is ontevreden.

Burgers klagen dat zij zelden de politie zien surveilleren. Ook vernemen ze zelden of nooit iets na een inbraak of beroving. “De communicatie met de politie verloopt bijzonder stroef. Als getraumatiseerd slachtoffer krijgen ze het gevoel dat zij zelf achter de politie moeten aanrennen voor het verdere verloop van hun zaak”, aldus Mathoera. Kort voor de laatste verkiezingen verruilde ze haar politiepost voor een politieke loopbaan.

71 REACTIES

 1. Ik neem aan dat deze situatie zich al voordeed toen mevrouw Mathoera nog bij de politie zat. Wat heeft zij vanuit haar hoge positie hiertegen ondernomen? Overigens goed dat zij nu als parlementariër dit probleem aan de kaak stelt.


  Maak melding

 2. Gewoon de wet laten gelden namelijk “wie je huis of erf betreed zonder toestemming gelijk een enkeltje voet onder de grond.
  Toestemming geven aan werkende en welgestelde en gepensioneerde burgers om een vuurwapen aan te schaffen.
  Politie opdracht geven niet met rovers en overvallers en dieven en verkrachters op het bureau terug te keren, misschien zelfs een bonus te geven aan degene die dit doen.


  Maak melding

 3. De president is in deze een goede inspirator.Hij schoot het wettige gezag weg en maakte Sur.tot een wingewest voor zich,zijn familie en vrienden.
  De huidige crimi’s doen niets anders dan wat de president in het groot heeft gedaan.


  Maak melding

 4. De rationele kiezer heeft Krishna Mathoera snel door. Wat heeft ze zelf gedaan toen zij een topfunctie bij de politie bekleedde? De criminaliteit in Suriname is niet van na de verkiezingen 2015, maar van veel eerder. Natuurlijk heeft Mathoera zelf boter op haar hoofd en dat begint te smelten.De vrouw is ongeschikt.


  Maak melding

 5. Hoewel ‘klokkenluiders’ in de wet beschermd horen te worden, vindt Simons, DNA voorzitster, dat zij in de kleine Surinaamse gemeenschap toch niet veilig zijn.
  Dus omdat je in het kleine Suriname toch niet veilig bent dan hoeft er geen wet te komen tegen de bandeloosheid.
  Kan daarom nu wel enigszins indenken waarom deze mevrouw geen wettelijke bescherming wilt bieden omdat in geheel Suriname er geen bescherming bestaat en zal worden aangenomen tegen de vele graaiers (politieke leiders en vrienden en familie) en daarom kunnen zij verder graaien.
  Wat een gebral van deze eigentijdse dame.
  Gods molen draait en maalt door ieder komt aan de beurt.
  Zoals moesje takie “if a no joe da na joe famirie en wiens joe no libie moro dang noch a sa kong teki ing pai mang, joe kleinkinderen etc”


  Maak melding

 6. De ex politiechef Krishna Hussainali Mathoera en wij allemaal zitten opgescheept met de criminelen. Wij weten ook uit welke richting dit komt. En hoe makkelijk is het dan niet voor de politie om in te grijpen.

  De criminelen worden bewust op pad gestuurd om de gemeenschap te terroriseren. Of moet de burgers zich niet gaan bewapenen tegen deze figuren.

  Wij vragen van de regering en in het bijzonder de minister van justitie en politie om de burgerwacht in de wijken weer in leven te roepen en met nog veel meer bevoegdheid om de criminelen te lijf te gaan.


  Maak melding

 7. Dievenijzer /raliesvoor je euren en ramen helpt ook niet.Als je leven in gevaar zit is dt a te danken 50% aan de boeven/criminelen en 50% aan dievenijzer.,bijeventuele brand kan je de tralies voor je ramen en deuren niet ontsnappen.
  Kijk Mathoera wordt utgescholden gewoon zomaar! Wat heeft Belfort gedaan tegen de criminelen en criminaliteit ., oja ze blij gemaakt met een ulo diploma.,lekker aanmelden wanneer de crimineel zin heeft ,en dan met of zonder gemaakte buit tijdens een beroving,voorgratis loge gezogd voor een antal maanden en de crimieel mag protesteren hoor als hij het eten te Alcatraz ,santo boma , niet leuk vind.Het is net een spellete bij Juspol stel je voor Mathoera die er voor zorgt dat de geboeften gevangen worden en Belfort die zjjn best deed de geboeften vrij te krjgen, hij vertegenwoordigd de criminelen, zo ook SILOS, de grootste crimneel gaat VRIJ en ze werkt onder hem en is evenals hem paars. Waarom Mathoera uitschelden ?!
  Zij kan het eenmaal niet helpen dat de rechters hun taak niet naar behoren uitoefenen !!!
  Wij weten allemaal bliksems goed naar wie de rechters gedwongen worden te luisteren.
  Bouta amnestie en vergiffenis amnestie verteld toch het hele verhaal??


  Maak melding

 8. maar tegelijkertijd laat een heel volk (500.000) oogluikend toe dat 5 jaar lang de staatskas wordt leeggeroofd door de paarse roversbende van Bouterse. Suriname is en blijft tot in lengte van dagen 1 groot rovershol.


  Maak melding

 9. Criminaliteit is niet de schuld van de huidige of voorgaande regeringen, criminaliteit is geen uitvinding van welke regering dan ook, criminelen heb je namelijk altijd al gehad. De bereidheid om criminelen te bestrijden verschilt echter van regering tot regering. Een regering die voor het grootste deel bestaat uit mensen met een criminele inborst, is natuurlijk veel minder bereid gelijkdenkenden aan te pakken, zo’n regering bagatelliseert crimineel handelen b.v. met de uitspraak ‘wan man mek wan nyan’ wanneer de naschoolse opvang door corruptie mislukt, zo’n regering laat criminele ex-ministers gewoon ongestoord genieten van het door hen gestolen gemeenschapsgeld en treft geen maatregelen om dit soort crimineel handelen af te straffen. Wat verwacht je van kleine boeven als grote boeven het ‘goede’ voorbeeld geven dat crimineel handelen ongestraft blijft en zelfs zeer lonend is?


  Maak melding

 10. 100 met jou eens RobG, want wat is concreet de politieke staat van dienst van deze mevrouw ? Ze is door Chandrika (tegen de wil van andere diehard VHP’ers) naar voren geschoven maar niemand buiten (en ook velen binnen) de VHP kennen haar kerncompetenties !

  Ze is wel ‘good looking’ (vele malen leuker dan bv een Mansaram) maar dat is niet bepalend om de job als volksvertegenwoordiger te klaren.

  En zo’n recente uitspraak is gewoon een schot in de lucht van, ik moet nu ook eens wat zeggen als parlementslid want dan ben ik tenminste eens een keertje ‘zichtbaar’ !

  Chandrika had de criminaliteit hard kunnen aanpakken als minister van Juspol, maar wat heeft hij gedaan ? Hij heeft enkel een fort en onneembare vesting van z’n woning gemaakt en het aantal van z’n bodyguards opgevoerd.

  Dat was criminaliteitsbestrijding in de ogen van Chandrika !

  En alsmaar in de media roepen en schreeuwen over ‘wet en recht’ !


  Maak melding

 11. Dit is de angst van iedere burger waar jij je ook terneergelegen bevind. Het is hier niet anders. Vooral als je zoals mij landelijk in de provincie woont. Is wel kort door de bocht om te zeggen dat je een overvaller zomaar overhoop kunt schieten.

  Ik vind dat dievenijzer wat ik in Suriname zie maar niks. Je zou verwachten dat als er wat te halen valt mensen dan bewakingscamera’s neerzetten in combinatie met inbraakvertragende middelen zoals goede sloten.

  Verder goed opgemerkt hoor@ RobG want nu Krishna Mathoera haar eigen buit binnen heeft wil ze anderen het vuur aan de schenen leggen om maatregelen te nemen tegen een trend wat zeker 40jaar in Suriname voort duurt. Toen wij in Suriname woonden waren ook fufuru mang maar je had alleen een boutu achter de deur.

  Als je alleen maar gilde “fufuru mang”, maakte de dief zich uit de voeten. Nu moeten burgers helaas hun vege lijf zien te redden in situaties als overvallen en dat baart mij ook zorgen want zodra mensen ruiken dat je uit Holland komt, denken ze dat je dan doku’ zal hebben. Nou, voor mijn doku moet ik hard werken dus daarom weet ik niet wat ik zal doen als ik oog in oog kom te staan met een ‘ fufuru mang’. Kande mi ook tu meki a doro sabana, want je weet het nooit!


  Maak melding

 12. Zachte heelmeesters.

  Ik ben volkomen eens met Henkes zie,15;37 uur.
  Ook de reactie van Bigi Sma zie 14;34 uur.
  Trouwens alle reactie is naar mijn mening geweldig, maar ik sluit me aan bij Bigi Sma van 14; 34 uur.
  Gespuis moet je niet beschermen ; die dienen ter plekke
  koppie kleiner gemaakt te worden ! Maar ik denk als de regering dat gespuis gaat op pakken, dan is de helft van DNA gelijk leeg. En minsten een deel van de Surinaamse
  bevolking. ´´Stenigen die hap zonder enige vorm van proces´´


  Maak melding

 13. Makkelijk scoren voor de voorstanders van deze regering met een crimineel aan het hoofd die de Surinaamse bevolking berooft, net of het aan Mathoera ligt dat de overheid het uit de klauwn heeft laten lopen, zij heeft in ieder geval nog de verantwoordelijkheid het weer aan te kaarten, In ieder geval knetterhard optreden tegen dit gespuis, bijv. 220v. op de dievenijzers en een Ryatt.gun erachter en afstorten in een put met ongebluste kalk. en worden ze voortijdig toch door de politie opgepakt de hand afhakken, weet gelijk iedereen wat voor een vlees ze in de kuip hebben


  Maak melding

 14. Ai @ Milton!
  Jij praat als een echte bakra politicus. Geen middel eeuwse denkwijze! Top man!

  Met van je huis een soort vesting maken los je inderdaad niks op. Als jij als ouder aan het gillen slaat door gedachten aan spoken, geef je geen goed signaal aan je kids.

  Ma deng sma disi lobi njang trawan na ondro, yu sabi?


  Maak melding

 15. Beste RobG, Milton & 1502.
  U schiet op de boodschapper en niet op het probleem.

  Mathoera heeft volgens haar directe leiding goed gefunctioneerd, wie zijn wij om van buiten de politie dienst te oordelen of iemand nu in haar specifieke werk terrein wel of niet goed gefunctioneerd heeft en of boeven vangen uberhaupt wel haar taak was.

  Waar u wel rekening mee mag houden is dat de President belooft heeft dat het veiliger zou worden. Hij is verantwoordelijk voor het gevoerde beleid. Indien mevrouw Mathoera niet functioneerde had hij haar moeten laten ontslaan. Aangezien hij dat niet gedaan heeft zal hij de overall verantwoordelijkheid moeten nemen voor zijn gebroken belofte en falende beleid.

  Een politicus heeft het als taak de dingen te benoemen zoals ze zijn en om de regering ter verantwoording te roepen voor falend beleid.


  Maak melding

 16. Milton, de geschiedenis is zich aan het herhalen.Ex politie-ambtenaren redden het niet in de politiek en ook Mansaram zal het net als Santokhi niet redden. Deze personen hebben andere kwaliteiten die dienstbaar voor de samenleving ingezet kunnen worden. President Bouterse heeft vast een goede functie voor beiden.Boeven kunnen zij ik elk geval niet vangen. Boeven waren hen te slim af, en dat weet de kiezer.


  Maak melding

 17. @Jojo,
  Als het goed is moet jij weten dat binnen de politiek met enthousiasme beloften worden gedaan die niet altijd waar gemaakt kunnen worden.

  In het politiek klimaat wat in Suriname heerst is het natuurlijk dweilen met de kraan open voor de regering als VHP in de oppositie met een dubbele agenda tegenover hen voort ettert. De VHP is voortdurend het land maar ook de wereld aan op te hitsen tegen de regering met als enige drijfkracht: DJARAN! (Afgunst)


  Maak melding

 18. Als de overheid niet langer capabel is veiligheid van de burgers te garanderen dan is het tijd voor dood-eskaders om deze ongure figuren voor eens en altijd uit de omloop te nemen. En als het over tegenstaanders het zuurstof te ontnemen daar weet de president alles van.


  Maak melding

 19. Natuurlijk zijn politici vaak te enthousiast in hun beloften.

  Reken het dan niet de ambtenaar aan dat er gefaald wordt.

  Overal ter wereld worden politici die zo heftig falen al de heer Bouterse bij het oude vuil geplaatst omdat zijn beloften elke vorm van realiteitszin uit het oog verloren.

  Zij die dat met argumenten omkleed melden zijn dan niet de mislukkelingen die Suriname te schande gemaakt hebben maar zij die 5 jaar lang van alles belooft hebben en er NIETS duurzaam van waar gemaakt hebben.

  De vorige regering heeft in 5 jaar tijde gigantische extra inkomsten genoten, voor het eerste een berg deviezen overgenomen van de vorige regering en wat hebben ze zelf achter gelaten na al hun beloften, Niets en heel veel extra schulden.


  Maak melding

 20. De voormalige politiecommissaris Krishna Hussainali Mathoera is ontevreden. Ontevreden met wie? Dit heeft zijzelf toen meegemaakt en verteld nu een ander verhaal.


  Maak melding

 21. Raytje ik zie dat j even ontwaakt bent uit j winterslaap wat heeft j gestoken ,je vervalt direct weer in j papegaai verhalen ,ga weer rustig slapen vergeet jou slaaptabletten niet.


  Maak melding

 22. jojo, mevrouw Mathoera maakte deel uit van het apparaat dat de misdaad moest bestrijden.Zij was geen surveillant, maar een topper met zware balken op haar schouder gehuisvest in een ivoren toren.De verwijten van o.a. Santokhi richting de toenmalige minister over het falend beleid hadden ook betrekking op het functioneren van Mathoera.


  Maak melding

 23. -Criminaliteit is van alle tijden, maar als ik de berichten mag geloven klopt het inderdaad dat de aantal vermogensdelicten toe zijn genomen.
  Zie weer midden op de Marowijne rivier wat de rovers gedaan hebben.

  -Of het mevrouw Mathoera haar taak was boeven te vangen is nog de vraag.

  -Wel weet ik dat Belfor alles heeft gedaan om deze mevrouw dwars te zitten in haar werk, omdat zij van de VHP is. Dit heeft Belfor ook zelfs bekend gemaakt.
  Dit betekent dat deze mevrouw haar werk ook niet naar behoren kon doen onder Belfor.

  -Ik hoop het beste voor een ieder.


  Maak melding

 24. @Ira,
  Deze mensen van het clubje van VHP schreeuwen altijd het hardst om dieven maar ze weten als dieven wel de raakste klappen uit te delen met vermogenscriminaliteit van het hoogste niveau.

  Ze zijn qua vermogensdelicten oververtegenwoordigd.
  Bij elkaar op een hoop gegooid steven fietsendieven er met een schril contrast bij.
  Geen wonder dat ze allemaal advocaat willen worden en nog meer van dat soort beroepen willen bekleden die hen vrijbaan bieden naar dat grote geld!
  Ze strooien zand in de ogen van de witte man met allerlei achterbakse lage streken tegen mensen waarvan je weet: WHAT you see is WHAT you get. Maar zelf weten ze alles zo te spelen dat je in hun goede bedoeling ga geloven.
  Laat VHP om te beginnen zichzelf als de grootste crimineel van Suriname laten aanpakken.


  Maak melding

 25. RobG

  De verantwoordelijkheid begint aan de top en niet aan de basis of ergens in het midden.

  U bent selectief in uw benadering. De minister resp. de President zijn verantwoordelijk voor wat er onder hun regime beheurt. Zelfs wat bewindvoerders voor hun gedaan of nagelaten hebben.

  u criminaliseert een leidinggevende politie ambtenaar zonder enig bewijs. Alleen omdat ze nu voor de VHP een politieke functie vervuld en de verantwoordelijken wijst op hun falende beleid.
  Kijk even terug en zie hoe rancuneus de vorige minister was ten aanzien van mensen die er Hindoestaans uitzagen.
  Hoe vaak heeft de vorige minister van Juspol en de President ten aanzien van aantijgingen jegens Hindoestaans uitziende mensen in de rechtszaal in het stof doen bijten.


  Maak melding

 26. @Broko,
  He Broko!
  Kaisar kare? Se kalewar kare to kasar lawe? Na kotjiawe he. Tu pagla he? Tjup, to ham tu ke mare! : Broko, wat zeg je allemaal. Is het grappig bedoeld of wil je wraak nemen? Niet pesten hoor?Je bent zeker niet goed wijs he? Houd je mond anders krijg je van mij van langs!


  Maak melding

 27. Simpele oplossing, open de deuren van Ocer en geen berovingen meer zie wat honger niet allemaal kan doen dus Dibrie je benne gewaarschuwd.
  Voor de verkiezingen kon je open en bloot door de straten van Par’bo lopen en nu…………..schande toch plé ziedent bouta.


  Maak melding

 28. Gespuis aan het hoofd. Ali Baba en zijn meer dan 40 rovers in het groot. In Su pakken ze dat groot aan. Als je toch moet dieven, dan in het groot. Denk maar aan miljoenen. En niet van de waardeloze SRD’s maar in dollars.

  Legaal wordt je beroofd door de paarse boevenbende en illegaal door de dievengilde en de verschillende halsmoordenaars in verschillende kleuren en maten geinspireerd door de top in Suriname. Top down noemen ze dat. Ze zeggen altijd, je neemt de kleur van je omgeving waarin je verkeert.


  Maak melding

 29. Hoe kan1 land waar 1 vieze Gore bigi crimineel Moordenaar de leiding hb om het te besturen en goed gaan?Hebt u of j zelf ooit dit heel relevante gedoe zich afgevraagd?Het volk hb geen compassie hier!!!!!


  Maak melding

 30. @Van 1502 tot 1863, je bedoelt de Hindoestanen en dit schrijf je:::::
  =Ze zijn qua vermogensdelicten oververtegenwoordigd.
  Geen wonder dat ze allemaal advocaat willen worden en nog meer van dat soort beroepen willen bekleden die hen vrijbaan bieden naar dat grote geld!
  Ze strooien zand in de ogen van de witte man met allerlei achterbakse lage streken tegen mensen waarvan je weet:.

  =Ik ben juist blij als mensen studeren en wat in de maatschappij worden en geen last van anderen worden.

  =Als de witte personen willen hebben dat er zand in hun ogen worden gestrooid willen ze het zelfs hebben.

  =In de kranten stond er vermeld dat inderdaad het vermogen in handen van de Chinezen en Hindoestanen ligt en als dit zou wegvallen kun je nu al nagaan wat voor ramp Suriname te wachten staat.

  Ik wens het beste voor een ieder.


  Maak melding

 31. Heel juist verwoord Ira, en met dat zand in de ogen van de witte personen valt ook nog wel mee als je kijkt wat er aan kapitale bedrijven er in Suriname werkzaam zijn Amerikaans/Canadees, (goud) Nederlands (wegen -bruggenbouw), en dat de Nederlanders vaak niet bekend staan om de handel, een uitspraak van …. to …. meer op jalousie gestoeld, die aan aan feit voorbaat gaat dat juist de geweldsdelicten waar het in dit topic om draait voornl. door steeds dezelfde bevolkingsgroepen gepleegd worden, wwar de hindoestanen dus ondervertegenwoordigt zijn.
  Ik denk dat …. tot…. het spoor een beetje bijster is


  Maak melding

 32. @ Ira e.a.,
  Psssstt…..jullie moeten serieus rekening mee houden dat deze zelfde KRISCHNA mogelijk bij De wijk Leiding is opgepakt voor overvallen.

  Dat nieuws las ik tenminste bij Star Nieuws. Jullie moeten je dus van vergewissen dat zij het niet is anders staat de VHP met deze pittige kritiek van aanpak, door haar over dieven, in haar hemdje 🙂


  Maak melding

 33. @ van 1502 tot 1863,

  Wat mij opvalt aan jou, maar ook aan andere creolen is dat jullie niet willen horen van roofovervallen en dieverij gepleegd door mensen die op jullie lijken.
  Maar het benoemen van diefstal door met name
  hindustanen doen jij en je makkers des te harder.

  En nog iets: verkracht het Sarnami niet. Je hebt de klok horen luiden, maar weet niet waar de klepel hangt.


  Maak melding

 34. @Jiyani,
  Sarnami is net als de Sranag tongo een samenraapsel.
  Hoe je iets ook zegt, de boodschap komt meestal over.

  Persoonlijk vind ik het spijtig dat er hier dingen aangehaald worden die kwetsend zijn voor mensen die part noch deel hebben aan dat gesar hier waar grotendeels Hindostaanse posters zich aan schuldig maken.

  Ga zelf op onderzoek uit en let op de artikelen die hier verschijnen: als er iets positiefs over mijn groep is verschenen is er altijd eentje hier uit jou groep, meestal dezelfden, die uit kift dit bericht gaan bevuilen door daar iets negatiefs op het klankbord neer te kalken. Wij geven slechts een tegen reactie want we zijn niet statisch. Bovendien wil niemand voor rotte vis uitgemaakt worden.

  Het zit echt niet in onze mentaliteit om verdiensten/ diploma’s / titels op een hoop te gooien voor onze groep. We hebben respect voor het individu. We gaan niemand die iets bereikt heeft claimen en als dat niet lukt diegene bestempelen als iemand die zijn afkomst verloochent. Zulke dingen werken benauwend een individu maar blijkbaar hebben jullie daar minder moeite mee omdat het ingebakken is.

  Je kan niet continueren met op de borst te slaan en met verdiensten binnen je groep een andere groep de loef mee af te steken en denken dat het bij de andere groep ceteris paribus is terwijl we leven in een dynamische wereld.

  Jiyani, ik vind het dus spijtig voor iedereen dat de groep waartoe jij behoort steeds polariserend bezig is. Die polarisering zie je ook binnen jullie eigen groep. De wat armere Hindostani’s zijn alleen in verkiezingstijd goed! Er heerst een soort apartheid binnen jullie eigen groep. Een deel vind van zichzelf dat ze Brahmanen zijn.

  Ik denk dus heus niet dat wat hier gebeurt alleen een aversie tegen creolen weergeeft. Ik ben wel bang dat dit fenomeen verder zal escaleren omdat de creool een steeds zelfbewustende groep aan het worden is.

  Ik ben dus geen racist die tegen Hindostanen zijn want ik ben mij van bewust dat er voor veel Hindostanen niet te leven is binnen de groep door dat beklemmende wat er in de groep heerst, maar ze moeten daar zelf wat aan doen!


  Maak melding

 35. Met die vocabulaire diaree dus veel lawaai en weinig wol imponeer en intimideer je weinig mensen hier van …..tot……,
  de weinig verstandige dingen die je schrijft sneeuwen onder in de verdere woordenbrij.
  Alleen het feit al dat je regelmatig in de wij vorm schrijft geeft al een zelfoverschatting aan, net of jij het geweten bent van wel reeel denkende en handelende Creoolse bevolking, beetje minder aanmatigend zijn zou geen kwaad kunnen windbuil


  Maak melding

 36. @ van 1502 tot 1863,

  Zo ik heb je daar waar ik wou je krijgen. Je hebt je ware aard laten blijken.
  Je bent behoorlijk stigmatiserend bezig vooral als het om de hindustanen gaat.
  In diverse reacties van je ben je continue bezig op de hindustanen af te geven en als jij en je trawanten ervan langs krijgen, dan beginnen jullie te roepen dat hindustanen racisten zijn.

  Jij praat altijd goed over jouw groep Surinamers. Jij wilt ons doen geloven dan alleen de creolen de enige Surinamers zijn die deugen.
  Wat mij opvalt is dat onder de corrupte lui die nu worden aangepakt nog steeds geen hindustanen bij zijn. Toch beweer je dat alleen onder de hindustanen de grootste criminelen zijn te vinden. Ik zeg: crimineel zijn is niet gebonden aan ras, geloof of politiek aan een bepaalde partij gelieerd zijn.
  M.a.w. criminelen vind je overal en binnen elke groep of
  politieke partij.

  Jouw reacties over de roofovervallen ( de meeste gepleegd door mensen die op jou lijken) probeer jij met de mantel der liefde te bedekken. Je gaat zelfs zover dat een rover die toevallig ook Krishna heet in verband te brengen met de politica Krishna Mathoera.
  Hoe ziek ben je van geest om zoiets al te roepen terwijl dat eventueel nog zou moeten blijken.
  Creolen zijn er meesters in om hoe eerlijk en rechtvaardig een hindustaan(se) ook door het leven gaat, om zijn/haar naam toch te bezoedelen.

  Wat betreft de problemen binnen de hindustaanse gemeenschap, bemoei je er niet mee, net zoals hindustanen en de overige Surinamers zich niet met creoolse zaken mogen bemoeien. Iets wat jij als reactie hebt gegeven en waar ik je al op heb aangesproken, zonder dat je daar verder op bent ingegaan.

  Dat creolen er een ander leefstijl op na houden dan hindustanen, is misschien juist de reden dat daarom
  ook tig problemen zijn binnen je eigen gemeenschap. Ga die maar eerst oplossen en klets dan pas over problemen van de hindustanen.

  Voor jou bestaat Suriname alleen maar uit creolen en indianen. De rest van de Surinamers, vooral de hindustanen zijn een grote doorn in jouw ogen, bestaan gewoon niet.

  Daarom zeg ik ook dat Surinamers nooit een natie zullen vormen, ze zijn vooral bezig elkaar te vernederen, te bekritiseren en te overheersen.
  Laat me er mij voor de duidelijkheid vermelden dat ik met Surinamers alle Surinamers bedoel en niet een specifieke groep.


  Maak melding

 37. @Jiyani,
  In je laatste alinea geef jij je bezorgdheid over de toekomst van Suriname weer en die deel ik met jou.

  Die vernedering, bekritisering en overheersing kreeg zijn hoogtepunt rondom de aanloop naar de onafhankelijkheid. Ik ben wat ouder dus dat heb ik meegemaakt: Nieuwkomers die koppen bijbeltaal gingen steken om hun bezorgdheid bij de oude kolonisator te uiten over overheersing door de autochtone bevolking. Daar begon het dus!

  Hier zou het toch ongehoord zijn als wij als migranten ons zouden gaan afzetten tegen de Hollanders omdat we bang zouden zijn voor overheersing?

  Visies zijn te overbruggen maar karakter eigenschappen helaas niet en daar ligt denk ik het probleem waar we in Suriname mee worstelen.


  Maak melding

 38. @ Blaka koeli,

  Doekhie moet niet praten hoe anderen aan hun rijkdom zijn gekomen, maar zelf eerst vertellen hoe zijn rijkdommen bij elkaar heeft vergaard.

  Trouwens wat is er van die rasechte NDP’er geworden. Hij is in geen velden of wegen meer te bekennen.
  Heeft hij soms weer trappen, schoppen en klappen van bepaalde politici gekregen en is hij daarom zo stil.
  In elk geval ik mis zijn scheldpartijen niet.


  Maak melding

 39. Je hebt hier op deze site ene mijnheer die het altijd heeft over de slavernij. Hoe zijn voorouders er onder geleden zou hebben. En dat zou mans legitimatie zijn voor zijn pathologische luiheid/domheid en ook steeds moeten afgeven op Aziaten (de zogenaamde koelies). Nou ik wil deze heerschap dit meegeven. Ik hoop dat ik met deze understatement hem iets kan wijs maken.

  Nou hier mijn uitleg. Ik wil het niet hebben over het hiërarchisch lijden. Dat de slavernij erger is dan het contractarbeid of omgekeerd. Beide waren inhumane systemen. Maar wat ik deze mijnheer wil meegeven is dat in het productiesysteem waarbij slaven werden gebruikt, de slaaf een investering is. Ja, een eigendom van de blanke meester. En met je eigendom ga je netjes mee om. Let wel op: het blijft een inhumaan systeem. Maar bij het contractarbeid was de koelie een ding, een productiefactor die maximaal moest renderen. En als deze productiefactor niet meer van nut en versleten was, werd die vervangen door een andere. Denk maar aan de vele opstanden. Denk aan Marienburg waarbij de opstand onderdrukt moest worden door militairen met het gevolg meer dan 15 doden. Het leven van een contractant was geen moer waard. Denk aan het Engelse bureau die de Hindoestanen moest beschermen tegen de blanke planters.

  En nog dit: als de slavernij zo wreed systeem was, hoe hebben slaven zich dan kunnen opwerken tot vrije en rijke burgers in het Suriname van vroeger. Denk dan degene die zo rijk is geworden van de vishandel en arme blanken die aan lager wal waren geraakt financieel hielp (zie literatuur). Denk aan Samson. Er is meer in de literatuur te vinden hoe slaven hu beklag gingen doen bij fort Zeelandia omdat ze zo hard moesten werken (zie en lees wetenschappelijke literatuur).

  Niet vergeten: de slavernij werd gefaciliteerd door zijn eigen zwarte broeders (denk aan Ghana). Daar kwam geen ene Hindoestaan te pas.

  O, ja blij mogen ze zijn in Suriname dat de Hindoestanen in de landbouw zitten. Hebben ze in parasitair Paramaribo nog een stukje vreten.


  Maak melding

 40. Jojo, mijn inziens is de minister politiek verantwoordelijk voor het opsporingsbeleid, maar m.b.t. het operatoneelbeleid is de top van de politie verantwoordelijk. Ik ben daarom van mening dat mevrouw Krishna-Mathoera mede verantwoordelijk is voor het gevoerde beleid en dat de verwijten die de oppositie maakte haar ook te verwijten zijn. Ik vermoed dat zij een verborgen agenda erop na hield.

  Trouwens de overstap naar de politiek heeft haar niet het gewenste doel opgeleverd. Mevrouw Krisha-Mathoera ging ervan uit dat zij minister van Justitie onder president Santokhi zou worden bij een overwinning van V7. De grote fout die V7 echter maakte is dat zij zich niet kunnen verplaatsen in het denken van de rationele kiezer oftewel de calculerende kiezer.

  Ondanks de ophef over de gigantische criminaliteitsgevallen in Suriname, en de verwijten die men maakte aan het adres van de regering, werd de verkiezing glansrijk verloren. Het is duidelijk. De rationele kiezer hielp de NDP aan een overwinning, en zie daar de miscalculatie die mevrouw Mathoera maakte met haar verborgen agenda.


  Maak melding

 41. @Su

  ken je cashjoe?Dat heeft een schijnvrucht.
  Zo heeft 1502 ook een schijn pee in het midden van zijn buik.Anderen volkeren hebben dat niet en dat vreet hem op.


  Maak melding

 42. @RobG, @Van 1502 tot 1863 en nog velen, ik weet niet of jullie ook naar de radio luisteren, maar ik zou aan een ieder vragen naar een herhaling te luisteren van Wayne Telgt.
  JE HAREN ZULLEN LETTERLIJK OP JE HOOFD STAAN.

  -Dit weet een ieder:::::
  Dirk Currie, directeur van Telesur, is vrijdag geschorst door het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme. Wie neemt het dan over::::::
  -De naam van Abrahams is gevallen om het over te nemen!!!!

  -Ik blijf erbij om te zeggen dat Suriname regeert wordt door families, vrienden en kennissen die zich zelfs verrijken.

  -Het is in en in triest wat er in Suriname gebeurt.


  Maak melding

 43. Beste RobG
  1) De baas is altijd verantwoordelijk.
  2) In de regering van President Bouterse hebben de ministers geen bal te vertellen. Alle macht ligt bij het kabinet van de president.
  3) Santokhi had reeds geanticipeerd op verlies zolang Bouterse en co zo schaamteloos de middelen van het land in zetten voor de verkiezingen. Wees aub. eerlijk als je de uitslagen van de verkiezingen ziet. Op hoofdlijnen Front min 10.000 / NDP Plus 10.000. Het verschil is gekocht met 8.000 ambtenaren baantjes, Kensenhuis en de DC in Commewijne.
  4) Wat de ambities zijn van mevrouw Mathoera heeft zij nooit ergens formeel kenbaar gemaakt. Wij kunnen niet in haar hoofd kijken dus uw mening omtrent haar ambities kunnen slechts uit uw fantasie ontsproten zijn.


  Maak melding

 44. @ Jiyani, @Jacobus,@Jojo, @ Ira e. a.,
  We moeten hier niet steeds ontaarden in een ruziesfeer omdat in ons land groepen zijn die alleen maar bezig zijn met invloed kunnen uitoefenen op het gehele systeem.
  Eigenlijk is dat het grootste gevaar wat een bedreiging vormt voor de Surinaamse samenleving in NIET Desi Delano Bouterse. Hij wil juist ongelijkheid de kop in drukken en dat is een goed streven!

  Persoonlijk denk ik dat een vreedzaam samenleven in Suriname helaas niet zal lukken vanwege de aanwezigheid van bepaalde groepen waarvoor een systeem van vreedzaamheid samenleven gelijk staat als een onnatuurlijk verschijnsel omdat het streven naar het bereiken van het allerhoogste hun grootste goed is op deze wereld.

  Doordat het bereiken van het allerhoogste verheerlijkt wordt, gaat dat gepaard met een krabbenmentaliteit om de ander desnoods maar neer te halen om zelf omhoog te klimmen.
  De Surinaamse samenleving doet er goed aan waakzaam te blijven voor dit streven wat ook gepaard gaat met al het materiële wat te halen valt naar zich toe te trekken want we hebben in Suriname te maken met veel meer groepen die naar Suriname zijn gekomen en Suriname dus ook als hun vaderland zien.

  Ik wens iedere rechtgeaarde Surinamer dus een vreedzaam maar waakzaam leven🇸🇷


  Maak melding

 45. @hans
  de hand afhakken, weet gelijk iedereen wat voor een vlees ze in de kuip hebben
  —————-
  Geen gaskamers Hans???
  Ga terug naar je grot!


  Maak melding

 46. Ira, ik heb ik het verleden een paar keer geluisterd naar de radioprogramma’s van Wayne Telgt. Zij uitzendingen zijn van A tot Z clowneske uitzendingen, vol gekkigheid, leugen, bedrog, laster en verdachtmakingen. De humor in zijn uitzendingen is bedoeld om de uitgebluste oppositie in Suriname nog hoop te geven.

  Men beweerd dat vrouwen meer liegen dan mannen (als het om een bepaald onderwerp gaat), maar de clown Wayne Telgt verslaat met zijn leugens alle vrouwen royaal en met afstand. Laat je dus niet beïnvloeden door zijn leugens want het wordt voor jou een moeilijke opgave om een stap terug te doen in de realiteit. Gelukkig heeft de rationele kiezer afgerekend met de leugens van Telgt. Bij de laatste verkiezingen in Suriname hebben zijn luisteraars hem laten vallen. Hij kreeg maar weinig stemmen.


  Maak melding

 47. Volgens ” professor IDIOTERICUS ” is de uitzending van Wayne Telgt, een clowneske uitzending.

  Nou, ” professor IDIOTERICUS ” !!! Als hoofd van de faculteit PAARSE COMMUNICATIE wetenschappen met als specialiteit, PAARSE DOCTRINE zou u toch moeten weten dat wat betreft een CLOWNESKE UITZENDING er een ZWAARGEWICHT met ZWAAR OVERGEWICHT in Suriname DAGELIJKS bezig is op de STAATSZENDER !!!!!!!!!!!

  Het lijkt alsof u net als de OBESE CLOWN en PARTIJGENOOT, aan de KWAAL genaamd ” IDIOTERITUS ” lijdt, heer professor IDIOTERICUS. !!!

  P.s. ” Chavéz ” heeft de BESTE REMEDIE tegen ” Idioteritus ” !!!! Meldt u aan.

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 48. @Vanaf 1863-slapende slaaf :

  U zegt :
  “Eigenlijk is dat het grootste gevaar wat een
  bedreiging vormt voor de Surinaamse samenleving
  in NIET Desi Delano Bouterse.”

  U heeft het steeds over Anderen en andere
  Groepen als het gaat om de Financiele RAMP,
  Corruptie en de Armoede in Sranang !

  MAAAAAARRRR u VERZWIJGT :

  — De massamoorden olv DESI !

  — De DESI-Mega-Staatsschuld van
  TIEN MILJARD !

  — De Sprookjesplannen van regering DESI I ,
  die wel zijn begroot , maar nooit zijn uitgevoerd !

  — De DESI verkwanseling van AL onze monetaire
  reserves, valuta, goud etc !

  — DE door DESI toegelaten en bevorderde MEGA-
  NDP-corruptie, waardoor normen in Sranang bijna
  totaal zijn weggevallen ! DESI geeft hufters als
  Abracadamsky en Gopi BEVORDERINGEN !

  — Het Vertrappen, Beledigen en Saboteren van
  Onze Rechterlijke Macht door Desi , die zich
  president van het land noemt !

  — De vernietiging van Onze Grondwet door DESI
  via een prive-NEP-amnestiewet !

  Besef dat de VN Mensenrechtencommissie
  deze nietige AMNESTIEWET ook al heeft
  getackeld !

  — De Bankbiljettendrukkerij van DESI, die
  reeds enkele maanden, onder leiding van
  Gilmore ,Andy en Desi, ongedekte SRD-
  bankbiljetten drukt !
  Want dang WELVAART O KOME !!!

  PS : Tang wakti a NDP-Devaluatie fu SRD,
  deng NDP-prijsverhogingen, nanga a
  NDP-goederenschaarste, NDP-poptji !


  Maak melding

 49. @ Van 1502 tot 1863

  Het doet mij pijn dat u denkt dat ik uit ben op ruzie of een ruziesfeer wil creëren.

  Ik probeer slechts op basis van wat er formeel gepresenteerd en gezegd wordt aan te geven wat er gebeurd, dat de huidige regering verantwoordelijk is voor het door haar gevoerde beleid en dat het wel heel eg pijnlijk duidelijk wordt dat het beleid destructief is.

  Het verwijten dat anderen hun doel na streven is niet meer dan hun goed recht en behoort bij democratie.
  Het hebben en uitspreken van een eigen mening wordt door velen niet als een normaal recht erkend.
  Surinaamse democratie werkt schijnbaar als volgt: We regelen 26 zetels in de DNA en nu moeten al de anderen hun mond houden.

  Beste Van 1502 tot 1863 wees aub kritisch op alle zijden en beschuldig zonder bewijs geen anderen van wat de regering Bouterse ook doet.


  Maak melding

 50. Even voor de duidelijkheid.
  Criminaliteit heeft altijd bestaan. Denk aan het verhaal van Kain en Abel uit de bijbel.
  Wat wel opvalt is de enorme toename van de criminaliteit met name in Suriname. Het lijkt een soort onderdeel van onze opvoeding geworden te zijn. Wat bij mezelf opvalt is dat ook ik vaak uit boosheid, frustraties, onvrede etc. mij ook crimineel wil gedragen. Ik ben geen psycholoog om dit probleem te analyseren, maar dat betekent niet dat ik geen conclusies mag trekken.
  Toen ik in de jaren 60 uit Suriname vertrok was het fenomeen dievenijzer onbekend. Toen ik in de jaren 90 met vakantie naar Suriname ging schrok ik van de huizen. Overal dievenijzer. Tussen de jaren 60 en 90 is er dus veel in negatieve zin gebeurd. Ik was er niet bij om daarover te praten, maar zeker is dat Suriname grote problemen heeft doorstaan en dat die een enorme stempel op de mensen heeft gedrukt.
  Te denken valt aan de militaire staatsgreep, lege winkels , binnenlandse oorlog, galopperende inflatie.
  De enorme hulp uit Nederland (dozen en geld) heeft duidelijk geen verbetering aangebracht aan de veranderende mentaliteit en denktrant van onze broeders en zusters in Suriname. Ook mensen aan de top, omgeven door een negatieve zweem van criminaliteit etc., gaven niet de juiste voorbeelden aan het volk. Corruptie was en is alom. De Surinaamse kinderen raakten hierdoor ontspoord. Wij hebben te maken met een mislukte of ontspoorde generatie. Ik denk dat pas bij de volgende generatie de mensen zich weer normaal zullen gaan gedragen.
  Vraag rijst natuurlijk of wij zo lang kunnen wachten en/of hoe wij deze negatieve denktrant op korte termijn kunnen ombuigen naar een positieve.
  Zware gevangenisstraffen is een oplossing. Burgers bewapenen is ook een optie. Ik verkies echter voor een meer vredelievende oplossing.
  Laat deskundigen een wetenschappelijk onderzoek houden naar het waarom Surinamers zich crimineel zijn gaan gedragen en als je dat weet kan je het kwaad bij de wortel aanpakken. Ik denk dat een heleboel Surinamers gefrustreerd, ongelukkig, getraumatiseerd en/ of heel boos zijn. Waarom? Dat weet ik niet en dat zal het wetenschappelijk onderzoek moeten uitwijzen omdat deze problemen van persoon tot persoon kunnen verschillen. Wat Suriname nu doet lijkt op het dweilen met da kraan open. Zeker is dat als wij die Surinamers van hun problemen kunnen afhelpen wij heel veel kunnen bereiken en dat het dievenijzer verleden tijd zal zijn.


  Maak melding

 51. Mathoera heeft meegewerkt dat er zoveel diefstallen plaatsvinden. Zij moet de laatste persoon zijn die hierover moet praten. Schaamteloos heid van deze vrouw.
  Nu is zij DNA lid op de stemmen van NPS/BEP/DA91 en SPA. VHP is in wanica niet meer waard dan 2 zetels. de derde is een boevenstreek die ze eruit halen.Dus mathoera je hoge salaris komt niet door inzet van vhp.


  Maak melding

 52. Enne……….hihi het wordt de komende vijf jaren nog veel erger. In 2010 hebben oliedomme paarse aanhangers gekozen voor het zaad der paarse misdaad, door willens en wetens te stemmen op baas en zijn paarse rovers.. Hahahahaha


  Maak melding

 53. Neppe Hugo Chavez, bereik je persoonlijke bekendheid op eigen kracht en maak geen misbruik van de grote naam Hugo Chavez.Je maakt een valse start om het voor Wayne Telgt op te nemen. Wayne Telgt was het kanon op het slagschip NPS. Maar voordat het schip de haven Groeng Jarie verliet hebben wij het getorpedeerd. Wayne moest het radiokanon voor V7 worden, maar hij mislukte grandioos. Wayne Telgt is mede de hoofdoorzaak geweest van de smadelijke nederlaag van V7. In de muziek dienen instrumenten gestemd te worden zodat er in het geheel geen valse noten klinken. Slechts een enkel vals instrument kan de prestatie van het geheel teniet doen. Laat het duidelijk voor jullie allemaal zijn. Met laster, bedrog, en waanideeën bereik je geen stemmenwinst.


  Maak melding

 54. Er wordt maar door een enkeling hier erkend dat de criminaliteit een groot probleem begint te worden en dat er strenge maatregelen getroffen moeten worden. Volgens mij is dit het ultieme punt waar zowel aanhangers als tegenstanders van de Surinaamse politiek / NDP voor 1 keer op 1 lijn zouden moeten kunnen zitten. Zo simpel kan het zijn.

  Het is niet zeker of dit parlementslid voorheen in een hoge functie er iets aan had kunnen, echter op dit moment irrelevant. Ze zit nu in een positie waar ze als taak heeft dit soort zaken bespreekbaar te maken en dat doet ze. Ze verdient alleen maar steun i.p.v. tegenwerking want een overval kan iedereen treffen, of je nou voor of tegen Bouterse bent.


  Maak melding

 55. Oh ja, straks gaan die idioten ook zeggen dat zij NL voorzien van dagelijks voedsel. Hier kunnen ze geen landbouwertje spelen en hier hebben ze niets in te brengen die nobodies en loosers. Paddie is slecht voedsel want het bouwt het lichaam niet op maar maakt het lichaam ziek, dik, vadsig en lelijk. Een mens heeft geen paddie nodig en zeker niet die vieze paddie van zij die denken dat ze anderen van voedsel voorzien. Ze maken zich stervens belachelijk door deze denkwijze.


  Maak melding

 56. Wat een labiel gedoe en wat een valse reacties. Een twee a drietal jaren terug trad de politie in opdracht van de regering rigoureus op tegen criminelen. Het waren de oppositiepartijen en hun mistige aanhang die begonnen te gillen over schendingen van mensenrechten door de politie.


  Maak melding

 57. RobG

  Er wordt door u en medestanders gemeten met 2 maten.
  Toen Santhoki iemand neerschoot met dodelijke gevolgen werd hij voor moordenaar uitgemaakt. Nu schiet men vluchtende vrienden van de stiefzoon van de president in forse getallen neer/dood en mag een parlementariër niets zeggen over hogere criminaliteit.

  Allen al het aantal moorden en schietpartijen zou u genoeg moeten zeggen.

  Wat mevrouw Mathoera binnen de politie dienst als leidinggevende wel of niet ondernomen heeft ten aanzien van criminaliteitsbestrijding is geen onderdeel van het publieke debat. Daar kunnen wij dus geen oordeel overhebben. Het was duidelijk voldoende om haar in haar positie te handhaven.

  U meet met twee maten en maakt u zelf daarmee ongeloofwaardig.


  Maak melding

 58. RobG , moet je nu altijd gelijk hebben? wie denk je eigenlijk wel wie en wat je eigenlijk bent, een soort van allesweter, maar wel en met een behoorlijke paarse tunnelvisie


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.