Bouterse geeft groenlicht export Surinaams rivierwater

47

PARAMARIBO, 6 nov – President Desiré Bouterse heeft al toestemming verleend voor de winning en export van rivierwater. Dit meldt de Times of Suriname. De toestemming geldt voor maar liefst veertig jaar. Weliswaar kwam pas deze week een haalbaarheidsstudie uit.

In de studie wordt aangegeven dat de winning en verwerking haalbaar zijn. Het is nog wachten op de resultaten van een studie naar de gevolgen voor mens en milieu. Het heeft Bouterse niet belet om het Zwitsers – Nederlandse Amazone Resources te voorzien van een presidentieel besluit. Per keer mag tweehonderd miljoen liter worden uitgevoerd. De eerste vijf miljoen liters gaan begin volgend jaar naar Barbados.

Het eiland wil zijn landbouwbedrijven voorzien. Ondernemers vinden de toestemming minstens opmerkelijk. Gilbert van Dijk, voorzitter van Suriname Business Forum, begrijpt niet waarom Barbados aan water geholpen wordt. Bouterse droomt er namelijk van Suriname te maken tot ‘Caribische voedselschuur’. Amazone Resources wordt geleid door Cor de Ruiter, honorair consul van Suriname in Nederland.

47 REACTIES

 1. 5 jaar geleden hetzelfde lulverhaal over zoetwater naar Equatoriaal Guinee. Ook dit is weer van het niveau “spoorlijn 2015″…populistisch geleuter. Horen we nooit meer iets van….


  Maak melding

 2. =Bouterse hoeft GEEN groenlicht meer te geven, omdat hij zelfs weet hoe de vork in de steel zit. Is hij soms vergeten wie Lackin is.
  Als dit klopt dan weet een ieder dat vrienden, kennissen en families alleen rijker worden in Suriname.

  Een stukje tekst:::::Broer van Lackin…..

  =Assembleelid Asiskumar Gajadien roept desgevraagd de regering op om rijstboeren te ondersteunen in hun rechtvaardige strijd ter behoud van de sector. De parlementarier zegt aan Dagblad Suriname dat het niet kan dat met de exporten van rijst, in het kader van PetroCaribe-overeenkomst tussen Suriname en Venezuela, een tussen-exportonderneming 65 USD per ton rijst opstrijkt. Het gaat volgens de VHP’er om de onderneming Jubosa, waarvan de broer van de ex-minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, directeur is. Gajadien stelt dat Jubosa bijkans USD 1,2 miljoen voor de eerste leveringsovereenkomst zal verdienen. “Deze zaak blijft verdacht, omdat Lackin vermoedelijk bewust gezorgd heeft dat zijn broer dit leveringscontract heeft gekregen. Dit is meer dan uitbuiting van de rijstboeren en tegen de geest wat beoogd wordt met de PetroCaribe-overeenkomst welke onder meer gericht is op bevordering van de sociaal-economische ontwikkeling van de lidlanden en hun volkeren”, stelt de politicus.


  Maak melding

 3. Amazone Resources is geregistreerd in januari 2015 en statutionair gevestigd in Panama.

  Hun website wordt gehost door de goedkoopste provider van Nederland; Dadelijkonline.nl

  De reden dat ze Zwitsers / Nederlands zijn, is omdat hun bank in Zwitserland gevestigd is – daar geldt nog een (beperkt) bankgeheim.

  Er is nu voor 40 jaar getekend, zonder raadgeving van het parlement – omdat Bouterse op korte termijn geld nodig heeft.

  De reden dat Cor de Ruijter dit geld ontvangt, op zijn Zwitserse rekening – via een Panamese constructie is omdat hij jaren spin-doctor is geweest voor de NDP.

  Een honorair consul werkt – in principe – gratis om de belangen van een land (in dit geval Suriname) te vertegenwoordigen, maar als je dat een tijdje gedaan hebt wil je wel doekoe zien, natuurlijk.


  Maak melding

 4. Voor de geïnteresseerden… dit is de website van het bedrijf, die dus voor een paar miljard geld achterover heeft gedrukt.

  amazoneresources.org/sites/about/

  Hoe betrouwbaar komt dit over, aangezien het gewoon een standaard foutmelding is…


  Maak melding

 5. Alles wat deze regering doet,gebeurt op een achterbakse wijze en in het geniep.
  Ach ja,ook de pres.moet zich verscholen houden voor de buiten wereld.


  Maak melding

 6. DESI heeft LAK aan land en Volk !

  Geeft toestemming Surinaams water te
  onttrekken aan de rivieren voor de periode
  van VEERTIG JAAR !

  Geen overleg met ministeries, geen overleg
  met het parlement of terzake deskundigen !
  Gewoon een dictatoriaal besluit !

  Terwijl er NOG GEEN STUDIE is gedaan naar
  de effecten die deze grote wateronttrekking
  heeft, voor het MILIEU en voor de Surinaamse
  MENS !

  Indien de water-export zo een gemakkelijk te
  organiseren zaak is en er GEEN negatieve
  effecten blijken te ontstaan voor Milieu,Mens
  en Dier, dan kan de Sranang staat dat ZELF
  aanpakken, zodat ALLE OPBRENGSTEN
  ten goede komen aan het Volk !

  PS : De haast van Desi heeft te maken met
  het failliet van Sranang, in GROTE PANIEK
  wordt in de eerste plaats gezocht naar
  DOLLARS !
  Milieu, Mens en Dier komen op de tweede
  plaats !


  Maak melding

 7. @SRAFU
  U hebt alles zoals altijd prachtig op een rijtje geplaatst. Volkomen met u eens.

  Wat betreft de titel van het artikel vind ik dat deze het BESTE past namelijk:

  “..@!!*¥.. geeft PAARSLICHT export Surinaams rivierwater ”

  ” PAARSLICHT ” betekent namelijk dat er NIET is NAGEDACHT over de GEVOLGEN voor het Surinaams milieu op langere termijn maar dat het SIMPELWEG gaat om een DESPERATE AKTIE c.q. BESLISSING van een MEGA ONKUNDIG, CORRUPT en ARROGANT SUJET !!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 8. Waarom is iedereen zo negatief over het overeenkomst, de regering kan het zich niet permitteren om van zo iets groots iets corrupts te maken. Als we niet snel handelen komt er binnen een paar jaar!! Hyperinflatie en kan je Suriname straks afschrijven. Mensen, denk is niet meteen zo negatief…


  Maak melding

 9. Als de Surinaamse Overheid water kan exporteren, waarom zit het volk dan in grote droge tijd dan zonder water ?

  Water naar ´´ zee dragen ´´ ?????


  Maak melding

 10. @ matu deze paarse bende maakt het niet uit als iets groot of klein is: ze zijn en blijven bezig zichzelf te verrijken en overal een njang patu van te maken.@ srafu en Hugo Chavez jullie hebben volkomen gelijk; jullie postings zijn raak ! Deze charlatan communiceert niet !!! Hij bepaalt wat hij wil en de DNA is bij hem buitenspel behalve wanneer hij gekozen moet worden !!! Zelfs bij zo een zwaarwichtige zaak als dat van de Suralco heeft hij geen overleg en voorgesprekken met de DNA gehad: deze man is doodgewoon een dictator net als die Obiamang uit Afrika die een sleutel van onze stad heeft : twee despoten !!!


  Maak melding

 11. Haha deze gast(Moordenaar) moet niks voor Suriname bepalen of beteken hb ik dit niet keurig verwoord! Op 8 Dec 1982 in de vroege ochtend had deze gast ook groen licht,belanghebbende hb toen zonder pardon de helden gruwelijk DOOD gemaakt om aan de macht te komen!Niemand moet iemand voor de gek houden.Tot heden is er sprake van compassie en geen mens durft iets te doen of wat anders tegen hem.


  Maak melding

 12. @ AMARANTA

  Over die andere DICTATOR, ” OBIA MAN ” uit Equatoriaal Guinee, gesproken.

  Als ik mij niet vergis bestond er ook een plan om Surinaams water te leveren aan het door God vergeten land van mister ” OBIA MAN ” ???

  Of zie ik ze echt vliegen ?

  Trevlig helg ! CHAVÉZ


  Maak melding

 13. @ Hugo Chavez,water !!! ja dat klopt dat was ook al beklonken tussen die Oedoe Assie en de paarse miskleun maar er is zelfs geen slok verstuurd ! Groot en stoerdoenerij het handelsmerk van deze omhooggevallen figuur !


  Maak melding

 14. Rustig mensen!
  Ham toke sus, ham toke zó is nergens voor nodig.

  De soep wordt heus niet zo heet gegeten als dat die opgediend wordt, dus kalm aan met beschuldigingen aan het adres van Bouterse over dictatoriaal gedrag terwijl nooit iemand een massagraf gevonden heeft wat Desi Bouterse heeft gedolven.


  Maak melding

 15. @1502… Het moment dat er een beslissing in Landsbelang genomen moet worden en je dat doet zonder overleg en inspraak van de daarvoor in aanmerking komende instanties, dus je neemt eigenmachtig beslissingen dan ben je voor mij zondermeer een dictator ! Met of zonder zelf gedolven massagraf !!!


  Maak melding

 16. Van Pinochet heeft men ook nooit gezien dat hij massagraven heeft gedolven maar iedereen weet hoeveel massagraven er zijn gevonden hoeveel mensen zijn verdwenen en hoevelen uit vliegtuigen aan de haaien zijn gevoerd ! Iets niet persoonlijk te hebben gedaan ontslaat je niet van de verantwoordelijkheid daartoe indien jij de opdrachtgever bent(commander in chief )


  Maak melding

 17. Ik constateer alleen maar haat,nijd en jaloezie in de diverse berichten. Men gunt de regering dit succes niet.Initiatiefnemers en uitvoerders worden gedemoniseerd, en bij voorbaat vals beschuldigd.Halvegaren trekken zomaar conclusies die nergens opslaan.


  Maak melding

 18. -De vraag is wie de verantwoordelijke zullen zijn om dit project te kunnen leiden.

  -Ik heb naar Gajadien geluisterd die het over de rijstsector had.
  Als het klopt wat Lackin gedaan heeft vind ik het heel ernstig dat zijn broer rijst mag verschepen naar Venezuela, dit terwijl Lackin niet voor land en volk heeft gepleit, maar voor een familielid.

  Het is afwachten, maar ik vind het verschrikkelijk dat een groep alles in handen heeft.


  Maak melding

 19. Ik heb, gezien de fysieke, mentale en psychische toestand van DDB, niet de indruk dat hij zelfs maar WEET wat hij tekent. Volgens mij moet iemand zijn hand vasthouden.


  Maak melding

 20. GROOT BREVET van ONVERMOGEN voor
  het Sranang-Volk, uitgereikt door DESI !

  Sranang heeft geen kennis, geen deskundigen,
  geen arbeiders en geen boten, geen expertise
  om ZELF Rivierwater te EXPORTEREN !

  (dwz indien de studies naar oa Milieu-effecten
  zijn verricht en er geen nadelen zijn voor de
  Sranang Mens, de Dieren, de Bodem, de
  Grond-waterstanden, de rivieren en het
  Milieu in het algemeen)

  DESI venedert ons allemaal door zelf naar
  Nederland te gaan, het land dat volgens hem
  onze Grootste Vijand is, om een staatsvijandige
  Nederlander Toestemming/Vergunning te
  verlenen, bij presidentieel Besluit, Sranang-
  rivierwater te EXPORTEREN !

  UNU SREFI DONG TUMSI FU EXPORTEER
  A WATRA !

  PS : DENKI A TORI DISI BUNG DIPI !

  Ennnneeeh hr GOEDSCHALK, onder pres
  Bosje, de Governor van de Centrale Bank,
  de na ini a tori disi ook tu !

  U herinnert zich de deplorabele Financiele
  stand van zaken nog na aftreden van Bosje
  inclusief Goedschalk !

  Dus a Groen Licht disi fu DESI unu mus fu
  sjie leki wan ODO fu pres dji a people fu
  Sranang : KUNG KUNG DE NA UNU EDE !!!


  Maak melding

 21. RobG:
  Zeker jij zou de moeite kunnen nemen om dit door
  ” halvegaren” ( zo noem jij de mensen die een andere, maar wel gefundeerde opvatting hebben dan jou) geschreven artikel te lezen en in je op te nemen.


  Maak melding

 22. En dan refereer ik aan een artikel van 7/11 in de Surinaamse krant. Aangezien waterkant mijn posting, met daarin de bronvermelding, c.q. verwijzing naar het artikel, ter goedkeuring vasthoud lijkt mijn voorgaande posting een beetje in het luchtledige!


  Maak melding

 23. Loosers die jullie zijn!

  Als er een bedrijf is die ons rivierwater dat normaliter gewoon wegstroomt naar open zee kan bewerken en verkopen, kan het land er toch alleen maar profijt aan hebben.

  Denk aan de arbeidsplaatsen, de op te strijken belastingen, en de generatie van vreemde valuta.


  Maak melding

 24. Volk wordt WEDEROM MISLEID !!!

  Geen enkel pas opgericht bedrijf hoeft
  Sranangmang te helpen bij een eventuele
  WATEREXPORT, wij kunnen dat als land zelf !

  DENK aan de winsten en andere opbrengsten
  die Sranang misloopt, omdat wij EEN
  Buitenlands BEDRIJF, OM POLITIEKE en
  CORRUPTIEVE REDENEN als (onnodige)
  TUSSEN-schakel willen gebruiken !

  PS : Zie ook de corruptieve handelingen bij
  de Rijstexport, de zogenaamde gedoogregeling
  voor Scalians, de Ondersteuning/subsidieering
  van de Cassavefabriek of de “leveranties” van
  Van Kanten en Olibis aan de in nood
  verkerende EBS !

  Moro hebi e doro, Neks No Fout !


  Maak melding

 25. Ja, Bouterse heeft zijn bek vol over haat jegens Nederland toe maar zelf is het een onderkruipsel want hij doet maar al te graag een beroep op Nederland. ja ja deze boerenzoon is en blijft een Nederlander…onbetrouwbaar !


  Maak melding

 26. Als het al doorgaat, wordt het dan weer in de uitverkoop gedaan zoals in het verleden ook gebeurt is met het bauxiet, het hout en het goud, en de Amerikanen, Canadezen en Chinezen maar lachen, en de inkomsten weer op een vestzak – broekzak manier verdwijnen zodat het Surinaamse volk er weer niet beter van wordt maar wel met de lasten opgezadeld wordt


  Maak melding

 27. Aibaisa, hoezo stroomt het rivierwater naar open zee?
  Blijkbaar weet jij niet hoe vloed en eb werken, anders had je never zo een opmerking geplaatst.


  Maak melding

 28. @ hans

  Terecht opgemerkt ; dat zal het ook worden, alleen sommige figuren zullen er op wijzer van worden !!
  Het normale volk, zal weer met gebakken peren zitten.

  @ jiyani

  Laat Aibaisa met rust, hij heeft waarschijnlijk te veel gezopen, of hij weet niet precies waarover het gaat.
  Beslist geen broer van Abooikoni.


  Maak melding

 29. @ Zwartmans, je hebt gelijk dat ik Abaisa met rust moet laten. Eigenlijk moet ik Hans ook met rust laten, want hij snapt hij net als Abaisa ook niet hoe eb en vloed werken.

  Ga het ook niet uitleggen, want blijkbaar is Hans heel erg slim.


  Maak melding

 30. Nee Jiyani jij moet mij beslist niet proberen uit leggen dat de rivieren van de zee naar de bron stromen, i.p.v. andersom, dat begrijp ik toch niet, wel mag je mij vertellen dat begrijp ik dan wel weer, daarvoor kom ik dan ook uit een land waar ze wat begrijpen van waterhuishouding


  Maak melding

 31. @ Hans,

  Uit geen van mijn reacties blijkt dat ik het heb over dat rivieren van de zee naar de bron stromen.
  Waar ik het wel over heb dat je kennelijk de getijde van vloed naar eb en andersom niet begrijpt.
  Dat ga ik je inderdaad niet uitleggen. Als je slim bent dan ga ik dat zelf opzoeken en dan zal je begrijpen waarom ik het over vloed en eb en andersom hebt.

  Een kleine tip is misschien toch wel op z’n plaats: het rivierwater stroomt naar de zee en weer terug naar de rivier.
  Daarom bestaan de mondingen van de rivieren uit brakwater.


  Maak melding

 32. Ik ben alleen bang dat jij niet begrijpt of wilt begrijpen dat er door de eb en vloed werking uiteindelijk meer rivier (zoet) water de zee in stroomt dan dat er zeewater zout de rivier inkomt, alleen bij springvloed kan het tijdelijk andersom zij


  Maak melding

 33. @.aartjes,..KOOS,en STRAFOE,…het wordt nog 5 jaar frustratie voor jullie,en voor HENK MOLENAAR,,,WANT die bakt ze ook bruin.het worden harde tijden voor jullie,doe net als jullie leider Santhokie,die zit nou bij Bouterse op zijn schoot.
  volg zijn voorbeeld !


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.