‘Economie Suriname niet gebaat bij paniekmaatregelen’

83
Koopkrachtversterking ambtenaren Suriname niet om vingers aan te branden

PARAMARIBO, 5 nov – Het bankwezen heeft behoefte aan meer communicatie vanuit de autoriteiten. Dit zegt Jim Bousaid, directeur van de Hakrinbank. Het ontbreekt duidelijk aan overleg bij het doorvoeren van maatregelen.

Dit kan zeker gezegd worden van de laatste economische noodmaatregel. Als een dief in de nacht, zo kwam die aan. Banken moeten nog meer van hun werkkapitaal vastzetten bij de Centrale Bank van Suriname. Daar is vooraf niet over gecommuniceerd met het bankwezen. “Ik denk dat we meer met elkaar moeten communiceren, dat geldt ook voor de beleidsmakers”, zei Bousaid in het ATV-journaal.

De economie behoeft weloverwogen beleid. Nu wordt maar in het wilde weg aangepakt. Zo wordt het budget van het ministerie van Sociale Zaken gehalveerd. Aan de andere kant zijn er plannen voor een sociaal vangnet. “Wat je nu ziet zijn paniekmaatregelen. Er moet veel meer robuust beleid komen voor een gestructureerd aanpassingsprogramma. Dan gaan we één of twee moeilijke jaren tegemoet, maar je komt eruit”, aldus Bousaid.


83 REACTIES

 1. Je moet deskundigheid in huis hebben voor de juiste aanpak.
  Deskundigheid ontbreekt in de regering en de topambtenarij.
  De topadviseurs hebben een militaire -of filosofie opleiding.


  Maak melding

 2. Als het inkomen van het land niet verhoogd wordt,gaan geen maatregelen helpen.
  In het verleden hebben we het beleid onder opa D al gezien.De geit en de kool sparen waardoor beiden verzuipen.


  Maak melding

 3. De paniekmaatregelen zijn er al een tijdje !

  Het besluit van de machthebbers om NIET
  RIGOREUS IN TE GRIJPEN in de VEEL
  TE HOGE CONSUMPTIEVE OVERHEIDS-
  UITGAVEN, is ook een paniekmaatregel !!!

  De veroorzakers van de Financiele en
  Monetaire crisis moeten weg !

  Daar deinst Sranang nog voor terug,
  vandaar dat de crisisveroorzakers DESI,
  ANDY en GILMORE, nog steeds aan Onze
  Financien, Valuta en Munt zitten te rotzooien !

  Pas wanneer de totale crisis bij iedere
  Sranangmang is doorgedrongen via
  het verder zichtbaar en voelbaar worden
  van de financiele NOODtoestand, zal er een
  verandering komen in het bestuur van het land !

  MILJARDEN ONGEDEKT EXTRA GELD
  DRUKKEN bij een staatsschuld van TIEN
  MILJARD komt eigenlijk neer op crimineel
  handelen !

  PS : Let wel, er zijn door een foutief/
  ontbrekend investeringsbeleid, op korte
  en middellange termijn, geen nieuwe/
  vervangende inkomsten van harde valuta
  te verwachten !


  Maak melding

 4. -Voor @Pero en nog velen die steeds de Hindoestanen van langs geven wil ik het volgende meegeven::::::

  =De band tussen Suriname en India wordt versterkt. Minister Regillio Dodson van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) noemt India een belangrijke partner in de ontwikkeling van Suriname en zegt dat elke vorm van het verstevigen van de relatie wordt verwelkomd.

  =Voor de economie zou ik vragen om via de branding naar Harisch Monorath te luisteren en hoor daar om de Amerikaanse dollars te accepteren in plaats van die “nutteloze”SRD.(mijn woorden)

  Dit is wat ik nu lees::::::NDPërs bedankt voor het beleid van Bouterse!!!!!!

  = PARAMARIBO – Suriname staat hyperinflatie te wachten, omdat de Centrale Bank van Suriname (CBvS) geen dekking meer heeft voor de munt. “Devaluatie van de SRD zal moeten komen. Wat nu plaatsvindt is alleen maar uitstel van executie”, zegt econoom Guillermo Samson. Hij was één van de gastsprekers dinsdag tijdens de bijeenkomst van de ‘Kenniskring’ in het Lalla Rookh-gebouw.

  Samson wijt de mogelijke hyperinflatie onder meer aan monetaire financiering, wat doorgaat als publiek geheim. “Men is allang bezig met monetaire financiering. We gaan het nog merken in de winkels.” Ook zegt hij dat CBvS door haar deviezenvoorraad van ruim 1.3 miljard US dollar heen is. “Er is geen dekking. Het einde is nog lang niet inzicht. De situatie zal blijven verslechteren.”

  Hij zegt verder dat de Staat, door leningen die ze heeft genomen, meer dan SRD 50 miljoen per maand aan de CBvS schuldig is, “terwijl er op dit moment geen verdiencapaciteit is. Het lokale bedrijfsleven gaat systematisch kapot doordat het niet wordt uitbetaald.”

  Econoom Richard Kalloe heeft tijdens zijn presentatie aangegeven dat de Surinaamse economie door de bodem schiet. Hij benadrukte dat de CBvS niet eindeloos kan interveniëren. “Op den duur zijn alle reserves op en schiet de koers dan omhoog.” Beide sprekers verwachten dat de koers verder zal stijgen.


  Maak melding

 5. Een kat in het nauw maakt rare sprongen, al de ad hoc maatregelen van de ‘regering’ hebben geen enkele zin en maken de problemen alleen maar groter. Nog een half jaar en dan kan de bevolking of opnieuw naar de stembus, of zij is volledig overgeleverd aan een dictatoriaal bewind!


  Maak melding

 6. Hahahahaaaaa…
  het probleem van deze ndp regering is dat iedereen een ‘deskundige’is/speelt en een gebrek aan ONDESKUNDIGEN heeft.
  Een ieder is zogenaamd deskundig binnen de ndp.
  Gevolg is de ene ramp na de andere.


  Maak melding

 7. Oplossing volgens de paarse evangelie, devaluatie munteenheid en als de sodemieter geld bijdrukken. Neks no fout. Geef ons nog 5 jaar. Om je dood te lachen.


  Maak melding

 8. Is gewoon grote schande wat ik hier meemaak… gatverredamme zeg…. die hele verkiezing was vet gemanipuleerd, nu hebben we weer die stomkoppen die er geen reet van snappen… het is wel degelijk paniekvoetbal…. niks kan deze regering goed doen, ze zijn onervaren te groen beter rotten ze op man echt…. ka sani nanga regering disi, marsssssssssss …………..schuiffffff ….gwe…tjoerie… ze maken 1 bigi mars van Su… ik haat het 2010 stonden wij er wel goed voor en NU stevenen we af op een HYPERinflatie… 1e kwartaal 2016 zal Su echt koppie onder ZIJN… fijne wedstrijd idd 🙁 🙁

  stop die vijf jaar in je stinkreet en sodemieter op
  achterlijke regering !!!!!


  Maak melding

 9. nog heel even geduld…dan gaat het reshuffle-circus weer volop draaien. Ik word dagelijks verwend met een flinke portie leedvermaak.. Hartelijk dank aan de paarse revo-kleuters, die zich met een handvol loze beloftes voor 5 jaar het bos in hebben laten sturen door onze populistische, megalomane gek.


  Maak melding

 10. Quote: ” ik denk dat wij meer met elkaar moeten COMMUNICEREN, dat geldt ook voor de beleidsmakers ” zei Bousaid.

  SURINAAMSE BELEIDSMAKERS en COMMUNICEREN !!!

  Een nogal VREEMDE COMBINATIE vindt u niet heer Bousaid ????
  Desondanks ben ik het volkomen met u eens dat die combinatie, namelijk COMMUNICEREN en BELEID MAKEN in een BESCHAAFDE SAMENLEVING de NORMALE gang van zaken is.

  Maar wat verwacht u anders van een ” BANA BUBA ” Republiek waar een aan het KORSAKOV – SYNDROOM lijdend ” presidentje ” het STELSELMATIG VERTIKT om met het hoogste college van Staat te COMMUNICEREN laatstaan om die te RESPECTEREN !!!!!

  Dus de instanties, en de rest van gezagdragers volgen het VOORBEELD van hun geliefd ” presidentje ” !!!!

  Hälsningar ! CHAVÉZ


  Maak melding

 11. De heer Bousaid en zijn mede bankiers hebben mijn inziens zitten slapen achter hun bureaus. Al maanden is bekend dat het economisch minder goed gaat in Suriname,in de regio en met landen waar Suriname buiten de regio goede handelscontacten mee heeft. Het gaat economisch minder goed met Guyana, Trinidad, Jamaica, Brazilië, Mexico, Colombia, Peru, Chili, Argentinië, enz. De bankiers hadden de economische problemen moeten zien aankomen en men had voorzorgsmaatregelen moeten treffen.Maar nee hoor.

  De heren/dames bankiers geloofden eerder de valse verhalen van de kopstukken van de Surinaamse oppositie. M.a.w. de bankiers hebben zich laten verneuken door de oppositie en ze verloren het oog de realiteit, de werkelijkheid van de economische crises die vele landen treft.

  Als het aan de banken ligt willen zij zoveel mogelijk geld uitlenen en woeker renten in rekening brengen.Dit levert giga bonussen op voor de bankiers. Doordat de banken nu gedwongen worden om een rem te zetten op het uitlenen van geld neemt ook het verkrijgen van bonussen af.


  Maak melding

 12. @RobG, dit kan gewoon niet dat je steeds de oppositie en anderen de schuld van alles geeft.

  -Deze zelfde Guillermo Samson heeft in het verleden een gesprek gehad met Bouterse om hem te waarschuwen over zijn gedrag en dat men teveel uitgeeft dan binnenkomt.
  Bouterse heeft NIET geluisterd.

  -De NPS en de VHP hebben dit toen ook gedaan en toen ook heeft de regering van Bouterse NIET geluisterd.

  =Zat je soms te slapen, of lees jij de kranten berichten niet, of luister jij niet naar de radio wat de echte oorzaak van alles is???????

  =Bouterse heeft duidelijk geroepen dat wie samen met hem gaat werken moet doen wat hij wilt. De bankiers kunnen ook niet anders als Bouterse geld gaat lenen en GEEN verantwoordelijkheid wil afleggen.

  -Blijf maar de schuld geven, maar vergeet niet dat velen al maanden niet zijn uitbetaald. Wanneer zij de straat opgaan zul je straks vertellen dat de oppositie het gedaan heeft.

  =Sorry, maar het gedrag van de NDPérs zijn verschrikkelijk.


  Maak melding

 13. Volgens mij vertoont RobG nu de symptomen van de laatste fase van Paarse Alzheimer.

  De gigantische economische puinhoop van heden is de schuld van iedereen behalve van de kapitein ( BOUTA) van het zinkend schip dat Suriname heet, aldus RobG.


  Maak melding

 14. Beste RobG

  “M.a.w. de bankiers hebben zich laten verneuken door de oppositie en ze verloren het oog de realiteit, de werkelijkheid van de economische crises die vele landen treft.”

  U beweert hier dat de regering Bouterse I 5 jaar heeft zitten slapen en geen macht heeft uit geoefend.
  Hoe is het mogelijk dat Banken 5 jaar lang op gezag of door manipulatie van een tandenloze oppositie er voor kunnen zorgen dat de banken de zaak in het honderd laten lopen.

  De oppositie waarschuwt juist al sinds 2012 dat het mis zal gaan terwijl Bouterse en co nog gouden bergen beloofden was de oppositie , de vereniging van econometristen etc. al doende te waarschuwen dat men moest sparen en geen niet duurzaam te financieren pret begrotingen moest maken.

  Het was tegen dovemans oren. Tot de verkiezingen was er genoeg geld. Nu weet iedereen dat er genoeg was om stemmen te kopen omdat de leveranciers en subsidies en ziekenhuizen etc. niet betaald werden.
  wr was genoeg omdat er ten onrechte een greep in de kas van staatsolie gedaan was., etc.
  Dat al dat leven op de pof nu gevolgen heeft mag u de bankiers niet verwijten die moeten voldoen aan dat wat de autoriteiten opleggen.
  Die autoriteiten zijn lang genoeg aan de macht geweest om de volle verantwoordelijkheid te dragen.

  U doet heel flauw nu het moeilijk wordt de verantwoordelijkheid elders te leggen.


  Maak melding

 15. die eigenzinnige “wijsneus ‘ RobG zit niet te slapen achter een bureau, want die vindt je alleen maar op een werkplek en dat heeft hij namelijk niet. Hij doet er verstandig aan om uit zijn Ikea nest te komen, van zijn bijstandsuitkering een enkele reis naar die corrupte apentuin te kopen en zich vestigen in Flora of Latour om alle financieel/economsche problemen op te lossen in dat landje. Daar valt hij toch niet op met dat oeverloze, inhoudsloze geleuter.


  Maak melding

 16. Dat krijg je met een narcistische president die allemaal kleptomane autisten om zich verzameld. Het is weer elke dag afwachten welke maatregel ze weer te voorschijn toveren.
  Een weloverwogen en samenhangend beleid van deze club?
  Laat me niet lachen


  Maak melding

 17. Jim Bousaid kan beter de woeker rente van 12/15% verlagen waarmee zij de gehele Su samenleving besteelt en de zogenaamde ondernemers adviezen geven om goede eindproducten te creëren zodat ze dat land aan deviezen kunnen helpen wat is hun inbreng aan deviezen 0,0 ,deze zogenaamde ondernemers importeren alles en zijn qua opdrachten afhankelijk van de overheid en toch nog een grote bek opzetten kijk maar naar de rijst industrie zelf kunnen ze geen markt aanboren in het buitenland de overheid moet bevriende landen zoals Venezuela en Haïti vragen hun inferieure producten te kopen en toch wordt hier op deze landen afgegeven.het probleem is niet de overheid maar de zogenaamde heikneuters die zich ondernemers noemen en niet eens 1cent aan de deviezen voor het land kan verdienen terwijl ze iedere maand deviezen nodig hebben om inferieure goederen uit het buitenland te importeren en de woekerwinsten in hun eigen zak stoppen zonder iets voor het land te doen ,wanneer worden ze het land uitgetrapt


  Maak melding

 18. Chaos is compleet ! Naar verluid kunnen sommige ministeries aan eind november de salarissen van hun personeel niet meer betalen. Zelfde geld ook voor het ziekenhuis personeel.

  Kan aan mijn wateren voelen dat het personeel van de naschoolse opvang ook betaald wordt laat staan het voedsel dat geserveerd moet worden. Ook zal men het uitkeren van de toeslagen rekken. Sommige basisscholen hebben niet eens boeken voor de kinderen.

  Sprak gisteren een ondernemer die actief is in de keuken business. De man importeert spullen uit het buitenland. Hij is bereid een hogere koers te betalen dan de officiële kanalen, puur uit noodzaak omdat hij langs de formele weg niet aan valuta kan komen.

  Ik zei het al eerder het land verkeerd in chaos.


  Maak melding

 19. RobG, of is dit een alias voor Roy de Miranda oftewel de gek van Cuerte, zoal gewoonlijk leg je weer de schuld en de oorzaak van de huidige crisis, want dat is het, bij anderen neer i.p.v. bij dat stuk wanbeleid van Bouterse en consorten, onvoorstelbaar dat je deze miskleunen nog goed probeert te lullen ook. echt geen woorden voor, ben je nu zo stekeblind of wordt je er gewoon goed voor betaald om recht te lullen wat zo krom als een hoepel is


  Maak melding

 20. Alleen in Su heb j ondernemers die hun verdienstencapaciteit aan deviezen 0,0 zijn het zijn verkapte marktkooplieden die alles en nog wat importeren en een hebi zijn voor Su samenleving van deviezen zijn ze afhankelijk van de overheid van opdrachten ook wanneer gaan ze een eindproduct maken,naar mijn weten nooit ze beschikken niet over die creativiteits vermogen importeren belastingontduiking en afhankelijk qua opdrachten wat al 50 jaren gebeurd van overheid ben j in mijn ogen nog geen ondernemer.jullie willen zingen als een picolet terwijl jullie kow futu boys zijn een beetje bescheidenheid zou jullie sieren .want dit gemekker hoor ik al 50 jaren .


  Maak melding

 21. Jullie kunnen geen bal van op de overheid afgeven terwijl jullie afhankelijk zijn van de overheid probeer j inferieure producten aan de man te brengen in het buitenland,jullie zijn koepari,s vandaar dat het verdiencapaciteit van Su zo laag is, Bouta is bezig die rotzooi van 50 jaren te reorganiseren en wat hij nog moet doen is een deviezen stop invoeren aan die zogenaamde ondernemer,laten ze zelf zorgen voor hun deviezen en de overheid zelf de nodige spullen invoeren en de deal met de chinezen intensiveren waarbij Su garant staat voor de srd en China vr de Chinese munteenheid dan is de import vanuit die hoek ook geregeld heb j alle beunhazen direct uitgeschakeld geen gemekker meer over deviezen iedere maand weer ju wani plei fu ondernemer maar j inbreng aan deviezen is nogmaals 0,0 go sribi jere


  Maak melding

 22. Ik ben niet alleen een hersenloze garnaal🍤 maar, ik lijd ook nog aan het stockholm syndroom. I have to Face it, mijn propaganda werkt niet. A.I.D.S (alles is desi’s schuld)
  Bah bah, een struisvogel regering is nu aan de macht in Suriname. Ik heb me kop uit het zand getrokken en heb nu het licht gezien.🇸🇷


  Maak melding

 23. Ira, toen de NDP regeermacht kreeg was het Surinaamse volk totaal uitgeknepen, terwijl Venetiaan en Santokhi de belangen van de partij elite veilig stelden. Het volk snakte naar adem. Santokhi en Venetiaan voerden een pluk-de-burger-beleid. Het was de reinste samenzwering tegen het volk. Met een simpele uitleg over ” Bouterse is fout met zijn beleid”, neem ik echt geen genoegen.Bewijs me wat Venetiaan dan beter heeft gedaan,

  Henk Molenaar, blijf maar de waarheid verdraaien voor je hersenloze gelijkgezinden. Van mij krijg je geen gelijk met je perverse onzin.

  jojo, ik vraag me af wat je nog ziet in de nonsens offensieven van de oppositie.De oppositie in Suriname heeft zich in een buitenspel positie gemanoeuvreerd door de valse beschuldigingen aan het adres van de regering. Gelukkig draait de VHP bij. De NPS kan opgedoekt worden. Maar weinigen zullen traan laten.

  Hans, jij bent een expert op het gebied van politieke-propaganda journalistiek. In jouw berichtgevingen klinkt helemaal geen objectiviteit. Wees waardevrij in je beoordelingen. Sta je op de loonlijst van NPS/VHP?


  Maak melding

 24. Complimenten @RobG en @ blaka koeli!

  @ RobG is een man van niveau die alles stijlvol weerlegt zonder ordinair af te glijden en dat is mijn trots over ONZE MENSEN.
  @Blaka koeli legt weer op een rake manier van de tegenstanders bloot!

  De tegenstanders hier trachten om op alle mogelijk wijze de door het volk gekozen regering omver te werpen. Ze bedienen zich van agressieve praatjes tegen de regering en propaganda voor ‘het eigen’. Ze trachten om de Surinamamse regering ten overstaan van de wereld in diskrediet te brengen door hun overtuiging aan de wereld op te dringen in de hoop dat de wereld zijn spotlight gaat richten op de ambtsdragers in Suriname die ze benijden in de hoop dat ze struikelen zodat ze zelf aan het graaien gaan!

  Baja!


  Maak melding

 25. @Henk Molenaar,
  Ik vraag mij af wat de inhoud van je bovenkamer is want de boodschap wat ik bij de postings van jou steeds proef is steevast een: ‘Hallo, ik ben er nog’!
  Echter, iets toevoegen doe je niet hoor @ Henk Molenaar!

  Maar, allicht moet je bij tijd en wijlen om de hoek komen kijken om je symphatie te tonen want: WIENS BROOD JIJ EET, DIENS WOORD JIJ HOORT TE SPREKEN, hoor @Henk Molenaar😷


  Maak melding

 26. 1502…

  de wereld weet al 30 jaar van deze regering en Dino en Desi Bouterse. De eerste zit de komende 16 jaar een Gouden Kerst te vieren in de bajes en zijn dementerende bejaarde papa staat bovenaan op alle internationale opsporingslijsten. Daar is niemand debet aan, behalve deze 2 criminelen zelf.


  Maak melding

 27. Deze regering is niet in staat het economisch tij te keren.
  Er is geen samenhangend beleid in deze moeilijke tijden, er wordt alleen maar ad hoc geregeerd.
  Welke regering de problemen wel zou kunnen oplossen, is mij ook een raadsel.
  In ons land hangt alles samen met corruptie en het maakt niet uit, welke regering aan de macht is.
  Waar ons land behoefte aan heeft, zijn buitenlandse investeerders, maar die mijden Suriname als de pest.
  Wat je nu ziet, is, dat ons land langzaam maar zeker in elkaar dondert.
  Een drastische devaluatie van de SRD is aanstaande.
  Als inporterend land wordt alles duurder en de bevolking is daar vroeg of laat de dupe van en dan heb ik het nog niets eens over de salarissen van heel veel mensen, die de komende maanden op de tocht staan.
  Het is gewoon ongeorganiseerde chaos in dit land.


  Maak melding

 28. RobG is de weg behoorlijk kwijt. Hopelijk heeft ie uit frustratie zijn gesubsidieerde pc, laptop of tablet niet gesloopt.
  Dat zou ik heel erg jammer vinden omdat ik zijn dagelijkse anansie tories en lariekoek niet wil missen. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd.


  Maak melding

 29. RobG en @ blaka koeli en van 1502

  Drie hersenloze paarse garnalen die na 5 jaar economisch wanbeleid van de Paarse Roversbende onder leiding van Bouterse nog steeds de schuld ergens anders zoeken dan bij de Paarse Leiders die v oor 100 procent verantwoordelijk zijn voor de ergste crisis die Suriname ook heeft gehad.

  Droom maar lekker van de Gouden Kerst terwijl het land volledig naar de kloten gaat door een beleid dat is gebaseeerd op lenen en nog en lenen en dan de srd persen laten draaien.

  Suriname produceert nog geen spijker maar heeft wel 50.000 volkomen nutteloze ambtenaren in dienst waarvan 10.000 door Bouterse nog net voor de verkiezingen in dienst genomen.


  Maak melding

 30. Mijn advies:

  Neem 5000 goed opgeleide Nederlanders en Surineds in dienst en laat deze Suriname runnen op een professionele wijze ipv van die Paarse amateurs die nu aan het kloten zijn.


  Maak melding

 31. Ik merk dat ter verkrijging van FRISSE LUCHT de toegangsdeur van de ” PURPLE CAVE ” even open is gezet en voorlopig 3 ” PAARSE HOLBEWONERS ” hun kanis naar buiten hebben gestoken.

  Trevlig kväll ! CHAVÉZ


  Maak melding

 32. de Kwik, Kwek en Kwak (BK, 1502 en RG) van waterkant maaien maar wat om zich heen. Dit soort lieden moet je maar in hun waan laten. De tijd zal het ze uiteindelijk wel leren!


  Maak melding

 33. ik zou de lantie mangs gewoon cassave laten planten en dosie laten bakken..

  hebben ze tenminste een bezigheid en kunnen dan zelf voorzienend zijn om hun eigen lonen terug te verdienen..

  de lantie kantoren kun je verhuren aan al die vluchtelingen uit het midden-oosten.

  dus inkomsten genoeg..

  vergeet die ,,,alcatraz,,,, niet te bouwen..


  Maak melding

 34. Zolang de slager Bouterse en zijn NDP mede rovers het voor het zeggen hebben zal geen enkele maatregel helpen.
  De lieden die deze financiële chaos creëerden moeten gewoon het veld ruimen. Dus als eerste moeten de volgende personen weggaan goed- of kwaadschiks nl de moordenaar Bouterse, Gylmore en Rusland (van de NDP). Maar er moet zeker geen regering komen waar de NDP er zitting in heeft want die zal ook niet helpen. Dus verkiezingen houden en hopen dat de NDP ophoudt te bestaan. Want gebleken is dat Suriname (voor de 3e keer) beter af is zonder de NDP en zeker zonder de topcrimineel Bouterse.


  Maak melding

 35. astaman, jullie snappen het nog steeds niet. Zal vast aan het vermogen van jullie intellect liggen. Ook de nep persoon die zich uitgeeft als RobG heeft moeite met de waarheid.Het geeft aan hoe zwak jullie georganiseerd zijn.

  Ik weet een ding en dat is historisch vastgelegd. De N.D.P. is de grote overwinnaar geweest van de verkiezingen. Het volk heeft gesproken en jullie zijn afgestraft. Voor mij zijn en blijven jullie de vocale oppositie. Met veel bombarie lukt het jullie niet de indruk te wekken alsof de uitgespeelde oppositie in het Surinaams parlement nog iets voorstelt.


  Maak melding

 36. Nieuw Surinaams Bouta-reken-leerboek,

  aangekocht door super-pedagoog-

  tevens strategisch inkoper schoolboeken,

  Jozefzoon (de man van de Sranang Sneltrein)

  les I : 1 + 1 = 3

  Hieruit volgt de NDP-Doctrine :

  Meer uitgeven dan Verdiend wordt ! MONNIE DE !

  PS : “De Oppositie heeft tijdens bewind Desi een
  Staatsschuld veroorzaakt van ruim TIEN MILJARD” !

  TJAGO : laat de geldpersen maar draaien !

  Brada nanga Sa, wij, NDP, zetten ons volledig in
  voor de Kleine Sranangmang !


  Maak melding

 37. @RobG,

  Je doet mij denken aan die `MOEDIGE`Woordvoerder van Saddam Hussein die doodleuk verklaarde dat de Amerikanen waren verslagen terwijl op dat zelfde ogenblik Amerikaanse Tanks door de straten van Bagdad reden.

  Ik moet wel toegeven dat jij manhaftig probeert DDB te blijven steunen KOSTE WAT KOST: Al moet jij je eigen moeder voor een DUBBELTJE verkopen, het zou jou niets uitmaken.

  JIJ ZOU SOWIESO mensen VERMOORDEN als DDB jou daarom zou vragen.

  Jouw Liefde voor DDB is niet in woorden uit te drukken. Je vecht je LETTERLIJK DOOD voor DDB. Ik krijg meer en meer de indruk dat je hebt GEMOORD voor DDB.

  Daarom is elke discussie met jou TOTAAL ZINLOOS!!


  Maak melding

 38. Ook al stijgt de koers USD/SRD 1:10 dan nog weet RobG te beweren dat er niets mis is met de Economie in Suriname.

  De regering DDB/Adhin voert een PRUDENT ECONOMISCH BELEID volgens onze ECONOOM RobG.

  RobG: WE GAAN VOOR NOG 5. NDP VOORWAARTS, DE NDP GAAT VOOR VOORSPOED EN WELVAART!!

  RobG: JULLIE MOETEN NIET LULLEN, NDP NA A MANG.


  Maak melding

 39. N D P van af 2010 hebben jullie de domste president van Suriname ,de volgende word Misiekaba of Abrahams .
  ruim die revo plein op, maak daar van een parkeer plaats .
  Non Jenny -Dikke cillos en DC Pinas jullie zijn vrouwen,maar zitten vol met streken , de zelfde als jullie president Bouterse .
  Henk Aaron NPS ,was geen lafaard als jullie van ndp .
  Weg naar West Suriname 450 km, Nieuwe Haven ,Zieken huizen , Saramacca kanaal , weg Meerzorg naar Albina , ook
  Flora project en nog Regering gebouw waar reken kamer nu
  zit en nog meer VLIEGVELDEN binnen land . Limbo SRS ,noem dat van ndp wat ze hebben gedaan van af 1980 .LAAT NPS EN VHP met rust ruim je troep zelf op . Stront onder drukkers schurken zijn jullie .


  Maak melding

 40. Voorbeeld IDIOTE beslissingen van regering
  Bouta via de wet basiszorgverzekering BZV !

  Nierdialyse-patienten krijgen slechts
  behandelingen vergoed gedurende ACHT
  maanden per jaar !

  De dialysekosten etc voor de overige VIER
  maanden moet de patient zelf BETALEN !!

  Kosten 30.000 a 40.000 SRD per patient !

  (zie artikel op GFC Nieuws)

  PS : Commentaar eigenlijk overbodig,
  je hebt humaniteit/menselijk gevoel in je
  body of niet !


  Maak melding

 41. Heren van de van de Dinosauris club is het zo moeilijk te begrijpen dat de hele economie van Su was ingericht om de kolonisator te faciliteren of bevredigen zelf mijn hond ray begrijpt dat ,nu is de visionair Bouta bezig dat te veranderen maar dat gt niet zonder slag of stoot , de dinosaurissen gaan zich niet zomaar gewonnen geven want het verraad zit in hun DNA en dat krijg j niet zomaar eruit en dat weten wij de rechtgeaarde Su ook,het zal een keiharde strijd worden ,maar aangezien jullie soort tot het uitstervende ras behoren,is de uitkomst al bekend neem ik aan.niet waar molenaar Henk dre blaka poepe no of blaka ju Ka e.a


  Maak melding

 42. @Blaka koeli,
  Zo is het! En ze beloven luchtkastelen die oplichters. Volg nu even het nieuws over de Maffia in Italië; veel overeenkomsten.

  De huidige Surinaamse regering heeft het moeilijk zat. Dank zij hun ondergrondse praktijken om de regering omver te werpen hebben we met deze stagnatie te maken. De regering kun je eigenlijk vergelijken met een regering in ballingschap. Zo goed en zo kwaad als het kan probeert ze de boel bij elkaar te houden.

  Het klopt wat je zegt dat alleen wij als rechtgeaarde SU dit lui kennen. De HOLLANDER kunnen ze (NU NOG) om de tuin leiden maar wij weten het wel hè Blaka koeli? 😄
  In de loop der tijden kennen we die djoti’s wel!


  Maak melding

 43. @Blaka Koeli,

  Nu is Visionair Bouta bezig dat te veranderen maar dat gaat niet zonder slag of stoot.

  Jij begint ook al Belachelijke Trekjes van RobG te vertonen; Visionair (Flashback to the eighties and 1996-2000) hoe je een land kapot maakt, daar is de groooote meeeester Bouta goed in.

  WORD WAKKER BLAKA KOELI: S.O.S MAY DAY, MAY DAY: THE BOUTA SHIP IS SINKING.


  Maak melding

 44. Het blijft lachen met die Paarse hersenloze garnalen zoals RobG, 1502, en Blaka koeli.

  Typische voorbeelden van de Bouta fanclub die zoals altijd iedereen de schuld geven van de enorme puinhoop in Suriname waarvoor toch echt alleen de NDP verantwoordelijk is.


  Maak melding

 45. @henry, je kletst uit je nek. Natuurlijk is het mogelijk dat de koers kan stijgen. Maar je moet kennis van zaken hebben om over dit soort onderwerpen van gedachten te wisselen. Ik wil helemaal niet uit de hoogte doen, maar ik heb wel de kennis in huis om over dit soort vraagstukken te begrijpen.

  Het is altijd belangrijk om elke stap/maatregel m.b.t. de economie te analyseren. Daarnaast analyseer ik ook de tegenargumenten van de andere kant.De heren en dames van de vereniging van Economiisten en de bankiers hebben grote belangen. Ze willen bij elke interventie van de Surinaamse overheid en de Centrale bank van Suriname, deze instituties voor zijn om grote sommen geld lekker snel weg te zetten.

  De overheid neemt de maatregelen in het landsbelang en deze lieden doen het om het om hun eigen belang en het belang van een geselecteerde groepje veilig te stellen. Ik volsta met deze uitleg. Ik praat met kennis van zaken en als het moet kan ik op een nog hogere versnelling dit soort vraagstukken analyseren.Als het moet kan ik het ook met wiskundige formules uitrekenen. Ik heb genoeg in mezelf geïnvesteerd om over dit soort vraagstukken te kunnen praten. Met vriendelijke groet, RobG


  Maak melding

 46. RobG : “ik praat met kennis van zaken en als het moet kan ik op een nog hogere versnelling dit soort vraagstukken”

  Het is ‘in’ in een hogere versnelling

  RobG heeft een veterdiploma en kijkt elke dag Info Act dus hij kan echt overal over meepraten.

  “De overheid neemt de maatregelen in het landsbelang”

  Dus Ingrid Bouterse en dochterlief ontvangen 10.000 srd elke maand in het landsbelang?????

  Je bent echt knettergek.


  Maak melding

 47. @Henk Molenaar,

  Bedankt dat je LAUWPIE van repliek hebt gediend. Ik ga helemaal stuk van het lachen. RobG is een MAFKEES die weggelopen is uit het PIETER BAAN CENTRUM.

  RobG is ZO GEK ALS EEN DEUR. Het Bewijs is Geleverd.


  Maak melding

 48. @Henk Molenaar,

  Ik moet je even corrigeren Henk: Dochterlief verdient een MINISTERSSALARIS +-20.000 SRD als PLEE-SIDENT ADVISEUR.
  Het Salaris van FISH-LADY is +-10.000 SRD


  Maak melding

 49. @Desi-slapende-slaafje-Robje-G beweert :

  “De overheid neemt de maatregelen in het landsbelang”

  Hier enkele voorbeelden van het FALEN van
  Desi en clan :

  Jogi in landsbelang benoemen tot presidents-
  adviseur na toeeigenen enorme oude Bruynzeel-houtconcessie !

  Abrakadamski na ernstige corruptie en verdwijnen
  jaarbudget ministerie OW, gepromoveerd tot presidentsadviseur !

  Tientallen Scalians toestaan onze natuur jarenlang
  te vernietigen !

  Dino gratis diplomatieke paspoorten te verschaffen
  voor zijn criminele activiteiten Drugsuitvoer,
  Wapenhandel en Internationaal terrorisische
  activiteiten !

  Jarenlang ALLE begrotingen overschrijden met
  politieke Onproductieve uitgaven/Corruptie,
  staatsschuld TIEN MILJARD !

  Een boekhouder benoemen tot Governor Centrale
  Bank tegen een wereldsalartis van 80.000 SRD PER MAAND, eindstand staatsschuld Tien Miljard, Srd-munteenheid per dag waardelozer !

  Laatste drie jaar, duizenden extra ambtenaren
  aangenomen door DESI en clan, om politieke
  redenen ! Monnie de !

  Bankbiljetten drukken om schulden te betalen,
  terwijl alle reserves zich reeds op een minimum
  bevinden, betekent Faillissement van de staat !

  Staatsuitgaven zijn NOG STEEDS VEEL TE
  HOOG, Desi weigert om politieke redenen te
  snoeien !
  Staatsschuld groeit verder !!

  Dialyse patienten kunnen “in landsbelang” op
  basis van de DESI-basiszorgverzekeringswet
  SLECHTS acht maanden per jaar Dialyseren,
  de overige maanden dienen zij de gehele
  behandeling ZELF te betalen !
  ALLES IN LANDSBELANG !!!

  PS : IN LANDSBELANG moet de gehele CLAN
  van Desi verdwijnen !


  Maak melding

 50. @Henk Molenaar,
  Het wordt dan tijd dat jij dan ook je diploma ‘likken’ van je opdrachtgevers overhandigd krijgt anders is je broodwinning hier NIET gegarandeerd en heeft uiteindelijk toch alleen RobG een bewijs van vordering, hoe gering ook, maar jij niet😀


  Maak melding

 51. Wonderbaarlijk hoe ver de paarse paupers gaan voor een broodje bakkeljauw met peper en zuur.

  Het argument dat de overheid maatregelen neemt in het kader van landsbelang raakt kant nog wal. Net als het argument dat buitenlandse mogendheden de huidige omver willen werpen. Achter iedere boom ziet men een vijand.

  Een beetje econoom weet dat Suriname doodziek. Het land verkeerd in terminale fase. Bouterse kan maar geen afscheid nemen van de jaren 80/90. Incompetentie ten top.


  Maak melding

 52. Samson: Er hangen donkere wolken boven Suriname

  @RobG,

  Zimbabwaanse Toestanden mogelijk in het Verschiet!!!

  🕔06.nov 2015
  De verhoging van de kasreserve met 5% hangt als een donkere wolk boven Suriname. Econoom en ondernemer Guillermo Samson zegt dat de economische sitiatie van het land en het volk nu vele malen erger zal worden.
  “We krijgen een nog grotere chaos in het land, er is geen vertrouwen meer in onze muntéénheid. Wij stevenen af op een Venezuela of erger nog een Zimbabwe.”
  Samson voorspelt verder een grote armoede werkloosheid en een total kapotgeslagen economie als de huidige machthebbers aan het roer blijven. Er is volgens hem sprake van een grote monetaire financiering.
  Ex-president Ronald Venetiaan heeft, volgens de econoom, de nullen van de Surinaamse munt geschrapt, maar de huidige minister van Financiën Gilmore Hoefdraad plaatst via een achterdeur de nullen weer. Op de vraag wat de oplossingen zijn voor de financiële problemen in het land, zegt Samson op korte termijn geen oplossingen te zien.
  “Waarom zouden we voor een oplossing moeten zorgen met een regering die een zweef-teki mentaliteit heeft.” De econoom heeft verder veel moeite met de gewezen Governor van de Centrale Bank van Suriname, nu de huidige Financiënminister, “aan wie wij als land SRD 85.000 op maandbasis en meer dan SRD 1 miljoen per jaar hebben betaald.
  “Hij is namelijk een statisticus en heeft misschien weet van cijfers optellen, maar van een financiële huishouding en monetair beleid maken, heeft hij geen kaas gegeten.” Samson voorspelt dat Suriname voor de komende tien jaar niet uit het dal zal komen waarin zij zich nu bevindt.
  “Als deze regering de komende vijf jaar uitzit, met ditzelfde beleid, hebben we als Suriname zeker tien tot vijftien jaar nodig om uit het economisch dal te komen.” De negatieve monetaire reserve zou zijn ontstaan door allerlei interventies, maar Samson heeft het gevoel dat gelden “geografische verschuivingen hebben gevonden naar andere oorden.”
  Suriname met ampertjes 500.000 inwoners is namelijk te klein om zoveel geld te consumeren. Hij vreest dat gelden van burgers niet meer veilig zijn op de banken. “Wanneer wij merken dat de regering niet meer kan lenen, zal ze namelijk de banken onder druk plaatsen om de valutagelden van de burgers ter beschikking te stellen.
  Deze ontwikkeling zal ons weer brengen in de situatie die we hadden in de jaren 1996-2000 onder voormalig CBvS-president Henk Goedschalk.” Er zijn bankdirecteuren en economen geweest die de afgelopen jaren het beleid van deze dure Governor de hemel hebben ingeprezen, zegt Samson. Een uitzondering is volgens hem de directeur van de Hakrinbank Jim Boussaid, die al heel vroeg aan de bel trok.
  “Wij moeten ons als land afvragen hoe verder gezien wij op dit moment negatief zitten met onze monetaire reserves. Wij hebben een tekort op dit moment van SRD 90 miljoen.


  Maak melding

 53. Je moet inderdaad wel knettergek zijn als je zoals RobG vasthoud aan het idee dat Bouterse het goed doet en samen met de NDP het het beste met Suriname voor heeft of zoals eerder al vermeld voor die wereldvreemde en onrealistischepraatjes en paarse propaganda flink betaald worden als een alias voor Roy de Miranda de Spaanse gek, het lijkt er in ieder geval flink op, anders hoort hij inderdaad in een psychiatrisch ziekenhuis thuis


  Maak melding

 54. Beste RobG

  u betoog over belangen de econometristen om de beslissingen van de regering voor eigen belangen te gebruiken zijn nergens op gebaseerd. Het is op z’n hoogst een hypothese die nog onderbouwd zou moeten worden.

  Ook al zou het waar zijn dan nog hoe groot is de invloed van deze mensen op de economie. Hoe groot zijn hun belangen.

  Die belangen vallen in net niet bij de mislukte projecten zoals Suiker riet en Tapajay waar op volgens de boeken van Staatsolie alleen al bijna $ 100.000.000 verdampt is.

  Hoeveel geld is er niet verdwenen in de zaken van de financiers van EBS zoals van Kanten en Sibilo of Obilis en andere leveranciers van EBS.
  Hoeveel heeft Edy Jozefzoon niet verbrast aan de Schoolboeken, de Trein en zijn overnachtingen in het Okura a euro 500/nacht.

  Ik kan er een meters lange rij van maken van dingen die er verspilt of vernietigd zijn door Wanbeleid van de Regeringen Bouterse.

  Met vrienden als Bouterse heb je als land geen vijanden meer nodig.


  Maak melding

 55. Henry, deze regering moet het doen zonder een stevige buffer aan Nederlandse ontwikkelingsgelden. Die buffer stond wel ter beschikking van je slapende president Venetiaan. Daarnaast kreeg Venetiaan nog betalingsbalans steun in Euro’s van de kolonisator waardoor hij mooi weer kon spelen met mijn zwaar verdiende belastinggelden.

  De verhoging van de kasreserve van Suriname heeft tot doel de valuta vraag af te remmen. Als het economisch minder goed gaat in een land moet iedereen inleveren. In Nederland, Duitsland, Amerika, enz. neemt de overheid ook maatregelen om bijv. de uitgaven af te remmen. Met de maatregel wil men in Suriname voorkomen dat veel valuta in tijden van crises naar het buitenland verdwijnt.Dit is begrijpelijk omdat er thans minder valuta worden verdiend door de teruggang van de export van aardolie, hout, goud, bauxiet,en andere grondstoffen.

  Resumerend: De voorraden vreemde valuta moeten 1, niet snel opraken, 2 er moet evenwicht gebracht worden in uitgaven en inkomsten van vreemde valuta, 3 er moet bezuinigd worden.

  Daarnaast heeft dient deze maatregel ook een ander doel. Suriname heeft een import-economie en dat houdt in dat heel veel goederen in het buitenland moeten worden ingekocht. Het afremmen van de import is ook goed voor de Surinaamse productiviteit. Ondernemers die goederen zelf in het land willen produceren om de importen te vervangen, krijgen nu een kans om de eigen industrie tot bloei te laten komen.


  Maak melding

 56. @RobG,

  Ik weet dat jij een VERWOED PLEITBEZORGER bent van Je god DDB. Ik kijk naar hoe de zaken er nu voor staan. DDB is 5 jaar aan de KNOP en dit is het Voorlopige resultaat.

  Van een Gouden Kerst naar richting Venezuela met als EINDBESTEMMING ZIMBABWE.

  THE BOUTA SHIP IS SINKING: S.O.S MAY DAY MAY DAY

  Respectabele Economen hebben deze Verhoging van de Kasreserve als RAMP betiteld voor de economie. In 2016 zal het DDB Schip zinken door EIGEN ONKUNDE.


  Maak melding

 57. ECONOOM Rob; als je het zo goed weet waarom ga je DDB niet helpen om uit de problemen te geraken?? Of heeft jouw Hulp niet het gewenste Resultaat gehad??

  Anderen de schuld blijven geven is Lekker Makkelijk.


  Maak melding

 58. Jojo, mijn uitspraken over de belangen van de economisten/bankiers en in hun kielzog de vermogende cliënten, zijn gebaseerd op ervaringen in binnen en buitenland. Een voorbeeld. Als de Nederlandse overheid met een maatregel komt en de rijke heren krijgen er lucht van, draaien de accountantskantoren overuren om op het laatste moment zaken af te handelen waarmee men de overheid te slim af kan zijn.

  Eergisteren stond er een artikel in de Nederlandse kranten van een Rus, die in een restaurant in Moskou werd gearresteerd. De man wist door de maatregelen van de Russische overheid ruim 48 miljard Euro van rijke Russen naar het buitenland te sluizen. Een van dit geld kwam in Nederland terecht. Tel uit je winst voor Nederland. Maar jij mag als Nederlander met Surinaamse roots niet zomaar geld vanuit Nederland naar het buitenland overmaken.

  De Nederlandse overheid wil voorkomen dat er Nederlands geld naar het buitenland vloeit. Heel veel uitkeringen naar het buitenland wil men gaan stopzetten/halveren. Nederland moet rijk blijven.Geld mag niet het land uit. Er mag wel geld het land binnenkomen. De maatregelen van de Surinaamse overheid om de valuta vlucht in te dammen moet je ook in een bepaald kader kunnen plaatsen.


  Maak melding

 59. @ Srafu,
  Je blaast wel erg hard van de toren af. Of roep je vanuit een minaret? 😀
  Dat steeds overreden van mensen is jullie soort eigen.
  Trouwens, weer zo’n misleiding van jou want:

  SRAFU betekent slaaf.
  Wil soms zeggen dat je namens de (ex) slaven spreekt of is je nickname ontstaan uit minachting van de gewezen slaven van Suriname.
  Dat laatste denk ik eerder niet waar? Want zó kennen we jullie weer!

  Schéér je weg want je bent gewoon een koekoeksjong die in nest van een ander, alle zorg en aandacht wat het eigen jong toekomt voor je zelf aan het opeisen bent.
  Dit staat zo bekend over jullie. Niks nieuws over jullie sluwheid dus!


  Maak melding

 60. @Blijven steken in 1863 :

  u zegt tegen mij :
  “Je blaast wel erg hard van de toren af.
  Of roep je vanuit een minaret?”

  Helaas komt u met uw 1863-denki weer niet met
  een inhoudelijke reactie of ekte cijfers van de
  Desi-staatsschuld of van de Betalingsachterstanden
  van de marionetten-regering !

  U zit in de knoop over mijn naam, wat erg, het is
  gekozen om u en anderen erop te wijzen dat
  de Slavernij al enige tijd geleden is afgeschaft,
  en geeft aan : DAT NOOIT MEER !,
  ook GEEN SLAVERNIJ dulden van DESI en
  militaire Kliek !

  Concentreer u op de behandeling die zieken
  en minder draagkrachtigen ondergaan door
  Uw held, de ONZINIGE-UITGAVEN-
  VERSLAAFDE-DESI !

  Behandeling Nierdialysepatienten STOPT na
  acht maanden, de rest van het jaar mogen de
  zieken het ZELF uitzoeken!

  DIT SOORT Slavenmeestersoptreden
  MOET STOPPEN ! Sranangmang na libisma !!!

  PS : DESI en Clan hebben onze SRD-Munt,
  HARD VAN DE HOOGSTE TOREN AFGEBLAZEN !

  STOP de HUIDIGE SLAVENMEESTERS !

  STOP de DESI-BANKBILJETTENPERS voor
  Ongedekt geld !!!


  Maak melding

 61. Als ORAKEL had ik gesteld dat hier een PODIUM van een vooropgezet plan moet zijn.

  Bij @hans lees ik iets wat mijn vermoeden bevestigt.
  Alle aanwezige ingrediënten duiden erop dat we met een doelbewuste propaganda te maken hebben zoals:
  – Overreding van de ander;
  – Elimineren van de tegenstander;
  – Geen gras erover laten groeien om de inbreng van de tegenstander de kop in te drukken;
  – Het ZWART maken van de tegenstander en tegelijk…
  – Het ophemelen van zichzelf;
  – Ongeschiktheid van de tegenstander proberen te belichten ook al berust dat niet op waarheid;
  – Het criminaliseren van de tegenstander;
  – Het KLONEN van zichzelf in de media om een massa na te nabootsen;
  – Verdiensten van zichzelf onder een vergrootglas plaatsen versus…
  – Verdiensten van de ander wegcijferen/ wegmoffelen;
  – Zichzelf onberispelijkheid aanmeten ten overstaan van de wereld versus…
  – De ander als onkundig/ boef of kaf afschilderen;
  – Het bovenal ook buiten de eigen groep medestanders en invloedrijke personen voor eigen zaak zien te winnen middels leugens, zwart maken van de ander, verdraaiing en vervalsing
  Etc, etc, etc

  Ik heb de boel bestudeerd en kwam tot deze conclusie omdat ik zaken bespeur wat niet representatief zijn.
  Wanneer je als onachtzame burger denkt iets te posten wat in positieve zin mogelijk bij kan dragen, stuit je op een geweld wat alleen te verklaren is dat er een apparaat erachter moet zitten.

  Dit schrijf ik op ter overdenking voor u allen!


  Maak melding

 62. hans, de stad Paramaribo is groter dan het dorpje Zwaag dat vroeger stadsrechten had, en nog groter dan Risdam.Je begrijpt me wel. Jij benaderd de vraagstukken van Suriname vanuit een dorpsvisie en vaak genoeg vanuit een buurtvisie. Jij past precies in het clubje tegenstanders, allen met een dorpse mentaliteit. Maar Paramaribo blijft voor jullie nog altijd de vrolijkste stad in de jungle waar de mensen genieten van lekker eten en drinken,de casino’s, de het nachtleven,de drukte,enz.Het is goed vertoeven in Paramaribo, vooral onder een NDP regering.

  Kritiek komt door de oppositie en hun stoottroepen die lichtgelovigen,onnozelen opstoken om tegen het bewind in opstand te komen. Foei toch.

  hans,dezelfde oppositie weet ook dat het in en buiten de regio waarmee Suriname handelsbetrekkingen onderhoud ook niet goed gaat. Ook de Surinaamse producenten die exporteren naar andere landen merken het ook.


  Maak melding

 63. RobG is echt te zielig voor woorden.

  “Het is goed vertoeven in Paramaribo, vooral onder een NDP regering”

  Hoe krijg je deze zin uit je verwrongen geest geperst. Dan moet je echt geestesziek zijn.

  “Als het economisch minder goed gaat in een land moet iedereen inleveren. ”

  Ik stel voor dat heks Ingrid Bouterse als solidariteit met het Surinaamse volk haar maandelijkse toelage a srd 10.000 stort in een speciale pot ter ondersteuning van de armen van Suriname.

  Is het bekende dat onze Ingrid de enige first lady in der wereld is die een salaris krijgt voor deze erebaan,


  Maak melding

 64. Beste RobG

  Uw internationale ervaringen zijn weinig waard in Suriname. Dat wat u aanhaalt werkt in enigszins ontwikkelde en transparante economieën maar niet in Suriname.

  Omdat soort zaken te doen heb je een goed functionerende infrastructuur van dienst verleners nodig en geen hosselaars zoals Graaioogst en Proeve.


  Maak melding

 65. Het is goed toeven in Paramaribo, 40 jaar geleden misschien toen je geen 3 kwartier nodig had om van Latour naar Ondrobon te komen, toen niet de hele stad stonk als een open riool na de eerste de beste regenbui, waar je niet om de honderd meter aangesproken wordt door een bedelaar en/of junk, waar je niet je net breekt over losliggende stoeptegels als die zelfde stoep al niet vol met geparkeerde auto’s staat, als je die stoep al heelhuids bereiken kunt omdat je door diezelfde autos zo wat doodgereden word of beroofd van je spullen door een stel overvallers, en dat zelfde Paramaribo is wat inwonwer aantal kleiner dan een middelgrote stad in NL. over dorpsvisie als je een grote broek aantrekt moet deze wel passen, en jij hebt het over handelsbetrekkingen, je bedoelt waarschijnlijk Venuzuela, Cuba en Haiti en meer van dat soort landen, je kletst nu echt naar dat je verstand hebt, meer gebrek aan gezond verstand bedoel ik


  Maak melding

 66. ha of hans, laten we eerlijk wezen. Paramaribo is de laatste 5 jaren uit haar voegen gegroeid. Dit komt niet zomaar. Dit is het gevolg van de economische bedrijvigheid als gevolg van het goed beleid van de regering Bouterse…………. ONTKEN DIT NIET.

  Met de groei van Paramaribo en de urbanisatie vanuit het achterland en de districten, namen de sociale kosten ook toe om de stad leefbaar te houden.Het is alleen jammer dat men in Paramaribo in brede zin van het woord geen rekening heeft gehouden met deze volume groei van de stad. Men had zowel planologisch, fysiek en sociaal de stad moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. We mogen echter wel blij zijn dat de regering Bouterse wel aandacht heeft gehad voor dit vraagstuk.Van Venetiaan die door een Tse Tse vlieg was gestoken, ging niets uit. De man zat de hele dag te slapen achter zijn bureau.

  M.b.t de zwervers kan ik kort zijn. Zwervers zijn er ten alle tijden in Paramaribo geweest. Vaak zijn het personen die een ticket enkele reis vanuit een Sociale Dienst in Nederland kregen aangeboden. Nederland ontdeed zich van de problematiek en Paramaribo/Suriname zit met de gevolgen.


  Maak melding

 67. RobG “ha of hans, laten we eerlijk wezen. Paramaribo is de laatste 5 jaren uit haar voegen gegroeid. Dit komt niet zomaar. Dit is het gevolg van de economische bedrijvigheid als gevolg van het goed beleid van de regering Bouterse…………. ONTKEN DIT NIET.”

  Mag ik een kotszakje?

  Door goed beleid van de regering is het land nu bankroet, Paarse Idioot.


  Maak melding

 68. RobG en die economische bedrijvigheid heeft er voor gezorgd dat Suriname nu financieel op zijn rug ligt, is het nu zo moeilijk om een stad niet groter dan een middelgrote stad in Nl. en een in totaal aantal inwoners in heel Suriname van rond rrn half miljoen fatsoenlijk te besturen? als je dat niet lukt ben je gewoon een stel in-capabele klootzakken bij elkaar dat de binnenkomende gelden en de uitgaven op een totaal verkeerde en onverantwoordelijke manier beheerd en dat verdedig jij allemaal Roy de Miranda?, hoeveel snoep daar van mee?


  Maak melding

 69. Het geld heeft erg waarschijnlijk geografische verplaatsingen gekregen naar verre oorden. Welke oorden?? Zwitserland, Equatoriaal Guinee. Verder in de zakken van paarse elite/rovers.

  Degenen die nog steeds beweren dat het economisch goed gaat met Suriname en die de schuld geven aan externe factoren (niet door de roofzucht en wanbeleid van paars) die zouden we volgend jaar aan het verpauperde volk van Suriname moeten overlaten.

  Van mij geen euro cent meer naar Suriname.


  Maak melding

 70. hans, er is voldoende geld in omloop in Suriname en de effectieve vraag naar de goederen en diensten in het land is niet afgenomen. Maar aangezien Suriname een import-economie heeft is de vraag naar buitenlands gefabriceerd groot.Een grote vraag naar buitenlandse goederen heeft tot gevolg dat deze geïmporteerde goederen met valuta betaald dienen te worden.Aangezien Suriname minder inkomsten heeft in buitenlandse valuta is het noodzakelijk dat de overheid een rem zet op de uitstroom van valuta naar het buitenland. Voor jou houdt dat o.a. in dat jij meer Surinaamse gedistilleerd moet gaan drinken.Dit is een stimulans voor de Surinaamse bedrijvigheid.De afzet van Surinaamse producten zal toenemen en er zal minder chloorkip uit de USA en minder waterkip uit Holland geïmporteerd worden.Jij zal gezondere kippenvlees voorgeschoteld krijgen. Tel maar de voordelen.


  Maak melding

 71. RobG dat zal dan wel de oorzaak zijn dat de euro half sept 3,50 srd waard was en op het moment er al zowat 4,50 srd voor betaald word, dat komt vanzelf als je maar gewoon geld bijdrukt, zo kan ik ook geld in om loop brengen


  Maak melding

 72. hans er wordt helemaal geen geld bijgedrukt. Het is een kwestie van vraag en aanbod. Bepaalde personen hebben belang bij dat er paniek ontstaat, maken misbruik van de situatie zodat zij de prijs kunnen opdrijven. Het verkrijgen van valuta is door de maatregel van de Centrale Bank minder eenvoudig geworden. Mensen die wel valuta’s willen hebben zijn bereid om meer SRD te betalen voor de Euro of de dollar en daar profiteren de geldhandelaren van. Vergeet een ding niet. Er zijn voldoende SRD’s in omloop in de samenleving.De vraag naar buitenlandse producten moet afnemen waardoor de vraag naar dollars en Euro’s ook zal afnemen. De koers gaat dan automatisch naar beneden.


  Maak melding

 73. RobG

  Er zijn voldoende SRD’s in omloop in de samenleving.

  hans er wordt helemaal geen geld bijgedrukt. Het is een kwestie van vraag en aanbod.

  I rest my case…


  Maak melding

 74. @Henk molenaar,

  Dat RobG met DROGE OGEN beweert dat er helemaal geen geld wordt bijgedrukt, is gewoon te GEK voor woorden. Zelfs Hoefdraad heeft dit toegegeven en toch zegt ONZE MALLE Rob dat dit niet het geval is.

  Ik stop er echt mee om met deze MALLOOT in discussie te GAAN.

  Het is mij vrij duidelijk dat er een HELEBOEL DRAADJES BIJ HEM LOSZITTEN.


  Maak melding

 75. De koers gaat dan automatisch naar beneden aldus MAFKEES RobG.

  DDB: Malle Rob HEEFT DE OPLOSSING voor al jouw PROBLEMEN.

  Zie bericht zaterdag 7 november 00:55 uur

  IK KOM ECHT NIET BIJ VAN HET LACHEN: IK PIES IN MIJN BROEK VAN AL DEZE PIETER BAAN VERHALEN.


  Maak melding

 76. Leveranciers bereiden winkeliers voor op 20% verhoging goederen

  @RobG: Ik heb nieuws voor jou!!!!

  🕔07.nov 2015
  Leveranciers hebben winkeliers er op voorbereid dat de prijzen van producten volgende week met minimaal 20% omhoog gaan. Sinds de verhoging van de prijzen voor water en stroom was er weinig te merken van verhoogde prijzen voor goederen en artikelen.
  Nu er sprake is van onrust op de valutamarkt en mogelijk monetaire financiering door de overheid, zien groothandelaren en ondernemers zich genoodzaakt om de prijzen van hun goederen aan te passen. De koers van de Amerikaanse dollar werd tot gisteren tegen 3.85 aangeboden. Vanmorgen was de omrekeningsfactor 3.87.
  De regering besloot in september de tarieven voor water en stroom aan te passen en zodoende de subsidie op deze nutsvoorzieningen af te schaffen. Samen met de zogenoemde solidariteitsheffing op brandstof moest het financiële huishouding weer op spoor gebracht worden.
  Echter was er vanuit de politiek ervoor gewaarschuwd dat deze maatregelen een sneeuwbaleffect teweeg zullen brengen en dat die zullen doorwerken naar de handel, dienstverlening en de productiesector.


  Maak melding

 77. @Econoom RobG: Ik lach jou gewoon uit!!!

  Verhoging kasreserve drukt particuliere sector weg
  07 Nov, 00:00
  foto

  De verhoging van het kasreservepercentage -van 30 naar 35%- die de Centrale Bank van Suriname (CBvS) de algemene banken heeft opgelegd, zal in de eerste plaats de particuliere sector treffen. Met de maatregel kiest de regering voor een stagnerende economie en wordt de particuliere sector weggedrukt. Lenen wordt duurder, omdat de algemene banken minder geld mogen uitzetten. Starnieuws verneemt dat de bankiersvereniging terugdraaiing van de maatregel wil.

  Ingewijden zeggen dat de extra middelen van deze verhoging van de kasreserve de overheid veel meer speelruimte bieden. Het financieel wanbeleid van de overheid de afgelopen jaren, noodzaakt tot bezuinigingen. De overheid is behalve kredietaanvrager, ook aanbieder van werkgelegenheid. Zo heeft de overheid in de afgelopen periode diensten en goederen aangevraagd. Voor deze geleverde diensten en goederen moet grotendeels nog worden betaald.

  Wil je een stabiele financiële huishouding dan moet je saneren in beleid. Je kiest er dan voor om investeringskansen te creëren, je pleegt productieve investeringen. Er moet een opschuiving plaatsvinden van consumptieve bestedingen naar productieve. En dan zullen volgens de ingewijden ook juridische aanpassingen moeten worden gepleegd. “Er moet worden gesaneerd in de top. Bijvoorbeeld ex-ministers die nog met bodyguards lopen en nog allerlei privileges hebben. Sluit ambassades waar wij niets aan hebben, die drukken alleen maar op de dienstenpost.” Ze wijzen erop dat steeds de kleine man het gelag betaalt van het wanbeleid van de overheid.

  Concreet zal de consument nu voor de financiering van zijn auto meer gaan betalen; van 11 naar 14%. Het investeringspercentage, mensen die willen lenen om te investeren in bijvoorbeeld onroerend goed, gaat van 18 naar 25%. De verhoging van de kasreserve betekent dat van bijvoorbeeld SRD 100, de banken hiervan SRD 35 moeten storten bij de CBvS, dat zij SRD 10 houden in kas en uiteindelijk maar SRD 55 netto kunnen uitzetten. Voor de US$ en euro is de kasreserve 50%, wat inhoudt dat per US$/euro 100, de banken US$/euro 50 moeten storten bij een buitenlandse bank, US$/euro 10 houden in eigen kas en US$/euro 40 netto mogen uitzetten. Bij een rente van 7% voor een US$-lening, is de werkelijke kostprijs (funding kosten) boven de 14%. Hierbij is de winstmarge van de banken nog niet meegerekend.

  In de Caribische regio geldt een kasreserve-percentage van tussen de 13 en 17%. Wat betekent dat kredietverlening ook goedkoper is in de Caribische regio. In een verklaring heeft de CBvS meegedeeld dat zij tot deze toeslag, een verhoging van 5%, is genoodzaakt. Zij hoopt daarmee de groei van de binnenlandse liquiditeiten te vertragen, “aangezien er een onhoudbare vraag is naar vreemde valuta.” Waarnemend bankpresident Ingeborg Geduld-Nijman benadrukt dat de verhoging te maken heeft met de primaire taak van de CBvS om de stabiliteit van de interne en externe waarde van de Surinaamse munt te bevorderen. Deze maatregel zal eind maart volgend jaar worden geëvalueerd.

  De koersen blijven ondanks de maatregel van de CBvS stijgen. De US$ wordt verkocht voor SRD 4,10 en opgekocht voor 3,95. De officiële CBvS-koers is nog steeds SRD 3,35 voor de US$ en de aankoop SRD 3,25. Voor de euro geven de cambio’s SRD 4,30 en verkopen die voor SRD 4,38. Voor de euro hanteert de CBvS een koers van SRD 3,65 en voor de aankoop SRD 3,52.

  @


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.