Curaçaos bedrijf wil Surinaamse padieboer bijstaan

12
Demonstrerende padieboeren

PARAMARIBO, 4 nov – De zich elk seizoen herhalende financiële problemen van padieboeren kunnen tot het verleden gaan behoren. Gedeeltelijke voorfinanciering en meer georganiseerd innen bij schuldenaars is mogelijk. Het Curaçaose FactorPlus meent de oplossing te hebben.

Boeren zullen niet meer op hun geld hoeven te wachten. Vooral de verwerkers hebben er een handje van lang op het geld te zitten. Het hoeft geen factor meer te zijn in het padieboerenbedrijf. “Wij kopen hun facturen op en gaan bij de schuldenaars het geld innen. De boer krijgt direct tachtig procent van het te ontvangen bedrag”, zegt Paul Dijkhoffz van FactorPlus tegenover de Ware Tijd.

De resterende twintig procent wordt betaald zodra de schuld is voldaan. FactorPlus vraagt hooguit zeven procent aan bemiddelingsrente. Voor de rente hoeft de boer het niet te laten liggen. Doorgaans moet zo’n veertig procent rente betaald worden aan traditionele financiers. “Als de opkoper niet betaalt, is het ons probleem”, aldus Dijkhoffz. Het bedrijf is al actief op onder meer Barbados en Jamaica.

12 REACTIES

 1. Dit is Kolonisatie 5.0 ! Het nieuwe koloniseren is begonnen,
  Give a little take a lot !

  Ook de zgn zoetwater export deal lijkt mij geen frisse zaak.

  Ik denk dat de rijstboeren anno 2016 de moderne slaven worden van een Nederlands offshore bedrijf, en dat er na enkele jaren diverse landbouw arealen in handen komt van dit bedrijf.

  De rijstboeren moeten weten dat ze gewoon een ordinaire lening aangaan met dit bedrijf, die hen na een bepaalde tijd zal uitpersen en uitknijpen.

  Hoop niet dat de zover komt en wens de boeren heel veel wijsheid toe.


  Maak melding

 2. @milton.
  Moet jy zonodig onzin uitkramen.
  Lees goed wat er staat.
  Het probleem van de padieboeren wordt zo opgelost.
  7 tegen40% is wel een groot verschil.
  Maar jy ziet er kolonisatie in,waarom omdat je nederlandse namen ziet.
  Hoe heet jy van achter wedden dat je ook n nederlandse naam hebt,KWABBES!


  Maak melding

 3. @ Milton,

  Slechter dan de huidige situatie in Suriname kan bijna niet. Alle hulp is nodig, en vooral uit Nederland en overzeese gebieden. Kijk naar de levensstandaard op Curacao in vergelijking met Suriname! Als jij praat over kolonisatie 5.0, dan wacht ik op kolonisatie 6.0! De padieboeren zijn al jaren slachtoffer van slechte betalingen, zowel door de Roverheid als de afnemers. Er is dus aktie nodig. En waar vandaan interesseert me niet! Ik ben niet zo xenofoob dat ik denk dat Suriname het zelf wel redt. Dat is al 40 jaar lang gebleken dat dat niet zo is!


  Maak melding

 4. Naast de fee zitten er ook nadelen aan factoring, je hebt namelijk niet erg veel privacy meer. De factormaatschappij moet namelijk alles weten van jou onderneming. Ook alle financiële gegevens. Zo weet de maatschappij dan ook alles over jou jaarcijfers. Daar is niet iedereen van gediend.Veel klanten stellen factoring ook niet echt op prijs. Dit om verschillende redenen. Zij kunnen bijvoorbeeld denken dat het slecht gaat met de onderneming, en dat zij in geldnood zitten. Verder kunnen klanten die wel gewoon goed betalen zich al snel aangevallen voelen.


  Maak melding

 5. Milton, heel veel kleine rijstboeren in Suriname produceren voor grote jongens omdat ze door de grote jongens worden gefinancierd. Vaak produceren zijn deze kleine boeren gedwongen om op land rijst te verbouwen dat in eigendom van de grote jongens/boeren. Dat maakt hen financieel zeer afhankelijk.Ze moeten vaak de hele rijstoogst als afbetaling afstaan aan de grote jongens.

  Bij slechte oogsten zakken deze boeren nog meer weg in het moeras. De vraag die we ons daarom kunnen stellen is; wie gaat gebruik maken van deze factoring? Zijn het de grote rijstboeren die hun horigen gaan dwingen om de schulden nog sneller af te betalen?

  Een andere optie is dat de Factor maatschappij op korte termijn in de vermogensbehoefte van de boeren kan voorzien.De boeren moeten dan wel vorderingen hebben uitstaan bij dubieuze klanten die niet aan hun betalingsverplichtingen kunnen voldoen. Maar het kan ook voorkomen dat de boeren geen vorderingen hebben uitstaan, maar behoefte hebben aan geld.


  Maak melding

 6. De paarse stront is niet vruchtbaar genoeg om hun cassave avontuur op gang te houden dus milton bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt. Rijst komt niet uit een uit een schap in een winkel in 500 gram verpakkingen.


  Maak melding

 7. Heel goed deze ontwikkeling.
  Suriname is zelf niet in staat deze en andere problemen op te lossen.
  Iedere welgemeende buitenlandse hulp is meer dan welkom.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.