Banken Suriname niet blij met verhoging kasreserve

9

PARAMARIBO, 4 nov – De Centrale Bank van Suriname heeft lokale bankinstellingen dinsdag overrompeld met een richtlijn die op woensdag 4 november ingaat en inhoudt dat het kasreserve percentage wordt verhoogd met 5 procentpunten. De maatregel moet remmend werken op de grote vraag naar vreemde valuta, die vanwege de precaire financiële situatie in het land groeiende is.

De banken waren vooraf niet op de hoogte gesteld en zijn niet gelukkig met deze maatregel. De verplichte verhoging van de kasreserves van 30% naar 35% maakt het banken moeilijker te opereren. De bewegingsvrijheid om kredieten te verlenen wordt beperkt. En als er toch kredieten worden verstrekt, dan is het de verwachting dat de rentes omhoog gaan.

Volgens Starnieuws is er geen overleg gepleegd hierover met de banken. Een vergadering die vrijdag gehouden zou worden, is op het laatste moment afgeblazen. De nieuwssite verneemt dat de Surinaamse Bankiersvereniging vandaag bijeen komt om een standpunt in te nemen over de eenzijdig opgelegde verhoging van de CBvS.

9 REACTIES

 1. Het is duidelijk dat de banken geld creëren en niet de overheid.Banken zijn hierdoor ook verantwoordelijk voor een eventuele toename van de geldhoeveelheid in een samenleving. Men noemt dit ook geldschepping van de banken. De overheid kan echter invloed uitoefenen op de toename van de geldhoeveelheid, dus op de geldschepping door de banken..

  Een belangrijk wapen tegen de geldschepping van de banken is de beïnvloeding van hun kasreserve. Als de kasreserve wordt vergroot zoals aan de Surinaamse banken is opgelegd zijn deze banken verplicht om meer geld in kas te hebben. Hierdoor kunnen zij minder geld in omloop brengen.

  De banken moeten ook hun maatschappelijke verantwoordelijkheid kennen omdat door de afname van de exporten van grondstoffen, olie, hout,goud,bauxiet,enz. zijn de inkomsten in vreemde valuta van het land in haar geheel afgenomen.

  De tering moet naar de nering gezet worden. Dit betekent o.a. dat de importen uit het buitenland afgeremd dienen te worden. Er mag niet teveel geld naar het buitenland afvloeien om nog grotere financiële problemen te voorkomen.De banken moeten ook hun bijdrage in het geheel der maatregelen leveren.Veel bankiers zullen hiermee niet eens zijn omdat ze bonussen mislopen. Ze missen een target, namelijk geld uitlenen/uitgeven aan importeurs. Het is een voorzorgsmaatregel.


  Maak melding

 2. RobG…

  en waarom is dit allemaal nodig????
  Precies…vanwege de graaicultuur van die paarse roversbende en dievengilde die het land in een financiele chaos hebben gestort, evenals in de jaren ’80 en ’90. Zo simpel is het en niet anders. Jij blijft maar stoicijns recht lullen wat krom is. Maar dit zijn de feiten.


  Maak melding

 3. Het aanhouden van hogere reserves betekent wel dat de banken meer kosten gaan maken. Aan kapitaal dat zij in reserve moeten houden, verdienen ze niets. Ook kunnen ze door de strengere kapitaaleisen minder uitlenen. Maw de economie gaat stagneren, ondernemerschap word niet meer gestimuleerd en het consumenten vertrouwen zal dalen.

  Typische paarse recept om nog meer chaos te creëren. Wat de overheid moet doen is eerst in haar eigen vlees snijden. Daar is nog veel winst te behalen.


  Maak melding

 4. Beste RobG
  Telkens weer denk ik bonter kan hij het niet maken om even later te moeten zien dat het wel kan.

  U draait alles weer eens helemaal om.

  Ruim een maand geleden heeft de Minister van Financien ongeveer SRD 2.500.000.000 geld bijgedrukt.
  Door de kort lopende schulden en de roodstand bij de Centrale bank om te zetten naar een langlopende lening.
  Naast het omzetten van roodstand en kortlopende schulden heeft hij uit dat potje SRD 900.000.000 op de rekening van de regering geplaatst zodat hij weer even voor uit kon.

  Hoewel de Centrale Bank van Suriname onafhankelijk beleid zou moeten kunnen maken blijkt dat niet het geval. De minister van Financiën houdt er nog steeds een deel van zijn tijd kantoor.

  De individuele banken worden nu door u beschuldigd geld te creëren. Dat kunnen ze niet dat doet de Centrale Bank duidelijk in opdracht van hogere machten.

  Nu proberen de hogere machten hun blunders weer over de ruggen van de Surinamers te corrigeren.


  Maak melding

 5. Al deze heisa welke vanaf 2010 is veroorzaakt olv een mulo leerling die in NL militair mocht worden terug in eigen land een staatsgreep heeft gepleegd en kort hieropvolgend intellectuelen op de vlucht (?) vermoordt. Zijn invloed en greephouden op komt door Surinamers die dit met lede ogen hebben toegestaan. Als beloning voor deze donkere bladzijden kreeg hij in 2010 van Surinamers het hoogste ambt in de schoot geworpen om vervolgens schermend met dure projecten dit volk wederom wist te misleiden en te laten zwichten voor nog een 2e ambtstermijn. Gevolg(en)? Lege staatskas, devaluatie SRD, stagnatie van ontwikkeling. Offers eisen als prijs voor hun democratische (?) keuze ná bewijsbaar wanbeleid.
  Suriname een land verworden dat bij uitstek geschikt is voor iedereen die wil promoveren inzake simpelste vorm van indoctrinatie of studie-object aangaande ernstig moreelverval. Rekeninghoudend met de diverse religieuze stromingen aanwezig in dit land is deze ontwikkeling zeer dubieus. De aanwezige historische en natuurlijke rijkdommen die resp. ondergewaardeerd cq, verkwanseld worden door (bekende) enkelingen die slechts oog en oor hebben voor vergaren van veel kapitaal ten koste van de burgers heeft te maken met met gebrek aan nationaal besef plus nationaal belang voor de toekomst van kinderen.


  Maak melding

 6. rob g de tering moet naar de nering worden gezet je bedoeld dus jaren 80 lege schappen (de import dient afgeremd te worden).misschien wordt het tijd dat bouta jou als wederdienst voor je support je een baan op financien kan geven.


  Maak melding

 7. Je hebt van die idioten hier die de boel omdraaien. Laten de dieven van paars een deel van het geroofd geld terugploegen in Surinaamse economie. Baas heeft een geschat vermogen van 600 miljoen harde dollars, daarna Abrahams die zich in een heel korte tijd tot Multimiljonair heeft ontwikkeld. Indien de dieven van paars een deel van het geroofd geld terugploegen in de Surinaamse economie, dan zal dit zeker een boost geven aan de economie. Dieven van paars in al zijn gradaties.


  Maak melding

 8. RobG:

  “Het is duidelijk dat de banken geld creëren en niet de overheid.Banken zijn hierdoor ook verantwoordelijk voor een eventuele toename van de geldhoeveelheid in een samenleving. ”

  Beste RobG

  Ik wist niet dat de de banken in Suriname in hun kelder een drukkerij hadden die srd’s drukken als het hun uitkomt.

  Weer wat geleerd.

  Echt gekker dan RobG ben ik nog niet tegengekomen.


  Maak melding

 9. De Centrale Bank van Sranang is de
  MEDE-veroorzaker van de MEGA-Desi-
  Staatsschuld van TIEN MILJARD !

  Nu worden de banken WEL belemmerd in
  hun werk voor het totale bedrijfsleven door
  een DWINGENDE maatregel van de CBvS.

  Helaas heeft dezelfde CBvS de afgelopen
  vijf jaar NAGELATEN de regering BOUTA,
  duidelijk te verordonneren dat het afgelopen
  moest zijn met de Onproductieve GELDVER-
  KWANSELING !

  Maarrr, Gilmore heeft zelf meegewerkt aan
  het ontstaan van het GROTE GAT VAN DESI !

  Zie zijn loontje van 80.000 SRD per maand en
  zijn vele kostbare buitenlandse zakenreizen,
  compleet met HOGE DAGGELDEN !

  Over zijn Drukkerij-activiteiten zullen wij maar
  zwijgen !

  PS : De NDP-paniek wordt door het
  FAILLISSEMENT van het Land steeds
  groter, het wachten is openlijke botsingen
  binnen de NDP ! De Deal van Bouta en de
  hindostaanse zakenclan zit vele NDPers
  niet lekker !

  Ondertussen vreet het MONNIE-NO-DE-VIRUS
  aan alle Publieke Voorzieningen en Diensten !!!


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.