VHP: Suriname moet serieus onderhandelen met Alcoa

45

PARAMARIBO, 2 nov – De regering moet overwegen de intentieverklaring met multinational Alcoa op te zeggen. Dit stelt de Verenigde Hervormings Partij, VHP. De intentieverklaring legt te veel de last op Suriname alleen. De regering doet er goed aan “te beginnen met serieuze onderhandelingen.”

Het mag niet al te moeilijk zijn. “Uit de ons beschikbare informatie blijkt dat deze intentieverklaring slechts van Surinaamse zijde is getekend”, stelt de VHP. Ook is het document nog niet voorgelegd aan het parlement. Verder stikt het van nadelige afspraken. “Het is van groot belang dat beëindiging van de bauxietindustrie met enorme gevolgen en de onderhandelingen in een duidelijk kader plaatsvinden.”

Gerechtvaardigde verwachtingen van beide partijen moeten in acht worden genomen.
De Brokopondo-overeenkomst met Alcoa’s dochterbedrijf Suralco biedt meer greep. Onder meer wordt aangegeven dat in geval van gewijzigde omstandigheden de overeenkomst kan worden aangevuld of gewijzigd. Met maar een intentieverklaring kan dit niet te niet worden gedaan. Heronderhandeling moet worden overwogen.

45 REACTIES

 1. Als deze kreten oprecht zijn, moet de regering iets mee doen vind ik en VHP uitnodigen voor een nader uitleg. Ik proef wel een propagandistische toon alsof iemand op een sinaasappelkistje is gaan staan om dit te verkondigen.

  Verder valt mij op dat een claim gelegd wordt op ‘informatie’. Maar goed, niks mis mee als VHP vaderlandslievend optreedt!


  Maak melding

 2. Mi Sari SANTHOKI mang!
  Hij heeft zich laten gebruiken en opzwepen door een hardnekkig racistische achterban. Deze man had zege kunnen oogsten als VHP geen associaties zou oproepen uit het verleden want: ZOEK DE VERSCHILLEN!
  Santhoki srefi na wang ‘ blaka mang’.

  Jammer voor het land om dit hokjes denken.
  Blij dat er een nieuwe lichting van jeugd eraan komt waarvan hopelijk deze kloof zal weten te doorbreken.


  Maak melding

 3. Valt mij op dat de surinaamse politici een ruggengraat hebben van slagroom. De meeste verkopen hun ziel en zaligheid aan de hoogste bieder, zo ook de VHP (Verenigde Hypocrieten Partij). Ze zijn zwaar onderuit gegaan bij de laatste verkiezingen en nu hopen ze mee te liften op de NDP winst. Daags nadat de NDP had gewonnen werden Santhoki en Rusland uitgenodigd bij Bouterse thuis. Desi wilde de iedere Surinamer betrekken bij de opbouw van het land, althans zo werd het presenteert. Grotere kul kun je niet verzinnen. Bouterse had zijn amnestie ook binnen 1 week geregeld en de oppositie werd daar ook niet bij betrokken. Notabene een controversieel onderwerp.

  Ben benieuwd wat Bouterse aan Santhoki heeft beloofd. Is het geld, een goudmijn, concessies op houtkap, scalians of een participatie in zijn coke handeltje ? Zodra de Hira show is opgevoerd dan zullen we de ware aard van Santhoki en de VHP zien. Als brave schoothondjes zullen ze achter Desi rennen. Nee deze Olifant rent blind door een porseleinkast.

  Voorlopig is er maar 1 oppositiepartij en dat is de NPS.


  Maak melding

 4. Santokhie is geen geboren lafaard ofwel ?Hij doet zijn werk in zware omstandigheden heel stilletjes D8 ik! De 8 december is ook bijna voor de deur en niemand moet iemand voor de gek houden! Wie op dit wereld raar doet is zijn verstand kwijt.


  Maak melding

 5. @ Van 1502 tot 1863

  “Als deze kreten oprecht zijn”, “ik proef wel een propagandistische toon”

  Het zijn geen kreten maar een analyse van een intentie overeenkomst met betrekking tot de toekomst van het land en die direct invloed heeft veel Surinamers.

  Ik heb de onvereenkomst gelezen. Ik raad u aan het ook te doen. hij is gelinkt aan een artikel in Starnieuws.

  Na lezen en verwerken kunt u het eens of oneens zijn maar vooraf roepen dat proeft als propaganda is niet correct.

  laat ik u proberen bij te schijnen.

  1) allereerst is het meer onzorgvuldig dat de regering tekent voor geheimhouding van deze niets zeggende MOU (memoradum of undertanding/ intentie verklaring).
  2) De MOU heeft geen enkele contractuele waarde en bind dus niemand. Naast het ontbreken van contratuele waarde kan hij ook nog per direct opgezegd worden.
  3) De van toepassing zijnde wetgeving is die van Delaware. ofwel een melkkoe voor advocaten als Suriname iets tegen Alcoa wil ondernemen.
  4) Qua milieu wetgeving is de Surinaamse en bij ontbreken de US regelgeving van toepassing en niet de international aanvaarde regelgeving met betrekking tot het sluiten van mijnen.
  5) De regels die de rechten van de werknemers en oud werknemers betreft is niet af. Dus ten aanzien van de werknemers en oud werknemers is niets vast gelegd en kan Alcoa het recht van de sterkste gaan toepassen.
  6) Ten aanzien van het sluiten van mijnlocaties en opruimen van milieuschade is het absoluut minimaal, geen water zuivering en slechts het afdekken van vervuiling.
  7) Paranan wordt gesloopt en milieu vervuiling wordt tot slechts 1 meter afgegraven, op geslagen en ook afgedekt.
  8) Milieutechnisch gezien aanvaard de regering dat er een ecologische tijdbom achter gelaten wordt.
  8) de rechten uit de Brokopondo overeenkomst (overdracht in goede staat, vervangingsreserves, etc) worden genegeerd.
  9) Suriname laat zelfs toe dat Brokopondo geheel versleten overgedragen wordt en betaald ondertussen de hoofdprijs voor elektriciteit uit een afgeschreven en versleten Waterkracht centrale.
  10) tevens betaald het voor een niet gedocumenteerde Surcharge van $ 100.000/maand.
  11) Ten aanzien van Bakhuis worden allerlei schone beloften gedaan die bedrijfseconomisch niet waargemaakt kunnen worden en niet meer waard zijn dan het papier waarop ze geschreven zijn.
  12) Als je de planning aspecten voor Bakhuis op een rijktje zet weet je waarom de MOU geheim moest blijven. De president heeft in de Jaarrede namelijk weer eens klinklare nonsens verteld aan het volk. Het duur pakweg 10 jaar voor dat alles geregeld kan zijn en Alcoa belooft slecht zich in te spanen voor iets waar in zij niet geloofde en dat door derden gefinancierd moet gaan worden. Onder tussen zal Alcoa ongetwijfeld betaald worden voor haar diensten.

  Beste 1502 tot 1863 dat de regering stelt dat dit document door Parijse juristen (ICC zetelt in Parijs) a euro 1.000.000 gecheckd is, is een gotspe ze hebben niet eens spelling controle aangezet.


  Maak melding

 6. Hoe serieus moet je deze Versteende Haagse Partij nemen?
  Een politiek leider die het liefst in Den Haag is.
  Deze partij is saai, saai saai, en saai. Ze leven in het verleden.

  tip: bied de mensen een ALTERNATIEF voor de bende hier.
  Dat hoor een serieuse oppositie partij te doen; begin de naam te veranderen naar Republikeinse Parij of zoiets.


  Maak melding

 7. Vele Sranangmans zien nog niet in dat hun
  internationaal beschadigde en gezochte
  president een Lame Duck is, die volledig
  door de USA is klemgezet en ingepakt !

  Desi kan daarom namens Sranang
  niets inbrengen, laatstaan EISEN in de
  Suralco case !

  De MOU is een vodje die geen van de partijen
  echt bindt. Het is door Desi gebruikt om aan te
  geven dat hij een “accoord” heeft bereikt !

  Sranang zal veel verliezen vanwege de slechte
  en besmette status van haar eerste man,
  de president !

  PS : De voormalige USA ambassadeur Anania
  heeft alle zaken/personen en sociale, politieke/
  economische omstandigheden in Sranang
  heel goed bestudeerd en in kaart gebracht
  voor Obama.

  Uit de Dino-strafcase blijkt dat de USA bijzonder
  goed is geinformeerd over de gehele gang van
  zaken in Sranang !


  Maak melding

 8. Had verwacht dat olv goed bestuur minimaal 10 jaren geleden Suriname zich serieus zou buigen over het aanstaande vertrek van Alcoa of waren zij druk bezig met eigenbelangen. Op uitnodigingen van ratten ingaan is op zich niks mis mee pas wanneer men blindelings accoord gaat met ondermijnende zaken van de ratten. Alle wind uit de zeilen nemen zou het juist beoogde doel moeten zijn waar m.i. Venetiaan in gebreke is gebleven. Vwb politieke partijen; deze moeten een afspiegeling zijn van het Surinaamse volk en hun partijprogramma voor een toekomstig Suriname duidelijk en (her)kenbaar maken. Tot slot; de VS houdt al langer Suriname in de gaten aangezien DNA OM en JusPol deels of geheel ingebreke blijven vanwege de 35 jaren durende verstrengelingen, misstanden plus schendingen van de rechten van ieder mens.


  Maak melding

 9. @de Verrekijker
  U heeft zeker gelijk dat net goed bestuur men 10 jaar eerder had moeten starten met het plannen van het verplaatsen van Mijn locaties indien men een rol wil blijven spelen in de Bauxiet/Aluinaarde/Aluminium sector.

  Venetiaan en zijn regeringen hebben in dit dossier dan ook duidelijk iets uit te leggen en wel hoe de zaak er per augustus 2010 voorstond en of men toen een adequate planning had of dat ook zij aan de leiband van Alcoa liepen.

  Zeker is dat deze regering vaak niets gedaan heeft met wat de vertrekkende regering voorbereid heeft en aan haar heeft overgedragen.

  Denk maar eens aan de Surgold onderhandelingen:
  Venetiaan was qua concept gereed en zou voor 20% aandeel $ 100.000.000 in brengen.
  Bouterse gaat nog 3 jaar onderhandelen en gaat voor 255 aandeel maarliefst $ 225.000.000 in brengen.

  Het is een schone zaak als de regering iets minder geheimzinnig doet.


  Maak melding

 10. Santokhi,de , de man ,die velen onder ons heeft teleurgesteld.Neen man zo iemand geloven is een verloren zaak.
  Bouta en Silos doen wat gezegd wordt’
  ; hold your friends close and your enemies closer’.,
  het spijt me om het te moeten zeggen maar in Santokhi zie ik heden een verlengde van bouta!!!


  Maak melding

 11. Het lijkt sterk erop alsof Santoki namens de NDP praat.
  De rechters en serieus?!
  Laat me niet lachen , tijdens de bouta amnestie waren ze zeker grappen aan het maken,de rechters of te wel de grapjassen van Suriname.


  Maak melding

 12. Jeetje man, doen jullie effe normaal zeg!

  Krijgen we weer een déjà-vu-toestand, net als in 2010 met Dhr. Venetiaan.
  Zijn jullie weer eens een keer ongeduldig?
  Wat verwachten jullie nou eigenlijk van dhr. Santhoki; dat hij met een toverstok zwaait en alle problemen zijn opgelost?
  Nou dan geloof je duidelijk nog in sprookjes.

  Waarom moet dhr. Santhoki steeds het woord nemen, jullie zijn geen baby’s meer tok!
  De oppositie is in de minderheid, elke motie die ze indienen ter verbetering, wordt weggevaagd van tafel.
  Waarom geen verhaal halen bij de coalitie?.

  Ik geef Dhr. Santhoki groot gelijk, lekker op de achtergrond blijven, en bouta zijn eigen zooi laten opruimen.

  Als achteraf blijkt dat dhr. Santhoki heult met de vijand, dan mag je mij erop afrekenen.
  Enne, ik heb altijd gelijk,

  Dus… “hou je rustig en kijk verder dan je neus lang is”!


  Maak melding

 13. @Esmerald
  Van Santokhi verwachten wij betere dingen,en 1 van ze is zeker niet dat hij geheime gesprekken gaat houden met bouta die de vijand van het volk is,en dan komen zeggen dat de ndp plotseling goed is. Wij genieten ook eran om te zien hoe gek bouta van plan is zijn Eigen puinhoop op te ruimen ,dat santokhi hem daarbij moet gaan helpen is een grote NO..NO.
  Santokhi neemt telkens het woord zeg jij Esmerald maar of dat helpt is een grote vraag!!!
  Wedden dat Santokhi op de voorste rij zal zitten tijdens de ;VERGIFFEN IS’ ceremonie?


  Maak melding

 14. @Esmerald
  even serieus nadenken.
  laatst waren tal van mensen boos omdat ze geen salaris hadden ontvangen. Een massale staking was daarom juist welkom Maar wie springt in het bres om de dag voor bouta te redden?
  Juist Santokhi!!
  Hij moest juist hopen dat iedereen op straat zou komen en zou eisen dat deze ndp waardeloze regering naar huis moet en de ndp lijder richting Santo Boma!!!
  De kans was groot dat Santokhi als LEIDER zou overnemen ,wat heb je aan als hij de dag voor de vijand komt redden.?!
  Begrijp je nu waarom Santokhi nu geliefd is door de ndpers?
  Hij wordt door hun gezien als de man die de dag voor bouta komt redden.
  Hoeveel kansen gaat Santokhi krijgen om de teugels over te nemen. Dit laatste was een pracht van een kans geweest voor hem ,zulke kansen krijg je niet meer,een verloren kans dus!!!
  Op de vhp als partij zijn wij niet boos , wel op de leider die niet schijnt te deugen.


  Maak melding

 15. je kunt lullen wat je wil,,maar bouta is op een eiland beland waar hij geen kant meer op kan..

  een soort gevangene in eigen huis,niet eens naar het buitenland,waar kan hij gaan,kan hij dat nog..

  dus op een dood spoor..

  hij heeft zijn eigen graf gegraven en zit diep heel diep in..

  laat hij nu zijn spier ballen laten zien..

  eerst daags springt hij nog in de Suriname rivier van de brug..

  als hij aftreedt,wacht santo boma komende 5 jaren zijn lang..

  Santokhi durft nog zijn nek uit te steken,om van van te zeggen/maken..

  welke andere partij zegt nog iets of minister van de bende n d p ..

  ze zijn allemaal ,,,,ja,,,, knikkers wachten op hun loonstrookje..


  Maak melding

 16. @Ray

  Ik vind, dat het totaal geen zin heeft om tegengas te geven, of om met verbetervoorstellen te komen.
  Voor wie?
  Voor het ondankbare volk, dat paars heeft gestemd?
  Dacht het niet!

  Het ondankbare volk beseft nog steeds niet, wat ze hebben veroorzaakt door hun stemgedrag.
  Het moment is aangebroken, dat ze dit in real life mee maken.

  Het is helaas nog niet het moment om in te grijpen.
  Ze hebben nog genoeg taja-wirie te eten, moeilijk, moeilijk!

  JUDO= meegaan met de ideeën van de geadviseerde, en als die zich op zijn gemak voelt, op een onverwacht moment toeslaan.


  Maak melding

 17. Boerenveen Sarjoe en Van dijk hebben al nv en bv op gezet zie gegevens kkf schurken allemaal . alles is al gedeeld onder de kop stukken van NDP . krolis palu jim hok pal laat wat van je horen jullie zijn nu stil geworden .Abrahams heeft ook een deel of de stuw dam genomen .


  Maak melding

 18. Tijdens onderhandelingen is het een kwestie van geven en nemen. Wat heeft Suriname nog te bieden? Niets. Alcao heeft wat dat betreft een superieure positie. Zij betalen, dus zij bepalen! Suriname bleef al decennia lang met lege handen staan tijdens onderhandelingen met multinationals. Ook deze keer zal dat blijken. De Canadezen en Amerikanen zijn gewoon slimmer.


  Maak melding

 19. Koos, waar maak jij je zorgen om. Denk jij dat ze bij de VHP luisteren naar jou, Ray,Srafu, E…….., of Hans. Natuurlijk niet.Wat hebben ze aan bankvullers? De VHP wil optrekken met overwinnaars en niet met verliezers. De verliezers zijn een brok aan het been van de partij hangen.


  Maak melding

 20. RobG

  Heeft u wel eens van een Phyrus overwinning gehoord of de slag verliezen en maar de oorlog winnen.

  Er is nog geen sprake van een eindstand.

  Geloof mij maar Desi Delano Bouterse wordt over heel korte tijd uit gekotst door alle mensen die hij in het ootje genomen heeft.

  Dat er nu, zonder dat Santhoki iets doet zoveel aandacht voor hem is zegt genoeg. De NDPers die zich verraden voelen zoeken een nieuw huis en een nieuwe baas. Bouterse weet dat en verstopt zich ergens in een hangmat.


  Maak melding

 21. Winnaars zijn onderdrukkers geworden onder de NDP hoef je niets te verwachten , zo schijft men geschiedenis , waar is al het goud gebleven van centrale bank . bagridi dino Bouterse is als voorbeeld voor jongeren van ndp .Laat VHP NPS anderen met rust, ga door met je ndp REVO .


  Maak melding

 22. @Slapende-Desi-slaafje-Robby-G : Nogmaals,
  ik behoor niet tot een Sranang-politieke partij
  of groep !

  Dat Desi een geheime deal heeft afgesloten met
  steenrijke hindostaanse zakenlui, willen/kunnen
  u en enkele NDPers nog steeds niet begrijpen !

  De VHP-dissidenten rondom Desi zullen weer
  onder een paraplu gaan samenwerken met de
  VHP en Santokhi !

  De NDP zal na het NDP-faillissement van het land,
  deze klap niet meer te boven komen !

  De creolen zullen hun heil zoeken bij een NPS, zodra
  deze partij een aansprekende volksleiding aanstelt !

  Op dit moment is er al geen sprake meer van
  coordinatie van het landsbestuur, er worden door
  diverse ministers noodmaatregelen genomen,
  die duiden op TOTALE PANIEK !

  Zie bijvoorbeeld de AD-HOC monetaire
  financieringen, op het laatste moment, van
  de salarissen !

  In de gezondheidszorg is sprake van een
  totale ineenstorting !

  Dussssssssss…….Robje-slapende-NDP-slaaf,
  blijf stug doorbabbelen over de VHP en over
  personen die BEARGUMENTEERD
  commentaar leveren op het DISASTER-
  beleid van Opa DESI !

  PS :
  GELDDRUKKERIJ = DEVALUATIE !!!
  GELDRUKKERIJ = IMPORTSTOP WEGENS
  VALUTA-GEBREK ! !!


  Maak melding

 23. Doekie vice president van Nikerie Panca minister sport van para ,Hooghart de clown ,Jenny de non wanneer gaan ze weer vergaderen , er is geen vorm in jullie beleid .


  Maak melding

 24. jojo, vanaf het moment dat de NDP regeermacht kreeg werd het duidelijk dat Suriname met complexe vraagstukken worstelde. Onder de NPS / VHP regeringen werden de complexe vraagstukken onder de tapijt geschoven. De bevolking weet dat het anders kon en men koos voor de NDP. Dat het economisch minder goed gaat met Suriname is zondemeer duidelijk. Het is goed dat de president dit vraagstuk van de stagnatie in de economie goed heeft gecommuniceerd met het volk. Mijn inziens kan dat nog meer gebeuren.

  Wat ook behoorlijk bijt zijn de grote corruptieschandalen van ambtenaren en topfunctionarissen bij de overheid. Deze corruptie heeft haar fundamenten reeds ten tijde van de NieuwFront regeringen. Bouterse heeft geen grootschalige reinigingsoperatie onder ambtenaren uitgevoerd. Ruim 99% van de top ambtenaren bleef op hun post.

  Al de gelden die achterover werden gedrukt zou men kunnen gebruiken voor bijvoorbeeld de huizenbouw, wegenbouw,enz. Ambtenaren noemt men wel ook de vierde macht. Ministers komen en gaan, maar ambtenaren zijn de machtigste mensen op de ministeries. Zij beheren de gelden en bepalen de geldstromen. Een minister is vaak van hen afhankelijk. Al met al zal in de tweede fase van de regering Bouterse een grondige schoonmaak moeten plaatsvinden onder de ambtenaren die loyaal zijn aan hun oude politieke bazen. Zij frustreren het overheidsproces.


  Maak melding

 25. RobG

  “jojo, vanaf het moment dat de NDP regeermacht kreeg werd het duidelijk dat Suriname met complexe vraagstukken worstelde.”

  Vanaf het moment dat de NDP regeermacht kreeg is men gaan kraaien dat ze alles beter zouden doen. Er werd een gouden kerst belooft. Er werd consumptief verspilt etc.
  Er zijn enorme aantallen ambtenaren met behoud van Salaris heen gezonden etc, etc.

  U draait alles weer eens enorm om. U bent een draaitol die elk gevoel voor de realiteit kwijt is.

  Ik heb mensen als Graaioogst ontmoet en Jim Hok gesproken en begrijp een beetje van de graaicultuur.

  U wilt toch niet zeggen dat Krolis, Vasseur, Duijker en de stelende schoonzoon van Abrahams door de vorige regering benoemd zijn.
  u wilt toch niet beweren dat de BMC consultants die de belastingen zouden saneren door de vorige regering weg gestuurd zijn op het moment dat men aanmoest pakken.

  U heeft de president toch wel gehoord dat hij 50% van de VHP zou opsluiten, hoeveel VHPers heeft hij opgesloten en hoeveel rechtzaken heeft de president verloren omdat hij iets te hard onzin riep.

  Follow the money om fraude te bewijzen en dan moet je nu beginnen en niet 5 tot 10 jaar terug. Bouterse heeft die kans gehad en het is hem niet gelukt iets te bewijzen.


  Maak melding

 26. Desi-slapende-NDP-slaafje-Robje-G zegt aan Jojo :

  “jojo, vanaf het moment dat de NDP regeermacht
  kreeg werd het duidelijk dat Suriname met complexe
  vraagstukken worstelde.”

  jaja, en ……….

  — Toch heeft DESI daarna duizenden
  nieuwe AMBTENAREN benoemd !
  MONNIE DE was/is de NDP-leus !

  — Toch heeft DESI ervoor gezorgd dat
  ALLE begrotingen werden losgelaten en
  DIK werden overschreden !

  — Door dit Financiele WANbeleid van
  DESI zit Sranang nu met een
  Faillissement !
  DESI-Staatsschuld TIEN MILJARD !

  — Toch heeft DESI ALLE reserves in 5 jaar
  tijd geminimaliseerd, uitgegeven aan NON-
  productieve zaken !!

  Over is geld, voor nog maar twee maanden
  IMPORTEN !

  — Toch heeft DESI de SRD met vele
  MILJOENEN gesteund, ondanks het
  feit dat hij ZELF zorgde voor STEEDS
  HOGERE STAATSUITGAVEN !
  Dus, Zeer DOMME steun-uitgaven !
  Zijn leuze MONNIE DE !

  — Elke regering met enige kennis zorgt
  voor reserves ! En bezuinigt als het
  economisch verkeerd dreigt te gaan !

  Regering DESI I was echter Onproductieve-
  Uitgaven-ziek !

  — NOG STEEDS geeft het huidige kabinet
  TEVEEL geld uit, terwijl de inkomsten van
  het land verder dalen !

  Zie wederom nieuwe benoemingen en vele
  Op-Non-actief-stellingen van top-ambtenaren !
  En tel daarbij op het niet en slecht (selectief)
  innen van belastingen !

  PS : DESI en regering BOUTA I zijn voor de
  volle honderd procent verantwoordelijk voor
  de ENORME STAATSSCHULD en voor de
  reeds aan de gang zijnde zware DEVALUATIE !

  Bij MASSALE ONBEGROTE nonsens-NDP-
  consumptieve uitgaven, is geen sprake van
  complex economisch vraagstuk, eerder van
  ZEER DOM en ONVERANTWOORD
  Financieel Beleid !!!


  Maak melding

 27. De president van een land mag altijd oppositie uitnodigen voor een gesprek. Al ging het tijdens de verkiezingen hard aan toe maar dat hoort nou eenmaal bij de politiek.
  Rutte nodigt ook wel de oppositie voor bepaalde problemen.

  En als je als oppositie hier gehoor aangeeft is dat een kwestie van respect. Overigens ben ik geen voorstander van Bouta maar hij is wel legitiem gekozen.

  En als men Santhoki als verrader betiteld vind ik ongepast. Santhoki komt niet op voor zijn eigen belangen maar voor landsbelang. Van de V7 is het wel de VHP die de meeste zetels heeft gehaald bepaalde partijen was aan het muiten om bepaalde ministeries te eisen, eigen belang, en kijk wat het resultaat is geweest. Ze hebben flink verloren.

  NPS is op sterven na dood. Vergeet niet dat Venetiaan Bouta kon uitleveren maar door zijn laffe daad is Bouta nu aan de macht en zie het resultaat doffe ellende.

  Maar het volk heeft gekozen, nu moeten ze niet klagen dat alles duurder is geworden wacht maar straks betaalt men voor een doos eieren 300 srd. Wait time will tell you.


  Maak melding

 28. @Jojo,
  Ik was even verstoken van internet en kon daarom niet meer reageren. Maar: Bedankt voor de opmerkingen en kritische kanttekeningen wat je gisteren 12.50u. gepost hebt.
  Ze geven oprechte bezorgdheid weer.

  Het is alleen jammer dat hier nog steeds bitterheid proeft bij de SANTHOKI clan ondanks dat Desi Delano Bouterse door het Surinaamse volk tot president is gekozen.
  Wat bij enorme bezorgdheid opwekt is de inhoud van de post van @Srafu en de doemscenario wat ervanaf straalt.

  Spijtig om te concluderen maar mijns inziens stevenen we dan af op een BURGEROORLOG in Suriname. Ik begrijp niet waarom een groep mensen koste wat het kost alles wat riekt naar INVLOED OF MACHT, met alle geweld naar zich toe moet proberen te trekken middels sluwe/geheime praktijken zoals: verraad (vooral bij de Geheime diensten in het buitenland. Alleen deze geheime diensten moeten onze geschiedenis eerst GOED besturen met daarbij karaktertrekken van de verraders eer ze tot actie overgaan!) ,gekonkel, bekokstovingen en zwartmakerijen. Allemaal djoti’s!

  Dit is triest voor de Surinaamse bevolking want uit beide groepen zijn er burgers die streven naar een vreedzaam en duurzame oplossing.


  Maak melding

 29. jojo en Srafu, ik ruik en zie alleen maar rancuneuze trekken uit jullie postings naar de oppervlakte borrelen. Dezelfde rancuneuze trekken zag ik ook bij Venetiaan toen hij uit duivelse rancune honderden sympathiserende ambtenaren van de NDP ontsloeg. Van een ontslaggolf van deze omvang kan je president Bouterse niet beschuldigen. Raadpleeg maar de literatuur, bv. krantenartikelen, tijdschriften, internetreportages, enz. Voor de president moet iedereen inzetbaar zijn voor het land.

  Jullie beschuldigingen aan het adres van bepaalde personen van de tegenpartij over vermeende corruptie, verwijs ik naar het rijk der fabelen. Kom maar met harde bewijzen voor de dag. Aan mij kan je geen ‘ broodje valse beschuldigingen’ verkopen. Mijn maag en ook mijn verstand kan dat niet verteren. Ik houd van harde bewijzen. Als je met duidelijke bewijzen voor de dag zal komen en deze worden bevestigd door het openbaar ministerie, zal ik mijn excuses aanbieden en zeggen dat jullie in dat concreet geval gelijk hebben.


  Maak melding

 30. @Srafu, @Esmerald, @Yu Dongsheng (= een v/d vele kloons van een VHP-er hier),
  Diezelfde agressie waar jullie je van bedienden rondom de verkiezingen laait weer hier op.

  Jullie vinden dat SANTHOKI iets voor voor landsbelang dus voor SURINAME WIL GAAN DOEN? Is dat dan de reden dat bij jullie keer op keer dat agressief en bitter gedrag weer om de hork komt kijken?

  Waarom besluiten jullie VHP- clan dan niet met z’n allen een enkele reis overtocht terug te nemen naar het grote land van RAM, met héél veel corruptie , waar het water zelfs bedorven ruikt en waar de maffiose PRODI regeert om daar de boel op orde te helpen stellen want de arme bevolking daar SNAKT ernaar. Dáááár is jullie hulp vééél meer broodnodig!!

  Voor jullie massale overtocht zal door het resterende Surinaamse bevolking, wat wel vredelievend is gráág en massaal bijgedragen worden want we zijn jullie liever kwijt dan rijk!!!


  Maak melding

 31. 1502 tot 1863,

  Waarom zijn jullie na de slavernij niet retour naar Afrika vertrokken. Suriname zou bloeien zonder jullie, maar overal waar jullie soort wortel hebben geschoten is enkel maar ellende. Alsof Afrika bhooming business is? In Afrika komt er zeker geen corruptie, verkrachtingen, roven, moorden, stank voor.
  Weet je waarom er in Rwanda geen piano’s meer worden gemaakt ??????. Omdat er geen toetsi’s meer zijn.

  Citaat: want we zijn jullie liever kwijt dan rijk!!!

  Dan komen jullie om van de honger !!!!!!!
  misikaba krijgt natte dromen om van Suriname een 2e Dubai te maken. In plaats van Dubai bedoelde hij 2e Haïti.

  En de mensen die in Dubai wonen en WERKEN die lijken niet op jullie !!!!!!!

  Wees blij dat de blanke meesters jou naar Suriname heeft gehaald anders liep je nog steeds rond in je blote reet. Want kleding is geen Afrikaanse uitvinding wel een peniskoker…..


  Maak melding

 32. @Slapende-Desi-slaafje-Robje-G

  “Van een ontslaggolf van deze omvang kan je
  president Bouterse niet beschuldigen”

  Neen, DESI heeft naast vele ontslagen en op-non-
  actiefstellingen wegens “gewijzigde omstandigheden”
  JUIST DUIZENDEN nieuwe ambtenaren benoemd en
  met dit DOMME beleid, het OVERHEIDTEKORT
  FORS doen toenemen !

  U zegt ook :
  “Jullie beschuldigingen aan het adres van bepaalde
  personen van de tegenpartij over vermeende
  corruptie, verwijs ik naar het rijk der fabelen”

  Er is GEEN TEGENPARTIJ, ik ben PRO een Sranang
  RECHTSSTAAT !
  U wil van derden bewijzen van corruptie vragen,
  terwijl uw regime VERHINDERD dat bepaalde
  strafrechtelijke onderzoeken plaatsvinden !

  Zie bijvoorbeeld :

  == Geen onderzoek naar MISDADEN DINO tegen en
  in de staat Sranang !

  == Geen onderzoek naar misstanden op het Ministerie van
  Openbare Werken, waar binnen korte tijd het gehele
  jaarbudget is verdwenen en waar op openlijke wijze
  onderhandse familie-gunningen hebben plaatsgevonden !

  == Geen onderzoek naar corruptie met de ex-mega-hout-
  concessie van Bruynzeel ! Of kent u Jogi-affaire niet ?
  Jogi die thans nog steeds adviseur van de president is !

  == Waar blijven de resultaten van het onderzoek door
  het OM van de moord (door politie en CTU) op VIER
  ONGEWAPENDE VERDACHTEN van roof ???

  == De geheimzinnige en tegenstrijdige aanpak van de
  Scalian-boeven, laat zien hoe corrupt het regime is !
  Sommige eigenaren zijn nog steeds niet bekend,
  milieuschade wordt niet op hen verhaald en zij kunnen
  misschien ook nog andere vergunningen krijgen, op land !

  PS : Ik verwacht niet zoveel van corruptie-
  bestrijding en eerlijke wetstoepassing van
  een regime dat de Grondwet met voeten
  treedt (zie de Nep-Bouta amnestiewet) en
  waarbij de leider de wet ontwijkt en de
  Rechterlijke Macht beledigt,
  te BANG is om voor de KRIJGSRAAD
  te verschijnen !

  Mede door de MASSALE corruptie
  onder BOUTA I, zit Sranang in een
  Faillissement en Devalueert onze munt !

  U, slapende slaaf, schijnt EERLIJKHEID
  te verwachten van een voor HARDRUGS-
  HANDEL-veroordeelde president,
  die ook nog HOOFDVERDACHTE is in
  een lopende strafzaak mbt MASSAMOORD !

  RANCUNE moet u zoeken bij Uw leiders die
  ONGEWAPENDE Surinaamse
  STAATSBURGERS hebben GEMARTELD,
  VERMINKT en DOORZEEFD met KOGELS !


  Maak melding

 33. beste RobG
  U heeft gelijk Venetiaan had wel enige rancuneuze trekjes.

  Ten aanzien van ontslaan van sympathisanten van partijen na een regeringswisseling kan ik slechts stellen dat alle regeringen zich daar schuldig aan maken. Wie dat het meest extreem doet laat mij koud.
  Laat duidelijk zijn dat Bouterse het ook in stevige mate gedaan heeft en zelfs van Bouterse I naar Bouterse II stevig met het bijltje gehakt heeft.

  Ik ben niet rancuneus maar oprecht bezorgt. Net als 1502 tot 1863 dat vanuit zijn oogpunt dat is.

  U wilt harde bewijzen. Ik zou zeggen lees het nieuws en kijk naar de livestream van de DNA en check daarna wat er waar blijkt te zijn of waargemaakt wordt.
  Check de CBvS en lees de MOU met Alcoa.

  Het onderzoek bij EBS en bij SBB en de vreemdelingen dienst zijn geen incidenten het is de reguliere praktijk in het land waar de beheerders van een ministerie het als hun (partij) eigendom zien.

  u vraagt om bewijs dat u niet wilt zien.


  Maak melding

 34. @Yu Dongsheng,

  Ik weet dat jullie geen enkel historische kennis van Suriname hebben en dat het jullie geen ‘ hol’ interreseert dan alleen maar het materiële wat in Suriname te roven valt.
  Hoe durf jij, recent gekomen uit het land van Ram om tegen het volk in Suriname, welke er bijna net zo lang geleden als de blanke, voet op het nieuwe continent Amerika heeft gezet te manen naar Afrika?

  Als het goed is liep er héél lang voordat jij voet aan wal zette n Suriname een heel stoer volk, die het liefste naakt rond liep of met een lendedoek of met zijn penis in een peniskoker. Suriname: het land van stoere Indianen, bossen groot en mooi, waartussen de lianen tijgers loeren op hun prooi al dan niet gade geslagen door een naakt en natuurlijk VOLK!

  Ben jij het soms niet die er een vreemde eend in de bijt is?


  Maak melding

 35. @1500 BC

  Sang psa, je bent er nog steeds!
  Nogmaals, maak plaats voor de vluchtelingen, want je begint al duidelijk te dementeren!

  Je bent een beetje dom, en niet een klein beetje ook.

  Je bent zo dom, dan je niet beseft dat een surined geen lid kan zijn van een Surinaamse politieke partij.
  Dus hoezo VHP?

  Je probeert internet-gangster te spelen met je nieuwe Ipad, maar je weet helemaal niets.
  Gebruik je Ipad om te boeken, SLM heeft goedkope ‘one-way’- tickets.

  BTW (betekend by the way), FYI (betekend For your Information). op zem Hollands, ter uwer informatie:
  Ik ben nog steeds een grote fan van én Dhr. Drs. Ronuldo Venetiaan én Dhr. Drs. Santhoki.
  Das nou kader waarvan jou soort on-ge-certificeerde analfabeten, helemaal niets snapt.

  Ga weg en maak plaats!


  Maak melding

 36. @1500 BC

  En trouwens dommie, durf niet een ‘koelie-blakamang topic hiervan te maken, jo racist jo.

  Wat is je probleem met het land van RAM?
  Voorlopig hebben die suri familie van je te vreten, vanwege de nazaten van het land van RAM, want jou soort is te lui om in beweging te komen.

  Zo achterlijk ben je dat iedereen die de naam Santhoki gebruikt gelijk een Hindoestaan is, d.w.z. je bent dom.

  Ben je gek of gestoord of zo, je mag kiezen; bouta of boko haram.
  Maar aub, Ga weg, Maak plaats!


  Maak melding

 37. @Yu Dongsheng !! Ja hoe durf je ons te manen terug te gaan naa Afrika ? Wees maar blij dat je voorvaderen naar hier zijn gekomen anders waren je vrouwelijke verwanten verminkt geworden voor het leven door zuuraanvallen als ze niet willen trouwen met mannen die hun grootvader konden zijn ! Nooit gehoord van de stad der Verdoemden ? Daar wonen er alleen maar vrouwelijke verschoppelingen bij elkaar ! Zonder neus oren en mond zonder lippen verkracht onteerd en verstoten ! Zou jij daar naar toe willen met moeder zusters en nichten ??? Zou je willen dat het ze overkwam ? Vermoord en gelyncht worden omdat je zus met een andere man praat die niet tot de familie behoor ??? Luister man laten wij niet te ver gaan ! Het lot heeft ons in Suriname tezamen gebracht en het is zinloos af te geven waar het beter is of was ! Wij zijn gedwongen hiernaar toe gebracht ! Van jouw kant was het uit vrije wil dat ze have en goed verlieten !!!!!


  Maak melding

 38. Beste RobG

  U wilde bewijzen van hoe fraude verloopt.
  U kunt het lezen in Starnieuws van heden.

  Bij ontsteltenis van een directeur tekent president commissaris van EBS voor de koop van een perceel grond van ongeveer 1.250 m2 dat in grondhuur is uit gegeven aan een of ander religieuze organisatie. Om er iets met een hotel en restaurant te gaan doen.
  Er wordt maar liefst euro 1,8 mio voor neergelegd en het geld wordt voorgeschoten door ene Otmar Sibilo.
  Als de laatste zijn naam omgedraaid wordt is het Olibis en dat is een onderneming die tegen woekerwinsten apparatuur in Duitsland inkoop en door levert aan EBS.

  Als het voorgaande al niet vreemd is wordt het alleen maar vreemder:

  1) Wat heeft EBS te maken met hotel en restaurant ontwikkeling.
  2) Grondhuur heeft haar voorwaarden die schijnbaar niet door de oorspronkelijke titel houder ingevuld zijn, dus valt het terug naar de staat. Waarom zou je het kopen als je het kunt aanvragen bij de minister van RGB.
  3) Welke grond ik Paramaribo kan even duur worden als de duurste grond in Nederland.
  4) Waarom zo’n haast dat de president commissaris dit er even door duwt.

  Beste RobG. dit is geen domheid maar bewust misbruik maken van staatsbedrijf middelen. Het gevolg is dat er nu ergens een stukgrond is waar men bedrijfseconomisch niets mee kan en waar de klanten van EBS de rente en de afschrijving voor moeten gaan betalen.
  Grond die omdat het grondhuur betreft als men binnen x tijd niet doet waarvoor het is uitgegeven gewoon weer aan de staat terug valt.

  Vasseur en Sibilo en de betreffende predikant Charles Calman zij niet zo dom.


  Maak melding

 39. Beste jojo, ik denk dat we op een lijn staan als het gaat om het afkeuren van corruptieve praktijken. Corruptie kan een land dat zeer rijk is ten gronde richten. Door de corruptie loopt de overheid en het land/de staat heel veel geld mis. De mensen die zich aan corruptie schuldig maken zijn hebberige typen. Deze typen hebben al veel meer bezittingen en ze willen meer en meer ten koste van anderen. Vooral de kleine man/vrouw wordt de dupe van grootschalige corruptie.

  In Suriname b.v. zou het niet moeilijk moeten zijn om duizenden huizen per jaar te bouwen voor de bevolking. Ook zou de overheid mensen die een huis willen kopen of bouwen met premies financieel tegemoet kunnen komen om hen te ondersteunen. Dit wordt onmogelijk gemaakt door corruptie. Ik ben van mening dat deze lieden zwaar gestraft dienen te worden. Ik zal corruptie nooit goedkeuren ongeacht de partijkleur van de pleger.


  Maak melding

 40. Beste RobG

  Ten aanzien van Fraude, misbruik en misleiding is het niet moeilijk om aan de zelfde zijde te staan.

  Ik ben ook grenzeloos optimistisch als het om kansen gaat echter Suriname heeft enorme beperkingen.
  Dat is niet alleen het clientisme wat bij alle regeringen van toepassing is.
  Ik ben er van overtuigd, en dat uit de eerste hand, dat het clientisme helaas bij deze regeringen extreme proporties aan genomen heeft.
  Voeg daar aan toe veel niet realistische beloften.

  Ik weet wat van bouwen over een groot deel van de wereld. Op basis van die ervaring weet ik dat het beloven van 18,000 woningen onzin is zelfs de helft is onzin omdat er gewoon onvoldoende handen en producten zijn om daar in te voorzien.

  Ook zijn er niet veel mensen die de huur of de hypotheek (7+% rente) zullen kunnen betalen.

  Ook de woningbouwfabriek (ik heb er zelf een in Nigeria geïnstalleerd) is niet meer dan een theaterstukje geweest.

  Surinamers zijn verbaal ingesteld. bij het uitspreken van de belofte heeft de regering het al gepresteerd.
  Dat is het grote verschil met Venetiaan die was te bescheiden en te voorzichtig om harde beloften te doen.
  Bouterse daar in tegen slaat door in zijn beloften en komt uit eindelijk niets na. Een groot deel daar van kan op het conto geschreven worden van mensen die geen nee tegen Bouterse durven te zeggen.


  Maak melding

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.